Är klimatfrågan död?

GoreCover1
Förutom SVT:s regelbundna ältande av föråldrade dokumentärer någon gång i månaden finns det inte mycket i media om ”klimatet”, förutom någon sporadisk insändare som förfasar sig över något. Men politikerna talar robotliknande om ”klimatåtgärder” som om inget har hänt. 
Jag kunde dock inte låta bli att dra på smilbanden, när jag läste en länk i dagens propagandautskick från Westanders (som tydligen fått uppdraget outsourcat från Naturvårdsverket). En Yonna Waltersson på den röda Webbtidskriften Dagens Arena förfasar sig över att MSM avvisat en större insändare från ”miljöorganisationer” :
”….Klimatfrågan är död, var DN:s svar när de nekade en debattartikel om de pågående klimatförhandlingarna i Bonn från en av de stora miljöorganisationerna. Det berättar organisationens pressekreterare. Även Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten ratade att publicera debattartikeln om klimatförhandlingarna.”…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter
  Man får väl säga som en kände radioröst brukade säga vid tillkännagivandet av Nobels Litteraturpris – ÄNTLIGEN!!! 
  och hoppas på en snar fortsättning i övriga media.

 2. Håkan Sjögren

  Peter S : Klimatfrågan ÄR död, dräpt av Al Gore, IPCC och alla AGW-are, genom alla falskheter och överdrifter från den sidan. Jag ställer gärna upp som begravningsentrepenör alternativt dödgrävare. Som psalm föreslår jag Henrik VIII:s aria ur Chalmersspexet: Ja du e dö, ja du e dö och på begravningafesta…….. Mvh, Håkan.

 3. Inge

  DN kan väl tycka att de gett väldigt mycket sponsring propagandamässigt till frågan och de tycker sig nog inte ha råd att opinionsmässigt satsa mer. Klimatfrågan död … verkligen intressant uttryck av dem!
  Också lustigt att Norge som enda nation är beredd att gå vidare med Kyoto. De har visserligen en massa pengar men är samtidigt en oljenation. Nästan som om Exxon skulle skriva på Kyoto, detta ”förhatliga” oljebolag i AGW-kretsar.

 4. bom

  Klimathotsfrågan är död. Frågan är bara hur länge det skall dröja innan dom som jobbar i den branschen skall komma till den insikten?  Hallå UI dags att vakna kanske? Hallå Pipgöken gnugga dina röda ögon! Och politikerna sedan. Såg till min förskräckelse att AC fanns om än längst ned på listan till partiledarposten. Hur kan någon komma på en så sjuk idé? Uppfinnaren av blyballongen kanske?

 5. Labbibia

  Visst är det så! Klimathotet är redan stendött. Det dog redan år 2009  av den sprängranat som benämns ”ClimateGate” Det vi ser nu är bara de sista nervryckningarna i ”klimathotsliket”.
  Sörjt och saknat endast av vänsterstollar och de som tjänat grova pengar på bedrägeriet.

 6. S.E.Hendriksen

  Klima-debatten er først lige begyndt…. Nu afventer vi svar fra SOLEN i de kommende år-tier, hvis det bliver koldere er der en mængde personer der skal drages til ansvar for deres forfejlede klimaforudsigelser m.v.
  Det er tid til den helt store ’hoved-rengøring’ på samtlige Universiteter der beskæftiger sig med klima, dertil kommer IPCC der i givet tilfælde bør nedkægges.
  Det er nogle spændede år vi går imøde !
  Mvh
  Klimamægleren

 7. Kanske döende, men den har grävt sig djupt in i våra medier och vårt medvetande och även i våra barns. Igår såg mina barn på SVT:s Barnkanalen och såg där ”Ubbe ubåt”, en liten animerad film om en snäll, gul ubåt. Och Ubbes ”chef” en pojke i dykardräkt, utbrister till Ubbe: ”Jag hoppas att det här fått dig att förstå hur viktig klimatfrågan är?!” Puh!
  Och i Bamse häromåret konstaterade Skalman att isbjörnarnas is försvann på grund av ”klimatförändringarna”.
  Så en hel generation människor, inklusive författare och producenter av barnberättelser, har indoktrinerats att framföra detta budskap.

