Ännu dyrare till Maldiverna

maldiverna
Maldiverna – det sjunkande paradiset, vars president nu letar efter ett nytt land till sina medborgare. Om historien är sann är den förstås tragisk. Men många ifrågasätter om Maldiverna verkligen befinner sig i farozonen för översvämning. Nils-Axel Mörner är en av dem.
Icke desto mindre gör Maldivernas president allt för att utnyttja läget. Det senaste förslaget är att varje besökande turist ska betala 3 dollar om dagen i klimatskatt.
”Med cirka 700 000 turister som spenderar i genomsnitt tre dagar på Maldiverna, blir det runt 6,3 miljoner dollar årligen”, skriver Johanna Lindberg på bortabra.se. ”Pengar som ska gå till nationens försök att rädda paradisöarna till eftervärlden.”
(Tips: Labbibia)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Det lär knappast rädda Maldiverna, som ju iallafall enligt Mörner inte håller på att försvinna i havet.
  Däremot kanske 3 dollar/dag och turist kan rädda Maldivernas ekonomi och därmed presidentens position? Läste någonstans att de har ett budgetunderskott på ca 34%
  Och då kan goda råd vara dyra?

 2. Tege Tornvall

  Låt oss börja en insamling för Höga Kusten-borna till syrgasmasker att användas vid fortsatt landhöjning.
  Tege

 3. Steve

  Lite nytt om attityden i Maldiverna, och hur klimatskräcken påverkar allt:
  http://www.visitmaldives.com/mu/
  FIRST HOLIDAY INN TO OPEN IN THE MALDIVES
  30 July 2009
  The Maldives will see the opening of the first international-class hotel for its capital city, Malé.  The 117-room Holiday Inn Malé will open on 1 September 2009.  At 15 storeys, Holiday Inn Malé is the city’s newest and tallest hotel … commanding an unrivalled view of the harbour and beyond
  23 June 2009
  Shangri-La’s Villingili Resort and Spa, Maldives will be the first resort in the Maldives to feature tree house villas when the resort opens on 26 July 2009. …  The 16 tree house villas are perched among the treetops of the resort’s jungle, affording beautiful views over the Indian Ocean.
  REQUEST FOR PR SERVICES IN SCANDINAVIA, RUSSIA (incl KAZAKISTAN & UKRAIN) & MIDDLE EAST
  14 June 2009
  —   Lustigt med dessa kallhamrade affärsmän som bygger och bygger och bygger, fastän havsvattnet väl måste slicka dem om fötterna redan idag.  Det har jag i alla fall läst i bladen alldeles nyligen.

 4. Björn

  Om man nu praktiskt taget bosätter sig på vattnet, måste man väl föstå att någonting kan hända i framtiden. Detta gäller alla som bosätter sig på ”strandkanten”. Var finns ansvaret och förutseendet hos dessa regeringar som tillåter bosättningar nära havsnivån och t.o.m under den nivån? Varför skall andra ta det ekonomiska ansvaret? Det förefaller som om världens regeringar har vaknat upp ur en sömn och upptäcker att klimatet inte är statiskt, utan i allra högsta grad föränderligt precis så som det alltid har varit. Om alla frågor skulle behandlas på samma sätt som klimatfrågan, kan vi glömma allt vad som innebär demokrati. Vi får då en överstatlighet i världen som kväver allt som heter utveckling och människans frihet. Skall staten ständigt mjölka oss på våra pengar med syftet att rädda världen? Det är en orimlig utveckling.

 5. Iven

  Det var väl inte så länge sen, då Maldivernas president besökte Sverige på sin klimat-bistånds-tiggare-turné. Han lovade att omvandla Maldiverna till ett CO2- utsläppsfritt, klimatsmart mönsterland, om de ”rika” länderna ville hjälpa med nödvändiga ekonomiska resurser.
  Maldiverna kan endast nås av turisterna med flyg.  Maldiverna lär ha världens största flotta av sjöflygplan och sex flygplatser.
  För att kunna bo på South Male Atolls lyxiga resort, får man betala 6.300:- kronor natten i standardrum och i ”president-villan” (med privat butler) 124.000:- kronor natten.
  Stackars fattiga örike Maldiverna måste naturligtvis under sådana förhållanden få ekonomisk uppbackning av de rika ländernas (bl.a. Sveriges?) skattebetalare, för att kunna förverkliga sin dröm om ett CO2-fritt mönstersamhälle.
  För de rika ländernas semesterfirande  kommer det nog att bli att ta segelbåt, kajak eller roddbåt till Maldiverna, om de vill tillbringa sin framtida semester i solen på de klimatsmarta Maldiviens öarna … 🙂

 6. Åke Rullgård

  Det märkliga är att det byggs på platser som anses hotade av högt vattenstånd på många håll i världen, även i Sverige. Det kanske beror på att politikerna tillåter eller t.o.m. uppmuntrar sådan byggnation i tron på att de förspråkade koldioxidreduktionerna ska göra att havsnivåhöjningar inte uppstår.
  Om det till äventyrs skulle bli avsevärda havsnivåhöjningar så beror det på helt andra fenomen än hög koldioxidhalt och då blir det problem med strandnära bebyggelse, dvs. kapitalförstöring utöver den som uppstår av meningslösa ekonomiska satsningar på koldioxidreduktioner.

 7. AOH

  Finns någon som känner till om arkitekterna i Dubai har tänkt på ”kommande”  havsnivåhöjning med nya 800 m tornet. Men säljer sheikerna mindre olja minskas CO2-utsläppet och temperaturen och havet förblir ”level zero”

 8. Åke Rullgård

  Ang #7
  Arkitekterna kan ju ha hört talas om en ev. havsnivåhöjning men av politikerna blivit tröstade med att sådant inte kommer att inträffa om man genomför koldioxidreduktioner av stor omfattning. Sådana koldioxidreduktion är naturligtvis inget som tilltalar oljeproducenterna men deras önskemål om fortsatt hög oljeförbrukning kan ju tillfredsställas genom att EU och andra industriländer åläggs att betala för något som anses minska de totala koldioxidutsläppen, t.ex. vansiggigheter som dammbyggen i Kina. Nyheterna idag, 10 sept, har ju presenterat svindlande belopp som vi genom EU kan bli ålagda att betala om det vill sig illa.

 9. L

  Det slutar väl med att vi blir mängder av klimatflyktingar som lämnar EU…

 10. L. inte bara efter en usel sommar och då vintermörkret gör oss till det sällsamma tungsinta släktet?

 11. L

  Vi kan ju fråga hur många på Maldiverna som vill byta med oss…?

 12. L hade de bytt med oss för tusen år sedan skulle kanske vi njuta mer av livet och de av naturen lärt sig att skapa större mervärden än de förbrukar?
   
  Frans G Bengtson skrev en driva halvhistoriska skrönor.
   
  En var när vikingar belägrade London och kungen sände bud om lösen:
  -de må bli en god lösen, ty vi äro av att sällsamt tungsint släkte.
   
  Jo tack, lite som dagens religiösa terrorister, som älskar att dö?

 13. Steve

  Får jag påminna om filmen från CBC Canada 2007, ”Global Warming Doomsday Called Off”, 43m59s, som har många invändningar mot AGW-idéerna.   Nils Axel Mörner berättar från Maldiverna, och visar att havsnivån sjunkit ca 30 cm där sedan 1970-75.
  Kommer in bra, även med min enkla internet-uppkoppling.
  http://video.google.com/videoplay?docid=-3309910462407994295&q=CBC+-+Global+Warming+Doomsday+Called+Off