Grafen här ovan visar den totala massbalansen på Grönland sedan 1987 publicerad i Carbon Brief.
Förklaring:
”TMB = SMB + MMB + BMB
Here, MMB is the “marine” mass balance, consisting of the breaking off – or “calving” – of icebergs and the melting of the front of glaciers where they meet the warm sea water. BMB is the “basal” mass balance, which refers to ice losses from the base of the ice sheet. This makes a small, but non-zero, contribution to the TMB and mainly consists of frictional effects and the ground heat flux.”
Som ni ser var det inte så stor förlust av massa som flera tidigare år men man betonar i artikeln att det är det 28 året i rad med förlust istället för en ökning och att det senast året med en nettoökning var 1996. Årets nettoförlust var 367 Gt som kan jämföras med medelvärdet 1981 – 2010 som var 348 Gt.
Förklaringen till att denna säsong inte hade så stor nettoförlust som vissa andra år är helt enkelt vädrets makter. Det var snöfall i både juni och augusti som både fyllde på massan och nysnön ger också en större albedoeffekt än gammal snö och is. Det var också ett blockerat väderläge över Grönland med kallare temperaturer än i Nordamerika och Europa.
Sedan 2002 har avsmältningen på Grönland bidragit med 14 mm totalt till den globala havsnivåhöjningen, dvs ca 0,6 mm per år i genomsnitt. Måtta 0,6 mm och håll det framför dig.
Jag undrar om vårt kära Public Service och inte minst SVT skulle kunna redovisa de siffrorna istället för simbassänger eller vad de nu brukar använda.
Tack Lena – viktiga siffror!
Antagligen tror mer än 97% av alla människor att Grönland toksmälter och att isen snart är borta – det pga mördande propaganda från SVT, EU, FN och alla deras tillhörande institut.
Det kokande klotet – kokar inte på Grönland.
Ser man till temperaturerna uppe på det grönländska istaket- når knappt aldrig ens 0 grader, ens på sommaren.
Det är hav och poler som håller klimatsystemet i balans – att knäcka den balansen med antropogen CO2 är omöjligt – sol och lutning på jordaxeln är det som fortsatt kommer att styra klimatsystemet över tid – och – det lackar så sakteliga mot en ny istid.
Tack Lena
Det är alltid nyttigt att uppdateras med långa tidsserier som trots brister i metodik (mäta volym/massa) kan säga en del om tillståndet.
Denna bild säger väl en del om sambandet mellan Grönlands temperatur och historiska klimatet:
https://i0.wp.com/andymaypetrophysicist.com/wp-content/uploads/2024/12/Climate-Change-over-the-past-4000-years.png?ssl=1
Ibland smälter det och ibland accumuleras snön.
Direkta mätningar av flödet ut från isen har tyvärr inte uppdaterats sen 2018, men massbalansen PÅ isen redovisas av DMI
Detta kan följas här: https://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20241218.png
Hej Lena
Jag tror att du får läsa artikeln en gång till. De siffror du nämner (348 Gton och 367 Gton) är inte massförluster utan massöverskottet på Grönlands landmassa (det som kallas Surface Mass Balance, eller SMB) dvs det föll mer snö än det som smälte bort. Till det så kommer massförluster i form av kalvning av glaciärer som man mäter med hjälp av GRACE-satetliterna. Dessa mäter förändringar i gravitationfält med relativt god noggrannhet, men kan inte skilja på om dessa förändringar beror på t.ex. isförluster eller om det beror på en landsänkning.
Det finns andra satelliter som mäter inlandsisen över Grönland med hjälp av radar och med lasermätningar som uppskattar att massändringen via kalvning är omkring en femtedel av uppskattningen via GRACE-systemet.
På polarportaen (
https://polarportal.dk/en/greenland/mass-and-height-change/) står det lite om GRACE-mätningarna, och se då gärna sista stycket där man resonerar lite om felkällor.