Staten finansierar åsiktsförtryck

 

Ide, manus och presentation: Elsa Widding
Foto och redigering: Ulf Gabrielsson

Identitetspolitik och aktivism vid universiteten

I detta avsnitt pratar jag om hur hur misstänkliggörandet av så kallade ”klimatskeptiker” har satts i system genom aktivism och identitetspolitiska tekniker vid svenska universitet. Jag utgå ifrån ett kapitel i den andra delen av min kommande bok ”Klimatskräckens totala seger över förnuftet”. I andra delen av boken tar jag upp viktiga konsekvenser av klimatalarmismen med hjälp av ett antal medförfattare som belyser konsekvenserna utifrån lite olika perspektiv. Det kapitel som ligger till grund för just det här avsnittet har författats av Kurt Wahlstedt och Gunnar Holmgren.
Gunnar Holmgren är civilingenjör (teknisk fysik) och teknDr (Geokosmisk fysik). Han har varit verksam med forskning inom experimentell rymdfysik (sondraketer vid Esrange, den Svenska Viking-satelliten och de Europeiska Cluster-satelliterna) under cirka 30 år. Han har undervisat i rymdfysik vid Uppsala Universitet, varit prefekt vid Institutionen för Teknikvetenskaper vid Ångströmlaboratoriet under 9 år.
Kurt Wahlstedt är psykiater och företagsläkare. Han har forskat på arbetsorganisation och psykosocial arbetsmiljö och är MedDr i Arbets- och miljömedicin. Kurt deltar i forskningsprojekt tillsammans med psykologiska institutionen Uppsala Universitet på social fobi sedan över 10 år. Studierna gäller bl.a. hur ångestcentra i hjärnan är relaterade till social fobi och hur de påverkas av behandlingar vilket mäts med PET (positronemissionstomografi) och fMRI (funktionell magnetresonanstomografi).
Följande referenser ligger till grund för uttalanden i detta avsnitt.
1 Arpi, Ivar och Anna-Karin Wyndhamn, Genusdoktrinen, Fri Tanke Förlag, 2020
2 Kjöller, Hanne, Kris i forskningsfrågen: eller Vad fan får vi för pengarna? Fri Tanke förlag, 2020
3 Fagerström Torbjörn: ”Tankar från en utskälld forskare och andra texter om biologi, vetenskap och samhälle”, Fri Tanke Förlag, 2018
4 Lindvall Daniel, Kjell Vowles och Martin Hultman: ”Upphettning, Demokratin i klimatkrisens tid”, Fri Tanke Förlag, 2020
5 Pettersson Gösta, ”Falskt Alarm, Klimatfrågan ur vetenskaplig aspekt”, 2019
6 Sjöberg, Fredrik: ”Med sådana vänner behöver klimatfrågan inga ovänner”, understreckare i Svenska Dagbladet 15 februari 2020.

Elsa Widding

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Staffan Lindström

    Elsa, banal mänsklig dumhet, något vi alla innehar i mer eller mindre hög grad… Vad kan man göra? Identitetspolitik, cancellation… När inga flygplan ställs in för att så få flyger måste människor ställas in… Om inte COVID-19 är ett orkestrerat försök att kuva all opposition mot globalstyre, vem märker skillnaden?
    När en studerande vid Konstfack – vid Telefonplan numera – inte kan tolerera att en sal där kallas ”Vita havet” ses som ett vitt majoritetsförtryck…(vi brukade säga: Skaffa ett liv! Nu jamsar rektorn delvis med….istället för att sätta ner foten… Och vad
    heter studeranden: Cassandra Lorca MACCHIAVELLI(!)…. HC Andersen ”Prinsessan på ärten” vore mer passande…. Min Parkinson gör att det här tagit en dryg kvart att skriva… VI kämpar på Elsa God Alla hjärtans!

  2. Staffan

    ”Mot dumheten kämpar även Gudarna förgäves” sade alltid min mormor. Här gäller det även kampen om skattepengarna!

  3. Lennart Svanberg

    Det är utmärkt att ställa frågor och göra det som Elsa gör för ännu så länge är ju detta tillåtet. Vi får övertyga en person i taget och låta tiden hjälpa oss göra jobbet. Verkligheten kommer ju oavsett och då vet vi svaret: har jorden gått under eller var hela CO2 hysterin just en hysteri?

