Boksamtal om boken Professionell klimatbevakning

Bokslapp

För två veckor var jag och lyssnade på ett samtal med anledning av att boken Professionell klimatbevakning – Guide för en konstruktiv journalistik släpptes. Det är journalisterna Anders Bolling och Svenolof Karlsson som har skrivit boken och det är dem och moderatorn ni ser på bilden här ovan.

Man borde ha med sig en bandspelare för det är svårt att hinna skriva ner allt som sägs men jag fick ner några punkter i alla fall. Klimatrapporteringen är ofta alarmistisk och man pekar på extremväder hela tiden. Journalisterna kan oftast inte så mycket och väljer den enkla lösningen när de ska skriva sin artikel, dvs tar inte reda på fakta. Om människor inte får rätt uppgifter finns risken att de säger ja till dåliga beslut.

Jag har varit bortrest de senaste veckorna och har därför inte hunnit läsa den men dock bläddrat lite i den och den verkar lättläst och med många bilder. Henrik Höjer från Kvartal hade läst den och kom upp på scenen. Han tyckte att boken är väldigt bra, lättläst och han sträckläste den. Han menade att svensk media har misslyckats i sin folkbildning och då passar ju denna bok väldigt bra.

Man kan ju bara hoppas att journalister som skriver om klimatet läser den.

Eftersom det vi har några dagar med riktigt högsommarväder i stora delar av Sverige kan man förvänta sig braskande rubriker. Expressen har nog toppat listan och väldigt många på Twitter X har skojat friskt om den rubriken. Vågar jag gå ut eller dör jag då? Kom just hem för dödskolappsvärmen så jag klarade mig etc.

Kolappsvarmen

Ja och så fyllde människor på med fler beskrivande ord som ”är det dödsfascistknarkarkollapsvärme så är det”. En fotograf gick ut på Stockholms gator och filmade ”den smältande asfalten och den brinnande betongen” och människors panik, dvs lugna gator och glada loja människor i verkligheten.

Just när det är så här varma dagar verkar det klia i fingrarna på många journalister. Lyd mitt råd, sätt dig i skuggan med en flaska vatten och läs Professionell Klimatbevakning – Guide för en konstruktiv journalistik. Det ska jag göra.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  SMHI har på de flesta av sina mätplatser ett foto av hur mätplatsen ser ut… I 19 fall av 20 är det skräckexempel på hur man INTE ska mäta väder/klimat, ofta är det mätplatsernas alltmer omfattande instrumentdungar som skulle kunna inverka menligt på tempsensorerna… En Stevensonlåda (Mora)… Hur skulle man kunna undvika att mäta högre och högre temperaturer…?? Djävulen sitter som så ofta i detaljerna…

 2. Ann lh

  Tack Lena!
  Lovande att höra att det från den djupa folkmyllan, via Twitter X, hörs samma typ av ironi kring klimathotet som från andra stater där det fria ordet hindras.
  Denna bok får inte glömmas bort! Tyvärr har jag på grund av flera ”störande”, positiva händelser i min absoluta närhet inte heller haft tid att läsa den, men tack för påminnelsen. Tid lär nog finnas i rötmånaden inför all mer eller mindre tänkbar utveckling med både kraschande NetZero och politikernas svar när drömmarna ”blev till sand”.

 3. Ivar Andersson

  OT
  ”Även batterier har blivit populära att installera och sälja balanstjänster till Svenska kraftnät. Batterier kan hantera frekvens upp och ned ganska snabbt. Om det blir en snabb ökning i produktion kan de laddas, och om det blir en snabb svängning nedåt kan de ladda ur. Svenska kraftnät har under fjolåret uppmuntrat marknaden att komma in med mer balansering och bolag som vill hjälpa till att stabilisera elnätet med batterier dyker upp i snabb takt.”

  ”Ett exempel på detta är Nybro Energi som under 2023 installerat en batterianläggning på 5MW till en investeringskostnad på 26 miljoner kronor och enligt en artikel i Barometern har den anläggning genererat en vinst på 14 miljoner kronor på bara 6 månader. Jag tolkar det att som att det är ersättningar från Svenska kraftnät.”

  Den ”billiga” vind- och solkraften blir dyr för konsumenten.

 4. Daniel Wiklund

  Tack för boktipset. Nyss på nordnytt fick man veta att stålbolaget i Boden fått 2.6 miljarder kronor av EU kommissionen. Det är väl 111-e gången som EU ger pengar till den gröna omställningen. Kan också kallas det gröna språnget. Säg grön omställning och bidragskranarna öppnas på max.

