Blir det fyra år av grönt helvete nu?

Valet är över men vad kommer att hända med klimat- och energipolitiken framöver? Kommer kärnkraftverk att stängas? Blir det jättedyrt att äga/köra en bil? Går skatterna upp kraftigt? Nja, ingen har svaret med någon säkerhet.

Först en reflexion om valrörelsen och valutgången. Klimat- och energifrågan blev ingen stor valfråga. Klimatet nämndes bara i förbigående och i energifrågan blev ”knuffen” på Annie Lööf den stora händelsen. Alliansens retorik om nödvändig klimatomställning och sen inte prata alls om det i valet går inte ihop – om det inte vore för valtaktik. Miljöpartiet skulle tigas ihjäl och detsamma ville sossarna.

De rödgröna blev större än Alliansen men i övrigt var det ingen stor framgång för de rödgröna. Det stora som hände var att Moderaterna tappade massor av väljare till Sverigedemokraterna.  Många moderata kärnväljare hade tröttnat på Reinfeldts ”svek” i invandrings- , skatte- och försvarfrågan. De väljarna som bytt vill helt enkelt minska invandringen. Pratet om dålig integrationspolitiken som orsak är bara dimridåer. Jag känner flera gamla moderatväljare som ”i protest” tänkte rösta på Sverigedemokraterna. I tidigare val lyckades Reinfeldt gå till vänster för att vinna nya röster men ändå behålla de gamla väljarna. Nu gick det inte längre, många kärnväljare tappades. Ändå får man gratulera Fredrik Reinfeldt till bedriften att hålla ihop Alliansen i tio år samt att föra en ansvarig ekonomisk politik.

Miljöpartiet gjorde ett relativt dåligt val och minskade i röstetal men får en viktig roll framöver. Åsa Romson gjorde en svag insats i debatterna. Gapig och okunnig. Försöken att koppla ihop stora skogsbranden och översvämmningarna med klimatförändringar var ett billigt knep som inte gick hem. Jämfört med Maria Wetterstrands sympatiska framtoning har Miljöpartiet bytt ner sig rejält.

Asa_Romson

Åsa Romson – kommande miljöminister?

Gammelmedia bedrev en mycket ful valkampanj och hetsade hårt mot Sverigedemokraterna. F! verkar vara den nya gullegrisen. F! fick mycket mediautrymme vilket gjorde att Miljöpartiet kom lite i skymundan. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet tappade nog väljare till tokpartiet F!.

Tillbaka till klimat- och energipolitiken – vad kommer nu? I detta läge råder stor osäkerhet men att Miljöpartiet kommer med i en regering (oavsett vilken) är nästan säkert. Likaså är det naturligt att de besätter miljöministerposten. Så nu ska vi leva med det gröna helvetet? Nja även i helvetet finns det grader. Något måste Löfven offra för de gröna – gissar på förbifarten och Bromma flygfält. Kanske ett kärnkraftverk ryker också men det är inte säkert. Det kan begravas i nya utredningar.

Vi måste komma ihåg att fr.o.m. nu (om Löfven blir statsminister) så kommer sossarna att smutsas ner vid varje grön skattehöjning. Allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna kan här göra livet surt för Löfven. Vi kommer att få lite mer grönt helvete med en rödgrön regering än med Alliansen men skillnaden behöver inte bli dramatisk. Även Alliansen drev en tokpolitik med förslag om ”landsbygdsskatter” på bilar, dvs gamla bilar ska bekosta elstolpar och elbilar.

På sikt kommer CAGW-hypotesen (hypotesen att mänskliga växthusgasutsläpp kommer att orsaka en stor uppvärmning) att tona bort. Det främsta skälet är att den vetenskapligt är fel och det inte blir någon katastrofal uppvärmning även vid ökade växthusgasutsläpp. Det andra skälet är att allt fler länder tar avstånd från IPCC och klimatbluffen. När länder som Kina, Australien och Indien inte längre är med på CAGW-tåget då faller det hela ihop. Inga fler bindande klimatöverenskommelser, inga nya Kyotoavtal. Vad som återstår är retorik för att driva politiska kampanjer. I Sverige, där gammelmedia inte granskar makten, kan klimatbluffen leva många år till. Men successivt tonar den bort när EU inte kommer att driva den lika hårt.

