Alarmisterna har otur igen

snöprognos SMHI

Bild: Från SVT:s nyhetssidor den 3/12 och den 29/12

Klimatalarmisterna på SMHI och i stormedia försöker alltid skrämmas med att olika väderfenomen som regn/torka, orkaner, värmeböljor osv bara blir värre och värre.

I Sverige brukar man så här års skrämmas med att det blir en jättekall och snörik vinter eller tvärt om att det blir en grön Jul. Den moderate riksdagsmannen Jan Ericsson i Ubbhult har gjort en tankeväckande sammanställning av hur det larmats om detta (2018-12-29).

Det började redan tidigare men år 2006 så hade klimatforskningen på SMHI nått dithän att man med säkerhet kunde fastslå ”att det skulle bli helt snöfria vintrar i stora delar av Sverige i en nära framtid, där skidanläggningarna tvingas stänga inom bara några decennier och att det sista Vasaloppet snart är kört”.

Sedan hade vi tre kalla vintrar med mycket snö 2010-2013 och då hade SMHI tänkt till ordenligt och vände på budskapet: ”Vänj er vid skräckvintrar!”. Europa kommer att få kallare vintrar på grund av den globala uppvärmningen.

Men 2015 hade de ångrat sig igen och varnade för att vi skulle få gröna vintrar inom en snar framtid i södra delen av landet. Eller var det tvärt om att det skulle bli kallare och mer snö? Krigsrubrikerna i dagstidningar och SvT vittnade om att det hur som helst skulle bli ett helvete; alltifrån en ny istid till 7-8 grader varmare.

Och 2018 är inte sämre på att skrämmas med den där bergfasta vetenskapen som ingen forskare ifrågasätter. Till sin förvåning konstaterar forskarna och SMHIs pålitliga klimatmodeller att det blir betydligt mer snö i Sverige. Men det kan bli mindre också. Allt enligt SvTs rapportering ovan.

Ungefär som vanligt alltså. Gott att veta! 🙂

———

I USA skräms man mest med orkaner och tornados. Alarmisterna har otur med detta också. Orkanerna varken ökar i frekvens eller intensitet. Och vad gäller tornados så ser det ut som om 2018 är helt utan några extrema tornados för första gången sedan 1950. Frekvensen av kraftiga tornados (EF4 eller EF5 enligt tornadoskalan) är stadigt nedåtgående.

tornado 2018

Källa: Roger Pielke Jr

Kanske tornadojägare och försäkringsbolag inte gillar detta. Men till glädje för alla andra amerikaner så innebär det att både antal dödsfall och ekonomiska skador blivit mindre.

Som synes av diagrammet ovan så hade man en liten uppgång i tornadofrekvensen kring 2010-11. Al Gore gick ut stort med att detta troligen berodde på den Globala Uppvärmningen. Men han fick faktiskt inte medhåll från tornadoforskarna som hade en bättre koll på statistiken. Till Al Gores stora besvikelse så ville forskarna ännu inte koppla denna uppgång till den globala uppvärmningen. Men det kommer säkert … i framtiden.

Källa: Climate Depot

Nu visar det sig dessutom att 2018 bara blir 6:e varmaste året. Och den globala temperaturen är på nedgående sedan El Ninon 2016. Vad skall en alarmist då skrämmas med?

Ingemar Nordin

PS. Här har GWPF sammanställt 12 falska klimatnyheter under året. DS.

alarmklocka

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Cornell

  Du skriver, Bild: Från SVT:s nyhetssidor den 3/12 och den 29/12
  Har det visats i TV? i Så fall skriver jag en anmälan.

 2. Ingemar Nordin

  #1,

  Nej det tror jag inte. Bilden är ihopklippt från olika tillfällen.

 3. Lars Kamél

  Det är klart att man har otur när man gör förutsägelser men ignorerar vad vetenskapen har att säga om saken.

 4. Ulf

  Så har då svenskan berikats med ytterligare ett orwellskt ord, flygskam, men ibland träffar man minsann rätt.
  Under de senaste 50 åren har världsfattigdomen minskat ifrån att omfatta 50 procent av världens befolkning till att omfatta ”endast” 11 procent av befolkningen detta tack vare marknadsekonomi och global tillväxt. En viktig del av denna tillväxten är kommunikation inte minst flyget.
  Så den som pga av killgissningar som denna ifrån 1989
  https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0
  slutar flyga bör känna stor skam för att man bidrar till världsfattigdomen.
  Man bör också känna stor skam för att man inte sätter sig in i ämnet utan litar på killgissningar(annat nyttigt nyord). För är de bättre idag än 1989? Nej inte alls eftersom idag handlar det om riktigt galna gissningar om tipping points extrem väder etc och vi vet faktiskt redan att extrem vädret inte ökat.

