Ännu ett år har snart gått

Allt fler vuxna människor verkar komma till insikt om hur mycket bluff och båg det är i dagens frågor om energi, miljö och ”klimat”. Jag tror det är värre med ungdomen som, i den mån de alls är intresserade, verkar gå på allt ”grönt flum” de snappat upp via media och lärts i skolan.

En symptomatisk insändare i en av de två lokala gratistidningar vi får på tisdagar, där jag bor:

Ins1

Sen finns det ju också vuxna, med liknande syn på sammanhangen – eller vad är det frågan om ?:

Ins2

Jag hittade ovanstående i ett nummer av denna tidning jag råkat lägga i en ryggsäck i somras. Författaren hade nyligen också en hyllningsartikel till KTH-professorn Laestadius nyutkomna tagelskjorte- och späkningsbok i ett senare nummer av samma tidskrift.

Lite märkligt att man tar in sådant här i en facktidskrift, som läses av personer med mestadels mycket god inblick i skogens och markens logistik, liksom energifrågornas realiteter.

Men det är väl åter det återkommande mönstret – allför många vågar inte knysta ett ord, med rädsla att bli märkta som ”Miljöfientliga” – köper man inte hela paketet – alltså inkluderande Rockströms, Wijkmans,  Väder-Pärs och SVT’s Bjerströms fantasier och predikningar, så riskerar man att placeras i det facket.

Bjerström, ja. I går frågade jag per email om GRN-utfallet till en av dem som i våras anmälde B:s horribla Vietnamreportage , där hela byar påstods ha dränkts via havsnivåhöjningar pga förbränning av fossila bränslen.

Visst finns det dränkta byar, ja – men inte av denna anledning. Lars Jonsson och Lena Krantz kommenterade den högst uppenbara verkligheten i två inlägg här på bloggen – detta och detta.

Tror ni inslaget fälldes? Ha, ha.

Själv höll jag på att brisera när jag läste GRN’s ställningstagande. Till råga på allt refererar de till Johan Rockström som expert i frågan!  Himmel. Det lilla förtroende jag hade kvar för vårt SVT’s nyhetsrapportering försvann i ren ilska.

Och mytbildningen fortsätter – nyss kom en artikel i tidskriften Climatic Change, där en Sociolog utgjuter sig om oljebolagens och storfinanansens omfattande stöd till ”klimatskepticismens propaganda- och  irrlärecentra” (min sammanfattning).

ins3

Artikeln finns dels sammanfattad i artikeln ovan – samt tillgänglig i fullständig form här. Det tog ganska länge innan den publicerades, och kanske är det precis samma material som låg till grund för ett ”avslöjande” i The Guardian i februari, och som kommenterades här på bloggen.

Ja, ack ja. Varför inte istället studera exempelvis EU:s grepp, att med våra skattepengar finansiera miljövänsterns stöd för EU-byråkraternas politik, eller kanske det totala stödet till klimatrelaterad vetenskap – hundratals miljarder dollar? Som givetvis både används till riktig vetenskap, och sådan som närmast är avsedd som försörjningskälla för forskargrupper som gör sitt yttersta för att underblåsa den alarmism som försörjer dem själva.

Och för att inte tala om alla dessa klimatansvariga och klimatstrateger på kommuner, landsting och vissa företag som lever gott på att hålla bubblan uppblåst?

Själv blir jag närmast ledsen och bedrövad över att av vissa stämplas som ”köpt förnekare” – för det finns ju i deras värld inte annat än ”den eniga vetenskapen” och en motsida som är finansierad för någon form av skumraskverksamhet.

Personligen har jag aldrig fått någon ersättning (mer än ett bokpresentkort vid ett föredrag för Uppsala Senioruniversitet för ca 6 år sedan) för det arbete jag lagt ner under åren på att söka klargöra sanningen och de politiska sammanhangen i frågan.

Häromkvällen träffades mitt vardagsrums fönsterruta vid 21:30-tiden av ett ägg. Det har hänt en gång tidigare, för ca 4 år sedan. Det kan ju tyvärr inte uteslutas att det var planerat och att det finns ett samband med en svarsinsändaromgång i det nummer av Kanalen som inledningsvis nämndes.

