Årsskifte igen – vad kan man vänta?

xeer8w
Ja, kanske ovanstående finns att läsa under 2013 – vi kan ju hoppas på ett uppvaknandets år. Tack till TCS-läsaren Johan Ljungdahl, som tipsade om löpsedelidén för ca 2 veckor sedan i en kommentar på TCS.
Jag skrev ett liknande inlägg som dagens för ett år sedan – jo, det blev några rätt i spådomarna för 2012. Men samhällsutvecklingen är mycket svår att sia om – jag har tillbringat en del tid i Julhelgen med att titta på Adam Curtis’ dokumentärserie från 1992 – ”Pandora’s Box” – den rekommenderas varmt, även om bildkvaliteten inte är den bästa med dagens standard. Ett genomgående tema är hur man historiskt misslyckats i modern tid med att ”modellera” olika samhällsfunktioner, som om de vore en förutsägbar ”maskin”. Ett tema som också återkommer i hans dokumentärserie ”All Watched over by Machines of Loving Grace” från 2011.
En del av Pandora’s Box finns på YouTube, men alla 6 entimmasavsnitten finns också på något fritt tillgängligt arkiv för nedladdning – jag har tyvärr glömt var.
Märkligt också detta med media. Nu slår vi frivilligarbetare på TCS tillsammans med våra gästskribenter (bl.a. Lennart Bengtsson  och Tage Andersson), läsare och kommentatorer milsvitt våra svenska MSM i trovärdig genomlysning och utblick för problemkomplexet energi-miljö-klimat – även om vi ofta ligger i lä från Dr Max’ ofta geniala och väl genomarbetade inlägg på Andaslugnt-bloggen.
Det enda trovärdiga på MSM jag kan tänka på under de senaste åren är sporadiska inslag på SR. Bedrövligt, är väl bara förnamnet.
Men det är inte så konstigt egentligen – när man närmare kollar in VEM det egentligen är som skriver eller rapporterar i våra dagstidningar eller etersända media. Det hör till ovanligheterna att journalisterna bakom inslagen eller artiklarna har någon relevant bakgrund överhuvudtaget (mer än något absurt hedersdoktorat de fått i efterhand). Däremot verkar de ha en klar ideologi och ett uttalat syfte med sina alster. Sanningsenlighet och kritisk rapportering i god journalistisk anda tycks inte höra dit.
Varför tillåter redaktionscheferna detta att fortgå? Tidningarna gräver sin egen grav, när tillräckligt många har tappat förtroendet för deras rapportering.
Och politikerna? Dagstidningarna har de ju inte så stor makt över, men väl SVT och SR. Där har de pålitligt manskap som gör som de vill, och inte ifrågasätter något på allvar. För att hålla skenet uppe har man den s.k. Granskningsnämnden för Radio och TV – vars uppgift tycks vara att se till att enbart PK-material får passera utan kritik eller ursäkter.
Newsmill låste ju dörren för läsarkommentarer under hösten, med krystade argument. Läsarsiffrorna störtdök, och de två journalister som hanterade Newsmill har aviserat att de inom kort slutar – men de sade inte om det var frivilligt eller under tvång. Undrar var det var för spel i bakgrunden. Många makthavare och politiker mådde säkert illa av att få sin värld, presenterad i utspel och inlägg på Newsmill ifrågasatt av en okunnig allmänhet. Men de har fortsatt en gräddfil till DN Debatt och SvD Brännpunkt, närhelst de vill, verkar det.
Och TCS jobbar på. Vi behövs mer än någonsin. I skrivande stund i mellandagarna är det långt över 700 inlägg på TCS bara under 2012. Alltså i genomsnitt 2 inlägg per dag, som kommenteras ca 50 ggr vardera och läses av så många fler – besöks-siffrorna har legat uppåt 8000 per dygn, med toppar på över 10000 under Doha-mötet. Vi hade över 4000 även nu på Julafton.
Maggie skapade ju en gång i tiden denna blogg och gjorde ett hästarbete i att driva den ensam under flera år. Sedan engagerades jag själv och Ingemar Nordin (och också en tid Lars Bern) som hjälpskribenter. Maggie har nu helt trätt tillbaka, men vi är väsentligt fler, och det är en stor hjälp – inte bara för bredden och djupet – ibland är det svårt att hitta på något att skriva utan att få en känsla av att upprepa sig. Inte alltid har man tillräcklig tid att lägga ner heller.
Häromdagen såg jag annars en lista, som gladde mig – den gäller de 20 mest inflytelserika vetenskaparna som fortfarande är i livet 2012 – eller mer specifikt ”…list of the twenty living scientists that we regard as having most profoundly influenced our world…”
Annars brukar ranking av denna typ (ex. i Time Magazine) vara uppbyggd av personer typ James Hansen, några Amerikanska basketspelare, Bono och Lady Gaga – så lyckligtvis inte denna gång. Någon som känner igen nr 1 på listan? Övriga 19 är också välfunna.
tim-berners-lee_1366736c-570x357
1. Timothy John “Tim” Berners-Lee, who invented the World Wide Web by being the first to successfully implement the transfer protocols on which the Web depends.  [Wikipedia Link]
Ja, tänk om han tagit patent på idén. Det var ju från början bara ett försök att skapa smidigare utbyte av mätdatafiler på fysikcentret CERN. Sen har ju allt formligen exploderat, och borde vara jämförbart med boktryckarkonsten, som tillskrivs Gutenberg? Eller vad tycker ni?
Nu kan man finna i stort sett vilken information som helst med ett par enkla knapptryckningar (jag bifogar några personliga reflektioner om datautvecklingen i en Fotnot nedan).
I förlängningen kommer rimligtvis också den normala medierapporteringen och åsiktsfiltreringen i den form vi känner den i dag att tyna bort, och dagens journalister blir i stort överflödiga.
Vad det får för politiska och samhällsrelaterade konsekvenser är svårt att sia om. Men citatet från Abraham Lincoln framstår som allt mer aktuellt.

 • ”You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.”  

Tidsskalan i sammanhanget blir allt kortare och mängdskalan allt mer omfattande.
fyrverkeri
*** Men Gott Nytt År på er Alla från oss på TCS ! ***
******************************************************************

Fotnot (några personliga reflektioner om ”Internet”): I tjänsten på KTH jobbade jag mycket med data vid tiden för datakommunikationens begynnelse – och var min egen ”systemansvarig” på OpenVMS-system från Digital Equipment (”DEC”, senare uppköpt av Compaq – som sen köptes av HP). Det ursprungliga webbsideuppbyggnadsspråket HTML är i övrigt mycket likt Digital’s ”typsättningsspråk” vid denna tid – det hette RUNOFF.  Inte så konstigt – Berners-Lee använde givetvis DEC-datorer i sin verksamhet och lånade tydligen strukturen därifrån.
En förgångare till Internetexplosionen – ”Gopher”- dök upp en kort tid, innan föregångarna till dagens ”webbläsare”. Vår första Internet-förbindelse på Kemi, KTH var på 9600 baud – till Elektro-sektionen på KTH och sen utåt. Det var ju inte så illa – något år tidigare när jag jobbade i Uppsala var det samma hastighet mellan hela Kemi/Fysik Uppsala Universitet och ”Stockholm”. Det för för långt att beskriva enskilda detaljer mer här – men den intresserade kan som startpunkt ta personbeskrivningen på Wikipedia för en svensk nyckelperson i sammanhanget – Peter Löthberg. Fortsätt sen med denna om Internet i sig i Sverige.
Som kuriosa från denna tid kan nämnas att till och med stora datortillverkare som DEC inte hade tillgång till Internet i dagens mening – vissa kontaktpersoner  där var  dock djupt tacksamma att ”snylta” på universitetens nät.