I EU kommer klimatkommissionären Connie Hedegaard få avgå. Hela klimatkommissariatet som hon basar för läggs ner 1:a november [länk].

connie_hedegaard

Klimatfrågorna ska hanteras under energi och spanjoren Miguel Arias Cañete blir chef. Detta tyder på en tillnyktring inom EU.

Tysklands misslyckade Energiewende är ett bra avskräckande exempel på vad som händer om man satsar på vindkraft istället för kärnkraft. I valdebatten tog Åsa Romson fram en kolbit för att göra ner Vattenfalls tyska verksamhet. Jan Björklund (fp) kontrade snabbt med att detta blir resultatet i Sverige vid en nedläggning av kärnkraftverk.

Så min slutsats blir att vi får får ett rödgrönt helvete i energifrågan men inte av så allvarlig grad. Skillnader till Alliansen finns men de rödgröna har inte majoritet. Sverigedemokraterna har tidigare argumenterat (med all rätt) att vindkraft inte kan ersätta kärnkraften som baskraft. Inget tyder på att Sverigedemokraterna kommer att byta till en rödgrön linje i energifrågan.

___________________________________________________________

För att inte glömma att Klimatupplysningen främst ägnar sig åt vetenskap och för de som är trötta på politik så ser vi att DMI (Danmarks SMHI) visar att isen är nära minimum i Arktis, kanske är det t.o.m. minimum vi ser idag.

Arctic_140915

Kyla över norra Kanada gör att isen växer där. Samtidigt balanseras detta av ett lågtryck som kommande två dygnen passerar norrut väster om Spetsbergen och medför en press norrut av isen. Högtrycket över Skandinavien har en blockerade effekt vilket gör att lågtrycken från väster tar en nordlig bana.

GFS1409017

Lågtryck passerar närmaste tiden norrut väster om Spetsbergen. 

Oavsett hur det går så blir minimum i år nära minimum 2013. Vad många inte fattar är att påverkan från vindar och strömmar är större än temperaturen. Det låga värdet 2012 berodde på att isen knuffades bort ut i varmare vatten av en stark storm.

Arctic_meanT_2014

Temperaturen i Arktis har i sommar varit under det normala. Källa DMI.

Vi vet nu med 100% säkerhet att Al Gores uttalande att Arktis is skulle vara borta 2014 var falskt! Arktis is återhämtar sig bra och istjockleken växer också.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Tack Per, för denna utmärkta sammanfattning av valutgången och dess konsekvenser och orsaker. Vi får hoppas på det bästa av många skrämmande alternativ. Löfven är ändå en klok och sympatisk person, som förhoppningsvis lämnar MP utanför – det är svårt att tro att han skulle kunna svälja deras förhandlingskrav om ”klimat” och de mer konkreta om ”energi”.

 2. Gustav

  Den starka stormen berodde såklart på växthuseffekten…

 3. Lasse

  Grönt helvete vet jag inte om jag vill kalla det för. Löfven brukar falla på hösten! Innan dess blir de bruna!
  Polariseringen i Svensk politik är tydlig , något som kanske Löfven kan råda bot på.
  Dagens migrationspolitik är orimlig med tusentals döda i Medelhavet årligen-hur man nu vill förändra detta så är alla förändringar av migrationspolitiken nödvändig för en humanist!

