Bekvämt med samma lösning på alla problem

I dagens GP Debatt skriver Anders Wijkman och Ulf Jakobsson om behovet att ställa om vår ekonomi från olja till förnybara bränslen. När klimatretoriken inte går hem hos Svensson, Smith m.fl. menar duon Wijkman-Jakobsson att man borde prova samma medicinering utifrån Peak Oil-hypotesen. För den är väl ändå sann. Och alla och envar borde förstå att om oljan tar slut så tar livet slut.
”Då världen är extremt oljeberoende menar de flesta forskare [hmm, en referens vore trevligt] att Peak Oil kommer att få långtgående konsekvenser för hela samhället, troligen redan inom några få år [tyckande eller fakta?]. Särskilt mat och transporter kommer att stiga i pris och finanskriser riskerar att avlösa varandra”, skriver Wijkman och Jakobsson. (Mina kommentarer inom hakparentes)
Det kan ju tolkas som att Wijkman och Jakobsson insett det fåfänga i att försöka övertyga människor om att klimatsystemet håller på att haverera, men ändå inte vill ge upp de penninginbringande klimatåtgärderna. För naturligtvis är det samma lösningar som gäller för både klimathotet och Peak Oil.
”Framförallt måste den oljeberoende transportsektorn ställas om radikalt, vi måste äta mindre kött, göra jordbruket mindre fossilberoende, producera mer lokalt och vi måste globalt ställa om till mer fossiloberoende energi. Det spelar alltså ingen roll om problemet heter klimat eller Peak Oil, vi måste genomföra i princip samma lösningar”, menar Wijkman och Jakobsson.
Så bekvämt, eller hur? Oavsett problemet är lösningen densamma. Säkert kan vi även rädda biodiversiteten genom att sluta äta kött och börja odla groddar på balkongen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan S

  Är det en djärv gissning att Wijkman själv är vegetarian?

 2. ”One-size-fits-all”-politiken är väl höjden av förakt för, intellektet, väljarna, medborgarna, demokratin.

 3. Nej inte Wijkman igen! Han ger sig inte förrän han får styra våra liv. Misslyckandet med skrämselpropagandan om klimatet gör att han nu väljer att skrämmas med oljebrist. Han förtiger nogsamt att t.ex. USA är på väg att bryta sitt starka oljeimportberoende med nyfunnen naturgas i stora mängder.
  Det lustiga är att han b.a. undertecknar som vordf i Romklubben som i decennier haft fel i nästa alla skrämselprognoser. I början av 1970-talet publicerade Romklubben sina dystra profetior om den fysiska resursbasens förestående uttömning. Det skulle t.ex. bli omöjligt att förse alla med telefon — kopparn skulle helt enkelt inte räcka för all den kabel som måste till.
  Det fel sådana som Wijkman alltid gör är att glömma bort människan och hennes fantastiska kreativitet och anpassningsförmåga. Samma sak upprepas nu med Peek-oil, höga oljepriser gör att människan har hittat på ett nytt sätt att utvinna de enorma naturgasmängder som finns i jordskorpan. Resultatet blir att när oljeproduktionen börjar falla då kan vi ersätta oljan med den miljövänliga (och klimatriktiga) naturgasen.

 4. bom

  Den enda och rätta lösningen! One size to fit you all. Förmodligen är overallen horisontellt svart och vitrandig också.
   
  Nu får vi heja på Helmuth Schmidt – tänk att gubben är 93 år gammal. Det första han skrev i det tyska originaltalet var en sågning av Malthus. Först sedan kom kravet på en opartisk utredning av IPCC. Sedan en hel del till av de problembeskrivningar som vi hela tiden släpar omkring med här på bloggen.  Gubben verkar pigg i huvudet men de verkliga författarna jobbar nog i toppen på institutet. Om nu bara Doktor Fysikus Angela Merkel ville höra på också. Sanningen kommer från Tyskland den här gången och bedragarna att granska finns i New York.

 5. Ingemar

  Till min bestörtning ser jag att Anders Wijkman, efter sin långa och strävsamma livsgärning inom domedagsbranschen, nu utsetts till teknologie hedersdoktor vid Linköpings universitet:
  http://www.liu.se/liu-nytt/LiU-nytt?l=sv&newsitem=256382 
  Typiskt också att det är Wijkman man för fram först bland hedersdoktorerna. Inte de båda som filosofisk fakultet har föreslagit, nämligen Eva Persson som gjort en stor insats för bl.a. Sveriges muséer och Jan Stolpe som kanske är landets främste översättare. Bl.a. har Jan P gett ut en helt ny översättning av Platons samlade verk.

