H.F. Phone Home

Happy Feet

Pingvinen Happy Feet lyckades simma från Antarktis till Nya Zeeland där han kom vaggande på stranden Peka Peka. Tyvärr lyckades Happy Feet äta sand, förmodligen i tron att det var snö och mådde inte så bra. Han  fick därför magen och tarmarna rensköljda och hämtade sig sedan snabbt under omvårdnaden på Wellington zoo. Sedan fick han följa med forskningsfartyget Tangaroa tillbaka hem till Antarktis.

Igår var de framme och kunde släppa Happy Feet men han visade inget som helst intresse av att glida ner i det iskalla vattnet så hans skötare från Wellington zoo, Lisa Argilla, fick ge honom en knuff. 

Happy Feet2

En annan djurrelaterad och positiv nyhet som rapporterats på bl a BBC är att utter och lax är på väg att komma tillbaka i flera floder i England eftersom floderna börjar bli betydligt renare. Motsvarigheten till vårt Naturvårdverk, Environment Agency, skriver:

“England’s rivers were once home to many iconic species of wildlife, and with Defra’s £110 million funding to help clean up England’s rivers and the extensive work being done by the Environment Agency, water companies and landowners, we’re already seeing fish and mammals, including salmon and otters, thriving once more.”

Det är upplyftande att läsa om miljöarbete som verkligen ger resultat även om det har tagit sin tid (ca 20 år). Vad gäller Happy Feet är jag lite kluven. Visserligen förstår jag att människor engagerar sig och att de gärna skänker pengar till hans tillfrisknande och hemkomst, men är det egentligen inte att slänga pengarna i sjön, förlåt ishavet?  

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Häromveckan kunde man läsa om lax i nordöstra USA som i vanlig ordning hittade tillbaka till sina äggläggningsvattendrag – och I stora mängder. De hade under sommaren fösvunnit från sina normala havsområden – givetvis tolkat som beroende på klimatförändringar…

  Kanske viktigare med havsströmmar när man kommer under ytan…

 2. Vad beträffar engagemanget för ”Happy Feet” är väl detta utslag för att den civiliserade världen fått sin syn på djur förstörd av Disney’s. Nu vet jag inte hur pingvinkött smakar, men det hade varit enklare att sätta upp denna simmare på menyn i något hak på Peka Peka.

 3. Thomas

  Peter #2, se det som att man genom att hjälpa en pingvin kan döva samvetet av vad vi gör med alla andra djur. Vi tittar på Happy Feet och tänker ”vi människor är allt bra snälla!” och så slipper vi tänka på överfyllda stallar där man föder upp grisar, höns, kalkoner etc under vidriga förhållanden för att vi skall få billigt kött.

 4. Janne

  Om man lät naturen ha sin gång hade nog Happy Feat snart kolat vippen, det måste vara något fel på denna stackare. Hade han varit som sina kollegor hade han aldrig hamnat på Nya Zeeland.

 5. Jan-Erik S.

  Egentligen skrämmande. Kostnaden för att rädda denna pingvin hade förmodligen räddat massor på afrikas horn.
  Humanism från sin sämsta sida.

 6. Thomas

  Jan-Erik #5, å andra sidan, hur många minuter hade pengarna räckt till om man gjort en animerad film om pingviner istället för en dokumentär om hur man räddar en riktig pingvin?

 7. magnus

  Jan-Erik

  Humanism från sin sämsta sida.

  Folk räddar ett djur. Vart är världen på väg.
  Allvarligt, en tarmsköljning och några dagar på zoo+fisk för överresan. Det kan inte röra sig om miljonbelopp direkt. Det är väl inte så att de specialchartrade en båt?

  De må vara en onödig räddningsinsats , men varför haka upp sig på folk som räddar ett djur,  när det finns blodiga konflikter runt om i världen att uppröras.

  Har du bil?

  Sälj den och rädda en massa människor på afrikas horn!

  Har du TV?

  Sälj den och skänk TV licensen till afrikas horn.