  Arktis isläge får man reda på via DHI-SMHI har en sida som stannade vid 2012 års läge.
  Är man konspiratoriskt lagd så är detta SMHIs policy!
  Frågan är om de är lika produktiva som Australiens vädertjänst som jobbat hårt för ett mer varmt Klimat!
  Lite läsning om Arktis när tid finns:
  http://wattsupwiththat.com/2014/09/15/weather-climate-arctic-ice-and-the-franklin-expedition/

 4. Sören G

  I Ekonomieko i P1 varnades för konsekvenserna med MP i regeringen.
  I Nyheter från Vetenskapsradion direkt efter hade man ett inslag om att ekonomisk tillväxt var möjligt även med ”klimatåtgärder”. Det skulle satsas på sol och vind ” för att nå 2-graders-målet”. Och så fick min in att ”klimatförändringarna är än mer oroande”.

  Att temperaturen inte ökat på snart 18 år är förstås inget som Vetenskapsradion har en aning om.

  Tiil sist en gissning: Om MP kommer med i regeringen så kommer det nog att gå som med Feldin-regeringarna på sin tid som stupade på just kärnenergifrågan.

 5. Kenneth Mikaelsson

  Syns att NASA är en gren av US militär på tal om kampanj ….

  http://stevengoddard.wordpress.com/

  Undrar lite över vad Obamas nästa drag blir…

 6. Ann LH

  Per W., tror Du på fyra år?
  Hur som helst så tror jag att Åsa Romson som miljöminister ytterligare spär på misstron mot hela miljörörelsen ”där ute”. Har Löfven någonsin ställt upp på klimatalarmismen så som Reinfeldt gjorde? Löfven ser ut att ha många rävar bakom öronen. Vem vet han kanske tänker så här, jag blir tyvärr inte av med henne i dagsläget, det är bäst att låta henne synas och höras så mycket som möjligt och därmed gräva sin egen politiska grav och oavsett hennes ständigt ovidkommande pladder är ändå jag som bestämmer.

 7. ces

  Nu kommer belöningen för att träget ha arbetat för klimatalarmismen:
  Hanna Stjärne har utsetts till ny vd för SVT. Hon kommer senast från arbetet som chefredaktör och vd på Upsala Nya Tidning.
  Stjärne har en lång bakgrund från public service, bland annat som chef för P1 och programdirektör med ansvar för allt Sveriges Radios utbud, men också som utrikeskorrespondent och inrikeschef på Ekot.
  (Styrelseordförande i SVT har sin bakgrund bl a i Tricorona)

 8. Peter F

  Undrar om Löfven klurar på att erbjuda Romson justitieministerposten för att på så vis få bort henne från miljö och energi. Skulle nog vara svårt för Romson att tacka nej. Skulle ju bli kronan på verket för henne som varande juris doktor. Häpp.

 9. Björn

  Väder, vind och klimat bryr sig inte om politiken. Dess naturliga fenomen är inte påverkbart. Har politikerna för lite IQ för att förstå detta? Om isen i Arktis växer till eller minskar eller att stormarnas intensitet varierar, är bara orsakade av naturliga fenomen. Visst kan vi iaktta förändringar i atmosfärens allmänna cirkulation. Det talas en hel del för närvarande på nätet (se exempelvis länk nedan) om den polnära norra jetströmmens förändrade kurvatur och dess konsekvenser i form av oväntad kyla, värme och nederbörd. Detta är fenomen som de levande i förhistorien har upplevt, men som nu med politikerförstånd, är fenomen orsakade av människan. Personligen är jag övertygad om att den försvagade solaktiviteten får konsekvenser vid ekvatorområdet, som i sin tur orsakar den polnära jetströmmens hastighetsretardation, med följd att den böljar mer och skapar de toppar och vågdalar som drar upp värme och drar ner arktisk kyla.

  http://blog.ucsusa.org/wacky-weather-a-warmer-arctic-and-a-slower-jet-stream-is-there-a-link-194

  http://www.npr.org/2013/09/25/225754902/wild-weather-tied-to-unusual-jet-stream-activity

 10. Om Löfven smutsar ned sig med en allians med Mp så torde många av de som röstat på honom att protestera. Det är ju Löfvens väljare som råkar mest illa ut vid en Mp påverkan.

