Ankan i pölen

Pölen

Bilden här ovan kommer från en webkamera i Arktis utplacerad av North Pole Environmental Observatory, NPEO. Vad den visar är en liten sjö eller en större pöl orsakad av avsmältning av snö och is. Det handlar inte om öppet hav utan om en tillfällig avsmältning som bildat pölen som alltså befinner sig ovanför isen.

Den här bilden har spridit sig i media och det är ibland svårt att hitta ursprunget, vilken blog eller nättidning startade? Jag är inte säker men det tycks ha börjat med Live Science den 23 juli följt av Atlantic Wire den 24 juli. Sedan rullade storyn vidare i media Daily Mail den 25 juli och Aftonbladet den 28 juli.

I korthet lyder storyn att Nordpolen har förvandlats till en sjö på grund av det var ovanligt varmt under juli i Arktis. Som vanligt vad gäller alarmistiska tongångar är det mycket viktigt att absolut inte kolla någon källa samt att inte uppdatera artikeln om den visar sig innehålla felaktigheter. Som ni kanske såg i länken så har i alla fall Atlantic Wire haft anständigheten att uppdatera artikeln. Givetvis har bilden spridit sig i sociala media som på facebooksidan EcoVision Sustainable Learning Center som skriver:

”If this image (above) doesn’t scare you about the effects of global warming, you must have icewater in your veins. Yes, that’s the North Pole. It’s now a lake.”

Det handlar egentligen inte om en kamera utan om två och de befinner sig inte ens vid Nordpolen längre, de har drivit iväg en bra bit. På grund av uppmärksamheten i media har NPEO satt samman en sida med frågor och svar, FAQ.

”4)   Is the appearance of the pond due to global warming?

No, not specifically. These melt ponds are a normal part of the seasonal cycle of the sea ice. With respect to global warming, we are more concerned when we see warm air temperatures in the winter that inhibit ice growth and the appearance of heat in the ocean that would melt the bottom surface of the ice.”

Bilden är alltså inte från Nordpolen och tillfälliga sjöar eller pölar ovanpå isen är inget ovanligt.

Det jag studsade på var också påståendet att det har varit ovanligt varmt runt Nordpolen i år. Så ser det nämligen inte ut på DMI, tvärtom ligger temperaturen under normalen i år. Live Science skrev:
”In early July, temperatures were 2 to 5 degrees Fahrenheit (1 to 3 degrees Celsius) higher than average over much of the Arctic Ocean, according to the National Snow & Ice Data Center.”

National Snow & Ice Data Center skriver inte riktigt så eller rättare sagt är det bara halva sanningen:

”Temperatures at the 925 hPa level for the first two weeks in July were 1 to 3 degrees Celsius (2 to 5 degrees Fahrenheit) above average over much of the Arctic Ocean and as much as 5 degrees Celsius (9 degrees Fahrenheit) above average over the Kara Sea, where ice loss was pronounced. In contrast, temperatures over Alaska, Siberia and the Canadian Arctic were 3 to 5 degrees Celsius (5 to 9 degrees Fahrenheit) lower than average.”

Stora delar av den Arktiska bassängen har alltså haft ca 1-3 grader varmare än normalt medan temperaturen i Alaska Sibirien och Kanada har haft 3-5 grader kallare än normalt. Det gäller tydligen att framhäva de platser som är varmare än normalt och blunda för de som är kallare.

Nej, jag kan inte se annat än att detta är en ren mediaanka.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Thomas P

    Den riktiga ankan hade annars Spencer hittat från vad jag antar är samma kamera:
    http://www.drroyspencer.com/2013/07/big-bird-at-the-north-pole/

  2. LBt

    En anka kan vara lika bedrövlig som en annan.
    ”Det jag studsade på var också påståendet att det har varit ovanligt varmt runt Nordpolen i år. 
    Stora delar av den Arktiska bassängen har alltså haft ca 1-3 grader varmare än normalt ……..”
     