 8. pekke

  ” Klimatfrågan är död ”
  Skönt att det sprider sig i media.
  Kan ju även bero på att det finns värre och verkligare faror runt hörnet !
  Krugman: USA och Europa står inför förlorade år
  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=289812&rlt=0&pid=238451__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
   
  Fler orosvågor väntar
  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=289817&rlt=0&pid=238458__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
   
  Det är ju de gamla ekonomierna ( väst ) som ligger riktigt risigt till pga stagnerad tillväxt och inte de nya ekonomierna i Asien som har hyfsad tillväxt.
  Havererar Europas ekonomier så havererar nog även politikernas ambitioner i klimatfrågan eftersom väljarna aldrig kommer att godta dyra klimat/miljöprojekt samtidigt som de själva måste spara och gneta för att överleva !
   

 9. Lite OT, men ändå inte! 
  Ett bilföretag har dömts till böter för att man kallade en modell för  ”miljövänlig”
  Jag finner det lite tveksamt att förbjuda värdeord i marknadsföring, men 400.000 kr skall de nu iaf betala.
  För tänk om denna lagstiftning skulle tillämpas även på politiker, partier och deras utspel. Och alla andra NGOer mm.
  Men att lagar skall gälla lika och alla tror jag dessvärre inte vi kommer att få se …
  T

 10. Jonas B1

  Det blir tydligt hur ”eliterna” har en intern retorik och en annan man är villig att offentliggöra.
  Klimatfrågan är politiskt död, dvs en global klimatuppgörelse kommer inte att ske. 
  Men fortfarande har Sverige och EU officiellt storstilade planer på att minska co2-utsläppen. Och fortfarande satsas miljard efter miljard på klimathotsprofitörerna.
  Den reträtten blir intressant att följa. Vilken politiker blir först med att säga att kejsaren är naken? Jag tror tyvärr det kommer att dröja!

 11. Kent Forssgren

  Vi kanske skall säga att klimatfrågan kan växla in på rätt spår. Nämligen hur vi skall hantera de närmaste 100 åren av fallande temperatur. Att odla drivmedel på åkermark läge är ett exempel på fel spår.

 12. Pehr Björnbom

   
  Intressant, Peter. Detta ser ut som en helt ny attityd i våra media.
   
  Jag tittar just nu i några texter som har att göra med en tysk utredning där bland annat Rahmstorf ingår (en sammanfattning och en diskussion).
   
  I en av texterna sägs det att vi vid mitten av detta århundrade kommer att ha en ekvivalent koldioxidkoncentration av 25 – 50% högre än idag (motsvarar 490 – 585 ppm, idag har vi 390 ppm). Den lägre gränsen är rimlig då det innebär en ökning av 2,5 ppm i medeltal över de fyrtio åren men för den övre gränsen krävs en ökning på 4,5 ppm i medeltal, dvs. omkring 2050 skulle då den ekvivalenta koldioxidkoncentration öka med över 10 ppm per år.
   
  Man hävdar nu i denna studie att vi kommer att passera tvågradersgränsen för temperaturen omkring 2050, dvs. om koldioxidutsläppen inte på ett avgörande sätt minskas kommer temperaturen år 2050 att ha ökat 2 °C över förindustriell nivå.
   
  Men om man räknar på temperaturökningen med ett så pass pessimistiskt värde på klimatkänsligheten som 1,9 °C per fördubbling av koldioxidkoncentrationen så blir denna 0,6 °C för 25 % ökning och 1 °C för 50 % ökning. Så endast i det värsta fallet, som verkar klart orealistiskt, skulle man närma sig tvågradersgränsen (om vi antar att vi hittills har 0,8 °C temperaturökning så finns det 1,2 °C kvar till tvågradersgränsen).
   
  Det är inte konstigt att klimatfrågan dör när man matas med sådana överdrifter. Om man inte iakttar mer sans och måtta i klimatdebatten så finns faktiskt risken att vi kan förbise viktiga faror.
   