  Han löper dessutom risken att bli den statsminister som i alla fall modern tid suttit kortast tid då han sannolikt kommer att får det besvärligt att få igenom en budget som är färgad av Mp.

  Det är en spännande tid vi har framför oss.

 11. pekke

  Tror inte Löfven vill göra sina gamla fackkompisar och dess medlemmar arbetslösa och förbannade med att stänga ner 40 % av elproduktionen.

  Sören G #4

  ” Forskarna på Stockholm Environment Institute har tillsammans med kollegor på forskningsinstitut över hela världen och en panel av ekonomer, ledda av professor Nicholas Stern, letat efter goda exempel som visar att det är möjligt att göra den här sortens stora strukturomvandlingar som både bidrar till ekonomisk utveckling och ett bättre klimat samtidigt. ”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5966133

  Ser inte att de kan visa nåt exempel på att nån nation skulle enbart klara sig med vind och sol !?
  Bara snick-snack som vanligt.

 12. Ann LH #6: Egentligen är en koalition mellan (s) och (m) med Löfven som statsminister den enda hållbara lösningen. Som i Tyskland. MP kan då lämnas utanför. Men Moderaterna är ordentligt sargade nu. Väljarna skulle i nästa val kunna straffa både (s) och (m) hårt för ett samarbete oavsett vad de uträttar. Men (s) + (m) skulle kunna komma överens om försvaret, energipolitiken och en mer realistisk invandringspolitik. En invandringspolitik liknande den som övriga nordiska länder har skulle medföra att många av de tappade rösterna till Sd kommer tillbaka till (m) och (s). Det behövs inte mycket för att vinna tillbaka de förlorade rösterna. Väljarna är lättrörliga. Men det vore att ge Sd delvis rätt och det blir svårt. Alternativet är att Sd växer sig ännu starkare framöver.

 13. Bim

  Ann L-H
  Precis vad jag tänker. 😀
  Åsa och Fridolin är nog det parti som lättast gräver sin egen grav. Det är ju rätt enkelt att få dom att pladdra ihjäl sig medan Löfven lugnt kan titta på.
  Tyvärr, men jag gjorde vad jag kunde, säger han sedan.
  Politik är en smutsig sysselsättning.

  Tack! Per Welander för ytterligare ett bra inlägg.

 14. Daniel Wiklund

  Undrar om dom på Stockholm Environment i jakten på goda exempel varit i Norge och sett ur de går för vindkraften på Vestlandet, där har dom gått back med en kvarts miljard innan dom ens startat nåt vindkraftverk. Tala om goda exempel: )

 15. Sigvard E

  OT och kanske mer hemmahörande i gårdagens tråd.
  http://www.dt.se/opinion/debatt/slutreplik-biskoparna-och-ingemar-bergmark-ar-ute-pa-djupt-vatten

 16. Lars Cornell

  Per #12. Jag delar din analys. Det går att fortsätta säga att vi skall avveckla kärnkraften, men inte just nu. Det går att säga att klimatet är vår ödesfråga, men inte göra något eftersom det inte finns något effektivt att göra. Det går att väsnas och slamra men ändå endast utföra symbolhandlingar, man får bara hoppas att de inte kostar alltför mycket. Det går att säga att visst skall vi bygga vindkraft, men den måste bära sina egna kostnader (subventionerna måste minska annars förlorar man nästa val till (SD)).

  Jag tror att (S) hamnar i en situation med hoppande majoriteter. Det kan nog fungera ett bra tag före omval som knappast skulle lösa problemet.

 17. latoba

  #8 Peter F
  Om Romson skulle bli justitieminister är inte då risken att Fridolin blir miljöminister? Hemska tanke!

 18. Peter F

  Latoba

  Frigolit är väl mer eller mindre bestämd att ta hand om skolan.

