Ännu mer kyla rapporteras

Brittiska Telegraph skriver idag att Storbritannien är lamslaget efter ett kraftigt snöfall. Flygplatser håller stängt, det är köer på motorvägarna och flera tåg har ställts in efter den värsta snöstormen på 18 år. Väderförhållandet förväntas bli ännu sämre när mer snömoln blåser in från Europa. (Tips: Ove L)
The Telegraph 090202
Även på andra sidan jorden är det kallare än vanligt. Från Argentina kommer en rapport om ovanligt svala temperaturer. Medeltemperaturen för december 2008 hamnade på 23,17 grader C, mot ”normala” 25 grader. I januari var den 22,62 grader C (mot 25 grader i vanliga fall).
Prognosen för den kommande veckan är heller inte så lovande.
Kallt i Argentina
Normalt ligger maxtemperaturerna under dagen på 37-39 grader, upplyser oss Eduardo Ferreyra, direkt från Argentina.
Hur är det med den australiensiska värmeböljan då? Ja, även den har avtagit, och alla skogsbränder sägs nu vara under kontroll.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tja, det är ju göjemånad. Det ordet betyder snö om man får tro språkforskarna. Det är släkt med det polska ordet för vinter (zima tror jag det heter), sanskrit Himalaya betyder snöns boning. Så det är fullt naturligt att det faller snö nu.

 2. Andreas

  Verkar som om denna vinter på norra halvklotet blir rekord kall, var inte ”vintern” på södra halvklotet också väldigt kall tycker mig minnas att Australien hade  det kallt tidigare?
  För min egen del så hade jag förväntat mig detta i och med solens rekord låga aktivitet.
  /Keep up the good work Maggie!

 3. karlsson

  Berör du inte ett problem som berör frågan om medeltemperatur.
  Vad är medeltemperaturen på en planet av jordens storlek? Kan man överhuvudtaget tala om en medeltemperatur?
  Klimatet är ju olika på olika ställen på vår jord, har alltid varit olika  i olika områden och under olika perioder, hur kan man då tala om medeltemperatur ?
  Det är ju lika missvisande som att tala om medelsvensson, det är ett statistikt medelvärde – han finns ju inte. På samma vis finns ju inte heller medeltemperaturen som något rättesnöre för hur det ska vara med temperaturen.  Det är kallare eller varmare både lokalt och regionalt.
  Om man betänker att den uppmätta temperaturen under 150 år var ca 0, 6 grader och detta uppmättes vid 3 000 väderstationer som är placerade i framförallt USA och Västeuropa, då bör man väl kunna uttrycka tvivel på att medeltemperaturen även stigit i Sibirien och i Australien där det inte fanns några väderstationer? Den uppmätta ökningen kan ju bara gälla i västeuropa och USA, eller hur?
  Om man dessutom tar i beaktande att dessa 3 000 väderstationer idag är kringbyggda av både parkeringplatser och AC anläggningar visar det sig att korrekta siffran ska vara en ökning på ca 0,3 grader.
  Hur mycket fakta baseras alla alarm på egentligen?

 4. Nisse

  Maggie
  Varför berättar du om vädret på olika ställen? Vill du indikera att det har med klimatet att göra? Vill du att läsaren ska dra några slutsatser, eller?

 5. Steve

  Ofta nog är det långt mellan långtidsprognos och verklighet.  UK Met Office:
  25 September 2008
  The Met Office forecast for the coming winter suggests it is, once again, likely to be milder than average.
  The forecast of another mild winter across the UK has been welcomed by Help the Aged, who work with other agencies to support older people.
  http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/2008/pr20080925.html
  30 January 2009
  So far, the UK winter has been the coldest for over a decade. The last time winter temperatures were lower was in 1996/97.
  http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/2009/pr20090130.html

 6. Steve

  BBC 2 feb 2245 svensk tid:  More snow sweeping across Britain. ’Sydöstra England har drabbats av mesta snön på 18 år… Hittills 20 cm snö i delar av London;  det kan bli 30 cm, längre norrut kan det bli 50 cm… Och ”more heavy snow” förutses för östra England. … Omkring 6,5 milj människor — en femtedel av arbetskraften i UK — stannade hemma idag pga. vädret.  Alla bussar i London togs ut tjänst.  Några är igång igen, men de flesta står fortfarande stilla.  Många tunnelbanelinjer är delvis stoppade.  Circle Line står helt stilla.’
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7865378.stm

