Värmeböljor orsakas inte av CO2

Här är ett intressant inlägg om hur värmeböljor bildas och kan stanna kvar. Några axplock från bloggen Klimatvett https://www.klimatvett.fi/post/vetenskapen-om-v%C3%A4rmeb%C3%B6ljor-avsl%C3%B6jar-att-det-%C3%A4r-en-bluff-att-skylla-p%C3%A5-co2

 

Värmeböljor uppkommer av att jetströmmen saktar in

jestrom hogtryck

I den övre atmosfären rör sig jetströmmens vindar i genomsnitt 120–220 km/h österut. Det styr trycksystemen i den lägre atmosfären. Friktion mot jordytan minskar hastigheten på ett trycksystem till ungefär hälften av jetströmmens hastighet. När jetströmmen rör sig över eller runt berg, eller rör sig mellan vatten och land, eller kall luft interagerar med varm luft, eller interagerar med andra trycksystem, kan jetströmmen tvingas att slingra sig mer norrut och söderut. Det minskar jetströmmens styrhastighet österut, vilket gör att högtryckssystem på ytan saktar ner eller stannar. I så fall kommer ett kvardröjande högtryckssystem att orsaka en intensifierad värmebölja.

Meteorologer som studerar värmeböljor har kartlagt regioner där det är mest sannolikt att blockerande högtryck bildas (grafik E). I kombination med övervakning av jetströmmen och samverkande trycksystem kan meteorologer förutsäga när och var en värmebölja sannolikt kommer att bildas.

blockering hogtryck

Ökad CO2 har ingen koppling till värmeböljor

All uppvärmning av jordytan på grund av växthuseffekten eller någon annan orsak skulle få luften att stiga, raka motsatsen till hur värmeböljor bildas. För att skylla värmeböljor på stigande CO2 måste alarmister använda statistiska knep som manipulation av data.

De hävdar helt enkelt att högre globala medeltemperaturer gör värmeböljan varmare, även när värmeböljan är centrerad över regioner där det inte har skett någon lokal uppvärmning. Det är uppenbart att det finns lögner, förbannade lögner och statistik och de flesta alarmistiska klimatforskare vet hur man manipulerar statistik.

Jim Steele Ekolog och chef emeritus för San Francisco State Universitys Sierra Nevada Field Campus

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. mattias

  Hur stor skulle effekten av CO2 kunna vara för att förvärra värmeböljor på grund av förhöjd växthuseffekt nattetid som håller kvar värmen längre?

 2. Ann lh

  ”Ökad CO2 har ingen koppling till värmeböljor” …
  Frågan är väl snarast om ökad CO2 kan kopplas till annat väsentligt än tydlig tillväxt i hela biosfären och en mycket svag och dessutom avtagande global uppvärmning.

 3. Lasse

  Hypen med klimatförändringar är just kopplat till tron att vädret skulle vara normalt om inte vi människor skapade onormala förhållanden.
  En religiös inställning som knappast passar en naturvetare.
  Jim Steel är en naturvetare som är aktiv och pedagogisk på Youtube.
  Knappast en alarmist.
  https://www.youtube.com/watch?v=tiQ6bLiWNmw

 4. Uffe

  Den enda helt säkra effekten som CO2 har inget med klimatet att göra, utan att den är en aldrig sinande källa till intäkter för politikerna, livet blir lite som pojken med ”guldbyxorna” en aldrig sinande ström av pengar att fördela efter eget tycke och smak.
  Detta är nog den största mätbara effekten av ökad CO2 i atmosfären, att skatten höjs.

 5. Mats Kälvemark

  #4 Uffe
  Du är ”spot on”. Det är förklaringen till att CO2 med mätbart, mänskligt ursprung av Klimatkyrkan utpekas som enda orsak till den pågående uppvärmningen.
  Påverkan genom naturliga orsaker, havsströmmar, ENSO och sjunkande albedo etc. förnekas i Kyrkan som möjlga orsaker. CO2-utsläpp är lätta att mäta och därför perfekta för beskattning. Naturliga orsaker kan inte beskattas. Just follow the money.

 6. Christian H

  I inlägget skrev Jim Steele: ”För att skylla värmeböljor på stigande CO2 måste alarmister använda statistiska knep som manipulation av data”. Problemet är just den omfattande användningen av statistiska knep och manipulationer av data som alarmistlägret använder sig av. Därtill kommer alla överdrifter, vinklingar och skrämselpropaganda som media bidrar med.

