Öppen Tråd

vinter bat

Foto: Bim

Det lär dröja ett tag innan den här båten kommer loss och blir klar för seglats. Här är veckans öppna tråd för fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Roland

    Nu höjs röster för att världen måste stängas ned inte bara för corona utan även för ”klimatet”, uppger The Spectator.
    ”Det är bara en tidsfråga innan det sker”, påstår tidningen.

    https://www.friatider.se/lockdowns-klimatet-kan-bli-nasta-steg-enligt-brittisk-tidning

  2. Anders

    Ett problem är att alldeles för många i västvärlden bryr sig om, och blir avlönade för, ”globala” förhållanden – utom vår makt – istället för att bry sig om det lokala – som vi faktiskt kan påverka. Och jag tänkte INTE på klimatet 😉

  3. Simon

    Henrik Jönssons senaste krönika. Om energikrisen och nödvändigheten med kärnkraft. Vår förljugna regering blir avklädda in på bara kroppen. Helt klockrent:
    https://www.youtube.com/watch?v=jY3kjSJuu3o

  4. Dan

    Roland #1:

    Man önskar ju att någon någon gång kunde visa upp en pågående klimatkatastrof, om än aldrig så liten, någonstans i världen.
    Det är den nya religionen, och precis som med Jesus är det många som talar om honom.
    Men ingen har sett honom.

  5. jax

    Björn Wiman i DN har fått avlastning. Nu kliver Åsa Beckman fram som stor klimathotare. Hon skriver ”det går liksom inte att ta in att vår civilisation på riktigt är på väg mot en kollaps”. Hon menar också att ”Fakta och forskning om klimatet är avgörande, men min chock i köket visar att vi också behöver nya berättelser”. Hon har alltså lyssnat på P3-podden Dystopia som tydligen berättar skräckhistorier om den fruktansvärda hettan som kommer att drabba oss, med exempel från Skellefteå och Lycksele.
    Konstigt nog så syns inga tecken på detta i Luleå. Här har de varma somrarna (juni, juli och augusti) inte blivit varmare på hundra år. Värmerekorden ligger fortfarande nästan hundra år bakåt i tiden. De kalla somrarna har blivit lite varmare men det är ju inget man kan skrämma barn med.
    Även Fredrik Strage har drabbats av klimathotarsjukan. Han skriver om ”mänsklighetens oförmåga att hantera klimatkrisen”.
    Undrar om DN numera ställer krav på att deras krönikörer måste nämna ”klimatkrisen” i sina texter?

  6. Kjell Lindmark

    Våra medier verkar inte berätta att det är ovanligt kallt i stort sett hela Europa. Skandinavien, Tyskland, Holland, stora delar av England inklusive London, norra Irland är snötäckta. Till och med Paris hade snö för några dagar sedan. Och utanpå det är det riktigt kallt.

    Om SVT sagt något vet jag inte eftersom jag inte har TV. Däremot rapporterades det om en begränsad skogsbrand i sydöstra Australien som för övrigt haft betydligt svalare väder med mycket nederbörd denna sommar. Kina har och har haft betydligt lägre temperaturer denna vinter fast med mindre snö i de nordöstra delarna. USA har riktigt kallt ända ner till Texas med temperaturer ner till -36° C i de norra centrala delarna.

    Men dessa data stämmer inte med det påstådda klimatnödläget så dessa förtigs uppenbarligen.

  7. Ann+Löfving-Henriksson

    # 1 Roland m.fl. Den Globala Statskuppen!

  8. Anders

    Det är för mycket rädsla och för lite kunskap och mod i systemet!

  9. Sören+G

    Många sommarstugor har fått fuktskador p.g.a. sönderfrusna vattenledningar. Stugägarna har invaggats i tron att det inte kommer att bli några fler kalla vintrar och har inte stängt av vattnet inför vintern enligt nyheterna i radions P1.
    Budgeten för snöröjning är också på väg att ta slut eftersom man inte räknat med större snömängder.

  10. Lasse

    Det finns en sanning som jag först nu börjat förstå.
    Den som äger berättelsen vinner en debatt.
    Gäller idag händelser den 6/1 som exempel.

    Det är därför vi matas med små obetydligheter som bevis på det stora.
    På en alternativ och inte helt snäll redaktion borde det se ut såhär:
    Alla dess husdjur tär på vårt livsutrymme och de borde prioriteras bort till förmån för de svältande barnen i Jemen.
    Bildsätts med två svarta Labradorer som glufsar i sig från matskålen i bekant dams hem parat med bilder från sjukhus med svältande Jemenbarn.

    Men så kan vi ju inte problematisera, det är ju vänliga veckan! 😉

  11. Ivar+Andersson

    Ska kärnkraften pausas redan 2023 pga att mellanlagret i Oskarshamn snart är fullt?
    ”Frågan är om regeringen medvetet förhalar frågan just för att stoppa all kärnkraft i förtid? Det skulle inte förvåna. Lyckas Miljöpartiet med detta kastas Sverige tillbaka långt i tiden och mycket av den välfärd vi tagit för given i form av trygg elförsörjning, jobb inom tung industri och värme i våra hus skulle äventyras.

    Det är hög tid att säga stopp till Miljöpartiets tyranni mot svenska folket, där man tvingar Socialdemokraterna att dansa efter sin pipa i energifrågan. Som det beskrivs i denna artikel – Miljöpartiet kan inte tillåtas driva gerillakrig mot kärnkraften från regeringskansliet. Det får vara slut nu. Miljöpartiet är idag en ren samhällsfara.