 7. Steve

  Annars lättklädda The Sun är läsvärd om snökaoset — inte minst bilden av en sportklädd man som åker skidor på en gata i Pimlico (mellan Victoria Station och Themsen).  ”And the icy cold snap is expected to go on and on – maybe, forecasters say, into the middle of the month.”  Fast, som det brukade sägas i kapellen förr, det är svårt att profetera – särskilt om framtiden. (Fundera på det, Mr Gore!)  ”Det här har ställt till elände för miljoner, som först haft en mardrömsresa till arbetet — och sedan en mardrömsresa hem.  London Transport hade ställt in alla bussturer.  Och på tunnelbanan var 10 av de 11 linerna helt eller delvis ur drift.  (Den elfte är säkert Waterloo and City-linjen; den ska ha varit igång som vanligt.)
  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article2196092.ece

 8. Iven

  Nu ser vi bekräftat, det Prof. Julia Slingo berättade för Roger Harrabin på BBC News under ett seminarium för 150klimatmodellers vid Reading University i juni 2008:
  Klimatdatorerna är bristfälliga och modellerna osäkra.
  J.S. är numera chef för ”Hadley Met Office datamodellers”.
  Och det hon då konstaterade gäller nog inte bara London…

 9. Nisse: Anledningen till att jag berättar om aktuellt väder är för att påpeka hur dåligt klimatmodellernas prognoser stämmer med verkligheten. I stället för en kontinuerlig uppvärmning à la hockeyklubban har vi snarare fått en avkylning (tillfällig eller mer bestående). Jag anser det vara högst relevant.

 10. Christopher E

  Nisse:
  Jag tycker det är helt OK att Maggie mfl  skriver om snöoväder och köldknäppar. Men jag förstår vad du menar; att inte enstaka avvikelser visar att hela jorden har blivit kallare (eller i alla fall inte varmare). Där har du förstås rätt.
  Poängen är dock att enstaka värmerekord, torka osv populariseras å det grövsta som bevis på global uppvärmning, mänskligt orsakad sådan, dessutom. Då är det kul och nyttigt med lite moteld, eftersom alarmisterna främst i media inte gärna nämner kyla, men frossar i värme. Bara häromdagen använde Baltcheffsky  i SvD en tillfällig värmebölja i södra Australien som motargument mot att den globala uppvärmningen tagit paus. Men teg om de samtidiga snö- och köldbekymren i USA.
  Och det kan vara bra att påpeka att det faktiskt snöar ibland. I Sverige har vi Pär Holmgren som hävdar att vintern snart är ett minne blott, samtidigt som svenska skidanläggningar har rekord och bygger ut så det knakar.
  (Och även om enstaka rekord inte säger något, så har ju faktiskt jorden blivit kallare globalt under 6 års tid nu… samtidigt som alamisterna säger att uppvärmningen fortsätter oförminskat [rentav accelererar enligt Obamas vetenskaplige rådgivare] men det är en annan historia.)

 11. Steve

  En intressant sak med snörappporterna från UK är ju att svenska media mest haft en liten allmänt hållen artikel om att det snöar och att man har haft svårt att hålla vägarna plogade.  Engelsmän, ni vet!  
  (TV?  Vet inget om vad som synts där.  Ser aldrig TV.  Ogillar sanningsministeriet.)
  Nu hade alltså hela busstrafiken, London Transport, klappat ihop, och i praktiken även tunnelbanorna… En femtedel av arbetskraften i UK kom inte till jobbet…
  Men det här får ett mycket förstrött omnämnande hos oss.  Det passar inte in i vår världs… nåja, klimatbild.  Och Christopher E får be om ursäkt till Nisse för att sådana här efemära saker tas upp… På en seriös blogg!