 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan

  Temperaturen har inte ökat.  0,74º per sekel är inte en märkbar ökning.  (OK, 0,9º i Europa). [NOAA]  Men lik f-b-t är media helt övertygade om att vi brinner upp.  (Jag trodde att grader Celsius var rätt lätt både att förstå och att själv uppfatta.)
  .  Det positiva för mig har varit att jag – av princip – slutat köpa stockholms-tidningar (och i praktiken även de från landsorten).  Det sparar en del.  (Det finns bibliotek!)
  .  Och – kanske viktigare – att jag nu vet att media inte är pålitliga.  (Ekonomiska kriserna i EU – och i USA…  Ha!)  Som ryssarna på sin tid – man visste att Pravda inte kom med Sanningen.
  —  Det här är filosofiskt ganska intressant.  Kan det bli enklare än ”temperatur” genom decennierna?  Men ändå har man, eh, ”debatterat” sedan… 2007, i en del fall.  Men i grunden sedan 1989…

 2. Staffan

  Näthistoriken är mycket intressant!  HP 9100 hade vi på sjöfartsverket – från 1977/78 om jag minns rätt.  Den kom 1968, men måste ha funnits kvar länge.  Basic var programspråket.  (Sådant som Commodore 64 och ABC80 hade vi aldrig.)
  Sedan bytte vi till IBM PC [kom 1981], med PC-DOS som grundspråk.  Windows kom från 1985, ser jag.  Internet fick vi från ca 1996.
  Historiken om datoriseringen för vanliga icke-tekniska användare borde också skrivas!  Det här har verkligen förändrat världen.

 3. Internet. Jag lekte en del med dess föregångare ”BBS”. Drev en sån en tid.
  Minns första gången jag testade Internet. Kollade på någon sida, minns inte vad men den fanns i USA om jag minns rätt. Det fanns en text som handlade om delfiner och där fanns ett ord som var en länk. Klickade på den och hamnade på en sida i Australien. Det var en fantastisk aha-upplevelse. Vilken revolution!! Jag blev helt förstummad
  <sarc>Tack Al Gore!</sarc>

 4. Peter Stilbs

  Ingvar #3 – jag kompletterade fotnoten ovan nu med denna länk http://sv.wikipedia.org/wiki/Internets_historia_i_Sverige

 5. Ann L-H

  Tack Peter för denna nyårshälsning. Affischen är så bra att den borde spridas utanför TCS. Ett litet klistermärke vore kanske en idé och visst kunde den ha en permanent plats i ett hörn här på bloggen.
  Så till nätet! Det går inte att tacka ”Al Gore” nog för denna fantastiska uppfinning. Att varje ny fräsch morgon kunna göra en rundvandring över vår klot och kolla upp vad de utvalda informatörererna har att säga sen sist är ovärdeligt. 
  Tack än en gång alla på TCS och Gott Nytt År!  

 6. Nu finns uppföljaren till WWW, en svensk uppfinning.
  GWW, The Global Wide Web, inga krångliga hemsidor som förr eller senare faller isär, inga hemsidor alls, bara tuta och kör.
  Vem har pengar och vill vara med om att skapa något nytt?
  http://www.wesee.eu/skapa/index.php

 7. pekke

  Tyvärr tror jag vi aldrig får se en sådan löpsedel, utan de flesta inom politik och media som inte tillhör kärntrupperna kommer att försiktigt sopa frågan under mattan samtidigt som ” klimatvetenskap ” kommer att få en allt mer undanskymd plats inom politik/media och forskning.
   
  Ang. internet, så är det nog en av de tekniker som haft störst påverkan både socialt och politiskt sedan telegrafen, radion och telefonen.
  Peter Löthberg gick jag tillsammans med på El-linjen på Nobelgymnasiet här i Karlstad, hade ingen aning tills för några år sedan att han var svenska internets ” fader ”, fast man borde förstått att han skulle bli nåt större än oss andra eftersom hans teoretiska och praktiska kunskaper inom elektronik och radio låg skyhögt över oss övriga.
   
  Ett Gott Nytt år till alla skribenter och läsare på TCS !
   

 8. Inge

  Tittade på TV i morse och i morgonsoffan hade man satt Marita Ulvskog och någon miljöpartist och en EU-parlamentariker. Flummigt med klimat o miljö. Tråkigt att ha dessa flummare som företrädare! Gång på gång!

 9. Inge

  Vad kan man vänta? Jag hoppas att klimathotet hamnar på vetenskapens skräphög där det hör hemma.

 10. Christer Löfström

  Siganturen Tålis skrev på annat håll.
  ”Christer Löfström, det sitter nog mer hos dig själv. Du övertolkar ord.. Men visst bör man försöka vara tydlig.”
   
  Fick mig att fundera, varför reagerar jag på hur orden används?
  ”Orden som dödar” dök upp i bakhuvudet. Jag fann ett citat i en bok med just denna titel och ett citat av Arthur Koestler i boken.
  ”Krig utkämpas inte om territorier utan om ord. Mäniskans dödligaste vapen är språket.
  Hon är mottaglig för slagords hypnotiserande verkan på samma sätt som hon är mottaglig
  för infektionssjukdomar. Och där det grasserar en epidemi tar gruppmentaliteten över.”
   
  ”Klimathotet” är ett exempel. Det dör människor av kött och blod där det saknas el och rent vatten, medan hysterikerna tjabbar om koldixod.
   
  2013 blir året då fokus skiftar till verkliga problem!
   
   

 11. Inge

  Sen hoppas jag att fler lead authors publicerar sina rapporter på Intenet innan IPCC dikterar om dem för publiceringen i AR5.

 12. Inge

  Kan man hoppas på ett ”Climategate 3”, fast det borde ha kommit redan. Men det är ju inte säkert att det ger så mycket, det som är kvar.
   
  Sen är jag orolig för Tysklands ekonomi, de verkar vara på väg mot en grön diktatur och är fast i sitt tänk, Australien också, fast där mer mot befolkningens vilja.

 13. Svante

  Läs detta om temperaturutvecklingen i Alaska.
  http://www.benthamscience.com/open/toascj/articles/V006/111TOASCJ.pdf
  Meningen på 3:e sidan har en intressant formulering
  ”CO2, which increases semi-exponential [8], cannot be the
  source the observed cooling, as the opposite effect would be
  expected.”
   
   

 14. Camilla

  Löpsedeln är bara för bra! Tar nog tid, men den kommer, när Expressen tror sig vinna på den! Hellre förr än senare!
   
  Gott Nytt År!

 15. Bim

  Någon sa, Vetenskapen är ljuset som skall leda de som famlar i mörkret… Vetenskapen skall alltid vara fri från religion och  politik…
  Kommer inte ihåg vem som yttrade detta, men en klok gubbe var det.
  Kanske någon har lust att läsa detta av en annan klok gubbe. 😀
  http://folkvet.nu/category/den-nya-varldsordningen/

 16. Håkan Bergman

  Och jag som just tänkte skriva om hur stabilt internet ändå är, med tanke på allt skräp som är anslutet och alla uppkopplade klantarslen runt planeten.
  http://www.expressen.se/nyheter/nordea-i-nytt-haveri-under-mellandagarna/
   
  Jaja, tur man har lite gamla hederliga papperspengar. 