  Så till alla som ransonerar sitt flygande känn skam för att ni i er okunskap bidrar till världsfattigdomen.

 5. Kristian Jonsson

  Att gå på cirkus är inte längre nödvändigt om man vill se clowneri och pajasar.

 6. Lasse

  #4 Ulf
  Utmärkt observerat.
  Ökat utbyte ger ökat välstånd för alla!

 7. Lasse

  6 forts
  Klimatalarmisterna har inte otur-de är väl medvetna om att de har fel.
  Eller borde vara det om vi hade en öppen diskussion om klimatfrågan.
  Tony Heller håller ett 30 min föredrag med bilder om hur man också kan se på frågan:
  https://realclimatescience.com/

 8. eon

  Förvånande? Knappast, alarmisterna flyttar måltstolparna alltefter vädret.
  Det jag skulle vilja se är några seriösa förutsägelser de står fast vid (och har motivation för) och sedan kan jämföra med uppmätt data (jag trodde detta kallas ”vetenskap”), istället för att gömma felaktiga profetsior under nya motsägande.

 9. Gunnar Strandell

  Ulf #4
  Tack för den länken.
  Härliga påståenden från UNEP 1989, min fetning:
  – Den mest konservativa vetenskapen uppskattade temperaturökningen till 1-7 grader de närmaste 30-åren och de mest konservativa forskarna hävdade att det inte går att hålla den under 3 grader.

  Och 29 år senare flyttar man måltavlan till 1,5 grader till år 2100 eftersom verkligheten inte ser ut att kunna nå över två grader med hjälp av mänskligheten. Det gäller att hålla MSM väldresserat, så att man slipper besvärliga frågor, för att inte 30-årsjubileet ska få en bitter eftersmak.

 10. Tudor

  Alarmisterna har också otur när de skall förutsäga jordens undergång. Liksom religiösa undergångspredikanter så flyttar de bara fram datum för jordens undergång, när det visar sig att jordens undergång inte inträffar. (Vanligtvis flyttar man fram datum 10 år).

  Tony Heller:
  https://www.youtube.com/watch?v=VPGK6pNO0Qw

  Erica Bjerström i Rapport:

  https://www.youtube.com/watch?v=Z1TEDwWGKGw

  Erica Bjerström har, enligt Wikipedia, en journalistutbildning från Temple University, och har arbetat för miljöpartiets tidning Alternativet:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Erika_Bjerstr%C3%B6m
  https://en.wikipedia.org/wiki/Temple_University

 11. Nicke Nyfiken

  Hallå där kämpar!
  De statliga helt skattefinansierade maktorganen (SVT, SR) har försåtligt självutnämnt sig till ”public service”. Borde inte vi, självständiga kritiskt tänkande människor, som genomskådat deras bluff i (åtm) klimatfrågan, helt enkelt bojkotta dem? Sluta lyssna, titta och – framför allt – kommentera, vad de producerar? Vi borde istället upplysa och tipsa TV4 och andra icke-statliga medier om fakta och sann vetenskap i klimatfrågan och därigenom tvinga DDR-media att skärpa sig.

  Är det förresten någon här som minns när ”public service” blev sjösatt? Gissningsvis någon gång under de senaste 15 åren.

 12. Ingemar Nordin

  Nicke #11,

  Fast idag råkade jag höra något som faktiskt liknade en debatt om klimatet i ”Ring P1”. Det var ju uppmuntrande. Men risken är att någon sådan debatt inte kommer att tillåtas igen.

  https://sverigesradio.se/ringp1?flik=senaste&date=2019-01-01

 13. jensen

  Ytterligare manipulerande politiserande pseudo-klimatvetenskapare.

  https://www.youtube.com/watch?v=xrRYtRkCKms

 14. Robert Norling

  I natt får man vara med om en riktig vinterstorm.
  Långt över gränsen för orkan i vindbyarna väntas och då man bor ett tiotal meter från havet i norra Roslagen, så kommer det nog att både höras och kännas i huset.
  Hoppas att strömförsörjningen kommer att funk, men får väl ladda med stearinljus…

 15. Göran J

  En intressant temperatur i Carlifonien utanför LA se här

  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-119.31,34.28,3000/loc=-116.859,33.525

 16. Nicke Nyfiken

  Med anledning av rådande iskyla i t ec L A och temperaturer på under -40 på flera platser både på norra och södra halvklotet undrar man hur slumpmässigt mätstationerna för den så kallade globala medeltemperaturen har bestämts och av vem? Har det månne blivit politik av klimatvetenskap?

