Agera nu eller dö

Jag hoppas att Pär Holmgren förlåter mig, men om artikeln i Sydöstran återger verkligheten på ett korrekt sätt, så går ”klimatkämpen” lite väl långt nu. Frikopplad från sitt arbete som tv-meteorolog anser visst Holmgren att han är fri att göra vilka framtidsprognoser han vill.

Följaktligen har Olofströmsborna fått reda på att om inte mänskligheten blir klimatsmartare så går vi snart under.

”Jag tror inte att folk förstår vidden av problemet, att det är så bråttom och så stort”, säger Pär Holmgren. ”Under det här årtiondet [OBS!] kan vi räkna med 10-50 miljoner klimatflyktingar enbart från Afrika och det är lika många flyktingar som alla krig i hela historien har åstadkommit.”

”Så hur kan vi rädda jorden?”, frågar Johanna Petersson, reporter på Sydöstran.

Ja, enligt Pär Holmgren är det maten, energin och resorna som står för den största klimatpåverkan. Energivalet är kanske svår att påverka för gemene man, men vill kan välja bort billigt kött som man skövlat regnskog för att kunna producera och vi kan säga nej tack till Thailandresor.

”Du kan vara världens klimatsmartaste medborgare, men det är bortkastat om du flyger till Thailand en gång per år”, säger Pär Holmgren. Och artikelns författare verkar helt övertygad. Jag hoppas att Olofströmsborna fortfarande kan tänka själva.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tja, till Thailand vill man ju ändå inte åka som det är nu med bråk och stundande inbördeskrig.

 2. Chakotay

  I vilken värld lever måne herr Holmgren?
  Vilken del av ”ingen statistiskt signifikant uppvärmning sedan 1995” som han inte förstår.

 3. Carl: Jag tror att samma gäller semesterflyg västerut. 😉

 4. Peter Stilbs

  Vilken galenskap. Ingen bra början på veckan.

  Undrar när Holmgren ska göra slag i saken och investera alla sina bok- och föredragsinkomster i badanläggningar för överhettade Italienare längs Norrlandskusten, som han i ett halvtimmas program tillsammans med Christian Azar påstod skulle bli verklighet inom kort.

 5. Gilla

  Hå, hå jaja….
  och som vanligt är det vi ”Svenssons”  som inte ska flyga medan etablissemanget fortsätter  flyga som vanligt.
  Låt inte de ångestfyllda rödgröna laget vinna i höst!
   

 6. Labbibia

  Heja Per! Jättebra uttalande!
  Det är precis den typen av profetior jag gillar. Tidsbestämd, i en (ganska) nära framtid.
  För verkligheten kommer naturligtvis att slå sönder Pers (mar)drömmar om hur klimatet kommer att se ut om 10 år.

  Om Per verkligen brydde sig om befolkningen i Afrika skulle han kanske försöka hjälpa till att politiskt bekämpa korrumperade politiker som Mugabe och vad-han-nu-heter i Uganda  i stället. Där kan det faktiskt gå att göra skillnad.

  För övrigt gillar jag verkligen meningen ”……enligt Pär Holmgren är det maten, energin och resorna som står för den största klimatpåverkan…..”

  Ungefär allt det som behövs för ett civilicerat samhälle alltså?

 7. Kommentera artikeln och säg att sån propaganda får inte stå oemotsagd. Att en tidning verkligen tar in sånt!

 8. Gilla

  Hå, hå jaja….och som vanligt är det vi ”Svenssons”  som inte ska flyga medan etablissemanget fortsätter  flyga som vanligt. Låt inte de ångestfyllda rödgröna laget vinna i höst!

 9. Lars C

  Det står varje människa fritt att själv välja vilket kött man vill äta och om man vill äta det. De som tror sig göra en insats för klimatet skaffar sig med fördel en segelbåt med sol och vinddriven elsnurra och tillbringar semestrarna i våra vackra skärgårdar. Låt Thailandsresenärerna fara och flyga bäst de gitter, tids nog kommer det kanske en ganska så lång period när gemene man inte har råd.
   
  Det kan bli en period med höga bränslepriser mellan peak oil och att nya bränslen kan produceras i tillräcklig mängd. tex det här.
   

  Exxon miljardsatsar på Venters alger”
   
  http://www.chemicalnet.se/iuware.aspx?pageid=792&ssoid=105421
   
   

 10. Per

  Bagdad Per
  Jämför med Bagdad Bob på Wikipedia
  Han blev världskänd under invasionen av Irak 2003, då han efterhand som Saddamregimens ställning blev mer och mer hotad gav allt mer verklighetsfrämmande och bisarra kommentarer på det rådande läget.