Ägg är ju inte något man direkt går omkring med på kvällarna – till skillnad från den ölburk av märket Sofiero som krossade samma fönster, sent på kvällen för några år sedan.

ins4

En död råtta har jag också hittat nära trappen en gång, liksom en Buttericksstinkbomb i brevlådan ute vid vägen. Närmast misstänkt för råttan är kattplågan i området, men brevlådeinnehållet kan nog inte skyllas på dem.

Mycket tråkigt, om dessa ”argument” skulle visa sig ha något samband med vad som genom politikernas ”åtgärder” blivit en av vår tids viktigaste samhällsfrågor.

Vår blogg behövs, och inte minst våra kommentatorer. Vad jag ser kommer troligen kommentar nummer 250.000 nu i Julhelgen (men en annan räknare pekar på ca 357.000 kommentarer, jag är därför inte säker).

Jag vill samtidigt personligen önska alla bloggens besökare och skribenter en God Jul och ett Gott Nytt År.

IMG_1420_sC

Bilden är dock från förra Julen. Nu har vi istället Global Uppvärmning (ca 0.01 grader C enligt genomsnittliga modelleringsutfall, dock lite annorlunda enligt observationer). Detta är ju förenligt med skillnaden mellan vår gröna Jul och förra årets, och bekräftar åter vad forskarna sägs vara så eniga om, och vad exempelvis Väder-Pär insiktsfullt redan hävdat åtskilliga gånger.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  ”kattplågan”, skäms på sig herr Stilbs. Vad vore väl världen utan katter? 🙂
  På en tangent till det, vad vore väl världen utan kor, får och lamm?
  Jag har aldrig begripit det där med att äta mindre kött för klimatet. Jag kan tänka mig flera giltiga skäl till att inte kött, såsom att man (rätt eller orätt) ser vegetarisk kost som mer hälsosam, eller att man helt enkelt har gjort ett etiskt ställningstagande mot att döda djur (jag var själv i min ungdom vegetarian i 7 år av en sådan anledning). Men klimatet …?!?!?!? Något av det mest absurda i hela debatten är talet om kors utsläpp av metan. Det måste ha varit en riktig härdsmälta i tankemaskinen hos dem som började se kors fjärtande som en klimatfråga. Vill man hårdra resonemanget kan man konstatera att det bästa vore en värld utan djur, eftesom alla djur i någon mån genererar koldioxid och metan.
  Rent logiskt så genererar varken slaktandet av kor eller att vi äter deras kött några växthusgaser. Det som generar gaserna är att de stackars korna lever. Så för att rädda klimatet vill man alltså ta ifrån andra varelser deras rätt till livet?
  Ridå

 2. Sören G

  I dagens Gotlands Allehanda står det om en forskare som fått 3,1 miljoner för att ta reda på hur försurningen av Östersjön kommer att påverka fiskarna. Hon tror att dagens pH på 8,1 har sjunkit till 7,8 om hundra år.

 3. Ingemar Nordin

  Peter,
  Apropå det du skriver om finansiering av klimathotspropagandan. Enligt en artikel i The Telegraph så har EU stött gröna kampanjgrupper med bortåt 90 miljoner pund för att lobba sig själva.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/10532853/European-Union-funding-90m-green-lobbying-con.html

  ”Matthew Sinclair, the chief executive of the TaxPayers’ Alliance, said: “It is a disgrace that Brussels is squandering taxpayers’ money promoting its green agenda by funding activist organisations. ”

  Men en talesman för EU-kommissionen försvarar den finansiella stöttningen av just ”sina” NGOs med:
  ”A spokesman for Janez Potocnik, the Commissioner for the Environment, said: “One objective of the funding is to ensure a broad policy debate among as many stakeholders as possible by bringing in the independent views of the NGOs. Such broad representation is in the public interest. ”

  Det demokratiska underskottet ersätts alltså med att man betalar NGO som tycker det som EU-byråkratin vill genomföra.

 4. Eddie

  ”Hans-Åke Hamid, högstadieelev”? Ursäkta mitt tvivel men är detta en verklig person?

 5. pekke

  Bra skrivet Peter S.

