Blir det kallt så är det väder

Något man vant sig vid är att det så snart det är lite varmare så är det ett tecken på klimatförändring men när det blir kallare så finns det snabbt en väderförklaring. Att december varit mild är naturligtvis ett tecken på att jorden håller på att gå under men när det nu drar in kallare luft så får vi en lektion i vädersystem.

jetstream

Väderfenomenet som vi nu får lära oss lite om kallas plötslig uppvärmning av stratosfären som på engelska förkortas SSW. I korthet så börjar fenomenet med att polarvindarna som cirkulerar i östlig riktning runt Nordpolen försvagas eller till och med byter riktning upp i stratosfären. Detta medför i sin tur att luft i stratosfären trycks upp mot Nordpolen och skapar ett högtryck. Som effekt av detta sker en uppvärmning av stratosfären ovanför Arktis (från -80 grader, så så vidare varmt blir det inte) och därav namnet på fenomenet.

Det som berör oss är dock inte vad som händer i stratosfären utan vad som händer i atmosfären på tio kilometers höjd där jetströmmarna far fram. Jetströmmarna ringlar sig i östlig riktning som en orm. När polarvindarna på högre höjd försvagas så börjar jetströmmen att ta ut svängarna och får kall luft från ishavet att tryckas ner mot bland annat Europa. Det är det som håller på att hända nu och den temperaturförändring som vi sett denna veckan är om man får tro meteorologerna bara början på en kall vinter.

Första prognosen jag såg var från Finska väderlekstjänsten Foreca som varnade för kallaste vintern på tio år (översatt till Svenska). De varnade redan på nyårsafton att ett väderomslag var på gång och nog har det blivit kallare sedan dess. Detta är dock bara början på vintern och om Marcus Mäntykannas har rätt så lär vi får fin-fina skridskoisar om en vecka. Marcus förespår dock även mycket snö så vi får väl se hur länge glädjen varar (tar hellre på mig skridskorna än skidorna).

På nyårsafton finns det ingen information om snö på sydkusten och gräset blir grönt som på sommaren. Men inte så länge – om den nuvarande prognosen går i uppfyllelse kan vi möta mycket kalla och snöiga tider.
Foreca Markus Mäntykannas

En meteorolog på SMHI som inte är allt för alarmistisk när det gäller klimathotet är Sverker Hellström. På SMHI:s blogg tar han upp SSW men vill vänta med att förklara vintern räddad. Han påpekar dock att det faktiskt händer lite då och då att vintern låter vänta på sig tills januari. Det otroligt onormala vinterväder vi hade i december, som alla vet beror på koldioxid, inträffade enligt Sverker faktiskt även 2015, 2007, 1984, 1936 och redan 1929. Man undrar vem som släppte ut koldioxid på 20-talet för att det skulle hända?

Sverker tog även i ett tidigare blogginlägg upp årets julkalender som vi även berört här på Klimatupplysningen. Han konstaterade som jag att det nog inte var så mycket snö kring jul 1920 som SVT:s tillrättalagda budskap vill påskina.

När det gäller förhållandena 1920 speglar julkalendern annorlunda klädsel, tilltal och attityder jämfört med idag. Man kan också få uppfattningen att förr i tiden var det minsann alltid snö och kyla på vintrarna. Jag vet inte om iscensättningen är medveten eller om det bara slumpat sig så.
SMHI Sverker Hellström

Jag undrar om inte Sverker är lite ironisk i sin kommentar 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rolf Mellberg

  Tack Johan, detta är ytterst intressant att följa.
  Jag vill (än en gång) uppmärksamma en annan bra artikel i detta ämne. Det är dock kännetecknande (avslöjande?) att man där inte nämner det självklara, nämligen att förekomsten av dessa fenomen kan ha korrelation med rymdvädret och särskilt så nu när vi kan gå in i något som liknar Dalton minimum.
  Man skyller i alla fall INTE på CO2, kors i taket.
  https://www.carbonbrief.org/jet-stream-is-climate-change-causing-more-blocking-weather-events

 2. Evert+Andersson

  Om Foreca varnat för den kallaste vintern på tio år finns det goda skäl att läsa på Energimyndighetens tips. De har funnits i en del tidningar och TT. Myndigheten verkar ha fått ’kalla fötter’ och börjar inse vad de ställt till med.

  http://www.energimyndigheten.se/elavbrott/

  Kraftbalansen på den svenska elmarknaden 2020. Åtminstone tredje rapporten som varnat för det som nu kommer att hända om Foreca har rätt.

  https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2020/kraftbalansen-pa-den-svenska-elmarknaden-rapport-2020.pdf

 3. Joachim

  Ypperligt som vanligt, Johan!

