Svensk el i oktober 2024

Sture Åström trappar ner efter väl förrättat värv med Klimatsans och lämnar över stafettpinnen till oss ”ungdomar”. Han har rättigheterna till Rolf Schusters värdefulla statistik med diagram över svensk och tysk el. Han överlämnar härmed till oss att publicera så att informationen når ut. Underlag som visar verkligheten är en bristvara i beslutande församlingar.

levererad el

(Notera: Convent.; 46,1 TWh avser icke förnybara. Konventionella.)

Figur 1. Totalt levererad energi sedan nyår, TWh

Under månaden producerades:

*   Totalt 13,5 TWh.

*   Vindkraften 3,9 TWh = 28,9 %.

*   Vattenkraften 5,2 TWh = 38,5 %.

*   Kärnkraften 4,0 TWh = 29,6 %.

Fil: Tot-Stapel

el total Sverige

Figur 2. Totalt levererad effekt under månaden med import och export

vind effekt

Figur 3. Vindkraftens effekt under månaden

Installerad märkeffekt är totalt 17.000 MW.
Variationen i leveransen därav under månaden är min 3% och max 65%.

el priser

Figur 4. Månadens spotpris i el-områdena SE 01 och SE 04

Klimatmålen är omöjliga

Därför är KLIMATMÅLEN OMÖJLIGA

Henrik Jönsson sammanfattar på ett förträffligt sätt i sin veckokrönika på tjugoåtta minuter det vi här på bloggen trummat in under åren.

Han fokuserar på att fossila bränslen ska ersättas med el. El som inte finns.

Samma vecka går Magdalena Andersson (S) ut med att oppositionen enats om ett förslag till energipolitik, som lanseras i DI och Aftonbladet. Det går ut på att regeringen med Tidöpartierna ska ”ta sitt ansvar”, vilket här betyder att staten via Svenska Kraftnät ska bygga ut stamnätet till havs. Nu i första hand avses Kriegers flak, som är pausat för att ekonomin inte går ihop om landkablarna ska ingå i investeringen.

Oppositionen vill alltså förvärra situation för elnätet som helhet. Mer vindkraft är till mer skada än nytta. Framför allt säkrar de inte eltillgången i EO4 SE4 i någon större utsträckning.

Det är baskraft som kan styras som det är brist på.

Evert Andersson och Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. enough

    Kanon att Stures oförtröttliga arbete, att med förnuft och sans beskriva tokeriet med klimatalarmism och drömpolitik i energifrågan, nu kan fortsätta i detta forum är riktigt bra, TACK Evert o Mats för det!!!

    Ska Europa fortsätta sin kräftgång i energiförsörjning, med Tyskland och Sverige i spetsen, eller ska befolkningen vakna och inse galenskaperna med de inslagna politiskt kommenderade spåren mot sk. ”fossilfrihet”?

    Att EU går i snabb takt mot något som liknar det gamla Sovjetunionen. kommer nog allt fler att förstå, även om Svenne Banan och Svea Melon har det uppenbart svårt med konsekvensanalys, liksom de välbärgade politikerna……

  2. Evert Andersson

    Ber om ursäkt för felskrivningen. EO4 heter ju SE4.

  3. Lasse

    Tack för denna rapport.
    I dagens SVD har Arne Kaijser ett upprop till samling kring framtida energipolitik.
    Han är tveksam till statliga subventioner med garanterad nivå på elproduktionspriset på 80 öre.
    Allt medan företagarna propagerar för mer gratis vindkraftsel. Dvs för den som får betalt, vi som betalar får allt högre kostnader.
    Låt industrisatsningarna betala för sina tillkommande elbehov själv.

  4. Ivar Andersson

    Solcellsanläggningarnas nackdelar framgår av ett inlägg på https://thoralfsblogg.com/ 26/9.
    Det verkar finnas stora kunskapsbrister och journalisterna i media är uppenbarligen en stor orsak till dessa missuppfattningar. Detta genom att man ofta skriver att en solkraftspark kommer ge elenergi till t.ex. 5000 hushåll. Vilket är ett felaktigt sätt att beskriva produktionen vid en solkraftspark.
    5000 är årsmedelvärdet men på sommaren räcker elen till 10000 hushåll och på vintern till kanske 500 hushåll. Dvs 4500 hushåll måste ha el från vatten- eller kärnkraft.