 6. Peter Stilbs

  Ingemar #5 – snart är ni ikapp KTH, SU, LU och de andra med märkliga hedersdoktorer. Jag tyckte Örebro:s medicine hedersdoktor 2004 tog priset, men AW som Teknologie hedersdoktor ?? Är Du säker på att det inte Teologie ? 😉

 7. Lejeune

  Det är när man läser sådant dravel som man inte annat kan än hålla med vår nationalpoet i följande epos:
  http://www.youtube.com/watch?v=QYymm1gMJJs

 8. Hur tror ni AW gör med sitt ständiga flygande runt om i världen, tror ni han har börjat klimatnätverka via FB och andra nätsiter från Tällberg?
  Hyckleri är nog en troligare slutsats!

 9. ces

  AWs doktorstitel är till för att underlätta för LTH att söka forskningspengar inom klimatområdet.

 10. Dr Hackenbush

  Efter peak oil
  När oljan väl tar slut kommer väl  CO2-halten i atmosfären att minska? Då borde väl ”klimatet” bli kallare igen? Eller?

 11. Apropå en och samma lösning för alla problem. Någon har sagt att om en hammare är det enda verktyg man har ser alla problem ut som spikar.
  Den nya tidens problemlösning går tydligen ut på att människan ska betala skatt för alla sina utsläpp. Och jo, mycket riktigt har det skrivits en musikal i ämnet. Den heter Urinetown och handlar bland mycket annat om att folk tvingas betala skatt på urin för att de ska dricka mindre vatten.
  Låter som en bekant princip, eller?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Urinetown

 12. Gunnar E

  Historielöst som så ofta.
  Bortglömt är katastrofbuden med nästan samma ord när Egypten stängde Suezkanalen på 60-talet. Det blev i stället en ekonomisk boom med varvsindustrin som draglok, när oljerederierna beställde suprtankers för att gå runt Afrika.
  Tvärsäkerheten är så beklagansvärd hos en person som skall företräda medborgarna .

 13. Adolf Goreing

  Peak Oil?
  http://www.businessinsider.com/exxon-found-way-more-oil-than-it-produced-in-2009-and-has-been-doing-it-for-16-years-2010-2
  Sedan återstår allt kol som kan göras om till bränsle. Då finns det fossila reserver något/några 1000 år. Nej, bättre kan du Wijkman! Annars kanske du blir utesluten ur ROM-klubben. Vad ska du göra då?
   

 14. Håkan R

  Det normala i de flesta sammanhang är att man har ett definierat problem vilket man strävar efter att lösa.
  Det börjar bli alltmer klart att gällande AGW är det lösningen som driver problemet.
  Ett grundproblem existerar givetvis men beroende på olika grupperingars ekonomiska incitament,
  livsåskådning och politisk orientering är olika grupperingars grundproblem knappast kongruenta,
  rent praktiskt har man kunnat enas om ett chimärt CO2 problem eftersom den lösning alla
  strävar att genomföra har energi som fokalpunkt.
  Vad som förefaller gemensamt för alla olika grupperingar är att de velat hålla agendan dold,
  då de verkliga problemet bygger på någon form av egenintresse och dess lösning därför knappast är genomförbar i ett demokratiskt system.
  Att man nu tvingas definiera nya problemformuleringar när de gamla börjar krackelera är ett svaghetstecken och
  förhoppningsvis början på ett vetenskapligt och opinionsmässigt tillfrisknande.
  Att välja Peak Oil som nytt probleme är lite ironiskt då det per automatik innebär
  ett accepterande av Peak Coal och Peak Gas och att dessa ”Peakar” rent logiskt borde
  vara en långsiktig lösning på det gamla problemet, dvs minskande fossila resurser ger minskande CO2 utsläpp

 15. Lars C

  Konstigt att alla skrämselnissar missar det värsta alternativet. Det politiska.
  Det hänger som ett domedagssvärd över oss i närtid och framåt. En bristsituation kan uppstå på några veckor, priser som knäcker västvärldens ekonomi likaså. Det var ytterst nära att det gick åt pipsvängen i finanskrisen och speciellt USA men också EU hänger på en skör tråd. Vi tål inte en ny kris nu. Det var förra oljepristoppen som utlöste den fast det saknades inte underlag.
  Mot denna bakgrund kan man undra varför de drar fram Peak Oil, resan därifrån är lång och inte alls omöjlig att ställa om ut i lugn och ro efterhand.
   