  Vill samtidigt tipsa dom ”klimatbroschyrer” som tagits fram av Vita huset och som just nu finns att läsa och hämta på Roy Spencers sida:
  https://www.drroyspencer.com/2021/01/white-house-brochures-on-climate-there-is-no-climate-crisis/

 4. Per I

  Noterar att grundvattennivåerna i både små och stora magasin är nästan återställda. Det är bara i sydligaste och sydöstra delen det fortfarande är brist. Det har ju antytts i SVT att låga nivåerna beror på klimatförändringar. Men som vanligt så går allt i cykler och återgår till det normala. Det är bara en tidsfråga.
  https://apps.sgu.se/grundvattennivaer/aktuella-grundvattennivaer.html

 5. #3 Joachim

  Tack, hade missat dem. Man borde kanske översätta dem till Svenska och sprida dem vidare.

 6. LBt

  Naturligtvis är det viktigt att skilja på väder och klimat. Många har problem med detta som att det nu är kallt i Spanien.

  Som amatör utgår jag gärna från ett rullande 60-årigt medelvärde där kända överlagringar eliminerats.

  https://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/mean:720

 7. Lasse

  Huvudstaden har ett drägligt klimat idag.
  Kylan från ett öppet vatten känns dock på morgonpromenaden.
  Isen i Arktis lägger sig i rekordfart.
  Det kan ju vara så att öppet vatten kyls mer effektivt än islagt. Detta är bra för syresättning av bottenvatten.

  Tack för dagens text Johan-se här:https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/10hPa/orthographic=-17.48,80.56,721
  Weatherbell förklarar ofta dessa rörelser:
  https://www.weatherbell.com/

 8. Jan

  #6 LBt

  Det är mycket enkelt att skilja mellan väder och klimat. Varje värmebölja är per definition klimat och varje köldknäpp är per definition väder.

 9. tolou

  Just den herrgård som visas i julkalendern ligger på Ekerö i Stockholm, Ekebyhovs slott.

  Vi har ju även SMHI’s egna diagram för vita jular tillbaks i tiden. Just 1920 var det snöfläckar, även året därpå. Sedan ett år med barmark.

  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.144418.1606130357!/image/Vit_jul_diagram_2019.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Vit_jul_diagram_2019.png

  Det är väl egentligen bara på senare år som barmark blivit lite vanligare.

  2020 var ju juldagsmorgonen i princip vit i Stockholm beroende lite på när man vaknade…

 10. Fredrik S

  LBt #6

  ”Naturligtvis är det viktigt att skilja på väder och klimat. Många har problem med detta som att det nu är kallt i Spanien.”

  Eftersom det är tyst i msm om rekordkyla, förutom att det snöar i Madrid, så antar jag du menar många här?

  Kan du ge exempel eller blev det bara någon slags freudiansk felskrivning på ett semi-omedvetet plan?

 11. tolou

  Efter ett rekordvarmt år 2020 i Stockholm på 9°C, upp nästan en grad från tidigare rekord, kan vi redan nu konstatera att 2021 blir betydligt kallare.

  Det beror på att Januari var rekordvarmt 2020, varmare än både Nov, Dec -19 samt tom. Feb & Mars! Nu efter bara en dryg vecka vet vi att Januari 2021 blir ganska kallt, kanske tom. kallare än normalt.

  Då kommer alltså helåret 2021 i medeltal vara runt 0.5°C kallare än i fjol, allt annat lika. Det återstår ju att se förstås, och risken finns ju att det blir ännu kallare också.

 12. Sören+G

  Jag skrev på Öppen Tråd om hur vintrarna på Gotland som jag minns det växlat mellan vintrar med mycket is och snö och vintrar praktiskt taget utan is och snö. Båda sorterna har förekommit under alla decennier.
  1974 bodde jag i Lund. I januari var det vår och i februari var vårbruket i gång i Skåne.