  Nu är det värmebölja i Sverige och flera orter noterar över 30 grader. Denna väderhändelse skylls, som vanligt på klimatförändringarna. Däremot förtigs det kalla vädret orsakad av en kall nordvästlig luftström, längs Europas atlantkust.
  Från dwd.de hämtar jag uppgifter från kl 12:00 idag

  Dublin, Irland 15,1 grader
  Brest, Frankrike 17,4 grader
  La Coruna, Spanien 18,2 grader
  Porto, Portugal 18,6 grader

  Det mest bedrövliga är att så många till synes framstående akademiker har låtit sig luras eller mutats av propagandan och spelar med i lögnerna och skräckskildringarna. Häromdagen var det en professor (i epidemiologi?) som påstod att det allt varmare klimatet kunde leda till att myggarter som sprider denguefeber kan etablera sig i Sverige och att vi då skulle kunna få in denna potentiellt dödliga sjukdom i Sverige.

  Enligt Wikipedia förekommer denguefeber inom ett område på 35 grader norr och söder om ekvatorn, alltså inte ens i de varmaste delarna av Sydeuropa. Med tanke på att de har en medeltemperatur på långt mer än 10 grader över den svenska, förefaller mig ett sådant skräckscenario befängt, då det förutsätter ett scenario förutsätter en klimatutveckling långt värre än det skandalösa RCP 8.5, dvs helt orimligt. Sinne för proportioner tyck här helt saknas. Skulle denguefeber komma till Europa, så blir det givetvis först i de varmaste delarna av kontinenten.

  Allt som kan skrämma upp befolkningen till att tro på en klimatapokalyps har tydligen högsta prioritet inom systemmedia och då är inga överdrifter för grova, inga lögner för stora och inga domedagspredikanter för besatta, eftersom ändamålet helgar medlen.

 7. Björn

  Nej, CO2 kan inte i sig orsaka någon dynamik i atmosfären, som exempelvis jetströmmar. Möjligtvis kan storleken på det dynamiska förloppet påverkas något, men dynamiken i sig har helt andra orsaker. Den atmosfäriska rörelsen är i sig orsakad av solenergi, jordens rotation och den stora mängd vattenånga som frigörs vid bestrålning. Ändras det spektrala innehållet i TSI, då händer det saker.

 8. Thorleif

  #4 o 5

  Skatt på CO2 blir också det perfekta vapnet för att federalisera EU till en fullfjädrad politisk Union med transfereringar. Eller varför inte också inordna skattebaser för FN/WHO (där WEF med sina globala medlemsföretagen styr)?

  Vakna!

 9. Karl Erik R

  #6 Christian H

  P g a att vi under hundratals år har hållit på och dikat ut våtmarker, särskilt i södra Sverige, så kom malariamyggan att utrotas här i landet.

  Nu ska vi i klimatets namn återväta de utdikade våtmarkerna. Undrar hur länge det tar innan myggan åter gör entre i Sverige?

 10. Berra

  OT: Nu har det varit översvämningsskaos hemma hos självaste smhi…

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Oo8pkb/stora-oversvamningar-i-norrkoping-30-larm-i-kvall

  Hela ofattbara 6,5mm på en eftermiddag/kväll….!!!

  https://www.smhi.se/vader/prognoser/ortsprognoser/q/Norrk%C3%B6ping/2688368

  Igensatta dagvattnenbrunnar måste ju bero på utsälppen av klimat…

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/kraftiga-regnskurar-over-ostergotland

 11. Berra #10
  All heder till Linda Engdahl som gjorde nåt väldigt enkelt, konkret och rätt självklart åt situationen. Fler såna som Linda!

 12. Christian H

  #9 Karl Erik R

  Jag vet och du vet, att malarian försvann från Sverige i samband med utdikning av våtmarker. Jag har släktforskat och i kyrkböckerna funnit hur vanligt det förr var med epidemier där folk dog i malaria. Dessa fakta vill inte de stollar, som vill återställa våtmarkerna veta av. Vår tid präglas av självskadebeteende, där påstådda klimatförändringar tas som en förevändning för .att rasera samhället. De vindflöjlar och charlataner som driver klimatalarmismen kommer att dömas hårt av historien. Synd bara att det tycks ta så lång tid innan det sanna besegrar lögnens kolportörer.