Aktuellts attack på dina pensionspengar

Den 7 maj sändes Aktuellt i Sveriges Television med ett inslag som saknade all balans och objektivitet. Det handlade om att AP-fonderna inte skulle investera i oljeföretag utan pengarna ska läggas på annat håll och då helst i gröna företag. Inslaget ligger bara ute på Svtplay till den 15.e 14:e maj. Alldeles före Aktuellt sändes Korrespondenterna som också var ett oerhört vinklat reportage med många felaktigheter, se här och här. Erika Bjerström glömde bort att hon var journalist och gjorde ett känslomässigt reportage om Vietnam. Det mesta av fakta blev helt fel när känslor och inte vetenskap fick styra reportaget.
Tillbaka till Aktuellt. Hela inslaget var en rödgrön attack på dina pensionspengar. Naturligtvis användes klimatbluffen för att motivera att olja var fult. På 1970-talet vänstervreds Svt och i folkmun skojade man om att de öppnade grindarna och släppte in tusen kommunistiska VietCong demonstranter  som skrek utanför USA:s ambassad och anställde allihop.  Detta var på Palmes tid och de prokommunistiska programmen i Svt var då många. Speciellt hyllades Castro och Cuba som något slags idealland.
Till Aktuellt inslaget 7 maj som var nio minuter långt och börjar 17:35 in i programmet. Nio minuter är ett mycket långt inslag i nyhetssammanhang.
 
cecilia_gralde3
Nyhetsuppläsaren Cecilia Gralde börjar med ”Vad är viktigast? Dina pensionspengar eller vår miljö?”
Min kommentar: Redan här har agendan satts – ge upp dina pensionspengar så får du en bra miljö.
Cecilia: I stort sett alla bolag som förvaltar pensionspengar  placerar i t.ex. olja gas och kol. Men enligt en ny rapport från Världsbankens förre chefekonom är de investeringarna för  stora om vi ska klara FN:s klimatmål. Samtidigt är det få svenskar som vet hur de placerat sina pensionspengar.
Nu kommer en fortsättning där en rödgrön skäggig reporter går ut på stan. Reporten ser ut som han kommer direkt från 68-rörelsen i utseende, kläder och agitationssätt. Inslaget inleds med en rubrik ”SMUTSIGA PENSIONSPENGAR” 18:01 min in i Aktuellt. Reporten frågar om man satsar sina  pensionspengar i oljeindustrin vilket de flesta inte vet.  Inslaget fortsätter med att bilder på olja och ”trots alla klimatlarm investeras allt mer pengar i olja, kol och gas. Det handlar till stor del om dina och mina pensionspengar. Samtidigt minskade för första gången investeringarna i förnyelsebar energi med 11%.”
sasja_beslik
Sen intervjuas ”hållbarhetsansvarig” Sasja Beslik på Nordea som klagar över att inte klimathänsyn tas vid investeringar. Kameramannen zoomar in på ett armband som Sasja Beslik har.
Aktuellt fortsätter med att om vi ska klara FN:s klimatmål får vi bara släppa ut Max 1000 Gigaton CO2 till år 2050 istället för de förväntade 2800 Gigaton. Källan till detta är en rapport från Nicholas Stern.
Nu går bilden tillbaka till den rödgröne reporten på stan. Han ställer frågan till en ung tjej: Vad är viktigast. Bra klimat eller bra pension? Tjejen svarar: Det är viktigare att tänka på miljön.
Sen intervjuas Richard Gröttheim, chefen för 7:e AP-fonden,  som säger att grön teknik är framtiden och det är därför vi investerar 1 mdkr i miljöteknik. Aktuellts visar sedan bilder från en kolgruva och säger att det satsas mångdubbelt mer i kol, olja och gas. 7:e AP-fonden har satsat 1.7 mdkr i Exxon.
Återigen ställer den rödgröne agitatoriske reporten den ledande frågan till Gröttheim Vad är viktigast? En bra pension eller ett bra klimat? Gröttheim svarar att enligt lagen är det en bra pension. I det hela klarar Richard Gröttheim intervjun bra och inger förtroende. 7:e APfondens årsredovisning hittar du här (pdf).
Aktuellt ger sig inte här i sin rödgröna propaganda utan har kallat in sin egen favorit klimathotaren Anders Wijkman för intervju. Cecilia  Gralde ställer frågan till Wijkman – Hur allvarligt är det att våra pensionspengar placeras i oljebolag? 
Anders_Wijkman
Anders Wijkman, källa www.makthavare.se
Gissa vad klimathotaren Wijkman svarade.
Min kommentar. Aktuellt har släppt all opartiskhet. I klimatfrågan har Svt beslutat om ett ”carte blanche” för att hota/bluffa med klimatet. Att anmäla till Granskningsnämnden är meningslöst. Den kontrolleras också av politiker. Talet om ”fri television” är snäppet värre än Pravda som betyder sanning. Pravda var kommunistpartiets tidning under Sovjettiden.
Om våra pensionspengar inte alls satsades i olja skulle det inte mätbart påverka klimatet. Men vi skulle bli fattigare. De ”gröna” satsningarna som politiker gjort har nästan alltid blivit fiaskon. Obamas satsningar på gröna jobb har kostat $11 miljoner per jobb [länk]. Tro inte att svenska politiker gör det bättre.
Utan olja stannar världen, även Sverige. Sen kan rödgröna journalister och politiker drömma om elbilar och vindsnurror. För klimathotet och IPCC handlar inte om klimatet utan är en ursäkt (påhitt) för att kontrollera människor och föra över pengar till staten och mellan stater. Det är den gamla socialistiska drömmen om att ge all makt till staten och ta bort makt från individen. Tyvärr går även Alliansen i detta spår så att Aktuellt kör sin propaganda och agitationsnummer är inte så förvånande. En gång för inte så länge sen stod Moderater och Folkpartister upp för individens frihet. Numera är detta glömt och det flirtas hej vilt med Miljöpartiet.
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Janne

  De fick också in någon sekund med den obligatoriska isbjörnen i bild innan man gick tillbaka till studion och AW.
   
  Det här måste slå alla rekord i partiska inslag.
   

 2. Peter Stilbs

  Tack Per – jo, det var ett ovanligt slemmigt inslag, även med SVT:s nyhetsredaktioners höga standard i sammanhanget. Jag uppfattade det precis som Du beskriver.

 3. Sören G

  Efter den kalla våren börjar kanske folk att tvivla på klimatlarmen. Och kunskapen om att den globala medeltemperaturen inte har stigit på 16 år kommer fram så smått. – Då tar man till storsläggan: Erika Bjerströms skandalösa reportage, detta om pensionsfonderna och att koldioxidhalten i atmosfären har passerat 400 ppm skulle vara ett allvarligt problem.

 4. Jag såg också detta inslag i Aktuellt och min tanke gick till den den ledande frågan man brukar ställa på skoj när relationer kommer på tal: ”Har du slutat slå din fru?” Hur man än svarar på den frågan är man ju rökt. Samma med frågan om vilket som är viktigast, pensionen eller miljön.
   
  Det enda rätta svaret på den frågan är: Miljön klarar sej utan oss men vi klarar oss inte utan pension, om vi inte får arbeta. Att investera pensionerna på det här viset som man från politiskt håll har gjort är för övrigt fel. Men det är för ett annat forum så jag låter saken bero.

 5. Lejeune

  Det är kanske dags att vi börjar att leva som vi lär……
  http://1.bp.blogspot.com/_qlD3nj6oxCQ/TFWwJNe5oVI/AAAAAAAAA1E/bFb5kJ32bp4/s1600/MP-2.jpg

 6. Kapitalist

  F.ö. så är det investeringar i naturgas som driver minskningen av CO2-utsläpp i USA nu, eftersom den ersätter kol.
  Givetvis kommer pensionspengarna att plundras bort, de finns ju här och nu och går därför att ta, t.s. från löften om framtiden. AP-fonderna har inte mer än 3-4 års pensionsutbetalningar i dagens takt, det är bara en buffertfond. Pensionerna betalas genom löpande beskattning.

 7. Slabadang

  Pensionsfondernas ”miljöinvsteringar” blöder och SVT hjälper vindindustrikorrupte Wijkman att råna pensionäretrna på mer!
  För hela kategorierna Miljö energi ser det ut så här:
  Miljöfonder -20% fem år
  Ny energi – 40% fem år
  Snitt samtliga fonder +15% fem år
  Förlusten för pensioner som satsats i miljö och ny teknik 36 till 66 % jömfört med avkastning än snittet. Vad som är ännu värre är att de inte ens får ett bättre klimat eller bättre miljö i utbyte. Stålarna har främst gått till vind och sol energi där konkurserna nu står som spön i backen.
  Dexias Green Planet fond har backat 60%
  GF New Energy har tappat 50%
  Sarasin New Energi har tappat 50% Ja bland de hundra sämsta fonderna av tretusen så utgör miljö/etisk/new energy den största gruppen. V i måste stoppa rånarna och bedragarna NU!!