 13. ThomasJ

  Klimatfrågan död? Inte ännu iaf..
  Och absolut inte inom SKL & de dithörande 290x kommunerna i landet:
  http://www.anpdm.com/newsletter/128803/494A5D437944455943##WebVersion##
  Det räcker mer än väl att kolla in vilka ’spelare’ är…
  Mvh/TJ

 14. Håkan Sjögren

  ThomasJ # 13 : tydligen finns det på SKL en tro på livet efter detta.
  Mvh,Håkan.

 15. Vattenfalls Öyseth menar i dag, att EU´s miljömål blir omöjliga att nå med avvecklad tysk kärnkraft, som ju måste ersättas med fossil energi. Miljörörelsen i Tyskland blir AGW-motståndare, när återvändsgränden klargöres.  Marc Lynas har insett detta och kritiserar tysk miljörörelse för orealistiska, som stöder kärnkraftsavvecklingen.
    Rossi´s kalla fusion blir sista hoppet.

 16. Göran Lysén

  En intressant fråga men tyvärr dräpt av AWG-are med flera. Här utanför Uppsala så har det regnat en vecka nu, vilket i och för sig behövdes. När jag stod under taket på furstubron, så slog det mig att sommaren blir nog som den 1987 – bara kall med regn. Här finns bra bevis, nämligen min vänstra stortå. Om ni inte tror på den, vilket jag gör, så kan jag köra ett dataprogram, som prognostiserar just det angivna vädret. Ett tips – se till att få in veden inför nästa fimbulvinter!

 17. Göran Lysén

  Pehr i post #12. Det du skriver är välgörande klart (som alltid!) och borde så vara, eftersom det du anför endast grundar sig på ren logik utifrån vissa fakta. Nu har du i och för sig varit snäll i ditt inlägg, då du inte har ifrågasatt koldioxidens verkan. Utgår man ifrån att effekten inte bara går mot noll utan faktisk är nästan noll, så rycker man undan matten för varje exorbitant temperaturhöjning. Själv vill jag gå så långt att jag säger att det finns ingen sådan under de senaste 200 åren – korrektionen för lilla istiden kom dessförinnan. Med tanke på alla felkällor av gamla temperaturmätningar jämte satellitmätningarna, som är begränsade å latituden, så är det alltjämt upp till bevis för dem som hävdar att det blivit varmare. Fan tro dom, ty mätserien här i Uppsala visar inga anomalier från 1700-talet. Hur exakt mätte man då? Någon som vet?

 18. Inge

  Om  det blir som Corbyn menar så står vi inför en 100 år lång kall period med början om 20 år.
  Blir det så är det en katastrof för oss närmare polerna med låga skördar m.m. I så fall kommer de nog att damma av sina gamla försök till att bilda en världsregering, nu med ett verkligt hot bakom sig, men som inte beror på människan. Tanken är ju att vid ett gemensamt hot måste vi gå samman och bilda en världsregering för att lösa de gemensamma problemen. Då kan det vara vi som vill flytta söderut.

 19. Göran Lysén

  Inge post #18. Egentligen så är det väldigt märkligt att det är få som räknar på effekterna om det bleve kallt som fan! Varför är det så?

 20. L

  Jag ser fram emot att få köpa en subventionerad stadsjeep… 🙂

 21. ThomasJ

  Håkan S. #14: Här en till som tror på ett liv efter detta…  😉 :
  http://www.regeringen.se/sb/d/14925/a/171261
  Å det st-skottet står som kandidat att efterträda Maud O….
  Arma Land!
  Mvh/TJ

 22. Labbibia

  ThomasJ # 21
  Se det positiva….
  Om AC blir partiledare för C, så lär de väl  åka ur Riksdagen fortare än kvickt…. 😛
  OT till Peter S
  Peter, här har du en het kandidat för den berömda ”warmlist” som du brukar länka till med jämna mellanrum.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13204627.ab

 23. Christopher E

  Labbibia #22
  Nemo… 😀 😀 😀
  Bästa kandidaten till warmlist på länge, onekligen.