    Samtidigt får vi inte glömma att det är Socialdemokraterna som låter sig utsättas för politisk utpressning. Det är faktiskt helt oförlåtligt.”
    http://www.ericsoniubbhult.se/
    Stoppa Miljöpartiets tyranni mot svenska folket och vår elförsörjning! 2021-02-12

  12. Karl Eider

    Det brådskar med beslut om lagring av vårt kärnavfall. Nuvarande lager börjar bli fulla. Om inga beslut tas får man stänga ner kärnkraften. Då kan man tala om kris.

    https://www.tv4play.se/program/nyheterna/larmet-sveriges-lager-f%C3%B6r-k%C3%A4rnavfall-snart-fullt/13320564

  13. Per I

    MP hänvisar till hänsyn mot generationer efter oss när de argumenterar mot kärnkraft. Men jag skulle vända på det, fortsatt drift är av hänsyn till senare generationer. För att de ska få mat på bordet, överhuvudtaget del av det välstånd som vi har haft de senaste decennierna. Vi har inget val så länge det inte finns annan planerbar kraftkälla med den kapaciteten.

  14. Karl Erik R

    Per Bolund försvarade Regeringens uteblivna beslut med att det fanns saker som behöver utredas vidare, med tanke på att säkerheten gäller 100 000 år eller mer. Han syftar då på slutförvaret under Forsmark. Där är egentligen ingen tids-panik.

    SKB har tillstånd för att mellanlagra 8000 ton bränsle i Clab i Oskarshamn. Det lagret börjar nu bli fullt, ca 2-3 år kvar. SKB lämnade för sex (6) år sedan in en ansökan om att få tillstånd att utöka volymen upp till 11 000 ton. Fortfarande inget svar från Regeringen om detta efter sex års betänketid, trots att frågan är ganska enkel.

    Det verkan vara en vanlig taktik från många beslutsfattare, både politiska och inom myndigheter, att helt enkelt låta bli att ta beslut och hoppas att frågan löser sig av sig själv. Men den gör ju inte det. Så vi får väl vänta på att nästa kärnkraftverk måste stänga pga brist på plats i mellanlagret.

  15. Simon

    Jag har länge skrattat åt galenskaperna vår regering ägnat sig åt. Inte minst bristen på kompetens, planering och någon slags färdriktning för samhället. Ju mer jag nu inser att allt detta faktiskt är på väg att totalt leda oss ner i fördärvet har skrattet fastnat i halsen.

    När till och med journalister som ju borde granska regeringens tillkortakommanden uppmanar oss att inte dammsuga eller bedriva industriproduktion för att ”rädda klimatet” har det verkligen passerat gränsen.

    Jag är nu djupt oroad över vad som händer med vårt land. Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att man på så här relativt kort tid kunde åsamka så mycket skada för landet.

    Det råder intellektuellt nödläge inom politiken snarare än klimatnödläge. Att inte S kastar ut MP ur regeringen är en fullständig gåta för mig. Att makten tycks viktigare än landets och befolkningens välbefinnande kommer stå dem dyrt. Frågan är bara om vi har råd att vänta tills valet 2022.

    Det märkliga är att när man pratar med bekanta som är sossar så är den gemensamma nämnaren att inte en enda vill ha något med MP att göra. Likväl bildar S regering med extremisterna i MP.

  16. Lasse

    #3 Simon
    Som sagt det gäller att äga en historia.
    Att vi idag tänder ett reservaggregat eller importerar kolel spelar i det stora hela ingen roll. Men det ger en bra debatt och är en rolig historia.
    Det är den framtida elförsörjningen som är bekymmersam!
    Kunnandet hos våra politiker är under uppbyggnad!

    Men vem talar om för dem att solen idag skiner med 8 W/kvm större instrålning nu än när de föddes för 40 år sen och att CO2 max antas ge en minskad utstrålning med 2-8 W/kvm om 80 år. 😉
    Om det nu är sant?
    Ps Måste erkänna att jag kollar elpriset innan jag kör igång dammsugaren! Det är ett bra argument att slippa städa!

  17. Simon

    #16 Lasse
    Bra tänkt det där med dammsugaren 🙂

  18. Håkan Bergman

    Jag har två batterier till min dammsugare, får märka upp dom så jag vet vilket som har billigaste elen.

  19. Staffan Lindström

    5 jax

    Åsa Beckmans fanns gratis (!) på DN. Jag lyssnade på hela ”Dystopia”-programmet. ÅB verkar ha lyssnat bara på de 3-4 första minuterna (av 72…) Programmet tom behandlar värmeöeffekten i 5 min (44-49 min)
    Åsa Beckman , djävulen finns alltid i detaljerna och för att hitta dem behöver man tålamod! Och har du hört hela programmet och tycker att t.ex. värmeöeffekt är att problematisera för mycket…?

  20. Per I

    En reporter på SVT nämnde att Sverige måste importera ”lite” kolkraft. Han sa lite två gånger under reportaget för säkerhets skull så det skulle uppfattas. Det är sånt som visar var journalisterna har sina sympatier.