  5. Mats Kälvemark

    #4 Ivar
    Det enda påltiligt stabila med en solcellspark är att man vet att den levererar noll på natten och summa 8% (av totalen 100%) under 4 månader november – februari. (Vattenfall). Solceller fungerar OK för en sommarstuga, men är värdelösa för Svenska Kraftnät. Så outsägligt korkat att subventionera dem. Riksrevisionen sågar!

  6. Ulf

    Något jag saknar i debatten är hur våra grannländers energipolitik vad gäller vindkraft påverkar oss?
    Gäller i första hand i södra Sverige där bristen är som störst.
    Behöver södra Sverige ens vindkraft när närmaste grannar, Danmark och Tyskland satsar stenhårt på detta? Kan inte komma ihåg att elen är annat än billig när det blåser i området.
    Någon som kan området? Kanske en artikel i frågan. Kommer upp när Vattenfall inte vill bygga ut. Funderar på om det verkligen beror på anslutningskostnader eller helt enkelt för låga priser när det blåser.

  7. Ulf #6
    Det område som i första hand påverkar SE4 har jag samlat här, inte ens när man tittar samlat från Atlanten till Baltikum går det att undvika intermitensen, inget skulle bli bättre av att vi också slänger pengar i Östersjön.
    Det blåser inte alltid nånstans!

  8. pa

    Det är uppenbart hur fel det blir att visa väderelens meddelvärden för hela året. Det borde alltid vara enbart vintermånadernas värde som räknas där vi bor.

  9. iah

    28 0ktober
    Tungt vårsnöfall i Nya Zeeland
    Ovanligt snöfall har orsakat omfattande störningar över Nya Zeelands sydön, med State Highway 6 som drabbats hårdast. Meteorologen Lewis Ferris på MetService sa att även om snöfall i slutet av oktober inte är ovanligt, var omfattningen av årets händelse ovanlig,

    Östra Ryssland drunknar i snö
    Som RT nyligen rapporterade drabbades staden Magadan i östra Ryssland av en kraftig snöstorm, vilket orsakade betydande störningar när fordon, räddningsarbetare och till och med snöplogar stannade.

    Denna tidigsäsongstorm passar in i ett aktuellt mönster där jetströmmen faller söderut oftare och arktisk luft trycker långt söderut in i landmassorna på norra halvklotet,

    Ukraina förutspår betydande första snöfall. nattetid väntas nå -5°C, medan ett sällsynt fenomen. varierar mellan minusgrader och 6°C.

    Det snöade tidigt på Mauna Kea i helgen, vilket betyder att Big Island of Hawaii såg vintrig ut redan före Halloween -Snö i oktober på Mauna Kea anses sällsynt; Ansamlingar sker vanligtvis mellan december och februari. Även om bergets höjd på 4 000 meter gör det sårbart för vinterstormar

    30 oktober
    Ett sällsynt, kraftigt snöfall under helgen täckte Nya Zeelands skidort Mt Hutt med nästan en meter nysnö, vilket väckte diskussioner om en möjlig återöppning i slutet av säsongen.

    Pakistans Khyber Pakhtunkhwa (KP)-provins drabbades av ovanligt tidigt snöfall på tisdagen, vilket gjorde att trafiken mellan KP och Gilgit-Baltistan stannade . ”I år kom snöfallet nästan tre till fyra veckor tidigare än tidigare år”, säger invånaren Babu Ashraf.

    Rekordsnöfall i oktober i Alaska
    Anchorage och omgivande områden återhämtar sig från en tidig vinterstorm som gav rekordmängder snö. På tisdagsmorgonen hade 30 cm snö registrerats i staden, vilket markerade en ny höjdpunkt för den 28 oktober och, mer imponerande, det högsta snöpacket i oktober på nästan 30 år.

    31 oktober
    Tidigt inträde av vintern i norra Europa. Ett lågtrycksområde i Norska havet har lett till tidigt snöfall i norra Europa. I slutet av veckan kommer denna kallfront att nå Rysslands Kolahalvön.

    Kraftigt snöfall i Marocko
    Tidiga snöfall har återigen stört livet i delar av Marocko och blockerat större vägar.
    Snö i oktober anses sällsynt i Marocko. Data visar dock att sådana tidiga snöfall har ökat under de senaste åren, troligen påverkade av naturliga atmosfäriska cykler som den nordatlantiska oscillationen (NAO) och den arktiska oscillationen (AO).