  Vi får väl hoppas på vattenkokaren från Bologna.

 16. Stickan

  Passande med lite självspäkningsteorier nu i fastetider.
  Wijkman och jacobsson är vår tids flagellanter.
  Wijkman är vice ordförand i Romklubben. Ni vet de som gav ut boken ”Limits to growth”
   
   
   
   

 17. mille

  Nu börjar ni bli lika fåniga som klimathysterikerna. Tack för mig.
  Varför tror Ni oljan kostar 115 dollar idag?

 18. mille: Är det inte lite oroligt i Mellanöstern eller hörde jag fel?

 19. L

  Om Wijkman vore det minsta seriös skulle han propagera för att vi snarast börjar bygga nya kärnkraftverk, det är enda möjligheten att producera energi i en omfattning som kan ersätta fossila bränslen.

 20. Kent Forssgren

  Dr Hackenbush #10. När oljan väl tar slut kommer väl  CO2-halten i atmosfären att minska? Då borde väl ”klimatet” bli kallare igen? Eller?
  Du avslöjar dom! Dom har aldrig förstått nått om klimat eller energitillgångar och dom förstår fortfarande ingenting. Däremot förstår dom mycket om hur man berikar sig genom att inte förstå någonting!

 21. Christer Liss

  Det är väl det enda positiva med klimathysterin, att vi förhoppningsvis blir lite mindre oljeberoende.
  Att priserna är extra höga idag p.g.a. utvecklingen i Mellanöstern är ju knappast ett argument för att vi skall fortsätta vara beroende av stater som Saudiarabien, Ryssland, Libyen etc
  Utvecklingen inom bilindustrin är ju t.ex. mycket positiv med mer bränslesnåla bilar och nu också fler eldrivna. Det minskar oljeberoendet men uppfyller knappast deras önskan om mindre koldioxidutsläpp eftersom så mycket av elen kommer från koleldade kraftverk.

 22. Bim

  Maggie:
  Jag skrev om detta på söndagsmorgonen:
  { 06.03.11 at 09:30 }
  Ja,ja. I ljuset av ditt inlägg så förstår man att Anders Wijkman är byxis  och går ut med varningar, i dagens GP, för Peak oil istället för klimatet som han tonar ner. Men för säkerhetsskull så är åtgärderna desamma, sluta vräka i er biffar och annat smaskens (de är reserverade för klimateliten) för att inte oljan skall sina. Om han menar grilloljan vet jag inte, men en sak vet jag: När klimatet krånglar så anpassar sig Wijkman som börjar se sina investeringar likna Ebberöds Bank.Och ett nytt ord kom jag på också Klimatkrångel. 
  Vad som förvånar mig är inte så mycket hur rent ut sagt korkad Anders Wijkman verkar. Han har ju visat prov på det många gånger med uttalanden som gör att man häpnar. Men han är ju faktiskt omgiven av många människor som borde upplysa honom om att människor i allmänhet inte är så dumma att de inte förstår vad han är ute efter.
  Skall han nu bli hedersdoktor också så undrar jag vad för kriterier som fordras för att dra på sig den hatten.
  Jag kommer ihåg när Pia var i Bryssel och drev hejdlöst med Wijkman.
  Det var inte bara rolig, det avslöjade en man som fattade noll.
  Han började sin vana trogen att försöka undervisa henne om sakernas tillstånd och framstod som ännu dummare.
  Lika korkat uppträdde han i TVs Debatt när han gav sig på två äldre damer som shoppade varannan månad på Ullared via egen bil.
  Anders Wijkman är en man som har innehaft höga poster med hög lön och stort inflytande på diverse arbeten. Medlem i Romklubben, Sitter i TV och dillar sin skit i Tällbergs Forum. Sitter och nickar medhållande när Micronesiens president drar en harang om att en flodvåg drog rakt över hans öar på grund av den globala uppvärmningen.
  Ingen bland den församlingen sa ett knäpp om hur korkat uttalandet var.
  Jag som vanlig medborgare och skattebetalare undrar vad fan är det för folk som hedras med topplöner, Nobelpris och doktorshattar i det här landet. Det är en skam.
   
