Är världshaven rekordvarma?

Denna vår har det kommit larm om att världshaven är rekordvarma, med temperaturer som är högre än sedan mätningarna började. Exempelvis har DN skrivit om det. Liksom havet.nu, SVT och Svenska Dagbladet. På Twitter tar de klimathotsreligiösa gång på gång upp det.

Notera att nyheten gäller ytvatten för 60S till 60N, så de kalla havsvattnet nära polerna är inte med.

Climate Explorer har många dataserie för väder- och klimatdata, både från verkligheten och från klimatmodellernas fantasivärldar. En temperaturserie, för ytvattentemperaturer, som har uppdaterats med det senaste, är den från NCEP/NOAA:

isstoiv2 monthly mean 0 360E 60 60N n

Mycket riktigt finns en ”spik” för de senaste månaderna. Utan den, så finns ingen uppenbar trend sedan ungefär 8 år tillbaka. Precis som globalt, alltså.

Av de temperaturserier som Climate Explorer erbjuder för havsytans temperaturer, är detta tyvärr den enda som är uppdaterad med de senaste månaderna.

Var exakt har uppvärmningen varit då? Ja, säg det. Tittar jag på data för -60S till -30S, -30S till 30N och 30N till 60N, syns ingenting anmärkningsvärt. Jag ger ett exempel:

isstoiv2 monthly mean 0 360E 30 30N n

Temperaturerna i de varmaste haven steg visserligen snabbt i början av året, men det var inget rekord. Det har varit varmare tidigare. Dessutom syns liknande årstidsvariationer varje år.

Om nu världshaven har varit rekordvarma, borde det märkas på andra sätt. Som att det har påverkat lägre troposfären ovanför. Där har vi de analyser som kommer från UAH, vars data regelbundet görs tillgängliga här.

Där finns temperaturanomalier för flera havsområden. Jag har lagt in alla dessa i ett diagram:

UAH 20230604 Oceaner

Alla dessa havsområden visar en långsam uppvärmningstrend. De enda av dem som visar en snabb uppvärmning de senaste månaderna är de kalla haven nära polerna. Alltså de som inte finns med i larmet om rekordvarma hav.

Är det ens möjligt att världshaven har varit rekordvarma utan att det märks ett dugg i atmosfären ovanför dem?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  Enligt Copernicus så är den relativa luftfuktigheten fortfarande i avtagande. Trenden ser intakt ut, vilken den inte borde vara om havstemperaturen ökar under det att lufttemperaturen är oförändrad.

  https://climate.copernicus.eu/sites/default/files/ftp-data/hydro/2023/05/ERA5_1991-2020/ts_1month_anomaly_Global_ERA5_r2_202305_1991-2020_v01.1.png

 2. Gabriel Oxenstierna

  Tack Lars,
  det är en fråga som också jag ställde mig när nyheterna om höga ytvärmen kom, var någonstans fanns denna värme?
  Här är en länk där man kan se en karta månad för månad genom att dra i reglaget kommer man till 2022. Man får också välja anomaly, samt jämförelseperiod. Då ser man ett område i norra Stilla havet, samt ett annat i norra Atlanten utanför Newfoundland. Men det är för hela året:
  https://climatereanalyzer.org/reanalysis/monthly_maps/

  Men framför allt har jag hittat en gif-animering för de senaste 90 dagarna.
  https://coralreefwatch.noaa.gov/data/5km/v3.1/current/animation/gif/ssta_animation_90day_large.gif

  Även den visar på ett område i norra Stilla havet, men framför allt växer det fram en stark uppvärmning i stora områden av norra Atlanten under maj. Så det är väl det som är svaret på frågan. Notera ocskå att det är påtagligt kallt längs Nordamerikas kust.

  Intressant också att se på den lokala El Niñon vid Perus kust, hur det blir jättevarmt där och hur värmen sen börjar sprida sig västerut.

 3. Lasse

  Tack Lars K
  #1
  Luftfuktigheten avtar i samma trend som globalstrålningen ökar-finns ett samband, Molnbildningen minskar.
  Ole Humlums sida har mycket bla om om havstemperaturen:
  http://www.climate4you.com/
  Där ser man att Aprils mätning (2023) ger ett rejält upptick.

  Men isen i Arktis är stabil och smälter endast långsamt på plats men strömmar söderöver i Framsundet i aldrig skådad takt.