 8. Slabadang #7
  >V i måste stoppa rånarna och bedragarna NU!!
  HUR??
   

 9. Jan

  Varför inte bedöma SVTs alster efter vad de är, andaktsstunder för de troende. Att försöka bedöma de som journalistiska produkter med krav på saklighet är bortkastad tid.

 10. Danne

  Vem tror eller lyssnar på vad SvT säger?
  Jag har varit ytterst skeptisk ända sedan Vietnamkrigets dagar då organisationen på några få år förvandlades till en propagandaapparat som skulle hedrat DDR. Och kanske mycket av drivkrafterna kom därifrån, det får vi väl veta när Stasi-arkiven öppnas även för oss. Om vi lever då.
  Åter till Vietnam, köpte häromdagen en bok ”Vietnam-Krigen 1880-1980” av militärhistorikern Marco Smedberg, en bok som både är svår att lägga ifrån sig, och som man samtidigt vill läsa långsamt så den inte tar slut för fort.
  Boken behandlar ur ett militärhistoriskt perspektiv det titeln anger utan några politiska ställningstaganden. Den ger en helt ny syn på kriget, en syn som är så skild från SvT:s dåtida rapportering att man blir fundersam. Ett exempel: Vi minns alla bilderna där Saigons polischef skjuter en obeväpnad civilist i huvudet. 
  Historien bakom, som vi aldrig fick höra var att civilisten var en FNL-infiltratör och att polischefens hela familj nyss dödats av sådana.
  Det som förut var ett bestialiskt brott framstår istället som fullt förståeligt, om än kanske inte försvarligt.
  Inte heller fick vi på den tiden veta att ca 5000 människor i HUE fanns på FNLs listor och fördes bort och avrättades under tiden striderna där pågick. Säkert fanns polischefens familj på en liknande lista.
  Mitt förtroende för SvT och vad de säger om Vietnam eller klimatet, eller överhuvudtaget någonting är lika med noll.

 11. Björn Törnvall

  #8 Invar E.
  Genom att ställa frågorna, ”vad kostar det?” och ”vilken nytta gör det?” Just nu kan man undra vilken konferens eller vilka riksdagsbeslut som manegen skall krattas för? Det är ingen hejd på offensiven från klimatalarmisterna just nu. Eller är det så att intresset hos allmänheten för alla undergångsscenarier har minskat i takt med att kunskapen om deras falska budskap ökat? Någon förklaring måste det ju finnas för denna märkliga nya offensiv med argument som sedan länge avfärdats, är alarmisterna helt enkelt rädda för att förpassas till glömskans bakgård?

 12. bom

  Skandaltidningen Expressen trumpetar att vi står inför en klimatkatastrof med 400PPM CO2. Emellertid får man rösta om troligheten. Just nu står det 51% för Nej tror inte.

 13. Björn

  Man skulle ställa frågan så här: Skall AP-fonden satsa på gröna aktier i ställer för i oljeaktier, även om det leder till halverad pension? 

 14. Jan Carlén Söderman

  400 ppm nu…………..http://www.svd.se/nyheter/utrikes/koldioxid-nar-rekordniva_8162214.svd

 15. Thomas P

  Danne #10 Att den där mannen som blev skjuten var gripen som misstänkt infiltratör och att polischefens familj dödats är känt sedan länge, förvånar mig hur du lyckats missa det. Däremot är ju inte ”misstänkt” detsamma som skyldig, huruvida han var infiltratör eller inte lär vi aldrig få veta.
   
  I vilket fall som helst försvarar det inte USA:s terrorkrig i regionen. Vad man sällan får höra är att Ho Chi Minh var en beundrare av USA och gjorde allt för att få samarbete med USA för att uppnå självständighet för Vietnam, både efter WW I och WW II. Under WW II samarbetade de, men efter det kriget valde USA istället att stödja fransk återkolonisering, och så gick det som det gick, vietnameserna fick vända sig till Sovjet för att få stöd för självständighet och USA släppte mer bomber över regionen än de använt under hela WW II. Miljoner döda i ännu en meningslös konflikt under kolonialismens dödsryckningar.

 16. Thomas, du är nog bland dom sista man skall fråga ifall man vill ha en nykter beskrivning av konflikterna i indokina under århundradena. (SvT hör heller inte dit).
   
  Inte ens när du försöker nyansera kan du avstå från plakat-slogans …

 17. Tudor

  När Thomas P någon enstaka gång avviker från ämnet klimat, så handlar det nästan alltid om att hylla Sovjetunionen och attackera USA. Det är mycket avslöjande. 
  Ho Chi Minh blev kommunist långt före WWII. Han tillbringade mycket tid i Moskva där han blev ansvarig för teoribildningen om kolonialkrig åt Komintern. Därför fick han inte USA:s stöd. Thomas P bluffar och det är lätt att kontrollera.

 18. Sören G

  Koldioxidhalterna i atmosfären är högre än de varit på 15 miljoner år.
  Enligt amerikanska forskare är vi på väg mot en enorm klimatkatastrof.
  – Det är nu vi måste agera. Nu eller aldrig, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. – Och ändå har den globala medeltemperaturen inte ökat på 16 år. Och totlat +0,8 C under 1900-talet (klimatförbättring). Med skräckpropaganda ska vi inordnas i leden.

 19. Slabadang

  Vi kan glädjas åt att SVT/SR tappar allt mer makt över hur folk tänker!
  Jag har fått mer ett hånskratt till svar när jag frågat ungdomar om hur mycket SVT betyder för vad de tycker, eller en blick typ ”Å var fan har du hållit hus de senaste trettio åren .. SVT ?? .. betyder för vad vi tycker? ”
   
  Samtidigt tycker jag att de är edrövligt tråkigt och svårberäkneligt v ad som händer om v inte har en gemensam analys av läget att utgå ifrån. Det är ju den förvridna gemensamma bild som SVT/SR försöker sprida som skapar en helvetisk massa problem och public service har ju blivit mästare på att få folk att tappa lusten inför att delta i den demokratiska öppna debatten.

 20. Det är helt enkelt förfärligt!

  Jag vill fasiken inte att de snor mina pengar och kör ner i sk ”grön energi” som kommer att falla ihop och dra med sig mina pengar.

  Tack, men jag vill ha min pension ifred!

   

 21. Lasse

  Just nu sänder radion Medierna och världen -där just mediernas otroligt dåliga vetenskapsnivå tas upp.
  Exemplet som skrämde mest var SVD som hade en spalt där man kunde se om man var predistinerad som massmördare eller ej.
  Men klimatrapporteringen var också uppe.
  Det finns ett stort glapp mellan mediernas kunskap och deras rapportering.
  Genomslaget är däremot oproportionerligt stort!

 22. Slabadang
   
  Det sant att folket (även ungdomar) allt mer börjar söka information via alternativa kanaler, och odelat bra att de misstror propaganda-outlets som SvT och även en hel del (icke statskontrollerad) journalistik.
   
  Men politikerna (och även journalisterna) spelar ett helt annat spel. Politiker kan utan att blinka hävda att ’debatten’ och ’vad folket tycker’ är sådant som det skrivs om i tidningarna. Och journalisterna kan hävda att när de ställer enträgna frågor (om tex klimat, eller ’hur synd är det om XYZ’) till politiker så utan att blinka hävda att de ägnar sig åt samhällsbevakning och utgör en central del av ’debatten’. Det är liksom ett ömsesidigt växelspel, som inte behöver involvera vare sig verkligheten, relevans, eller ’vanligt folk’
   
  Politikerna är tacksamma för att kvällspress utgör ’samhällsdebatten’ och kvällspressjournalistiken är tacksam för att få vara så viktig att politiker tar den på allvar och tom agerar i respons till sådan.
   
