Grönlands tidiga start på smältsäsongen

Arktis 18 april

 

Den 11 april sköt grafen som visar andelen is eller snö i smältande tillstånd på Grönlands yta upp som en kanonkula från 0 till hela 12 procent enligt DMI och NSIDC.

Detta har naturligtvis väckt en del uppståndelse men att försöka hålla sig korrekt är inte så lätt för dagens journalistkår.

Göteborgspostens Emilie Lindholm har hämtat uppgifter från en artikel i The Independent och gjort en egen försvenskad version. Hon skriver:

”Grönlands istäcke har smält tre månader tidigare än vanligt på grund av klimatförändringarna.

– En sådan smälta är normalt för slutet av maj, inte i mitten av april. Saker blir mer extrema och de börjar bli allt vanligare, säger forskaren Dr Long till tidningen. ”

För det första hittar jag ingen Dr Long i ursprungsartikeln men väl en Peter Langen som också är en av dem som skrev artikeln på DMI. Sedan är det ganska stor skillnad på ”har smält” och ”visar tecken på smältande is”. Förenklingar är inte alltid bra.

Även Deana Bajic på SVT uttryckte sig så förenklat att det lätt kan missförstås.

”Mätningarna visade förra veckan att 12 % av istäcket i sydväst har smält.”

Hon skriver också

”Varje år i maj brukar issmältningen sätta igång på Grönland, men i år har det börjat lite tidigare, redan i april.”

och avslutar med

”Tidigare rekordet för issmältningens start var den 5 maj 2010.
Smältsäsongen på Grönland brukar vara från juni till september.”

Det här sättet att uttrycka sig får läsaren att tro att nu har det satt igång, nu kommer det att smälta på Grönland fram till september.

Men det visade sig vara en kort spik under ett par dagar. Nu råkar det inte vara vilka dagar som helst utan i princip samtidigt som både DMI och NSIDC fick stora problem med satelliterna. Så stora att den sistnämnda organisationen har stoppat all rapportering om havsisens utbredning tills problemen är lösta.

För Arktis del såg det ut så här i kurvan från NSIDC:

Arktis 10 april 2016

Den från DMI ser ännu tokigare ut under de problematiska dagarna men de tycks ha fått ordning på sina data nu.

Arktis 13 april DMI 2016

Givetvis inställer sig frågan om den extremt höga procenten så tidigt på året till en del kan bero på problemen med satellitmätningarna? Mot det talar att mätningar av temperaturen faktiskt visar att det var mycket varmt på delar av Grönland under dessa dagar vilket berodde på speciella väderförhållanden just då.

Den tidiga smältsäsongen kom av sig visade det sig för den som valde att avvakta några dagar, ismassan växer fortfarande. Kanske skulle massmedia sansa sig lite innan de kastar sig över varenda liten möjlighet att larma om klimatet. Hade journalisterna haft lite is i magen så hade rapporteringen kunnat bli saklig och korrekt. Nu blev den inte det, denna gång heller.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Guy

    Enligt DMI;s kurva skulle isutbredningen ha ökat med så där 2 millioner kvkm på ett par dagar trots att det enligt texten är smältningen i % som kommit igång tillfälligt.

    Jag får inte det här att gå ihop. Kan någon förklara. Att satelliterna kan ha löpt amok kan jag förstå, men diskrepansen mellan kurva och text är svårare.

  2. Lasse

    Vår norra inhägnad (UI) som gärna alarmerar hade bilden av det smältande Grönland med referenser till tidningar som DN och Aftonbladet för nån dag sen. Vi är sena!
    Förra året startade smältningen väldigt sent.
    Idag talar de om försvinnande isyta i Arktis. Aldrig förr…
    Vi som är lite mer intresserade av att minska larmandet kan ju se fram emot att strömmarna vänder.
    http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:1900/plot/esrl-amo

  3. Jan-Åke

    Tror inte den här Emelie har klart för sig att Grönlands isvolym är lite knappt 3 milj km 3 med en smältning av 200 km3 per år.
    Dvs smälter med mindre än en tiondels promille av sin volym årligen.