    Oktobersnö i Whitehorse, Kanada
    När Whitehorse vaknade på onsdagen låg det ett nytt snötäcke – det andra snöfallet på några dagar – som markerade en tidig vinter. Jan Polivka, verksamhetschef på Whitehorse Nordic Centre, sa: ”Jag har aldrig sett så mycket snö i slutet av oktober. Vi har haft bra snö tidigare, men inte så mycket.”

    Alaska avslutade en snörik oktober med mer kraftigt snöfall. Anchorage upplevde precis sin snöigaste Halloween någonsin, med totalt 9 tum snö till och med 22:00 på torsdagen – och det snöar fortfarande. Detta översteg avsevärt det gamla rekordet från 1983 (15 cm).

    ————
    Mellan 1905 och 1945 steg havstemperaturerna avsevärt trots låga, stabila CO₂-utsläpp. Däremot ökade CO₂-utsläppen. dom nästan femdubblades mellan 1945 och 2015, medan temperaturökningarna avtog. Detta bevisar att CO₂ inte kan vara den främsta orsaken till globala temperaturer och tyder istället tydligt på att naturlig klimatvariation är huvudaktören, såsom havscykler eller solinfluenser.

    utdrag ur kälterapport nr 42 från EIKE

  10. iah

    enligt jonova så berättar elon musk hur byråkrater vill ha svar på frågan om space-x kommer att skada hajar eller valar vid raketernas återinträde. jag tycker det låter som svenska tjänstemän från något klimatorgan som precis missat vindkraftverkens åverkan.

  11. Bubo

    För att tydliggöra så är summa konventionella 46,1 TWh summan av kärnkraft, olja och others. Others är troligen mest från biobaserad kraftvärme i industri o fjärrvärme. I summa konventionella ingår alltså en del förnybar kraft från biobränsle även om det mesta är kärnkraft.

  12. Ann lh

    Evert och Mats !
    Så VÄLFÖRTJÄNT att Sture Å. nu lämnar över stafettpinnen till den värdefulla statistiken till er 😉.
    GRATTIS till er – och KU/ Ann

  13. Joachim

    OT
    Roy Spencer har publicerat temperaturerna för oktober, +0,73 grader.
    https://www.drroyspencer.com/2024/11/uah-global-temperature-update-for-october-2024-truncation-of-the-noaa-19-satellite-record/
    Notera att UAH med nya versionen 6.1 korrigerat ner temperaturen någon tiondel eller två för de senaste åren.

  14. Berra

    #4 Ivar Andersson:

    Det nya är ju att beskriva sol/vindmölleparkerna med hur många elbilar de kan ladda.

  15. Joachim #13
    Såg det igår, men kunde inte tro att alla atmosfärslagren skulle vara klara så fort, men idag var dom där. Jag ser nämligen midtroposphere och tropopausen som intressantare än lowertroposhere i det läge vi har idag, det är nämligen där uppe temperaturen regleras. Globalt ligger midtroposhere stilla och tropause har en liten uppgång för oktober,som det ska vara om allt funkar. Nåväl här är grafer för alla atmosfärslagren oktober-24.
    UAH grafer oktober-2024
    Tro nu inte att jag kollat alla graferna, ser ni nåt galet så hojta till.

  16. Joachim

    #15 Håkan
    Tackar!
    Verkar som avvikelsen globalt ligger kvar på samma nivå som för ett år sedan, med en topp i april. Menar du att LT börjar svalna och den energin värmer tropopausen?

  17. Joachim #16
    Nej LT har bevisligen inte börjat svalna märkbart i UAHs data, men TP fortsätter upp lite och det kanske är positivt om man nu räds temperaturuppgångar på bråkdelar av en grad. Värme i LT fortplantar sig alltid uppåt, vart annars, och i TP har den ingen annanstans att ta vägen än ut i rymden, en slags global AC. Men allt som handlar om värme i ett komplext system är trögt.
    Don’t be hasty

  18. Attans, nu har dom otur med vädret igen nere på kontinenten.
    Blåst på effekten.

  19. I dagens industri idag torsdag – elspotpriset skiljer idag 3100% mellan olika elområden i Sverige.

    Bara början, tänker jag – om havsvindprojekten genomförs.

    Orrön, vindproducent, går back i tredje kvartalet – bl a för att dom själva bromsat produktionen när priserna varit låga….och rödgröna politiker tycker då att vi måste bygga mer?
    Räck upp handen, ni som vill bygga baskraft i detta ekonomiska vindkaos…ingen?