  Ingen av sidorna behöver, eller vill blanda in verklig- eller menlig-heten i spelet. För då skulle allas tillvaro bli sååå mycket jobbigare …

 23. Slabadang

  Thomas P!
  Konstigt att inte svensk media berättade om att Nordvietnameserna var ett militärkomplex rustat till tänderna med bla mer luftvärnspjäser än Tyskland under andra världskriget SAM-missiler i mängder och de senaste MIG 17 och 21 som var bättre än amerikanernas Thuds och Phantoms.De hade en otroligt stark mekaniserad och för tiden högteknologisk anfallsmaskin. men i Sverige så spelades bilden upp som om att det var beväpnade risbönder som krigade mot USA.
  Storyn om vad som låg bakom att kommunisterna i Norr så snabtb fick kontroll över området är en story inte en enda svenska journalist vill berätta eller kanske inte begriper, Kommuisterna hade koloboratörer i varenda by och alla som var av betydelse i byarna och var anti- kommunister fanns registrerade och sköts på fläcken och i tusentals utan rättegångar eller något annat först och oavsett om de var taxichaffissar eller annat så var det för att markera likt NKVD vad som gä’llde de som mopsade sig. Så folkkstödet i Norr var av terror och pistolmynning framtvingat.
  Ryssarna var de som hjälpte kommunisterna med framför allt strategin för hur de skulle knäcka folkets motstånd och försåg sedan kommunistarmèn med den teknologi råd och de vapen som krävdes för uppgiften. Nu får äntligen det Vietnamesiska folket skörda liberalisemns och frihandelns frukter. Svälten oich unbärandena från den alltid så människoförnedrande  och förtryckande kommunismen börjar äntligen att släppa.
   
  Fy fan för kommunister och dess anhang av vänsterflummare. Hur många hundratals miljoner till ska behöva dö pga dessa fullständigt sjuka gamla trassliga artefekter till tankefigurer? Den som ser nåt romantiskt i socialismen är en ren idiot med kunskap om historien dubbel idiot!

 24. Slabadang

  Jonas N!
  De håller på att isolera bort sin egen legitimitet och bas. Journlaister ör maktmännniskor som vill styra och kontrollera politikerna. vad folk tycker bryr de sig allt mindre om och tviongas mer därtill eftersom de i allt mindre utsträckning representerar vanligt folks värderingar och prioritetringar och är därtill oerhört medvetena om detta.

 25. Slabadang

  Ingvar E!
  Dessutom så hålls priserna på dessa skitaktier uppe endast av de grönidelogiskt styrda förvaltarna som sitter och  byter dessa svartepettrar med varandra. Tittar du på privatportföljernas innehav så är det SOPRENT från dessa aktier. Égna pengar leker man inte lika gärna med som med andras.

 26. Slabadang

  Ingvar E!
  Försök hitta ett bolag med positivt rörelseresultat inom dessa sektorer!!
  Lycka till!

 27. Thomas P

  Slabadang #23 Du talar om (och ger en väldigt vinklad bild av ) vad som hände *efter* att Frankrike med amerikanskt stöd återkoloniserat Vietnam. Inte heller var det folket i Vietnam som bad om att landet liksom Korea skulle delas upp i två halvor av supermakterna, med respektive skurkaktig lydregim i vardera halvan.
   
  För dig finns bara kommunisterna och deras ondska, att västsidan också var ond blundar du för, liksom att det faktiskt fanns ett betydande stöd för Ho Chi Minh på Nordsidan. (I alla fall om man skall tro CIA som knappast hade någon anledning att ljuga på den punkten).
   
  ”Nu får äntligen det Vietnamesiska folket skörda liberalisemns och frihandelns frukter.”
   
  Tänk om Wilson eller Truman accepterat Ho Chi Minhs inviter och stött ett självständigt Vietnam istället för att med diplomati och vapen stödja Frankrike? Inte för att Ho Chi Minh var någon ängel, men jag gissar på att vi fått en utveckling liknande Sydkorea eller Taiwan med en västorienterad diktatur som gradvis övergick i demokrati. Det är sådant som du i ditt onyanserade kommunisthat missar.

 28. Björn T #11
  >Genom att ställa frågorna, ”vad kostar det?” och ”vilken nytta gör det?”
  Ja det är väl rätt. Men det görs inte. Media och politiker i allmänhet  lyssnar på neomalthusianerna Rockström och Wijkman.
  Vad gör man då?

 29. Slabadang #26
  >Försök hitta ett bolag med positivt rörelseresultat inom dessa sektorer!!
  Nej det tänker jag inte göra. Meningslöst.

 30. Sailor

  Detta är värre än Pravda som alla visste var ren propaganda.
  SVTs propagandister (ikke-journalister) börjar på samma sätt i bägge programmen (aktuellt och korrespondenterna)  -problemet och lösningarna/åtgärderna är redan klara och ”självklara”. Därefter hämtar dem bara in fakta och åsikter som stärker deras verklighetssyn.
  Journalister (till skillnad från SVTs propagandister) börjar alltid med fakta om ”problemet” och de olika lösningarna och åsikter. Därefter går de in på diskussion om vilka lösningarna och åtgärder som är och föredra.
  SVTs program är klassiska exempel på ”Critical Theory” som kommer från den marxistiska Frankfurt School.  Istället för att söka och analysera/diskutera fakta och lösningar som är till folks bästa, inriktar dem sig bara på kritik på sina fiender. Fiender som dem frihetliga marknadssystemen, och dem energisystem som klarar sig utan statlig makt.
  Dem bara kritiserar -inget annat. Dem kritiserar ytterst sällan deras system, som t.eks. enpartistaten i vietnamn eller FN eller subventionerade energisystem eller köns/ras -ojämlikheter i ikke västliga frihetliga system.
  Det kusliga är att deras modell (orsak/verkan, vän/fiende og fakta redan avklart , därefter kritik) är väldigt effektiv. Den är effektiv för att den jobbar på samma sätt som kulter. Deras kritiserande modell inriktar sig på att ge folk dåligt samvete och när dem tatt över skamkänslor. Får man folk till att känna skuld och skam kan man få dem till och göra nästan vad som helst, detta är det mest effektiva sättet att få folk att räta sig in i leden.
  Det är därför dessa är värre än Pravda -det är svårt att genomskåda dem.
  Väldigt många TV program i den ”fria televisionen” jobbar på samma sätt. Så inte bara alla faktafel bör belysas utan också den modell som dem jobbar efter.
  Och jag vet inte hur man kan få fler att förstå att dem faktiskt blir lurade.

 31. Slabadang

  tghomas P!
  Tänk om kommunister och kolonisatörer istället låt folket själva få makten över landet genom  fria val! Då slipper vi välja mellan pest och kolera och kommunister gillar inte fria val och demokratiska rättigheter och jag fattar inte hur du kan försvara det ena framför det andra.

 32. Thomas P

  Slabadang #31 I Geneveförhandlingarna efter Frankrikes reträtt var faktiskt frågan om ett val som grund för återförening uppe. Motståndare var USA och den sydkoreanska regimen.

 33. Slabadang

  sailor!
  En mycket strategiskt viktig reform är att makten på redaktionerna delas med allmänheten där de tappar makten över proböemformuleringarna och tvingas konfronteras med motsatta analyser och problemformuleringar. Jag vet att det finns ett mycket brett stöd för att för’ändra makten över media. Folk är så trötta ppå journalister så de spyr! Det kommer förändringar!!

 34. Slabadang

  tomas P!
   
  Du är en idiot! Det finns bara ett sätt att stoppa en väpnad kommunist och det är med ett skott mellan ögonen. Alla öppna samhällen som angrips av kommunister hasr bara ETT val. Ta fram pickorna ochj släss! Att försöka lägga in något gott i kommunismen är bara patetiskt. Du tillkhör den klicken som kräver den lilla koleran för att få pesten att framstå vara ett bättre alternativ och jag är så förbannat trött på dessa sv enska vänsterns lögner och hycklerier.
  Ska man mäta grader i helvetet så kan man konstatera att USA aldrig begått de avskyvärdheter mot sitt eget folk som kommunisterna alltid  begår utan undantag. Kommunster hatar USA för att USA ör den enda motkraft som ¨har förmågan att miltärt stoppa kommunismen.
  Förtryck är skit Thomas och oavsett färgen på den eller de ideologiska krumbukterna bakom så är allt förtryck lika onödigt djävla illa!

 35. Gunnar Juliusson

  Jag är i New York nu och ser på CBS-nyheterna. Ett stort upplagt inslag är CO2 400 ppm, ett rekord sedan miljoner år. En längre diskussion med en ’expert’ (missade namnet, tror inte det var en ’scientist’) om farorna som väntar oss, en storm någonstans ger underlag för att byta begreppet ’Global Warming’ till ’Global Wearding’, Manhattan kommer att vara översvämmat. Liknelser om att behandling av övervikt bör inte inledas med ytterligare viktökning, varför omedelbart stopp för fossilförbränning är oundgängligt.

 36. Gunbo

  CBS måste ha rekryterat ett antal svenska journalister. 😀

 37. Thomas P

  Slabadang #34 Du är som vanligt helt ointresserad av nyanser. För dig är det bara hat som gäller. Att USA genom sitt agerande var med att skapa kommunistdiktaturen blundar du för eftersom det inte passar i din världsbild liksom jag antar att du förträngt USA:s stöd till Pol Pot
   
  ”Ska man mäta grader i helvetet så kan man konstatera att USA aldrig begått de avskyvärdheter mot sitt eget folk”
   
  Indianer? Svarta? Nejdå, inga problem där inte det är ju USA vi pratar om. Lite folkmord och slaveri är bagateller i sammanhanget.
   