 19. Ann LH

  Åsa Romson som utrikesminister vore kanske en ide’, hon är i varje fall inte medlem i trilaterala kommissionen som Ahlin – och Bildt.

 20. Slabadang

  Kort analys!

  Det bli nyval ! Odds 2.25 ….. typ ?

 21. Mats G

  Vad jag förstår så är det bara sossar som kan tänka sig en S+M regering. Om man förslår det så förstår man sig inte på vad 40+ års arrogans kan åstadkomma. kanske kan funka i Tyskland i Sverige, I think not.

  Journalisterna försöker förstå vad som hände. Varför SD. De reser tom ut i spenaten. Då är det illa. Att besöka Lindesberg är som åt åka utomlands, tydligen medans Herrgården lyfts fram som positivt exempel. Vad drar vi för slutsatser. Svenskar dumma. Invandrare odumma.

  AB Kultur försöker förstå. Men det blir lite som att se en groda cykla. De kan förstå när arbetare blir utslagna av arbetskraftsinvandring, typ lastbilschafissar Då kan man förstå. Inte andra orättvisor folk upplever. rätt eller fel. eller invasionen en masse.

  Vi får väl se vad det landar. En sak är säker. 13% går inte att ignorera.

 22. Sten Kaijser

  Hej Per,
  jag har mina förhoppningar. Löfvén har ”ärvt Miljöpartiet” från Mona Sahlin, men fackföreningsrörelsen har alltid varit kritisk till MP.
  Löfvén måste börja sina sonderingar genom att förhandla med Miljöpartiet, men det ska bli intressant att se vad resultatet av de förhandlingarna blir.
  Jag hoppas faktiskt på en ren sosseregering.

 23. Pär Engström

  Enligt flera ekonomiska beräkningar kommer inom 20 år hälften av alla arbetstillfällen i USA, Sverige m.fl att försvinna/omvandlas. I Sverige rör det som om 2,5 miljoner arbetstillfällen.

  Denna bortrationaliering av människan som arbetskraft är väl den största politiska utmaningen inom den närmaste 20-årsperioden. Idag löner det sig mer att arbeta än att inte arbeta, men det lönar sig ännu mer att ersätta människan med ny teknik.

  Tdigare samhällsomvandlingar har tagit betydligt längre tid i anspråk än 20 år men ändå lett till svåra konflikter.

  Hur ska den nu pågående samhällsomvandlingen hanteras politiskt?

  Den gamla ekonomen Keynes förutspådde att om den ekonomiska utvecklingen fortsätter skulle människan inte behöva arbeta mer än 15 timmar i veckan. Idag, när Keynes barnbarn kan se att den ekonomiska utvecklingen har fortsatt, är det politiskt självmord att sänka arbetstiden.

 24. Olav Gjelten

  Verkligen konstigt att de kassiska moderaterna inte försöker ta tillbaka makten inom M. Vad har de tjänat på att partiet blivit större när innehållet gått förlorat?
  Klarar de inte ta tillbaka makten från nymoderaterna, så får de väl starta eget? Till det partiet skulle säkert många som nu röstat på SD ansluta sig.

 25. tty

  ”Gammelmedia bedrev en mycket ful valkampanj och hetsade hårt mot Sverigedemokraterna.”

  Det har du fått helt om bakfoten. Public Service lade sig helt platt för Jimmie Åkesson. Det står på DN:s kultursida så det måste vara sant.
  Det hippa kultursverige tycks just nu befinna sig i ett tillstånd som bäst kan beskrivas som hallucinatorisk psykos.