 4. Tack Lars!
  Alarmisterna brukar ju säga att solinstrålningsvariationen har minimal påverkan på havstemperaturen – men frågan är ju också hur effektivt återstrålningen kan värma våra världshav..för det är väl det dom i s f menar sker?
  Under våren har vi haft väldigt låga havstemperaturer hos oss – och under hela förra året var det kallt utanför norge…känns pga golfströmmen märkligt, om atlanten nu skulle tokvärmas…som dom säger.

 5. Daniel Wiklund

  Rekordvarm vår i Spanien står det på text-tv. På rapport så brinner nästan hela USA. Här i Luleå är det stekheta 11 grader just nu. Vi har haft en rekordkall inledning på juni. Får väl trösta mig med värmen i Spanien när jag far ut på min cykeltur. Om 4,5 miljarder år krockar Vintergatan med Andromeda. Då kommer det att gå hett till.

 6. mattias

  #2 Gabriel och Lars K
  Jag har också försökt förstå de stora skillnaderna mellan varmt och kallt just nu. Det var informationen från den här grafen som pumpades ut i medierna i början av april när den var all record high: https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/
  Den är fortsatt hög. Man kan också välja North Atlantic 0-60N och även den ligger högt de senaste månaderna. Men Gabriels länkade gif animering säger samtidigt att det är ganska kallt längs våra kuster och Odens vedermödor i ismassorna får i alla fall dem som läser på denna blogg lära sig om.

 7. Lasse

  #5 Daniel
  Spaniens vår var varm, nu är det sommar och 14 grader och regn i Sevilla.
  New York har fått del av Kanadas skogsbränder.
  (Luftföroreningar-PM2,5)
  Allt går att följa på denna sida:
  https://www.ventusky.com/help

 8. Midvinternattens köld är hård,
  stjärnorna gnistra och glimma.
  Alla sova i enslig gård
  djupt under midnattstimma.
  Månen vandrar sin tysta ban,
  snön lyser vit på fur och gran,
  snön lyser vit på taken.
  Endast tomten är vaken.

  Naturen varierar naturligt som den alltid gjort och alltid kommer att göra. Det enda som ökar onaturligt är antalet tomtar.

 9. Sören G

  Enligt någon ”forskare” är det för sent att rädda isen i Arktis
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9z0blE/ny-rapport-den-arktiska-sommarisen-smalter-med-rekordfart?fbclid=IwAR1P_AsZXcIf_Stxm979i9C_Jud3AX_lEDMbwMkG__FOyqNnwoh9fLiXpDI&utm_source=facebook

 10. Roland Salomonsson

  Jag läste någonstans att för några/något år sedan började alarmistiska organisationer ”justera” div ”konstanter” ingående i klimatkalkylen (klimatkalkylerna – det är åtminstone ett 30-tal). Detta påstods ske eftersom klimatkalkyleringen visat att uppvärmningen stagnerat. Samtidigt finns det lite diffust klimatkalkyleringar utförda av klimatrealister som inte ”modulerar” data utan enbart använder rå-data. Enligt detta så råder avkylning sedan ca 2021 (stagnering ca 2015-2020).

  Finns överhuvudtaget någon o-manipulerad rå-data i Climate-Gates värld? Snart sagt alla databaser kan vara manipulerade. Ovanpå detta så kommer sedan ”justeringar” resp konstantförändringar – om resultaten inte passar alarmismen.

 11. Nr 10 Roland S.
  Rådatan är nog allt svårare att finna.

  Västsvenska havsvikar har dock väldigt senkommen växtlighet efter årets vinter – särskilt ålgräs och liknande har blivit smått otroligt sena i år på norra bohuskusten, särskilt har kalla nätter hållit grundvikarnas temperatur låg i år.

  Årets kustvår är närmast extremt sen och har haft flera perioder av riktigt låga temperaturer – även vid pålandvind.

  Faktiska observationer i havet längs svenska och norska västkusten är av den kallare sorten i år liksom förra året – se även temperaturen i norska kustbergen i år och förra året, rejält kallt trots/pga att golfströmmen där bestämmer temperaturen – väldigt avvikande värden från narrativet.

  Naturens spegel av klimatet är nog den bästa rådatan.

 12. pekke

  Sören G #9

  Han säger att sommarisen kommer vara borta om 7 år !?
  En prognos som denne professorn säkerligen får äta upp om 7 år.
  Speciellt som det finns ett märkligt påstående i artikeln,
  ” Sedan 70-talet har forskare följt den arktisk issmältning årligen genom satellitbilder. Genom en överblick visar bilderna att sommarisen krympt med 13 procent var tionde år. ”
  Ska nånting med en sån jättelik yta ” krympa 13 procent var tionde år ” så kommer det minst sagt ta längre tid än 7 år innan Arktis är isfritt sommartid !
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9z0blE/ny-rapport-den-arktiska-sommarisen-smalter-med-rekordfart

  Jösses !