 11. De flesta av opportunisterna dvs de som profiterade på klimatet när det var som mest hysteriskt, har ju taktiskt lämnat fältet. Det hedrar Holmgren att han kör racet ända in i planket. Felet är väl att han springer med huvudet före 😉

 12. Staffan Stolle

  Pär Holmbergs hjärna blir alltmer frikopplad från verklighet, sans och vett.

 13. Bert

  Att döma av kommentarerna som lämnats till tidningen finns det många i Blekinge som kan tänka själva.
  Pers uttalande går över gränsen.

 14. Erik L

  Jaha, kossorna tar över regnskogen, Men kära Pär varför gör dom det? Jo för att all jordbruksmark går åt till att producera ”klimatsmart” biobränsle till våra bilar, och då trängs djuruppfödarna bort från sina jordbruksmarker av de stora olje/bränslebolagen, all brukbar mark är rena guldet för dom, alltså får bönderna fly till nya marker (kanske detta som kallas ”klimatflyktingar förresten) En liten höftning: En enda etanolbil som kör 1500 mil/år kräver en odlingsyta  motsvarande vad ca 2 nötkreatur kräver på våra breddgrader (ca1 hektar), en kossa mjölkar ca 50 l per dag 50x2x365 blir 36500 liter mjölk sedan producerar dessa även ca 600 kg kött/år. alltså förbrukar en entanolbil 24 liter mjölk och 400 g kött per mil! Inte konstigt att klimathysterin leder till regnskogsskövling, men hur har denna religion mage att skylla detta på andra?

 15. Cristian

  Det är ännu värre:
  http://www.guardian.co.uk/environment/2010/apr/23/bill-mckibben-rename-earth-eaarth

  Det har nu gått så långt så vi måste byta namn på planeten!
  Svavelosande domdedagspredikanter trodde man ju hörde till det förgångna men den här killen och Hansen håller ju fanan högt…

 16. Mats Jangdal

  Ett av de centrala begreppen för SNF och för naturvården i stort är intrinsikalt värde. Alltså tanken att allting har ett egenvärde i sig, skiljt från andra värden eller värderingar. Intrinsikalismen är egentligen en värdenihilism. Om ingen tillåts sätta ett värde på något, utom detta något själv, då blir alla värden inkommensurabla. De blir med andra ord nihilistiska. Den som då tar sig för att sätta ett värde på något, i dess namn eller i dess ställe, den gör sig skyldig inte bara till en oförskämdhet, den begår ett övergrepp. Ger man sig dessutom till att bestämma värdet av något för en tredje person, då gör man sig till diktator. Om någon tycker att jag har missförstått eller misskrediterat intrinsikalismen, kan jag bara svara: Nej, jag har blott tillämpat logik. Det står var och en fritt att skärskåda mitt resonemang. Kommer ni inte fram till samma svar kanske ni ska analysera er egen logiska kapacitet ett ögonblick, innan ni kritiserar mig.
  Verkar som om Bagdad-Per trodde att nihilismen skulle kunna göra meteorologer till dikatorer, eller åtminstone medlemmar i diktatorns hov. Jo, nog tillhör han hovet alltid, narrmössan med varningsklockor och hela köret sitter som en smäck på luskulan!

 17. Jag håller med Labbibia, heja Pär.
  Ju större överdrifter ju fortare genomskådas lögnerna av allt fler.
  Lite oroande är kanske de allt fler som har sina arbeten motiverade av ett ovetenskapligt CO2-hot.
  Jag tror inte det finns många inom den starkt subventionerade vindindustrin som öppet går ut mot felaktigheterna.
  Moralen är som vanligt låg och de flesta ser om sina egna situationer i stället för att ta ett samhällsansvar.
  Hur är det med alla klimatforskare?

 18. Torsten Wedin

  Ursäkta om jag är OT igen men 5 maj 2010 kl 18.30 går ett seminarium om ”Solenergins möjligheter” av stapeln. Var? Västerås naturligtvis. 😉  Lokal: Studieförbundet Vuxenskolan, Ö. Kyrkogatan 3 i Västerås. Det är Karl-Erik Andersson som arragerar, men det förstod ni nog. Bra, Karl-Erik! Om du nu läser detta.
  Inbjudan: http://torstenwedin.se/solenergi/
  Missa inte heller bildspelet från förra veckans kärnkraftseminarium med Gunnar Littmarck i full frihet:
  http://torstenwedin.se/kduberg/
  Bilderna står Kjell Duberg för:
  http://www.kduberg.com/
  Nog med reklam!
  /Totte