 12. Patrik

  Aha, jag förstår. Väder och temperaturer i verkligheten spelar ingen roll. Det som spelar roll är trender och tendenser endast. Ja då är det nog kört för de där korallerna som hotas av GW…
  GW-anhängarna kommer att anse sig ha rätt vad som än händer med temperaturerna. Om jordens klimat fortsätter bete sig som det har gjort under geologisk tidsålder så kommer det sannolikt att bli några grader varmare inom en ca 50-100.000 år och då blir alla vi som inte är så lättskrämda tvungna att krypa till korset. 🙂
  Att det ett tag därefter kommer att komma en ny istid kommer inte att stoppa klimathetsarna, för trenden kommer även då att vara uppåtgående. Och då är det inte några små fjutt-ökningar vi pratar om, då kommer hotet att bestå i säkert runt 20 graders höjning! Ajajaj, då kommer alla isbjörnar i Barcelona att bli tvungna att flytta tillbaka till polcirkeln igen, tragiskt… Stackars moder jord…
  Ja ni fattar säkert. 🙂

 13. Patrik

  Enligt TV i morse så var det första gången i mannaminne som lokaltrafiken i London stod stilla.
  Betänk då att det mannaminnet inkluderar blitzen under WWII. Det sanslösa bombardemanget stoppade då tydligen inte lokaltrafiken, men nu har det alltså snöat så mkt att trafiken inte funkar!
  Ja, jag vet. Detta är inte kvantitativa belägg för någon vetenskapligt påvisbar trend. Men det är högst sannolikt att det är verklighet. 🙂

 14. Patrik
  Trender är något man använder när man inte kan ta reda på saker med säkerhet. Tex om man har mätpunkter på två ställen eller tidpunkter, men inte däremellan. Då kan man titta på trenden och uppskatta vad (man tror) den borde ha varit där data saknas.
  Man kan också använda trenden för att försöka gissa hur en mätpunkt utanför intervallet, eller i framtiden kan tänkas vara.
  Däremot blir trend meningslöst när man har data för samma område/tidsintervall man diskuterar.
  Det blir lite som att säga om en aktiekurs som står i 95 kr och som har sakta, men lite oregelbundet, fallit under 10 år, att ’ja, men egentligen enligt den långsiktiga trenden är den värd 132 kr’
  Det går inte att argumentera med statistik och sannolikheter mot en observation efter att du har utfört den!
  AGW-folket hävdar att de dels känner till innehållet i urnan (med svarta och vita kulor) och argumenterar att de kulor du tar upp varje månad och som mestadels är svarta, egentligen är vita enligt långtidstrenden!
  Det är nonsensargumentation!

 15. Patrik

  Jonas N>> Det var en skön jämförelse det där med kulorna. 🙂
  Jag håller helt med.
  Allt står och faller dessutom med föreställningen att det finns ngn sorts idealtemperatur samtidigt som jorden aldrig har haft stabil medeltemperatur över tid.
  Jag får ont i huvudet när jag försöker förstå hur IPCC, CoR, SMHI m fl tänker.
  En kul grej är att maila till Naturvårdsverket och ställa svåra frågor ang. detta ämne (vilket jag har gjort). Där finns ingen som kan svara på något över huvud taget. Men våra skattepengar går delvis till att de ska promota IPCC:s program. Skrämmande men samtidigt lite skrattretande. 🙂

 16. Patrik
  För mycket länge sedan körde Naturvårdsverket en reklamkampanj i TV där en dagisklass sjöng sånger och där ’Räven raskar över isen’ hade blivit ’Räven simmar över sjön’ i någon projicerad framtida klimatdystopi.
  Då mailade jag dem och frågade vad de håll på med, och vilken kunskap de åberopade för att hävda sådana saker. Jag fick ett goddag yxskaft svar (förstås) men med ett intressant tillägg:
  De hade regeringsuppdrag på att förbereda befolkningen på de kommande och nödvändiga samhällsomställningarna pga av detta!
  Ord och inga visor!
  (Numera anser jag dem bara vara en samling fördummande och fördyrande politruker som jiddrar om sådant som de tror försäkrar deras överlevnad i den offentliga ekonomins ständiga havet-stormar lek. Jag undrar om de inte också säljer utsläppsrättigheter till rena ockerpriser .. och kanske även adopt-a-polar-bear-certifikat, men det sista kan ha varit WWF)

 17. Patrik

  Oj, här var det uppvärmning på löpande band:
  http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=36886
  Jaja, nu glömde jag bort mig igen… Vi har ju sett i filmen ”The Day After Tomorrow” hur det där hänger ihop ja… Det blir såklart iskallt då jorden värms upp. Jaja… Nu minns jag.

 18. Patrik

  Jonas N>> Ja det där verkar stämma väl överens med de erfarenheter som jag har från mina (meningslösa skulle det visa sig) kontakter med NVV. 🙂 Minns de där filmerna också.
  Det hemska är ju att det finns en hel del människor som faktiskt blir riktigt skrämda av dessa profetior. 😮