 13. Vi har matats i 20 år med att djurlivet nästan försvunnit i Arktis – och att dom sista individerna svälter ihjäl, forskare och media har ägnat mycken tid åt detta.

  Några få, som J Curry, har inte velat köpa denna alarmism – men dom har fått genomlida spott å spe.

  Sedan vi slutade med sälklubbning och nöjesjakt har bestånden exploderat och ekosystemet genomgått avsevärd återhämtning – djurlivet i Arktis blomstrar idag, jämfört med 50 – 100 år sedan – trots industrifiske och rejäl miljöförstöring i norr.

  Klimatet är utmärkt för ökande stammar i Arktis.

  Först dog djuren ut, säger narrativet och nu har/skall isen försvinna – ” mycket väsen för ingenting”.

  Arktis avlägsna och svåra miljö användes av alarmisterna eftersom dom trodde att dom där kunde säga vad som helst – utan att ifrågasättas….nu har man valt havets tokökande temperatur som maskott för att hålla liv i berättelsen, det är perfekt för dom – massor av splirrans nya värden att leka runt med och nästan omöjligt för vanligt folk att kontrollera.

  Men så länge inte dom västliga, norska bergen ökar i temperatur – så kommer jag att ha svårt att acceptera att norra atlanten ” aldrig varit så varm”…

  Dessutom, innan jag tror på detta vansinnigt varma hav, så vill jag se ordentligt höga temperaturer i min del av havet.

  Däremot – såg vi en snabb uppvärmning av NH: s klimat 1995 – 2005, den köper jag – det såg jag själv i naturen.
  MEN, sedan dess ser jag något helt annat i naturen med fiskars lektider och växtlighetens utveckling.

  Dessutom – om vi får se Kanadas brandrök här i europa – ja, då blir det som i vårat förindustriella klimat på 1800- talet… Då blir väl alla glada?

 14. Faktiskt så finns det en alarmistisk panikattack att beskåda i DMI:s volymberäkning av årets arktiska havsis – det har, enl dom, i år skett en rekordstor minskning av volymen is däruppe.
  Dock såg man att ngt mycket märkligt hände i den modellberäkningen när den nya/ senaste versionen kom till för ett par år sedan, plötsligt sjönk värdena kraftigt..med dom nya algoritmerna.
  Innan det hade ju flera skeptiker påtalat att – visst visade bilder och mätningar att utbredningen miskar men volym var relativt intakt…nu lirar dom dock bra…

  Odens kapten har kanske ett och annat att säga om årets volymdata från DMI – men vad vet väl han, han kör ju inte på algoritmer utan stångas med verkligheten.

 15. Björn

  Vi behöver bara ta en El Nino som exempel på hur troposfären påverkas när det varma vattnet från väster strömmar mot öster. Varma hav blir naturligtvis inte varma av sig själva, de tillförs energi genom strålning direkt från solen. Vi har en avtagande trend nu i solens strålning vilket diagrammen visar. Det handlar om ett långsamt avtagande vilket har pågått ända sedan tiden före förra solfläcksminimum i slutet av 2008 och januari 2009. Betrakta solfläcksutvecklingen i nedanstående länk till NOOA. Dra i trianglarna i nederdelen av den större grafen, för att ställa in önskat område för betraktning. Märk väl, att solfläckscyklerna är ett mått på solens aktivitet som är korrelerat med TSI.

  https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression

 16. Thorsten Bergqvist

  Det stämmer bra med att temperaturen driver halten av CO2!
  CO2 är inte hot längre!
  Nu är det bevisat enligt denna artikel!

  Kära ledamot i Sveriges Riksdag.
  Nyligen har jag fått en vetenskaplig artikel om klimatet publicerad i en av världens ledande vetenskapliga tidskrifer om klimat.
  Global temperatures, CO2 concentrations and oceans
  Vetenskaplig artikel av Allan Emrén, publicerad i
  International Journal of Global Warming
  Vol 29, Nr xxx 2023, sid xxx-xxx

 17. Håkan Bergman

  Nu har jag lagt upp UAH, men saknar ännu maj, kommer väl innan helgen, på min nya sida.
  https://sites.google.com/view/nya-sprayhattas/

 18. Nr 15 Björn.
  Årtalen och utvecklingen därefter passar dessutom in i observerade värden från naturen – aldrig fel med korrelationen från verkligheten.