    Du tar verkligen till ordentligt för att ”runt Nordpolen” skall bli något annat än varmare, särskilt anmärkningsvärt som det område tidningsartiklarna handlar om och där kamerorna kan röra sig rimligtvis inte omfattar någon del av det du vill räkna in.
     
     
     

  3. Thomas

    Aha, den hade jag missat! Inte en anka men i alla fall en fågel!

  4. Lbt

    Jag var kanske lite otydlig men DMI visar temperaturen norr om 80e breddgrader, dvs den Arktiska bassängen och inte mycket land förutom norra Grönland.

     

  5. Lasse

    Isens årstidsvariation är intressant. Det förefaller som om isutbredningen visar att en sommar med stora öppna arealer fria från is ger större tillväxt av isen påföljande säsong. Så var det denna säsong och även 2007-8. Jag skulle vilja se en förklaring till varför? Kan det vara så att vatten kyls mer effektivt när isen är borta?
    Förklaringen som brukar dyka upp i detta sammanhang med albedo och ökad värmeinlagring i haven ger jag tummen ner på direkt! Detta eftersom isminimum infaller under isläggningsperioden. Som är lång!
    http://www.dmi.dk/groenland/arktis/middeltemperaturer/
     

  6. Lejeune

    WUWT skriver idag oxå om ankan:
     
    http://wattsupwiththat.com/2013/07/31/uw-issues-statement-on-the-north-pole-lake/#more-90809

  7. Sören G

    Det beror väl på periodiskt ändrade havsströmmar om isen minskar vissa år i arktis? Flerårsisen (med hopskjutna isvallar) drev ut i Nordatlanten och ettårsisen smälter lättare på sommaren än flerårsisen.

  8. Peter Stilbs

    Det har sagts mig att redan SAS-piloterna som flög via Nordpolen på 50-60-talet ofta såg öppet vatten där på sommaren – troligen pga varierande vindmönster som drev packis ?

  9. Sören G

    År 1816, året utan sommar, lär det också ha varit lite is Norra Ishavet enligt en observation från ett fartyg.

  10. Håkan Bergman

    Tidningsankor kan vara svåra, t.o.m. omöjliga, att dementera.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_rope_trick

  11. pekke

    Värt att notera om den bilden som visades var att bojarna var då dryga 500 km söder om Nordpolen där de nu är på väg att dras med isflödet ut i Framsundet mellan Svalbard och Grönland.
    Bojar driftkarta, Barneo 2013 är de bojar med kamera ( gröna ):
    http://psc.apl.washington.edu/northpole/DriftTrackMap.html
     
    WUWT har en några år gammal post om u-båtar vid Nordpolen med bilder.
    http://wattsupwiththat.com/2009/04/26/ice-at-the-north-pole-in-1958-not-so-thick/
     
    Den här bilden med 2 amerikanska och 1 brittisk u-båt vid polen 18 maj 1987 visar att öppet vatten är inget ovanligt.
    http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2009/04/3-subs-north-pole-1987.jpg
     
    Näää, media är nog inte intresserade av att rätta och säga att det under sommartid inte är något ovanligt med både vattentäckt is och öppna vatten i istäcket, katastrofer och elände säljer, inte kan man dementera säljande nyheter med att det är ingen fara på taket och att det är normalt.
     