  Förtryck är skit Thomas och oavsett färgen på den eller de ideologiska krumbukterna bakom så är allt förtryck lika onödigt djävla illa!”
   
  Och likväl har du inte ett ord att säga om det franska eller amerikanska förtrycket.

 38. Per Welander

  Sailor #30: att använda skuld i propaganda är mycket effektivt. Folk kan t.o.m. ge upp pensioner för detta. Nu tillfrågades bara unga utvalda personer med långt kvar till pensionen. Svarar någon fel klipps det omedelbart bort. Det värsta är att även Alliansen står bakom propagandan. Talet om ”fri television” fritar dem inte. 
  Hotet mot propagandan är det fria Internet. EU och gammelmedia vill inskränka friheten här.

 39. Gunnar #35
  När argumenten tryter. Höj rösten. Det är vad vi ser nu. att 400ppm skulle vara ett rekord om man ser tillbaks ”miljoner år” tror jag absolut är ett falsarium. 400 är som WUWT påpekar bara en siffra och inte speciellt speciell. ”just a round number”
  http://wattsupwiththat.com/2013/05/10/mauna-loa-hits-400-ppm-of-co2-alarmists-wail-and-gnash-teeth-earth-survives/
   

 40. Bosse J

  Symboler som jämna enkla tal (tex 400 ppm CO2) riktar sig mot känslor, inte intelligens och rationalitet. Som all annan politik handlar klimatpolitik om att definiera verkligheten och få igenom sin agenda om framtiden. Sanning och verklighet är en debatt- och maktfråga, i deras diskurs.
  Det är en katastrof att så många forskare lämnat vetenskapens ideal för att istället driva politiska kampanjer. Lika illa är att så många journalister lämnat den idealen om objektivitet vid vägkanten för att istället bedriva propaganda för en ideologi.

 41. Lajban

  Fast jag tycker att de är ärliga så som de säger det:
  ”Nyhetsuppläsaren Cecilia Gralde börjar med ”Vad är viktigast? Dina pensionspengar eller vår miljö?”
  Min kommentar: Redan här har agendan satts – ge upp dina pensionspengar så får du en bra miljö.
  Cecilia: I stort sett alla bolag som förvaltar pensionspengar  placerar i t.ex. olja gas och kol. Men enligt en ny rapport från Världsbankens förre chefekonom är de investeringarna för  stora om vi ska klara FN:s klimatmål. Samtidigt är det få svenskar som vet hur de placerat sina pensionspengar.”
   
  De glömde bara berätta att ”vi” är en liten klick i samhället på ca. 0.03% av befolkningen som kräver att alla ska ge sina pensioner till deras ”miljö” så att de kan pimpla vin och må bra på ålderns höst. 
   
  Fast nu är det ju som så att man får förvalta sina pensionspengar själv, så svt trollen kan väl propagera för en grön pensionsfond som bara investerar i företag som Solyndra, Taurus energy mm.  Visserligen är det olagligt idag att förvalta pensionspengar på dylikt vis men Mp måste väl göras till viljes eller hur?
  , givetvis ska det vara ett individuellt, aktivt val att placera pensionspengar i den gröna pensionsfonden.
   
  Vill även påminna svt om den de jure 20 års preskriptionen, möjligheten för svt och dess anställda att bli solidariskt betalningsansvariga avseende både underlåtelse, medhjälp, grov oaktsamhet osv. osv. för tex. pensionsförluster i dagens map. pensionssystem.  Trots allt är det skönt att veta att lagen medger mycket i det avseendet.
   
   

 42. Ingemar Säfbom

  Thomas p # 37
  Trots att jag inte håller med dig i klimatfrågor så tycker jag du resonerar rätt angående USA. Demokratin där ger jag inte mycket för.

 43. bom

  Slabadang #23
  Det viernamesiska folkes njutande av marknad och frihet är ännu ytterst begränsat. I Bjerans program kunde man höra av bybon hon hade i båten att allt land ägs av regimen och att den bestämmer vad du får odla och efter trettio år återtar regimen landet för att ge det du skapat till någon annan. Hur dessa direktiv fungerar när vattnet kommer kan man nog gissa? Sorry lilla bondlurk fortsätt att betala arrende för din lilla bit havsbotten – nu är du musselodlare!

 44. Fredrik L

  (s)(v)t är den korrekta förkortningen av statstelevisionen.
  (s)revolutionära dito för radion.
  Landets journalister röstar rödgrönt och 10% av landets journalister bor på södermalm.
   
   

 45. Per Welander

  Det som avslöjar vänsterfolk som låtsas vara för demokrati är ett enormt USA-hat samt att alltid vilja släta över och förringa kommunismens massmord och förtryck av den egna befolkningen. Kommunisten Ho Chi Minh är inget undantag och han mördade massor av vietnameser för att komma till makten. Vietnam är fortfarande en kommunistisk diktatur.

 46. Lars

  De gröna anser att vårt välstånd är för högt därför är det inte förvånande att de vill satsa våra pensioner på grön energi, så att de blir lägre.

 47. Per W #38
  korrekt analys
  skrev följande till alla riksdagsledamöter och MSM
  Den 7 maj sändes Aktuellt i Sveriges Television med ett inslag som saknade all balans och objektivitet. Det handlade om att AP-fonderna inte skulle investera i
  oljeföretag utan pengarna ska läggas på annat håll och då helst i gröna företag. Inslaget ligger bara ute på Svtplay till den 15.e 14:e maj.
  Alldeles före Aktuellt sändes Korrespondenterna som också var ett oerhört vinklat reportage med många felaktigheter, se här och här.
  Erika Bjerström glömde bort att hon var journalist och gjorde ett känslomässigt reportage om Vietnam. Det mesta av fakta blev helt fel när
  känslor och inte vetenskap fick styra reportaget.
  Ovanstående kopierat från
  https://www.klimatupplysningen.se/2013/05/11/aktuellts-attack-pa-dina-pensionspengar/comment-page-1/#comment-335706
  Läs gärna hela texten.
  Temperaturen har legat still i 17 år oavsett vad agronom Rockström säger. Tom ordförnde Pauchari IPCC medger det
  Allt fler vetenskapliga artiklar från erkända klimatforskare visar att koldioxid spelar en mycket liten roll i klimatsystemet.
  Det är inte havet som stigit i Vietnam, det är landet som sjunkit, bland annat på grund av överutnyttjande av grundvattet, Vetenskapligt klarlagt
  Så vad gör ”Alarmisterna”?  Höjer rösten. När sakliga argument inte fungerar så höj rösten.
  Sveriges Television.  Propagandakanal för ”Club of Romes” projekt ”The First Global Revolution”
  där Herr Wijkman är en av förgrundsfigurerna och han får ALLTID stå oemotsagd i media.
  Paret Wijkman och Rockström, Sveriges klarast lysande neomalthusianer som anser att det är för många människor på planeten. Klart uttalat av bägge i en gemensam artikel i media för en tid sedan
  Vad står det då i ”The First Global Revolution”?  Några utdrag som tydligt visar vem/vilka som står bakom det POLITISKA projektet Klimatalarmism
  och varför
  ———-
  Democracy is not a panacea. It cannot organize everything and it is unaware of its own limits. These facts must be faced squarely, sacrilegious though this may sound. In its present form,
  democracy is no longer well suited for the tasks ahead. [pg 71-72]
  ———
  Antidemokratisk!
  ———
  The common enemy of humanity is Man.
  ———
  Syndbelägg!
  ———
  The need for enemies seems to be a common historical factor. Some states have striven to overcome domestic failure and internal contradictions by blaming external enemies
  In searching for a common enemy against whom we can unite, we came up with the idea that pollution, the threat of global warming, water shortages, famine and the like, would fit the bill.
  ———
  Klassiskt!!!
  ———
  All these dangers are caused by human intervention in natural processes, and it is only through changed attitudes and behaviour that they can be overcome. The real enemy then is humanity itself..
  ———
  med propaganda!
  Det är så man konstruerar en religion.
  1. Peka ut en fiende att enas emot  (koldioxid = Satan)
  2. Markera att du är syndig (Det är du som släpper ut koldioxid)
  3. Få frälsning (bli grön och betala för avlatsbrev)
  4. Se paradiset. En god gud som styr (Global Governance)
  Och världen vimlar av ”nyttiga idoter” för att låna ett uttryck av Lenin
  OBS!!
  Detta har INGENTING med miljö att göra. Att arbeta för en bättre miljö är rätt. Alla dessa miljarder som lagts på klimathotsprojekt kunde ha använts på miljö
  istället för att läggas på projekt som har lika stor effekt på klimatet som en regndans