 5. Boken har diskuterats på andra ställen. Här ger Näringslivets Medieinstitut ett referat.

  Bolling & Karlsson: ””Den svenska konsensusandan har lett till en del gott, men baksidan är feghet, en rädsla för att pekas ut som avvikande.”

  Anna ”Maris försvarade den svenska klimatjournalistiken och menade att ”desinformation (är det) största hotet mot klimatjournalistiken”.”

  ”I en slutreplik skriver Bolling och Karlsson: ”Anna Maris verkar övertygad om att vi är två lallande fån som av illasinnade krafter manipulerats till att sprida ’desinformation’. Hon verkar för sitt liv inte kunna förstå att människor som resonerar självständigt kan dra andra slutsatser än Greta Thunberg och Al Gore.””

  https://naringslivets-medieinstitut.se/debatt-om-nmi-boken-i-tidningen-journalisten/

 6. Att gripa efter ett Halmstrå – brukar man säga – precis så har SVT och SR och Medierna agerat på ett par hyfsade sommardagar denna veckan.

  Teater på nyheterna, teater om skräckvärmen – meteorologerna hakar på chansen att synas.

  Journalistiska bottennapp varenda dag.

  Hennes & Maurit redovisade kvartalssiffror från verkligheten nu på morgonen, ett svalt och regnigt väder på deras viktiga marknader drog ner resultatet – men senaste dagarnas väderförbättring gjorde folk shoppingsug- så ser det ut i verkligheten.

  Här I västsverige och trollhättan har vi haft ett par fina sommardagar med temperaturer, in över land och i stan på 23 – 26 grader – jodå! Det gav rubriker i lokalpressen om hur svårt det är med värmen.

  En snabb blick i media och tyvärr även vetenskapen visar att dom är helt desperata gällande sommarvärme, oro ångest och propaganda dånar ut, redan innan första dagen med 25 grader.

  Sverige har inte fått fler eller längre eller värre värmeböljor dom senaste 100 åren – men forskarna och media ylar i kör – hur i jösse namn hamnade Sverige i denna låtsasvärld..??

  Hur nådde vi detta löjeväckande tillstånd?

  Industrisverige tvingas ner på knä av den gröna omställningen – idag gick en fordonkomponentproducent i konkurs, 1400 anställda – Sveriges landsting fick 6 miljarder extra för att vårda 10 miljoner svenskar – den gröna omställningen slukar samtidigt 100 – tals miljarder – medans alarmisterna skriker att inget görs – vi och världen tycks som galna – ett par högsommardagar får mer rubriker än ryska anfallskriget I Ukraina…vämjeligt!

  Nästa vecka säger smhi att vi här I TROLLHÄTTAN och västsverige får växlande molnighet med regnskurar och 15 – 18 grader – då säger experterna att det är typiskt svenskt sommarväder och mer normalt.

  15 grader i månadsskiftet juni/juli är ungefär 7 grader UNDER det normala i TROLLHÄTTAN.

  LÅÅÅngt under det normala – är det nya normala enligt experter och SVT & SR – som säger att dom levererar vetenskapliga fakta och dessutom helt opartiskt – Wow det går verkligen framåt, mot stupet.

 7. pekke

  Ser i facebook-kommentarer under medias artiklar om ” skräckvärmen ” en allt mer ökande skepticism och trötthet över alarmismen i media från folk i allmänhet.
  Likaså när det gäller ” grönt ” och ” hållbart ”.

 8. BG

  ”Kollapsvärmen drar in” – den försvinner snabbt. I den trakt där jag bor, i nordöstra Göteborg, säger prognosen, att det i dag skall bli 28 grader men redan i morgon kommer temperaturen att gå ner till 20 och på lördag till 17 grader. Om jag skall kollapsa, får jag väl göra det under dagen,

  Min fru och jag har sedan mitten av 80-talet tillbringat våra semestrar utomlands, främst i Frankrike och i Italien. Florida har fått påhälsning några gånger. Vi har gjort detta, eftersom sannolikheten för bra sommarväder är större längre söderut. Vi har hyrt hus, ofta gamla, renoverade med upp till 1 meter tjocka stenväggar, som höll bostaden angenämt sval. Vid ett tillfälle, en augusti i Provence, for vi en solig och drygt 30 gradig dag till en botanisk park av något slag. Där träffade vi på några engelsmän, som även de hade givit sig ut i värmen. Noël Cowards strof ”mad dogs and Englishmen go out in the midday sun” föll mig osökt i minnet.