 26. Daniel Wiklund

  Har just varit ut på en cykeltur i det fina vädret. Har nu snart varit fint väder här uppe i tre månader. Knappt en dag utan solsken, och idag låg fjärden blank, inte ofta det är vindstilla här i Luleå. Fick mig att undra över en sak. När det är ”extremväder” i form av stora regnmängder, långvarig torka, mycket åska, mycket snö, intensiv kyla osv så får man av Per H med flera veta att det kommer att bli mer av sånt väder i framtiden, (enligt Per H är det redan här). Men är inte chansen lika stor att det blir ”extremväder” av den typ som vi haft här nu i flera månaders, till mångas stora glädje. Fast det är klart då kan ju inte alarmisterna skrämmas på samma sätt, och då minskar ju inkomsterna för dom som gör pengar på att hota om en framtida undergång. Men jag hoppas att Per H och hans alarmistkompisar tittar upp från sina datorer och upptäcker det fina vädret, och kan njuta av de utan att få dåligt samvete.

 27. Olav Gjelten

  Skall vi redan nu våga spekulera om nyval? Stefan Löfven har, vad jag kan förstå, försatt sig i en omöjlig sits med att försöka ta med Miljöpartiet i den nya regeringen. Ensam hade varit oändligt mycket bättre än att ta med ett parti som bara vill se ett ”hållbart” fattigsamhälle växa fram.

  För alla som inte förstått: fattigdom och miljö går hand i hand. Fattiga människor tär väldigt lite på jordens resurser. Dessutom lever de inte länge. Det är miljö såsom Åsa Romson själv uttrycker sig.

 28. Peter Stilbs

  tty #25 – för något halvår sedan cirkulerade detta diagram i media, som gav journalisternas egen bild av hur partierna behandlades … förutom att V +MP ansågs behandlas ”lite” positivt så påstods M behandlas ”mycket negativt” – och övriga ”bara lite negativt”.

  http://www.friatider.se/sifo-media-vinklar-mer-om-m-an-sd

  Mycket märklig självbild…

 29. Peter Stilbs

  Peter Norman, som vi behandlade här för en vecka sedan https://www.klimatupplysningen.se/2014/09/07/pensionsforstoraren-peter-norman/
  lär nu ha lämnat allt vad politik heter bakom sig.

  Undrar om han läst KU-bloggen?

 30. Slabadang

  Inte bara den engelska thinktanken (Engelska parlamentet) !

  Institute for Public Policy Research ”Changing ideas changing policy” (Englands största PRbyrå):

  The task of climate change agencies is not to persuade by rational argument .. instead e have to ork in a more screwed and comtemporary way, using subtile techniques of engagement .. The facts have to be taken so- for- granted that they need not to be spoken.

  http://www.ippr.org/about/

 31. Mats G

  Hörni Sossar. Hur går det egentligen?

  Först omöjliggör ni ett djupare samarbete med alliansen genom att fucka upp förra budgetförhandlingarna. Sedan pissar ni på V. Samt bildar regering med ett antitillväxt parti.

  ehh, vad det nån som sa nyval… MP och S skulle vara de stora förlorarna i ett nyval. Alliansen kommer inte lyfta ett finger för att ge en hjälpande hand. Som Annie Lööf sa ”Lycka till”.

 32. bom

  ”Arrogansen från fyrtio års maktutövning….”
  Det blev ett himla liv på vaktkvinnan/cerberusen som ansvarade för inpasseringskontrollen på sossarnas egen kronjuvel SVT när Löfven med entourage *** kommentar modererad *** passerade in utan att bry sig om henne!

  Den nya stjärnan Stjerne räddar sig till ett bombsäkert jobb som SVT-VD efter att ha mosat UNT totalt. Måtte hon hitta proppen i den nya skutan fort och dra ur den!
  Alla uppsalabor borde säga upp prenumerationen omedelbart för det blir nog inte bättre med efterträdaren.

 33. Slabadang

  SVT s gröna naffia!