 17. pekke

  Här är förresten Rockströms artikel/intervju i SvD:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/det-handlar-om-en-form-av-fornekelse_7785792.svd
   
  Med ännu värre katastrofer:
  Världsbankens rapport slår fast att vi är på väg mot en temperaturhöjning på fyra grader. Hur säker är den siffran enligt dig?
  – Visst finns det en osäkerhet när det gäller riskbilden. Just nu rör sig världen längs en väg som kan leda till över fyra grader. Men riskbilden är en framtid med en temperaturhöjning på mellan två till åtta grader. Det handlar om ett spann mellan två grader – då är det väldigt problematiskt, och åtta grader – som vore en fullständig katastrof och helt oacceptabelt ”
   
  Media kommer nog inte visa din löpsedel Peter, de vill ha värre katastrofer och domedagar, för det säljer !
  😉

 18. Ingemar Nordin

  Tack Peter S för din sammanfattning och den fina löpsedeln (jag fick hejda min impuls att trycka upp 100 ex av den i rätt storlek och ge mig ut på stan och klistra upp den hos tidningsförsäljarna :-))

  Nätet har verkligen blivit en revolution – på många sätt. Inte minst för forskningen.

 19. Staffan

  BBS, Bulletin Board System, Internets föregångare, nämndes #3.  Fanns från 1978, i USA.  För sjöfartsverket, med många lokala enheter, var det här förnämligt.  Man använde Fidonet för BBS-kontakten mellan stationerna, och för kontakten ’uppåt’ med departement osv.  När vi fick det minns jag emellertid inte.  1980-talet någon gång.  Oformaterad text fungerade bra.

 20. Camilla

  Håkan post # 16. Din slutsats verkar konstig. Själv skulle jag byta bank! Eller varför inte ha ett Americanexpresskort! Då har du American E. mellan dig och säljaren inklusive alla bedragare! Visa blir ju bara on-line till ditt bankonto för alla bedragare!

 21. Lennart Bengtsson

   
  En sista kommentar till växthuseffekten
  Med tanke på den oerhörda oron över en kommande klimatkatastrof så har faktiskt ökningen i växthuseffekten faktiskt minskat under det senaste decenniet jämfört med 1980-1990. 0ch med så mycket som 22%. Detta beror på att effekten  av CO2  inte är iinjär utan logaritmisk, metan har tilltagit mycket långsamt samt CFC ( freongaserna) faktiskt har minskat. Jag vet inte om våra kära klimatmediaexperter känner till detta men om inte kan de läsa det här
  Ett gott nytt år  och alla uppfriskande kommentatorer med dess understundom ngt originella uppfattningar. Detta hade inte funnits utan Internet 
   
  hälsar
   
   
  Lennart

 22. John Silver

  pekke # 17
  He, jaså det har redan blivit 8 grader, jag har väntat på det men inte trott att det skulle komma så tidigt.
  Jag prognostiserar att man kommer att hoppa över 9 grader och nästa steg bli 10 grader.
  Någon som törs slå vad?

 23. Håkan Bergman

  Camilla #20
  För min del funkar Nordea bra, värre för dom som bara har ett Visa bankkort. För kortbetalningar använder jag alltid mitt Visa betalkort, samma funktion där som för AE. 

 24. Camilla

  Ingemar i post # 18. Kul tilltag! Upphovsrättsligt intrång och egenmäktighet med annonsplats! Blir bara möter, som vi läsare betalar. Om nu Expressen och övriga kränkta vidtog några åtgärder! Om inte saken hade uppmärksammats mer än lokalt, så blev ju saken en ”rikskändis” vid en domstolssak, där du dessutom kunde tala fritt ur hjärtat om bluffen. Dylikt skulle aldrig riskeras.

 25. Slabadang

  2012 Året då gammelmedia och public service blev irrelevanta!
  MSM/PS nådde sin tippingpoint i makt och inflytande. Samhällsdebatten förs numer på nätet och de nya opinionsbildarna har tagit ett fast grepp om sin publik i kraft av kompetens relevans och sist men inte minst genom att helt omfamna den likställdhet den ocensurerade bloggen inbjuder till och erbjuder sina läsare.
  En blogg kan aldrig fuska med sin profil och sitt syfte. Den avslöjas om den inte håller vad den lovar och straffet kommer i form av minskad publik och belöningen den motsatta om den håller sin profil.
  Dessutom får vi tydliga självmarkeringar om i vilka frågor gammelmedia svikit sina läsare mest. Avpixlat kan inte mer än buga bocka tacka och ta emot, större än GP trots att den bara avhandlar en enda fråga, Newsmill ligger och pendlar mellan plats 5-600 avpixlat runt 50.TCS fyller en annan lucka och gör det med ett djup och en bredd som får vilken redaktör som helst grön av avund. UI får den trafik den förtjänat som konkurrent.
  Vi har helt enkelt ett antal ”game changers” som befäst och hittat sin profil i samverkan med sin publik. Gammelmedia har isolerat sig och trafiken bevisar hur intressant det är för allmänheten… NOT!! Journalisterna har spelat ut sin roll och har fortfarande inte fattat med vem de ska diskutera sin journalism.
  Att baktala och fula ut nätet är en strategi som behöver sitt rejäla”lycka till” som framgångskoncept. Själv har jag registrerat vartenda steg MSM/PS har tagit i sin helt nya omvärld och jag ha iakttagit den stegrande kollapsen för vår gamla media. Jag kan inte ha den minsta medkänsla med dem. De har valt att vara tondöva inför förändringen och vägrar inse att de redan har tappat den makt och kontroll över åsiktbildningen och det problemformuleringsmonpol de en gång ägde.
  Vi är nu som medborgare betydligt mer fria och mer upplysta och den makt den kompetenta friheten ger, kommer oundvikligen också hitta sin formella plats och legitimitet till makt insyn och inflytande. Den besuttna makten READ MY LIPS försöker nu bygga nya maktstrukturer dit de hoppas att demokratin inte skall nå EU och FN är samlingpunkten. Man nätet är betydligt snabbare än de manipulativa betongarslena i maktens korridorer och kommer hinna ikapp och förbi all ny skit de sätter upp på samma sätt men snabbare än med avlöjandet av klimathotet.
  De diktaturer de nu byggt kommer att rivas och det finns starka stora folkopinioner inom varje land som hårt vill vingklippa våra korrupta överstatligheter. Det är nätet i samverkan med helt nya partier som kommer återställa de nationella demokratiernas värde betydelse och funktion. De etablerade europeiska partierna och MSM har sålt ut sina folk till EUSSR och det kommer en räkning för sveket var så säker!
  Våra etablerade politiker har kunnat gömma sina planer ioch ambitioner i den grå sektor i förhandlingarna med EU-kommissionen vi inte har insyn i. Folk har redan fattat att demokratin upphör vid nationsgränsen och att de nationella parlamenten förvandlats till pappfasader för demokrati.
  En neonblinkande käpphäst skall införas som grundvillkor för alla nya ”avtal och direktiv” och det är att de konkreta förslagen skall tas fram FÖRST och antas var för sig och mandaten tilldelas först därefter under strama villkor att de fungerar och får de effekter som utlovats. INGENTING skall ges permanent mandat ALLT skall utvärderas av respektive länders revisionsmyndigheter utifrån konkreta målsättningar och resultat. Inte en enda check in blanco till till nån ansiktslös icke folkvald politruk och teknokrat igen …., ALDRIG MER!!
  Vi ska ta tillbaka makten och kontrollen över vår framtid och nutid igen och nätet är samlingsplatsen för den nya folkmakten och den fria opinionsbildningen. Våra korrupta överstatligheter är ingenting absolut ingenting att lita på i något avseende. Våra elitpolitikers möjligheter att springa med sina dolda agendor ovanför våra huvuden skall omöjligöras!
  UNEP satte upp IPCC och vilken överraskning !!! Nu är det UNEP som med stöd av den beställda vetenskapen från ipcc som nu dyker upp som den part som nu också skall ta världsherraväldet över all energi och alla planetens råvaror och resurser. De skapade underlaget för sin egen politbyrå genom att tillsätta politbyrån i IPCC med stöd av EUSSRs politbyrå.
  Som vi märker så är gammelmedia och PS fanflykt och einschluss till politbyråernas byråkrater självlysande tydlig. Här håller man på att överföra fullständigt horribelt stora mandat till FN och de håller käften och låtsas som det regnar och hjälper bara till … folkförrädare!!