 13. Daniel Wiklund8

  # 6 LBt Det måste kännas skönt för dom som drabbats av snöstormen i Spanien att det bara är väder. Hade ju varit mycket värre om det varit klimatet. Rockström som ju gillar att åka skidor gläds nog över att det snöar i Madrid, man kan ju flytta Vasaloppet dit. När man ska gå ut tittar man på vilket väder det är, inte vilket klimat det är.

 14. Anders

  Tack Johan! Trevligt och fyndigt skrivet återigen! För mig har lufttemperaturens samband med vindriktningen blivit alltmer intressant genom åren. Det är slående hur ”kvicksilvret” på bara några timmar kan stiga med vindar från sydsektorn och falla med nordvindar. Jag undrar hur mkt det har forskats på dessa samband? Forskas det nu? Någon här som kan utveckla? Till detta kommer ju ha havsströmmarna som verkligen kan skapa klimat och klimatzoner. M a o anser jag att luft- och vattenrörelsernas betydelse för klimatet är superintressant. Hur påverkas dessa av CO2-halt i atmosfären? Ursäkta om detta är lite utanför dagens ämne.

 15. Fredrik S

  Tack Johan!

  SMHI har väl fullt upp att räkna om normalperioder så de kanske inte hinner rapportera så mycket om kallt väder i andra delar av världen?

  https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/ny-normalperiod-infors-vid-arsskiftet-1.166724

  Undrar om de har hyrt in någon som kontrollräknar deras omräkningar?

  Sen har de tydligen kokat ihop att normalperioden för 1961-1990 ska fortsätta gälla som referensperiod när man studerar klimatförändringen (den gäller ju här och nu i Norrköping tydligen).

  De säger att det är för att kunna jämföra med tidigare analyser. Men bekvämt nog är den ju kallare också.

 16. #7 Lasse

  Helt fantastiskt att se dessa animationer!

  För er som inte sett dem, ta upp länken och klicka sedan på ”earth” nere i vänstra hörnet. Man kan välja höjd (mätt i lufttryck) och snurra på globen,. Helt fantastiskt.

  Man ser tydligt hur polarvirveln har delat sig i två. Snurra på globen och se skillnaden på hur det ser ut över Antarktis.

  https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/10hPa/orthographic=-340.89,71.84,423/loc=-11.217,70.739

 17. jensen

  15
  Om SMHI nu ologiskt ändrar tågordningen beträffande normalperioden avslöjar de sig med besked.
  Varför är de inte hederliga nog att basera sig på det egentliga perspektivet, nämligen 60 år enligt AMO, för att inte tala om 120 år, för att ev. påtala trendförändring genom att jämföra tre på varandra följande cykler?
  Sverige ligger ju ändå i Skandinavien, Europa dvs. atlantnära.

 18. Fredrik S

  jensen #17

  Ja, det är ju lite märkligt.

  Undrar om de kommer att visa skillnaderna för de nya omräknade normalperioderna mot de gamla?

  Eftersom de pratar om klimatförändringar i bestämd form ”klimatförändringen” i sitt arbete så antar jag att de gärna gynna gynna det vad de tror komma skall.

  Då kan man undra vilka ingredienser deras pågående soppkok innehåller?

 19. Peter Svensson

  Även om jag personligen föredrar varma vintrar så känns det rätt skönt med lite snö och kyla. Om inte annat blir det tillfälligt tyst på domedagspredikanterna i Sverige. Även om det ur deras synvinkel förstås är som rubriken säger: värmen beror på klimatförändringar och kylan beror på väder.

  Har ni även tänkt på att förra året vid den här tiden rasade bränderna som värst i Australien, och TV-nyheterna fylldes av lågor! Visst är det dramatiskt och nyhetsvänligt med eld medan motsatsen inte är något att skriva hem om, men det är ändå förbluffande tyst i TV-nyheterna. Årets australiska sommar passar förstås inte in i narrativet som svensk statstelevision vill förmedla, så de väljer att förbigå det med tystnad.