  Celsing som företräder den kommersiella vindkraftslobbyn som styrelseledamot u ett av lobbyns största bolag, har utsett SVTs nya VD som är den klimatalarmistiske taliban Celsing önskar. När Scherman och Jan Helin hyllar utnämningen så förklarar det samtidigt vems intressen Hanna Stjärne företräder. Stjärne är ordförande i den styrelse som gav den grävande journalistikens guldspade till den vänsterfascistiska och antidemokratiskt kriminella ”Researchgruppen”.
  Alla gamla kommunister och vänsterextrema inom public servicebolagen måste njuta av denna infiltrationens söta seger. Public service är idag det största konkreta och lättidentfierade hotet mot demokratin som existerar idag.

  http://www.svt.se/kultur/harda-nypor-och-digital-forstaelse

 34. Peter Stilbs

  Det här är väl det sista som Lena Ek hjälpt till att initiera – vi får hoppas det blir bättre i framtiden – men jag tror det dröjer

  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3847831.ece

 35. bom

  #34
  Professor Björn Palm KTH Energiteknik framstår som ytterst märklig liksom Brandsma!!!! Har kommentatorn rätt???

 36. Håkan Bergman

  Peter S. #29
  Norman var ute och jiddrade om pensionspengarna nån gång härom året också. Jag skrev ett mail till moderaterna, med länk till Normans artikel, och upplyste dom om att för mig skulle det bli SD nästa val. Hopppas dom sparat mailet.

 37. bom

  #33 Vilken av Celsingarna handlar det om?

 38. Daniel Wiklund

  Såg nyss ett inslag på rapport att man minsann kan rädda klimatet samtidigt som man skapar tillväxt. Måste kännas bra för en eventuell miljöpartistsympatiserande journalist att presentera en sån forskningsrapport. Och det illustrerades med folk som travade i djupt vatten. Att vi i Sverige har haft ett fantastiskt väder under lång tid nu förbigås med tystnad.

 39. Ingemar Nordin

  Daniel W #38,

  Det handlar förmodligen om ännu en av alla dessa glädjekalkyler baserade på tesen att krossade rutor ger jobb åt glasmästarna och ett förbud mot att släppa in dagsljus gynnar ljusindustrin i landet (som Frederic Bastiat skojade med för över 100 år sedan). Men alla de gröna jobben som skall komma med de gröna satsningarna blir i slutändan en tummetott jämfört med alla riktiga jobb som försvinner pga de subventioner som krävs för den gröna energiproduktionen.

  Varför skall detta feltänk och misslyckade nationalekonomiska experiment, behöva upprepas i land efter land, och i generation efter generation?

 40. Daniel Wiklund

  Läste just det Lena Ek initierat. Som vanligt är det bråttom, egentligen är det ju redan för sent. Man blir så less, klimatfrågan ska genomsyra varje ekonomisk fråga. Dom förespråkar en tätare stad, vad som nu menas med det. Vi ska alltså tränga ihop oss, vi som har så gott om utrymme i vårat land. Det är som sagt var bråttom, måste gnugga mig i ögonen varje dag som vädret visar sig från sin allra bästa sida, det kan ju inte vara sant. För på nyheterna pratas det ju bara om väderkatastrofer. Undrar om man bara kollar det väder som ska vara enligt datorprogrammen.

 41. ces

  #37 Bom Det är Anna-Carin Celsing

 42. Sören G

  #38
  Hur blir det med den ekonomiska tillväxten när Sverige, som ju ska gå före, har ställt om till ”grön energi” och jobben har försvunnit utomlands p.g.a. de ökade energikostnaderna (som alltså blir följden)?

 43. Olav Gjelten

  Att Löfven skulle vara en klok och sympatisk person, såson någon tycker, har jag väldigt svårt ta åt mig.

  Är det klokskap han uppvisar när han först av alla vänder sig till de absolut värsta dårarna i svensk politik för att bilda regering??

  Är det sympatiskt att uppmuntra en antidemokratisk mobb att förstöra möten för sina motståndare???

  Av alla politiska partier i Sveriges riksdag finner jag bara ETT som uppfyller de minimikrav jag sätter för att vilja kalla partiet demokratiskt. Typiskt nog är DET partiet hatat av alla som inte gillar demokrati och de spelregler som måste finnas inom varje rättsstat.

