Aha – SÅ påverkar väder och klimat jordbävningsfrekvensen …

Nej – det verkar inte vara ett skämt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. hahn

  OT
  Den här herren verkar mer än lovligt blåst.
  http://www.expressen.se/debatt/1.2401853/thomas-sterner-visst-har-vi-rad-att-hoja-bensinskatten
  Han nämner bl.a. att vi i sverige har tillgång till kollektivtrafik till skillnad mot i USA. Är man verkligen ursäktad för sin idioti bara för att man sannolikt bor på gärdet och jobbar på östermalm (eller liknande platser)?
  Själv åker jag faktiskt kollektivt, men så urbota korkad som honom är det faktiskt inte ok att vara. Eller ser vi symptom på en havererad skola här?

 2. Det stämmer säkert att det är klimatförändringar som driver plattektoniken. För snurrade ju bilhjulen baklänges. Bevisen finns på gamla svartvita filmer. där snurrar alltid hjulen baklänges. Verkar som om färg påverkar rotationsriktningen. Ska söka anslag någonstans för att forska om färgfilm eller svartvit dito är bästa medicin mot klimatförändringar.

 3. L

  Själv tycker jag att solen lyser svagare när man har solglasögon..??

 4. Jonas B

  Tro det eller ej, men dagens Svd (papperstidningen) hade en nyhet om förändringar i naturen som INTE orsakades av den globala uppvärmningen. Antalet pingviner tyck minska i Antaktis. Förklaring: minskad jakt på säl och val har ökat konkurrensen om krillen. Undrar hur den artikeln kunde slinka igenom?

 5. Hahn # 1
  Eller ett tecken på psykopati? Psykopater sägs ju ha svårt för att sätta sig in i andra människors problem och känslor, en empatistörning helt enkelt.
  Herr Sterner kanske borde försöka sätta sig in i hur folk ute i landet har det med kollektivtrafiken?
  Jag blir nästan illamående när jag hör hans argument. ”Ta dom på varenda korvöre bara, de kan gott ta morgonbussen till tätorten”…….
  Det är ju vad han faktiskt säger……
  För övrigt hävdar jag bestämt att de som har det gott ställt inte drabbas av en bensinskattehöjning. Antingen så låter de företaget / organisationen stå för fiolerna, eller så får skattebetalarna göra det.

 6. Lena Krantz

  Äsch, den här artikeln pratar om millioner år så det rör ju knappast oss på det viset som man kanske skulle kunna (frestas) att tro.
  😀

 7. L

  Ja den där Sterner var en lustig ”professor i ekonomiska styrmedel”. Undrar hur han kommit fram till att dyrare bränsle och billigare mat skulle gynna låginkomsttagare på landsbygden och drabba höginkomsttagare?
   
  Har han kanske tänkt sig att bönderna ska sluta med odlingar, djuruppfödning, jakt och fiske och leva på rysk kaviar med lägre moms?
   
  Medan höginkomsttagarna ska promenera till saluhallen för att köpa billigare oxfilé? Ja vi behöver verkligen en professor i ekonomiska styrmedel för att All Gores profetior inte ska slå in….

 8. Staffan D.

  Thomas Sterner är, tror jag, professor i miljöekonomi (!) vid Göteborgs universitet.  Artikeln påminner mig om vad som sagts i USA, om den ökande skillnaden mellan över- och underklass.   Sterner vill att underklassen ska åka buss — f’låt:  spårvagn förstås, i Göteborg — till och från arbetet.  Akademiker däremot är viktiga personer, och måste åka bil.  Akademiker som Sterner är åsiktsstyrande:  Det är de som slår fast att det blivit jättemycket varmare, fastän det inte syns på termometern.

 9. Staffan D.

  Oktober 2009 presenterade FN en Marshallplan för klimatet, för omställningen till fossilfri energi för hela världen. Detta skulle kosta flera hundra miljarder dollar per år.
  –  Men det finns dom som menar att en omställning inte behöver bli så katastrofalt dyr. Tvärtom. Ställ om tog kontakt med Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet. Enligt honom kommer det tvärtom bli billigare, enklare och bättre än vad vi trott. Det som krävs är mer statligt stöd – ungefär 1 % av BNP —  för att få igång forskning.
  –  Smart kille, det där!   Inser vad som lönar sig!
  http://stallom.se/2009/10/13/dyrare-att-anpassa-billigare-att-hejda/

 10. Kent Forssgren

  Det räcker med att läsa första stycket för att inse att denna s.k. studie tillhör den vanliga klimatlarmspropagandan. Statistiska nonsenskorrelationer. Man blir bara så trött!
   