 26. Camilla

  Håkan #23. Hoppas att ditt Visakort har samma säkerhetsfördelar som Amco. Jag är inte övertygad. Bortser här från de olika kortens olika tjänster, men kraschar bilen utomlands, flyget står stilla etc etc så fixar Amco hjälp och pengar kontant varhelst du befinner dig i världen.

 27. christer löfström

  Kommentar borttagen
   
   

 28. Slabadang

  PS!
   
  Att hålla grundlagsutredningen borta och ovaför hucudet pp svemnska folket var ett mycket viktigt strategiskt delmål för att avveckla folkkdemokratin. ”All offentlig makt utgår från folket” är numer en gigantisk LÖGN om det inte är folket i Bryssel som numer åsyftas! Att de myglade in EUmedlemskapet  i vår grundlag var ett rent folkförräderi väl medvetna om att vi skulle säga NEJ om vi tillfrågats. Må den lille röde med horn och sin treudd ta dem alla!

 29. Camilla

  Slabadang i post # 28. Har du inte tappat fokus nu? Kan du inte sammanfatta dina teser i post # 25 på ett pregnant sätt?

 30. Slabadang

  Tips Ang Kort!
  Komplettera med ett eller flera förbetalda kort. Jättebra att använda i alla sammanhang där det antingen inte funkar med bankuppkopplingen eller när du känner dig lite osäker på den som skall ta emot betalningen tex via nätet. Du slipper kopplingen till ditt bankkonto. Bra även att ge till kidsen!

 31. Camilla

  Slabadang i post # 30. Har avvikande mening. Kontantkort är bra för svarta affärer. Delar jag ut några pengar till barn och barnbarn, så finns det bättre sätt. Amco-kort får de skaffa själva.

 32. Lejeune

  I MSM på årets sista dag, fyra grader….världsbanken….bla.bla.bla..!?
   
  http://www.dn.se/debatt/sverige-saknar-strategi-for-trygg-livsmedelsforsorjning

 33. Slabadang

  Camilla!
   
  Klimathotet är bara en konstruerad ringmur runt de verkliga motiven. Jag har fokus på rätt ställe och det retar mig att jag tillät mig bli lurad så länge! Allt handlade bara om att centralisera makt!

 34. Camilla

  Slabadang! Instämmer i sak, men det hindrar ju inte att du har mer fokus på saken och skriver mer pregnant. Fler läser då!

 35. Peter Stilbs

  Lejeune #32 – lätt ordnat – plöj upp alla golfbanor och odla på dem så är det fixat. I övrigt är väl Debatt-inlägget åter ett tiggarbrev om mer ”forskningspengar”.

  Vore bra om övriga inte diskuterade betalkort i denna spalt, och undvek övertrampande elakheter under eftermiddagen och kvällen. 

 36. Camilla

  Peter i post # 35. Det medges att betalkort var ett utskott på trädet, ett sådant som dock har med den moderna tiden att göra i ett s.k. globalt perspektiv. Var finns säkerheterna, när hela havet stormar (och stiger) med fyra grader upp? Så många elakheter har jag inte sett? Litet franka kan vi väl vara men utan okväden?

 37. Ann L-H

  Slabadang – Suveränt som vanligt! Gott Nytt År.

 38. Peter F

  Pekke #17
  Ibland får jag för mig att Rockström formulerar frågorna också. Inte kan väl journalister vara så flata,,,,,eller det kanske dom är. Misstänker i vart fall att Rockström inte svarar på frågor han inte vill ha och att journalistkåren inte kan eller får säga emot.

 39. Karl-Oskar

  Tack för det gångna året och ett Gott Nytt År.
  Den bifogade nyårsraketen avnjuts bäst med stereon på högsta volym.
  http://www.youtube.com/watch?v=4uVLtLqTz8g

 40. Peter Stilbs

  Camilla #36 – det var en del övertramp tidigare i dag. Jag är egentligen den vakthavande i dag, men borttagandena ”fixades” av andra innan jag noterat dem.

 41. Peter Stilbs

  Peter F #38 – jag tror helt enkelt journalisterna är så bottenlöst okunniga om sakfakta och problematik att de kan inte ställa vettiga frågor och följdfrågor.

 42. Staffan

  Intressant inflytelse-lista längst upp.  #1 (WWW) förvisso.  #2 Chomsky, har ”ganska traditionella anarkistiska åsikter” [enligt sig själv].    #3 Dawkins.
  Den sistnämnde finns i en entimmes TV-diskussion från ABC Australien, ”Religion and Atheism”, med kardinal Pell:
  http://www.abc.net.au/tv/qanda/txt/s3469101.htm
  Auditoriet:  13% gröna, 31% Australian Labor Party, 47% ’Borgerliga’.
  Det är rätt intressant att se hur Dawkins klarar av begåvad opposition.

 43. Slabadang

  Camilla!
  Hyra vattenskoter i en bananrepublik … tillhör det ”svarta affärer” eller beställa en pryl på nätet där du inte känner till leverantören? Jag erkänner att jag inte vet vad !AMCOs fördelar är och att ladda ett kort utan koppling till det konto du laddar ifrån känns rätt bra ! Jag ska kolla upp AMCO  också!

 44. Slabadang

  Peter S!
  Journalisterna är mer intresserade av att läsarna skall tycka som dem. Läsare och tittare känner sig allt mer i rollen som objekt och måltavla än delaktiga och självständiga. Det är liksom inte bara färdigpackade åsikter de skall tvångsmatas med dem också.

 45. Camilla

  Slabadang! Det mesta här i livet kan göras till svart eller vitt – inte bara betalkorten men även vetenskapen som du vet. Jag tror att vår lilla debatt om betalkort har med trovärdighet att göra – en vara som det finns väldigt litet av i dag (oaktat vad vi tror). Klimatforskningen saknar trovärdighet såsom ett belysande exempel.

 46. Lennart Bengtsson

  Det är ju en oerhört intressant upplysning. Det är ju egentligen självklart om man tänker efter men det gör man ju inte alltid!