   

 23. L

  Det passar väl bra att Wijkman blir hedersdoktor eftersom han sedan länge haft en doktorstitel på Romklubbens hemsida…

 24. Kent Forssgren

  Skulle vara intressant med en läsarundersökning, GP.
  Tror ni mer, eller tror ni mindre på klimatlarmen efter att ha läst denna artikel?

 25. Pingback

  […] dock till att personer som Marian Radetzki får mindre mediautrymme och att anhängare av siter som The Climate Scam kan börja ägna sig åt något mer […]

 26. Mot bakgrund av den förestående energirevolutionen framstår AW:s artikel som både patetisk och djupt okunnig.
  http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,748573,00.html
  Det stora hotet just nu mot mänskligheten, är den politiska klassen som i Europa har drabbats av kollektivt vansinne. Jag börjar tro att ngn sprider ngn farlig drog i Brüssel.

 27. Slabadang

  Håkan R!
  Att det är direkt ologiskt att varna för peakoil och samtidigt skrämma med klimatkatastrofer.Man måste liksom välja hotbild.
  Anders Wijkman är som person en helt ny energiteknik.Han behöver inte ens vind för att snurra eller vända kappan.Han snurrar likt en pertum mobile.De verkar tillverkas i stora ideella organisationer och i Bryssel.Tyvärr har ingen kommit på hur man jackar in dom på elnätet för som utvecklibngen ser ut så verkar det bli framtidens lösning på energiförsörjningen.
  Dessa Wijkmanska flöjlar är med bevis anpassningsbara efter vilket politiskt korrekt klimat som helst.Mer forskning krävs och det vetenakkapliga fält som ligger närmast till för att studera denna nya Wijkmanska kraft är nog de fysiker som studerar svarta hål!!

 28. Toprunner

  Så har då Maud Olofsson, efter att ha kliat sitt tämligen tomma huvud, lyckats svara på E24:s mycket bra frågor angående elpriserna och elbolagen.
  http://www.e24.se/analys/maud-olofsson-viker-ner-sig-for-el-juntan_2663515.e24
   
  Hon får inget direkt lysande betyg av läsarna.

 29. Peter Stilbs

  Slabadang #27 – jag kan svära på att jag hörde AW säga i morgon-TV i maj 2007 något i stil med att snart kommer Sverige att exportera biobaserad el.

 30. Som Atkins / GI fantom blir jag lika förbannad varje gång det nämns ”att vi skall äta mindre kött”. Skit du i det politiker djävel!
  Att skita i sin hälsa ifråga någon fiktivt kollektivt klimathot är ungefär som rökaren som är rädd för att gå på gatan i stan för att ”luften är smutsig”. prioriteringsordningen är tok fel oavsett om det finns substans i risken.
   

 31. Pär Green

  En mänsklig rättighet!
  En animalisk morot till folket!

 32. Col

  Re Adolf Goreing #13
  Så hur förklarar du situationen på oljemarknaden då?
  Ganska få som tror på fallande priser på sikt om du frågar mig…
  Men här finns det helt klart enomra pengar att tjäna för dig. Gå kort i olja så kan du bli väldigt förmögen.
  mvh

 33. Jan-Erik S.

  Toprunner #28:
  Maud Olofsson har absolut ingen kunskap om något. Aldrig läst så mycket svammel, inga konkreta idéer, helt enkelt ingenting.
  Fick känslan av att hon inte förstod frågorna.
  Jag tror ärligt talat inte att hon vet skillnaden på energi och effekt eller mellan volt och watt.
  Krävs det inga kunskaper av våra regeringsföreträdare???!!!

 34. Jan-Erik S.

  Col #32:
  Du tror inte att oroligheterna i Libyen mm påverkar oljepriset?

 35. Jan-Erik S.

  Col #13:
  Förstår du inte heller att det ligger i oljebolagens och regeringars intresse att alarmera om sinande oljetillgångar för att kunna hålla priserna så högt som möjligt?