 19. Här är en annan rolig, så sent som 2006 lovade (njae, hotade snarare) biologer att bananer snart skulle vara vara ett minne blott ….

  http://www.guardian.co.uk/science/2006/may/21/food.foodanddrink

 20. Morgan

  Vi har ju Al Gore som sa att Obama hade 4 år på sig (Har snart gått 1,5 år), detta får han ju äta upp, så låt oss en gång per år påminna Per H om hur det går, vi skall då alltså ha 1-5 miljoner klimatflyktingar redan i år,  dock det skall givetvis bli värre mot slutet så låt oss säja 0,5-2,5 miljoner i år. Vi gör bokslut den 31/12 så får vi se hur många det är i år, sen skickar vi in resultatet till tidningen i fråga.

 21. Peter Stilbs

  Jag läste intervjun till slut – Pär påstår att klimatflyktingarna skulle skapas av vattenbrist. 

  Jaha – inte lika konstigt påstående  – vi har ju vattenbrist på många överbefolkade ställen på Jorden. Och det är ju inget nytt för Afrika heller – det finns begrepp som regnperioder, torrperioder etc under året.

  Och uppkomsten av ”Nomadfolk” har direkt koppling till sådant.

  De i Afrika växande städernas hållbarhet är mycket bräcklig – men knappast är klimatet orsaken – det är växande överutnyttjande av vad naturen lokalt har att bjuda. 

  Nu har det gått så långt att t.o.m. Nilens tidigare roll för jordbruk är extremt ansträngd.

 22. tty

  Jonas N #18

  Det här med bananerna är faktiskt ett problem. Hittills har man löst det med allt intensivare besprutning av plantagerna med fungicider, men frågan är om det går i längden.
  Det finns dock en enkel och bra lösning. Flera vilda bananarter är immuna mot den aktuella svampen, men eftersom bananer är sterila måste immunitetsgenen överföras med GENMANIPULATION (usch!, icke PK) och bananerna blir därmed olagliga inom EU.
  Så istället sprutar man vidare med allt kraftigare bekämpningsmedel. Det är ingen slump att man numera i regel har plastpåsar runt bananklasarna i odlingarna. Tyvärr kan inte de som arbetar i plantagerna förvaras i plastpåsar, men EU:s heliga principer är ju viktigare än några sketna statare i tredje världen.

 23. tty, tack för bra synpunkter.
  Och jag vill inte ge intrycket av att jag menar att där inte finns alla möjliga sorters problem som uppstår pga av att människor gör saker. Även av den sorten där man förädlar en organism så att den inte klarar sig annat än om människor ’skyddar’ den fram tills den blir mat.

  Utan det jag vänder mig mot är dessa ständiga domedagsprofetior. Att ’nu är det för sent’ eller ’om detta händer, då går allt åt helvete’

  Att saker går åt fanders lite då och då är ju helt sant, och det behöver man hantera, men jag tror aldrig att hysteri varit den bästa metoden för sådant …

 24. Olaus Petri

  En Pär review över forskningen han stödjer sig mot och den visade att han har rätt. 😉
   
  Vår förnämsta klimatpär vill inte kliva av tåget, det står klart. Jösses vilka högform!

 25. Torsten Wedin

  Att vi kommer att få en ström av klimatflyktingar inom en inte alltför avlägsen framtid är nog troligt. Men AGW:arna har totalt missat åt vilket håll flyktingströmmen kommer att gå 😉 
  /Totte

 26. Peter

  Se tamejtusan till att spara allt sånt här nonsens… det är ju inte så fasligt långt tills deras profetior skall slå igenom.. Skall bli intressant att konfrontera Holmgren & co med det om några år!

 27. HasseN

  Pärra anno 2006:
  ”Men även här kommer man kunna se skillnader inom 50 år.
  – Det kommer bli kortare och mildare vintrar som blir snöfattiga. Somrarna blir längre och varmare, värmeböljorna blir allt vanligare. Våren kommer tidigare och hösten kommer senare. I Sydeuropa kommer det bli mycket varmt under somrarna längre fram. Invandringen kommer öka drastiskt på grund av de extrema temperaturerna. Vi kan i framtiden vänta oss säkert 100 000 flyktingar per år från dessa länder.”

  ”När vi har åkt på långsemester till Thailand så har vi köpt utsläppsrättigheter via Naturskyddsföreningen. Det bästa vore ju såklart att inte resa alls men så kan vi inte leva. Man kan ju inte bo i en grotta och odla morötter men vi måste ta ansvar för miljön och börja tänka i nya banor, hitta nya lösningar.”
  http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article450643.ab

 28. Bim

  HasseN # 26
  Haha! Jag kommer väl ihåg uttalandet ” Men så kan vi ju inte leva” Men nu har han ändrat oss. 😀

  Det är bara att konstatera att ju kallare det blir ju stolligare blir Väderpälle. Och som jag alltid sagt, stollarna är galna.