 48. Björn Törnvall

  # Ingvar E. 28
  Att journalisterna med egen miljöpolitisk agenda inte ställer alarmistikonerna Rockström och Wijkman mot väggen med mycket berättigade frågor om kostnaderna för och nyttan med de gröna drömmarna, förvånar väl ingen? Att alla vi andra, som inte köper deras påståenden måste framhärda i, att ställa frågorna och kräva svar, är lika självklart tycker jag.
  Visst har opinionen ändå svängt en hel del, efter alarmisternas fiasko i Köpenhamn och det lika betydelselösa mötet i Doha? Visst finns det väl fog för hopp om en tillnyktring, trots att skrämselpropagandan dyker upp med jämna mellanrum, med olika mål? 
  När (s)-kongressen, efter en massiv propagandaoffensiv av de politiserade journalisterna under årets första månader, ändå inte gick att få med på alarmisttåget, krattar nu samma propagandister flitigt manegen, gissningsvis för en drömd politisk regeringsallians 2014, mellan (mp) och (s). Det skall bli intressant att följa, om (s)-väljarna verkligen sväljer skrämselpropagandan de nu utsätts för och tar risken av ett ännu djupare samarbete med (mp), för att nå maktens taburetter.     

 49. Lars

  Rösta på Expressen.
  ”Jorden på väg mot en klimatkatastrof”
  Tror du på larmrapporterna?
  http://www.expressen.se/

 50. Björn T #47
  Det är sant vad du säger. Problemet är dock större än så. Politiker lyssnar på sin Framtidskommission som styrts in på Klimathotet med hjälp av agronom Rockström mfl. Huvudproblemet är våra politiker som blivit bearbetade av ett jättemaskineri bestående av NGO:er och GNGO:er som fått ett otillbörligt inflytande över politiken i sken av att vara ”Folkrörelser” trots att de är mycket odemokratiska. Och en journalistkår som antingen är snedrekryterad och/eller ”Bearbetad”. Det är inte vetenskapsmän vi har som motståndare, det är rätt mycket muskler om man säger så. Kolla Johan Nordangårds doktorsavhandling. NGO:er, Media, GNGO, penningstinna stiftelser som ”Ford Foundation”, ”Rockefeller Foundation”, ”Club of Rom” för att nämna några enstaka.
  Så min fråga kvarstår.
  Vad gör man?

 51. Anders Persson

  Som jag tidigare påpekat, när det för 40-50 år sedan fanns massor av ”marxist-leninister” i Sverige var nästan ingen av dem intresserad av miljön, det ansågs ”småborgerligt” med ungefär samma bekymmerslösa och utvecklingsoptimistiska argument som man nu finner här på TCS.
   
  Så är TCS en kryptomarxist-leninistisk sajt? Nej, tyvärr. Ty då hade de politiska hjärnorna bakom den sett till, som de gjorde med politiska ensaksfronter under 70-talet, att den koncentrerade sig på huvudsaken, ”huvudmotsättningen” och inte tillåtit en massa diskussioner i ämnen som dels inte hade med saken att göra och dels riskerade att splittra ”enhetsfronten”, i detta fall kring frågan om att få en realistisk klimatpolitik.

 52. Slabadang

  Thomas P!
  Som kommunist kommer du alltid förbli vad du är. När du förklaratf vad som ansvarar för de hundratals miljoner som dödats och de miljarder som förtryckts av kommunsismen så bölir USAs förbrytelser rena löjan i jämförelse och du vill som alla kommunmister inte diskutera kommunismens heltäckande mördaridelogi utan vill diksutera små fläckar på demokrastins i stället. När man inser att kommunismen alltid är HELT FEL och USA inte alltid helt rätt så hamnar man i balans och diskuterar rätt saker.
  Med en kommunist hamnar du alltid att de vill diskutera och kritisera andras värderingar men inte sina egna. Därför tvingas de gömma sig bakom olika skyltar fasader och skendebatter. Att bli konfronterad med det röda blod som utan undantag följer i kommunismens spår är inte det ämne de helst vill diskutera.
  Jag hatar förtryck Thomas! Har man vänner vars familjer blivit splittrade och dödade för att de talat om demokrati så blir det personligt och för mig så är det självklart att om jag älskar fria människor så måste jag hata och bekämpa kommunismen för den dödar folk och dödar själen. Militärjuntor religionsdiktaturer eller rena enkla hänsynslösa svin vid makten är vare sig beättre eller sämre än kommunister vid makten resultatet blir detsamma. Det finns ingen nyans av kommunism!!

 53. Anders P, så det är en sammanhållande strateg och mastermind som du menar saknas för ’skeptikerrörelsen’ att bli effektiv!?
   
  Och varför säger du ’Tyvärr’ om att TCS inte är ” en kryptomarxist-leninistisk sajt”? Hänger det månne samman med att du menar att vissa diskussioner inte borde tillåtas?

 54. Thomas P

  bom #42 ”Hur dessa direktiv fungerar när vattnet kommer kan man nog gissa? Sorry lilla bondlurk fortsätt att betala arrende för din lilla bit havsbotten – nu är du musselodlare!”
   
  Ungefär som hos oss då, fast hos oss är det bankerna som skall ha fortsatt ränta på lånen bonden fick ta för att köpa marken…
   
  Per #44 Det som avslöjar högerextremister är att de aldrig kan acceptera någon form av kritik mot USA utan allt skall skyllas på kommunister, all form av nyansering ses som förräderi och försvar av kommunisterna. Varken du eller Slabadang har något att komma med i sak om att jag skulle ha fel. Jag är helt övertygad om att Slabadang skulle räkna in mig som ”kommunist” om han kom till makten och sätta en kula i pannan på mig som han skrev om i #34, det brukar bli så när fascister kommer till makten.

 55. Anders P #50
  Det låter som du rekommenderar en tydligt anti-demokratisk strategi i kommunistisk anda?
  Tack, men nej tack

 56. Ingen av dina bättre dagar igen Thomas …

 57. Slabadang

  Bom !
  Ja vet att det inte är det minsta helt fritt.Men de ser samtidigt alltmer genom fingrarna med ”svart handeln” och småentrepenörerna. Allt fler tjänar riktiga pengar på egna varor och tjänster och inte bara de prostituerade och partifolket som det var tidigare. Partifolk vet ju bara hur de ska parasitera på andras arbete som ett organiserad form av gamla brukspatroner.

 58. Danne

  Thomas P:
  för mig var bakgrunden en nyhet. Kanske var jag ute och gjotde något annat när SvT nämnde saken. 
  Annars har ju filmsnutten blivit en ikon för Vietnamkriget, och i synnerhet USAs deltagande, fast det är två vietnameser man ser.  
  Om du fortfarande lever i föreställningen om ”USAs kolonialkrig” föreslår jag att du läser boken. 

 59. Slabadang

  Thomas P!
   
  ”Högerextrema” tycker ju om fria val yttrandefrihet mänskliga och demokratiska rättigheter och såna detaljer och kan till och med vara beredda att försvara dem. Vänsterextremister slåss ju för att bekämpa rättigheter. Högerextremismen startar väl nånstans till höger om mitten i socialdemokratin enligt SVTs och din norm.

 60. Anders Persson

  #53:m Det finns massor med jätteviktiga frågor att diskutera, både från historien och i nutid. Men är TCS något allmänt diskussionsforum?
   
  Om någon ateist som är kritisk emot den dominerande klimatforskningen börjar argumentera för att Jesus aldrig levde kommer han givetvis att få moteld från dem som också är kritiska emot klimatforskningen men troende kristna.
   
  Om dessa sedan börjar häckla katoliker, Påven och Vatikanen, så kommer det att stå härliga till på TCS. Och Pär Holmgren & Co kommer att skratta gott!

 61. Slabadang

  Thomas P!
  Amerikansk historia säger att 350.000 kränkta vita män offrade sina liv för stt befria slavarna har du någon kommuniststat som gjort samma sak? . Men det är samtidigt inte fler än vad Stalin avrättade med nackskott utan rättegång eller efter skenrättegpngar på nåt enstaka år. Att skjuta sina egna flygplanskonstruktörer för att väst tog fram bättre flygmaskiner var en av nyckerna.  Hur många som sköts för att de lyssnat på fel radiofrekvens kan mätas med sexsiffriga tal.

