Bill Gates vill komma ner till noll

DI

Ja, inte när det gäller sin förmögenhet alltså….

Bill Gates har tagit till orda om klimat och energi enligt en artikel i DI. Microsoftgrundaren tar sig nu an ett nytt hot mot världens fattiga: klimatförändringar. ”Energi och klimat är extremt viktigt för de här människorna”, sade Gates i fredags vid en konferens i Long Beach i Kalifornien.

Enligt Gates är tekniken med reaktorer som återanvänder kärnavfall mer pålitlig än vind- och solkraft, renare än kol- och gaseldning, och säkrare än traditionella kärnkraftverk.

Riktigt vilken teknik han egentligen åyftar är lite oklart. Läsarna kanske här kan bidra med kommentarer som klarlägger frågan. Jag känner inte riktigt igen Bill Gates beskrivning av Generation 4-reaktorerna, om det nu är det han menar?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Gates har tydligen okritiskt svalt hela AGW-valsen med sänke, rev och allt:

  ”Mer koldioxid är lika med ökad temperatur är lika med negativa effekter som kollapsade ekosystem. Vi måste komma ner till noll.”
  Det är bara att sluta andas!

 2. István

  Re#1
  I vart fall att andas ut!
  Nej jag hoppas att Gates,  likt Lomborg vill bara undvika striden om CO2, men vill fokusera på vettig energiproduktion och förstår att vi inte kan svälta oss ur fattigdom.

 3. Pyttemjuk-Bill har naturligtvis helt rätt i sin uppfattning om satsningen på kärnkraft. Någonting bör man väl kunna om man är hedersdoktor vid KTH. Vad det gäller tekniken, kommer Gunnar Littmarck att kunna svara på det när han har vaknat. Läs på hans blogg. Jag gissar att det handlar om thorium och salt-reaktor, nånting i den här stilen.
   
  Men käre Bill glömmer en sak. En sådan utbyggnad kommer att ta tid och framför allt för tredje världen. Dom behöver billig energi NU. Och är västvärlden dom som ska förhindra dom från att få det? Det är ett skamligt egoistiskt tänkande.

 4. I nattens och morgonens skörd har jag fastnat för en artikel som ställer frågan vad som har triggat igång klimatforskningen överhuvud taget. Ett lite ovanligt men mycket intressant resonemang. Jag har skrivit en introduktion till artikeln.

 5. Två glödheta artiklar om Phil Jones, en engelsk och en amerikansk.

 6. Jag blir allt mer säker på att det är smältsaltreaktorer han menar..
  Hurra för Bill i så fall.
  Alla gen4 snnabbar bridreaktorer (det ryska SV- ochBM- har varit i drift i årtionden) är för dyra och kan enkelt skapa material till kärnvapen.
   
  Det måste vara LFTR…. då kommer olja gas kol, vind,våg, bio, uran och slutförvar, vara några branscher i kris… placera om era portföljer, eller lid… he he he he
   
  Tiden är fru justitias vän…
   

 7. Energy from Thoriums konferens i mars kommer kanske klargöra mer.
  Samtidigt så rullar utvecklingen av LFTR i Tjeckien och Japan på, så Bill kan bara snabba på lite och få det land som konstruerade reaktortekniken att ta ledartröjan…
   
  Visst blir det trevligt att som omväxling få elkraft och drivmedel under 60:tals priser?
  Tänk hur det kommer ändra världen…. Vilka gigantiska investeringar i pipline och utvinning som blir de katastrofala felsatsningar jag spått de sista åren….
  Kommer Irak hinna tjäna så de kan bygga ett land rikare än sina grannar? 9,5miljoner fat per dygn om 5-6år…. tja kanske… får de sälja till 50$/fat till 2020 och till 30$/fat till 2030 så kan de bli rikare än sina grannar…. Utvinningskontrakten hittills ligger på 1-2$/fat….

 8. Slabadang!

  Staffan!
  Pudelns kärna? IPCCs grunduppdrag är roten till klimathypokondrin.
  Är det organisationsvetenskap/historia beteendevetenskap eller politisk historia detta missfoster till organisation kommer att sortera under i framtiden? Att lägga till det där andra Cèt (change) i organisationen var att be om problem.

  Mycket bra artikel! Helikopterperspektiv behövs för att förstå hydrans alla konsekvenser och systematiska fel.

 9. Slabadang!

  Härlig entusiasm Gunnar!

  Det är lätt att annars vara vankelmodig när man följer energipolitiken..eller kanske snarare frånvaron av den?
  Du har och får säkert rätt.Det du skrev om Kompisarna justitia och tiden är den otåliges tröst!

 10. Slabadan #8,
   
  Jag tror att IPCC inom en nära framtid kommer att sortera under sex fot av hård, stenrik morän. 🙂
   
  Kriminologihistoria kan väl vara en bra gissning, kanske…

 11. Staffan det rullar ut ett gigantiskt flygplan från Boenings fabrik var dag.
  Vi kunde ha tusen sådana fabriker på jorden som det rullar ut en 100MWe LFTR-reaktr om dagen från.
  Dessa går att masstillverka snabbare än alternativen då reaktorn inte behöver betonginneslutning eller ens dyra övervakningssystem (de går iofs snabbt att bygga).
  Med ansträngning motsvarande WWII och dagens globala resurser, skulle vi redan 2020 ha 4ggr dagens globala energieffekt utan kol, olja, gas, vind och annat trams…
  Det tror inte jag… vi har inget klimatkrig, det var bara en bluff… hade vi haft det, skulle vi gjort så…
   
  Men det är enorma intressen som står emot, varför tror ni att big oil, gas och kol, fick Obama att bara ge 4K$/år till LFTR?
  Mitt hemland kommer bli av med sina inkomster från olja och gas, men behålla sina bortskämda medborgares krav.
   
  Hotet från LFTR är reellt, det var inte CO2-hotet… ändå försökte oljeländer få kompensation….

 12. Gunnar, jag är helt med dej på detta, även om min detaljkunskap är betydligt mindre än din. Starta en intresseförening så kan du räkna med mej som medlem. Det är helt rätt tid att göra det.

 13. tty

  Man får verkligen hoppas att han inte lyckas, för med noll koldioxidhalt dör allt levande på planeten. Utan syre klarar sig en hel del organismer, men utan koldioxid är det kört.

 14. P.Persson

  http://en.wikipedia.org/wiki/Traveling_wave_reactor
  Tydligen detta han talade om. Någon form av breeder med Na(l) kylning? Någon som vet?