  21. SatSapiente

    #14 mfl

    I våra kärnkraftverk byts varje år en femtedel av bränslet ut. Den femtedel som lyfts ut ur härden förvaras i c:a 1 år i reaktorns bränslebassäng för att aktiviteten ska klinga av så mycket att bränslet kan transporteras till CLAB för lagring i väntan på slutförvar. Om CLAB inte kan ta emot det utbrända bränslet måste det vara kvar i bränslebassängen och inget nytt bränsle kan laddas in i reaktorn. Bränslebassängen rymmer 6/5-te delar av reaktorhärdens bränsle + lite marginal, eftersom man måste kunna tömma härden helt vid underhåll och samtidigt kunna förvara ”1-års bränslet”.
    Det går alltså att fortsätta köra reaktorn med det gamla bränslet kvar i härden, men effekten sjunker kraftigt. Fenomenet syns redan i mindre skala när man driver kärnkraftverket normalt, mot slutet av driftsäsongen sjunker effekten, sk Coast Down-drift.
    Det blir inget tvärstopp direkt av kärnkraften pga MP’s velande, men en halvering av effekten på kort sikt låter som ett troligt scenarium.
    Obs att detta gäller samtliga kvarvarande 6 kärnkraftverk i Sverige och att beslutet om utbyggt CLAB måste tas redan i sommar.

  22. Andersson

    Kärnkraftsteknik har funnits i c:a 80 år.
    Att då nu konstruera slutförvar där det man idag kallar utbränt kärnbränsle skall ligga i 100000 år är väl inte speciell klokt?
    Det måste väl vara bättre att utöka CLAB istället och ha ett rullande 100-års perspektiv när det gäller utbränt kärnavfall, med fokus på säkerhet och flexibilitet för framtida teknikutveckling?

  23. Adepten

    #16 Lasse
    Kul kommentar! Hur har du räknat fram 8W/kvm? Bill Gates har snart löst ditt problem med solar brightening på ett miljömässigt sätt med solar dimming. https://klimatsans.com/2021/02/13/bill-gates-plan-att-skymma-solen-med-ballong-i-kiruna/. Fast det är inget jag förordar i alla fall.
    Förövrigt anser jag att Ringhals1 körs igång så vi kan exportera till brunkolsstaterna istället för att importera till höga priser.

  24. Lars Kamél

    Kina och Indien tänker då inte stänga ner för ett inbillat klimathot. Inte Ryssland och Brasilien heller, så länge Putin respektive Bolsonaro styr. Vilket väl är en viktig anledning till den hatkampanj som västerländska medier driver mot dessa två ledare.
    För länder som fortfarande är fattiga, är det då mycket viktigare att försöka bli rikare än att bry sig om ofarliga klimatförändringar. Fast de tar gärna emot pengar ur klimatfonden, pengar som har skänkts för att rika länders medborgare skäms över att tidigare generationer gjorde mycket rätt så att dessa länder blev rika.

  25. SatSapiente

    #22
    Instämmer.
    Det man kallar utbränt kärnbränsle har c:a 95% av energiinnehållet kvar. Tillräckligt för att driva en kärnkraftsflotta motsvarande Sveriges nuvarande i över 500 år med reaktorer med ex.vis molten salt teknik. Från början var ”slutförvaret” tänkt att utformas så att det inte skulle gå att hämta tillbaka det ”utbrända” kärnbränslet igen. Det har man lyckligtvis ändrat på. Det verkar helt idiotiskt att bygga en ”slutförvarsgruva” i Forsmark när man inom några tiotals år kommer att inse att det ”utbrända” bränslet är för värdefullt för att bara begravas.
    Nej, bygg ut CLABs lagringsmöjlighet istället. Idag finns 2 stora bassänger i 2 bergrum. Bygg ett bergrum med en bassäng till.
    Kuriosa: Om och när man besöker en av dessa stora bassänger så ser vattenytan ut att vara svagt konkav pga av en optisk villa, rätt kusligt.

  26. T Back

    Bulletin verkar vara lika fega i klimatfrågan som svensk MSM i övrigt. Inga inlägg som avviker från PK har än så länge tagits in. Intressant att se om Smedjan vågar.

  27. Simon

    #26 T Back
    Ja Bulletin är en stor besvikelse så här långt. Några bra artiklar har det förvisso varit (inte om klimatet dock) men nog tycks man annars snabbt anpassat sig till rådande trånga åsiktskorridor.

  28. Karl Eider

    Och nu är gammalt bajs i Antarktis en riktig koldioxidbov. Och det är ”mycket värre än vi trott”, som det alltid heter. Annars blir det ju inga bra rubriker. Svt sväljer vilken skit som helst med hull och hår, bara det passar in i deras agenda.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forntidens-bajs-stiger-till-ytan-i-antarktis

  29. Lars i Huddinge

    Hela Bottenviken istäckt, vilket inte inträffat under de senaste 10 åren enligt SR-nyheter kl 16.
    Bra att de inte förklarade denna nyhet med hänvisning till den globala uppvärmningen.

  30. Daniel Wiklund8

    # 28 Karl Eider Det produceras tyvärr mycket skit på närmare håll, i regeringskansliet. Mycket farligare än koldioxid. Även om allt numera blir farligare och farligare, stupet är inte långt borta, så har vi i Luleå det bästa vädret man kan ha i februari. Vem vet, det gäller att passa på och njuta av det fina vädret, det kanske är det sista dödsryckningarna innan planeten brinner upp. Lorentz Towatt och Per Bolund håller andan, det gäller att minska på koldioxidutsläppen.