  A new study from The Australian National University has for the first time confirmed that long-term climate change has the potential to spin the Earth’s tectonic plates.
   
  Statistiska nonsenskorrelationer. Tillika ”confirmed”.
   
  En mer trovärdiga källa anser jag vara Pierce Corbyn. Han förklarar också hur vad han har bygger sin teori på; Påverkan från först och främst solen. Denna påverkan kan sen förstärkas av månen beroende dess placering i förhållande till solen och jorden. Jordbävningars cykliska uppträdande är i sin tur ett resultat av solaktiviteternas cykliska uppträdande. Dessa i sin tur är ett resultat av att andra objekt i Universum påverkar solen. Sannolikt bidrar Jupiter till en cykel och andra mer avlägsna objekt till andra cykler med mycket längre duration.
   
  De för oss på jorden direkta orsakerna till klimatvariationerna och också frekvensen jordbävningar är solen. Men indirekt sålunda mer avlägsna objekt i Universum. Alltså är det inte klimatvariationer som påverkar jordbävningsfrekvensen. Förvånande teori till en början kanske, men tänker man efter, en gång eller två, så blir man inte lurad en tredje gång. Som vår mest kände västkustbo skaldade.
   
  Intressant är Lyndon LaRouche nämner också dessa kosmiska orsaker till jordbävningar i en utfrågning av Alex Jones, vilken länkades till denna morgon på TCS.
  Här en annan länk med inslagen förenade.
   
  http://www.youtube.com/watch?v=0hludY7A06M
   

 11. Jan

  Passade på att googla lite på Thomas Sterner. Han bor på Kungshöjd i Centrala Göteborg 10 minuters gångväg från sin arbetsplats i centrala Göteborg.
  På GU journalen kan vi läsa:

  Till Thomas Sterners jobb hör att resa över hela världen och delta i olika konferenser. Att han gör det känns angeläget även om det blir en miljöpåverkan i flygplanens spår.
  – Visst bekymrar det mig och man kan undra om budskapet motsvarar utsläppen. Men behovet av att träffas och samtala är stort. I och med att jag jobbar med miljöekonomi i tredje världen så är det oundvikligt.

  Läs mer på http://www.gu-journalen.gu.se/innehall/Nyheter+Detalj/?contentId=640545

 12. Peter Stilbs

  Vi har några Sterner-kloner även på KTH

 13. L

  Vad var det jag sa, Sterners favoritfilm är Al Gores mästerverk..!

 14. Jan
  Undrar hur stor del av affärsflygets stolar som upptas av sk-thögar (ursäkta Maggie, men det finns gränser även för en väldigt tålmodig man) som Sterner? Vi vet ju att Gore, Calgren, Wetterstrand mfl mfl, flyger och far mer på ett år än vad de flesta gör under en livstid.
  Det allra värsta tycker jag är att det är löneslavarna i den privata sektorn, de som han vill beskatta ännu högre, att det är de som står för hans lön………Och inte går det att rösta bort fanskapet heller!

 15. pentaxZ

  Apropå forskning den fria forskningen.
   
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=855121

 16. pekke

  Jag börjar på fullaste allvar tro att forskare, politiker och andra personer med intressen i klimat- och miljörörelsen lever på en annan planet än vanliga människor !
  Klimatet driver jordbävningar… !!
   
  Prof. Sterner skulle nog behöva bo några månader på den svenska landsbygden och enbart lita på de offentliga kommunikationerna !
  Ett gott råd i vilket fall som helst är att Sterner är tyst om sina åsikter när han ger sig ut bland folk som lever i den verkliga världen och speciellt om han hamnar ute på glesbygden.
   
   

 17. Bim

  Ett gott råd till prof. Sterner. Glöm inte mössan! Det är full fart på hackspettarna.

 18. It is known that certain geologic events caused by plate motions – for example the drift of continents, the closure of ocean basins and the building of large mountain belts – have the ability to influence climate patterns over a period of a million years.
  “Now we know that the opposite holds as well: long-term climate change, or the natural changes in climate patterns over millions of years, can modify the motion of plates in a feedback mechanism.”
   
  Jamen det är för tjusigt. Så dom påverkar varandra  i ett evigt växelspel. Först du, sen ja och så du igen va?
  Hur ända in i alla rödgleta dumt får det  va??

