Bekämpning av naturen och Big Bang

Ibland hittar man små pärlor ute i bloggosfären. En sådan är onekligen Saltå Kvarn-bloggen som i sitt senaste inlägg ger oss sin syn på människans förhållande till naturen och kärnkraften. Det är onekligen läsvärt, om inte annat så för alla stolligheter som texten innehåller.
saltå kvarn
Några av mina favoriter är att människan har kommit på att hon måste ”bekämpa naturen” och att ”vi genom kärnkraften släpper lös energi som härstammar från Big Bang”. Inte ens UI:s företrädare, Erik Svensson, är positiv (se hans tweet nedan).
twitter

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  På-Saltökvarn-bloggen kan man läsa: ”Allt som sker i naturen drivs av solenergi”. Enkel logik säger oss då att även klimatet drivs av solen. Det är ju intressant att blogginnehavaren inser att CO2 inte kan driva klimatet. Eller?

 2. Åke N

  solenergi + bakterier + CO2 = fordonsbränsle. Se:
  http://www1.umn.edu/news/news-releases/2011/UR_CONTENT_314387.html
   

 3. Milda makter, är det verkligen vuxna människor som skriver och driver den bloggen?
  Jag trodde först att det var barnungar, eller några studentspexare,,,,
  Men man kan ju aldrig vara säker, när miljömupparna anfaller..:)

 4. István

  Är  inte solenergi ”ATOMKRAFT”?

 5. Jan

  Om man ogillar atomkraft varför inte föreslå att vi istället satsar på kärnkraft?

 6. Staffan Lindström

  Skära smör med motorsåg…vilka inskränkta småhandlare…I min km3-frys så är det Hallandsås-borren som gäller…{Nu förstår ni varför surrogatet som man använder inte varit riktigt till fyllest…} Först till kvarn som vi pratkvarnar brukar säga…Om vem har kattnappat lon…??
  HÄRSTAMMAR inte all energi från Big Bang?? Vad är senaste ”rönen”??
  Och hur kan man ställa sig ovan naturen??? Det som fungerar i naturen är väl naturen…Jag förstår att författaren möjligen anser att det mesta som hänt efter Big Bang är lite för mycket…. Låt oss då hypotetisera lite och anta att om 20 minuter slutar det universum vi ”känner” plötsligt att expandera och drar ihop sig till det det var just innan Big Bang, så kallad ”totalåterställning” istället för hållbar omställning…16 minuter kvar…PUH jag hann…
   

 7. Staffan Lindström

  { 30.03.11 at 12:36 }  ”Totalåterställning” på nolltid alltså…GWS =SL=

 8. Jan Lindblom

  Det är ”Antroposoferna” som driver Saltå-kvarn. Det är mycket skrock och oventenskapliga idéer som förvaltas inom denna rörelse.

 9. Inge

  Jag kunde inte låta bli att skriva lite. Fast inget elakt.

 10. Inge

  Det är lite lustigt. Orsaken till japanska kärnkraftsolyckan är plattektoniken som orsakas av att jordens innandöme är halvt flytande som orsakas av radioaktivt sönderfall i jordens inre. Lite orsaksrundgång där!

 11. Gripping hand

  Den här typen av naturromatik är lika världsfrånvänd som den teknikromantik som florerar på många håll.

 12. Teknikromantik, teknikfantasier, och rent drömmeri
  Ja sådan finns det gott om på den gröna sidan i retoriken. Det är ingen ände på vilka nya moderna och hållbara tekniker som skulle uppkomma bara de fick bestämma. I många fall upphäver man helt enkelt naturlagar och motsv där sådant tycks stå i vägen … Men svamlar helt enklet fram en ny alternativ och bättre värld som i ett grupparbete i högstadiet … och kallar det något finare. Tex Framtidsutredning eller Hållbarhetsanalys och lösningar etc ..
  Men inte blir det verklighet för det!

 13. Gripping hand

  Jo, Jonas, men teknikromantiken flödar ju även på andra sidor i den här debatten …

 14. Dan

  Jag vet inte vad som menas med ordet ”teknikromantik”, men nog får man väl säga att tekniken har medfört en hel del fördelar när det gäller livskvalitet och även själva livet för många.