 36. Ett så fruktansvärt kort resonemang som maggie beskriver här. Ren nonsensargumentation! 
  Tror du verkligen att AW & UJ försöker driva hyptesen om PO för att klimatet inte ”gått hem”, och dom nu försöker sig på något annat? Som om det handlar om deras renomme och att de ska hävda sig? Och att de menar att livet tar slut för att oljan sinar? Det är den slutsats du själv drar. Se lite längre än till att det handlar om individer och deras självhävdelse!
  Du efterlyser ”fakta”. Det finns mer än nog av sådant och har funnit i många år. Läs till exempel http://www.theoildrum.com. De handlar snarast om din egen okunskap, maggie.
  Det kan tolkas som… skriver du. Javisst Du tolkar som du vill. Givetvis hänger klimatproblemet och PO samman, men alla vill inte erkänna att allt pekar i en bestämd riktning.  Du tycks tro att det handlar om bekvämlighet i argumentation. Vakna människa!

   

 37. Toprunner

  Jan-Erik S # 33: Det tycks som gamla bondeförbundet har en sällsynt begåvning att gallra fram särskilt kålrötter inom de egna leden. Jag hittade trots alt något intressant hos centerpartiet:
  http://energipolitik.centerpartiet.net/2010/01/bekampa-ozonskiktet-aterinfor-r22/
  Ett sällsynt begåvat inlägg från en politiker, han kommer inte att komma långt.

 38. Adolf Goreing

  #32 ”marknaden” har väldigtl lite med verkliga tillgångar att göra. Libyen producerar i stort sett lika mycket olja som tidigare. Men det finns en förväntan att det ska bli problem. Då stiger priset.
  När oljeprset stiger blir det lönsamt att fortsätta att pumpa ur ”tomma” källor. (Borra djupare). Googla själv för att se hur man definierar ett ”tomt” borrhål. Tips: det är INTE tomt när det är tomt. Fossila bränslen är inget problem vad gäller tillgången. Om oljan skulle ta slut har vi kolet. Det räcker i 1000 år, minst. Tyskarna lärde sig att göra diesel av kol för att kunna köra sina Tigertanks.

 39. Col

  #34+35
  Jo det är klart oroligheterna i Libyen påverkar…
  Men vi hade över 100 dollar fatet innan de började. Jag tyder det som att marknaden bla misstror att OPEC kan utöka sin produktion nämnvärt trots att man hävdar det. Det är väldigt mycket snack och  liten verkstad so far då man sagt detta flera gånger sedan 2007 utan att faktiskt göra det.
  De har sagt att de är bekväma med 70-80 dollar fatet. De är jävligt off target nu.
  Gällande din kommentar #35 så har du missuppfattat lite. För höga priser gör att man kommer investera i andra energikällor än olja vilket såklart inte oljebolagen vill. De vill såklart inte att priset ligger på 20 dollar fatet men inte 120 heller…
  När det gäller regeringar i länder som Sverige som är oljeberoende så är såklart det annorlunda.
   

 40. Col

  #37
  Så du menar att en marknad inte drivs av resultat/tillgångar utan endast av förväntningar..:) ?

 41. Michelangelo

  #33# Dags för en doktorshatt till Maud – hon kvalar väl in i gänget av hedersdoktorer.
  Precis som vi har en viss kultur som promotar hedersmord har vi en annan som promoverar hederdoktorer.
  Mångkulturellt.

 42. Michelangelo

  #38# Just så är det . Kom du på det själv ?

 43. Col

  #40
  Ironisk antar jag..
  Om du inte är det skulle det vara EXTREMT kul höra hur du resonerar i dina investeringar.
   

 44. Michelangelo

  ”41” Investera i guld , silver, gruvor och energibolag.
  Och gör det nu. Dagens stalltips.

 45. Håkan Bergman

  Adolf Goreing #36
  Seglivad myt det där med att Tigern gick på diesel, den gick på bensin, riktigt dålig bensin eftersom motorn hade en så låg kompression som 6.7 vill jag minnas. Den bättre soppan gick till Luftwaffe. Ryssarnas T34 och nån engelsk burk gick på diesel.

 46. Staffan Lindström

  …… SYDSVENSKANS ledare 2011-03-07….”Redan nu finns det några framstående politiker som så smått har öppnat på locket, tex Gustav Fridolin och Lena Sommestad…” SUCK ….SUCK …. =SL=

 47. Ingemar

  Hedersdoktorer: Utnämnandet av sådana görs av i princip två skäl. 1) Man väljer en makthavare som hedersdoktor för att man vill få förmåner vid ansökningar om forskningsmedel. (Vid utseendet av personer inom näringslivet så hopas man på donationer.) 2) Man väljer någon som gjort en insats i något fält (t.ex. kultur eller teknisk innovation) utan att detta behöver vara ett akademiskt ämne.
  Men en hedersdoktorstitel har INGET att göra med akademiska meriter. Samma sak med fredspriset.