  Men det börjar synas tvivel på ” klimathotet ” och framför allt den klimatpolitik/energipolitik som förs i Sverige och EU.
  Allt fler, både hög som låg, verkar att protestera mot att göra praktiskt taget allt dyrare för att ” rädda ” klimatet knappast är rätt väg att gå i dessa tider.

  Ägg och stinkbomber, det är därför jag håller på min anonymitet.

  Grön eller Vit Jul ?
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/julvader-1.4274

  Grön Jul är normalen i Götaland, Vit Jul 60 – 70 % chans i Svealand och nästan 100 % chans i Norrland, men bara nästan.
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.7953!image/p145_ny.png_gen/derivatives/fullSizeImage/p145_ny.png

  Gångna tiders Jular, hur var de ?
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.19229!image/Vit_jul_diagram-2012.png_gen/derivatives/fullSizeImage/Vit_jul_diagram-2012.png

  Visar sig att här i Kallsta´så är gröna Jular ganska vanligt precis som i dag då det blåser en kraftig, blöt sydvästvind som det gjort de senaste veckorna, man får hoppas jetströmmarna drar sig längre söderut så vi får mer nordan ett tag med nåt högtryck.

  God Jul !

 6. Peter,
  Om slika trakasserier fortsätter för du väl lov att göra en anmälan till nån ombudsman, Trakasserier mot en minoritet. Fast det är väl förmodligen ok att diskriminera, hota och trakassera ”klimatförnekare” Så det kommer inte att föranleda någon åtgärd. Ändamålet helgar medlen.

 7. #4 Eddie
  Visst kan det vara en högstadieelev. Denna syn på klimatkatasrofer och den negativa synen på männskian är något som vad jag förstår grundläggs under mellanstadietiden av välmenande fröknar och några magistrar. När sjuoprna kommer till högstadiet är de redan fulla av negativa synpunkter på människan. Min egen dotter, en högstadieelev, skrev en insändare agående denna negativa syn på människan och vad människan gör vilket förs fram i skolan. Hon skrev att hon tyckte att skolan borde skärpa sig på detta område. Det finns både en plussida och minussida när det gäller människan. Insändaren var en del i ett svenskprojekt där fröken valde ut de bästa för att de skulle sedan skickas till ett par tidningar.
  Min dotters insändare blev skickad till två tidningar på lärarens inrådan.
  Ingen tidning tog upp den.

 8. Lasse

  Trist med anonyma äggattacker. När vi var yngre kunde vi kasta snöbollar. 😉
  Tyvärr förs klimatdebatten på en nivå där fakta är ovidkommande och känslor mer styrande. Även den!

 9. lennart bengtsson

  Hej

  Låt oss hoppas att ”klimatdebatten” i Sverige under det nya året blir lite mer öppen. Jag har tillbringat en del av gårdagen att som omväxling till diverse julstök läsa de olika kommentarerna till IPCCs AR5 ( begärt av engelska överhuset) som publicerades för några dagar sedan. Detta uppmärksammades i en tidigare tråd som tog upp det mycket fina och läsvärda bidraget av professor Pierre Darriulat. Men det finns ett antal läsvärda bidrag, där de viktigaste är att de speglar en bred uppfattning. Det är tragiskt att något liknande inte kan hända i Sverige som intellektuellt riskerar att avlägsna sig mer och mer från den västerländska kulturvärlden med sin tradition av öppenhet och högt i tak. Det skulle inte skada idag att ha haft kvar den första kammaren för att stävja alla ständiga försök till obefogad och destruktiv radikalism som många av våra politiker inte kan låta bli att främja. Med en första kammaren hade vi sannolikt inte haft de misslyckade och stolliga skolexperimenten och inte heller kanske dagens alla aktioner att bryta sönder ett väl fungerande energisystem utan att ha något genomtänkt alternativ. Vi har allt för många politiker av alla genus som är fyllda av en vild handlingslust och det är bra om man vet vad handlingen innebär men inte om man inte vet det. Tyvärr är det det senare som allt för ofta är problemet.
  LennartB

 10. ThomasJ

  Tja, Peter… du får la känna dig ’hedrad’ att vara medlem i klubben ’döda råttor i entrén sällskapet’, tillsammans med bl.a. en viss Michael, hide-the-decline, Mann… 😉 /sarc.