 19. BG

  # 13 Magnus blomgren

  Sir David Attenborough har efter förmåga försökt att dra sitt strå till stacken med isbjörnar och valrossar. Susan Crockford har en video som är avslöjande: ”Attenboroughs Arctic Betrayal”: https://www.youtube.com/watch?v=-Rkv-ItznBE

  Hon har även skrivit en bok om honom: Fallen Icon, Sir David Attenborough and The Walrus Deception.

  I boken tar hon t.ex. även upp National Geographic´s starving polar bear.

 20. foliehatt

  Magnus, #14,
  Man kommer oftast längre på brännolja än på algoritmer. Men i Odens fall så verkar inte ens det räcka.

 21. Mats Kälvemark

  #12 pekke
  ”Den galne professorn” måste komma från någon annan planet. Så här ser det ut på vår jord.
  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/
  Han kan gott åka tillbaka dit där han kom ifrån.

 22. Nr 19 BG.
  Jo, det är bra att det finns folk som Susan C som kämpar emot.

  Själv känner jag just med all felaktig info om Arktis att det är trist att vara skeptisk över alarmismen – men den har i många fall varit extremt felaktig…och när mängder av professorer och institut sedan hakar på…ja, då blir man inte bara skeptisk, man blir förbannad och undrar – vad man överhuvudtaget kan lita på..?

  Arktis har blivit misshandlat av alarmister och nu är det havens tur…

  Människan ställer till mycket elände i form av miljöförstöring på vårat klot – Co2 debatten döljer allt detta och kanske är det där vi hittar orsaken till tokerierna – dom skall avleda uppmärksamheten från viktigare saker..

 23. Nr 20 foliehatt.
  Dom hade nog behövt, minst, kärnkraft.

 24. tty

  #9,12

  ” Sedan 70-talet har forskare följt den arktisk issmältning årligen genom satellitbilder. Genom en överblick visar bilderna att sommarisen krympt med 13 procent var tionde år. ”

  För tio år sedan var den arktiska havsisen nästan på promille när lika stor som nu:

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  Klicka på ”2013” får ni se.

  Denne Dirk Notz hör inte till de mera kända havsisprofeterna, så jag har kollat lite på hans cv. Han hör tydligen till den skola av klimatforskare som till 100% ”forskar” med datamodeller, och 0 % ägnar sig åt att samla eller analysera verkliga data.

  Annars kan han ju förresten knappast ha kunnat undgå att märka att den arktiska havsisen inte har krympt alls de senaste 15 åren.

  Då har vi alltså fått ett nytt datum då havsisen skall ha smält, 2030, det känns betryggande, det behövdes verkligen för alla Gores och Wadhams slutår är ju passerade vid det här laget.

 25. tty

  Ishavet skulle ha blivit isfritt även 2008…

  https://www.independent.co.uk/climate-change/news/exclusive-scientists-warn-that-there-may-be-no-ice-at-north-pole-this-summer-855406.html

  och 2012….

  https://www.tampabay.com/archive/2007/12/12/scientist-arctic-ocean-could-be-ice-free-by-2012/

  och 2013…

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/7139797.stm

  och 2014….

  https://www.youtube.com/watch?v=MsioIw4bvzI

  och 2016….

  https://www.theguardian.com/environment/2012/sep/17/arctic-collapse-sea-ic

 26. BG

  Detta med lite varmare hav, verkar vara en bagatelle, om man jämför med Rockströms ”tipping points”.

  https://www.weforum.org/videos/how-16-tipping-points-could-push-our-entire-planet-into-crisis

 27. Håkan Bergman

  Nu är det fest i media, sommaren och resten av året lär bli en plåga.
  https://www.dn.se/varlden/vaderfenomenet-el-nino-har-inletts-nya-varmerekord-vantas/

 28. Håkan B #7,

  Om vi skulle tro på oraklet Rockström, Al Gore, IPCCs pressmeddelanden etc så skulle vi ha haft fest sedan minst 10 år tillbaka. När var det Rockström började med sina fantasier?

 29. Björn

  Håkan Bergman [27]; Det man undviker att tala om, är hur det varma vattnet till en El Nino bildas. Under några år driver passadvindar varmt soluppvärmt ytvatten från öster mot västra delen av oceanen utmed ekvatorn, där en varm djup pool bildas. Av någon anledning sätts en El Nino igång som driver det uppdämda varma vattnet tillbaks mot öster. Orsaken till denna reversering av vattnet kan vara en obalans mellan gravitation och en försvagad passadvind. Men nej, det kan knappast bli någon super-El Nino, eftersom solens energi i UV-området har minskat under flera decennier.