 19. Lena Krantz

  pentaxZ #15
  Men jisses, det där är ju vad som har framförts etthundra gånger på den här satjen, dvs att forskarna är köpta och gör mer eller mindre beställningsjobb.
  Ett väldigt bra, och modigt, reportage av SR
  Finns det hopp trots allt?

 20. Lena K och PentaxZ
  Låter det hoppfullt att grävande media gräver upp ett jätteproblem?
  Jo för trovärdigheten för grävande media är det ju hoppfullt tycker många, Men där har jag å andra sidan aldrig tappat förtroendet.
  Dessvärre är det sällan så att ett problem försvinner bara för att det lyfts upp i ljuset.
  ”Finns det hopp trots allt?” skriver Lena.
  Jag tror tyvärr att det bara blir värre. Vad skulle kunna få forskningen att bli fri från lojalitet med sina finansiärer?
  En större insats av privata medel och en minskning av folkets gemensamma insatser via skattsedeln? Eller tvärtom?

 21. L

  Uffeb, visserligen läser du aldrig vad du kommenterar, men vad tycker du enkätsvaret pekar på:
   
  Hälften av de 2100 professorerna säger att de är mer eller mindre politiskt styrda i sin forskning, tex när det gäller vilka undersökningar som de kan få anslag till.
  Över trehundra professorer, eller en av sex har upplevt etiska konflikter i förhållande till dem som finansierar forskningen; företag, myndigheter eller andra.

 22. Uffe, för sjutton, du får väl skriva lite tydligare så att fler fattar att du menar grundforskning…
  Forskning som är relaterad till produktutveckling ska naturligtvis bekostas av de företag som äger produkten. Där behövs inga skattemedel.
  Men som jag nämnt tidigare när det gäller produkter som inte finns, så är jag beredd att satsa en slant via skattsedeln för svensk fosrkning och prototypframtagning. T ex när det gäller en ny sorts kärnkraft som använder utbränt kärnbränsla snarar än att gräva ner det till stora kostnader.
  Ett alternativt sätt att offensivt använda mina och alla andras skattepengar menar jag. Visar det sig att det inte fungerar så är jag beredd att ta risken.
  Det kan väl inte handla om mer än en eller ett par tusenlappar per år under några få år. Med tanke på hur underbart det blir när det lyckas så kommer de med större eonomiska resurser än jag att gå in med allt kapital dom kan skrapa ihop.
  Och tjäna multum med pengar som kan komma den globala tillväxten till godo.
  Varför bildar vi inte ett nytt ”skatterisksatsningsparti”? I ställlet för att samla på hög och sänka skatter, så satsar vi offensivt…

 23. pentaxZ

  Uffeb
  Skulle det vara ett problem att grävande media gräver upp problem?
  Visst, ett problem försvinner sällan för att det lyfts upp till ytan. Men det lär väl ändå ske oftare än om problemet förblir begravt.

 24. Lena Krantz

  Uffeb
  Artikeln är från 2006 såg jag så man kan ju fundera på vad som har hänt sedan dess med finansieringen av forskningen?
  Jo, jag menade att det är bra med undersökande journalister och det var det som kanske var hoppfullt.

 25. Lena K #23
  Jo jag förstod nog det. Undersökande journalistik är oerhört viktigt.
  I stort sett tycker jag att de få som vågar jobba på det sättet lyckas nå ut ibland.
  Desvärre är konkurrensen i media stenhård. På en blogg som den här borde alla funderingar och skeptiska åsikter få utrymme även om de inte är helt övertygade om hemmalagets ”sanningar”.
  När det gäller finansiering av forskning efter 2006 så har jag inte vetskap, men det kanske är en större del som finansieras privat än då? Inen aning faktiskt, men med tanke på alla skatteminskningar så gissar jag att det är så.
  Men det beror ju på vad man menar med forskning – som jag skrev tidigare – grundforskning eller forskning för att utveckla redan känd forskning till användbara och kommersiellt gångbara produkter.

 26. Jan

  #14 Labbibia
  Undrar hur stor del av affärsflygets stolar som upptas av sk-thögar som Sterner? Det var onödigt elakt. Hade det inte varit mer sakligt att tex.  skriva: Undrar hur stor del av affärsflygets stolar som upptas av klimatjetsetare som Sterner?

 27. Jan # 25
  Kanske det, men vad ska man kalla människor som parasiterar på skattebetalare, som talar om för samma skattebetalare att de måste betala MER skatt, och dessutom säger åt dessa skattebetalare, Flyg inte, åk inte bil…….
  När jag tänker efter, så var nog sk-thög inte så dumt i allafall!