Aktivism istället för vetenskap

Trenden att akademiska forskare blir aktivister bara fortsätter.

klimatdebatt

Om den här ovetenskapliga kulturen blir en norm för forskningen så undergrävs snart allt förtroende för vetenskapen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-ska-overvaka-riksdagsdebatt-om-klimatet

Ingemar Nordin

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter

  Eftersom landets riksdag är helt okunniga om energisystem och dess fysik så blir debatter och diskussioner helt meningslösa. Sveriges styrande har inte lyssnat på vetenskapen sedan 70 talet när det gäller dessa otroligt viktiga frågor som berör ett lands energiförsörjning. Vi hade på 70 talet ett överlägset energisystem som inget land i världen kunde mäta sig med. Tils idag har barnen till dessa människor som byggde upp Sverige lyckats att mer eller mindre förstöra detta system och vi står nu inför ett stort och dyrt problem.
  Bygg ny kärnkraft vid Ringhals och Barsebäck. Kan påbörjas inom 2 år och vara klart inom 10.

 2. Enough

  ”Karin Gerhardt, som är forskare i hållbara livsmedelssystem och biologisk mångfald vid SLU i Uppsala samordnar manifestationen.”

  Ja, forskaren har säkert byggt upp sina studier enligt IPCC’s mest alarmistiska scenarier , kommunicerade via SPM’s. Hade hon inte gjort det, hade det nog inte blivit några medel för fortsatt forskning…….meriten som manifestationsledare kanske kan ge lite påökning av månadspengen…

 3. Daniel Wiklund

  Det var mycket hållbart där. Men dom höll inte käften när klimatministern skulle prata. Släng ut dom med huvet före. Dom är fruktansvärt provokativa. Det verkar brinna i huvet på dom. Det kanske vore på sin plats med lite drogtester.

 4. Micke

  Skrämmande att dom släpper in ett gäng aktivister som i bästa fall kanske har en högskoleexamen och kallar dom för forskare.

 5. jax

  När min dotter gick på mellanstadiet så kallade pedagogerna, som det numera heter, allt eget arbete barnen gjorde för forskning. Jag förklarade för dottern att det inte räknas som forskning bara för att man gör en sökning på datorn och hittar information, utan att det heter informationssökning. Var lite känslig för detta då jag själv jobbade med ”riktig” forskning. Hon fattade snabbt, men resten lever nog fortfarande kvar i föreställningen att de sysslade med forskning. Däri ligger nog en del av förklaringen till betydelseglidningen av ordet forskare.

 6. Lasse

  Lyssnade på Richard Lindzen som förklarade klimathysterin med att anslagen till forskning i klimatvetenskap 15 faldigades under Obama , samtidigt som begreppet breddades och forskare med alternativa förklaringar fick se strypta anslag.

  Därför har vi forskare som kallas klimatexperter utan kunskaper om vad som påverkar klimatet.
  Bättre med en fågel i bur:
  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/

 7. Arild Fuglerud

  Tack, Ingemar! Jag håller helt med om detta.

  Idag fick jag en enkät från Göteborgs Universitet där man vill undersöka hur man tänker kring den energipolitik som bedrivs i Sverige. I inledningen till enkäten finns scenarier om det framtida klimatet på jorden som troligtvis bygger på RCP 8.5. Projektledaren påstår att jordens temperatur vill öka med 5 grader till år 2100. Han skriver även att temperaturökningen redan orsaker 150 000 till 250 000 dödsfall årligen.

  Ingemar, jag har skickat underlaget till dig!

 8. Arild F #7,

  Jag har inte fått underlaget per mejl.

  Av din beskrivning framgår det att det är en riggad undersökning där det skall framkomma att 97% av svenska forskare är för vindkraft.

  Jag har ibland svarat på liknande enkäter med att skälla ut dem för en usel enkät där frågeskrivaren antingen är medvetet vilseledande eller inte förstått att han/hon formulerat fel frågor. Tyvärr får jag aldrig något svar.