  4. T Back

    Tack Elsa för att du aldrig ger upp kampen mot politikernas dårskap!
    I SvD idag:
    ”Kommande elbristen får dagens kris att blekna
    Kylan har satt elsystemet i Sverige på prov. Elpriset har vissa dagar varit tio gånger högre än i somras och politikerna bråkar om vems fel det är. Men det är inte kylan som oroar experterna – utan den globala uppvärmningen.”
    Det gäller tydligen för politikerna att välja rätt kris att skrämmas med. Vilken dårskap!

  5. Lars Kamél

    De klimathotstroende verkar blir allt hårdare med att angripa kritiker till deras religion, och med att försöka undvika att allmänheten får ta del av fakta och riktig vetenskap, i stället för den propaganda och den desinformation som de flesta svenska medier ägnar sig åt.

  6. Sören+G

    #4
    ”Men det är inte kylan som oroar experterna – utan den globala uppvärmningen.” – menar de att varmare klimat kräver mer el eller menar de att de skiter i elbristen för att bekämpa vad de tror är global uppvärmning?

  7. Staffan Lindström

    4 T Back
    Vägrar att gratisprenumerera på SvD Sätter säkert spionprogram på dig…ett till…? Men Mikael Tornvall skriver att Lorentz TOVATT ”dundrar” Angående att Karlshamnsverket…. Givet att en åsiktsfjant som Tovatt åtminstone enligt mig per definition saknar förmåga att göra detta, för att vara lite (falskt) ödmjuk tillägger jag: ”Lorentz, prove me wrong…” …startats upp igen.
    FYI Lorents det är ju er politik som lett till det, eller??

  8. Håkan Bergman

    Staffan L. #7
    Med ett bibliotekskort kan man läsa bl.a. SvD, i princip pappersupplagan, gratis. Får journalisterna blodvittring kommer nog fler än Törnwall att försöka sätta sig in i energiproblematiken vilket får ses som ett framsteg.

  9. Lars K #5,

    ”De klimathotstroende verkar blir allt hårdare med att angripa kritiker till deras religion”

    Ja, det som verkligen oroar alarmisterna är inte vare sig kylan eller icke-problemet med global uppvärmning utan klimathotskritikerna. De vet att vi har sakargumenten på vår sida när vi kritiserar alarmismen och då återstår enbart smutskastning. Och då spelar Martin Hultman och hans anhang som uteslutande ägnar sig åt detta en stor roll. Den ”forskning” som han tar fram kommer att utgöra en grund för att avfärda oss – alldeles oavsett klimatvetenskapen och våra argument.

    Vi får bara hoppas att allt fler stänger av TV:n och hittar till våra klimatrealistiska bloggar, videos och litteratur. Kanske växer intresset för fakta när klimatpolitiken tar skruv på allvar i människors liv?

  10. Lars Cornell

    Staffan Lindström #7
    Du uttrycker dig så att det är svårt att förstå vad du vill ha sagt. Meningarna är långa och med associationer som gör att det är svårt att tolka innehållet. Det är synd eftersom det nog är bra.

  11. Simon

    Tack Elsa!
    Mycket bra inslag. Skulle nog bli tokig utan KU. Går ju inte att läsa en vanlig tidning i dag utan att behöva ta några djupa andetag över vad nya dårskaper man hittat på att skriva om.

  12. Sören G

    Jag förstår inte hur Martin Hultman ska kunna sätta sprätt på alla miljoner.

  13. Ivar+Andersson

    Kommentaren borttagen. Utanför ämnet

  14. Staffan Lindström

    inlägget borttaget. Utanför ämnet

  15. Staffan Lindström

    13, 14
    INGEMAR , jag kan tillstå inklistringen blev mer omfattande än jag förväntat mig men…
    13 Ivar A JAG tänkte det också…

  16. Sören+G

    Såg just TV-nyheterna att SMHI fått en ny generaldirektör. Han lovade att SMHI ännu tydligare skulle kommunicera klimathotet. Det är en ödesfråga för mänskligheten påstod han. Om man får mothugg av klimathotsskeptiker så får de ta den diskussionen sa han. Men han trodde inte att det var s många.å

  17. Ulf

    Som sagt frågan är i självsvängning på riktigt. Stora pengar satsat på att klimathotet stämmer. Oavsett temperaturutveckling kommer starka krafter hålla emot. För många är beroende av detta tema för sin försörjning.
    Det påminner om att berätta sanningen i ett djupt religiöst samhälle.