  4. Peter F

    # Jan-Åke

    Vi skulle mao ha 15 000 år på oss att flytta oss till högre terräng. Jag tror vi hinner. Vi borde oroa oss för aktuella problem istället.

    Nu är det väl också så att isförlusten huvudsakligen kommer av kalvande glaciärer, inte avsmältning av de översta snölagren.

  5. Lasse

    Ny klickbar sida med temperaturserier:
    http://data.giss.nasa.gov/gistemp/stdata/
    Kul med lite bakgrund till de globala datauppgifterna.
    Årsvariationerna är stora.

  6. Lasse Forss

    Tack Lena för informationen om problemen med ismätningarna. Jag upptäckte att det var problem eftersom både Arktis och Antarktis ändrades närmare 1 milj. kvkm på någon dag. Därefter har man slutat att ge nya uppgifter. De sista nu är per 31 mars 2016. Men man kommer säkert tillrätta med problemen.
    Men MASIE finns kvar för Arktis. Och där framgår att havsistäcket var obetydligt mindre än föregående två år, men större än 2006, 2007 och 2011.
    Jag har just laddat ner temperaturdata från Rimfrost.no. Och samtliga grönländska stationer har någon avtagande temperatur än föregående år. När det gäller hela Arktis så har temperaturen sjunkit 1 grad sedan 2010.

  7. Gunnar Strandell

    Lena!
    Citat:
    ”Hade journalisterna haft lite is i magen så hade rapporteringen kunnat bli saklig och korrekt.”

    De är ju framförallt alarmister, och sådana har bara inte ”is i magen”, även om rapporteringen i det här fallet antyder att de önskar att de hade det, åtminstone på Grönland. 😀

  8. Thanks

  9. Mats G

    OT.

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/who-europa-forst-i-varlden-att-bli-malariafritt/

    Europa malariafritt. Det går inte klimathotarnas väg.

  10. CecilB

    Men…!
    Nyheter är ju färska! De kan inte vänta typ tusen år och ett. Det som händer NU ska rapporteras och är därmed en antydan av episka proportioner under en väldigt lång tid frammåt.

  11. Lasse

    OT
    http://notrickszone.com/2016/04/20/profound-admission-new-nature-study-shows-models-still-very-embryonic-hardly-trustworthy-says-top-climate-modeler/#comments

    SMHI ligger före: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/att-berakna-vader-eller-klimat-lika-men-anda-inte-1.5179

  12. Karl-Oskar

    Det var solen som ruskade om satelliterna som tur var. Jag blev uppringd på morgonen att den 14 april med anledning av att satelliterna som vi använder för att styra en maskin med inte kunde hittas det är känt att USA flyttar sina satelliter i förberedelse för krig men det var lyckligtvis inte så.
    På videon kan man också se att satelliterna som bevakar solen skakar.

    https://www.youtube.com/watch?v=D7KpLvz6Xxo&index=9&list=UUTiL1q9YbrVam5nP2xzFTWQ

  13. tty

    ”Vi skulle mao ha 15 000 år på oss att flytta oss till högre terräng. Jag tror vi hinner. ”

    Faktum är att här i Sverige behöver vi överhuvud taget inte bry oss om huruvida Grönlandsisen smälter. Det gör ingen skillnad. Det råkar nämligen vara så att den höjda havsnivån p g a smältvattnet och den sänkta havsnivån p g a iskalottens gravitation går jämnt ut. Om hela Grönlandsisen smälter blir nettoresultatet ett par decimeter lägre havsnivå på västkusten och ett par decimeter högre på ostkusten. Det är allt.

  14. tty

    MatsG #9

    Malaria och klimat har mycket litet med varandra att göra. Tyvärr tror jag inte Europa kommer att förbli malariafritt.
    Malaria sprids där folk är trångbodda och bostadsstandarden dålig. Med massinvandring från infekterade områden, inga hälsokontroller av invandrare, trångboddhet och kåkstäder/tältläger i ett myggrikt land som Sverige och en vårdapparat som knappast hört talas om malaria tror jag tyvärr att det är hög sannolikhet att vi får in sjukdomen i Sverige igen.