 9. Ann Löfving-Henriksson

  För min del tror jag att aktivisternas beteende var nyttigt för vår klimat- och energiminister. Hon har ju själv varit engagerad i frågan under sin LUF-tid.
  Nu när hon förhoppningsvis fått lite mer på fötterna angrips hon innan hon ens hunnit påbörja sitt anförande. Kanske det kan ge henne en nyttig eftertanke. Dessutom kan hon knappast ha undgått Jessica Stegruds i riksdagen väl genomtänkta och trevligt framförda syn på Sveriges energiförsörjning trettio år tillbaka jämfört med dagens ambitioner – till ingen ”nytta”för klimatet.

 10. Statistikintresserad

  I en enkät min kommun gjorde inom skolförvaltningen, hade en fråga bedömning från 1 till 5, där 1 var bra och 5 var dålig… Så hur man tolkade svaren där kan man undra. Som intresserad av statistik hade jag nog helgarderat.

 11. Lars Cornell

  #10 Jag förstår inte poängen. Vad vill du ha sagt?
  ”1 var bra och 5 var dålig” kan väl vara lika normalt som det omvända?
  Men det beror ju på hur frågan formuleras.

 12. Arild Fuglerud

  Ingemar #8

  Jag har skickat det som meddelande.

 13. UWB

  Det är tyvärr inte möjligt för många människor att ta in att ett problem (om det nu är ett problem vi talar om) kan ha mer än en orsak och mer än en lösning.

  Jag var förra helgen i centrala Stockholm och där gick ”Återställ Våtmarkerna” i en demonstration, ett femtiotal själar varav knappt 10 flickor i ”Greta-flätor” och stoppade upp trafiken i flera timmar.

  För att hålla koll på trafikanter fanns i princip lika många poliser med olika typer av fordon, inklusive motorcyklar.

  Blev någon glad av deras uppenbarelse, vad jag så var de flesta gravt irriterade? Är det rätt att använda mängder av polistimmar till detta när dessa kan användas för att lösa och förhindra grova brott? Absolut inte, men är man egoist så är man och ser bara till sig själv.

  Demonstrera kan man nog få göra, men skulle det utgå en avgift om man gjorde det på allmän väg skulle nog antalet minska radikalt och ske på Gärdet eller annan lämplig öppen plats där de inte stör andra.

  Hur är det för klimatet att återställa våtmarker. Jag kan se det vettiga i det i de projekt där resultatet blev magert, men att ha en generell åsikt att ALLA våtmarker ska återställas verkar kontraproduktivt.

 14. Statistikintresserad

  #10 Vanligtvis värderas 5 som bra och 1 som dålig, fanns även betygssystem med detta (även i gamla med A=3, a =2,5 osv.)

  1 är bättre än 5 om det är en tävling.

  En skolförvaltning bör känna till detta. Elever gör det…

 15. Bengt Abelsson

  Richard Betts på Met Office menade att det finna klimatforskare och (många gånger fler) klimatändringsforskare.
  De senare antar att de mer alarmistiska i första gruppen har rätt, och ser vad det kan innebära för det egna specialområdet.
  De senare har normalt inte någon sakkunskap inom exempelvis strålningsfysik, klimatkänslighet, geologi etc.

 16. Leif Andersson

  Om det nu brinner i knutarna borde klimataktivisterna åka till de länder som eldar på mest. Men det är väl en utopi även om man är en intelligent klimatforskare.
  Utan tvekan inget kul att sitta i spjället i Kina eller Indien när de flesta håller med dem himmavid. Jag tror de går igång på sina facebook likes.

 17. Paul Håkansson

  Dessa människor är livrädda för att lögnen ska avslöjas vilket skulle innebära att deras försörjning försvinner. Genomkorrupta som de är. De blir allt mer desperata och aktiva i medier senast i gårdagens DI med ca 10 st sk”hållbarhetschefer”. Dessa notoriska lögnare.