  Vid ett tillfälle på 80-talet körde vi i bil från Mehring, ett stycke från Trier, till Ascheberg inte så långt från Münster i över trettiograders värme utan luftkonditionering. Vi belönades på natten med ett magnifikt åskväder.

  På sjuttiotalet bodde vi några år i Madrid, Våren kom tidigt och sommaren varade länge. Poolen öppnade första maj och den siste oktober, ett år, var det färdigbadat. I augusti gick temperaturen upp mot de 40. Alla som kunde höll sig inne, siesta. Kvällarna var magnifika, ljumma och sköna. Ibland tog vi och for upp i bergen, där temperaturen mitt på dagen var behaglig. Kollapsvärme? Knappast!

  Jag har aldrig tagit Expressen på allvar. Journalister på den tidningen har lyckats med mängder av tokigheter. För många år sedan skildrades t. ex en sjösättning av en ”supertanker” vid dåvarande Uddevallavarvet. Dock låg båten kvar på torra land. Vädret hade varit för dåligt för en sjösättning.

  Aftonbladet har en nyhetschef, tillika klimatexpert. Han kan inte skilja på dikt och verklighet. Denne har kokat ihop en soppa, ”Åtta steg mot avgrunden”. I en recension i GP för några år sedan står: ”I åtta delar, en för varje årtionde fram till 2100 radar Jonathan Jeppsson upp nedslående fakta om vilka konsekvenser vi kan vänta oss”. Enligt uppgift har han fått pris för sin bok.

  De klimatfrälsta lär väl aldrig läsa boken Professionell klimatbevakning. Själv har jag alldeles nyligen fått tag i Steven E. Koonins Unsettled?, den nya och uppdaterade utgåvan.

 9. TorbjörnR

  #5 Ingemar Nordin

  Anna Maris försvarar sitt jobb då gott hon kan.
  Hon gör det genom att förlöjliga de som har andra kunskaper och därmed är hon emot yttrandefrihet och fri seriös debatt.

  Hon har, som vi alla förstår, ingen aning om vad hon pratar om.

 10. Peter Svensson

  Problemet med personer som Anna Maris (hållbarhetsrådgivare och kursledare) är att hon liksom de flesta andra bara har läst IPCC’s sammanfattning för beslutsfattare, och tror att hon har fått den samlade kunskapen där. Men som vi vet är sammanfattning för beslutsfattare ett politiskt dokument med kraftig alarmistisk snedvridning av vad klimatforskningen faktiskt säger. Den representerar inte alls en objektiv bild av det rådande kunskapsläget.

  Det märks också tydligt att Anna Maris inte är intresserad av klimatvetenskap, eftersom hon uppenbarligen inte kan något om det. Googla på hennes namn så finner ni hennes föga imponerande meriter (vad gäller klimatfrågan). Anna Maris och de flesta andra journalister vill hellre ägna sig åt det de behärskar, nämligen ordets makt. Hon vill driva propaganda, mästra och domdera, och klistra nedsättande epitet och varningslappar på alla som har en annan uppfattning än den politiskt korrekta. Det är Anna Maris som står för desinformationen och hon är bra på det. Anna Maris är en i raden av alla inkompetenta journalister som helt har missuppfattat sin roll i samhället.

  https://www.journalisten.se/debatt/replik-desinformation-storsta-hotet-mot-klimatjournalistiken/

 11. Anna Maris tror jag är helt oförmögen att förstå att någon seriös och icke-illasinnad person kan ha en annan uppfattning än den som är politiskt korrekt och som papegojas ut dagligen och stundligen genom media.

  Jag tvivlar på att hon överhuvudtaget läst ens IPCCs SPM. Hon följer med strömmen. Att medias propaganda skulle tillhöra gruppen ”desinformation” finns inte på kartan för henne.

  Bolling och Karlsson är bara vettvillingar som tror att jorden är platt (har hon hört).

 12. Adepten

  Anna Maris delade en länk till en intressant rapport från Center for Countering Digital Hate, som beskriver de tio mest giftiga spridarna av desinformation om klimatkrisen: The Toxic Ten.
  https://counterhate.com/research/the-toxic-ten/
  Rapporten belyser vad som oroar henne mest.
  Enligt rapporten verkar det som att Google spelar en roll i spridningen av desinformation om klimatkrisen, vilket kan ha lett till en ökad andel ungdomar som inte tror på klimatkrisen. En ytterligare rapport från samma källa beskriver hur taktiken för klimatskeptiker har utvecklats på YouTube: The New Climate Denial.
  https://counterhate.com/blog/the-new-climate-denial-major-new-report-on-youtube-uncovers-evolution-of-climate-deniers-tactics/

 13. Daniel Wiklund

  #12 Adepten Anna Maris står för en klockren projektion.