 20. Björn

  Det finns en kedja av orsaker till en SSW, men om detta fenomen orsakas av en försvagning av polarvinden, vad orsakar då i sin tur denna försvagning o.s.v. Alla förklaringar till en SSW brukar inte komma längre än till denna försvagning. Jag anser att stratosfärens dynamik kan bara förklaras med energiförändringar i TSI. Ända sedan solminimum 2008 har solens aktivitet varit klart lägre än tiden före och kommer enligt prognoser inför cykel 25, att fortsatt vara låg. Sannolikt beror kylan och snön över centrala delar av Spanien också på denna SSW. Med den energisituation som vi nu har, vad händer om vi får temperaturer omkring -20 långt ner mot södra delar av landet? Med den solaktivitet som vi nu har haft under många år, är sannolikt en sträng vinter att vänta.

 21. Fredrik S

  Peter Svensson #19 mfl

  Men Aftonbladet skriver om ”gifthalten slår rekordnivån” när koldioxidens skräcksiffror beskrivs trots corona.

  För de som har lust att gå in där och inskaffa fakta på vilodagen.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rgzKKR/mysteriet-varfor-fortsatter-okningen-av-koldioxid-i-luften

  ”Atmosfärens koldioxidnivåer, och därmed också jordens klimat, kommer först att stabiliseras när de globala utsläppen närmar sig noll”, slår en EU-rapport (H2020 Project 4C) fast.

  Riktigt stabilt sa Bill, ja riktigt labilt sa Bull.

 22. Rolf Mellberg

  #20 Björn
  ”Jag anser att stratosfärens dynamik kan bara förklaras med energiförändringar i TSI.”

  Jag håller inte med!
  TSI varierar blygsamt, men visst det kan spela en viss roll.
  Varför kan inte stratosfären ensam uppvisa kaotiskt beteende?
  Eller tillsammans med troposfären?
  Eller tillsammans med havens kaotiska förlopp.
  Varför kan inte uv-strålning – vilken varierar betydligt mer än TSI över solcykeln – vara ”boven”?
  Varför kan inte solens magnetism tillsammans med solvindens partiklar regnande ner mot jorden med dess svårförståeliga magnetfält påverka jetströmmar?
  Massor med osäkerhet vad gäller ”space weather” anser jag.
  Det enda säkra är att alla sådana faktorer är tabu att behandla, om man vill ha forskningsanslag kommande år.

 23. Tore Forsgren

  ”Snowstorm – heavy snow & risk of flooding (Spain) – BBC – 10th January 2021”

  https://youtu.be/k-gV3xAskBE

  Klimat och väder lämpar sig särskilt dåligt för politisk fanatism.

  Vi tackar Greta med flera för att de invaggar mänskligheten i falsk verklighetsuppfattning som nu orsakar dödsfall.

  Genom åsiktsförtryck och gemena angrepp på fria medier har de i åratal hindrat mänskligheten från att fortsätta göra aktuella observationer av klimatet.

  Nu får ni suga i er av vad ni ställer till med. Det är ERT fel att människor dör i snön på vägarna för att väder och klimat inte observeras allsidigt och öppet.

  Det finns flera pågående fenomen runt jorden som inte beror på CO2 som bör tas på största allvar.

  Fuck off med ”people are dying”.

  Det är bättre att ni som vanligt erkänner att ni ”inte såg det komma”. Det är nämligen det vanligaste när man lever i fantasins värld.

  Så om ni slutar förtrycka forskare och det fria ordet kommer världen att bli en bättre plats.

  Vi kommer att respektera vädret och vara beredda på både det ena och det andra.

 24. Kjell Lindmark

  Lördag den 16/1 prognosticerar siten Ventusky -7°C till -9°C för Stockholm med omnejd, om vindarna mojnar, ser att bli mellan 2 m/s till 6 m/s, i hela landet och kanske en stor del av norra Europa kan vi få de problem med elförsörjningen som vi tidigare befarat.
  Ser inte ut att vindkraften kan ge speciellt mycket då.
  Vindarna ser för övrigt ut att bli ungefär lika svaga i norra Tyskland.

 25. #24 Kjell Lindmark

  Jag började läsa din kommentar och tänkte bara ja, ja, det blir skridsko 🙂 sen kom det där med elförsörjningen 🙁

  Det är intressant att följa Kontrollrummet i veckan

  https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/

  I fredags låg vattenkraften nära max på 12.6 GW och vindkraften under 1 GW. Vi exporterade fortfarande 700 MW men konsumtionen tangerade bara 22 GW.