  12. tty

    Peter Stilbs #8
    Det har alltid funnits isfria områden i havsisen i norra ishavet. Den ryske ornitologen S. M. Uspenski skriver mycket om polynyorna i Norra Ishavet i sin bok fågellivet i Arktis: ”Life in high Latitudes” (1969). Enligt honom har de stor betydelse för fågellivet i Arktis, i synnerhet för rosenmåsen som bisarrt nog t o m övervintrar i dem. 
    För den som vill se med egna ögon hur mycket öppet vatten det finns i ishavet rekommenderar jag MODIS-mosaikerna här:
    http://ice-glaces.ec.gc.ca/app/WsvPrdCanQry.cfm?CanID=10110&Lang=eng
    Thomas P #1
    Eftersom det är så långt norrut som ca 85 grader så finns det inte så många fåglar att välja på. En mås är det ju uppenbarligen. De som är tänkbara är väl rosenmås, tärnmås, ismås och vittrut. Den verkar inte vara så stor som en vittrut och vingarna verkar för långa relativt stjärten. Rosenmåsen har spetsig stjärt, vilket den här fågeln definitivt inte har. Vore det en tärnmås borde stjärten vara djupare kluven och man borde se något av den mörka teckningen på vingarna. Jag tror alltså på en ismås. Det stämmer också med att den satt sig på kameran. Ismåsar brukar kolla absolut allting i hopp om att det skall vara ätbart.

  13. tty

    LBt #2
    Du tar verkligen till ordentligt för att ”runt Nordpolen” skall bli något annat än varmare, särskilt anmärkningsvärt som det område tidningsartiklarna handlar om och där kamerorna kan röra sig rimligtvis inte omfattar någon del av det du vill räkna in.”
    Centrala Arktis (där de aktuella bojarna finns) har faktiskt varit någon grad kallare än normalt i sommar:
    http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

  14. Slabadang

    Det är bra att de gör bort sig igen!
    Joiurnalisterna spenderar sitt förtroende i en takt de inte har plånbok för. Aftonbladet är absolut minst trovärdig i i princip alla ämnen som är kopplade till frågor med ideologisk profil.
    När man medvetet skapar en felunderättad allmänhet istället för en välunderättad så har man blivit demokratins fiende och obstruant. Jag tror att allt fler känner inför journlaisternas majoritet som ett demokratiskt hot med helt andra ideologiskt prioriterade målsättningar än jornalistik.Nu är fakta och opartiskhet är det första som blir artiklars första offer.  

  15. Slabadang

    Lbt och tty!
    Det är värre än så. De tre senaste somrana av fem 2009 2010 och 2013 utgör alla tre de LÄGSTA sommartemperturerna sedan mätningarna började 195? nånting.
    Jag är ledsen Lbt men du har lyssnat på fel gubbar hela tiden.
    http://notrickszone.com/2013/07/28/cooling-poles-top-3-coldest-arctic-summers-will-have-all-occurred-in-past-5-years/

  16. Thomas P

    Slabadang #15 Kan det möjligen ha med den minskade isen att göra? Kan öppet vatten som ligger strax under nollpunkten kyla luft bättre än is gör? För att istäcket minskat under dessa år råder inget tvivel om.

  17. Slabadang

    Pekke!
    Att bilden är tagen redan den 18 Maj gör inte de moderna Arktismyterna mindre mystiska direkt.

  18. Lasse

    #16 Thomas P
    Är inte öppna vattnet upphettat av solinstrålningen? Det är väl den allmänna hypotesen som brukar föras fram!

  19. Slabadang

    Fy för den svarte och lede jag skall beskriva honom som den gröne från och med nu!
     
    Vi har ju sett systematiken i vad ”justeringar används till. Vad gäller temperaturen så blir historiken kallare och nutiden varmare och deta en regel helt utan undantag. Autraliska Nyzeländska Amerikanska Arktiska Antarktiska och med omvända tecken för UHI-effekter.
    När det gäller co2 nivåer så gäller samma regel för historiken, bottensediment trädringar, argo data jag ta mig fan varenda historisk proxi eller modern datamätning som ”masserats” masseras uteslutande åt det håll som passar klimatalarmismen.
    Sen har vi vad jag anser är de största förbrytarna mot vetenskpliga metoder och det är Church och White som haft i princip monpol på havsnivå historiken. Michel manns uppcohnedvända sedimentserier och Briffas extrema brott mot allt vad grundläggande statistiska metoder heter med Yamal är bussträck jmfört med IPCCs egen Church.
     
