Enligt en summering på Vita Husets hemsida höll President Biden och president Xi Jinping ett toppmöte i Kalifornien i november 2023, som följdes upp av en telefonkonferens i april 2024. Mötena sägs varit uppriktiga och konstruktiva. Ett antal bilaterala och globala frågor diskuterades inklusive potentiella områden för samarbete och utbytte synen på områden där man har olika syn.
På diplomatspråk heter det så när man inte kommer överens om nånting. Här sägs ändå att man gjorde klart att USA och Kina är konkurrenter. En sak plockar vi i alla fall. De ansåg att planeten har utrymme för två maktpoler – USA och Kina alltså. Ryssland inte nämnt trots deras stormaktsambitioner.
Vi behöver alla uppdateras på det som smyger sig på oss. Politiker och journalistkåren i vår niondel av världen behöver ett ”wake up call” bort från navelskådande fokus på grön omställning och jagandet av ”kollapstemperaturer” alltid någonstans i världen. Börja med att ordentligt bevaka nästa BRICS-toppmöte 22 – 24 oktober under president Putins ledning i Kazan, huvudstaden i den ryska delrepubliken Tatarstan.
Allianser längs den Nya Sidenvägen gagnar både Kina och Ryssland.
Ryssland i egenskap av mötets presidentskap har sagt att fokus ska vara att ”främjande av hela skalan av partnerskap och samarbete inom ramen för tre huvudspår – politik och säkerhet, ekonomin och finans samt kulturella och humanitära band”. Låter bra för vilket land som helst, och stort behov av allianser. https://infobrics.org/
”att stå emot västliga influenser och peka ut en ny färdriktning”
Observera att inte någonstans i något sammanhang eller någonstans på hemsidan nämns något om något som liknar ”Net Zero”, grön omställning eller jakt på koldioxid. Avsaknaden av detta är total. Den största, tystaste förändringen i världspolitiken måste vara utökningen av BRICS. En sammanslutning av 11 länder som formar en allians med målet ”att stå emot västliga influenser och peka ut en ny färdriktning”. Grundarna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika fick nya medlemmar i början av året, inkluderande Egypten, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien. Inga små spelare. 3,5 miljarders befolkning. 280 000 miljarder kronor bruttonationalprodukt.
BRICS-gruppen växer snabbt. Tidigare i år rapporterades att ytterligare 34 länder uttryckt intresse för att ansluta sig, med många förfrågningar från Afrika, Sydamerika och Asien. Det är inte svårt att föreställa sig att de ryska satellitstaterna också siktar åt samma håll.
Det är ett par stora problem med det här. Ett exempel är för oss i EU i vår niondel av världen, som reducerar sina koldioxidutsläpp genom avindustrialisering och outsourcar allt skitigt till utvecklingsländerna. Och sedan blir upprörda över deras utsläpp.
Nordamerika med USA har drivit en lika sanslös politik där koldioxiden som huvudfiende förblindat. Särskilt Kina har långsiktigt jobbat på att skaffa sig vänner på de platser i världen där framtidens råvaror finns. Medan vi ordnat kreditförbud för fossila investeringar och i princip förhindrat välståndsutveckling, med lite småpengar till solcellsanläggningar och vindkraft. Inte konstigt om utvecklingsländerna uppfattar Kina som nyttigare vänner.
BRICS, den geopolitiska maktkampen och CO2 – Klimatupplysningen
Som synes i länken fick Putin stanna hemma för att inte riskera arresteras i Johannesburg.
Det är inte av någon högre makt givet, att världsordningen kommer att vara oförändrad för all framtid.
Maktpolerna som dragkampen står mellan är USA och Kina. Ekonomisk makt och vapenmakt. I kraft av sin vapenmakt har USA efter världskrigen utgjort världspolis. Kina har i kraft av sin industriella utveckling försett världen med billiga konsumtionsvaror. Ryssland gör med sin olja och gas anspråk på att vara en stormakt, men är industriellt mindre utvecklade.
Det är ett klassiskt begrepp, att inget är bättre än en gemensam yttre fiende för att hålla ihop folket. Romklubbens deklaration att utnämna koldioxiden till den rollen har i alla fall spelat någon roll för utvecklingen i vår niondedel av världens folk. Globalisterna har länge, och med kulmen i Paris 2015, agerat efter den planen. Understött av världens största kapitalägare.