  Lägg till några GW när temperaturen sjunker och vi har ett problem om det inte blåser. Vi kommer nog se elpriset åka jojo i vinter när vindarna växlar.

 26. Håkan Bergman

  Södra norrlandskusten kan ta fram snöspadarna redan nu. Natten mot tisdag blir det ostlig vind drygt 20 m/s ute till havs och rejält med snö runt Sundsvall. Men mot slutet av veckan dör vinden för vindparkerna i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten samtidigt som det blir kallare.

 27. Björn

  Rolf Mellberg [22]; Slutsatserna i nedanstående något långdragna rapport är intressanta och trovärdiga (se punkt 4 Conclusion 1,2,3). Se speciellt sambandet mellan solcyklernas längd och TSI.

  https://www.hindawi.com/journals/aa/2019/1214896/

 28. Tore Forsgren

  Ja spotpriserna har blivit förutsägbara. En titt på vindstyrkan inför de kommande dagarna och man vet vilket spotpris det blir.

  Det ökar ju inte precis system-stabiliteten att flytt av konsumtion och inmatning blir lukrativ.

  Man måste inte bara förutse vädret, utan hur kunderna reagerar på priset och vilka möjligheter de har att styra konsumtionen.

  Dyrtimmarna skapar möjligheter för både konsumenter och producenter att i sista minut ”lura” elbörsen som ju sätter pris bara en gång per dag.

  Vi får hoppas de inte alla kör samma brooking-system som fattar exakt lika beslut vid samma klockslag.

  Till onsdag 13/1 får vi ett gratis systemtest med vindstilla OCH kyla. Hittills har vi bara övat vindstilla och bara det har ju varit skakigt.

  Själv har jag köpt grillkorv, pellets och kommer att följa nätfrekvensen med intresse.

  Synd bara att om nätet går ner så slocknar nog den användbara delen av internet ganska samtidigt.

  Batterier till radion får man inte glömma.

 29. Jan Erik Sandström

  Stoppa pressarna!

  Gamla nyheter men ändå.

  Detta är något som en god vän skickade mig!
  Kanske någon kan starta en ny tråd och framför allt försöka förmedla detta till berörda makthavare och rätta journalister.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-2420783/Worlds-climate-scientists-confess-Global-warming-just-QUARTER-thought–computers-got-effects-greenhouse-gases-wrong.html

 30. Jan Erik Sandström

  Tillägg 29:

  Frågor:
  Hur har utvecklingen varit sedan ovanstående publicerades?

  Hur ställer sig forskarna och institutet idag till den temperaturökning som uteblivit?

  Detta är ju uppenbart.
  Det föreligger ingen temperaturökning som når sådana proportioner så man behöver oroa sig.
  Borde ju med all önskvärd tydlighet förstås att klimathotet är ett sätt att styra agendan mot ett FN som får obefogat stor makt.
  Ivrigt påhejad naturligtvis av globalister.

  Helt sant så finns det två sanningar:
  En vetenskaplig och en politisk.
  Arma Sverige…

 31. PK

  Har saknat det där med blockerande högtryck på väderkartorna sommartid. På den gamla goda tiden då vädermänniskorna verkade hederliga beskrevs det som ett omegatecken över Skandinavien.

 32. #30 Jan Erik Sandström

  2013 hade temperaturen legat på en platå sedan El Nino vintern 1997-98. Det var ju då uppenbart för alla att det var något fel med modellerna,. Det som räddade de troende var den kraftiga el Nino 2014-16 som fick temperaturkurvan att tangera undre kanten på vad modellerna visade.

  Den global medeltemperaturen var snabbt tillbaks på lägre nivåer men följdes av ännu en el Nino 2019-18 som gav ytterligare en spik. Vi får väl se vad som händer framöver 🙂

  https://www.woodfortrees.org/plot/uah6

  https://en.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o

 33. Daniel Wiklund8

  Extiction Rebellion var i farten i Umeå i lördags. En ung tjej pratade om klimatnödläge, hon var rädd för att hennes framtid skulle brinna upp. Just nu är det mycket väder i Luleå. Nästan klimatnödläge, flera dm snö,och det ska fortsätta ett par dygn till. Det var kanske inte det den unga tjejen avsåg med klimatnödläge. Dagens snöväder har jag upplevt flera ggr under sjuttio års tid. Och det lär bli fler ggr, om inte jorden hunnit brinna upp.