 17. Björn

  Göran J [15]; Någonting verkar inte stämma här. Information från NOAA är nersläckt på grund av administrationen i Washington. UAH får inte heller data i tid från NOAA för uppdatering av temperaturen under december.

 18. Göran J

  Detta är inte unik för just idag. Under hela hösten då jag varit inne och tittat här har temperaturen centralt i LA varit ca 5-6 grader högre än runt LA. Detta har varit jämfört med temperaturen både söder öster och norr om LA area.
  Varför har LA högre temperatur än omgivningen?

 19. Ingemar Nordin

  #15, #18

  Även Tokyo har en rejäl UHI-effekt:
  http://notrickszone.com/2019/01/01/tale-of-two-stations-striking-contrast-urban-tokyo-warms-strongly-while-rural-island-station-shows-no-warming/

 20. Rolf Mellberg

  #9 Gunnar Strandell

  Angående framflyttandet av apokalypsen steg för steg

  Efter bara några få år (relaterat till ett tidigare estimat för CO2-budget) har IPCC plussat på 700 Gt inför det att SR15 skrevs och publicerades i höstas, läs om detta här:
  https://judithcurry.com/2018/10/18/remarkable-changes-to-carbon-emission-budgets-in-the-ipcc-special-report-on-global-warming-of-1-5c/

  Självklart finns det inge journalister som ställer obekväma frågor.

 21. Gunnar Strandell

  Robert Norling #14
  Jag har också en viss oro.
  Vattenståndet vid Forsmark är nu 76 cm över medel det blåser 25 m/s vid Örskär och våghöjden är 4 m vid Finngrundet. Det närmar sig nivåer då min brygga ger sig iväg.

 22. Lars Cornell

  #21 G.S. Var lugn. Det blåser häråt. Jag skall ta hand om den.

 23. Robert Norling

  # 21 Gunnar S.
  Det är en otroligt byig vind. Såg att det var över 33 m/s i byarna på Örskär och då är det något liknande hos mig. Man får vara nöjd att elen fortfarande funkar.
  Vinden ska öka och ska kulminera någon gång i natt.
  Kan nog komma upp i 36 – 37 m/s

 24. Kenneth Mikaelsson

  Skulle sagt mycket otur med tänket…… Men tror nu inte att de har förmågan att tänka… Tror de är så insyltade i detta politiska lödder att den förmågan lämnat dem sen länge…. När till och med en sådan som jag som knappast ens kan säga att jag har en nio års grund skola bakom mig … Jag var trött på skolan redan i tredje klass… kan se igenom de flesta av deras lögner och deras halv sanningar samt hur de understöds av media och korrupta politiker…..
  Fatta bara inte att folk som håller på med denna klimat noja kan se sig speglas i sina barn ögon och inte dö av skam….. En vacker dag när de inte kan krypa undan sanningen mera hoppas då att de kan uppvigla så pass mycket självinsikt att de ser att det bor en förrädare till mänskligheten i deras själ….
  Och gör vad som ska göras mot förrädare….

 25. LarsF

  #20 Mellberg:, tack för den mycket intressanta länken.

  Vet inte om jag är särskilt trög så här efter nyår – men fick läsa olika avsnitt flera gånger för att hänga med.
  Ena stunden är det ökad budget nerskärning och andra stunden ökade utsläpp.

  En tanke slår mig – har genomsnittlige representanten som skrivit under SR15 läst tillräckligt många gånger vad man skriver under?
  Är man tillräckligt nykter efter middagen, typ?
  Eller är det flockbeteende och man är rädd att känna sig dum om man frågar om en förklaring?

  Har en känsla att det är flockbeteende att man skriver under – man vill ju inte verka dum.
  – det verkar ju som alla andra förstår

  Det är ju bekannt att det är lättare att förleda en folkmassa än varje enskild person för sig. Just av nämnda skäl.

 26. LarsF

  Bland kommentarer i Nic Lewis artikel i Mellberg-länken till Curry ovan
  https://tambonthongchai.com/2018/05/06/tcre/

  Den mest intressanta sammanställningen och historiken över forskningen jag sett(vilket inte säger så mycket iofs). Bedöm själv.