  2013 ja, enligt världens mest naveluddskådande frisör, tillika minister och ansvarig för IT- och Energi, så var året alldeles fantastiskt framgångsrikt, vilket hon & övriga i ’gänget’ på Rosenbad stolt kunnat rapportera till EUSSR:s HQ, länk:

  http://www.regeringen.se/sb/d/18109/a/231264

  Jösses, vá bra vi é… NOT!

  Alla tillönskas En God Jul och ett ph**n så mycket bättre 2014!

  ThomasJ

 11. Evert Andersson

  Precis som Lennart Bengtsson hoppas jag på en bättre mer nyanserad ”klimatdebatt”. Hur optimistisk det finns anledning att vara återstår att se, med det mediaklimat vi har. Rapport i morse hade ett inslag där en naiv(?), okunnig(?) eller bara oprofessionell reporter lät Anna-Karin Hatt sola sig i skenet att den stora vindkraftutbyggnaden skulle ha gjort att vi klarar 49-procentmålet sju år i förtid. Lise Nordin (MP)gavs tillfälle att argumentera att regeringen brister i ledarskap som inte gör mer för att nå 100 procent förnybart så lätt som det skulle vara med våra goda förutsättningar! Reporten kunde bara komma på en följdfråga – Tyskland och Danmark har ju 100 procent som mål. Varför har inte vi det??? Samma nivå som skolpojken som tycker vi ska slänga bilnycklarna.

 12. Björn

  Alla som inte håller med dagens klimatforskning är del av ”denial effort” enligt Robert Brulle. Alla dessa förnekare är naturligtvis uppbackade av privata storfinansiärer som måste avslöjas. Är det sådant som sociologisk forskning och liknande institutioner håller på med och dessutom finansierat av skattemedel? En framgångsrik värld förutsätter respekt för även avvikande idéer, vilka kan utgöra grunden för framtida framgång. Just därför att Brulle´s undersökning är kopplat till ”denial effort”, verkar motivet vara att försvara klimatpolitikens konsensus och därmed säkrande av forskningsanslag. Ett ställningskrig mellan gott och ont som det verkar, skulle inte behövas om forskning och politik inte sammanblandades? När skall vi få en fri forskning utan inblandning av politik, genus, etnicitet och åsiktsförtryck? Man kan också ifrågasätta om allt som undersöks skall kallas för forskning?

 13. Rosenhane

  Mänskligheten har en stor koldioxidskuld gentemot kommande generationer tycker David van der Spoel, professor i biologi vid Uppsala universitet.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skogen-bor-anvandas-som-koldioxidsanka_8845650.svd

 14. Peter Stilbs

  Rosenhane #13 – mannen är någon form av datormolekylmodellerare, inte biolog, som han benämnts som i SvD. Han figurerade för några månader sedan i Ny Teknik, där han ondgjorde sig över det alltför låga priset på kylskåp. Helknäpp insändare den också http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3740335.ece

 15. Ägg, ölburkar och stinkbomber är alltså de klimathotstroendes bästa argument? Precis som järnrör och knogjärn tycks vara höger- och vänsterextremisters bästa?
  Holland under vatten om 70 år, minsann? Vilken ”forskare” skulle ha kommit fram till det? Rockström, kanske? I verkligheten skulle en stor del av Holland ligga under vatten om inte holländarna under århundraden hade byggt och förbättrat dammar.
  Katter behövs absolut. Dels är de trevliga djur. Dels behöver vindkraftsanhängare dem i sin argumentation. När det påpekas att vindkraftverk dödar fåglar, är vindkraftsanhängarna ofta där och påpekar: ”Men katter dödar ju fler fåglar!”. Vilket bara beror på att det finns fler katter än vindkraftverk. Vi får hoppas att det förblir så
  Den där typen av argumentation kan föras över till andra områden. EU:s övervuxna fiskeflotta dödar massor av fiskar varje år. Så då gör det väl ingenting om en fabrik släpper ut gifter som dödar några fiskar till? Till exempel.