BRICS-ländernas avoghet mot USA är det mest gemensamma de har. Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika är annars en spretig samling med avseende på samhällssystem och kultur.
Tillspetsat så jobbar BRICS-länderna oförtrutet på att öka sin befolknings välstånd och har noll prioritet på att överge fossil energi, medan vi lika övertygat avvecklar vårt välstånd.
BRICS agenda: Tre huvudspår – politik och säkerhet, ekonomin och finans samt kulturella och humanitära band
USA och Kina är klarsynta när de säger att de är konkurrenter. Det de konkurrerar om är makt. Militär makt. Ekonomisk makt. Inflytande för att främja de egna politiska systemen och kulturen.
Militär makt
Världens mest kraftfulla militära kapacitet har i nuläget USA. Kina bygger stadigt sin förmåga, men är försiktiga med militära allianser. De försvarar Nordkorea. De stöttar Ryssland så diskret som möjligt. Det som möjligen skrämmer Kina, åtminstone till dess de känner sig starka nog, är att grannländerna skapar en ”NATO-variant”. BRICS är ju inte uttalat militärt samarbete mer än ”politik och säkerhet”.
Ekonomisk makt
De som har stormaktsambitioner ser olika ut. Rysslands ekonomi är varken stor eller stark. USA har en direkt ohälsosam statsskuld. Inför varje budget räddas situationen av att kongressen och senaten i sista stund under stort oväsen godkänner ett ännu högre skuldtak. Enligt US Dept Clock.org nu 123 % av BNP. Skuldbördan har ökat från 35 % av BNP 1980. Bedömare menar att de aldrig kan återbetala sina lån. Att USA trycker på för att NATO:s medlemmar ska stå för sin del av försvarsutgifterna är fullt begripligt. Amerikanska skattebetalare är inte mindre motvilliga än européer.
BRICS konstaterar som ett tema för kommande diskussion vid mötet i oktober, 2024:
”The BRICS economic alliance is certainly poised to welcome a host of new countries into the bloc this year. Additionally, they are also likely to make a secondary major announcement regarding a native currency, or a continued de-dollarization effort. Whatever they do announce, it will capture the attention of the world and boast unprecedented geopolitical ramifications.”
Watcher.Guru
Ambitionen är alltså att skapa en valuta som utmanar USD som världsvaluta. Vad än de nu kommer att annonsera kommer att fånga världens uppmärksamhet och blåsa upp geopolitiska förgreningar vi aldrig sett tidigare. Så är det kanske. I vilket fall är vi antagligen tagna på sängen.
Kina är inte längre en ekonomi med över 10 % årlig BNP-tillväxt. Men de kämpar på och här är troligen det som vi måste vakna upp inför. Misstaget att skylla på ojusta metoder med statsstöd och valutapolitik har vi gjort förr.
Vi lät Japan köra över oss med sin tekniska utveckling. Billiga kopior av västerländska produkter betraktades de som alldeles för längre. Tills vi fick resa till Japan och lära oss kvalitetsstyrning och industrimanagement.
Ett pågående kvalitetsgrundat ledarskap, systematiskt förbättringsarbete och ett långsiktigt kvalitetsfokus. Det är Kina idag. Det som kallas ett handelskrig är i mångt och mycket ett kvalitetskrig. Det finns förstås andra aspekter på relationen med Kina.
Den politiska övertron inom EU på att skydda väst med handelshinder, tullar och förbud är mycket farlig. Långsiktigt riskerar sådana åtgärder, att fördröja probleminsikten. Kvalitet och produktivitet är nödvändigt i all konkurrens.
Om man beaktar vilken effekt ett litet land som Japan en gång hade på vår ekonomi, kan man ana vad ett fullständigt kinesiskt kvalitetsgenombrott skulle kunna resultera i. Historiska misstag borde vi inte upprepa.
Lägg omedelbart ner alla funderingar på koldioxidtullar på importen. Bland det skadligaste som är på gång.
Klimatpolitiken spelar en huvudroll i det geopolitiska dramat
Koldioxidjakten driver upp kostnader och driver därmed avindustrialiseringen av västvärlden. Dels för att omställningsåtgärderna försämrar industrins och samhällets produktivitet. Dels för att prissättningen av utsläppsrätter i ETS – system är så enormt olika, där EU sticker ut med högsta och snabbast ökande priset i världen.