    Wille Soon har sammanställt ett mycket bra batteri med frågeställningar om bla skillnaden och med ett stort frågetecken efter enligt vilken metod slutsatserna om havsniuvåerna är dragna och tillämpade. Allra värst så kan vi se hur rådata från Jason 1 2 Topex och Envisat-satelliterna skiljer sig från det färdig masserade resultatet från varje mätserie för sig, att sedan jämföra med Tdvattenmätningarna och de obegripliga ”GIA” justeringarnas både grund och tillämpning. Nägra måste in på kåken helt enkelt ! Osäkerheterna mellan de olika satellitserierna handlar inte om millimetrar eller centimetrar utan kan utryckas i Decimetrar.
    Så vad blir fullständigt blixtrande glasklart självklart? Den absolut bästa metiden vi har för att mäta havsyteföröndringar är tidvattenmätningarna.m Church ska in på kåken med ett sjuhelvetes stort skadeansvar och han kan ta Sten Bergström på SMHI med sig av samma skäl. Inkompetens kan vara brottsligt och härär det INTE bara inkompetens det handlar om, att tjäna den enen blir ett brott och en kränkning av den ursprunglige upodragsgivaren.
     
    I denna nya video från Soons känner vi igen många uppgifter men för mig finns många viktiga nya.

  20. Slabadang

    Kanske en länk underlättar? 🙂
     
    http://www.youtube.com/watch?v=1gmW9GEUYvA&feature=youtu.be&hd=1

  21. Sören G

    OT Just nu sänds i P2 Tannhäuser av Richard Wagner från festspelen i Bayreuth. Den här uppsättningen utspelas på någon sorts återvinningsstation med diktatoriska förhållanden. Den beskrivs som en kritik av den militanta miljörörelsen.

  22. Thomas P

    Lasse #18 ”Är inte öppna vattnet upphettat av solinstrålningen?”
    Visst värms det av solstrålningen, men samtidigt rörs det om så det blir mycket vatten att värma. Förändringen i isyta/volym ger en massa följdeffekter som det är svårt att sitta som amatör och försöka analysera kvantitativt.

  23. Thomas P #22
    Men vattnet kan väl inte röras om i någon större omfattning? Då blandas ju koldioxen också och havet försuras inte. Vad betyder dina senaste rön för Bohlins flaskhalsteori?

  24. Lasse

    #22 Thomas P
    Visst kan vi amatörer filosofera om Arktis is och värmebalansen lika bra som han med albedot! Läs vad du skriver och begrunda om öppet hav ger nettoavkylning eller uppvärmning efter sommarperioden. Jämför temperaturerna från DMI och när isytan är öppen och fundera på om det är avkylning eller uppvärmning av havet som gäller?
    Svaret kan du gissa dig till när du studerar isläggningens hastighet efter förra årets minimum! Men du har rätt det borde beläggas av andra än han med albedot eller av oss amatörer!

  25. Ingemar Nordin

    Läs och lär om hur stormedia fungerar! Fotot är för det första inte från Nordpolen som AB (och alla de andra som springer i flock) påstår. För det andra är det inget märkvärdigt alls med pölar, eller tom öppet havsvatten, vid Nordpolen sommartid. Ändå lyckas alarmisterna få stormedia att reproducera denna tidningsanka gång på gång! Och ingen, absolut ingen, inom det medieindustriella politiska komplexet kommer att bry sig det minsta.

    Den enda sakliga nyhetskällan är numera internet och bloggar (min blygsamhet förhindrar mig att nämna en svensk blogg som ger en vetenskaplig, neutral och objektiv upplysning kring klimatet).

