Bakom dina solglasögon är världen alltid grön

 jeansjacka

(bild från Wikipedia)

Klädkedjor i Sverige redovisar ett dåligt resultat första halvåret i år, ett obegripigt dåligt resultat menar Pia Gripenberg på DN även om man räknar in stigande räntor och höga energipriser i vintras.

Hon menar att bristen på tillväxt inom branchen kan handla om ett nytt synsätt snarare än att människor har dåligt med pengar att handla för, konsumtionen  ändrar karaktär. Att särskilt unga kvinnor väljer andrahandsbutiker och Blocket för att motverka konsumtionshysterin. De börjar ifrågasätta sina egna konsumtionsvanor och sätter dem i relation till ett hållbarhetstänk, menar Pia.

Hon menar alltså att hon ser en tendens till att unga kvinnor handlar kläder i andra hand därför att ett hållbarhetstänk börjar genomsyra de val som unga kvinnor gör.

Eftersom jag har en ung kvinna här hemma, min yngsta dotter, och jag vet att hon har handlat kläder både på Myrorna och på Tradera frågade jag henne varför?

– Jeansjackan kostade bara 200 kr på Tradera istället för 1400 kr i affären och Myrorna går man till för att hitta något som ingen annan har, svarade hon.

Inget hållbarhetstänk fanns i min dotters val kunde jag konstatera. Nej, jag undrar om Pia inte har läst Wijkman och Rockström m fl och tolkar in ett ideologiskt tankesätt som förmodligen är väldigt ovanligt vad gäller de konsumtionsval som unga kvinnor gör.

Jag tror att hon tar på sig sina egna solglasögon när hon försöker tolka hur andra beter sig och varför men frågan är om hon förstår det själv?  

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. magnus

  Du har alltså en observation och drar slutsatser om hur alla andra tänker. 

 2. Peter Stilbs

  Även kattägarna drar sitt strå till stacken …

  http://friskies.eu/responsibility/se/

 3. Lena Krantz

  magnus #1

  Min dotter är ju en produkt av sin tid.

  Å andra sidan verkar ju Pia i inlägget inte ha frågat någon alls men det reagerar du alltså inte på?

  😉

 4. Daniel F.

  magnus #1,
   
  det var ju i alla fall en observation mer än Pia Gripenberg redovisar. Hon går på känsla…

 5. Nästa observation, och som faktiskt uppmärksammats tidigare i medierna: Årets (basic-)mode har tydligen inte attraherat köparna. Hos Gina Tricot (vill jag minnas att det var) var inköpsavdelningen mammaledig, och reservstyrkan var visst inte helt up-to-date med kundernas smak. Det har krävts en hel del realisation innan kunderna tagit hem varorna.

  Jag har en 12-årig klädintresserad dotter som tycker att det är pest att besöka H&M, Lindex och GT eftersom de inte har några intressanta kläder. Så det har blivit en hel del köp på Internet och på loppmarknader.

  Sen är det ju bara att notera att det inte går lika bra för handeln i sin helhet längre; jag gissar på en kombination av försiktigt köpmönster samt överetablering av butiker mer än miljö- och antikapitalismtänk.

 6. bom

  Huvudsak är att få visa upp sin egen godhet och att världen äntligen givit med sig och blivit grön (och naturligtvis att kapitalismen ännu en gång bitit i gröngräset)! Eller hur Magnus?

 7. Kvinnorna i min närhet rapporterar att reorna i år är galna. Kedjorna tycks ha stora problem att bli av med sina varor och sänker priserna till bråkdelar av ursprungspriset. Orsak okänd, om det inte handlar om finanskrisen och allmän oro.

 8. Lena Krantz

  Mikael #7

  Jag handlade två mysiga långa linnen igår som hade kostat 149 kr styck men nu var de nere i 30 kr styck, helt galet som du skriver.

  Men bra för mig i alla fall till nästa sommar.

 9. magnus

  Bom

  Huvudsaken är väl att man lyckas skumma igenom nyhetsskörden och hitta en artikel som innehåller orden miljö eller klimat så att man får hitta något att uppröras över, och bekräfta för sig själv att dom där andra, dom har inget att tänka med.

  Eller hur Bom?

 10. magnus

  OM man läser originalartikeln utan TCS glajjer så ser man att Pias teori handlar mer om att folk är trötta på att ha tonvis med oanvända kläder hemma och efterfrågar mer kvalité.

  Ordet ”grön” nämns över huvud taget inte i artikeln. 🙂

 11. Janne

  Ett problem med snack om ”klimatsmarta” köpmönster är att man planterar den tanken hos, i detta fall, unga kvinnor vilket får dem att kanske mer tänka i dessa banor.