  31. Staffan Lindström

    28 Karl Eider

    ”Forntidens bajs stiger till ytan i Antarktis
    UPPDATERAD IGÅR 22:08PUBLICERAD IGÅR 22:01
    Med helt ny teknik har forskare lyckats kartlägga den lagrade koldioxiden djupt ner i havet runt Antarktis. På grund av klimatförändringar driver nu allt kraftigare jetströmmar upp bottenvattnet.

    – Och det är fullt av bajs och döda kadaver, säger oceanografen Joellen Russel.”

    WT….. 😉 PURE BULLSHIT….

  32. tty

    #28

    Herregud vilken sagolik dynga. Det finns i stort sett inte en sak som är rätt i den artikeln.

    Ja, döda djur och ”bajs” från djuphavet återförs till ytan i uppvällningsområden, precis som det har fungerat i 35 miljoner år. I djuphavet finns ingen primärproduktion (=inget solljus), allt liv där är beroende av organiskt material, oftast döda organismer, som sjunker ned uppifrån.
    Djuren i djuphavet förbrukar därför hela tiden syre och producerar koldioxid.
    Att liv överhuvud taget är möjligt i djuphavet beror på att vattnet där långsamt omsätts. Detta sker genom att kallt, salt och tämligen näringsfattigt vatten sjunker runt Antarktis och i Nordatlanten. Detta cirkulerar sedan i alla världens hav och kommer så småningom (efter typ 1000 år) tillbaka till ytan i uppvällningsområden runt om i världshaven. Det är då fortfarande kallt, men inte fullt så kallt som när det sjönk, syrefattigt men koldioxidrikt (”surt”) p g a att djuphavorganismerna har omsatt syret och näringsrikt, just på grund av alla ”kadaver” och allt ”bajs” som ackumulerats i vattnet under 1000 år i djuphavet utan kontakt med atmosfären.
    Nästan alla världens viktiga fiskevatten ligger i sådana uppvällningsområden, som är de biologiskt rikaste och mest produktiva delarna av världshavet.

    Alltså: runt Antarktis sjunker ytvattnet, det kommer inte upp (däremot finns det uppvällningsområden längre norrut i Södra Ishavet). Om vattnet faktiskt håller på att bli ”surare” på 4000 meters djup, vilket jag betvivlar, så har det inte det minsta med koldioxidhalten i atmosfären att göra, utan beror på ökad biologisk aktivitet i djuphavet, det är nämligen den som producerar koldioxiden på det djupet, det sker ingen omblandning av ytvatten och djupvatten så djupt. Och vad som händer på ytan nu påverkar inte det uppvällande vattnet förrän om ca 1000 år. Förändras det uppvällande vattnet beror det troligare på den medeltida värmeperioden, det är ungefär vattnet som sjönk då som håller på att komma upp till ytan.

    Som en parentes kan nämnas att den mesta fosfatgödseln kommer från fosforitavlagringar som har uppstått på havsbottnar under uppvällningsområden. När det kalla vattnet kommer upp till ytan och värms upp minskar dess förmåga att hålla salter i lösning och en del av ”bajsen” (bla fosfater) fälls ut på havsbottnen. Ibland har sådan grunda havsbottnar sedan hamnat på land (t ex i Marocko och Virginia) så att fosfaten kan brytas. Utan dessa fosforitavlagringar skulle vi ha massvält nu.

  33. Anders

    #32 tty. Tack för att Du delar Dina eminenta kunskaper så frikostigt med oss fritänkare! Det osannolikt sorgliga är att de styrande (politiker, myndigheter såväl som storföretagsledare) i detta onödigt kalla, gudsförgätna och påstådda ”föregångslandet” Sverige är så dumma att de inte förstår att värdesätta Dina eller andra äkta kunskaper.

  34. Jakob Sparre

    Hej alla.
    Någon som vet om Horn i Östergötland är ett helt unikt kylhål. I flera veckor har stationen visat 3-4 grader lägre än någon annan station i hela Götaland. I morse var det minus 28,5 versus 21,8 på andraplatsen. Är det lite suspekt? Eller är det bara så glest mellan stationerna i syd och man har lyckats pricka helt extremt (och kyligt) ret med denne.
    Mvh Jakob

  35. Jakob Sparre #34

    Det är känt att Horn är ett köldhål

    det är ofta kallast i Götaland

    men för att en ort ska vara ett ”känt ködlhål behövs det naturligtvis någon form av officiell mätare

  36. Peter

    Alla vi klimatförnekare kommer att få bita i det sura äpplet för att vi har bara 6 månader kvar innan en uppvärmning på +40-50 grader drabbar oss, hur många människor, djurarter, växter kommer att dö ut, hur kan vi stoppa det som vi har framför oss,, jag bara undrar,,

  37. Per I

    # 28 Karl Eider
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forntidens-bajs-stiger-till-ytan-i-antarktis
    Ytterligare ett ”bevis” alltså som läggs till allt annat som SVT har lagt i sin länkdatabas.
    Det påminner om en författare jag läste i min ungdom. Han samlade bevis för att varelser från andra planeter utanför vårt solsystem hade varit på jorden och gett vår civilisation en skjuts. Gudasäd hette en bok och det var många som läste och trodde på honom, bl.a. jag. Erich von Däniken hette författaren.
    https://www.bokborsen.se/?qa=Erich%20von%20D%C3%A4niken&qt=Gudas%C3%A4d
    Han avslöjades som en bluff av seriösa journalister som reste i hans spår och vederlade alla bevis. Några få tror på honom idag men så fungerar människor tydligen, de struntar i fakta. Och då är man tillbaka till MP, S, klimatjournalister och SVT. De staplar bevis som von Däniken till slut tror man på det.
    Dom kommer göra sig själva så illa genom tappat förtroende. Vi kommer få se dem backa och bagatellisera allt de skrivit. Som med Metoo.