 16. Peter Stilbs

  Om någon undrar, så tycker jag om katter. Men vår granne sedan ca 7 år har två svarta mördare till utekatter. Speciellt på sommaren gömmer de sig bland täta blommor, trappor och buskar i den ganska vildvuxna trädgården för att fånga fåglar. Synd om dem, men det är också ganska irriterande att bli väckt kl 3-4 på natten, när skatorna upptäcker gömstället och kraxar så man inte kan sova. Nedpinkade nyinköpta trädgårdsdynor är inte heller någon höjdare.

 17. bom

  #1 Jo då dolf! Professor Stilbs är på rätt väg med ”kattplågan” . Här har vi 14 hus i kvarteret och 18 katter (en entusiast har fem stycken). Räknar man katter i anslutande kvarter så är det säkert hundratals. Det är ständiga revirstrider och pissande och skitande över allt. Nr 20 har sedan två år storråttor under grundplattan men katterna är inte intresserade och Anticimex har kastat in handduken. Deras teori går ut på att råttorna har gnagt sig igenom ett avloppsrör varför en ständig påfyllnad sker. En huskatt med kelen läggning är en trevlig figur det håller jag med Dig om men kanske borde våra ack så regleringssugna politiker stadga om utegångsförbud för katter för trevnadens och småfåglarnas skull?

  Tråkigt Peter med aktivistuppmärksamheten! Du får se upp för enligt rapporterna från Linje 17/Kärrtorp så är en redig kniv numera oumbärlig inom stenkastarvänstern (en Joel Bjurström Almgren sitter i häktet över julen för att ha knivskurit en motaktivist vid det första bråket). Vid samling nr 2 hittades flera knivar strategiskt utplacerade kring torget och de var knappast avsedda för våra toppolitiker som ju strömmade till möte nr två. Så höga dignitärer och sådan omdömeslöshet! Snart står väl en viss Aschberg med ett basebollträ i högsta hugg och ringer på Din dörr?

 18. bom

  Alla tillönskas En God Jul och ett ph**n så mycket bättre 2014! (Citat från #10)

  Och så en rättelse det borde ha stått Bjurströmer (inte Bjurström) i #17. Han är tydligen 34 år gammal och har enligt påståenden en lång lista av domar förutom knivarna i bagaget.

 19. Peter F

  God Jul alla

  I Holmsund fick vi i vart fall en (1) dag med snö. Pimpelisarna är reducerade till en (1) bestående av kringflytande flak. Ingen julsik i år mao, men det kan jag stå ut med.

 20. Håkan Bergman

  Peter S. #14
  Tack för påminnelsen, tyckte jag kände igen nunan, kylskåpsmånglare var han. Synd att han inte tar upp biobränslen i inlägget, inget skogsbruk är väl mer förödande ur co2-synpunkt än det. Som han noterat så tar det avsevärt längre tid att återställa trädens kol bundet i rötterna än kolet bundet i träden ovan jord. Just därför är metoden ”grot”, man tar tillvara allt, grenar och rötter för biobränsle så kontraproduktiv ur klimatshotssynpunkt, alldeles bortsett från att det är förödande för den biologiska mångfalden.
  Jag är inte helt övertygad om att vår cellulosaindustri står inför en dramatiskt minskad efterfrågan, men skulle så vara fallet borde väl en övergång till produktion av sågat virke, för olika ändamål, vara långt bättre än att helt sonika elda upp skogen. Men det här är problematiskt, det var en enkel övergång för skogsägarna att gå från sågvirke till massaved, den motsatta vägen är avsevärt svårare, den kräver solvens och uthållighet, har vi det?

 21. JVB / Jag vet bäst

  En fråga till Lennart Bengtsson:

  Hur ofta har du blivit tillfrågad att med verka i SVT, SR, DN och SvD?

  Förutom någon debattartikel kan jag inte minnas att du en endaste gång medverkat hos dessa, däremot har jag ju sett Rockström vid ett flertal tillfällen stått och agerat uttolkare av sanningen och forskningsläget.