  Unga idag är nog mer ekonomiskt smarta som din dotter och kan lätt hitta varorna till lägre pris. På eBay kan man köpa i stort sett vilka plagg som helst från Kina, som i vissa fall är märkesvaror (eller plagiat), till myckrt låga priser och med leverans inom 10dagar.

  Där finns nog nya köpmönster som handlare i Sverige får se upp med.

 12. Jojo! Världen är som vi vill se den?
  http://www.youtube.com/watch?v=8SOpluw76AE
  eller
  http://www.youtube.com/watch?v=wZpaNJqF4po 

 13. Patrik

  Jobbigt läge om alla ska ha second hand. Snacka om värdestegring på den egna garderoben. 🙂

 14. Lena Krantz

  magnus #10

  Helt riktigt så var det just hållbarhetsdelen i hennes resonemang som jag plockade upp. Men egentligen förstod jag aldrig kvalitetsdelen i hennes artikel eftersom hon menade att det var så men verkar stödja sig på att unga kvinnor handlar i andra hand.

  Om hon har rätt borde det innebära att de handlar dyrare men färre kläder, eller?

 15. Ulrik

  På Sydnytt i går så var det ett längre reportage om ungdomar som stjäl mat i affärernas avfallscontainer. Den intrevjuade ungdomen sa, att man ska lukta på maten och inte bry sig om bäst-före-datum. En god princip som vi som upplevt krigsåren fortsätter med i våra kylskåp och skafferier. Därifrån till att rota runt i blandade sopor är emellertid det hygieniska  och hälsomässiga steget långt.

  En forskare/expert från universitet drog de vanliga, luddiga slutsatserna om miljö m.m. som jag inte förstod.

  I ”min” affär så märkte man färskvaror som närmade sig utgångsdatum med röda lappar och sålde till halva priset. De såldes på någon timma. Tyvärr så har man slutat med detta. Det måste ju vara bättre att livsmedel blir föda än att behöva låsa avfallscontainern. För att sälja det som biogas torde vara en sämre affär.

 16. hahn

  Jag har också hört att klädmodet i år varit en besvikelse. Kvinnor hittar inga kläder de vill ha.

  Jag kommer faktiskt ihåg en sommar för runt 10 – 15 år sedan då jag skulle köpa barnkläder och hela affären var full med oranga och bruna kläder. Vartenda plagg var bedrövligt fult. Jag nämnde irriterat att jag hoppades de tog ner lumpen från hyllorna och fyllde på med lite kläder igen snart, och expediten höll med mig. Hon tyckte också att det inte var klokt.

 17. magnus

  Lena Krantz

  Men egentligen förstod jag aldrig kvalitetsdelen i hennes artikel eftersom hon menade att det var så men verkar stödja sig på att unga kvinnor handlar i andra hand.

  Eller att man köper kläder som fortfarande ”håller” (modemässigt och kvalitetsmässigt) trots att de använts några gånger?

  Är det ”hållbarhet” att köpa en begagnad mercedes som troligtvis har många mil kvar.

  varför inte?

   

 18. magnus

  Lena

  Stryk det förra inlägget. så här skulle det se ut 🙂

  Om hon har rätt borde det innebära att de handlar dyrare men färre kläder, eller? 


  Eller att man köper kläder som fortfarande ”håller” (modemässigt och kvalitetsmässigt) trots att de använts några gånger?
   

 19. bom

  Magnus #9
  Aha detta var Din bruksanvisning: Nu skall jag Magnus kolla in TCS och förklara för dessa miserabla stackare hur ofelbart rätt jag alltid har.
  Så slipper jag äntligen frågan ”vad vill den skojaren Magnus egentligen här-är han kanske en spambot”.

 20. magnus

  Bom

  Kasta inte sten 🙂

  Själv kör du väl mest med stilen ”undra om det finns något jag kan flabba med i utan att bidra med någon originell tanke….”

   

 21. Jan-Erik S.

  Det billigaste är att klä sig med kejsarens nya kläder 🙂

 22. Janne

  #21 jan-Erik S.

  Det skulle gå inflation i ”Nakenchocker” då.

 23. Helge

  Ungdomar har för länge sen genomskådat klimatbluffen, vi underskattar deras förmåga. Det är vi äldre som är långsamma.

 24. magnus

  Ungdomar har för länge sen genomskådat klimatbluffen

  Det är inte min erfarenhet. Däremot har många ganska luddig uppfattning om hur det fungerar.

  Lite önsketänkande där kanske ?

 25. Helge

  Magnus

  Beror på vilken ålder men generellt har de äldre ungdomarna sen länge genomskådat överdrifterna. Ligger i en människas natur att genomskåda överdrifter och halvsanningar. De flesta har lagt det bakom sig, Finns viktigare saker att ägna sig åt.