 14. #Adepten 12#

  Ungefär samma tema diskuterades under 47 minuter på France Inter i går (ungefär SR P1). Rubriken var: ”Upplever vi ett ekologiskt bakslag?” Ett antal inbjudna ekologister beskrev det oroande problemet att allmänheten började tröttna och opponera sig mot den gröna agendan när den nu omsätts i pratiken.

  För att hålla det kort, blev svaret att de gröna åtgärderna måste kombineras med socialiserandet av samhället, vilket alltid varit avsikten, men som inte framförts tillräckligt klart. Om bara det ekologiska jämnlika plansamhället införs kommer vi alla bli glada och sluta med att ha felaktiga åsikter.

 15. Benny

  Media alarmerade och påstod helt lögnaktigt att den ”värmesmocka” vi haft de senaste dagarna är unik för att den är så tidigt på säsongen och därför skulle tas som ett tecken på klimatförändringarna? Lögnarna på media bortser helt från t ex 1969 då värmen slog till redan i början av juni men de räknade nog kallt med att folk glömt bort eller inte en var födda 1969. Nog är det så att medias lögner blir allt fräckare och mer vågade då de känner sig säkra på att inte få mothugg?

 16. Nr 15 Benny
  Visst var det ljug! Svenska temperaturrekordet är från juni 1947.

  Och, månadsskiftet juni/ juli är ju den tiden vi har högst medeltemperatur – i juli vänder medeltemperaturen neråt igen – solen blir lägre och nätterna längre.

  Dessutom – det är 25 – 30 grader ungefär varje juni dom senaste 100 åren, kanske dom senaste 500 åren, rentav, förmodligen dom senast 8000 åren.

 17. Nr 12 adepten.
  Ja, vad kul – såg att det var Greenpeace senior strategist Charlie Cray som uttalade sig – han kallar skeptiker för förnekare – och vill inte att dom skall få höras alls.

  Minns Greenpeace propaganda om dom svältande isbjörnarna och Arktis försvinnande is – tyvärr är dom enbart fanatiker som har en knallhård agenda och dom har ingen vetenskaplig grund – utan det handlar om Alarmism.

 18. Ivar Andersson

  #15 Benny
  Tänk på 2018. Då kom värmen och torkan redan i mitten av maj.

 19. Lennart Bengtsson

  Svenolof Karlsson och Anders Bolling har gjort ett värdefullt bidrag till en bättre journalistik om klimatfrågan. Låt oss hoppas det ger ett positivt bidrag till en bättre journalistik i ämnet.
  .Huvudproblemet är att varken allmänhet, journalister och politiker saknar utbildning och mental energi att sätta sig in i klimatfrågan. En bidragande orsak är förflackningen inom utbildningen och inte minst när det gäller fysik, kemi och högre matematik.
  Ytterst få gör anspråk på att förstå Einsteins allmänna relativitetsteori. Faktum är att klimatfrågan är minst lika komplex. Detta till trots har nästan alla uppfattningar och till och med högst bestämda uppfattningar i frågan.
  Under senare tid har klimatet fått en roll som mer hör hemma i religionerna och hotar i processen att dra med sig även andra naturvetenskapliga områden.
  Det som har gjort situationen extra allvarlig nu är att politikerna på kort tid vill se till att klimatet inte ändrar sig utan förblir ungefär som det var för så där 50 eller 100 år sedan.
  Det är inte bara stolligt utan därtill fullständigt omöjligt såväl tekniskt som ekonomiskt.
  Jag kan inte erinra mig om något liknade tidigare har hänt i den mänskliga historien. Alltsammans har fått karaktären av ett slags kollektivt vansinne.

 20. foliehatt

  Lennart, #19,
  häxprocesserna var ett utslag av ett liknande kollektivt vansinne.

 21. Lennart Bengtsson

  Häxprocesserna är en bra jämförelse men problemet idag är den enorma omfattningen vilket naturligtvis kan vara en konsekvens av dagens enorma kommunikationsmöjligheter. Var och en idag kan vara sin egen Luther! och spika upp sina teser på nätet.
  Som sagt vansinniga blir människorna i grupp, det är endast tillfrisknandet som sker individuellt

 22. Lennart B. #21
  Problemet är att dom flesta som idag spikar upp sina ”egna” teser håller med påven. Vi måste hitta vägar att vända den trenden.