  38. Per I

    Pingvinerna i Sydgeorgien är räddade. Sprid det för det är bara hotet som allmänheten kommer ihåg, verkligheten glöms bort eller förtigs. Det får aldrig lika stora rubriker. Så små som möjligt om de ens kommer in i tidningen.
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/enormt-isberg-pa-vag-mot-pingvino-verkar-ha-andrat-kurs

  39. tty

    #34-35

    Ja, Horn är sedan gammalt känt som ett extremt köldhål. Och mätplatsen ligger mycket riktigt i en dalgång omgiven av höjder. Sådana platser blir ofta kalla i vindstilla väderlägen eftersom kall, tung luft ”flyter ned” och lägger sig i sänkan. Älvsbyn är ett annat välkänt exempel, Gielas ett tredje. Därav termen ”köldhål”. Det är faktiskt slående i delar av södra Östergötland och Småland att många gårdar ligger på höjder, troligen för att undvika frost (som var ett betydligt större problem på 1800-talet, i slutet av ”lilla istiden” då de flesta gårdar är byggda)

    Det finns ”varmhål” också. Målilla t ex. Det ligger i regnskugga nordost om det sydsvenska höglandet, så där blir mycket sol, och troligen litet föhn-effekt också. Dessutom en god bit från havet som kyl under våren och större delen av sommaren.

  40. Per I

    Efter 40 år i mellanförvar har den mesta radioaktiviteten klingat av. Läste att den inkapslade uranet efter det håller 80 grader. Radioaktivitet finns djupt i jorden också. Ingen radioaktivitet har tillförts det är samma som från början men mer koncentrerat. Eller? Skulle vara intressant om någon kunnig kunde bidra. Radioaktiviteten i jordens centrum är viktig för värmen som utvecklas där. Allting hänger ihop och jorden skulle inte vara beboelig utan de sammanhangen.

  41. tty

    #38

    Nu tror jag inte det hade fått så stora effekter även om isberget hade hamnat vid Sydgeorgien. Strandade isberg är inte ovanliga där, jag har själv sett några stycken, visserligen mycket mindre. Och det är inte så konstigt, isbergen driver längs Antarktis västerut med den antarktiska motströmmen som följer kusten, tills de kommer till Wedellhavet där den Antarktiska halvön tvingar dem norrut, så en mycket stor del av alla antarktiskaisberg hamnar till sist just i Scotiahavet.

    Under 1800-talet rapporterades flera gånger ”epidemier” då hundratals jättelika platåisberg dök upp söder om Kap Horn och orsakade flera förlisningar. Troligen berodde de på kollaps av shelfisar vid Antarktis, men det var innan större delen av Antarktis var kartlagt så ingen märkte ens dessa ”klimatkatastrofer”, liksom ingen förrän många år efteråt märkte när shelfisen norr om Ellesmere land kollapsade på 1930/40-talet.

  42. Simon #3
    Henrik Jönsson nämner inget om hur avfallet från kärnkraften ska hanteras. Eller lyssnade jag dåligt?
    Och hur många dog egentligen genom Fukushimas härdsmälta?

  43. tty

    #40

    Jo, radioaktiviteten ökar för lång tid framåt.

    De kortlivade klyvningsprodukterna är i praktiken helt borta efter några århundraden, men en liten del av U238 i bränslet har genom neutroninfångning ”breedats” till Pu 239 och Pu 240 med halveringstider av 24 000 respektive 6500 år, att jämföra med U238 och U235 med 4500 miljoner respektive 235 miljoner år.

    De 100 000 år man ofta talar om är just den tid man räknar med att det tar innan aktiviteten är nere på samma nivå som den ursprungliga uranmalmen. Efter den tidpunkter blir däremot radioaktiviteten något mindre än uranmalmens var.

    Om man däremot utvann plutoniet och använde det som kärnbränsle, skulle man enbart få de kortlivade klyvningsprodukterna kvar. Det var ursprungligen meningen att man skulle göra så, och det provades faktiskt t o m i ett par reaktorer utan problem, men sedan förbjöd politikerna det eftersom man kan göra atombomber av plutonium, fast det är svårt med plutonium från civila reaktorer p g a den höga halten Pu 240 som ger en hög neutronbakgrund.

  44. tty

    ”Och hur många dog egentligen genom Fukushimas härdsmälta?”

    Ingen. Däremot omkom några personer vid kraftverket p g a själva tsunamin, och några åldringar dog i samband med evakueringen (som från rent medicinsk synpunkt knappast var behövlig).

  45. Per I

    tty #43
    Radioaktiviteten kan väl bara minska? Mellanförvaring i 40 år är för att sen är det mesta borta av den kortvariga strålningen som övergår relativt snabbt och det som blir kvar blir hanterbart.