  😀

  Det vore ju lite intressant att se vad som skulle hända om vi slutade att i alla fall öka utsläppen.

   

 47. Slabadang

  Lena K och Lennart B !
  Sanningen är enkel lögnen komplicerad. Vi har släppt ut nästan en tredjedel av all mänskligt skapad co2 sedan 1750 under den sextonårsperiod den globala temperaturen stått stilla. Så? … var det nåt mer vi behöver veta?
  Ett riktigt gott nytt år till alla på TCS !! Jag ska nu skära upp min nyårstradition citrongravad lax. Två dar i kylen sen är den alltid nyårsaftonens höjdpunkt för samtliga. Superlätt att göra och otroligt fräsch och gott.

 48. Camilla

  Lena i post # 46. Tillåt mig att vara mindre imponerad av Bengtsson. Jag tror fortfarande att han är – trots åldern – är alltför politiskt korrekt. Vad tycker han egentligen? En fråga som jag skall ställa direkt till honom vid första bästa tillfälle.

 49. Slabadang

  WUWT en ny maktfaktor med sina i år 36.000.000 besök!
  http://wattsupwiththat.com/2012/12/30/wuwt-year-in-review-2012/#more-76634
  MSM ter sig allt mer efterblivet och egendomligt!

 50. Tålis

  Hittade en lite rolig bild: Hur folk ser på varandra beroende på utbildningsnivå.
   
  Själv ser jag väl mig mest som en ”technican” eftersom jag sysslar med tillämpad geovetenskap…
  Snart blir det middag tillsammans med en kompis och sonen. Sedan lite groggande, vid tolvslaget åker en flarra skumpa fram och en ynklig tårta om 25 skott avfyras. GOTT NYTT ÅR!

 51. JHE

  Lennart Bengtsson
   
  Att påverkan av utläppen av växthusgaser är logaritmisk verkar klimatforskarna känna till. Det är på den här bloggen som kunskaperna är skrala. Redan för 20 år sedan dskuterades jämviktsläget för 20 miljoner CO2 låg.

 52. christer löfström

  Det kom ett e-mail med en länk till TCS #24 och en fråga.
  ”Börjar du bli frisk, vad har du nu hittat på?”
  Jo visst, håller jag åter på att bli stridsduglig och tillbringar dagen med att läsa ”The Wretched of the Earth” / Franz Fanon 1961 med förord av Jean-Paul Sartre.
   
  Peter Stilbs censurerar om jag citerar Sartre. Men ändå, putelj på dig Peter Stilbs.
   

 53. Camilla

  Christer i post # 52 . Ca ne va pas!

 54. inge

  jhe det är inte så att kunskapen på  den här  bloggen är skrala. Verkan är egentligen omvänt logaritmisk och det vet alla som varit med ett tag . 

 55. Börje S.

  #51 JHE
   
  Jodå det verkar som om mina kunskap är skrala eftersom jag inte har en aning om vad
  för 20 år sedan dskuterades jämviktsläget för 20 miljoner CO2 låg.” ska betyda för något som lilla jag inte begriper.
   
  Gott Nytt till alla klimathotsskepetiker och klimathotare på den här bloggen!

 56. Pelle L

  Tack TCS’s alla kunniga skribenter för ert arbete 2012, med tillönskan om ett Gott Nytt År 2013!
   
  Tack och Gott Nytt År också till alla kunniga kommentatorer med vassa pennor!
   
  Vitaliteten och kraften lovar gott för 2013 😀
   
  //Pelle L

 57. Johan E

  Gott Nytt År
  Tack Maggie, tack Stockholmsinitiativet.
  Tack Slabadang, tack till er alla; tack för att ni delger era ärliga, individuella, intelligenta, intellektuella och spirituella tankar.
  Ni inger framtidstro. 

 58. Håkan Bergman

  Camilla #45
  Jag får väl anses vara skyldig till ”urspårningen”, men just så, trovärdighet och ekonomi hör samman. En historiker som insett internets betydelse är Niall Ferguson, hur många såna har vi? Jag kan också tycka att han är påfrestande ibland, men mest väldigt fängslande. Eftersom vi har ett helt nytt år framför oss , varför inte ägna 4 timmar och 15 sekunder av det åt stålarnas historia. Ha ett gott slut alla!
   
  http://www.youtube.com/watch?v=4Xx_5PuLIzc

 59. Camilla

  Håkan! Bara Nytt Gott År! Sedan tar vi debatten tvåtusentretton! Inget jävla tjugohundratretton! Det året ”tjugohundratretton” tillhör bara ”klimattramset”! Så enkelt är det!

 60. Micke Johnsson

  Tack alla på TCS för i år. 2013 kommer bli ett bättre är med bättre klimat, för alla skatter och subventioner ser till detta! 
   
  Slabadang #25
   
  Ännu fler käftsmällar 2013;-)
  Mitt i solar som vanligt

 61. Karlsson

  Jag vill tacka alla er som jobbar och skriver här! följer i stort sett dagligen climatescam, en källa till glädje och kunskap.
  Gott nytt år!
   
  sture 

 62. Peter Stilbs

  Camilla #59 – en själsfrände … Jag hatar också ”tjugohundra…”  – och särskrivning  /tack

 63. Morgan

  Gott Nytt 2013 tillönskas er alla! 

 64. Camilla

  Peter #62. Bara kul! Blir det inte litet av Tègner om det dunkelt tänkta och sagda per analogi? Hoppas att du orkar och resten av gänget att hålla flaggan (den kritiskt vetenskapliga) i topp tvåtusentretton! 

 65. ThomasJ

  Förhoppningsvis blir det ’hela’ ett tillnyktering och verklighetsbaserat ’tänk’ hos de ’som bestämmer…’… Fast ph**n tro’t ska ske…
   
  För de som vill spendera ett stort antal minuter av nyåret kan jag rekommendera en titt/läs/lyssna/lär-inlaga här:
   
  http://joannenova.com.au/2012/12/full-uncut-video-now-available-i-can-change-your-mind-evans-nova-minchin-rose/
   
  Good, very, show! Även om längre än Gobi-öknen är bred… kolla in den!
  Notera oxo, att medverkande ’Anna’ är motsvarande en [kvinnlig] Rockströmmare i ’Down-Under’…
  Undrar [ibland] hur ini hela hummhummet ’människor’ med uns av medvetande/ryggrad/anständighet/ömsesidighet/respekt… osv, öht. KAN hävda slika vansinnigheter och, uppenbarligen, får gehör…
  Arma Land – inkl. Australien… (dvs. ’länder’…  😉  )
   
  Mvh/tj
   

 66. Johan Ljungdahl

  Tack TCS för ert outtröttliga arbete med att sprida kunskap om hur det verkligen ligger till med klimathotet, kul att även jag med mina ringa kunskaper har kunnat bidra med en idé till sidan.
   
  Gott slut, och Gott Nytt År 2013 alla!   🙂

 67. Johan Ljungdahl

  Camilla  #59
   
  Fast för egen del säger jag nog inget av förslagen – jag säger snarare ”tjugotretton” helt enkelt.  🙂

 68. Iven

  Stort tack till SI och TCS redaktion och alla seriösa debattörer, som vittnar om stort tålamod, till och med, när vissa sabotörer försöker störa sakdebatten med intelligensbefriade inlägg och påståenden.
  Även för mindre kunniga, (men f.ö. normalbegåvade) miljö- och klimatintresserade personer (som undertecknad) är TCS en grönskande Oas i MSMs klimatöknen… 🙂
  Er alla önskas ett gott, lyckligt år 2013! 