Kina eldar på. De ökar sitt energibehov och bygger också kärnkraft och solkraft i stor skala. Men kol är snabb och billig energi som Kina konkurrerar med. Billigare arbetskraft. Statsstödd industriutveckling. Modulerar valutan så det passar dem.
Kina har nu också egen teknisk utveckling i snabb takt av produkter med fokus på kvalitet som främsta konkurrensmedel. Bygger toppmodern industri i hög takt. Enda chansen är att väst ligger i selen och inte hamnar efter. Vaknar för sent.
Att skydda oss med koldioxidtullar och handelshinder fördröjer bara en nödvändig anpassning.
En lämplig anpassning att börja med vore att se rättvisa priser på utsläppsrätter. Världens högsta som vi har inom EU med ETS, avser att driva på koldioxidminskande åtgärder men huvudeffekten är medveten harakiri för EU:s industri. Kostnaden ingår i kalkyler som de svenska stålprojekten till exempel. Inhemska varor blir dyrare och skyddstullar ska hindra ’fulimport’ av billigare produkter. Tillverkningen flyr från EU till Kina och andra länder som inte jagar koldioxid
Utsläppsligan enligt Institute for statistical Review of World Energy, data för 2023. Andel av de globala koldioxidutsläppen, Kina 31,9 %, Indien 8,0 %, Ryssland 4,6 %. Totalt för BRICS efter januari 2024 50,3 %. Sverige 0,1 %.
Fossila bränslen är hörnstenen i blomstrande ekonomier. Brasiliens ekonomi är i nivå med Indiens och Rysslands. Och i samma utvecklingsfas som Indiens.
Brasiliens ekonomiska framtid hänger på fossila bränslen (klimatvett.fi)
Indiens BNP har genomgått en explosionsartad ökning från blygsamma 470 miljarder dollar år 2000 till svindlande 3,7 biljoner dollar idag. Indiens djärva inställning till energianvändning är att fullt ut utnyttja lokala kolreserver och bli en av världens största importörer av olja och gas. Dessutom med en tidsfrist till 2070. Indien har inte gett något kategoriskt löfte om att uppfylla det de lovat om koldioxidreduktion.
Sammanfattat
Via BRICS och dess utvidgning arbetar Kina på med små steg och asiatiskt tålamod mot sin vision till 100-årsjubiléet. Någon nämnvärd allmän debatt i Europa och i Sverige, som visar att vi lämnat gamla hjulspår och inser vad som kan vända världsordningen syns inte till. Vi är så uppfyllda av vår godhet som frälsare från klimatkrisen, att vi fortfarande inbillar oss att världen kommer att följa vårt exempel. Vi i vår niondel av världen och snarare avskräckande exempel.
Evert Andersson / Mats Kälvemark
Evert & Mats, TACK!
Tack för all upplysning efter ert oupphörliga slit att söka vad som verkligen händer bakom och under allt politiskt pladder här i landet, i EU och i USA.
Detta sker medan våra barn och unga sedan länge drabbats av det ”progressiva” utbildningssystemet, där de själva ska styra och fylla innehållet i sin tid i det som en gång var ett system för utbildning för landets bästa, vilket nu har nu blivit mest som en lekskola för alla åldrar där själva bildningsbegreppet försvunnit.
Nu sitter vi här i landet med valda ombud för vårt lands bästa där bildning i naturvetenskap och teknik inte får komma till tals och där den tredje statsmakten, MSmedia, effektivt rensat ut den naturvetenskapliga och tekniska bildningen.
Och vad, vem har styrt allt detta om inte miljörörelsen som infiltrerat hela samhällskroppen här i väst och frågan är om inte vårt arma land är värst.
En alldeles utmärkt analys av vart den framtida världsordningen är på väg …
Att som svenska och europeiska företrädare inbilla sig att resten av världen skall följa vårt exempel av självutplånande politik för att ”rädda klimatet” är bland det dummaste man kan tänka sig …
Om västvärldens så kallade ”ledare” skall förstå hur de österländska, främst kinesiska, härskarna tänker så behöver de plocka fram sin ”Sun Tzu”, fritt översatt österlandets syn på ”The Art of War”. Visserligen skriven för 2500 år sedan, men fortfarande aktuell när det handlar om politik som sträcker sig längre än till ”kvartalsrapporter”.