    Men det är alltså en liten del av U238 i bränslet har genom neutroninfångning “breedats” till Pu 239 och Pu 240 med halveringstider av 24 000 respektive 6500 år som är problemet.
    Men trots allt så är temperaturen i behållaren beräknad till 80 grader vilket inte tyder på så extremt hög aktivitet.

  46. Staffan Lindström

    34 Jakob Sparre
    Det kallaste SMHI har i S Östergötland, blev tydligen -28,5C strax efter 07 i morse…. Du kan säkert hitta en hel del ännu kallare platser. Trafikverkets stationer som kan hittas på ”Vackert väder” är ofta kallare. Har också privata och flygplatsstationer. Som du kanske sett på sistone, så har en del ”asteriskvärden” rapporterats in, upp till +20C fastän vi i själva verket haft 5 nationella isdygn…
    Deana Bajic, meteorolog på SVT, råkade i förrgår i programmet Sverige Idag säga att vi haft 3 nationella isdygn när jag visste det var 4, nästan 5. Jag ringde SVT och tänkte att det var som 2007 typ, man blir kopplad direkt…. Icke sann icke, återkom 09:00 i morgon….

  47. tty

    #45

    Nja…80 grader innebär rätt ordentlig aktivitet. Pu 239 med 24 000 års halveringstid känns tydligt varmare än omgivningen, Pu 238 med 90 års halveringstid blir rödglödande i ett RTG.

    ”Radioaktiviteten kan väl bara minska? ”

    Faktiskt inte. För klyningsprodukter är det så, men för aktinider/transuraner med komplexa sönderfallskedjor kan faktiskt aktiviteten öka när en isotop med kortare halveringstid uppstår. När uran sönderfaller är det Ra 226 och i någon mån Rn 222 som är de mest problematiska sönderfallsprodukterna i kedjan.

  48. Andersson

    Det är inte MP och Per Bolund som är skurken när det gäller eventuell försening av utbyggnaden av mellanlagringen.
    Den riktiga skurken är SKBs VD Johan Dasht!
    SKB har skickat in en ansökan som omfattar både slutförvar samt utbyggnad av mellanlagringen.
    Regeringen har uppmanat honom att skicka in en separat ansökan för endast mellanlagringen eftersom den är mindre problematisk och lär godkännas – Johan Dasht vägrar!
    Han avser att skicka det äldsta bränslet på slutförvar innan han tar in nytt.
    Här växte Per Bolund i anseende hos mig, ett beslut om slutförvar som skall fungera i 100000 år är inget man hastar i väg med.
    När det gäller SKB har jag totalt tappat förtroendet för dem och deras VD.
    Går det överhuvudtaget att lita på SKB efter detta?
    En gambler som VD på ett företag som hanterar kärnbränsle?
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VqGGM1/bolund-finns-ingen-exakt-tidsplan

  49. Henrik

    #43 de 100 000 åren hörs ju ofta. Här är en graf som säger att det går betydligt snabbare att komma ner till malmstrålningsnivå https://physics.stackexchange.com/questions/489408/how-long-is-spent-nuclear-fuel-radioactive
    Troligen är det plutonium som ligger bakom uppgiften om 100 000 år. Samtidigt är Pu alfastrålande vilket är lätt att skärma.
    #42 1 st av strålning, 1600 av evakueringen.
    Du hittar info om slutförvar på SKB:s sida. Använt bränsle läggs i bentonitlera och sen i kopparkapslar, muras sen in i urberget 500 m under mark. (ett papper skärmar alfastrålning, den huvudsakliga strålningen som är kvar efter 10000-tals år)

  50. Staffan Lindström

    48 Andersson
    Moderaterna tycker ju att det finns tillräckligt beslutsunderlag och att Per Bolund bara spelar dålig teater i syfte möjligen att sänka kärnkraften!?
    Bara för att beslutet har ett 100000-årsperspektiv kan ju Per B inte ta 10000 år på sig att fatta beslut… 😉

  51. BG

    # 10

    Det mesta går i repris. På sjuttiotalet fick vi veta, att vår hund skulle äta maten för de världens svältande massor.

  52. Peter+Stilbs

    #50 och tidigare – som väntat är spelet runt slutförvaringen (i kopparkapslar med bentonitlera) förutsägbart – efter årtionden av forskning och planering kommer nu flera utspel som lägger krokben för alltihopa.

    Man får bara hoppas att denna omgång av slutförvaring aldrig blir av, utan att bränslet får ny användning i Gen-4-reaktorer. Det är en värdefull resurs.

  53. Jonas

    Något jag noterat i min vardag på främst arbetsplatsen när jag ifrågasätter klimathoten är hur dåligt pålästa den genomsnittliga personen är. Folk har köpt retoriken med hull och hår, de vet inte ens att det existerar en annan synvinkel än den alarmistiska. Förvisso förståeligt då media aldrig låter en ”klimatdissident” komma till tals.

    Det läskiga är att det är människor jag har respekt för som är duktiga och kompetenta i sin yrkesutövning(inomhusklimat, ventilation, vs, styr och regler).

    Jag är lekman i ämnet och gör vad jag kan för att sätta mig in men märker att även på min grundläggande nivå kan jag argumentera mot det mesta.

    Vilka ”kontrollfrågor” skulle ni ställa under ett samtal för att se var personen står sig kunskapsmässigt?