    Det är bara att välja nyhetskälla: ormoljeförsäljarna på MSM eller sanningssägarna på Klimatupplysningen. Jag vet inte om jag ens skall sätta en smiley efter detta. Men OK då 🙂

  26. Juli har varit ovanligt varmt på Nordpolen skriver Aftonbladet enligt Lenas länk.

     

    Men det måste vara lokalt väder i så fall, eller så har journalisten helt enkelt föjt den gamla regeln att aldrig kolla en bra story. Temperaturen norr om åttionde breddgraden har i varje fall legat under genomsnittet under flera månader om man får tro på observationerna:

    http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

     

  27. LBt

    Jag har bara utgått från vad Lena skriver
    ”Stora delar av den Arktiska bassängen har alltså haft ca 1-3 grader varmare än normalt….”
    Finns andra uppgifter så gärna för mig. Vad man skall ha klart för sig är att den is-avsmältning som sker varje sommar kräver stora extra värmemängder motsvarande isens smältvärme som naturligtvis håller ner de temperaturer den lättrörliga atmosfären håller. Omvänt frigörs stora värmemängder när isen fryser. Normalt, men inte de senaste 15 åren, är detta ett nollsummespel. De senaste 15 åren har värmemängder av samma storleksordning som den globala uppvärmningen ”saknar” försvunnit i form av is som inte återbildats.
     
    Hur det blir framdeles återstår att se men ett trendbrott krävs för att ett isfritt nordpolsområde sommartid inte skall bli verklighet.

  28. Lennart Bengtsson

     
    i Arktis sommartid sker det allmänt issmältning. Smältande is har en temperatur som ligger omkring 0°C vilket tydligt framgår av ECMWFs analyser som i diagrammen visar medeltemperaturen i området 80°N-90°N. Temperaturvariationerna under smältperioden är insignifikanta som framgår av DMI datasammanställning. Problemet med isen i Arktis är att istjockleken har minskat genom att den mångåriga isen minskat kraftigt. En bidragande orsak bedöms vara smältning av isen underifrån genom förhöjd transport av rel  varmt vatten från Nordatlanten. Man kan inte utesluta att istäcket i Arktis kan komma att återhämta sig. Hur mycket kan inte avgöras men sannolikt inte  i samma grad som under perioden 1950-1975 eftersom havstemperaturen i Nordatlanten långsamt har värmts upp under en längre period.
    Det ökande istäcket runt Antarktis är intressant men situationen där bestäms till största delen av atmosfärcirkulationen. Det vore ju trevligt om våra tidningar kunde ha ett minimum av en open mind men det är väl att förvänta sig det omöjliga. I stället får vi leva med en stupid mind.
     
    LennartB

  29. Slabadang

    När vi började kolla fakta!
    Med de intressanta berättelserna om hur den individuella skepticismen vuxit fram så var fler tidiga skeptiker än vad jag trodde och det verkar som om att med ju större kunskap ju tidigare inträdde den.
    Det lilla gröna helevete IPCC maffian nu står inför är att allt fler kollar fakta och data. Allt färre nöjer sig med de svepande auktoritetsargumenten. Vi kan här tala om ett pre och post för insyn och granskning av klimatvetenskapen med den definitiva tippingpointen i samband med climategate. Att läsa innantill hur dessa herrar såg på sitt arbete konkurrenter och uppgift gjorde alla kommissioner överflödiga. Det kan inte blir mer autentiskt och direkt avslöjande än de personliga mail som kom fram. 
     
    Bakom alla klimathotsfasader måste de vara livrädda av så många olika skäl och de kommer inte kunna fixa en ordnad reträtt, för de har inte planerat för det utfallet. Centerpartiet lär åka ur riksdagen som skjuten ur en katapult, för inte ens bönderna röstar på dem längre och de som lurats av klimathotet röstar på MP. Moderaternas taktik att försöka gifta sig med MP är så aningslöst korkat att partistrategerna måste vara rekryterade från några av de som flyger skränande över slussen och ibland dyker efter spigg och löja.

  30. LBt

    Ingemar N # 25,
    hur massmedia fungerar är väl inte obekant. Att TCS lärt sig och tar efter är inte heller obekant. Det blygsamma tillägget ”Klimatupplysningen” är helt i god anda.
     