På ett plan verkar det som om om EU ändå tagit till sig det österländska tänkandet eftersom man satt upp mål som sträcker sig någon generation in i framtiden, dock med målet självutplånelse i stället för välstånd …
#1 Fortsättning
I ”min egen lilla värld” kan jag nu se tillbaka till hur det blev fult att som teknolog på CTH söka insikt i vad utvecklingen inom kärnkraften kunde betyda för samhället och hur ”biologi” blev mest angrepp på industrisamhället.
Den så kallade progressiva skolan kom något senare med sina konsekvenser, men våra valda ombud för landets bästa visar nu stolta upp resultatet av denna förödande soppa.
jättebra artikel
Tackar för en bra omvärldsupplysning. Öst har nu insett att det inte längre går att lita på oss. Att USA såg till att fimpa Ryssland från Swift (först efter byte av chef) har varit avgörande. Det innebär att behoven av att etablera ett eget ”handelssystem” drastiskt ökat. Hotet mot t.ex USAs statskuld handlar främst om vilka som nu ska köpa dollar och därmed förvärva nya statslån som USA behöver för att bara betala räntor. Räntor som hittills knappt gynnat deras egna ekonomi. Därav behovet att etablera en digital valuta (inkl öka skatteintäkter). Globaliseringen är död och risken ökar att öst sluter sig på sikt.
I framtiden kommer ”klimatomställningen” användas för att beskriva varför väst’ hegemoni föll (även om det inte är huvudorsaken).
https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/paris-olympics-failure-green-policies-on-display/
Vem tror att dessa beslutsfattare lever som de lär?
I ljuset av detta är utvecklingen inom EU destruktiv. Klimatambitioner dikterar fram en degenerativ teknisk utveckling. Vad skall vi med högteknologiskt kunnande till, om den förbjuds eller ratas att användas? Den s.k gröna tekniken kan bara ses som nödlösningar jämfört mot ingenjörskunnandet inom exempelvis kärnteknikområdet. Om vi inte kan eller längre får konkurrera fritt med omvärlden blir vi tekniskt och ekonomiskt isolerade. Skall kanske också lagar införas för tankeförbud?
Ny grön teknik i all ära, dvs ny kunskap. Jag kommer ihåg 80-talet när ny datateknik gjorde beslutsfattare saliga av nya ”kontrollmöjligheter”. Digitala Management-system skulle ge dem kontinuerlig kontroll av företagens samtliga processer. Förhoppningarna kom ordentligt på skam.
Nu är nya generationer ledare med ännu större kontrollbehov igång med liknande projekt. Men denna gång under det som definitivt liknar en fascistisk flagg och under överstatlig ledning i public-private partnerships (PPP).
https://open.substack.com/pub/stiftelsenpharos/p/vagen-mot-en-global-teknokrati?utm_source=share&utm_medium=android&r=44tjw9
22 september träffas ”de” inför kommande tillfälle att utlysa den kris (klimatkris t.ex) som ska kunna utnyttjas för maktövertagande.
Nej, det är inte en konspiration-teori, det är verklighet!
En utmärkt sammanfattning av omvärldsläget och vart vi är på väg. Ingen tvekan om att klimatpolitiken förblindar alldeles för många västliga ledare och MSM. Man har fastnat i en återvändsgränd som är svår att ta sig ur.
Utmärkt! Spelet äger rum på planen. Där spelar nu BRICS. Sverige med flera dårfinkar klättrar allt högre upp på läktaren och lämnar spelet till dem som inte tror på klimatlarmen.
Men ”rättvisa priser på utsläppsrätter” är väl att fortsatt spela med i klimatspelets avlatshandel?
Jag undrar också över ”globalisternas” möjliga strävan efter att försvaga välståndsländernas ekonomi och industri. Vem tjänar pengar på att försvaga sin marknad? Räknar de med växande BRICS-marknad? Eller är det bara Makten?
Det gillar nog inte Kina.
Vad var den viktigaste orsaken till att nämnda Management-system inte blev framgångsrika?
Svar: Det föll på data-insamlingen. Det blev helt enkelt för komplicerat och för dyrt.
Så hur har ”de” tänkt denna gång för att lyckas?
Svar: Allas vår mobiltelefon. Din telefon kommer via apparna (eller redan via OS) att rapportera in det vi tvingas registrera. Allt som vi gör kommer i princip till slut registreras och superdatorer med AI uppställda i nordliga länder som Sverige med ”billig/subventionerad” energi kommer driva insamling och processande.
