Al Gore jämför sig själv med Churchill?

Adolf Hitler
Al Gore jämför nu kampen mot klimatförändring med kriget mot Hitler. I ett tal han höll i den brittiska Smith School World Forum on Enterprise and the Environment drog han paralleller till Andra världskrigets Winston Churchill och hur denne lyckades mobilisera sin nation i kampen mot nazisternas förtryck.
”Vi har allt utom den politiska viljan, men politisk vilja är en förnybar resurs”, sa Gore. Vad menas med det, kan man undra? Att han kan tänka sig att ställa upp för civilisationen? Eller att han anser att dagens politiska ledare borde få sparken för sin oförmåga att agera klimatpolitiskt?
”Enda sättet att få politiker att agera är om allmänhetens medvetande om problemet blir så stort att de blir tvungna att handla”, sa Al Gore, som uppenabarligen gör allt han kan för att mobilisera dagens unga att sätta stopp för eldandet med fossila bränslen.
I dagarna ska han till Australien och Melbourne för att bilda en organisation liknande Repower America. Den australiensiska motsvarigheten kommer att heta Safe Climate Australia (som om klimat någonsin skulle kunna göras säkert).

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jag tror Gore drivs av pur revanchlusta etter 2000-debaclet i Florida.

 2. Hin Håle

  Makthavare drivs av makt. 

 3. Gunnar Littmarck

  OT:
  Vetenskapsradion startade klotet med tillhörande kommentarfunktion…
  De blev såklart överhopade av de fysikaliska realiteter som visar varför våra fossila CO2-utsläpp aldrig kan leda till en överhettad planet.
  Efter ett tag flyttades alla ”jobbiga” informationer, till en egen avdelning..
   
  Vad jag kan se nu har de lagt ner hela grejen och anpassar framtida kommentarer efter sin dagordning:
  Programmet skulle inte finnas om inte någon eldade på den ovetenskapliga CO2-hotbrasan.
  Ganska kul tycker jag som mailat en del med redaktionen..
   
  Sent ska syndare vakna…., nu är det klimatsmart mat så jag går över till bbc, där de kör helt sjövilt med konsekvenserna av att vi nu har samma temparatur som 1979…(nej det går inte att höra på BBC)
  Om jag inte hittar en ohörd föreläsning så blir det musik i jobbarlurana..
  Klimatreligionen, besudlar min information i lurarna..
  Får leta reda på någon riktigt fri radio… kanske en i Boston?
  Klimatsmart mat…. bara smaka på ordet….
  Nu står dumhet i högsätet som den största av alla männskliga egenskaper.
  Ja ja, innbär det att idioterna startar färre krig så får vi kanske vara glada, ty idioter kommer alltid se till att få makten i dagens system där ålder är kompetenskravet för att rösta…
  En 18 år gammal häst röstar nog mer genomtänkt än 40% av väljarkåren…
  Det värsta för mig med CO2-religionen, är att det ökar mitt människoförakt, jag är mer imponerad av många djur.

 4. Tege Tornvall

  Liten undran: vad slags samhälle skulle vi få om Gore och hans gelikar ostört finge hållas? Och vilka positioner skulle lille Al och hans proselyter uppbära i detta samhälle?
  Tege

 5. Torsten Wedin

  Jag tycker faktiskt att Al Gore mera liknar den som Churchill bekämpade. Han bara föreläser/dikterar och har samma demoniska utstrålning.

 6. fogge

  Och efter Churchill blir det väl Jesus.

 7. Thomas

  Den som liknar ”den som Churchill bekämpade” är snarare Lord Moncton som vill låsa in miljoner HIV-smittade i interneringsläger.
  Sen jämför inte Gore sig själv med Churchill utan säger att problemet med AGW är av samma storleksordning som WW II.

 8. Red Hansen

  Tänk där kan jag tom hålla med klimatfuhrer Gore. Får AGW fanatismen fortsätta ohämmat kan den ge världen lika mycket problem som WWII.

 9. Joakim

  Ja det gröna byket skyr då inga medel. Undrar om man kan ta Gore till tribunalen i Haag och döma honom för världslögnare?

 10. L

  Det är faktiskt anmärkningsvärt hur Gore kunde få en Oscar för bästa dokumentär när filmen innehåller en rad lögner och hur han fick Nobels fredspris när han sprider oro och motsättningar mellan fattiga och rika länder? Kan man kanske köpa såna utmärkelser..?

 11. Torsten Wedin

  L 10:
  Nej, han fick ju en Oscar för ”bästa science-fiction-rysare” 😉 .