  Hycklare 🙂
   

 8. Lena Krantz

  Thomas #3

  Jag är inne på din linje där och var på väg att skriva det redan i inlägget , men jag var lite inriktad på att barnen lär sig hur bra och snälla människor är som hjälper den lilla pingvinen hem.

  Nästan som en disneyfilm 
  och lika på låtsas

  Å andra sidan förstår jag att folk gillar solskenshistorier och behöver dem också.

 9. Bim

  Vad är problemet med att rädda ett djur? Hade det varit en hund så hade ingen reagerat negativt. Man äter väl inte upp en hund bara för att den ligger risigt till. Jag undviker till och med att döda insekter. Ja,ja, jag sa undviker. Hade jag fått loppor så hade jag skällt ut dom, om inte det hjälpte så hade jag mobbat dom. Slagit ihjäl dom hade jag bara gjort om dom bet mig.

 10. Lena Krantz

  magnus #7

  Kostnaden är nog inte helt försumbar eftersom skötaren följde med forskningsfartyget och de lär väl inte åka fram och tillbaka utan har någon form av uppdrag att verkställa.

  Men vem vet, hon kanske använde sin semester till att rädda lilla Happy Feet?

 11. Jan-ErikS.

  Thomas #6:
  Egentligen skulle man bemöta Dig men tror inte det hjälper. 
  Ditt resonemang påminner om Din tro på AGW dvs jag tror känslorna styr ditt resonemang.
  Inget fel på känslor men när de styr över förnuftet då är det illa.
  Finns ett ordspråk som lyder ungefär så här:
  Är du inte socialist innan du fyllt 25…då har du inget hjärta.
  Är du socialist efter 25…då har du ingen hjärna. 

  Beträffande den sandätande Pingvinen så vore det ju normalt att lämna den åt sitt öde.
  Eller…hur ska vi rädda alla Gnuer som under sin årliga vandring faller offer för krokodiler.
  Ska vi rädda dem också?

  Garnaterat, hade 1000 pinviner strandat så hade ingen brytt sig.
  En död Pingvin är en tragedi.
  1000 döda Pingviner hade varit statistik.

  Jämför Isbjörnsbeståndet som ökat mångfalt under 30 år.
  Varför räddas ingen  av björnarna?

  Thomas…med all respekt…tänk logiskt. 

  Beträffande en animerad film så finns ju alltid möjligheten att skänka en del av vinsten till projekt ”Save Private Pingu” 🙂 

 12. Thomas

  Lena, eller också betalades lönen av sålda TV-rättigheter?
   
  Magnus #7, av någon konstig anledning finns det många som blir mer upprörda över om man ”slösar bort” pengar på djur än om man gör det på döda ting.

 13. Jan-ErikS.

  Magnus #7:

  Jag har både bil och TV.
  Bilen har jag i beredskap för att åka och rädda nödställda djur 🙂
  TV har jag för att få reda var djuren finns 🙂

  Du skriver:
  ”De må vara en onödig räddningsinsats , men varför haka upp sig på folk som räddar ett djur, när det finns blodiga konflikter runt om i världen att uppröras.”

  Och??? Just därför det finns skäl att uppröras. Varför inte satsa spaltmetrar på att försöka lösa blodiga konflikter istället 🙂

  Hycklare är jag säkert…vem är inte det? 🙂 

 14. Bertel

  Thomas # 12

  Debattglad i kväll, utöver det vanliga?, när tom enskilda pingvinernas öde/kostnader innefattar ditt ideologiska debattsfär.

  Trots dina, för tillfället, ovanligt liberala tankar om ev sponsring för denna pingvin, är denna handling, ren och skär populism, vilket kanske du upplever som berättigad ur djuren,s(pingvinens) ”synvinkel”(rättigheter).

  Jag måste ändock påpeka, att resurserna som kom till denna pingvin till godo, skulle kunnat användas bättre för mänskligheten, eller anser du att handlingen var berättigad, dvs går djurens rättigheter före det mänsliga?, för tolkningen som framträder i vad du skriver, bekräftar det ovannämda.   