#11
Räddningen från ökad insamling av data blir nog de förnybara energikällorna de kommer inte att klara av att försörja alla dessa serverhallar, det är som alltid de små detaljerna som stjälper lasset. I detta fall den brist på energi som uppstått de senaste åren, kanske därför man nu åter hyllar kärnkraften man har insett att övervakningen behöver energi 24/7.
Ja BRICS är i första hand en sammanslutning där medlemmarna har som ambition att komma ur USAs maktsfär.
Angående ny valuta så finns det en rapport som rekommenderar en gemensam handelsvaluta inom BRICS, ”The Unit”, samtidigt som de nationella valutorna finns kvar. ”The Unit” skall till 40% vara kopplad till guld och 60% till en korg av medlemmarnas egna valutor. Om det blir en koppling till guld kommer det få stora konsekvenser för våra ”västliga” fiat valutor och på sikt innebära att våra valutor kommer behöva ersättas också. I värsta fall sker övergången på ett kraschliknande sätt.
(Men man kan på ett sätt säga att kraschen redan inträffat fast långsamt. Fiat valutorna har tappat ~98% av sin köpkraft under de 50 år de existerat, jämfört med guldet.)
En fråga som måste ställas är: Varifrån skall våra ”västliga” nationer få tag i allt guld som behövs och hur skall inköpen finansieras?
USAs statsskuld är så stor att det är den som framöver kommer bestämma räntenivån kan man säga. De som i framtiden skall låna ut pengar till USA (genom obligationssköp) kommer kräva högre räntor pga hög risk. Det i sin tur gör att FED inte kommer kunna styra räntan baserat enbart på inflationen. En högre räntenivå kommer bli förödande för hela det finansiella systemet.
Bra sommarprat idag av journalisten Arne Müller. Ny röst för mig. Hoppas många lyssnar på detta. Äntligen tar någon bladet från munnen och upplyser allmänheten om det orealistiska med den norrländska gröna omställningen – med vindkraft. Och att tillgången på metaller kommer att bli en flaskhals.
Jacob N. (Pharos) meddelar att Magdalena Andersson blivit medlem i den Trilaterala kommissionen. Ännu en som visar att hen är fast i FNs förlamande famn och som inte är mottaglig för vad vetenskapen har att säga.
#11-12. Enda sättet att leva hela utanför digital registrering kan vara att bo under en gran i skogen och livnära sig på bär, svamp och rötter med friskt (?) källvatten därtill. Dit kan vi ändå vara på väg, om övernitiska alarmister får hållas.
#16. … leva helt utanför… skall det stå.
#14
En intressant faktauppgift var att satsningarna till gröna omställningen i Norrland de närmaste decennierna kommer att uppgå till 1000 miljarder eller mer. Jag noterar att de till stor del bekostas av staten. Att jämföras med de statliga kreditgarantierna för svensk kärnkraft där det pratats om 400 miljarder om jag inte minns fel.
#18 Mattias
Statliga kreditgarantier för kärnkraft stämmer nog inte.
Däremot garantier att staten har gör avsikt att ”fullt ut” fullfölja viljan att ha kk då privata investeringar här i Sverige annars inte vågas (regeringsbyte osv)
Det har däremot pratats om investeringar upp till 400 Mdr i kk samt lika mycket till för att producera om vi ska ha vätgasstål etc.
ITALY Move Towards BRICS and No to EU: What’s Next?
2024-08-12
https://www.youtube.com/watch?v=HIMFWc73bVs
Mvh,
BRICS To Leave UN: What’s going on?
11 aug. 2024
https://www.youtube.com/watch?v=cwlq1qC93BM
Mvh,
Om BRICS lyckas skapa en gemensam valuta av något slag, är här någon som avser att, helt eller delvis, flytta sina privata besparingar till den valutan ?
#19 Thorleif
300 Gkr i statliga lån, räntefritt under byggtid, garantipris på 80 öre som du o jag måste garantera. Enligt vad som sades igår. Kanske regeringen tagit intryck av BRICS (ffa Kina) att staten ska gå in och stötta företag i planekonomisk anda.
Lustig sammanslutning av länder det här BRICS, Saudiarabien och Iran i samma ”klubb”. Kina och Indien som fightas i Kashmir. Finns det något gemensamt mer än viss aversion mot väst (bland de styrande, inte hos befolkningen)
Kina och Ryssland med gigantiska demografiska problem om 10-20 år, kolla bara befolkningspyramiden för Kina.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_China
Fertilitet på ca 1 barn/kvinna nuförtiden (trots borttagen enbarnspolicy). Bra idag (många mellan 30-60 år som jobbar, få barn och gamla), men mindre bra om 30 år. Ingen demokrati, statlig styrning som lägger sig i, ett språk få andra kan lära sig på rimlig tid, liten invandring av duktiga människor från andra länder. Inte direkt sådant som på lång sikt befrämjar ekonomisk utveckling. Ryssland ska vi inte prata om.