  Och massor av referenser.

 27. Nicke Nyfiken

  Apropå COP24 och den strejkande lillflickan har det startats en online-gallop huruvida SVT är Årets förvillare 2018. Jag har röstat ja på det. Kanske fler här vill göra sammalunda?

  Länk: https://poll.fm/10198725

 28. Fredrik S

  Göran J #18

  Var ligger de stationer som du jämför downtown LA med?

  LA Area kännetecknas ju av mikroklimat. Det kan skilja ganska rejält i temperatur mellan tex Kustdelen och inåt land.

  Men det verkar ju lite konstigt om stationer österut ligger klart under downtown i temperatur, om höjdskillnaden är jämförbar. Det blir varmare i inlandet tex San Fernando norrut och San Bernadino österut.

 29. Ivar Andersson

  #24 Kenneth Mikaelsson
  Med nio år i skolan blev du inte indoktrinerad utan lärde dig att tänka själv. Många av de klimathotstroende verkar hjärntvättade och har inte förmåga att ställa en enda vettig fråga utan använder endast inlärda haranger.

 30. Fredrik S

  # 28, om höjden är jämförbar skulle det vara inte höjdskillnad.

 31. Lasse

  Klimatalarmisterna på SR har visserligen otur men de ger sig inte så lätt.
  Kan dagens storm, Alfrida, ha samband med klimatförändringarna.” Ja det går inte att uteslutas.”
  Fö så aviseras en ny expedition till Arktis, Tyska Nordstjärnan skall göra om Odens bedrift* men göra den i ett helt år.
  *Driva med ett isflak vid Nordpolen.

  Nån som har sett en rapport från Odens expedition 2018?

  Här, norr om Stockholm, finns det gott om spår av stormen, i form av välta soptunnor!

 32. Staffan Lindström

  — Snöfallet förändras så mycket nu att vi har svårt att prata om en norm när det gäller snö, varje år är olika, säger Ian Brown, docent på institutionen för naturgeografi på Stockholms Universitet. Från SVT-nyheter 29/12/2018… Hur gammal är Ian?? Har han någonsin varit utomhus??
  Fördumningen av mänskligheten är ett verkligt problem…. Stormyttringar i NV Tensta i NV Stockholm Lägenhetsdörren gick upp pga undertryck i trapphuset … Brukar låsa den annars (05:15) 1cm snö från snöbyar runt midnatt 20 dagar med snötäcke nov-dec-jan här i Tensta 12 på Obsan!? Värmeöeffekt?! JA!
  ”Alfrida” pga antropogena klimatförändringar JAVISST! Flera 1000-dels promille….

 33. Sören G

  #31 #32
  Jag hörde kommentarerna i P1 om Alfrida. Enligt reportern ”vi vet att varmare klimat ger mer extremt väder”. Sanningen är tvärtemot att varmare klimat betyder jämnare temperaturfördelning och därmed lugnare väder.

 34. Staffan Lindström

  31 Lasse
  Verklig eller förmodad kommande kommentar?? Har letat en del…

 35. Lasse

  #34 Se #33
  Följer nu extrasändning från Alfridas härjningar i Uppland.
  https://sverigesradio.se/ekot/tabla
  Inga stora skador tycks det.
  Väder börjar intressera allt fler men goggle ger lite perspektiv:
  https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=SMHI+julstormar

 36. pekke

  Stormar runt nyår och även övriga vintern är väl knappast ovanligt vad jag minns.

  Stormar:
  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/stormar-i-sverige-1.5770

  En av de värsta :
  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/den-stormiga-julen-1902-1.5693

  ” Bland 1900-talets stormar är kanske julstormen 1902 mest berömd. I verkligheten var det två intensiva oväder som drog fram över landet med orkanvindar på sina håll. Södra Norrland upplevde orkanvindar natten mellan julaftonen och juldagen. Redan följande natt kom nästa stormcyklon in över södra Sverige, och denna storm var mer omfattande än den första. ”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Julorkanen_1902

 37. Torsten Nilsson

  31 Lasse

  Jag googlade på isbrytaren Oden,och såg att kaptenen i sitt veckobrev skrev att man fått arbeta med tjock och besvärlig is. Man hade varit nödgade att reka med helikopter innan man fortsatte,för att inte riskera att köra fast i isen längre fram. Om nordpolen varit isfri som Al Gore sagt skulle detta basunerats ut över hela världen. Nu publicerades detta 15 augusti i SVT endast lokalt över Norrbotten. Alltså tre veckor före valet. Tur för Isabella Lövin!