 34. Lasse

  2019 års klimatmöte genomfördes i Madrid för lite mer än ett år sen.
  Det har verkligen givit god effekt.
  Kylan och snön ligger kvar med allt vad detta medför. Tur att samhället ändå är i lockdown.
  https://www.windy.com/sv/-Webbkameror/Spanien/Community-of-Madrid/Sol/GRAN-VIA-CLAVEL/webcams/1606333312?temp,39.228,-4.048,8,i:pressure

 35. Bäckström

  Appropå ”Normal” temperatur. Jag undrar varför inte SMHI bytt referensperiod än? Det borde väl vara 1991–2020 som ska gälla f.o.m 1 januari?
  https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/karta/hittills-denna-manad/temperatur/

 36. Fredrik S

  Bäckström #35

  De håller på och räknar på perioderna så det blir bra.

 37. Lars-Eric Bjerke

  #30 Jan Erik Sandström

  ”Hur ställer sig forskarna och institutet idag till den temperaturökning som uteblivit?”

  Här är två jämförelser mellan modeller och mätserier.

  Roy Spencer: https://www.drroyspencer.com/2020/06/cmip6-climate-models-producing-50-more-surface-warming-than-observations-since-1979/

  Climate lab book:
  https://www.climate-lab-book.ac.uk/comparing-cmip5-observations/

 38. JP

  #35 Bäckström
  För att de är en oseriös myndighet med en politisk agenda. Se här:
  https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/ny-normalperiod-infors-vid-arsskiftet-1.166724

  ”Det är alltså perioden 1961–1990 som SMHI även i fortsättningen kommer att ha som huvudsaklig referensperiod när vi studerar hur klimatet förändras. Detta för att det ska gå att jämföra med tidigare analyser och kunskap som baseras på perioden 1961–1990.”

  De kan ju inte byta referensperiod hur som helst, då faller ju deras roll i utpumpandet av den alarmistiska propagandan!

 39. Simon

  #38 JP
  Det är samma förfarande som S brukar ägna sig åt. Man ändrar regler för statistik för att dölja problem och utmåla sig själva som handlingskraftiga och rättrådiga. PISA-undersökningen är ett bra exempel. SMHI:s trovärdighet kan vi därmed nu lägga i samma hög som sagoböckerna.

 40. JP

  #39 Simon
  Iofs så pekar de på att beslutet att behålla den gamla ”normalperioden” grundar sig på ett beslut från WMO, men de är väl precis som SMHI inte helt objektiva…

  Så nu råder det väl någon sorts vetenskaplig konsensus om att perioden 1961-1990 definierar det ”normala” klimatet på vår planet.

  Man tar sig för pannan…

 41. BG

  # 13 Daniel Wiklund8

  Jag tvivlar på att snön blir liggande i Madrid. När vi bodde där snöade det i gång en vinter. Det vita försvann på några timmar. I bergen några mil utanför staden var det däremot gott om snö – en vinter upp till fyra meter. Men det var före Rockströms tid.

 42. Lasse

  #41 Snön i Madrid kom för tre dar sen -ligger fortfarande.
  https://www.youtube.com/watch?v=rriq6hBdKKU

 43. Staffan Lindström

  41, 42
  Och vad heter Spaniens hälsominister?: Salvador ILLA ROCA…. you guess my name… 😉 Inga snödjupsuppgifter för Barajas fpl men Navacerrada gick från 22 cm i fredags till 52 cm i söndags…. Kan ha varit lokalt halvmeter i Madrid också!??

 44. Christian H

  SMHI har gått ut med en klass 3 varning gällande snöfall i Västernorrlands län. Tänka sig att Ångermanland ska få samma fina väder som Madrid. Det måste väl ändå vara ett bevis på den globala uppvärmningen?

 45. Ulf

  Vad händer om temperaturen skulle vända ner? I 40 år har det rört sig sakta upp. Kanske dags att det vänder snart.
  Då är frågan hur man ska förklara det? Underliga tipping points etc? På något sätt lär man förstås fortsätta påstå att koldioxiden är skadlig.