 22. Sigvard E

  Peter, din berättelse är dyster. Jag blir uppriktigt ledsen. Inte för att det gäller just dig, vi känner inte varandra. Men oavsett vem som drabbas av slikt är det lika obegripligt att någon vill argumentera på detta låga sätt. Ad hominem i kvadrat! Ditt referat i övrigt är inte heller uppmuntrande.
  I dag hade jag ett ingående samtal om klimatfrågan med en senior god vän som inte ägnat just den frågan något speciellt intresse. Jag håller hans intellekt för väl över medelmåttan. Diskuterar gärna olika samhällsfrågor etc. Som passiv nyhetskonsument i klimatfrågan visade det sig t ex att han inte hade en aning om hur IPCC arbetar och att det finns något som kallas SPM och att det är ifrån denna som media dramatiserar, vantolkar och serverar läsarna sina agendaburna sanningar. Trots sin goda fattningsförmåga visade det sig alltså att han inte observerat något som gjort honom misstänksam mot det alarmistiska budskapet. Här vill jag använda det annars så missbrukade ”det var värre än vad jag trodde”. Är det verkligen så att t o m det välutbildade medborgarskiktet i allmänhet är så aningslösa? Dessvärre var detta inte första gången jag gjort samma iakttagelse. Något säger mig (f ö föga originellt på den här bloggen) att vårt största problem är MSM/PS. Man kan inte begära att Sveriges röstberättigade medborgare skall söka upp och studera varken SPM eller bakomliggande rapporter. Vi får oss till del det som media väljer åt oss. Mina funderingar handlar som vanligt om hur vi skall göra för att väcka våra politiker och vanliga medborgare till att börja ifrågasätta innan den svenska klimat- och energipolitiken helt ruinerat oss. Efter att ha läst professor Pierre Darriulats utlåtande över IPCC´s AR5 till Engelska underhuset, kan jag inte låta bli att drömma om ett liknande uppdrag från svenska riksdagen eller regeringen. Förmodligen en ren utopi. Kan någon uppmärksamma statsministern eller hans medarbetare på den engelska rapporten?
  Tack för allt förnuftigt som stått att läsa på klimatupplysningen under året. God Jul!
  Jag får nu försöka tänka på hemsnickrade glädjeämnen inför kommande helger.

 23. Lars Karlsson

  För ett par år sedan frågade jag min 18 årige son som jag i stort sett aldrig pratat energi eller miljö med vad han trodde om framtidens energi , han svarade ”kärnkraft så klart vad trodde du ” jag blev rent förvånad vilken klarsynthet han hade .

 24. Micke Johnsson

  Tack Peter!

  Jag läser dagligen på hemsidan, kommenterar sällan då det bara är politiker och vänsterextremister som tror på skiten…

 25. Rosenhane

  Peter 14

  Ja, helknäpp var ordet. Obehagligt det du beskriver med ägg och annat, misstänker starkt någon hangaround från UI; vem skulle annars göra sig omaket att ta sig till ditt hus och kasta ägg?

  God Jul!

 26. Jag har i alla fall aldrig råkat ut för något även fast jag inte är anonym på något vis. Några ganska dåliga kommentarer på VoF möjligen men det är allt.

 27. Peter Stilbs

  Lena #26 – dåliga kommentarer har jag fått i massor, men normalt skadar de bara den som förfaller till sådant.

 28. lennart bengtsson

  JVB 21

  Jag har fått några förfrågningar då och då samt några artiklar i DN, UNT och SvD accepterade under de senaste åren. Därtill en morgonintervju i ekot där jag försökte förklara att det där med havsvattenståndet nog inte var så enkelt. Damen som intervjuade mig var lätt förvirrad ungefär som om någon skulle ifrågasatt den heliga treenigheten för så där 100 år sedan ( Jag har själv aldrig begripit den).