  Här i sydvästra Skåne inträffade en svår olyckshändelse på grund av Alfrida.En man var på promenad då hatten blåste av. Samtidigt kom länsbussen och körde över hatten. Tragiskt!

 38. Bensan

  ”Vädret har alltid varit värre.
  Det är mycket dramatik i svenskt väder: det stormar, regnet vräker ner och älvarna svämmar över. Har vädret blivit mer extremt på sistone?”

  Forskning & Framsteg 2002 hade denna sansade artikel med ovanstående rubrik införd för 17 (!) år sedan.
  https://fof.se/tidning/2002/5/artikel/vadret-har-alltid-varit-varre
  Så kan det gå.

 39. jensen

  Hur stor betydelse har solfläckarna ??
  Spännande år framöver.

  https://www.youtube.com/watch?v=PbVtDa3DqRQ

 40. Rolf Mellberg

  #39 Jensen

  Jag tycker att den filmen är väl bara sådär lagom bra… Det finns mycket inom ämnet men den här länken tillhör de bästa:
  https://nextgrandminimum.com/2018/12/12/the-latest-on-the-double-dynamo-solar-model-and-dr-zharkovas-predictions-of-a-grand-minimum/

  Stephanie Osborn är både vetenskapligt kunnig och bra skribent, hon bör hållas under luppen.

 41. Rolf Mellberg

  Vem var årets person och varför?

  – Årets person är tveklöst Greta Thunberg, den femtonåriga klimataktivisten som skolkat sig ända in i FN:s innersta krets. I hennes persona sammanstrålar så mycket av samtidens absurditeter – faiblessen för enkla svar på komplexa frågor, behovet av helgon, okritiskheten, kändisfixeringen…

  —slut klipp—-
  Texten ovan är för fattad av mycket framstående 🙂 provokatören Ann Heberlein på den likaså provokativa publikationen här:
  https://nyheteridag.se/fem-snabba-fragor-om-2018-ann-heberlein-arets-person-tveklost-greta-thunberg/

 42. Rolf Mellberg

  Lite intressant att höra det nyårstal världens i särklass mäktigaste person höll:

  https://www.youtube.com/watch?v=1ycys3kyt4A

  Men det är en OHYGGLIG SKANDAL att han inte en enda gång berörde klimatet!!!!!

  Det är hög tid att Stefan kallar upp Kinas ambassadör på en rejäl avhyvling. Vi måste kräva att Xi Jinping tar emot Greta på en klimatpratstund framför TV-kamerorna som sedan måste sändas till hela det Kinesiska folket.

  Tänk var underbart om Greta offentligen kunde få läxa upp Xi !!!

  Sen kan väl Rockström hänga på och berätta om sina tipping points också.

 43. Björn

  jensen [39]; Solfläckarna är den optiskt synliga magnetiska aktiviteten. Ett mått på den totala solaktiviteten som mäts via satelliter, är TSI, Total Solar Irradiance. Denna aktivitet är ett mått på utstrålad energi, vilken är korrelerad med solfläckarna och mäts i W/m^2. När inga solfläckar syns, pågår ändå en magnetisk aktivitet under ytan. Följ nedan dag för dag solens synliga aktivitet.

  http://www.solarham.net/regions/map.htm

  http://www.solen.info/solar/

 44. Lasse

  2018 12 +0.25 +0.32 +0.19 +0.32 +0.20 +0.65 +1.19

  UAH uppdaterat.
  http://www.drroyspencer.com/

 45. Ann lh

  Läser av princip aldrig DN, men har haft besök och ett efterlämnat ex. av dagens upplaga. Nyfiken!
  Vår utrikesminister skriver där att Sverige gjort skillnad under året i säkerhetsrådet.
  Bl.a.:
  ”Genom svenskt ledarskap har säkerhetsrådet för första gången gjort kopplingen mellan klimatförändringar och säkerhet i ett antal uttalanden och resolutioner. Klimat och säkerhet är nu fast förankrat på säkerhetsrådets dagordning”.
  Margot och Greta, visst gör Sverige skillnad.

 46. Nicke Nyfiken

  Nu har 98% röstat för att SVT ska bli Årets Förvillare (eller kanske Förvirrare). Med en viss analogi måste väl det då betraktas som en oomkullrunkelig sanning – konsensus är uppnådd så att säga 😉

  https://poll.fm/10198725/results?