A Whiter Shade of Pale

Jag associerade häromveckan till nedanstående uttryck, som dels har nämnda mening(ar), dels finns i titeln till en av mina 60-70-tals popfavoriters andra låtar (se nedan), och dels stämmer väl in på det mörkande (eller snarare blekande) som GISS ständigt håller på med.

beyond

Gå in på denna sida, och sök ”station” längst ned https://data.giss.nasa.gov/gistemp/stdata/ – jag valde Vancouver just nu.

vanko1Har någon av er nyligen kollat GISS för enskilda platser? Jag gjorde det för något år sedan, och då var det inte alls så illa som nu. Platsernas ”korrigerade och homogeniserade” temperaturgrafer syns bra, men absolut inte mellansteg bort till ”originaldata”, som knappt inte syns alls. Genom att hovra med muspekaren på lämplig plats (i rutan) kan man hjälpligt notera vad som vanligtvis är fallet – att sekelgamla data skrivits ner, och nutida lämnats ”okorrigerade”. Det borde väl vara tvärtom, med tanke på urbaniseringseffekter? Avsikten måste vara att gömma undan information som avslöjar fiddlande i syfte att skapa en illusion av uppvärmning.

Ja, popgruppen jag refererar till är mest känd för megahiten ”A Whiter Shade of Pale” (1967) , där ordet ”pale” också ingår – kanske det har varit GISS’ inspiration? Blekare färgval är svårt att finna…

Men så här ser det ut nedan om man lyckas hitta rätt till ”unadjusted”. KU’s läsare kan ju roa sig med att kolla mönstret runt om på Jorden. Det är i stort detsamma bland en stor del av de data som är sammanställda där, vad jag kunde finna (jag scrollade runt bland ca 20 orter och valde dataset som gick tillbaka till före 1900). Avkylningstrender (om något) i originaldata har förvandlats till uppvärmningstrender genom ”administrativa åtgärder” av helt anonyma personer.

vanko2Ja, märkligt(?) eller hur. Jag tror synonymerna i rutan överst i detta inläggg stämmer rätt väl in på GISS manipulationer (uttrycket har dock ett mycket gammalt ursprung, om man gräver djupare – http://www.worldwidewords.org/qa/qa-pal2.htm ).

Här är lite musiknostalgi som avslutning (tyvärr fusk det också, de mimar och spelar på instrument utan kabelanslutning, till LP-versionen från 1974). Jag tror jag såg 5 konserter med Procol Harum i Lund, som då hade ett otroligt utbud av internationella musikgäster, främst tack vare en arrangör ”Julius”. Han hade också en ”platthandel”, som jag ofta besökte.

För att fira 50-årsjubileum i år kom Procol Harum med en ny LP/CD – nummer 13 i ordningen – men det är bara sångaren/pianisten Gary Brooker som är kvar från originalbandet, eller från 70-talets uppsättningar. A Whiter Shade of Pale var för drygt 10 år sedan sedan föremål för en märklig upphovsrättsprocess, som beskrivs här https://en.wikipedia.org/wiki/A_Whiter_Shade_of_Pale (scrolla ner till Authorship Lawsuit)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. verner

  Om inte detta fifflande med avläst data är fejk då har begreppet fake news totalhavererat.
  Med detta justerande av data lurar man såväl klimatforskare, politker, prinsar journalister och intet ont anande vanligt folk.
  Tack Peter för en verklig ögonöppnare.
  Ovanstående tillsammans med John Christys diagram över den verkliga temperaturutvecklingen mätt med väderballonger och satelliter jämfört med IPCC 102 datamodeller ger mig en bild av hur politikerna kan sälla sig till fake news generatorer. Varför mörklägger dom vår vackra värld?

 2. elias

  Elias
  Tidningen UNT i Uppsala har idag en ledare om klimatet! Insiktsfull? Knappast!
  Han glömde/missade alla fake news om klimatet.