 69. Lennart Back

  Stort tack till alla skribenter för allt jobb ni lägger ner på denna blogg där ni (för att nu delvis citera Mark Twain) krånglar till det för allehanda alarmister genom att komma dragande med en massa fakta.
  Gott Nytt År!

 70. Ja den löpsedeln är ju trolig, dream on … 

 71. Peter F

  Tack TCS
  Mina drömmars löparsida; EU ör nu formellt upplöst och IPCC  nedlagt, Rockström ávsäger sina uppdrag och blir övetstepräst i Livets Ord

 72. Camilla

  Johan # 66. Hade du varit med mig på Stanford, så hade jag sagt ”fuck your ass” in open class till inte bara studenternas förnöjelse.

 73. Camilla

  PS. Det är bara lustigt vad vi kvinnor kan säga och komma undan med det. Räknas vi inte?

 74. Gunnar Strandell

  Är det redan årsskifte??
  Jag som lovat fixa så mycket under 2012, har mer än hälften kvar och skulle behöva en hiatus i tideräkningen!
  Gott slut och Gott Nytt År till er ALLA som gör TCS till den största tidstjuven i mitt liv! 😉  

 75. ThomasJ

  Camilla #73: Sorry, Ni räknas inte (heller) – lika lite som alla övriga medvetande/tänkande ’icke-hens’… Counting… 😉
   
  Mvh/TJ

 76. Gott nytt år till er alla på TCS-redaktionen och tack för så många bra artiklar. Hoppas det blir lika bra artiklar och inlägg 2013.

 77. inge

  gott nytt år  önskas  alla ! 

 78. Anders L

  Nedan är min nyårshälsning till dem kompetente minister Anna-Karin Hatt
  ===
  Bäste minister!
  Med anledning av den uppenbart annalkande globala nedkylningen så undrar jag vilka förberedelser som tas.
  Möjligen så rör det sig om ett Maunder minimum, i värsta fall vill jag inte ens tänka på.
  Vad gör regimringen för att möta detta? Vindsnurror
  som stå stilla när det är smällkallt är inte mycket hjälp. )-:
  Det kommer att bli bedrövligt kallt om redan 3-5 år. Var är planen? jag har inte hört något?
  Nu är ju du Retoriker (enstaka kurs) så du vet säkert mycket mer om gasers interferens med strålning och andra i ämnet avgörande frågor än mig som bara är kärnfysiker från KTH MBA.
  Hur som, jag är oroad av jag ser till exempel solens aktivitet, eller snarare brist på aktivitet.
  Vänligen diarieför detta mail.
  När svenskarna fryser under-midjan-kroppsdelar av sig så vill jag inte höra INGEN VISSTE, det gjorde vi visst!
  Vänligen
  Civilingenjör, Anders Lindberg

 79. Gott Nytt År till alla  från Las Palmas

 80. Johan Ljungdahl

  Camilla #72
  Om jag berättar för dig och andra som besöker den här sidan hur jag använder mig av det svenska språket, så är detta vad du finner som ett passande svar?
  Känner vi ens varann?
  Nu var jag ju inte med dig på Stanford, så jag vet ju inte vad som gick hem där, men för egen del brukar jag köra en hövlig stil på nätet.
  Hur bukar du göra?

 81. Håkan Sjögren

  Lennart Bengtsson # 21: Du kom med en upplysning, som jag inte kände till. Du skrev att växthuseffekten minskat med 22 %. Jag ställde mig omedelbart frågan : Vad är 22 % av noll. Det finns ju ingen vaxthuseffekt orsakad av så kallade växthusgaser. Vad är det, som har minskat? Har temperaturen minskat med 22 % ? eller är det halten av den oskadliga,men växtlighetsbefrämjande gasen koldioxid, som har minskat? Eller är det hoten från dem,som omfattar läran om global uppvärmning, som minskat i antal? Mvh,Håkan.

 82. Peter Stilbs # 41
  ”jag tror helt enkelt journalisterna är så bottenlöst okunniga om sakfakta och problematik att de kan inte ställa vettiga frågor och följdfrågor.”
   
  Ja så är det nog tyvärr. På samma sätt som det finns musikalisk talang finns det någon sorts teknisk talang – att förstå och ”känna” sambanden och uppfatta storleksförhållanden. Jag hade en gång en civilingenjör som jobbarkompis. Visst kunde han räkna, men det var helt mekaniskt, han kunde inte tolka resultaten och inte skapa något nytt.
   
  Jag tror att gröna människor och många journalister ofta fungerar så. De ser inte storleksförhållanden. Skillnaden mellan 4 och 7 begriper de, men de tar ofta miste på miljon och miljard.
   
  Även tiden uppfattas olika och många växer aldrig från att leva och tänka i nuet. Att det är förändringar som är det naturliga tar de inte till sig. Kolcykeln har vi alla sett, men vem har sett dess dynamik. Hur kommer den att se ut om 30, 60 och 100 år?
   
  Gott Nytt TvåTusenTretton.

 83. Håkan Sjögren

  Lena Krantz # 46 : Vad skulle hända om vi plötsligt skulle stoppa utsläppen? Svar: klimatet skulle inte påverkas alls, Däremot skulle världen drivas tillbaka till artonhundratalet av brist på energi. Mvh, Håkan.

 84. Pelle L

  Håkan Sjögren #81
  Från LBs resonemang drar jag slutsatsen att han bara jämför CO2-halten 1980-19990 med motsvarande värde 2000-2010.
  Därefter räknat ut vad förändringen i ”växthuseffekt” skulle vara, med antagandet av den logaritmiskt avtagande effekten.
   
  Du, som är duktig i kemi och matte, kan säkert kontrollräkna utifrån en förändring av CO2-halten från 340 till 390 ppm.
   
  Nej jag förstår inte heller, blir bara förvirrad  🙁

 85. Jag brukar kolla elmarknaden
  http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Kraftsystemet/
   
  Just nu är den litet extra intressant eftersom det blåser bra.
  Danmark 9 öre/kWh
  Sverige och Finland 20 öre/kWh
  Norge 30 öre/kWh
  Det brukar vara tvärt om.
  Stackars danskarna, när det blåser bra får de dåligt betalt och när priset är högt blåser det inte.
   
  Trots att det blåser bra (2100 MW) och kärnkraften går för fullt med 8300 MW så importerar både Norge (170 MW), Danmark (1950 MW) och Sverige (480 MW) tysk kolkraft. Vem kan förklara det?
   
  Det stämmer inte med den gängse demagogibilden ”när det blåser kan våra vindkraftverk producera koldioxidfri el och tränga ut el producerad med kolkraft i Tyskland”.
   