 15. S. Andersson

  Detta med att enskilda djur kan få så mycket uppmärksamhet visar bara att vi är människor. Vi kan känna för djur och vill inte lämna en liten pingvin i sticket. Se det som ett utsökt bevis för humanism. Det är ju så vi vill umgås med våra vänner djuren. Vad som händer i köttfabrikerna vill vi inte veta (inte jag i alla fall). Logiskt? Inte särskilt. Mänskligt? Ja.
   
  Den som haft hund vet vad jag talar om. (Min gick bort i somras…) Vovven är ju en familjemedlem som vi kan tänka oss att mata med kött från korna på ängen. Läskigt.
   
  För övrigt tycker jag att man nog kan fastställa att de flesta djurarter klara sig alldeles utmärkt på egen hand. När man byggde landanslutningen för Nord Stream i Tyskland var man oroad för att sälarna skulle störas av all den mänskliga aktiviteten och dö i massor. Inte då. Sälarna är inte dummare än att de drar någon annanstans om det blir otrevligt där de brukar vara. Man var också orolig för att antalet tumlare skulle minska. Tumlare anses vara känsliga och skulle kunna bli stressade. De senaste mätningarna visar på en ökning av antalet tumlare i området kring ledningen. Man tror nu att de helt enkelt är nyfikna och ville kolla vad som stod på. Eventuellt med en förhoppning om en gratis lunch förstås.

 16. magnus

  Bertel. Den tid du ägnade åt att gnälla över att resurser hade kunnat användas bättre kunde du ju använt åt att samla in pengar till nödställda på Afriks horn. 

  Men det kommer du inte att göra. Lika lite som någon ser en lidande pingvin kommer att reagera med att engagera sig för mänskliga rättigheter i Syrien.

  Den typen av resonemang är endast till för att du vill framhäva dig själv som en som ”tänker själv”.  Att du liksom genomskådat bluffen.

  Varför skriver du inte istället att massturistandet till främmande länder är ett onödigt slöseri med resurser som skulle kunna användas till bättre nytta för mänskligheten. Det är ju knappast pingvinräddarresorna som är den globala utmaningen.

  Att tänka själv är inte samma sak som att säga tvärtom. Man måste liksom tänka också.

   

 17. Thomas

  Bertel #14, tänk alla pengar som används till smink, dyra kläder och elektroniska leksaker. Vad många svältande barn man skulle kunna mätta med alla de pengarna. Där har du något att kämpa för!

 18. Anders L

  Och tänk om man höjde skatterna för de allra rikaste svenskarna … tänk hur många barn man skulle kunna rädda för de pengarna. T o m svenska barn! Men tänk hur ledsna miljardärerna skulle bli om de tvingades avstå från någon av sina surt förvärvade miljarder, som de ju har tjänat genom att jobba miljarder gånger hårdare än t ex alla dessa lata undersköterskor, förskollärare och butiksbiträden som uppenbarligen knappt gör ett endaste handtag i hela livet, eftersom de tjänar så skruttigt. (En normal storföretags-VD idag tjänar ca 500 ggr en svensk genomsnittslön, så man får förmoda att de jobbar ca 20 000 timmar i veckan. Helt klart, de grabbarna är värda vartenda korvöre!)

 19. Pehr Björnbom

   
  Min gissning är att det egentligen kostade nästan ingenting att rädda pingvinen HF.
   
  Zoot fanns ju där ändå och djurvårdarna skulle ju ändå arbeta där varje dag och få sin lön.
   
  Forskningsfartyget som HF fick åka med tillbaka till Antarktis skulle väl förmodligen ändå dit så resan kostade heller ingenting egentligen.
   
  Så låt oss glädja oss för HF:s skull 🙂
   

 20. Anders L

  Min VD är en kvinna!

   

  😀

   

  Men allvarligt talat, tänk om alla skänkte en timmes lön per månad till något akut som drabbar människor?

   

 21. Gunbo

  S. Andersson #15,

  ”Vi kan känna för djur och vill inte lämna en liten pingvin i sticket. Se det som ett utsökt bevis för humanism. Det är ju så vi vill umgås med våra vänner djuren. Vad som händer i köttfabrikerna vill vi inte veta (inte jag i alla fall). Logiskt? Inte särskilt. Mänskligt? Ja.”