    Några jag har är:

    1. Vilken är den vanligast förekommande växthusgasen?
    2. Vilka faktorer kan påverka klimatet?
    3. Du har ett glas med vatten samt isbitar – vad händer med vattennivån när isen smält?

  54. Jakob Sparre

    Hej Sten, Staffan och tty # 35, 39 och 46.
    Tack för svaren. Och info om geografin, byggnation av gårdarna etc. Skall kolla Trafikverket i framtiden. Och noterar att det er ”köldhål” med ”ö” och inte ”y”. Stavning på telefonen räddar inte alltid en utlänning. Mvh. Jakob

  55. Staffan Lindström

    53 Jonas

    Frågorna:

    1. Finns det fler växthusgaser än koldioxid??

    2. Antropogen, 150 %…

    3. Svämmar över men man dricker upp det kalla vattnet så det händer inte…

    Svar från på måfå vald MP:are…(Lite halmgubberi är det men … 😉 )

  56. Anders

    #48 Andersson. Tack! Oerhört intressant och upprörande uppgift Du förmedlar! Har Du någon citerbar källa? Borde i så fall kunna väcka liv i vilken sjusovande PK-journalist som helst!

  57. Lennart Svanberg

    #53 Jonas

    Alarmen bygger på datorprogram skapat av aktivister. Dessa datorprogram tar in historisk data i syfte att förutse framtidens väder. Trots över 50 års programmerande har SMHI ej en bättre förutsägbarhet än knappt 50% över morgondagens väder, som att singla slant.

  58. Lennart Svanberg

    DN-appen har länge haft Faktarutan om hur det går för klimatet på förstasidan där bland annat nedräkningen pågår, om 9 år och 102 dagar slår klockan för sista gången om inte.. Inser idag att den är bortplockad från förstasidan sedan en tid. Kanske någon fick ’kalla fötter’ 😀.

  59. Andersson

    #56 Anders
    Det stod i Aftonbladet den 12 men jag läste det idag så det är från PK-journalister jag fått informationen.
    Är ingen expert på kärnkraft men när jag läser här på Klimatupplysningen får jag uppfattningen att det är sannolikt att det inom 50-år kommer finnas kärnkraftverk som använder detta kärnavfall som bränsle, varför då denna brådska att gjuta in det i betong 500 m ner i ett berg?
    Vilka är inblandade i upphandlingen av detta slutförvar?
    Tycker det verkar som om det finns en hund begraven.

  60. Per I

    År 2018 hade ännu inget land nåt slutförvar. De krav Bolund har kommer nog bli svårt leva upp till. Men jag förstår hans dubier om att skriva på ett beslut.
    https://www.skb.se/projekt-for-framtiden/internationellt/

  61. jensen

    I går i Sydsvenskan: Intervju med Rummukainen :
    Värmeperioden vi har nu är den varmaste sedan senaste Istid. 12 000 år sedan.
    Hur förklarar han att under Climate Optimum låg trädgränsen i Skanderna 600 m högre? än nu?
    Undrar vad R är professor i???.

  62. Staffan Lindström

    52 Peter Stilbs
    Per Bolund får gärna bli ”klimatdiktator” om hans beslut, eller brist på beslut leder till Gen-4 reaktorer… 😉

  63. Staffan Lindström

    61 jensen
    ”Undrar vad Rummukainen är professor i?”
    Förslag: Nollkoll….
    Under Al Gores förmenta storhetstid ca 2007 dristade sig herr Rummukainen påstå att det noterats en tropisk natt i Karesuando… Jag kollade och ringde SMHI och fick tala med MR och påpekade att lägsta natt-temperaturen varit 15C…. Han hade aningen svårt att försvara sig….

  64. Anders

    #61 ”Undrar vad R är professor i???” – mitt förslag: Politisk klimatologi, med inriktning mot alarmistisk modellering”.

  65. Staffan Lindström

    64 Anders
    Alltså: Budweiser (fucking close to water) Våra förslags likheter….Making love in a canoe…..

  66. sibbe

    År 2018 hade ännu inget land nåt slutförvar. De krav Bolund har kommer nog bli svårt leva upp till. Men jag förstår hans dubier om att skriva på ett beslut.
    https://www.skb.se/projekt-for-framtiden/internationellt/
    År 2020 har Finland nåt slutförvar. Och om nån i Sverige vill så kan man ansluta sig till slutförvaret i Pyhäjärvi, som är planerat.. -OM MAN SÅ VILL KAN MAN OCKSÅ HYRA SIG IN I OLKILUOTUGROTTAN, DET LÄR FINNAS BEREDSKAP FÖR MERA KÄRNAVFALL FRAMÖVER…
    Sist och slutligen: kärnavfallet skall förvaras i 500 m djupt berg, bara att borra ett eller flera hål till (?).