  Den primitiva klimatuppfattningen är så grundligt cementerad i den svenska föreställningsvärlden att detta inte kan ändras från en dag till en annan. Det är minst ett 10-år projekt. Det är som ignorera Luthers katekes på 1800-talet. Det troliga är att inget allvarligt inträffar förutom att alltför mycket resurser blir felallokerade som ett ändlöst byggande av vindkraftverk men sannolikt inte värre än miljonprogrammet på 1960-talet. De enda som glädjer sig är aktieägare i ABB och SKF samt diverse utländska bolag som Siemens. Vi får bara hoppas att man inte ger efter för vindlobbyisterna som vill höja subventionerna ytterligare eller höja ambitionsnivån i elcertifikaten som man säger så att inte Andersson och Petterson skall begripa något, vilket de borde ty de är de som till slut får öppna plånboken. Men tyvärr så länge inte folk reagerar utan bara tycker det är häftigt att betala mer i skatt och avgifter är det inte mycket man kan göra. ”They will sooner or later find it out the hard way”. Det tragikomiska är att verksamheten som man trodde skulle vara bra för klimatet ( vad man nu i himmelens namn menar med det) får snarare motsatt effekt på klimatet. Den enda trösten i galenskapen är att effekten av ökande växthusgaserna på klimatet är ringa. Det är bara i modellernas värld som effekten är allvarlig. Men om nu modellberäkningarna en dag kanske visar sig mer riktiga än vad vi i dag ser då kan det vara bra att göra ngt som verkligen påverkar klimatet eller att ha resurser kvar.
  LennartB

 29. Lena

  Vad bra, och låt oss hoppas att det förblir så också.

  Tyvärr vet vi att andra inte är förskonade från förföljelse och trakasserier av detta slag. Klimatalarmismen apellerar tyvärr (och det görs helt medvetet av somliga) till trash- och gatstensaktivister nere i det ena diket av politisk extremism. Och en hel del fler har inga större problem med att dylikt drabbar ’fiendesidan’ som de ser det. Och bara pliktskyldigt låtsas ta avstånd eller distantiera sig från sådant (till PK-säkerhetsavstånd)

  Hade du varit man och mer stridbar (dvs hotfull) för klimatprofitörerna skulle det kunnat se värre ut.

  Och fortfarande är det så att ganska många berättar att de håller tyst om sin klimathotsskepsis om de hoppas på en karriär inom offentlig förvaltning där PK-fraser och läpparnas bekännelser är nödvändiga rekvisita för många ’finare’ jobb.

 30. Christopher E

  Granskningsnämndens lögner var nog bland det grövsta jag sett hittills. Helt otroligt. Det finns inget hopp om att något i närheten av opartiskt ska slinka igenom där.

  De stöder sig på att Världsbanken, Rockström och ”ledande politiker” alla garanterar klimathotets realitet. Milde himmel…

  Och ”havsytans ökning” (arean, undrar man?) är minsann ett ”nytt fenomen”. Jaså?

  I praktiken satt reportern med en man i en liten båt och han pekade ner i vattnet där hans by tidigare låg. I området har havet stigit 11cm under den period han refererade till…

 31. Slabadang

  Christofer E!

  Att SVT handlar om centralstyrd socialkontroll och åsiktsstyrning är ingen fråga längre. Hela strukturen för ”opartiskhet” ”saklighet” och ”obseroende” är en Orwellsk fasad för att lura tittarna till att lättare svälja propagandan genom att ta ner garden mot propagandan när den saluförs som under granskning.

  Det är när man som jag gått igenom hela regleringen av public service som man ser hur makten och kontrollen över vad allmänheten skall få tycka och veta som man upptäcker strategin bakom hela bygget.
  Tittarna har INGEN som helst formell makt eller inflytande och en mycket tydlig men avslöjande detalj är att tittarreaktioner INTE redovisas men sammanställs veckovis för cirkulation till redaktionscheferna som intern information. Det är svårare att ägna sig åt propaganda när tittarna får klart för sig hur andra tittare reagerat och mycket svårt när reaktionerna är systematiska åt samma håll med lika återkommande argument. Hela public service är byggd för att vara en envägskommunikation och i den mån tvåvägskommunikation sker så äger fåmansbolaget SVT all makt och kontroll på vilket sätt med vem och på vilka villkor.

  Man behöver i princip bara ha makt och kontroll över fem nyckelbefattningar inom SVT så har man total kontroll över både rekrytering intern policy och programutbud. Dessa befattningar går sedan i arv inom den organisation som ockuperat dem sedan mycket länge och av samma kraft som upprättade strukturen och regleringen.

  Vem kan fälla SVT ellerSR för information de INTE sänder? Vem kontrollerar ”balansen” i utbudet? Det är främst LOs gamle presschef i form av Jan Axelsson som sedan länge är den mest inflytelserika operativa politruken i SVT. De flesta vet inte ens vem han är eller vilken makt han har. Nu är han chef för det mäktiga programsekreteriatet där obalansen och indoktrineringen kan planläggas för lång tid framåt.