  Så är det! Vi människor har begåvats med någonting som heter empati. Den egenskapen omfattar normalt inte bara artfränder utan allt levande.

 22. Gunbo

  magnus #16,

  ”Att tänka själv är inte samma sak som att säga tvärtom. Man måste liksom tänka också.”

  Dagens (om inte månadens) sanning!

 23. Bertel

  magnus # 16

  🙂  Var tog det skruv?(gällande mitt inlägg # 16)?

  Kände du dig träffad gällande ”djurens rättigheter”?, eller att din ombesörjande/ ideologiska framställning i skrift, gällande ovannämda pingvin, hamnar på intellektuella isbanor där dina tankar bejakar halkriskens förödande konsekvenser, gällande trovärdigheten i debattsammanhang.

  PS. Thomas klarar sig superbt på isbanan med sina egna piruletter.DS  

 24. Gunbo

  Pehr B #19,

  ”Min gissning är att det egentligen kostade nästan ingenting att rädda pingvinen HF.”

  Min gissning är densamma.

  Tänk på kostnaderna när brandkåren rycker ut för att rädda en katt som sitter högt uppe i ett träd! En person som saknar empati tycker kanske att katten ska få sitta där tills den trillar ner p g a vätskebrist eller svält. Tja – vad är ett liv värt? 

 25. Gunbo

  Lena #20,

  ”Men allvarligt talat, tänk om alla skänkte en timmes lön per månad till något akut som drabbar människor?”

  Ja, tänk om!

 26. Bertel

  Thomas # 17

  Jag kan inte tävla med dig om kampen mot orättvisor, eftersom du för talan för ”hela” mänskligheten(ibland inkluderande pingviner) och ev har sett ljuset.

  Jag vandrar i min närmiljö och endast, ibland, tänker stort.

 27. Pehr och Gunbo

  Jag håller egentligen med, så särskilt mycket kostade det nog inte. Den högsta kostnaden är väl som sagt skötaren som följde med under expeditionen vars uppdrag jag inte vet hur lång tid den är tänkt att ta.

  Men som Bertel skrev

  Det ÄR populistiskt

  och som Thomas skrev

  Det ger en felaktig bild av människan som värnandes om djuren när det faktiskt bara gäller vissa av media utvalda djur.

 28. Bertel

  Pehr Björnbom # 19

  Säger inte emot dig gällande kostnadskalkylen(alldeles för dåligt insatt i ekonomiska aspekter gällande räddningsaktionen). men ”en del” skribenter utgår från värden, vilka är för mig som människa, främmande, trots goda intentioner gällande pingvinens öde.  🙂  

 29. Gunbo

  Lena #27,

  ”och som Thomas skrev
  Det ger en felaktig bild av människan som värnandes om djuren när det faktiskt bara gäller vissa av media utvalda djur.”

  Där håller jag inte med. Visst skriver media om vissa individuella djur som allmänheten sedan ”tycker synd om” men media behöver inte alls vara vara inblandade i räddningsaktioner där många frivilliga deltar i att rädda en ko ur en gödselbrunn eller en älg ur en vak i isen. Många sådana aktioner sker utan att media får nys om dem. Det finns människor som sätter sitt eget liv på spel för att rädda djur ur en farlig situation. Detta är specifikt för arten homo sapiens.

 30. Bertel

  Lena Krantz # 27

  Jag kom och tänka på pingvinen i Battman, den/han var inte den behagligaste att upprätta en ”räddningsaktion” på, fast han är en av dom bästa figurerna(om inte bäst).  🙂

  Här kommer min favoritpingvin som avslutning i pingvindebatten.
  http://www.youtube.com/watch?v=ttIBqEOsopQ&feature=related

 31. Bertel

  Som avslutningens(# 30) avslutning i musikform.   🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=tlCt9I1GahM&feature=related

 32. Bertel

  Latest news av UI, förlåt HF, blev lite vilse i förkorttningar.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2551213/happy-feet-vilse-igen

 33. bom

  32
  Det verkar m a o som om HF har fått fel namn. Kanske skall man utläsa Head Fucked(up) i stället? Han kanske blivit kär i sköterskan (eller de fria måltiderna?). För egen del skulle jag nog också välja NZ före Antarctica. Döp om honom till CC (Captain Cook) eller något.