Indien har bättre möjligheter, språkligt, demokrati, etc men i ett val mellan väst och ryssland/kina så är ju valet givet för dem.
Ingen slump att många kineser, indier, pakistanier etc med utbildning söker sig till USA/Europa. Det är här utvecklingsmöjligheterna finns, idag och imorgon
CES #20,21
Skräpvideor, svammel med videosnuttar helt utan nåt samband med svamlet. Och vad är global south? Stephen Kotkin vet, se och lyssna på honom i stället.
https://www.youtube.com/watch?v=oevcTSV0tO8&t=115s
Se gärna hela videon.
Håkan Bergman #24
Betydelsen av Global South på engelska, se:
https://dictionary.cambridge.org/sv/ordbok/engelska/global-south
BRICS New Deal Shocks the World…Watch Out US Dollar!
https://www.youtube.com/watch?v=-oa8uIqHRvw
Mvh,
Väst kräver att inte så rika länder ska låta bli att använda fossila bränslen i sina försök att bli rikare. Sådana krav kommer inte BRICS med. Så det är klart att de inte så rika länderna föredrar BRICS.
Rysslands industri och tjänsteproduktion gick i år om råvaruproduktionen. Stora förändringar som vi inte pratar om här i Svedala.
OT: bjerströmskan har visst tröttnat på att åka världen runt för skattepengar…
Saknad av greta, mp och ev någon till…
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tack-erika-bjerstrom-vi-fortsatter-granska-klimatfragan
CES #25
Så kan en ordbok definiera global south, men vad betyder det i debatten? Och vem har rätten att tala för the global south, vad det nu är? Vad betyder förnybar energi? Finns det definierat i en fysikbok? Förmodligen inte men det används i debatten. Don’t become like them, lyssna på Kotkin!
En tre veckor gammal video och världen, åtminstone min, är fortfarande inte schockad.
BRICS skapades ursprungligen inte av de deltagande länderna utan som konsekvens av att ett antal större fonder hade behov att avsätta kapital i obligationer. Stora obligationsmarknader är Brasilien, Ryssland, Indien, Sydafrika och Kina och på så sätt skapades BRICS. Medlemsländerna har inte lyckats med särskilt mycket. Det finns en utvecklingsbank men där kommer 90% av kapitalet från Kina. Det finns en anledning för länderna att samarbeta med Kina eftersom det är en stor handelspartner till dem men i övrigt finns inte stor anledning för dem att tala med varandra, det har få gemensamma intressen och handlar i endast mycket begränsad omfattning med varandra. Kineserna hoppas på att få så många som möjligt anslutna så att de kan ställa krav på Washington avseende lättnader i handelshinder men bryr sig i övrigt inte speciellt mycket om de andra. Indien verkar nu i sin utrikespolitik att alliera sig allt mer mot USA men har historiskt ett mycket ansträngt förhållande till Kina. Tidigare har vissa länder försöka etablera en ”new international economic order” för att västländerna skulle omstrukturera sin handel och ge fördelar till sina forna kolonier, något som kallades Africa, Caribbien, Pacific (ACP) gruppen men av det blev det inget. BRICS är omöjligt mer diversifierad i sina intressen än vad ACP var och försöker BRICS utöka sin medlemsskara så kommer det inte underlätta för dem att komma överens om en gemensam agenda. Nu har de dock utökat medlemsskaran till att inkludera, Iran, Saudi, UAE, Egypten, Etiopien och Argentina. Genom att inkludera Iran (och tidigare Ryssland) samtidigt med Saudi och UAE så säkerställer man bland annat att de aldrig kommer att ha en gemensam energipolitik, de är i grunden fiender. Kina har troligen nått sin peak och står nu inför en stor demografisk kollaps där estimat om en halvering av befolkningen sträcker sig mellan 2050 till 2100. Deras produktivitet har inte ökat alls i takt med deras lönekostnader varför ett land som Mexico är nu mer konkurrenskraftigt än Kina i de segment de agerar inom. USA är fortsatt den stora vinnaren med en betydligt mindre utmanade demografisk struktur, självförsörjande inom en rad strategiska områden inte minst energi, en utlandshandel som utgör ca 15% av BNP där Canada och Mexico är de största handelspartnerna. De har en stor statsskuld men ca 1/3 av den är skulder mellan olika myndigheter, 1/3 är skulder till amerikanska banker och medborgare och en förhållandevis liten del skuld till utlandet. USA kommer att fortsatt vara den stora ekonomiska och militär makten i världen men sedan en tid tillbaka allt mindre intresserad av att trygga den globala handeln vilket kommer att få konsekvenser inte minst för EU.