 12. Torsten Wedin

  L #10:
  ”Kan man kanske köpa såna utmärkelser..?”
  Det kallas ”masspsykos”.
  (Observera: ingen smiley här)

 13. Här kan ni läsa lite om falska profeter.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Falsk_profet

 14. Labbibia

  Thomas # 7
  Nja nu var det ju faktiskt inte korpralen och hans anhang som uppfann koncentrationslägren…….
  Spanjorerna var först men som god tvåa kom Britterna , nämligen under det andra Boerkriget i Sydafrika.
  Och om jag inte minns helt fel så var Mr Churchill krigskorrespondent i det kriget.

 15. Iven

  L # 10.
  Tror inte att man kan köpa dessa utmärkelser direkt. Men kandidaterna till en ”Oscar” och ”Nobels Fredspris” ska ju  nomineras och i den nomineringsprocessen bör det finnas möjligheter att ekonomiskt ”uppmuntra”  därför lämpliga personer och/eller institutioner ,  att föreslå en viss person eller en viss film till sådan  utmärkelse.
  Sedan återstår resp. kommitténs goda eller dåliga omdöme för att avgöra, vem som ska få priset. (Och där finns ju gott om tidigare bevis för både och). 
  När det gäller AL Gore:s  retoriska talang måste man väl ”beundra” hans enastående förmåga, att få både flertalet politiker och den stora allmänheten att acceptera hans budskap:
  ”Ni ska inte göra som jag gör, Ni ska göra som jag säger”. 🙂

 16. Anders L.

  Al Gore har använt samma liknelse många många gånger förut, och det handlar inte om att han ser sig själv som Churchill, utan att han efterlyser samma samhälleliga mobilisering inför en hotande situation.
  L #10,
  Al Gores film innehåller inga ”lögner”. Det finns ett par smärre faktafel i den, och de är väldokumenterade vid det här laget, och ändrar ingenting överhuvudtaget i sakfrågan. Felaktigheter smyger sig alltid in i alla böcker, tv-reportage och tidningsartiklar. Till och med i bloggkommentarer kan det förekomma felaktigheter…

 17. GunnarE

  ”14:
  Jodå och när engelska kanonbåtar rensade en strand i nordafrika från spjutbeväpnade infödda så skreev han att det var en härlig syn.
  Källa: ”
  Lindqvist Sven : Utrota Varenda Jävel”

 18. S-E Sundman

  Iven #15
  Rätt angående nomineringen, den norska Nobelkommitén är tillsatt av Stortinget och är inte någon sakkunnig sådan, till skillnad mot de svenska. Väg in att man har samma problem i Norge som bl.a. i Sverige med att man (poitiskt) fjäskar för landet ”over there”…

 19. Patrik

  Churchill var övertygad rasbiolog.
  Skulden till WWII kan knappast läggas på en part om man har ett någorlunda uppdaterat kunnande om historia.
  Men det kanske inte Gore menar heller i och för sig. Dock är det väldigt lätt att tolka det hela som att han menar att alla som inte är AGW-övertygade är mänsklighetens fiender.
  Hur som helst, nu säger ju NOAA att en ny El Niño är på g.
  Om temperaturerna trots denna inte närmar sig 1998:s rekord så borde det väl ändå vara dags för en hel del klimatforskare att höja på ögonbrynen, klia sig i huvudet och gå tillbaka till ritbordet? Med tanke på att vi ska ha ca 20 ppm mer CO2 i atmosfären nu än 1998 så borde väl rimligen minsta lilla Niño trycka upp T ganska rejält – eller?

 20. Mats Frick

  Retroactive guilt by association. Ny kategori av retoriska fallgropar. Suck…

 21. Thomas

  Patrik, det är snarare AGW som Gore ser som mänsklighetens fiende. AGW-skeptikerna är snarare att jämföra med ”peace for our time” Chamberlain. Folk som stoppar huvudet i sanden och ignorerar problemet. (Den myten om Chamberlain är i och för sig ungefär lika felaktig som den om Churchill som den stora hjälten, men det är en annan sak)

 22. Steve

  Sean Hannity Spoofs Al Gore– Compares the Junk Scientist to Churchill
  This was beautiful. Sean Hannity disses Al Gore. Hannity compares clips of the noted junk scientist to Winston Churchill. It’s great comedy.  1:22
  http://www.youtube.com/watch?v=IDUst4tQ8-8

 23. L

  Anders L #16, det var inte precis några smärre faktafel i Gores film, utan rena bedrägeriet i vissa scener. Har du sett eländet..?