 23. foliehatt

  Lennart, #21,
  självfallet var jag inte där, då, när häxor sågs i varje buske och människor brändes i parti och minut. Jag har ingen aning om hur de som drev på, eller åtminstone var för den rörelsen, levde sina liv. Var de konsekventa? frånhände de sig de tjänster som de häxanklagade erbjöd (läkekonst, förlossningshjälp, prostitution(?) kanske, etc?
  Mitt anekdotiska vittnesmål är det att de flesta som applåderar Greta med flera INTE lever som de lär. Flygresor, köttkonsumtion, nöjen i allmänhet och överkonsumtion av de flesta produkter och tjänster är regeln. Denna dissonans är både irriterande och inger hopp för en framtida tillnyktring.

 24. stig Morling

  Bästa vänner! Apropos dålig teologi knakar förtälja följande: En av våra mest kända rikstyckare förkunnade för ett drygt halvår sedan ”att han drömde om en koldioxidfri Jesus!”
  Jag sände honom följande inte – för honom – så förtröstansfulla exeges: ”Bäste Kronblom, nu är det så, att såväl Jesu som Gretas som Din och min utandningsluft har en CO2-halt om ca 4 %!” Tyvärr var ”Kronblom” inte teologiskt mottaglig – inget svar kom!!
  PAX ET BONUM
  Stig M

 25. Anna Maris hållning är kanske inte så förvånande med tanke på att Fojo var partner till Covering Climate Now t.o.m. april i år. De tycks ha lämnat samarbetet helt nyligen. Covering Climate Now är den organisation som vill få journalister att göra ”climate a part of every beat in the newsroom – from politics and weather to business and culture”.
  Se https://web.archive.org/web/20240404072235/https://coveringclimatenow.org/partners/partner-list/.

 26. Mats Larsson

  Fröken Anna Maris är en farlig primat. Inkompetent, arrogant, hatisk och oresonlig.

 27. Christian H

  Från Wikipedia hämtar jag följande: ”Greenpeace grundades som ”Don’t Make A Wave Committee. Denna kommitté skapades 1970 i det enda syftet att stoppa USA:s andra kärnvapenprov i Alaska. Kommitténs grundare och första medlemmar var:
  Patrick Moore, ekologistuderande vid University of British Columbia
  Paul Cote, juridikstuderande vid University of British Columbia
  Jim Bohlen, djuphavsdykare och radaroperatör vid den amerikanska marinen
  Irving Stowe, kväkare och jurist vid Yale University
  Bill Darnell, socialarbetare
  Kommittén bytte snart namn till ”Greenpeace”.

  Dessutom ytterligare från Wikipedia:
  ”Den kanadensiska ekologen Patrick Moore, som var en av Greenpeaces grundare, lämnade organisationen 1986 när den, enligt Moore, beslutade att stödja ett totalt förbud av klor i dricksvatten. Moore säger att Greenpeace idag är mer politiskt än vetenskapligt motiverade och att ingen av hans dåvarande kollegor hade någon vetenskaplig utbildning”.

  Denne Patrick Moore tror idag inte alls på, den av Geenpeace så omhuldade klimatalarmismen, utan har uttalat, att den är historiens största bedrägeri!

  Det har också framkommit att de regionala cheferna på Greenpeace har stor press på sig att leverera ekonomiska resultat, annars åker de ut. Greenpeace av idag är en girig multinationell organisation med miljö- och klimatalarmism som affärsidé. De stöttas på alla vis av världens hänsynslösa finansiella eliter och har blivit ett av deras verktyg för att omkullkasta rådande politiska och demokratiska system.

  Beträffande Anna Maris och Fojo kan jag konstatera det vanliga mönstret i alarmismen. Hon är kulturjournalist och besitter inte den ringaste naturvetenskapliga kompetens, ändå är hon av Fojo satt att leda en hållbarhetsmärkt kurs med innehållet: ”Fokus är på kunskapsinhämtning och utforskning av de tre ”hållbarhetspelarna” (ekonomiskt, ekologiskt och socialt), de 17 globala målen och hur de interagerar i rättvisefrågor, demokratiperspektiv, klimat, innovation och konsumtion. Skandalöst att våra skattepengar används för att finansiera sådant dravel!

  Jämförelsen mellan dagens klimatalarmism och häxjakterna på 1600-talet är högst relevanta, inte minst beträffande vilka höga maktutövare som initierat det hela, utnyttjandet av barn för att sprida tron, skvallret, lögnerna och inställningen att ändamålen helgar medlen.

  Hade dagens klimatalarmister levt på 1600-talet, hade de ivrigt och fanatiskt deltagit i häxjakterna. Det är jag övertygad om, eftersom inbillningen, fanatismen, lögnaktigheten och viljan att följa strömmen är densamma.