    TCS kan genom många kunniga kommentatorer ge ett väsentligt bidrag om man håller sig till energipolitiska frågeställningar och samtidigt håller sig borta från klimatvärderingar där det bästa man än kan säga är att ingen vet.

  31. Slabadang

    Lennart B!
    ”Det ökande istäcket runt Antarktis är intressant men situationen där bestäms till största delen av atmosfärcirkulationen. ”
    Är inte detta en bättre formulering?
     
    Det ökande istäcket runt Antartis är extra intressant eftersom den bestäms till största delen av bara atmosfärscirkulationen.

  32. tty

    Slabadang #29
    ”Moderaternas taktik att försöka gifta sig med MP är så aningslöst korkat att partistrategerna måste vara rekryterade från några av de som flyger skränande över slussen och ibland dyker efter spigg och löja.”
    Det är tur att måsar inte räknas som etnisk minoritet, för annars vore det där snudd på hatbrott.

  33. Slabadang

    Ingemar N och Peter S!
    Om ni fikar smatidigt som ni läser det här. Svälj först innan ni läser detta, annars riskerar kaffet spruta ut ur näsan! :
    Michael Mann ger sin syn på vetenskapen: 🙂
     
    Svalt?
     
     
     
    “Proof is for mathematical theorems and alcoholic beverages. It’s not for science,” Mann says. “Science works in evidence through best explanations, most credible theories, and so in a sense we’re at a disadvantage because we have to play by the rules, the other side doesn’t… They’re not offering up credible alternatives or explanations. In most cases they’re trying to pick holes. Not real holes, just things that the public will think are holes, in the science. We are at a disadvantage.”
     
    He he he he he he!! Vikken lirare!! 
     
     

  34. Orm

    Varning.
    Det kommer bli allt fler krig och konflikter på grund av den globala uppvärmningen enligt nya rön i Aktuellt klockan 21.
    Skönt att ha tillgång till seriösa nyhetsmedier.
     

  35. Lennart Bengtsson #28
    Är inte den uppvärmning som skett i Arktis ett resultat av varma faser av AMO och PDO? Varför skulle inte dessa kunna bli lika kalla som innan 1979 igen?
     
     

  36. Lennart Bengtsson

    *33
     
    Den stora fördelen med ett reducerat intresse i klimatdebatten, som jag tror är på gång, är att de då finns en hygglig chance att ett antal framträdande personer kommer att ägna sig åt något helt annat, för vilket de möjligen har större fallenhet för. Tyvärr är det inte de mest begåvade och kreativa som syns utan ett antal synnerligen habila figurer som håller sig framme på det mediala scenen. Här är jag emellertid hoppfull då verkligheten har en enastående förmåga att rätta till vad som gått snett. 

  37. NeuraltNätverk

    TILL: Perfekt
    http://forum.vof.se/viewtopic.php?f=36&t=18359&p=658348#p658348

  38. BjörnT

    Man häpnar över Slabadangs utbrott i #14 mot Aftonbladet (eller borde man ha vant sig?) över detta, citerat från Aftonbladet:
    ”Juli har varit ovanligt varmt på Nordpolen. Temperaturer som ligger mellan en och tre grader celcius över medel har skapat stora vattenansamlingar vid den nordligaste punkten på jordklotet, enligt The Atlantic.
    Vattnet kommer inte från havet utan är smältvatten som samlats ovanpå isen.
    Monterad kamera
    Bilder från en kamera monterad av The Northpole Enviromental Observatory började dokumentera att smältvattnet samlats den 13 juli.
    På grund av de höga temperaturen och en kommande storm med efterföljande islossning kommer sjön troligtvis att växa ännu mer de närmaste dagarna.
    Sedan bilderna togs har isen förflyttat sig och kameran befinner sig inte längre på Nordpolen.
    Smältvattensjöar på Nordpolen är inget nytt fenomen i sig utan förekommer årligen sommartid enligt SMHI.”
     
    Liiiite svårt att se att detta gör Aftonbladet till ”demokratins fiende”……..