 62. Thomas P

  Danne #56 ”Om du fortfarande lever i föreställningen om ”USAs kolonialkrig” föreslår jag att du läser boken. ”
   
  USA övertog bara fransmännens kolonialkrig. Jag har redan läst tillräckligt med böcker i ämnet, har du något i sak att anmärka på det jag skrivit, gör det.
   
  Slabadang Jag tror inte för ett ögonblick på att du skulle kämpa för någon frihet. Du skulle som du antydde ovan istället vara en av dem som gick runt och sköt alla misstänkta kommunister med nackskott, typ som man gjorde i Indonesien och runt om i Latinamerika ofta med USA:s stöd. Du och kommunisterna är samma skrot och korn, och vi i mitten får lida vem av er som än får makten.
   
  Inbördeskriget i USA handlade till mycket begränsad del om befrielse av slavar, fast du kanske inte visste att det fanns slavstater på nordsidan också som fått löfte att få behålla slaveriet? Det var en fråga om huruvida USA var en frivillig sammanslutning av i huvudsak självständiga stater eller ett land med regioner med visst självstyre. Jämför med om något land ville lämna EU och EU svarade med mobilisering och invasion för att tvinga kvar det.
   
  Sen undrar du om någon kommuniststat gjort samma sak. Tja, vad sägs om Vietnam som befriade Kampuchea från Pol Pot till USA:s besvikelse.? Då USA, England och Kina i ohelig allians fortsatte stödja den slaktaren. Sen verkar ditt argument vara att vi skall älska USA för att Stalin var värre. Sorry, jag resonerar inte så. Folkmord är folkmord även om man kan hitta någon annan som mördat ännu fler.

 63. Guy

  Lars #47
  Om man får tro den här kurvan var koldioxidhalte högre än nu ända fram till pleistocen ca 5 milj. år sedan. Expressen överdriver med sina 15 milj. år.
  http://www.biocab.org/carbon_dioxide_geological_timescale.html

 64. Guy

  Slabadang #55
  ”Partifolk vet ju bara hur de ska parasitera på andras arbete som ett organiserad form av gamla brukspatroner.”
  Thomas har en points i att du är svartvit. Det finn brukspatroner som skötte sin flock som om dom vore en stor familj. Det gavs arbete husrum och mat. Alternativet var ingenting!

 65. Peter Stilbs

  Jag tror denna tråd spårat ur, men ämnet är väl värt att lufta

 66. Danne

  Thomas P:
  Ja, nya böcker och nya kunskaper är ju väldigt överreklamerat. 

 67. Slabadang

  Thomas P!
   
  Inte ens med penicillin överlever en frisk tanke i dina exempel för du ser att du bara kan motivera kommmunismen som ena graden sämre eller bättre mot någon annan diktatur. Jag önskar faktiskt inte kommunisterna den frihet de kan njuta i en öppen demokrati som de använder för att försöka destruera den.
   Hur fan kan en invasion av kommunism 2 från kommunism 1 bli en befrielse … dj… vla pulver! Det var en intern kommunistisk catfight med absolut  NOLL intresse för folkets frihet. Läser du din historia på marxistarkivet? Vietnamn idkade bara simpel kommunistisk imperialism i Kampuchea. Du är faktiskt mer förvirrad än jag trodde Thomas! Befriade kampuchea moa ha ha ha ha moa ha ha ha ha !
  Ni kommunister kan kläcka ur er vilken totaslt verklighetsfrånvänd gojja som helst.Lögnen rinner liksom i ådrorna.

 68. Thomas P

  Danne #66 För att inte tala om hur överreklamerat det är att man läser en bok och därefter tror man vet allt om ett ämne. Du har fortfarande inte förklarat hur du menar att jag har fel, om det är det du menar.

 69. Thomas P

  Slabadang #67 Du är som vanligt totalt oförmögen att se nyanser om du inte inser att det var skillnad mellan Pol Pots regim och den som tillsattes av Vietnam, och du lyckas dessutom ännu en gång ignorera USA:s stöd till Pol Pot. F.ö. var det snarast Röda Khmererna som försökte sig på imperialistisk politik mot Vietnam genom ett angrepp som dock inte gick så bra.
   
  Sen borde jag kanske bli arg av att bli kallad kommunist av dig eftersom jag inte är ens i närheten, men eftersom du säkert anser typ 75% av svenska folket vara kommunister får jag väl acceptera epitetet och inse att listan på personer du vill sätta en kula i huvudet på är mycket lång.

 70. Thomas … du bedyrar ofta att du egentligen inte är kommunist, men du drar upp nästan alla de signalord och uppvisar de markörer som extremvänstern är närmast besatt av. Extremvänstern har fö. också slutat kalla sig kommunister ..
   
  Ett knappt århundrade senare ..

 71. Danne

  Thomas P:
  Man kan ju låta bli att läsa alls och ända veta allt. 

 72. Thomas P

  Jonas #70 Även du torde dock se typ 75% av svenska folket som ”extremvänster” så jag blir inte mer berärd av dina anklagelser, speciellt som du saknar argument, vilket du f.ö. har gemensamt med Danne #71.

 73. Jan

  #60 Anders Persson
  Instämmer denna diskussion skadar TCS. Kan inte de som är intresserade att kleta ner andra med olika etiketter göra det på andra forum.
   
   

 74. Nej det gör jag inte … jag skulle nog snarare kalla 75 % för gammelsossar/nymoderater .. av lite olika schatteringar.
   
  Nej, jag syftar explicit vad du kommer dragandes med, och ffa jämförelserna du försöker, och bagatelliseringar av svinerier som gjorts med förevändningarna ’för folkets bästa’ av ’folkets ledare’ ..
   
  Herrejösses, bara någon timme sen ville du få det till att det var USA som närmast tvingade den freds och frihetsälskande Ho Chi Minh att bli kommunist genom att driva honom i armarna på Sovjet!
   
  Men jag behöver inte ’argumentera’ för att du ofta hemfaller åt extremvänsterns plakat-slogans och argumentation. Det gör du alldeles utmärkt själv.

 75. Sigvard E

  Ni som käbblar så onyanserat om politik med oförskämda tillmälen om varandra, vilka tror ni storskrattar åt er? Inte är det de läsare som uppskattar den vanligtvis seriösa klimathotsdiskussionen här på TCS. Nej, det lär nog mest vara Al Goore och Pachauri, Rockström och Wikman. Kanske också Bjärström och UI-fansen.  Skärp er! 

 76. Thomas P

  Jonas #74 Inser du inte själv hur absurt du argumenterar? Skulle en kommunist verkligen tala om, som du något vulgärt uttrycker det, ”att det var USA som närmast tvingade den freds och frihetsälskande Ho Chi Minh att bli kommunist genom att driva honom i armarna på Sovjet!” För en kommunist behöver inte en ”freds och  frihetsälskande” person (vilket i och för sig är tveksamt om Ho Chi Minh var) tvingas blir kommunist, han blir det helt naturligt. Inte heller skulle en kommunist gärna ta upp att Ho Chi Minh hade föredragit samarbete med USA.
   
  Nej, det som retar dig är bara att jag vägrar köpa en svartvit historieskildring utan försöker ge folks motiv för att de agerade som de gjorde. Ho Chi Minh var t ex primärt nationalist. Hans mål var ett Vietnam fritt från yttre kolonialherrar.

 77. Thomas!? Vad pratar du om? Jag har inte kallat dig kommunist, inte heller påstått att du själv gör det. Jag bara noterar hur mycket av din retorik återfinns (kommer från?) avgrundsvänstern.
   
  När det gäller kommunismens illdåd är dock historien tyvärr just svart. Inget annat! Ingen har påstått att detta gör allt annat vitt. Det är du som målar upp sådana halmgubbar.
   
  Och jo, visst försöker du alltid bagatellisera vissa illdåd med hänvisningar till att det var ’goda motiv’ bakom, och dessutom att de drevs till dem av ’dom andra’ .
   
  Som sagt, jag har hört den sortens relativiseringar till leda … men bara hos avgrundsvänstern.

 78. Den här kommunistdebatten är inte så givande här..kolla in på UI:s förnämligt korta kommentarer, där jämför professorn i matematisk statistik Häggström ökningen av CO2 i atmosfären med 1 tiotusendel med att äta en måltid med en knivsudd botox i 🙂 ..det är kul

 79. Gunbo

  Håhåjaja! Här ser vi logikens och rationalitetens förespråkare, Slabadang och Jonas visa sitt rätta, emotionella jag. 😉 

 80. Tudor

  65 Peter Stilbs
   
  Jag tycker inte att tråden spårat ur. Tråden visar att det finns många klimataktivister som motiveras av helt andra saker än omsorg om miljön och klimatet. Thomas P har kommit ut ur garderoben i denna tråd. Av Thomas tidigare kommentarer drar jag slutsatsen att han tagit intryck av anarkosyndikalisten Noam Chomsky. Syndikalister brukar ta avstånd från socialismen av sovjetmodell men är ändå väldigt ömhudade när man kritiserar kommunismen. Det finns många andra. Gustav Fridolin har varit aktiv inom syndikalisterna. Andreas Malm, som medverkade på arbetarens klimatblogg, är medlem i socialistiska partiet. Erika Bjerström var på 80-talet journalist på miljöpartiets tidning Alternativet i svensk politik, en tidning som utgavs av helt ideella krafter på arbetskollektivet kapsylen(på södermalm)
   
  Nordangård om den kapade miljörörelsen.