 32. Håkan Bergman

  Slabadang #31
  Var det inte du som var så förvissad om att man skulle kunna reformera och förbättra PS?
  Nyktrat till nu? Finns bara en väg, och den är lång, konkurrera ut dom med bättre, eller för all del attraktivare, utbud, sluta betala tv-avgift, informera folk om alternativen och inte minst om att Radiotjänst är en papperstiger, ingen, jag säger ingen, behöver betala för eländet.
  God Jul på er!
  http://www.youtube.com/watch?v=lr4C19eqcQA

 33. Slabadang

  Håkan B!

  Det här är ett bra grepp !

  http://www.buzzfeed.com/tomphillips/how-the-media-will-report-the-apocalypse

 34. Slabadang

  Håkan B!

  Under den mediala ytan råder full panik över att de redan förlorat greppet över allt fler frågor och skapade bilder. Jag vill bara vara med och utdela nådastöten mot opinionsbildningens överförmyndare. SDs framgångar har givit att SVTs /SRs kritiker i riksdagen att ta paus i egenyttans namn.

 35. Skogsmannen

  #20 Håkan Bergman!

  Grot står för GRenar Och Toppar, stubbrytning är någonting helt annat.

  Grot samlas upp vid de flesta slutavverkningarna, stubbrytning är idag ganska sällsynt. Hur förekommande det är vet jag inte men jag har vid ett tillfälle hjälpt en markägare som ville göra om några hektar skog till hästbete. Den maskingrupp jag hittade till slut hade både Götaland och Svealand som upptagningsområde (fick ett intryck av att denna verksamhet var på utdöende).

 36. Skogsmannen

  Hoppsan, föregående kommentar gick iväg innan den var klar…men det får väl duga så långt.

  Så dina synpunkter gällande biologisk mångfald blir lite haltande när över 99% (siffran är bara min gissning/uppskattning) av alla kalhyggen lämnas med stubbarna kvar.

  Jo – kalhyggen är mycket betydelsefulla map biologisk mångfald, speciellt om död ved (med lite dimension, inte klena grenar och toppar) lämnas kvar (vilket skall ske enligt skogsvårdslagen).

  Och det sista du skriver angående övergång till sågat virke (från massaved?) är faktiskt helt obegripligt.

 37. Kristian J

  Ursäkta en som inte hänger med. Jag skulle titta på en debatt serie på Axess : ”Det stora klimatgrälet på Axess Play ”. Går inte. Hur gör man, eller ska man ha en särskilt abonnemang där?

 38. Peter Stilbs

  Kristian #37 – verkar som det inte finns någon länk att klicka på – mysko

 39. Kristian J

  Vi som bor på landet tror nog att ett sådant ärevördiga etablissemang som KTH bara är befolkade med personer med gott kunnande som Peter Stilbs. Men nu visar det sig att där finns personer som har helt motsatta åsikter än dina. Då uppfylls man av största osäkerhet och drabbas av tvivel på mänskligheten (ok, överdrev lite där). Finns det en förklaring, eller har jag uppfattat saken helt fel?

 40. Peter Stilbs

  Kristian J #39 – på KTH finns alla sorter verksamma. Du får bedöma själv vilka som är mest trovärdiga.

 41. Kristian J

  Peter Stilbs #40
  Jag försöker, jag försöker!!

 42. Pelle L

  Jag tror det börjar bli dags att kalla in Håkan Sjögren, som väl är en prydnad för KTH.
  Rakryggad och opåverkad av vart de politiska vindarna blåser.

  Han skriver/kommenterar lite kortfattat här då och då, och är nog en av de mest kunniga inom området CO2 och klimatkänslighet som kan uppbringas.

  En önskan inför det nya året till Klimatupplysningen:
  Försök engagera Håkan Sjögren till att författa några artiklar!
  Han har ett sätt att beskriva dessa flummiga ”klimattankar” som är mycket välgörande.
  Man får rent av lite Kejsarens Nya Kläder-vibbar.

  God fortsättning önskas er alla!