 3. Lasse

  Tack Peter
  Även jag pluggade i Lund på 70 talet och lyssnade på Procol Harom även om gladjazzen på Östgöta nation var mer attraktiv.
  Jag har två favoriter som aktivt håller koll på temperaturjusteringarna.
  Tonyheller: https://realclimatescience.com/
  Han har även tillgång till tidningsarkiv som på ett tydligt sätt visar att vi haft klimatdebatt länge-lika länge som vi haft väder! Där artiklarna illustrerar hur manipulationerna skett. Reykjavik är en favorit.
  Ole Humlum är en annan kämpe : http://www.climate4you.com/

  Telge energi anser sig manade att skrämma barnen nu på Halloween, trots att deras reklam fällts i domstol. Vi hade rätt-anser de på helsida i SVD!

 4. Olaus Petri

  Men Trump då? (frågar åt en kompis)

 5. Sören G

  Det finns dels klimatforskare som sysslar med vetenskap och dels klimat(hots)forskare som driver en agenda. De förra håller koll på fakta som temperatur, isutbredning, havsnivåer etc. De senare får forskningsanslag för att försöka bevisa att människans utsläpp av koldioxid har en skadlig inverkan på klimatet. De vägrar dessutom att att föra en vetenskaplig debatt, vilket ju den vetenskapliga metoden går ut på.

 6. jensen

  Dagens Sydsvenska:
  Hela första sidan om Nätverket Klimatfronten. :
  ” Man vill uppmärksamma hur den förda politiken skadar miljön. Man vill markera gränsen för hur politikens brister skadar miljön. Huvudfokus är att den förda politiken rimmar illa med Sveriges gröna ambitioner. Man vill syna politiker och alla försök att ” gröntvätta” miljöskadlig verksamhet, alltså försöka marknadsföra sig som miljövänlig.”

  Min kommentar: Fortsatt förvillelse betr. Klimat / Miljö.
  Eg. har de totalt rätt med sina uttalanden, men utan att begripa sammanhanget över huvud taget.
  De är kontraproduktiva med sina uttalanden.
  Dock förstår man deras egentliga målsättning ” Klimatet och temperaturhöjningen är viktiga saker. Slagord:” ”Koka latten med sol,vind och vatten.” ” Det är bra att engagera sig för barnens skull ” enl. ” en av deltagarna i miljödemonstrationen”.

 7. sibbe

  Nå, ja, klimatalarmisternas ”forskare” har från första början tagit till fusk, för annars hade man inte fått fram rätta agendan. Och vi måste medge, de har lyckats med det.
  Som vi vet så måste de gömma bort 40-talets värmeböljan och glömma att man fortsättningsvis inte har alls några termometer söder om ekvatorn. Värme-öar som ökar lavinartat: får inte ens nämnas.
  Allra först har vi alla vår Hockeyklubban- Mann, som med manipulerade icke verifierbara bevis lade grunden, hur klimatforskningen bör se ut. Mannen som kallar sig nobelpristagare har till dags data inte lagt fram, vika träd som visade att den medeltida värmetiden inte fanns, inte heller den lilla istiden. I dom flesta publikationer hos klimat-vatikanen i Potsdam ligger hans ”rön” fortfarande till grund för deras ”rön”, och vi vet att IPCC:s armageddon- temperatur-visioner från 1,5 grader till 4 grader ökning inte duger alls, nej 8-12 grader varmare och 1-2 meter högre havsytan, Grönland utan is och Antarktis kraftigt smältande inom de närmaste 50 åren.
  Detta ihopblandat med naiviteten som tycks finnas hos våra beslutsfattare och framförallt i medierna.
  Den förskräckliga värmeböljan som kommer, skall förhindras med vind och sol -energi, en logiskt omöjlig grej, att slumpartade energier skall ge oss samma levnadstandard som vi nu har. Och som dom naiva människor faktiskt tror på! Naiv i form av sitt rätta ord, dumhet. O du heliga dumhet!

 8. Håkan Bergman

  sibbe #7
  Det finns en förklaring.
  http://www.bonton.se/?d=2017-10-17

 9. Svend Ferdinandsen

  ” skall förhindras med vind och sol -energi,”
  Ser af og til på Simris, og deres forsøg med sol og vind. Meget lærerigt.
  https://www.eon.se/samhaelle—utveckling/innovation/lokala-energisystem/direkt-fran-simris.html
  I øjeblikket går det fint, der produceres mere end der bruges, men i sidste uge var der stort underskud.
  De afprøvede batteriet, det kunne levere i en time ca.