 81. Gunbo .. jag betvivlar att du kan klart och redigt kan klargöra vad du skulle syfta på m.a.p. mig.
   
  Hans H .. Jag noterade det. Det är totalt nonsensargument. Jag har hört det från Michael Mann och Thomas P, men då med ’arsenik’ som pedagogiskt exempel. Och man undrar verkligen grund förståelsen är hos dem, eller desperationen ligger så ytligt hos dem att sådant är vad de  måste försöka ..
   
  Men om vi nu skall göra liknelser med levande material, och låga koncentrationerer, så har ju ’koncentrationen’ av blivande despoter och massmördare sällan uppgått till mer än nån handfull samtidigt. Och att skyddet mot sådana (trots deras extremt låga koncentration) varit både befogat och dyrt, och också kommit med en hel del negativa biverkningar.
   
  Av någon anledning (njae, av ganska uppenbara anledningar) verkar de som är beredda att vidta nästan vilka åtgärder som helst, genomgående nästan fullständigt ointresserade av riskerna för (verkliga) tipping-points av totalitär karaktär. 
   
  Och med verkliga menar jag att nästan alla steg som vidtas i totalitär riktning är extremt svåra att reversera … dvs varje litet steg kommer att ha en ’uppehållstid’ som är många tiopotenser längre än det tog att få igenom det.

 82. Börje S

  #75
   
  Denna gång måste jag erkänna att Sigvard har en poäng. Jag tycker också att vi ska försöka låta bli att kalla varandra för saker.
   
  Slabadang, din hardcore McCartyism gör att jag inte längre tänker föreslå dig som chef för säkerhetstjänsten efter revolutionen. För mycket blodsutgjutelse. Och jag tycker Thomas, har rätt i att det inte är så svartvitt som du framställer det.
  ”…is that America was never innocent. Here’s the lineage: America was founded on a bedrock of racism, slaughter of the indigenous people, slavery, religious lunacy …and nations are never innocent.”
   
  http://www.nybooks.com/articles/archives/2009/oct/22/fever-dreams-of-your-fbi/?pagination=false
   
  (Efter att ha smält James Ellroys kaotiska Amerikatrilogi så kommer man lätt fram till att inte hela skiten är svart, så läs inte den om ni vill förbli troskyldiga.)

 83. Börje S

  #82 4:e stycket
  ”så kommer man lätt fram till att hela skiten är svart,” ska det vara.

 84. den här tråden är inte rolig längre
  Koll på WUWT. Där kriget om växthuseffektens vara eller inte vara i full gång
  http://wattsupwiththat.com/2013/05/11/the-spencer-challenge-to-slayersprincipia/
  Att det inte går att komma fram till en gemensam ståndpunkt i ett så pass begränsat område är  i sanning märkligt tycker jag

 85. Slabadang

  Börje S!
  McArthyismen är ingen förebild bara ett vidrigt exempel på vad som systematiskt skedde i sovjet sedan  boljevikerna tog makten och fram till murens fall. Det går inte att kritisera McArthy och samtidigt förtiga Stalin. Det är bara kommunisternas taktik inget annat. Att peka på mygg och gömma egna kamelen bakom ryggen. vad som avslöjar de röda är att de har sympati för partibröderna i USA men ingen empati för de miljoner deras partibröder o Sovjet och andra kommunistdiktaturer förtryckt och mördat. Därför är de inte att lita på Börje och därför är de farliga. Det gäller att avtäcka deras lögner och historirevisioner.
  Det är så här naket tydligt och iskallt man måste avtäcka dem och som gammal röding själv kan jag alla de trick tilol propaganda  jag själv matatdes med.

 86. Bim

  http://www.youtube.com/watch?v=ywsjenTW2Xk
  När vi ändå håller på, menar jag.

 87. Börje S

  Slabadang
   
  …nations are never innocent…finns ingen anledning att helgonförklara den ena för att den andra är rutten
   
   

 88. Skogsmannen

  Börje S m.fl!
   
  Gräver man i skit får man skit på sig!
   
  För övrigt anser jag att man aldrig skall lita på stormakten. Alla är sig själva närmast och när de stora elefanterna dansar är det ofta så att de små hamnar i kläm…

 89. Börje S

  #88
   
  Ungefär så, ja.

 90. Slabadang

  Klimathotarna slängs ut i England!
  Peter Lilly som så noggrannt sågat Stern rapporten längs halskotorna kommer in i värmen och tar plats intill Cameron. Schnellûber fick lämna Merkel. Det här är tecken som är hur tydliga bevis som helst. Klimatpolitiken har blivit en politisk barlast som nu dumpas: Snart ser vi också Rockström simma i strömmen nedanför riksdagshuset medan Reinfeldt står och vinkar bye bye. Det betyder samtidigt att ordern till IPCC är ändrad och beställningen av politiska åtgärder kommer vara nedskruvad många varv. 
  Mr Cameron has also appointed the former Tory minister Peter Lilley to his advisory board. Writing in The Spectator this week, Mr Lilley warned that the “green lobby” was “in control of the Department for Energy” and suggested that the case for global warming was far from clear-cut. “Global temperatures have failed to rise for 16 years,” he wrote. “Recent measures of how much global temperature rises as carbon dioxide in the atmosphere increases are far lower than is built into climate models.”

 91. Slabadang … visst känns det bra när allt fler inser det man har sagt hela tiden. Men det kommer att vålla både vånda och förnekelse på andra håll, och mer desperat skruvade ompositioneringar.
   
  Vår Thomas har redan avlöjat att han hoppas på CO2-spikar från tinande permafrost-tundra .. och varnat för att haven skall vara ’mättade’ har han gjort långt längre. Men det är sånt han numera får sätta sina förhoppningar till …  Inhängnaden ägnade sig idag åt numerologi … 400 är ju så olycksbådande, sedan 350.org gjort sig obsoleta! Och Botox är ett gift, minsann!

 92. Slabadang

  Jonas N!
   
  Att utnämna Lilly måste ses som en mycket stark signal och snarast som en krigsförklaring av CAGWmaffian. Klimatskeptiska UKIPs revolutionerande valresultat ger extra fart för klimatskojarna bort från grytorna. Men jag tror vår nomenklatura har agerat för sent och idiotierna kommer komma fram på löpande band när det väl nu har vänt. ”Hur tänkte ni?”

 93. AOH

  Slabadang  #  90
  ”—— Schnellûber fick lämna Merkel. —-” 
   
  Lessen över att förstöra din helg.    ”Schellengöbbels”- enligt  en EIKE –kommentar ratades inte denna gången.
   
  http://www.pik-potsdam.de/news/in-short/schellnhuber-reappointed-for-government-advisory-council
  05/08/2013 – The Federal Governement of Germany today decided upon the appointments for the German Advisory Council on Global Change (Wissenschaftlicher Beirat Globale Umweltveränderungen, WBGU). Hans Joachim Schellnhuber, director of the Potsdam Institute for Climate Impact Research and long-standing chair of the council, has been confirmed as a member

 94. Slabadang

  Börje S!
   
  Jag helgonförklarar ingen utan föraktar ALLA som kränker mänskliga och demokratiska rättigheter. Kommunismen är ren skit och USA är fläckigt. Medmänsklighet tolerans och respekt för rättigheterna är värt att slåss för och försvara. 