 48. Col

  #42
  ””41″ Investera i guld , silver, gruvor och energibolag.Och gör det nu. Dagens stalltips.”
  Det gjorde jag 2009..
  Var öppet mål iom QE1+QE2 etc.
  Nu gäller det bara stiga av innan det ramlar ner i källaren igen…

 49. pekke

  Ett litet påpekande om varför Libyen fortsätter att producera olja trots inbördeskrig.
  Deras olja är innehåller mycket paraffin och den börjar fällas ut om man stoppar pumparna vid både källorna och distributionsrören till kusten.
   
  Så stoppar man pumpningen kommer man få ett enda stort paraffinljus genom hela rörsystemet enligt experter !
   

 50. pekke #46
  Jasså. Oj vad mycket man kan få lära sig av ”experter”.
  Jag tror snarare att både regeringen och de engagerade producenterna och kunderna är intresserade av leveranser och förtjänster så länge som anläggningarna fungerar.
  Om någon ville ställa till dj-skap med anläggningarna så skulle det nog bli en rackarns massa ”stearinljus”. Men det finns såvitt jag förstår inga sådana tendenser i Libyen.
  Såvida inte Muammar al-Gadafi själv som genom sabotage vill försöka bevisa att det är terrorister som vill plundra landet och sin älskade ledare på allt…
  Men det är knappast heller aktuellt eftersom det tycks som att alla hans utlandsplacerade miljarder är utom räckhåll för honom.
   

 51. Jag tycker att Romklubben borde skrotas!
  Ersätt den med whiskeyklubben, så kanske jag går med! 🙂

 52. Adolf Goreing

  #42 verzeihen sie mir! Du har naturligtvis rätt vad gäller just Tigertanken. Det förtar dock inte bränsleforskningen som tyskarna gjorde och titta här, något som aldrig användes?:
  http://www.motoresdieselmexico.com/diesel-v12-german-ww11-tiger-tank-engine-running-open-pipes/.

 53. UffeB, lite OT, men dagens behållning. Jag läste din munhuggning med/hos Anders E och kunde inte annat än le stort. På nåt vis unnar jag er två varandra, i den bästa av möjliga meningar av ordet …

 54. Staffan Lindström

  { 07.03.11 at 12:41 }   Bim… någon slags autism?? Eller bara otroligt täta skygglappar…Har någon sett AW ens le någon gång??

 55. Anders W, borde ställas in För KU förhör,för döljande av information
  och missledande av allmänheten,som ej ansvarig politiker i riksdagen.
  ALI.K.

 56. The Climate Scam Scam

  Intressant att här se bevisen för att ”The Climate Scam” egentligen inte har som mål att ifrågasätta klimatproblematiken utan att man är emot lösningar för mänsklighetens oljeberoende.
  The Climate Scam visar här i sin fulla prakt precis vilken organisation man är: Man vill motverka och förneka lösningar på mänsklighetens problem och oljeberoende. Det hade varit en sak om man vill förmedla att vi har något klimatproblem, det kan man rimligen få tro då det faktiskt finns en  del forskare som håller med om påståendet (även om det i mina ögon är extremt dumt att inte använda försiktighetsprincipen, när de flesta klimatforskare anser att det är ett stort problem).
  Men att man inte tycker att vi ska fokusera på att lösa Peak Oil gör hela organisationen till ett stort skämt (man råkar ju då även lösa eventuell klimatproblematik på köpet och det är man ju motståndare till, så då måste man vara motståndare till att lösa Peak Oil också…)
  The Climate Scam bevisar här vilka man egentligen är – en organisation som arbetar för att vi ska behålla mänsklighetens oljeberoende till varje pris 🙂

 57. Ove

  Maggie, Maggie – du tror alltså att nuvarande oljepris bara är en konsekvens av oroligheter i Libyen…! Intressant att du så här öppet visar din totala okunskap även inom Peak Oil… Och du frågar efter referenser för Peak Oil… Snälla människa, börja läsa på, inte ens dina klimatförnekande läsare kan väl rimligen ha missat den massiva forskningen inom Peak Oil!