 24. Michelangelo

  ”21” Helt otroligt att ett ord som ”klimatpåverkande  ” omnämns så många gånger i texten.
  Det vore intressant att veta i vilken omfattning denna ”klimatpåverkan”
  skulle antas ske lokalt och globalt.
  Eller kanske inte- bättre vore nog att skicka stolpskottet bakom texten till slutförvaring , någon återvinning är väl inte att tänka på.     

 25. Peter Stilbs

  Labbibia #22 – tack jag såg den för en halvtimme sedan. Säkert peer-reviewed också…

 26. ThomasJ

  Labbibia #22: Förvisso… 😀  Ju snabbare desto bättre egentligen.
  Spår lämnar han emellertid efter sig – snacka om livsfarlig och långtidsverkande ’strålning’…:
  http://www.regeringen.se/sb/d/14925/a/171288
  Läs om utsläpps-sänkningsmålen st-skottet eftersträvar… Jösses det är som att lyssna på Ed Milliban…
  Arma Land! (Länder egentligen om vi tar med övriga inom EU)
  Mvh/TJ

 27. Peter

  Säger DN-folket att ”klimatfrågan är död”…?
  Det var det värsta… man kan isåfall undra på vilket humör Karin Bojs är där på DN-redaktionen nuförtiden.. 🙂

 28. L

  Så Carlgren är i Luxemburg och pratar om vådan av kortlivade klimatgaser. Undrar om någon ställer en motfråga om biodiesel och etanol..?

 29. Staffan D.

  Klimat-medvetenhet:  GM (Government Motors) sålde hela 481 Chevy Volt plug-in-cars i maj.  Nästan lika bra som i april — då sålde man 493.   Vem vet, du kanske rent av får se en Volt på gatan, om du åker till USA?  Jag har inga färska siffror, men 2008 fanns det 137 miljoner passagerar-bilar i USA.
  http://green.autoblog.com/2011/06/01/may-sales-chevy-volt-481-nissan-leaf-1-142/

 30. Skulle vara intressant att veta hur många som köptes av privatpersoner för egna pengar …

 31. Labbibia

  Jonas N # 30
  Säkert inte många. En god vän till mig jobbar för en av de asiatiska biltillverkarna. Denna biltillverkare har nu tagit fram en elbil som kommer att säljas här i Sverige. Man räknar inte med att sälja några bilar överhuvudtaget till privatpersoner. I stället är målgruppen kommuner……Man kan ju fundera lite på varför det förhåller sig så? 😉

 32. Labbibia … det är föreställningen om ’den hållbara ekonomin’  eller ’kretsloppssamhället’ … när allaäntligen får handla för andras pengar

 33. Labbibia

  Jonas N # 32
  Vad fasen? Naturligtvis! Det slår mig som en blixt!
  Grekland räknas ju som den västerländska civilisationens vagga…….
  De går alltså än en gång i täten. De handlar ju glatt och ofta för andras pengar, och blir mao först med det ”hållbara” samhället…….undrar hur länge deras variant på det ”hållbara” samhället håller? 😉

 34. … mandatperioden ut … det är normalt devisen för den ekonomiska besluten … och så att jag hinner få min riksdagspension / reträttpost … innan inkasso kommer på riktigt …
  Vi ser det tyvärr hela tiden. Även i USA numera …

 35. Labbibia

  Jonas N
  Jag som trodde att det ”hållbara” grekiska samhället eventuellt skulle kollapsa redan i kväll……… Vi får väl se hur det går i det Grekiska parlamentets omröstning….. Spännande eftersom det får följder för hela Europa om ”fel” beslut tas….

 36. Joel

  Jag vet inte om någon tagit upp detta tidigare, men härom kvällen fastnade jag framför ett program i Kunskapskanalen, som, utan att programmakarna kanske ens insett det, kommer till slutsatsen att klimatförändringar var det som drev fram skapandet av det som skulle bli den moderna människan.
  Och då talar vi inte om 2C eller en meters havshöjning, precis…
  Passa på nu, för programmet försvinner 26/6:
  http://urplay.se/159589