 10. Erik Pedersen

  Man tåler vel litt norsk i denne kommentarspalten håper jeg.
  Jeg tror det er nødvendig å minne om at CO2 kun er en sporgass i vår atmosfære med en konsentrasjon på 0,04%, 400 ppm, og vår andel av dette, den antropogene andelen, er kun 4%, altså 0,0016% av atmosfæren og neppe noen årsak til katastrofer. Den viktigste klimagassen er H2O, vanndamp, som utgjør 2% av atmosfæren og er ti ganger mer potent enn CO2. Den gassen er det vanskelig å fjerne…

 11. Erik Lindeberg

  Och vad är resultatet på temperaturtrenden när ALLA justeringarna räknas ihop? Jo, att trenden blir lägre än de de ojusterade data: https://drive.google.com/open?id=0B19Sr_Qmr4GJYlpGSlVPaTBuM0E

  I 2010 startades et nytt projekt (BEST, Berkley Earth) för att avslöja hur de etablerade instituten (GISS, NOAA, Hadley) hade fuskat med temperaturdata. Kända klimatskeptiker som Richard Muller och Judith Curry stod i spetsen och det oberoende projektet skulle behandla data på riktigt och på transparent sätt med syfte att komma med en korrekt temperaturserie. Bland andra togs toppfysikeren Saul Perlmutter in i teamet. Första året fick projektet pengar från fossilindustrin genom Koch-bröderna med $150 000. Efter ett år visade det sig emellertid att deras data i huvudsak sammanfaller med de etablerade instituten. Koch-bröderna drog sig ur och Richard Muller är i dag relativt ”mainstream” inom klimatvetenskapen medan banden med Judith Curry har nötts. https://drive.google.com/open?id=0B19Sr_Qmr4GJeldtdUNNaU5BX1k

 12. Peter Stilbs

  #10 – kolla https://www.klimatupplysningen.se/2010/07/20/tillbaka-till-rotterna/

  Det är värre än man leds att tro

 13. Erik Lindeberg

  #11 Peter Stilbs

  Eftersom du visar till mitt inlägg, kan du visa vad som är fel eller vad din referens har med mina dokumentation att göra?

 14. Peter Stilbs

  #12 jag kan omöjligt kolla hur Din kurva framkallats. I övrigt ville jag bara peka på hur bisarra alla dessa temperaturdata är.

  När ja själv scrollar på nämnda GISS-sida hittar jag en stor övervikt för data av Vancouver-typ.

  Har Du kollat själv?

 15. Fredrik

  Hur motiverar GISS sina korrigeringar och hur dokumenterar de dem? Det känns ju viktigt att redovisa det på ett tydligt sätt eftersom det får så stor effekt.

 16. Thomas P

  Fredrik #14 Provat att läsa på deras hemsida som start?

 17. Svempa

  Dessa homogeniseringarna är nästa steg i det styrande confirmation bias och är ytterligare ett tecken på den låga vetenskapliga nivån och i många fall rent bedrägliga uppsåt hos de som utövar detta förfarande. Jag blir alltid lika fascinerad över människor som utan att blinka går in försvarar denna vodoo-aktivitet.

 18. Fredrik

  Nu hittade jag själv en länk som delvis svarade på frågan:

  https://www.ncdc.noaa.gov/monitoring-references/faq/temperature-monitoring.php

 19. Peter Stilbs

  #18 , när jag skummar länken uppfattar jag det som om man motiverar tvärtom,dvs att gamla temperaturer varit ”för kalla” ?

 20. Fredrik

  Och här var en till:

  https://data.giss.nasa.gov/gistemp/history/

 21. Ingemar Nordin

  Erik l #11,

  ”I 2010 startades et nytt projekt (BEST, Berkley Earth) för att avslöja hur de etablerade instituten (GISS, NOAA, Hadley) hade fuskat med temperaturdata.”