#23 Bubo
Känner jag inte till. Alltså inga förlustgarantier å krediter men golvpriser. 80 öre låter konstigt men kanske kopplat till flera villkor? Kanske handlar det om diskuterade förslag? Källa?
#30 Michael
Intressant information. Tack.
Håkan Bergman #29
The Term “Global South” Is Surging. It Should Be Retired.
Utdrag:
”The Origins of “Global South”
”Carl Ogelsby, an American writer and activist of the New Left, apparently coined the term “Global South” in 1969.”
”The concept of the Global South as a synonym for the Third World began to gain traction in the 1970s, with the call for a New International Economic Order. But it really rose to prominence with the 1980 Brandt report.”
”Today the members of the G77, now 134 countries strong, regularly refer to themselves as the Global South, and the UN has launched multiple bodies and initiatives to respond to their needs and aspirations, including a UN Office for South-South Cooperation.”
”To avoid repeating past mistakes, Western policymakers should beware reifying the Global South, as if it were a single entity, and instead tailor strategies of engagement to specific countries, not least when it comes to so-called pivotal (or swing) states such as Brazil, India, Indonesia, South Africa, or Türkiye.”
https://carnegieendowment.org/posts/2023/08/the-term-global-south-is-surging-it-should-be-retired?lang=en
Mvh,
Michael E #30
Tack för sammanfattningen!
#31 Thorleif
Google is your friend:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2024/08/finansiering-och-riskdelning-vid-investeringar-i-ny-karnkraft/
En bit ner finns det som pdf.
Själva siffrorna 80 öre och riskfri ränta, belopp etc på sidan 229 och framåt.
300 Gkr är baserat på en kostnad på 400 Gkr men det är ju 75% av totala, så blir de dyrare så skjuter Uffe bara till mer pengar (upp till totalt 600 Gkr)
Såklart är det bara förslag ännu, det är ju en utredare som kommit med det. Men antar att personen i någon form ändå förankrat förslagen.
#35 Bubo
Tackar! OK då är jag med nu när jag inser att det handlar om rubriken ”400 Mdr” som figurerat nyligen (utrednings-”förslag”).
Lär säkert analyseras grundligt kommande tid och kommenteras flitigt.
Peter Grandich
https://investingnews.com/peter-grandich-investing-tips/
Mvh,
I min kommentar 22 här ovan ställde jag frågan: ”Om BRICS lyckas skapa en gemensam valuta av något slag, är här någon som avser att, helt eller delvis, flytta sina privata besparingar till den valutan ?”
Det är ingen som svarat, vilket jag tolkar som att även de som är entusiastiska om BRICS skulle tveka att placera sina egna medel i en ny valuta skapad av dessa länder. Det är märkligt, eftersom det påstås vara framtidens valuta, allt medan USD, Euron, GBP och andra västvalutor spås en katastrofal framtid.
Lars Mellblom #38
Det är nog mer av lite önsketänkande än vad man tror på som spelar in kan jag tänka mig.
Även om dollarn tappat något som del av den globala valutareserven så har detta inte ersatts av Euro eller Renminbi utan mer av valutor från mindre men starka och öppna ekonomier som Kanadensisk och Australisk dollar.
EU’s ekonomi är stor men dess kapitalmarknad är inte integrerad och kreditbetygen för länderna varierar starkt.
Kina saknar öppenhet och demokrati etc.
Största hotet mot dollarn är USA’s finanspolitiska situation, tex statskuld och politisk polarisering.
Men de flesta bedömer nog att detta är mer överkomlig och att dollarns betydelse kommer att minska långsamt. Men nu och närmaste framtiden kommer fortsätta vara centralbankernas val.
Att BRICS skulle lyckas skapa en valuta med dessa förutsättningar är nog inte troligt inom överskådlig framtid.