    Vilken framtid kommer vi att möta..och hur skall kommande generationer klara detta?

    Verkligheten kommer inte att knacka på dörren – den kommer att sparka in hela dörren.

  20. Magnus b. #19
    Tyskland 18:30-18:45 Offshore 0 MW Onshore 108 MW och till råga på allt elände så har den där f*rbaannade solen tagit ledigt, skandal!
    Djupare kan man inte sjunka!

  21. Orkar ni med mera, Nederländerna 6 resp 1 MW.
    Danmark 67 resp 122 MW.
    Går ju bra det här.

  22. Fredrik S

    Magnus blomgren, Håkan Bergman #19, 20

    Dessa förbaskade högtryck. Nu flera stycken som attackerat hela EU.

    Fast det är ju nu vi ska vara hemma och vara lediga enligt problemlösande raketforskare med kontor på Södermalm.

  23. Berra

    Och dyrare blir vindmöllorna om de flyttar ut till havs…

    https://petterssonsblogg.se/2024/11/06/kostnadschock-for-att-bygga-havsbaserad-vindkraft/

  24. SatSapiente

    Nu larmar Energimyndigheten och Svenska kraftnät.
    Om det i princip är tvärstopp för vindkraft i Östersjön pga militärens krav, då måste man bygga väldigt mycket mer vindkraft på land istället menar dessa myndigheter.
    Bäva månde alla tappra kommuner som försöker skydda sina innevånare från att få sina livsmiljöer förstörda.
    Exempelvis har Oskarshamns kommun i sin nya vindbruksplan (ute på remiss) föreslagit ett ”friavstånd” på 3,5 km bostadshus – vindkraftverk, vilket gör att inget vindkraftverk kan byggas på land i kommunen. Kommunen föreslår där ett område till havs i norra delen av kommunen för vindkraft vilket nu militären säger nej till.
    Risken är uppenbar att kommunala vetot mot vindkraft nu kommer att sitta löst.
    Hoppas att det finns någon i regeringskretsarna som kan viska i beslutsfattarens öra ”Memento mori”, kör du över kommunerna är du rökt!
    Försök att förstå att vindkraft inte löser, utan att det orsakar och förvärrar elenergiproblemet!

  25. Berra

    #24: Och samtidigt så larmas det om att bullret från flyget till Bromma ska vara skadligt

    ”Bullret från Bromma flygplats kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke, enligt Charlotta Eriksson, epidemiolog vid Karolinska institutet.
    Oljudet kan vara en hälsorisk även för dem som inte lider av det.
    När flygtrafiken på Bromma minskar drastiskt vid årsskiftet kan folkhälsan i Stockholm förbättras.”

    Kan, kan, kan…

    Men att ha ljuden i sin närhet 24/7/365 påverkar visst inte…

    https://sverigesradio.se/artikel/hundratusentals-kan-ma-battre-nar-brommaflyget-minskar

  26. foliehatt

    Berra, #25,
    man kan ju argumentera att de som bor runt Bromma redan är propellervana och de flesta av dem har valt att flytta till området väl medvetna om flygtrafiken.
    Så, om nu flygandet läggs ned så har Stockholms politiker fått möjligheten att bygga en sådan vindkraftspark som Miljöpartiet vurmar för så mycket. De är ju en av de styrande partiet. Tänk så fint att kunna erbjuda lokalproducerad elektricitet, rent ekologisk, nästan….

  27. Berra

    #26: Bra idé…och då behöver de ju inte sanera marken innan byggandet utan kan vänta med det tills alla fundament ska grävas upp efter sisådär 10-15 år…

  28. Göran Hansen

    Hej Evert o Mats
    Tack för en bra blogg
    Kan man inte få tillgång till Stures månadsvisa El rapporteringar från Tyskland
    jag kollar alltid Svensk o Tysk rapportering dessa ger mycket kunskap.
    Dessa rapporter borde varje politiker läsa varje månad så slapp vi nog pratet om vindkraft

  29. Göran Hansen #28
    Jag klumpar ihop vinden för dom här sju länderna, alltså i samma vindbälte som SE4, men jag gör det kvartalsvis.
    Det blåser inte alltid nånstans
    Jag ska försöka göra den interaktiv så att man kan gå in och titta på data för kritiska perioder, t.ex. strax innan 1000 timmar tappar man runt 60 GW på ett dygn, det är mycket effekt att kompensera det, sannolikt med mest fossilkraft.