 18. Staffan Lindström

  Ingrid Elam i SVT:s Klimat…förlåt Kulturnyheterna för en halvtimme sedan: ”Grönland är HELT MÖRKT HALVA ÅRET” Angående en grönländsk roman som utspelar sig i Tasilaq…på 65 grader Nord runda slängar alltså söder om polcirkeln…
  På SVT är det snart helt mörkt dygnet runt…

 19. tty

  #18

  De flesta har nog inte klart för sig att Grönlands sydspets ligger på samma breddgrad som Uppsala.

  Att Grönland ändå är nästan helt nedisat beror på den speciella topografin med bergskedjor runt nästan hela ön och ett lågland i mitten, vilket gör att isen på de flesta håll inte kan kalva i havet utan bara kan minska genom smältning.

  https://vividmaps.com/topographic-map-of-greenland/

 20. Anders

  #2 Enough. Den kvinnan (KG) är sanolikt spindeln till flera av senaste årens ”debattinlägg” med massunderskrifter. Militant miljöpartist eller något ändå mer extremt är min bedömning. Det finns kanske även skolstrejkande tonåringar i bakgrunden? FF eller XR?

 21. Anders

  #15 Bengt Abelsson. 👍👍Klockrent! Många ”klimatändringsforskare” jag träffat på är dessutom betydligt mer politiskt ”medvetna” än de tyngre klimatforskarna, om ni förstår vad jag menar 😉

 22. Karl Eider

  En av forskarna på läktaren var Karin Gerhardt, SLU. Doktor i tropisk skogsekologi. Undervisar om klimatkrisen och arbetar med hållbara livsmedelssystem.

  https://www.slu.se/cv/karin-gerhard/

 23. Göran

  Sveriges riksdag består bara av en samling mesproppar, så de kan gott få sina totalt meningslösa diskussioner avbrutna. Det skulle nog behövs i en mängd frågor. Det är så patetiskt att ledamöterna tror att de på något sätt är speciella.

 24. Anders

  #22. Man kan skämtsamt säga att vederbörande ”klimatkrisprofetissa” givit det gamla uttrycket ”att vara på läktaren” ytterligare ett ansikte 😉

 25. Lars Kamél

  Seriösa forskare håller sig naturligtvis borta från sådan där aktivism. Aktivism är raka motsatsen till objektivt och opartiskt sanningssökande. Vilket är vad forskare idealt ska ägna sig åt, men är svårt i praktiken.
  I det här fallet verkar det dessutom handla om forskare som ingenting begriper om klimatvetenskapen och inte håller på med klimatforskning själva, utan har hämtat sina ”kunskaper” från mediernas rapportering, som bäst kan beskrivas som spridande av desinformation och lögner.

 26. Peter Stilbs

  Gemene man tror väl att dessa 20 är klimatforskare på något sätt, när de i själva verket lever på politiskt kanaliserade medel till studier av påhittade konsekvenser av en i sig icke-existerande negativt påverkande klimatförändring. Spricker bubblan saknar de jobb och inkomst.

 27. Peter

  Peter Stilbs,
  Din kommentar är helt i min smak.
  TYVÄRR har kunskap in skolväsendet under de senaste 50 åren värderats allt lägre i Europa och framförallt Sverige. När jag pluggade var lärarna i samhället välbetalda auktoriteter. Idag ses det mer som ett ’skitjobb’ då lönen är för bedrövlig. Skolorna måste privatiseras för att få upp lön och status samt OBEROENDE.
  Dessa västermänniskor, som det ofta är, ser klimatrörelsen som ett sätt att få lite mer uppmärksamhet och anslag för att bedriva sin forskning. Mycket av denna forskning är pseudovetenskap som är otroligt dålig och många gånger helt verklighetsfrämmande. Jag återkommer igen till min käpphäst kasualitet vs. korrelation.
  väldigt mycket sk. forskning faller pladask på denna enkla fråga.

 28. Rale

  “It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Upton_Sinclair

 29. Pingback

  […] Inte nog med att man stoppar trafik och stämmer staten för uteblivna klimatåtgärder, nu skall “forskare” också demonstrera i riksdagen. “Man måste agera när allt går åt fel håll”, anser en sk forskare, som inget vet om klimatvetenskapen, men vars forskningsstöd är beroende av att klimathotet ger nya slantar. Kommentar. […]