 30. Hårdkörning i media om att det regnat dåligt, sist det var ordentligt var den 17 maj – då fick vi i trollhättan drygt 20mm men det mesta var blötsnö.
  Sitter vid havet i norra bohuslän just nu, ingen fisk, klart vatten, kallt vatten ingen avdunstning – blir dåligt med em skurar.

 31. Lennart Bengtsson

  De mest tillförlitliga uppgifterna finner man på Copernicus databas som visar re-anlysdata för varje dag från januari 1940 till innevarande dag. De kommer från ECMWF
  Beräknar man temperaturmedelvärdet månadsvis för den globala havsytan är juli den varmaste månaden för alla år med ett medelvärde på 15.9°C. Högsta värdet är juli 2019 med 16.6° C och juli 1956 lägst med 15.5°C. Temperaturen avser 2m ovanför jordytan som för ett område av hela jordens havsområde inte skiljer sig ( mer än 0.1°C) i medelvärde från havsytans temperatur.

 32. Rossmore

  #9 Sören och #12

  Denna ”forskare” måste väl ändå ägna sig åt rent hittepå och ljug! Om man tittar på utvecklingen i Arktis enligt den danska sajten

  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/

  så ser man att utvecklingen av is i Arktis ganska tydligt följer ett historiskt mönster. Om man dessutom beaktar att Polarportal valt att inte uppgradera referensperioden från 1981-2010 till 1991-2020 så inser man (pga att den perioden huvudsakligen visat de lägsta värden som uppmätts) att en uppdaterad graf nog skulle visa något som motsäger alarmismen. Och det går ju inte!

 33. Rossmore

  #21

  Lägger till denna också utifall inte alla hittar den:

  https://wattsupwiththat.com/2023/06/08/arctic-ice-a-history-of-failed-predictions/

 34. Paul Håkansson

  OT

  WHO’s Global Digital Health Certification Network

  https://www.youtube.com/watch?v=ixnqF6vEufA

  ”This partnership will work to technically develop the WHO system with a staged approach to cover additional use cases,”=CO2

  Och hur gick det med deras rekommendationer ang. lockdowns=Helt förödande
  https://www.youtube.com/watch?v=qrIeYpCp0fc

  Det är till dessa galningar vi ska lämna över beslutsfattande.

 35. Daniel Wiklund

  På text-tv just nu. ”Till helgen väntas temperaturer på upp emot eller över 30 grader i Storbritannien, vilket får myndigheter att utfärda formella varningar. Under de kommande dagarna kommer det att vara varmare I delar av England än det kommer att vara på tex Ibiza och Marbella enligt BBC”. Det är synd om engelsmännen. 30 grader, då är undergången nära. Det har förekommit att vi i Norrbotten haft varmare än tex Spanien. Den här sommaren kommer det att slås många värmerekord, åtminstone på text-tv. Och Covering Climate Now.

 36. Gabriel Oxenstierna

  Artikel idag av Willis Eschenbach om denna fråga. Han tröskar igenom hela datasetet för globala SST och kommer fram till att temperaturhöjningen i själva verket är högst obetydlig, rekordet från 2016 har slagits i år men bara med 0,04 grader.

  Några av hans fynd:

  1. Det är just i norra Atlanten som uppvärmningen märks mest, vilket ju ses i denna animering också:
  https://coralreefwatch.noaa.gov/data/5km/v3.1/current/animation/gif/ssta_animation_90day_large.gif

  2. En stor del av den påstådda uppvärmningen beror på att man i dataset och artikeln som massmedia citerar från har begränsat sig till haven mellan 60S och 60N. Polartrakternas hav är alltså inte med, och det är särskilt i Södra oceanen som det är kallt.

  3. Den stora höjningen av SST som rapporterats i massmedia beror i huvudsak på att man ser på anomalier och inte på absoluta värden. *Anomalin* kom tidigare i år pga att vi är på väg in i en El Niño. Men i absoluta tal märks höjningen alltså knappt.

  https://wattsupwiththat.com/2023/06/14/anomalous-anomalies/

 37. Lasse

  #36 Gabriel O
  Läste den i morse och fick en funderare eftersom det också är en extrem isexport genom Framsundet.
  Finns det något samband?
  Hade det varit kallare så!
  Vore intressant med ett förklarande inlägg-Gabriel
  Denna visades: https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/