 46. Lars Thorén.

  Människans mer omfattande koldioxidutsläpp började väl före ”industrialismen”. I Norrköping började den väl redan på 1600-talet med Louis de Geer (den gamle slavhandlaren) med träeldade hyttor med harnesk- och kanontillverkning? Mängder av träd avverkades då och man varnade för detta i klerikala sammanhang eftersom Sverige började avskogas i snabb takt. Kol började användas i större skala på 1700-talet i t ex Frankrike (antikens romare lär ha använt kol för att värma upp sina bad) och var i slutet på 1880-talet den mest använda värmekällan i USA. Började inte koldioxidhalten stigit redan då och påverkat temperaturen? Det verkar väl logiskt att koldioxidhalten borde höjts flera århundraden tillbaka och då enligt teorin påverkat temperaturen efter hand? Vad ska man tro? Eller veta? Spelar det någon roll? Glaciärerna på K2 verkar i alla fall stabila. https://fof.se/tidning/2012/5/artikel/vaxande-glaciar-forbryllar-forskarna

 47. Madrid ligger på en högplatå nästan 700 meter över havet. Inte så konstigt att det emellanåt blir kyligt där även om Spanien ligger i syderuropa. Varför är ni så förtjusta över detta 🙂

 48. Lars Thorén #46

  I morgondagens inlägg kommer jag att nämna glaciärerna i Himalaya och Karakoram (i den artikel du refererar till står det visserligen Karakorum men det är en öken i Centralasien).

 49. Rune

  Lars Thorén #46

  Det började väl här uppe i norr redan med jägarna och samlarna som kom hit och jagade i gränslanden mot den stora isen? Det är väl tack vare CO2 utsläppen förknippade med dem och deras lägereldar som isen försvann?

 50. Staffan Lindström

  47 Vlad T
  Spetsig kommentar som passar ditt ”nick”…!? 😉
  Ja stor del av Spanien ligger på en högplatå eg flera förstås och ja det snöar sgs varje vinter i Madrid, kan hända sent i April, det kan snöa vilken månad som helst i Spanien ner till 1500 möh kanske… men så här utbrett … i går morse var kanske 40% av landet snötäckt…hundspann mitt i Madrid blir vardagsmat om klimatförbättringen fortsätter… Kom ihåg att värmeperioder även har en överrepresention av köldrekord, åtminstone var det så i USA på 1930-talet… Nu slogs (preliminärt)
  det gamla köldrekordet för Spanien med ca 3 grader, -35,8C… Det kan dock vara en ny station 1800 möh i ett köldhål i västra PYRENEERNA…?? Jag har inte orkat forska vidare är ganska upptagen med händelseutvecklingen i USA f.n…..

 51. Benny N.

  #49
  Ja säkert… Men trots allt varnade prästerskapet i t ex Östergötland/Närke för avskogning och bränsletillverkning av kol ( kolmilor). Kanske startade koldioxidutsläppen på 17-1800-talet? Kanske det är sant att temperaturen steg i och med detta? Vem vet?

 52. Lars-Eric Bjerke

  #51 Benny N

  I figuren på sidan 73 i nedanstående referens från naturvårdsverket kan du se att globalt tog mark och vegetation upp lika mycket koldioxid som avskogningen tillförde till atmosfären fram till 50-talet då fossileldningen började öka på allvar. Inte heller IPCC tror att uppvärmningen före 50-talet i huvudsak berodde på fossileldningen.

  https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-1300-4-b-sid-64-114.pdf?pid=19441

 53. Ulf

  Svar 47

  Vem är det specifikt du svarar och varför skriver du något som alla vet? Har någon sagt något annat?
  Det ser ut som världen åkte på en rejäl nedkylning under December. Naturligtvis intressant hur långvarig och djup den blir.

  Sen är förstås all form av vinter i Europa intressant eftersom klimathysterikerna dödförklarat vintern.
  Vi väntar nu bara på ordet extremväder för att beskriva läget i Sverige.