 58. Utan att vara religiöst lagd tycker jag det är bra av försynen att placera olja i vår väg just när vi blir så många och behöver öka vår förädlingsgrad av naturens resurser. Genom CO2 utsläppen växer det bättre och människan kan bli flertalig. Till alla malthusianers förtret.
   
  Åsikten att vi ska  minska vårt ekologiska fotavtryck ställer jag inte heller upp på. Det är bara skapat av undergångsprofeter. Självklart ska vi öka vårt ekologiska fotavtryck. Det gör varje framgångsrik art.

 59. #56 lika trist som så ofta …

 60. Dan

  Eftersom TCS tydligen är en organisation så vill jag ha lön för allt skrivande här.
  (This is a non-profit organisation, but we’re working on it…)

 61. Håkan Sjögren

  # 56 : På grund av okunnighet om fysik ser en hel del ”klimatforskare” problem med den så kallade ”Globala Uppvärmningen”. Många av oss, som tvivlar på AGW-skrönan, vill gärna bli kvitt oljeberoendet, men motarbetar argumentet att CO2 påverkar klimatet. Samma sak gäller gasberoendet. Allt fler vetenskapliga avhandlingar visar att de så kallade växthusgaserna inte verkar temperaturhöjande och den kalla vintern bär syn för sägen. Mvh, Håkan.

 62. The Climate Scam Scam

  Håkan,
  Vad spelar det för roll om du tvivlar på ”AGW-skrönan”? Lösningarna behövs ju ändå, för att lösa Peak Oil… Det ni gör på den här bloggen är ju indirekt att argumentera mot lösningarna och därmed även lösningar på Peak Oil. Med resultatet av vi snart riskerar att stå med stor välfärdsförlust, då det tar lång tid att ställa om till att bli mindre oljeberoende. Det viktiga är väl att vi genomför åtgärder som behövs, varför tjata om huruvida huvudproblemet är Peak Oil eller klimatet?

 63. Toprunner

  TCSS #61:
  Bättre du klagar på Miljöpartiets hemsida, det var de som la krokben för en lysande framtid från en strålande kärnkraft. Istället fick vi en mörk medeltid i röken från oljan. Den kan till och med bli än värre om de får mer makt.

 64. Håkan Sjögren

  # 62 : Jag kan försäkra Dig om att det är vare sig Peak Oil eller klimatet, som är huvudproblemet, utan det är att så många har gått på att jorden håller på att värmas upp mer än någon tiondels grad. Dessutom har de med hulling och hår svalt betet att koldioxid påverkar klimatet, vilket är helt fel. Mvh, Håkan.

 65. TCSS #62
  Det finns inget i någon enda arts historia som visar att det skulle vara möjligt att börja spara på en resurs för att säkra en teoretiskt beskriven framtid.
  All erfarenhet pekar på att vi måste och vi kommer att använda oljan till den sista droppen. Inte minst för att skapa den infrastruktur och den nya energiproduktion som ska ta vid.
  I den processen höjer vi CO2-halten något till fromma för växtligheten på planeten och därmed till nytta för den växande befolkningen.
   
  Så ser den realistiska, teknikbejakande beskrivningen av framtiden ut. Till skillnad från din malthusianska som kräver säck och aska.

 66. Rosenhane

  Mats Jangdal#65
   
  Mycket välformulerat, på pricken, Tack!!

 67. The Climate Scam Scam

  Mats: Människan är den enda arten i jordens historia som har potential att förstöra planeten och våra förutsätningar för överlevnad. Varför ska man titta på arter som aldrig haft den förmågan och dra slutsatsen efter det? Det hade ju varit enkelt om ett varmare klimat bara innebar bättre växtlighet och bättre överlevnadsmöjligheter för människan. Tyvärr är verkligheten sådan att klimatförändringarna leder till torka, stormar, etc, som eliminerar möjligheterna att försörja en stor befolkning. Att förneka jobbig information är mänskligt och jag förstår att alla inte orkar ta verkligheten till sig. Men att aktivt försöka sprida en förnekelse som den här bloggen gör är att förstöra framtiden för sina barn och barnbarn.
  Att ifrågasätta en hållbar omställning är att ifrågasätta två helt olika vetenskapsgrenar: Peak Oil och klimatforskningen. Dvs man är förnekare av jobbig information.

