Ännu mera klimatsnack?

Anna Joelsson i Umeå vill ha mer klimatnyheter. Hon är en av de 15 frivilliga svenskar som ska lösa klimatproblemet. Projektet pågår i hela Europa och drivs av British Council. Totalt 15 länder ingår.
Anna doktorerade förra året på Mittuniversitetet i Östersund. Hon hade skrivit en avhandling om vilka lösningar som är klimatsmartast när det gäller byggbranschen och uppvärmningen av hus.
Men nu har hon alltså en idé om hur vi kan lösa klimatkrisen. Idén handlar om nyhetsrapporteringen. Medierna, och framför allt tv, borde blir bättre på att föra fram klimataspekterna.

”Det är dags att ifrågasätta A-ekonomis särställning till exempel”, menar Anna Joelsson. ”Varför heter det inte ekonomi och klimat?”
Ett aktuellt exempel enligt Anna Joelsson är SAS kvartalssiffror. ”Varför redovisas inte samtidigt hur mycket utsläppen av växthusgaser sjunker när flygbranschen går dåligt”, undrar Anna Joelsson. ”Och vice versa.”
Ja du, Anna, vad ska man säga? Du är förstås medveten om att flygbranschen bara svarar för ett par tre procent av de totala utsläppen, och att SAS är ett litet bolag, vars kvartalsresultat knappast påverkar koldioxidhalten i atmosfären. Menar du verkligen att ekonomireportrarna skulle säga: ”Ja, det går ju tyvärr dåligt för SAS, men tänk så mycket bättre det är för klimatet?” Då kanske det är lika bra att ni i er klimatgrupp föreslår att SAS helt enkelt lägger ner verksamheten?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter

  Är denna kvinna på riktigt!?  Varför inte låta väderleksrapporterna ange ”aktuella koldioxidhalter” också..?
  (Det sistnämnda skulle dock inte förvåna mig om SVT gjorde verklighet av..) 

 2. Labbibia

  Lovvärt initiativ! 8)
  Det är förslag som dessa, som får mänskligheten att utvecklas, att gå framåt, att bli mer medveten om moder Gaias känsliga natur.
  Varför inte ta steget fullt ut, och ersätta alla vanliga nyheter med klimatnyheter i stället? Och sporten kanske? Sporten! Tänk bara! Referat från Vasaloppet………..”Och just nu leder svensken Svensson. Men vid Mångsbodarna hade han redan utandats X liter koldioxid, och måste därmed dra ner på tempot eftersom han riskerar att annarsa överskrida det utsläppsmax per skidlöpare, som i år sänkts till Y liter Co2.”

 3. S. Andersson

  Ha-ha det där var kul! Tänkte just skriva ett upprört inlägg men jag insåg att Labbibia skrivit exakt det jag tänkte.
  Jag föreslår att Mångsbodarna döps om till CO2-Bodarna.
  Tillåter mig emellertid att bifoga en liten undran hur det står till med den akademiska standarden på Mittuniversitetet.

 4. Lars G

   Sveriges CO2 utsläpp är 0.21 % av de globala. Stoppar vi helt så tar det 35 dagar tills dess Kinas ökningstakt har ”kompenserat” detta…och om man anammar AGW-hypotesens växthuseffekt  så sjunker temperaturen med 0.0015 grader 2050 och havsytan sjunker med o.00013 m.
  Tag det som utgångspunkt för den dagliga resultatrapporteringen!
  Jag föreslår att man visar den dagliga CO2-ökningen i Kina och Indien eller varför inte  för alla BRIC-länderna.

 5. L

  Lars G, jag tror att havsytan STIGER med hiskeliga 0.00013 m.
  Bäst vore nog annars att sluta prata om klimatet överhuvudtaget, tänk så mycket energi av alla sorter som slösats bort på klimatfrågan, till ingen som helst nytta…

 6. Ragnar Danneskjöld

  Det är lika fascinerande som skrämmande hur de svenska utbildningsinstitutionerna (från förskola och upp till universitetsnivå) uppenbarligen är kliniskt rena från ifrågasättande av AGW-hypotesen. Att detta får en hjärntvättande effekt på de studerande är därmed inte så konstigt.  Denna Anna Joelsson är en helt naturlig produkt av detta förvridna utbildningssystem.

 7. Toprunner

  Idag finns chansen att få hela klimat problematiken utklarad. Aftonbladet öppnar en chat kl. 15.00 idag med Tom Arnbom från WWF som lovar att förklara hur det hänger ihop. Han kommer även att klimat-blogga hos ”blaskan” … puh.. vilken lättnad 🙂 !

 8. Mikael

  Ragnar Danneskjöld, är du här! Häromdagen tittade John Galt förbi också! Francisco d’Anconia och Dagny Taggart väntar i kulisserna. I rest my case.

 9. Björn

  Jag frågar mig också som Peter: ”Är denna kvinna på riktigt!?” Vilka stolligheter skall vi skattebetalare stå ut med? Denna Anna Joelsson från Umeå, är hennes utbildning så dålig att hon inte passar in i den konkreta världen? Hon kanske skulle ha valt prästyrket i stället, för där är ju missionering något normalt.

 10. Iven

  Så klart att Anna Joelsson är på riktigt. Tycks helt enkelt ha fått klimatet på hjärnan, en åkomma som drabbat också flertalet AGW dogmatiker…

 11. fogge

  personligen tycker jag radion borde lägga in jinglar med jämna mellanrum, som har klimatbudskap.
  Vi minns väl de berömda ”hördudu du…” som handlade om trafikvett.
  Lämpligen kan en kortare trumpetstöt eller trumvirvel föregå budskapet, så menligheten lystrar.
  Gärna hållandes andan….

 12. fogge: Nej, det ska givetvis vara ett isbjörnsvrål. 😉

 13. fogge

  jaa..tänkte inte på det…
  Ponera att det var en slemmig mask som stod på utrotningens rand pga AGW…
  Skulle WWF använda den såsom hjärtekniparen isbjörnen används idag?? Eller om det vore en farlig varg??

 14. Anna Joelsson

  Spännande att läsa att jag skulle vara hjärntvättad, av personer som inte har träffat mig och inte har en aning om vad jag tycker, kan, vet eller vill!!! Spännande också att så många motsätter sig att samhällsdebatten borde ha ett brett perspektiv och försöka förklara samband mellan olika händelser och företeelser här i världen. För en förståelse för sambanden är väl en förutsättning för att man skall kunna fatta välgrundade beslut för hur man vill agera? Att sedan alla människor är fria att göra vilka val man vill, och att man kan ha oliska åsikter om vad som är ett bra liv eller ett bra samhälle – det är ju en helt annan sak!  Eller är ni sådana som tror att gemene man inte kan förstå komplexa samband? Eller sådana som blundar för att precis alla handlingar innebär ett val som påverkar något i en viss riktning?