 44. Lars Karlsson

  Det skall bli intressant att se hur vädret blir sen Mp har blivit med i regeringen för inte är det väl så att de gått till val på en fråga de inte kan påverka.

 45. bom

  #41 Tack

 46. Pär Engström

  # 43 Vad har Sverigedemokraterna för energipolitik?
  Vad har Sverigedemokraterna för ekonomisk politik?

 47. Osynlige Mannen

  ”Jämfört med Maria Wetterstrands sympatiska framtoning…”
  Jag tror minsann att herr Welander är en smula ironisk idag.

 48. Jimmy

  OT
  ”Forskarna” säger att även kommande vinter (och vintrar) kommer att vara kallare och mer snörika i Nordamerika.
  På grund av den globala uppvärmningen vill säga!

  http://ipad.aol.com/article/2014/09/15/global-warming-likely-to-cause-colder-and-snowier-winters/20962706/

 49. lennart bengtsson

  Jag tror att utsikterna att en S-regering utan partier från alliansen knappast har några möjligheter att producera en budget som kan accepteras. Det strategiska val som många kanske gjort genom att rösta på SD bör kunna driva fram ”eine grosse Koalition” mellan S och M. Det är kanske föga troligt nu men mycket blir möjligt om man måste. Mot slutet av året kommer verkligheten att göra sig påmind och många politiker blir med tiden mer flexibla. Om inte får vi räkna med nyval vilket bör ge SD ännu mer röster om inte media och övriga partier slutar upp med sina absurda rasistanklagelser och inte genomför en invandringspolitik som är hållbar. Svenska folket har också börjat få nog av översitteri från storstadsetablissemanget och dess förakt för den lilla människan.
  Om vi med alla rimliga bedömningar till trots tvingas leva med ett MP i regeringsställning med medias extatiska stöd är jag rädd att svaret blir ett ja på Per Welanders fråga. Då blir det nog ett grönt helvete.

 50. Lasse

  Själv hoppas jag MP kan införa subventioner för mindre elberoende.
  Behöver byta Frys och Kyl. På 30 år har det hänt en del avseende förbrukning . Fast det är ca 15 års payoff-så lite subventioner kan vi väl få för att minska beroendet!
  Kanske bör jag vänta 10 år till så apparaterna kan agera regulatorer på elbörsen, eller nån passar på att kombinera dem till värmepumpar!

 51. tty

  Lasse #50

  Ett kylskåp är en värmepump.

 52. Lasse

  #51 Tja -samma princip men knappas optimerad för den värmande funktionen!
  Eller är du en av dem som fryser in vatten vintertid för att få ut maximal energi ur frysen 😉
  Springer med vattenpaketen mellan balkongen och frysen?
  Fiffigt Elin!

 53. J-O

  Sälj bilen …

  http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20130608/skattechock-vantar-for-torstiga-och-tunga-bilar

  Har precis köpt en XC90 – föreslagen skatt runt 40 000 om året …

  Längtar dock till trängselskatt på Essingeleden i Stockholm. Det är för mycket proletariat på vägen som det är nu. I den mån man inte bränt upp tiggarnas bilar så är ju även dom där och ställer till det när jag skall framföra mitt fordon…

  Ni förstår säkert att vi ,som är lite bättre och viktigare än andra, inte kan låta massa låginkomsttagare och annat patrask störa vår sinnesfrid så en rejäl miljöavgift skulle underlätta.

  It should be good to be rich !

 54. Lejeune

  En del stolligheter från det klimatindustriella komplexet har verkligheten äntligen hunnit ikapp:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/vattenfall-avvecklar-vindkraftpark_3926762.svd

 55. Håkan Bergman

  Lejeune #54
  Ännu en lysande affär av Vattenfall. Vattenfall köpte verken 2006 av danska Dong, redan 2009 stod det klart att dom inte skulle gå att driva vidare så värst länge till.
  http://www.batliv.se/article.asp?newsid=1430#.VBmYAkTqVWY