 68. Toprunner

  TCSS #67:
  Kan du på ett pedagogiskt sätt förklara vad ordet ”hållbar” innebär?
  Gärna med praktiska exempel.. så man göra en personligt bedömning vad det är att satsa på.
   
  Annars låter du mest som Palme när han gafflade om fred på jorden utan att ha någon plan för att nå dit.

 69. Rosenhane

  TCSS#67
   
  Hej Anders, kul nick du har hittat på på!
   
   

 70. Inge

  TCSS
  Din verklighet stämmer inte med verkligheten. Vi har haft perioder sedan Istiden som varit varmare än nu som sammnfaller med högkultur i historien.

 71. Håkan Sjögren

  TCSS # 67 : Varken Peak Oil eller klimatforskeriet är några grenar av Vetenskapen, däremot av kvasivetenskapen. Att sprida skrönor om framtida katastrofer är att söka förstöra framtiden för oss, våra barn och barnbarn. Lyssna i stället på den verkliga vetenskapen.
  Mvh, Håkan.

 72. TCSS #67
  Vem är det som lever i förnekelse?
  Du förnekar de historisk belagda perioderna med högre temperatur och högkulturer, teknologiska framsteg och civilisationsutveckling. Du förnekar möjligheten att vi kan hantera de problem som EVENTUELLT dyker upp.
  Du förnekar den självreglerande kraften i det fria ordet och demokratin.
   
  Du har tydligen svalt hela floskelbiblioteket med biologisk mångfald, ekologiskt fotavtryck, peak oil, AGW, försiktighetsprincip, vi lånar jorden av våra barn, planetens framtid är avhängig sopsortering och val av ekologiskt närproducerat rättvisemärkt dasspapper, mm.
   
  Det är inte jag som ska tänka över mitt handlande och planetens framtid, det är du! Jag är trött på att bli lurad av självutnämnda experter och marknadsförare av invasiva kollektiviserande infantiliserande, skam- och skuldbeläggande totalitära ideologier. Jag duger som medborgare! Jag är välinformerad, jag tänker själv och mina premisser för mina livsval ska inte få diskvalificeras från den demokratiska debatten bara för att vi som kan tänka själständigt och anstränger oss för att göra det är i minoritet. Demokratin ska inte ha den räckvidden in i privatlivet.
  Det är du och många andra som måste börja tänka själva. Annars är det ni som kommer att vara de nyttiga idioter som förslavar de fria medborgarna med er goda vilja. Du kan ta Måns B med dig på en sådan tänkarweekend om den goda viljans skadliga inflytande.

 73. Ingemar #47:
   
  Du har säkert rätt. Och det är inte bara inom naturvetenskap det gäller. Lunds universitets teologiska institution utnämnde som bekant Jonas Gardell till hedersdoktor i teologi, av liknande skäl: Man ville bli populära och frottera sig med en kändis, säkert med en önskan om framtida medel och goodwill.
   
  Gardell har som bekant skrivit böcker om Gud och Jesus, men det ska inte förväxlas med en riktig doktor i teologi. En sådan har ofta, inte alltid, ägnat en livstid åt att studera antika texter på originalspråk och i att forska djupt i religionsfilosofi och arkeologi m.m. Gardell skulle jag mer karaktärisera som amatörteolog. Med amatör menas inget nedsättande. En amatör ägnar sig åt sitt område av kärlek till det och kan vara mycket kunnig. Men han är inte en riktigt doktor.
   
  Gardells böcker om Gud och Jesus har förstås blivit bestsellers för att han är kändis och bokförlaget lanserar honom hårt. Att det finns teologer som skriver mycket bättre böcker är det få som vet. Folk i gemen tror att Gardell är den stora auktoriteten, bland annat därför att han fått ett hedersdoktorat.
   
  Och Gardell själv har det stigit åt huvudet, för han kallar sig själv teolog och det märks att han känner sig som en riktig doktor. Att han har begränsad förståelse för vetenskap framgår när han lägger pannan i djupa veck, förklarar att han forskat djupt i källorna och därför förstått hur det ligger till. Tack vare Gardell har vi alltså förstått hur allt ligger till inom teologin, något som skarpa hjärnor grubblat över i 2000 år. Men nu vet vi.
   
  Hedersdoktorshattar är djupt problematiska, inom alla områden, tycker jag.