  Jo, det var ju det som Muller et al försökte slå i folk, l och lyckades till viss del genom hänvistning till en ny magisk statistisk metod.

  ”Kända klimatskeptiker som Richard Muller och Judith Curry stod i spetsen”

  Snarare gjorde Muller en PR-kupp genom att framställa sig som en före detta skeptiker. Men i själva verket har han alltid varit övertygad main stream AGW-troende. Här några citat:

  ”If Al Gore reaches more people and convinces the world that global warming is real, even if he does it through exaggeration and distortion – which he does, but he’s very effective at it – then let him fly any plane he wants.” – Richard Muller, 2008

  ”There is a consensus that global warming is real. …it’s going to get much, much worse.” – Richard Muller, 2008

  ”Let me be clear. My own reading of the literature and study of paleoclimate suggests strongly that carbon dioxide from burning of fossil fuels will prove to be the greatest pollutant of human history. It is likely to have severe and detrimental effects on global climate.” – Richard Muller, 2003

  från http://www.populartechnology.net/2012/06/truth-about-richard-muller.html

  Det är sant att han var impad av Steve McIntyre och dennes kritik av Hockeyklubban. Men att han skulle vara skeptiker till klimathotet är inte sant.

 22. Fredrik

  #19: De har ju uppenbarligen gjort flera olika korrigeringar men en av de viktigare ser ut att vara att man loggade temperaturen på eftermiddagen tidigare (varmare) men på morgonen idag (kallare).

  Klippte detta från: ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/ushcn/v2/monthly/menne-etal2009.pdf

  ”As shown in Fig. 3, however, there has been a widespread conversion from afternoon to morning observation times in the HCN. Prior to the 1940s, for example, most observers recorded near sunset in accordance with U.S. Weather Bureau instructions. Consequently, the U.S. climate record as a whole contains a slight positive (warm) bias during the first half of the century. A switch to morning observation times has steadily occurred since that time to satisfy operational hydrological requirements. The result has been a broad-scale reduction in mean temperatures that is simply caused by the conversion in the daily reading schedule of the Cooperative Observers. In other words, the gradual conversion to morning observation times in the United States during the past 50 years has artificially reduced the true tem- perature trend in the U.S. climate record (Karl et al. 1986; Vose et al. 2003; Hubbard and Lin 2006; Pielke et al. 2007a).”

 23. Olle R

  Det här var en riktigt blek tramsig konspiratorisk bloggpost av Peter Stilbs.
  Lika blek och falsk som Zombieargumentet att GISS justerar data.
  Justeringen från gul till rosa kurva är gjord av GHCN, inte GISS. ( repetera nu denna mening hundra gånger så kanske det fastnar).
  Den svarta kurvan är resultatet efter GISS UHI-justering. I princip bygger alla långsiktiga förändringar (det som kallas klimat) i Giss dataset enbart på rurala stationer (brightness index under 10).
  I detta fall kan man säga att Giss svarta rurala omlands-kurva verifierar GHCNs justering i och med att de sammanfaller väl.
  Originalkurvan är troligtvis ett falsarium där där data från olika instrument, platser och avläsningsrutiner felaktigt skarvats ihop. Jämför gärna med intilliggande stationer:
  https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_find.cgi?lat=45.68&lon=-122.65&ds=5&dt=1

  Det kan också vara värt att påpeka att stationen ”Vancouver 4 Nne” inte är från storstaden Vancouver i Canada, utan från Portland, Oregon.

  Om man på grund av sin tro på förhand ”vet” hur de riktiga temperaturkurvorna ska se ut, om man tror att justeringar är illvilliga och felaktiga, så är det förstås lätt att hitta och körsbärsplocka exempel som bekräftar detta. Vill man vara objektiv hittar man dock minst lika ofta exempel på motsatsen.

  Faktum är att summan av alla justeringar sänker den huvudsakligen antropogena uppvärmningstrenden efter 1950, medan den ”naturliga” uppvärmningen före 1950 ökas på av justeringar:
  https://twitter.com/rarohde/status/843799201544900608