  18. RogerP

    Bra förklaring om klimatbluffen

    https://youtu.be/ciE2veBCf1g

  19. jensen

    Liksom alla paradigmskiften kommer klimathotet att reduceras i generations-skiftestakt.
    Eller krasst uttryckt : begravning efter begravning.
    Men detta kommer nog att gå snabbare än egentliga klimatskiften, där man måste ha ännu längre perspektiv, t.ex 120 år. Eller 500 år eller 1 000 år.
    Väderskiften kommer alla att uppleva, men klimatskiften ????
    Det närmast mest intressanta är hur nästa 30-årsperiod kommer att te sig i förhållande till senaste.

  20. Olov Larsson

    Jag slutade som statsanställd och öppnade ett företag tillsammans med en kollega när jag hade några år kvar till pension. Vi var djäkligt duktiga på det vi gjorde, men, vi var inga försäljare. Det lyfte aldrig riktigt.
    Det påminner om situationen med oss klimatskeptiker. Vi har argumenten men vi når inte ut. När ”nobelpristagaren” Dr M Mann förlorade förtals-rättegången i Canada och domstolen tyckte det var ok att kalla honom skojare och humbug hade det väl varit ett lysande tillfälle att ta upp hans ”vetenskap” och visa på bristerna i alarmiströran. Men man kan inte använda förnuftsmässiga argument mot känsloargument. Vi skulle behöva några duktiga ”försäljare” som kan visa på vilket oerhört skojeri klimatkrisen är. Få folk att känna sig så lurade som de är.

  21. jax

    Har sagt det tidigare, men säger det igen. Är glad att jag pensionerat mig! Jobbade ofta med ansökningar till Vinnova, energimyndigheten och även på slutet Formas. Det började redan i slutet av 00-talet. Krav på under projekttiden implementerade resultat i forskningsprojekt avseende process- och produktutveckling. Sedan fyllde de på med krav på beskrivning av sociala konsekvenser och påverkan på jämställdheten. Därefter kom ytterligare krav, nu på könsfördelning i bemanning av projekten och sedan hela CO2-köret, gröna processer och ”hållbarhet”. Vi jobbade ju mycket med riktig hållbarhet men nu var det en helt annan hållbarhet som gällde. Allt detta ledde ju till att forskningsanslagen minskade då fler aktörer med ”bättre” inriktning dök upp. Vi som fortsatt jobbade med processutveckling sågs nog som sexistiska bakåtsträvare av de nya aktörerna men tyvärr så kommer nog svensk industri att gå en svår framtid till mötes på grund av detta.

  22. jax #21,

    Jag håller helt med. Jag är glad att jag är pensionär och slipper all denna politiskt motiverade byråkrati. Universitet och högskolor har blivit en lekstuga för politikerna – för att inte tala om EU. Det omöjliggör långsiktig forskning utan de stackars forskarna måste antingen hoppa från et ena projektet efter det andra (snuttforskning) eller satsa hela sin karriär på genus, klimat och hållbarhet (som Martin Hultman).

    Det hela är ett enormt slöseri med både pengar och hjärnor och jag vill inte längre vara en del av detta spektakel. Synd, för det hade varit roligt att kunna känna stolthet över att vara en del av kunskapsuppbyggnaden i Sverige.

  23. Lennart Bengtsson

    Vita havet ligger i norra Ryssland och Svarta havet mellan Turkiet och i huvudsak Ryssland. Detta verkar ju vara en rättvis fördelning eller skall vi döpa om både för att få lugn på alla aktivister.

    Ett sätt var att förse alla geografiska namn som kan tänkas kränka känsliga individer med ett numeriskt system baserat på något liknande som svenska personnummer. Säkert finns det också personnamn som kan var kränkade.

    Detta löses lika elegant som ”Hej där 5802295382 hur står det till idag” eller i ställer för kära Annika ”kära 6601013361” eller liknande. Risken är förstå att det råkar finnas en sifferblind person som blir allvarligt kränkt.

  24. Lennart Bengtsson #23

    På turkiska heter Svarta Havet Karadeniz, vilket faktiskt betyder det svarta havet. Söder om Turkiet ligger det hav som de kallar Akdeniz, vilket händelsevis råkar betyda det vita havet.

    (Ett förslag skulle då vara att kalla salen vita havet för medelhavet : )