 34. bom

  Ja TTPP jag vet att det var Abel Tasman som var förste europé på plats och då hade Maorierna redan varit där länge. Se upp med dom som kallar sig urbefolkning förresten nu när Samerna håller på att sälja den heliga Piteälven till Norrbaggarna!

 35. Peter Stilbs

  Bertel #30 – här är en av Monty Python’s hyllningar till pingvinarterna

  http://www.youtube.com/watch?v=1k1ccguXiws

  … och lite annat

 36. pekke

  Bertel #32
  De borde ge honom en riktig GPS eftersom det verkar som att hans kompass har en skruv lös.
  Fast han kanske trivdes i NZ med värme, betjäning och fasta måltider ?

 37. Lena Krantz

  Bertel #32

  Ha ha ha….sicket skratt jag fick morgonkaffet.

  Jaha, Happy Feet är alltså på väg tillbaka till NZ. De kanske skall behålla honom på Weelington zoo den här gången?

 38. pekke

  Förresten, en sida som visar H.F. färd.
   
  http://www.ourfarsouth.org/Track-Happy-Feet.aspx
   
  Det är låååångt till Antarktis.

 39. pekke

  Skall väl tilläggas att han inte vänt om till NZ, men inte riktigt har koll på vilket håll han ska åt.
  Naturens sätt att skilja ut de som inte har de rätta generna(kompass) ?

 40. Thomas

  Jag tror inte evolutionen förberett pingviner på att de kan få skjuts med ett fartyg och helt plötsligt befinna sig på en annan plats utan att tagit sig dit för egen maskin, så man får förstå om HF är lite förvirrad just nu.

 41. Jan-ErikS.

  Thomas #40:
  Tycker du inte att det ska bygga upp en inhägnad i Antarktis där han succesivt får vänja sig vid friheten?
  Självklart så ska han då ha fisk serverad dagligen för att succesivt ånyo tränas att själv fånga fisk i en typ laxbur.  
  Pengar kan tas från utsläppsrätter så kanske dom pengarna jämförelsevis gör lite nytta 🙂 

   

 42. Lena Huldén

  Att återbörda pingvinen innebar en stor risk för de lokala pingvinpopulationerna. På Nya Zealand kan den ha kommit i kontakt med diverse parasiter och patogener, som sedan kan ge upphov till epidemier i en isolerad population.

 43. Jan E M

  Varför slog de inte ihjäl pingvinen?
  Den där individen borde inte tillbaka till ishavet och avlas på.

 44. Thomas

  Jan E #43, varför inte? Att vara söt visade sig ju ha avsevärda överlevnadsfördelar.

 45. magnus

  Jan E

  Den där individen borde inte tillbaka till ishavet och avlas på.

  Det är väl precis sådana här individer som gör att arter kan kolonisera nya områden.

  Kan visa sig ha avsevärda fördelar 

 46. magnus

  … speciellt om klimatet förändras plötsligt 🙂

 47. Jan-Erik S.

  Jag tror att Pippi anar den nya istiden och var utsänd för att leta efter nya områden i för tillfället varmare områden 🙂

 48. magnus

  Kanske det

  Borde man förresten ha slagit ihjäl Kon-tiki också

  (Ur wikipedia
  Enligt sägnen levde Kon-Tiki och hans stam ett fredligt liv vid Titicacasjön i Peru, när de en dag blev anfallna och nästan utrotade av en grannstam. Endast Kon-Tiki och hans närmaste män överlevde. De tog sig ned till havet, där de flydde på en balsaflotte till Polynesien. Enligt Thor Heyerdahl är sägnens Kon-Tiki stamfader till Polynesiens befolkning.) 

 49. Bertel

  Peter S # 35

  Haa,haa, vilka fantastiska komiker och härligt sjukt humor. Tack.

 50. Bertel

  pekke # 38

  Tack för länken.