 29. Kalle

  Har ingen aning vad Pär Holmgren tjänar på sina föredrag, men förmodligen får han betydligt bättre betalt än på sina tidigare jobb. Om pengar är en drivkraft så har han sitt på det torra om tio år . Skäl nog för att hålla föredrag….

 30. Bertel

  Jag hoppas verkligen att väder Pär får än mer publicitet med dessa utsagor,för de flesta tänkande individer kommer att reagera emot eller kraftigt ifrågasätta hans uttalanden.I personliga funderingar och vid fikabordet.

  Frågor(troligen och förhoppningsvis) som dyker upp hos de som läser artikeln,är detta sant,är dessa påståenden rimliga och vet han verkligen vad han pratar om när det gäller klimatflyktingar och får vi inte flyga mer på semestern.

  Vad anser ni andra? 

 31. Slabadang!

  Själva affärside`n är nog körd!

  Att vara handelsresande i klimatalarmism är nog att ge sig ut i en mättad branch.

 32. Joakim

  Jasså är den där pajasen Per H igång igen. Ja han är ju lika trovärdig som Maria W.

 33. HasseN

  Mer från Pärra:
  ”FÖR EGEN DEL HAR PÄR HOLMGREN högt flygande planer. Varför inte en vädermusikal på Broadway eller kanske till och med på någon svensk teaterscen? -Jag har en väldigt stark målsättning att göra något internationellt inom ett par år. Om det inkluderar svensk TV alternativt svensk scen vet jag inte. Men som sagt, en stark målsättning.
  TILL DESS FÅR PÄR HOLMGREN hålla i väderpinnen på Sveriges television och han erkänner faktiskt att han spått i fiskrens. – Pohlman lärde sig av Bengt Öste och jag lärde Ingela Agardh utan att hon visste om det. Vi har alla gått i samma skola.”
  Detta är klippt från Sigtunahems hemsida, men det är borta nu..:(
  Aftonslasken 2006..:
  ”Vi kan mycket väl vara 100 miljoner människor i Sverige om 100 år.”
  ”Sverige är kanske det land i världen som enklast kan bli fritt från oljeberoende, utan att sänka vår levnadsstandard.”
  ”Det är kanske dags för någon kvällstidning att starta ett nytt ”bensinuppror”? Med tydliga signaler om stigande bensinskatter – ett öre om dagen de närmaste åren? – och givetvis krav på en snabb utbyggnad av alternativ.”
  http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article452877.ab

 34. Peter

  Pär Holmgren:
  http://www.allabolag.se/750314NJMH
  http://www.allabolag.se/5567760383

  Årsredovisning för 2009 har inte lämnats in än..

 35. Vattenbrist i Afrika kan åtgärdas om man bygger dammar och samlar upp överskottet under regnperioden.  Då skulle odlingsperioderna kunna utökas, vilket vår vän Rockström har påpekat.

 36. Inge

  Hur var det nu:”Om man inte predikar katastrof är det ingen som lyssnar”. Pär verkar mer och mer ta det uttalandet till sig. Men risken är att ingen i alla fall lyssnar eftersom inget märkbart händer. Folk går inte på vad som helst hur länge som helst, det måste finnas substans och verklig upplevelse bakom. Folk är inte dummare så det slår bara tillbaka på honom själv efter kort tid.
  Hittade förresten den här på  WUWT:
  http://wattsupwiththat.com/2010/04/25/predictions-of-global-mean-temperatures-ipcc-projections/#more-18900

 37. ”Jag hoppas att Olofströmsborna fortfarande kan tänka själva.”
   
  Ojdå. Det har dom ju aldrig kunnat innan… 🙂
   
  /Sölvesborgare

 38. Vad gör vi då om Illustrerad Vetenskap (Tidning nr13/2009 )har rätt om ”Solstorm ” 2012 ? Vulkanutbrott var ju bara en liten försmak, hur sårbara  vi människor är  i samhällen vilka hänger på några tunna koppartrådar ? Har vetenskapen lurat oss till detta ?

 39. Peter Stilbs

  helhetstänkare #38 – jag håller helt med – de kosmiska faktorerna är skrämmande – hade det som hände 1859 hänt i dag vore det kataklysmiskt. Hela kontinenters elnät kunde slås ut under månader eller år, satelliter upphöra att fungera etc.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859