 24. Patrik

  Thomas #21>> Aha – så han menar alltså att skeptikerna är ganska sansade, normala människor? Med tanke på att Chamberlain, precis som du är inne på, främst var just det, i jämförelse med både Winston och Adolf.
  Trevligt. Tack för komplimangen, Al! 🙂

 25. Thomas, om jag nu får ge dig ett råd i ditt kampanjande:
  Att ställa sig på samma sida som Al Gore är ett problem i sig,
  Att ställa sig nära honom, tom förknippas med honom är än mer problematiskt, och
  Att dessutom försvara hans göranden är en garanterad loser-strategi ..
  But feel free to ignore my advice …
  🙂

 26. Peter

  Jonas N: Det väcker väl knappast någon förvåning att Palm tar Al Gore i försvar vid det här laget?

 27. Micke

  Att fortfarande älta Al Gore är en garanterad loser strategi, men tyvärr alltid ett vinnande koncept häromkring för att smita ifrån sakfrågorna och bristerna i kritiken.

 28. Inge

  Al Gore stöder ju i alla fall AGW för pengarna. Men varför andra gör det kan man ju ibland undra …

 29. Lars C

  #13. När Jehovas vittnen talar om falska profeter så lyser det igenom vad de menar och det är inte Al Gore.

 30. JR

  Thomas #21
  Varför kan du aldrig dra rätt slutsatser?
  AGW är inget som Al Gore är rädd för. Det är Als bästa vän och försörjare.
  Vad Al Gore är rädd för är att AGW-hoten skall upphöra, att penningströmmen skall sina,
  att människor skall börja tvivla på budskapet, att människor skall upptäcka att Al Gore (liksom jag, du eller någon annan) inte har en susning om vilket klimat som kommer att råda om hundra år. Al Gore är ingen vetenskapsman. Han satsar helt enkelt på ett lönsamt kort och håller på så länge det går.
  Och Thomas, så länge som du, Micke och en del andra jamsar med så går det ju.

 31. Peter, ju faktiskt förvånar det mig lite. Det är som sagt ett riktigt loser-beteende, det vet nog tom Palmen. Och Micke verkar vilja komma till undsättning. Men vad han skulle mena med sakfrågan eller kritik, brister mm är höljt i dunkel.

 32. nisse

  Socialpsykologen Gustave Le Bon hävdar (wikipedia) i Massans Psykologi ”att individen i kollektivet ger upp sin självmedvetenhet och agerar framför allt utifrån oförnuft och intuitioner än utifrån rationellt kalkylerande” Personligheter med stark förmåga att driva på och egga människomassan utgör en hörnsten i framkallandet av masspsykologiska företeelser. Le Bon beskriver massledarens karraktärstyp: ”De äger ringa skarpblick och kan inte göra annat, då klarsynthet i allmänhet leder till tvivel och overksamhet. De rekryteras särskilt bland de nervösa, upphetsade, halvt förryckta, som står på gränsen till vansinne.”
  I sitt arbete om revolutionens sociologi beskriver sociologen Theodor Geiger massledaren enlig
  följande:
  ”Massledarna äger en absolut hållning, som inte hämmas av några som helst praktiska betänkligheter och som gör dem kapabla att tala till massan på ett sätt som motsvarar dess stämning. Som massledare finner vi ofta proletära idealister och världsförbättrare, som för det mesta inte tillhör det organiserade proletariatet eller vilka, om de gör det, i sin organisation spelar outsiderns roll – enstöringar, intellektuella, om vilka alla författare som sysslat med massans problem med rätta säger att de är psykopater. Och det är just deras psykopatiska läggning, som gör dem till massledare. — Att ’uppväcka massan’ är faktiskt en uppgift, om vilken man måste säga, att den tillhör de mest radikala sekternas domän. Detta beror såväl på sekternas väsen som på radikalismens själsliga struktur.”
  Känns attributet igen månne?
  Masspsykosens vansinne slår sina bojor även runt akademiskt bildade människor och publicister
  som låter sig låna sitt uppdrag till bevattning av frammanade hjärnspöken.
  Känns företeelsen igen månne?
  Kan historien upprepa sig?
  /nisse

 33. Börje

  Al Goore försvarar sina investeringar med alla retoriska knap han lärt sig i politiken. Han ljuger därvid som en borstbindare och vetenskapsmannen Thomas suger i sig, bugar och bockar och använder i sin tur all den retoriska kunskap han besitter för att hjälpa Al att ytterligare förstora sin förmögenhet.
  Det är mycket sorgligt.