#Fredrik S 39#
Javisst, men min poäng var att eftersom några här på KU entusiastiskt argumenterade för en BRICS-valutas fördelar jämfört med övriga västvaluter, kunde man tro att dessa personer gladeligen skulle investera i den nya valutan.
På andra fora kan man läsa redaktionell text och kommentarer om hur urstark Rysslands ekonomi är just nu och vilken ljus framtid den har. Då kan man kanske antaga att rysslandfonder står på topp och att köparna står i kö. Vid googling verkar det snarare vara tvärt om. Konstigt!
#40 Lars Mellbom
Det är klart att en valuta som är kopplad till guld har fördelar, den utgör ju legalt sett riktiga pengar medan våra västliga betalningsmedel enbart är fiat valutor. En valuta har inget inneboende substansvärde till skillnad från pengar. Jag skulle dock inte vilja äga BRICS nya ”the Unit”, det känns för osäkert av andra skäl. Men att växla över från SEKisar till guld och silver är något jag rekommenderar starkt! En ny BRICS valuta kopplad till guld kommer innebära påfrestningar för våra fiat valutor. Vi är lite förblindade i vår kultur och lärt oss lita på SEKisarna och dollarn men det är mycket märkligt eftersom de tappat ca. 98% av sin köpkraft sedan de skiljdes åt från guldkopplingen 1971. Det kommer inte bli bättre framöver med tanke på de höga stadsskulderna i väst. Vakna!
PS! Guld på ”all time high” i går men det är inget vi läser om i media…
BRICS eventuella nya valuta ”The Unit” kommer, enligt den rapport jag läst, bara vara till 40% kopplad till guld. Resterande 60% blir kopplad till en korg av olika BRICS valutor. Så The Unit kommer inte utgöra en fullgod koppling till guld. Men en ny handelsvaluta mellan medlemmarna kommer innebära att dollarn alltmer tappar sin status som reservvaluta. En minskad efterfrågan på dollar kommer innebära ett sänkt värde = inflation. Dessutom kommer de som lånar ut pengar till USA genom obligationsköp framöver kräva högre ränta pga den ökade statsskulden. Det i sin tur kommer medföra att man inte kommer kunna styra räntan enbart mot inflationen.
Som jag skrev tidigare så har pengar definitionsmässigt sett ett inneboende egenvärde. Valutor, däremot, utgör enbart kredit. Dvs. staterna agerar kreditgivare och när vi utbyter dollar eller SEK med varandra så utbyter vi själva verket statens skuldebrev. Värdet på skuldebreven beror på kreditgivarens kreditvärdighet. Ju högre skuldsättning kreditgivaren har desto mindre blir skuldebreven värda = inflation. Inflation handlar inte om att varor och tjänster blir dyrare, den handlar om att kreditgivarens kreditvärdighet minskar eller att valutamängden ökar! När pengar var kopplade till guld var priser mycket mer stabila!
Om en valutas köpkraft har minskat med 98% (likt dollar och SEKisar jmf. guld) så är det ju inget annat än en krasch, men med ett utdraget förlopp. Det är inget som tyder på att denna pågående krasch kommer upphöra framöver eftersom skuldsättningsnivåerna ökar. Förr eller senare kommer systemet att upphöra att fungera och det kommer innebära en smärtsam övergång till ett nytt system…
Så sammanfattningsvis, om nu guldpriset igår noterades på ”all time high” gentemot dollarn så är en mer korrekt beskrivning att det var dollarn som noterades på ”all time low” gentemot guldet. Processen fortsätter… Dollarn är kungen… men bara bland råttorna! 😉
#Erik A 41, 42#
Huvudskälet till min skeptiska inställning till ”The Unit,” eller vad den nu kommer att kallas, är regimerna som står bakom den. Det är helt enkelt länder som man inte kan lita på, vare sig att sköta sin egen ekonomi eller ännu mindre sköta en gemensam valuta under en längre tid.
#43 Lars Mellbom:
Jag förstår. Jag är inte heller en BRICS kramare men förstår att sammanslutningen uppstått som en motreaktion till USAs dominans, som de ser är till nackdel för dem. Från en valutaperspektiv är frågan mycket större än så. Svenskar i allmänhet är tämligen okunniga och accepterar okritiskt den extra skatt som den kontinuerliga valutaförsämringen i praktiken innebär. Man frågar sig inte om det finns något alternativ. Däremot frågar man sig ständig när nästa räntesänkning kommer…