   

 86. ces

  Oväntat från Australien och The Age: an unusual book on the sceptics’ view will be published in 2013. http://www.theage.com.au/opinion/society-and-culture/sceptics-weather-the-storm-to-put-their-case-on-climate-20121228-2bz91.html

 87. Staffan

  Scientific American skriver om hur shale oil-fyndigheterna i södra Texas nu syns från rymden.  Fotograferat från The Suomi National Polar-orbiting Partnership (och inget annat).   Leve Finland!
  http://blogs.scientificamerican.com/plugged-in/2012/12/27/the-eagle-ford-shale-boom-from-space/

 88. JHE

  Lars Cornell #85
   
  Sverige och Norge brukar under nätter och helger importera el från våra grannländer och exportra dagtid på vardagar. Vattenkraften är lättare att reglera än all annan elproduktion.
  Att Norge nattetid har högst elpris beror just på att deras vattenkraft är så lätt att reglera. Det har under senhösten varit en långsam prisuppgång på elen i Norge. Det beror på att tillrinningen till kraftverksdammarna under den senaste tiden varit lägre än ett normalår.
   
  Just nu blåser det bra i det område där det är som tätast vindkraftverk i Europa. Norra Tyskland, Holland, Danmark och Södra Sverige. Det är helg och låg elförbrukning rent allmänt. Säkerligen är alla kraftverk som är lätta att reglera avstängda eller går på lägsta effekt. Det gör att elpriserna sjunker. Tyskland importerar nattetid el ifrån Frankrike som har stor andel kärnkraft.

 89. Staffan

  USA:s ”fiscal cliff plan” ska rädda ekonomin (från en statsskuld på 106% av BNP, högsta sedan 1947),  Man måste hindra en konkurs!  (USA dålig ekonomi? Obama?  Det har du inte sett något om i media?)
  Skattekrediten för vindkraft har förlängts (i alla fall ett år)!
  ”Men vi behöver mer än ett år”, sade VD:n för Iowa Wind Energy Ass.  ”Det här är nog för kort för att verkligen göra nytta.  Men vi måste ändå ta det som ett positivt steg.”
  Att vindkraft skulle klara sig på egen hand – nej bort det.
  http://blogs.desmoinesregister.com/dmr/index.php/2013/01/01/iowas-wind-energy-industry-praises-inclusion-of-tax-credit-in-fiscal-cliff-budget-deal/viewart

 90. Staffan

  Portugal:  ”En fiskal jordbävning”,  ”väpnat rån”,  ”skatte-napalm”.   Euro-landet faller utför det fiskala stupet.  Lissabon höjer inkomstskatten över 30%.
  Det här blev nödvändigt för att få låna mer, för att täcka underskottet.
  ”Det här är inte bara ett straff för medelklassen – det kommer att döda den”, sade en socialdemokrat.
  ”Höginkomsttagare” får en ”brutal” skattehöjning.  Men i Portugal är ’höginkomsttagare’ oftare medelklassiga högutbildade snarare än affärs-elit.
  [Men föralldel – Astrid Lindgren betalade ju 102% i skatt år 1976.  Pomperipossa.  Se’n blev det borgerlig regering.  Fast vi hade åtminstone ingen euro…]
  http://edition.cnn.com/2012/12/31/business/portugal-fiscal-tax-increase/index.html

 91. Staffan

  Miljoner européer har nu svårt att skaffa mat.  Europa bör därför förbereda sig på folkliga uppror, liknande dem som skakat Nordafrika, varnar Internationella rödakorskommittén (ICRC).  ICRC rustar för första gången i modern tid Röda korsorganisationer i Sydeuropa så att de kan hantera svår nöd och konflikter.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/rk-varnar-for-uppror-i-europa-1
  –  Fast åtminstone häruppe är det stora hotet den värme-explosion vi plågas av…

 92. Staffan

  Ekonomi är svårt.  Fiscal Cliff, t.ex, är knepigt för media att få grepp om.
  Nu har Zerohedge gjort ett enkelt diagram över förbättringen nu 1 jan:  Han visar budgetunderskottet (år 2011) och jämför det med skatteökningen man beslutat:
  http://www.zerohedge.com/news/2013-01-01/putting-americas-tax-hike-perspective
  –  Var glada över att ni bor i Sverige!  (Ja, hela Skandinavien är bra.)
  –  Men visst, jämfört med hotet som kommer från den hemska värmeökningen (0,74º senaste seklet) är ju det här amerikanska inte värt att nämna.
  –  (Totala ackumulerade federala skatsskulden i USA ligger kring 15000 miljarder dollar.  Jag orkar inte se efter;  alltför deprimerande.)

 93. Staffan

  Den arabiska tv-kanalen al-Jazeera har köpt Al Gore’s krisande kabelkanal Current TV, skriver New York Times.  (TT 3 jan)   Gore drog igång sin progressiva kanal maj 2004 (då INdTV).  – Time Warner Cable avsåg nu sluta med Current p.g.a. deras dåliga tittarsiffror.  Programmet kallas framöver ”Al Jazeera America”.  (Wiki)

 94. Staffan

  Filmen ”Promised Land” visar hur olje- och gasproducenter är skumma finansmän som förgiftar lantliga amerikanska städer.  (Kommer i år.)
  Den produceras ”i samarbete med” Image Media Abu Dhabi.  Som ägs av kungliga familjen i oljerika United Arab Emirates.
  Och nu köper alltså Al Jazeera upp Current TV, för ett pris som verkar högre än tittar-siffrorna skulle motivera.
  Potentaterna i Mellersta Östern stöder vänster-lutande media i USA, som vill ha slut på fracking och all sådan inhemsk oljeproduktion.   ’Olja!  Vi ska ha miljöriktig vindkraft!  Så det så!’
  ”Promised Land” trailer 2’30:
  http://www.youtube.com/watch?v=iBqPv6xO6es

 95. Staffan

  ”Mr Gore ville få köpet klart 2012, så att de högre skattesatserna inte skulle gälla honom.”  (Fiscal cliff!)  Totala priset var 500 miljoner dollar, därav 100 miljoner till Mr Gore.  Så handlar en sann Demokrat.  Al’s a whore, basically. Gore, I mean. Not Jazeera.  (Instapundit, January 2)
     ”Hey, I just thought up a slogan Al Jazeera can use as it promotes itself to the American people: You Can Call Us Al.”  (Dito, January 3.  Från Ann Althouse)

 96. Staffan

  USA:s ”fiscal cliff bill” stoppade massiva skattehöjningar för ”folket”.  Och var till nytta för en hel del andra:
    $430 miljoner för Hollywoods film- och TV-producenter (skatteminskningar)
    $70 miljoner för NASCAR:s byggare (skatte-incitament)
    $59 miljoner för alg-producenter (alger?  jo)  (skatte-krediter) !
    $15 miljoner för sparris-odlare (subsidier) !
    $7 miljoner för de som köper 2- eller 3-hjuliga elektriska scotrar !
  Och naturligtvis ett okänt antal miljoner för dem i DC som sätter samman de här nya förordningarna.  [Federala statsskulden är nu ”$16.4 trillion”  ($52,000 per amerikan).]
  Senator John McCain (R-AZ) skriver om detta på sin websajt:
  http://www.mccain.senate.gov/public/index.cfm?FuseAction=PressOffice.PressReleases&ContentRecord_id=010d08ef-09ff-1a22-a2a0-bb4f662d75ce

 97. Staffan

  Kall indisk vinter skördar dödsoffer:  Minst 114 människor har dött under den bistra köldknäpp som kopplat greppet om norra Indien. Nattemperaturen i Delhi har sjunkit till drygt fyra grader, med lägre temperaturer längre norrut. Det kalla vädret, med de lägsta uppmätta temperaturerna på decennier, väntas hålla i sig i minst en vecka till. (TT)