  67. SatSapiente

    #48 Andersson

    Det är mer komplicerat än så. Oskarshamns kommun hotar med kommunalt veto ang utökning av CLABs lagringskapacitet. Förmodligen är man rädd för att det utbrända bränslet kommer att bli kvar i CLABs bassänger för ”alltid” om man bygger ut. Risken finns om man kommer fram till att slutförvarsmetoden inte uppfyller kraven på 100 000 års lagring.
    Jag tror enda lösningen är att döpa om slutförvaret till långtidsförvar och planera för att för att inom några 10-tals år återta det utbrända bränslet och använda det i den typ av reaktorer som kan tillgodogöra sig energiinnehållet och samtidigt få ned lagringstiden för bränsleresterna till något 100-tals år.
    Alternativt försöka övertyga alla inblandade om att det utbrända bränslet bäst förvaras hos CLAB i väntan på ”återanvändning” och att göra upp en tidplan för detta. Det verkar vara resursmässigt och ekonomiskt slöseri att plocka upp bränslet från CLAB, lägga det i kopparkapslar (koppar är dyrt!), transportera det till Forsmark och lägga det i betonitlera-fyllda hål i berget. För att sedan, efter 10-30 år, ta upp det, öppna kopparkapslarna, ta ut bränslet, processa det (malning och kemisk upplösning?) och slutligen använda det i våra (då) nya kärnkraftverk.

  68. Anders

    #59 Andersson. mfl. Tack för ref till AB. Antar Du menar denna: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/weKnOA/branschen-tror-pa-snabbt-beslut-om-slutforvaring
    Detta med SKB, mellanlagring och slutförvar krånglas, som SatSapienta tar upp i #67, till av Oskarshamns kommun vill slippa sitta med ”svartepetter”. Vilket man förstår. Dock bra att dessa saker kommer upp till debatt!

  69. Gunnar Strandell

    Jag gillar slutförvaret för att det går att återta 95% av energin den dag det behövs. Naturskyddsföreningen och MP vill istället ha en förvaring där återanvändning blir omöjlig och de gör vad de kan för att sätta käppar i hjulet för SKB:s planer.

  70. Simon

    Man kan ju ställa sig frågan varför vi ska ruinera vårt land till ingen som helst nytta:

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AlpQ9E/kina-byggde-ett-kolkraftverk-i-veckan-2020–trots-klimatloftet

  71. Håkan Bergman

    Och nu ska vi tvingas betala ännu mer subventioner till vindkraften, och regeringen tänker runda riksdagen i frågan. Saxat från https://www.ericsoniubbhult.se/
    ’Dags för dig att betala nya subventioner till vindkraften
    2021-02-16

    Den 2 februari presenterade regeringen ett förslag som ska leda till minskade anslutningskostnader för havsbaserade vindkraftverk. I korthet innebär förslaget att kostnaden för att ansluta vindkraftverken till elnätet (en kostnad som tidigare vindkraftbolagen bekostat) nu i stället ska betalas av Svenska Kraftnät. I slutänden hamnar sedan kostnaden på ”nätkundskollektivet”, vilket betyder att varje elkonsument får vara med och betala via sin elnätsavgift.

    Varje elkonsument i Sverige får på detta sätt vara med och betala en ny subvention till vindkraften. Hur mycket det kommer att kosta beror såklart på hur många havsbaserade vindkraftverk som byggs. I regeringens förslag som gick på remiss står att man inte kan uppskatta den totala kostnaden. Det är anmärkningsvärt att regeringen tänker införa en ny avgift för hushållen utan att ens kunna bedöma hur hög den kommer att bli.

    Extra besvärande är det att Svenska Kraftnät också föreslås få i uppdrag att i förväg bygga ut set så kallade ”transmissionsnätet” även till områden inom Sveriges havsterritorium där det idag inte finns eller planeras någon vindkraft, men där ”det finns förutsättningar” för att ansluta vindkraftanläggningar i framtiden och ”där sådan utbyggnad främjar uppfyllelsen av Sveriges mål om förnybar elproduktion”.

    Bakgrund till förslaget är att Energimyndigheten fick i uppdrag att utreda hur man skulle kunna flytta anslutningskostnaderna från vindkraftbolagen till Svenska Kraftnät och därmed elkonsumenterna. Myndigheten utredde detta och tog fram ett förslag, men avrådde samtidigt från ett införande. Därefter gick förslaget på remiss. Där sa nästan alla nej, inklusive Energiföretagen. De enda som var för var ett fåtal som främst arbetar med just havsbaserad vindkraft.

    Det råder också viss oklarhet om denna form av ”statsstöd” till en viss bransch är förenlig med EU:s regler.

    Trots detta tänker alltså regeringen uppenbarligen gå vidare med förslaget, och man tänker införa det genom en förordning som inte behöver passera riksdagen. Jag tycker det är ytterst anmärkningsvärt att regeringen på detta sätt bakvägen tänker införa en subvention som efter flera steg landar som en kostnad på elkonsumenternas räkning för nätavgiften. I praktiken blir det ju en ny ”skatt” för alla elkonsumenter, och skattebeslut ska tas av riksdagen. Det är kanske lagligt, men inte särskilt moraliskt agerat av regeringen.

    Moderaterna säger nej till denna nya subvention till havsbaserad vindkraft. Det är orimligt att införa detta rent principiellt, och extra olyckligt är det att ta ett beslut där ingen kan bedöma kostnadens storlek för dem som ska betala. Dessutom är elnätsavgifterna fullt tillräckligt höga som de är. ’

  72. Simon

    #71 Håkan
    Helt sanslöst! Man tar sig för pannan

  73. Simon

    Här talar om en riktig ”skitartikel”:
    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/sa-kan-64-000-ton-sjogurkbajs-radda-korallrevet/

    MSM i Sverige har verkligen tagit på sig dumstrutar. Arma land!