 54. Lennart Svanberg

  Den heliga ”agendan” får aldrig ifrågasättas så även när det blir kallt beror det egentligen på att det blir varmt: (från SvD)
  ”– Exakt vad som utlöser de här störningarna går inte att säga. Atmosfären är aldrig i balans, utan rör sig hela tiden, så det blir alltid störningar i cirkulationen som gör att det varierar, säger Anna Rutgersson.

  I genomsnitt sker den här typen av kraftigare störningar som ger rejäla köldknäppar ungefär vartannat år.

  – Men i takt med att den arktiska isen minskar på grund av den globala uppvärmningen kan man tänka sig att stabiliteten minskar ytterligare, så att virveln bryts upp ännu lättare, säger Anna Rutgersson.

  Hon tillägger att det än så länge inte finns observationer som sträcker sig över tillräckligt lång tid för att kunna slå fast något sådant samband mellan klimatförändringarna och mönster i den plötsliga stratosfäriska uppvärmningen.

  – Det finns en teoretisk grund för ett samband, och vissa analyser pekar i den riktningen, säger Anna Rutgersson.”

 55. Daniel Wiklund8

  För en vecka sen hade kuriren en stor rubrik på första sidan att december 2020 var den varmaste på 100 år. (mätningarna startade för 100 år sedan). Idag har dom en rättelse på en undanskymd plats, en enspaltare på 7 cm. Där beklagar dom misstaget, det var nämligen den tredje varmaste, varmaste var 1929. Strävan efter att hitta bevis för att vi snart brinner upp leder ibland till att man propagerar istf att berätta sanningen.

 56. Gunnar Strandell

  Lennart Svanberg #54
  Inom klimat- och vädervetenskapen ägnar man sig åt att finna ”teleconnections”, dvs samstämmig variation av tryck eller temperatur på vitt skilda ställen på jorden.

  Utan djupare förklaring är jag tveksam till att kalla det vetenskap. Värst blir det förstås då man tar med tidsförskjutningar som varierar i tiden.

  Men har man en tradition som börjar med bondepraktikan kanske det är svårt att ta sig ur den.

 57. Lennart Svanberg

  Gunnar Strandell #56 – oj, oj, oj.. Ovetenskapen är total.

  Det är som med exemplen om orelaterbara händelser som man försöker göra relaterbara. Exempelvis: Bara för att det var soligt när någon gjorde mål i Spanien och i Norge så var det inte solen som gjorde målet utan målgöraren…

 58. Paul+Håkansson

  Lennart Svanberg #54

  ”störningarna”…..ja jisses vad är detta för vokabulär. Därefter svingas det rejält om vad som är ”felet”.

  Det är som Ulf skriver, ska bli extremt intressant att höra bortförklaringarna om det nu är starten på en kallare period. I USA och på flera andra platser startade det redan förra vintern.

 59. Ivan

  Min erfarenhet är att båda sidor är bra på att prata väder istället för klimat och tvärtom. Oavsett har man mätt temperaturer i ganska många år nu och sedan 1860 är trenden väldigt tydlig; medeltemperaturen går uppåt. I Sverige ca 2 grader mer än normalt. Det är mycket och svårt att prata bort.
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-temperatur-1.2430

 60. Paul+Håkansson

  Jaha, och sedan 1200-talet då? Eller för 6000 år sedan?

 61. Lennart Svanberg

  Att temperaturen förändras såväl som vädret är det enda konstanta. Jag skulle varit mer oroad om det hade varit exakt samma temperatur som 1860..

 62. Ivan

  Precis! Jag vet inte vad artikelförfattaren yrar om men oavsett väder och vind så går medeltempen uppåt.

 63. Ulf

  Svar 59
  ”2 grader mer än normalt”? Varför var temperaturen normal 1860? Lilla istiden normal?
  Tycker du gör samma fel som du anklagar andra för. Du pratar väder. Problemet är att statistik tycks inte vara klimatforskares favoritämne. Sanningen är att man behöver titta på ett antal tusen år för att få ett hållbart statistiskt underlag. Därför är klimathistoria viktigast. Tittar man på den så inser man snabbt att koldioxidteorin är totalt obekräftad.
  Det blir lättare för oss som fylldes med ”fakta” angående ny istid. Och medialt dominerade detta totalt.
  Så grundfelet är att det saknas helt underlag för att bekräfta att vi har en onaturlig uppvärmning.