 98. Staffan

  2008 slog två politiker vad:  Kyoto-avtalet—blir det en fortsättning 2012?  Hundra pund.  Oliver Letwin (rådgivare till David Cameron) var klimatskrämd och sade ja.  Nigel Lawson (en gång finansminister åt Margaret Thatcher) sade nej.
     Debatten dem emellan fanns/finns hos Standpointmag.co.uk/nod/134/full.  Den är lång, men informativ, för den som orkar igenom.
     Men Kyoto-avtalat tog slut nu på nyårsafton.   Något nytt blev det inte.  Canada, Ryssland och Nya Zeeland har officiellt övergivit det.
      Och Nigel Lawson blev hundra pund rikare.   Canada Free Press, 3 jan 2013:
  http://www.canadafreepress.com/index.php/article/52149

 99. Staffan

  Klimatet är ju på väg mot Medelhavshållet.  Media har länge vetat det.  Och hela den överhet som förlitar sig på media,
    Däribland ledningen för Vattenfall.  Fast på Värmdö har man inte riktigt hängt med i åsikts-utvecklingen.  Där var det 455 strömavbrott förra året:
  http://www.nvp.se/Varmdo/Varmdo/455-stromavbrott-pa-ett-ar/
     Framåt 2015 kan det bli bättre, lovar Vattenfalls-VD.  När vi verkligen hunnit fram till Medelhavet.
     Fast idag klagar en kvinna i Newsmill.  Hon säger att det t.o.m. har snöat på Värmdö!  Hon måtte inte läsa tidningarna.
    (Märkligt detta:  Hon är faktiskt journalist!)
  http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/03/m-n-r-f-rtryckta-elkonsumenter

 100. Staffan

  Mediekultur:  Pakistanska Malala som sköts av talibanerna har fått lämna sjukhuset i Birmingham.   ”Remarkable recovery” säger Telegraph.  (Hon är långt från återställd.)
     Hon är född 12 juli 1997, och hade alltså fyllt 15 när hon mycket medvetet och avsiktligt sköts, den 9 okt 2012.
     SvD nämnde faktiskt detta på nätet (rubrik + två meningar) igår e.m., och AB har något liknande idag.  Men annars tystnad i vårt land.
     Man skulle ju annars kunna säga att större hjältinna finns inte.  Hon visste vad talibanerna gick för – de hade t.ex. stoppat flickor från att gå i skolan – men vågade ändå tala ut.
     Skälet för tystnaden är väl en annan del av mediekulturen…  Gissa vilken!
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/pakistan/9781324/Malala-Yousafzai-Girl-shot-in-head-by-Taliban-takes-big-step-on-road-to-recovery.html
  http://www.csmonitor.com/World/terrorism-security/2013/0104/Malala-Yousafzai-Pakistani-teen-shot-by-Taliban-is-released-from-UK-hospital-video

 101. Staffan

  ”The man who never looks into a newspaper is better informed than he who reads them, inasmuch as he who knows nothing is nearer to truth than he whose mind is filled with falsehoods and errors.”  Thomas Jefferson, letter to John Norvell, Jun. 11, 1807
  http://www.notable-quotes.com/j/jefferson_thomas_iv.html

 102. Staffan

  Snön på Norra Hemisfären slog rekord i december månad:  mätserien är för 1966-2012.  [Att förra rekordet var från 1980 är felskrivet.  1986 rätt?]  Siffrorna från Rutgers University, New Jersey.
  http://notrickszone.com/2013/01/04/northern-hemisphere-snow-cover-sets-all-time-december-record-9-million-sq-km-more-than-32-years-ago/
  Karta för 3 januari finns här:
  http://stevengoddard.wordpress.com/2013/01/04/northern-hemisphere-snow-extent-was-greatest-on-record-in-december/

 103. Thomas P

  Staffan #102 Jag rekommenderar ett besök på sidan han länkar till:
  http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_anom.php?ui_set=1&ui_region=nhland&ui_month=12
  Kolla också sommarmånaderna och utvecklingen under dessa.

 104. Staffan

  ”Temperatures in China have plunged to their lowest in almost three decades, cold enough to freeze coastal waters and trap 1,000 ships in ice, official media said at the weekend.  … Temperatures in the northeast fell even further, reaching a 43-year low of minus 15.3 degrees Celsius, about 3.7 degrees below the previous recorded average.”  (Jan 5, Reuters)
  http://www.reuters.com/article/2013/01/05/china-weather-idUSL4N0AA0D820130105
  ”China is experiencing unusual chills this winter with its national average temperature hitting the lowest in 28 years, and snow and ice have closed highways, canceled flights, stranded tourists and knocked out power in several provinces. …  About 1,000 ships were stuck in ice in Laizhou Bay in eastern China’s Bohai Sea  …  In southwest China’s Sichuan province, more than 1,000 tourists were stranded Wednesday in a scenic mountainous area because of icy road”  (Jan 5, AP)
  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_CHINA_COLDEST_WINTER?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2013-01-05-07-52-05

 105. Staffan

  Klimatet försämras för statsvänner:  Gérard Depardieu ville inte betala 75% i fransk skatt.  Så först blev han belgisk medborgare, nu också rysk.  Putin själv lämnade över hans pass i Sotji!
  http://www.huffingtonpost.fr/2013/01/04/russie-depardieu-impots-isf-belgique-fiscalite_n_2410039.html
    ”I filed a passport application and I am pleased that it was accepted. I love your country, Russia – its people, its history, its writers. I love your culture, your intelligence.”  Gérard Depardieu
     13% skatt, om han bor i Ryssland!  30% annars.
  http://www.youtube.com/watch?v=FdQk9RRxdSA
  DEPARDIEU – RUSSE !!! Депардье – русский !!! – 3/01/2013  (3:32)
  Gérard DEPARDIEU accueilli à bras ouverts par Vladimir POUTINE !!
     Och värre än så (för oss gamlingar):  Brigitte Bardot hotar också att bli ryska!  Fast där handlar det inte om procent, utan om två elefanter, Baby och Népal, som staten vill döda:  de har någon sorts tbc-baciller.  Då blir det Ryssland för Brigitte!  ”Jag finner så mycket mänsklighet hos Vladimir Poutine!”

 106. HenrikM

  Man kan bara beskatta de tre f:en:
  -Föda
  -Fastigheter
  -Fattigt folk
   
  Att försöka beskatta annat fungerar inte, de rundar systemet!

 107. Staffan

  SvD Näringsliv försöker ta ner Depardieu som ”diktatorernas vän”.  Nåja, nu var det ju så att han (som miljonär) ville slippa undan att betala 75% i inkomstskatt.  Bosätter han sig i Ryssland betalar han 13%.  (Han är känd i Ryssland genom TV-filmen om Rasputin, 2011)
     Och den här skatten inom ett euro-land förefaller mig mer värd att skriva om än en skådis som (förutom pengar) gillar rysk kultur.
     Livet i Ryssland idag kan ni läsa om i ”I Tjeboksary har träden vita strumpor” av Helmi Jönestam (2011).  Hon (pensionär) arbetade som svensklärare vid universitetet där (nära Kazan).  Det verkar inte vara mer negativt där än här;  rätt bra, med andra ord.
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/diktatorernas-van-fick-sitt-nya-ryska-pass_7800110.svd