 15. Gripande handen ..
  Om du med ’tenkinromantik’ menar avsaknad av alarmism eller hysteri … av apatisk domedagsstämning eller dystopiska framtidsvisioner .. då håller jag helt med dig.
  Även om du bara menar teknikoptimsism, eller bara avsaknaden av teknikpessimism.

 16. Patrik

  Om man ”ställer sig över naturen” (läs: tycker att kärnkraft är ett bra alternativ tills vidare), är man då övernaturlig? 🙂

 17. Bäckström

  Vart kommer denna undergångslängtan ifrån?
  Det verkar som om människan måste ha en dystopi/undergångsvision framför sig. Det har alltid varit så. (åtminstone så länge jag levat). 🙂
   
  Gunbo!
  Det här måste handla om psykologi/arketyper/masspsykos?
  Vad säger Jung?
  Vad säger du?
   
  /Bäckis
   

 18. Gunbo

  Bäckström #17,
  Jag har svarat på den här frågan förut men gör det gärna igen. Ingen normal människa längtar efter undergång! Däremot finns en fascination för apokalyps vilket är en bearbetning av rädslan för just undergången. Människor har i alla tider varit rädda för katastrofer därför att de vet att sådana kan ske. Det är en normal reaktion p g a överlevnadsinstinkten. I och med att vi är medvetna om vår dödlighet (till skillnad från djuren) är vi måna om att undvika eventuella katastrofer. Det i sin tur leder till försiktighet inför frmtiden vilket i sin tur lett till varningar från olika ”profeter”. Dessa fanns under biblisk tid liksom idag.
  Jag är varken jungian eller freudian. Jungs arketyper är, enligt mitt sätt att se, evolutionens formande av människan och hennes genetiska arv som på individnivå delas av så gott som alla, vare sig vi lever i Asien eller Europa. Vi delar samma rädslor, samma undermedvetna känslor och tankar. 

 19. Gunbo … Vet du vad du säger här? Att det inte finns några som klänger sig fast vid domedagsproefetior? Men att sådana är helt naturliga att oroas över!? Är det verkligen vad du vill ha sagt här?

 20. Gunbo

  Jonas,
  Jag vet precis vad jag säger! Läs en gång till.

 21. Gunbo … jag läste vad du skrev. Och du hävdade att ”ingen normal människa längtar efter undergång” .. och sedan förklarar du bla varför AGW-hotarna har en närmast religiös dragning till den kommande klimatapokalypsen.
  Är förklaringen verkligen att ingen av dem är ’normala’?

 22. Gunbo

  Jonas,
  Du skriver i #19:
  ”Att det inte finns några som klänger sig fast vid domedagsproefetior? Men att sådana är helt naturliga att oroas över!?”
  Det har jag aldrig sagt. Jag skrev: ”Människor har i alla tider varit rädda för katastrofer därför att de vet att sådana kan ske.”
  I #21 skriver du: 
  ”och sedan förklarar du bla varför AGW-hotarna har en närmast religiös dragning till den kommande klimatapokalypsen.”
  Var har jag sagt det?
  Saknar du läsförståelse? 

 23. tveksam

  Jonas N
   
  Är det inte så att man använder apokalyptiska hot för att nå fram till massorna?
  Det betyder inte att de tror på budskapet.
   
   

 24. Bäckström

  Tack Gunbo.
  Inte Freudian och inte Jungian säger du… vad är man då? En sån däringa KBT:are kanske?
  Att följa Jonas N:s och ditt eviga munhuggande med varandra skulle kunna vara ett ämne att ta upp i terapisoffan kanske? 🙂
   
  /Bäckström
   

 25. Sören

  Jonas N #12 Kolla även hyfsat nya http://www.thezeitgeistmovement.com/ – nån slags gröna khmerer, inga pengar, bara grönt cybernånting – befriande fritt från klimat dock

 26. Rosenhane

   
   
  Nu faller pusselbitarna på plats.
  Saltå Kvarn -bloggen drivs av antroposoferna.
  Andreas Carlgren är uppvuxen med och skolad av antroposoferna.
   
  Påståendet att vi genom kärnkraften släpper lös energi som härstammar från Big Bang” är lika befängt som att säga när kontakten är urdragen ”akta dig, det kan finnas gammal ström kvar i sladden”.
  Carlgren och hans gelikar ger knäppgökeriet ett ansikte på rullande räkning.