 95. Ampersand

  Tyvärr Slabadang – trots att jag håller med dig i sakfrågan om klimatet, känner jag mig nu tvingad säga att du i högsta grad medverkar till att debatten alltför ofta spårar ur på denna sida. Bl.a. du har gjort att jag allt mindre följer kommentarerna på TCS.
  Att kalla andra ”idiot” är rätt andefattigt. Och yttrandefrihet innebär inte frihet från att höra yttranden man inte gillar. Även kommunister och alla andra har rätt att strida för sina ståndpunkter. Och ditt sätt att bemöta känns faktiskt inte som mycket till försvar för ”mänskliga och demokratiska rättigheter”. Du låter alltför lik Veronika Palm – som härförleden införde det nya begreppet ”förkastliga åsikter” – och många andra som i ”demokratins namn” vill förbjuda än det ena, än det andra. ”Kulor i skallen” är inte heller argument som direkt höjer debattnivån.
  Eftersom klimatfrågan i ytterst liten grad låter sig inordnas i den politiska höger-vänsterskalan kanske vi kan lämna den partiideologiska diskussionen åt sidan och hålla oss till ämnet på den här bloggen? Ska vi t.ex. kunna få ändring på SVT:s huvudlösa rapportering i klimatfrågorna, behöver vi nog mobilisera allt stöd vi kan från vettiga människor i olika politiska läger. Inte käbbla om sånt som inte har ett smack med den frågan att göra.
  Vänliga hälsningar
  Ampersand

 96. Thomas P

  Tudor #80 Jag är f.d. centerpartist, vilket de som varit med på denna blogg längre väl vet. Numera är jag snarast ej speciellt övertygad miljöpartist.

 97. Peter Stilbs

  Thomas P #96 – men miljöpartisterna är ju också en form av kommunister – låt  vara i en annan drömvärld ?

 98. Lejeune

  Alla dessa av SVT utsedda klimatexperter….
  http://www.svt.se/nyheter/varlden/koldioxid-nar-rekordniva

 99. Peter Stilbs

  Lejeune #98 – förutom Holmgren – kolla vem denne Ward är:
  http://www2.lse.ac.uk/GranthamInstitute/whosWho/Staff/BobWard.aspx

 100. Skogsmannen

  Lejune!
   
  Ur din länk:
   
  ”Grundproblemet med klimatförändringarna är att de är så långsamma och tröga, så vi kommer inte se full effekt av de utsläpp vi har gjort fram till idag förrän om i storleksordningen ett tusen år. Det är därför som det faktiskt är väldigt skrämmande och alarmerande att vi passerar ytterligare en gräns nu.”
   
  Jösses! Vad är det där för sorts folk egentligen?

 101. Thomas P

  Skogsmannen #100 ”Jösses! Vad är det där för sorts folk egentligen?”
  Folk som tänker flera generationer framåt?

 102. Anders Persson

  #97: En framträdande skribent på TCS, Peter Stilbs, svarade Thomas P #96 med att ”miljöpartisterna är ju också en form av kommunister – låt vara i en annan drömvärld ?”
   
  De som hävdar att de drivande bakom TCS är en samling ”nuts” får verkligen vatten på sina kvarnar. De framträdande TCS:arna tycker dock inte  s å  illa om ”kommunister” att de inte, som helt korrekt skedde nyligen, bjuda in dem (ett par finländska kommunister) att vara gästskribenter!

 103. Skogsmannen

  Thomas P!
   
  Möjligt att de tror det ja.

 104. Gunbo

  Ampersand #95,
  ”Och yttrandefrihet innebär inte frihet från att höra yttranden man inte gillar.”
   
  Väl sagt!

 105. Thomas P #101
   
  Har du ännu gjort någon kalkyl och redovisning om vad ditt ’tänkande flera generationer framåt’ realistiskt kan åstadkommaoch jämföra med vad det skulle kosta, vilka negativa följdkostnader som skulle uppkomma, samt jämföra med alternativen, dvs vad som istället skulle kunnat göras med samma resurser (och hur effektiv mpluppfyllelsen är där)? Har du det?
   
  För innan du ens har försökt ngt sådant, står du också bara och viftar och ropar under ett meningslöst plakat …. Som i stort sett alla gör bland er!

 106. Skogsmannen

  Jonas N!
   
  Två själar, en tanke!
   
  Tyvärr, fullspäckad dag, hinner inte mer nu.
   
  Tack för välformulerat svar!

 107. Danne

  Jag får väl ta på mig en del av skulden att diskussionen lämnade klimatet för en stund när jag tog Vietnam som ett ytterligare exempel på SvTs ohederliga rapportering. Inte visste jag att jag skulle trampa på så ömma tår, och inte heller visste jag att fler än jag länge undrat varför det var så viktigt att även Sydvietnam blev kommunistdiktatur. 
  Tack för idag. 
   

 108. Lejeune

  #102
  En röd eller grön diktatur, hursomhelst har vi förlorat våra demokratiska fri- och rättigheter i båda fallen.

 109. Guy

  Ampersand ”95, Anders P ”102
  Hear hear!

 110. Anders Persson

  Om TCS sajt är öppen för allsköns diskussioner om utrikespolitiken så kan någon, till en återinflyttad svensk, förklara varför ni givit över åren givit er moraliska (delvis också ekonomiska och militära) uppbackning till att västmakterna fått fundamentalistiska muslimer (inkl Al Qaidagrupper), kunnat ta över Irak och Libyen och nu håller på att ta över Syrien?

 111. Peter Stilbs

  Anders Persson #110 – vilka ”vi” ?  Men våra politiker har under åren blivit så otroligt politiskt korrekta att man närmast kastar upp när man hör dem – med ytterst få undantag.

 112. Pelle L

  Anders Persson #110
   
  Ett kort, och sannolikt otroligt förenklat svar:
  I vår blåögda svenska naivitet trodde vi att bara Hussein, Gaddafi, Mubarak och de andra gamla diktatorerna försvann, så skulle lyckoriket randas.
  Med benäget bistånd av lite hermodskurser i demokrati från föregångslandet långt upp i norr förstås  😉

 113. Anders Persson

  #112 Pelle: Jag tillbringade 2007 en vecka på Libyens meteorologiska institut under ett uppdrag för Världsmeteorologiska organisationen (WMO). De hade en teknisk och vetenskaplig standard jämförbart med ett mindre europeiskt institut med män och kvinnor sida vid sida. Vad finns kvar nu?
   
  Vad jag skämdes som utlandssvensk 2011 när jag på webben kunde se hur man i Sverige var förtvivlad över att svenska flygplan inte fick bomba Tripolis, medan däremot norska fick! Det  e n d a  riksdagsparti som var emot denna skamliga politik var Sverigedemokraterna – med helt vettiga och anständiga argument.
   
  Min enda lilla fnurra på tråden med libyerna var att de vid min ankomst till Tripolis genom sin säkerhetsradar upptäckta att jag sökte smuggla in en flaska franskt gott rödvin i resväskan. Men av den godmodige tullaren fick jag ett kvitto så jag kunde hämta ut det när jag reste hem!

 114. Anders P …
   
  Försök att först reda ut premisserna för din märkliga fråga  …  Du verkar ju inte ha kommit längre i din ’förståelse’ av världen än att den skulle vara indelad i stora kollektiv med unisona och uniforma uppfattningar i en fråga vilka dessutom bland dessa grupper skulle vara närmast 100%-igt korrelerade med helt andra frågor!?
   
  För övrigt är jag tveksam till att du själv har några svar eller ens några lite mer djugående överväganden angående utvecklingen och den sk arabiska våren.
   
  Beklagar, men du låter åter igen bara som någon som lite nedlåtande vill klappa folk på huvudet, utan att själv behöva gå nära ngt riskabelt eller ta ställning i en faktisk fråga …

 115. Som jag ser det som skribent på TCS så är ämnet för TCS klimkatfrågan. I detta ingår kritisk granskning av klimatvetenskap och klimatpolitik och det som hör därtill.

  Den som vill diskutera andra saker här i kommentarsfältet gör det på egen risk. Risken är naturligtvis att kommentarerna raderas enligt i enlighet med våra kommentarsregler:

  https://www.klimatupplysningen.se/regler-for-kommentarer/

  Tänk på att:

  • kommentera i vänlig, civiliserad ton
  • hålla dig till ämnet
  • ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra debattörer i samband med att du publicerar det, kontrollera därför gärna din kommentar en extra gång innan du skickar iväg det.

   

 116. Anders Persson

   
  Jag vill nog hävda att det också ganska ofta brytits emot dessa riktlinjer genom att man gjort
   
  ·                                 kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget
  ·                                 nonsensinlägg, eller inlägg som avviker från ämnet
  ·                                 personliga angrepp eller ärekränkande inlägg

 117. Anders Persson, jo nog bryts det friskt mot riktlinjerna. Det ses genom fingrarna.

  Det var därför jag beskrev detta som att man tar en risk, nämligen att moderator kanske ilsknar till och börjar radera.

 118. Tege Tornvall

  Billigast sitter man kanske under en gran i skogen. Inget att se fram emot. Då får man inte mycket uträttat!

 119. QSL

  Jag såg det där inslaget också. Jag mådde illa av ren ilska, kan jag säga. Bra skrivet, Per. Orwell visste vad han pratade om i sin artikel, ”Can socialists be happy?”
  ”For one of the sources of the Fascist movement is the desire to avoid a too-rational and too-comfortable World.”
   
  – George Orwell