Några av er kanske minns de tragiska händelserna för snart 20 år sedan då Marshall Applewhite och många övriga i sekten Heaven’s Gate lämnade Jordelivet för att nå en ny värld via en tänkt rymdfarkost i svansen på kometen Hale-Bopp.
Anledningen var att Jorden var på väg att bli ”recyklad”, och att detta var den enda vägen ut.
Jag vet inte varför mina personliga associationer tog nyss nämnda väg under valrörelsen och regeringsbildningen i veckorna, men det mesta känns så overkligt. Det är som om speciellt Sverige har självutplånande tendenser av liknande typ inom bloggens områden (såväl som inom flera andra), styrda av märkliga politiskt korrekta grupptänksideologer, trogna lärjungar och övriga troende.
Man får hoppas att den krassa verkligheten snart går upp för fler, liksom likheterna med sagan om Kejsarens nya kläder. Nuvarande regeringen verkar än mer manisk än den föregående om förträffligheten hos exempelvis vindkraft och andra så kallade ”förnyelsebara energikällor”.
Löfven själv hördes nyss (liksom tidigare Lena Ek) yttra att Sverige ska ”gå före”, i syfte att bland annat skapa ”gröna jobb” och ”ny teknologi”. Han tycktes helt övertygad om att detta är rätt väg för landet.
Existerande, mycket klara lärdomar om verkligheten och omsvängningar i frågan i övriga länder, och existensen av redan havrerade projekt inom landet verkar leva ett liv likt vattendroppar på en välvaxad gås.
Men tror man, så tror man.
Lars Bern hade annars nyss en som vanligt välformulerad och gedigen genomgång av personerna i den nya regeringen på sin blogg – omvärlden går ännu längre – som exempelvis i denna tidningsartikel – och det finns många fler med samma grundtema, från olika länder.
För att återgå till de egentliga bloggämnena – vad tycks annars om följande geniala idé från bl.a. några personer på framstående lärosäten i USA? Dämpa kraften i återkommande hurricanes med jättelika parker av havsbaserade vindsnurror, och utvinn samtidigt el i processen!
Ja, vad ska man säga? Om inte förr, så skulle väl facit komma när allt förvandlats till omkringflytande glasfiberplastskrot i vindar över 70 m/s. Mig veterligen stängs vindkraftverk normalt ner redan vid 25 m/s (genom att vrida vingarna). Hur man skulle ta hand om den plötsliga eltoppen är en annan fråga.
Smarta elnät? Ha.
Vad tror folk egentligen?
Några minnen från en semesterresa till Barbados för ca 3 år sedan är kanske symptomatiska. De i övrigt kvicktänkta unga reselederskorna blev ganska fågelholksliknande när jag på en bussutflykt runt den lilla ön (vars storlek = cirka Bornholms) frågade varifrån elströmmen kom? Efter ett kort funderande kom en undran till svar om det inte fanns ett vindkraftverk någonstans?
Nej – det fanns inte en enda synlig vindsnurra på ön, trots utmärkta vindförhållanden, men väl ett par gasdrivna elverk. Strax efter spädde damen på med fullt allvarligt menade kommentarer om att det var konstigt att de lokala bussförarna alltid saktar ner i uppförsbackar, och att ön var mycket utvecklad – mer än 70% av innevånarna hade Facebook-konto…
Tyvärr tror jag dessa sorglustiga minnen väl karakteriserar en stor del av svenska befolkningen – speciellt dagens yngre.
Ja, vilken värld lever vissa i?
De ”klimattroende” söker nu åter desperat finna en förklaring till ”den uteblivna uppvärmningen” i termer av att ”värmen gömmer sig i havet” – trots en NASA-rapport, som konstaterar att man inte kunnat detektera något sådant.
En alarmistartikel finns att läsa här – i Scientific American, som sedan många år varit ett propagandaorgan i saken.
En läsvärd kommentar av James Delingpole till situationen rekommenderas som sammanfattning.
Men att haven har 1000 ggr atmosfärens värmekapacitet, och att man för att kunna besvara frågan via direkta mätningar måste välsamplat mäta havstemperaturer med en precision på någon miljondels grad verkar dock för många inte finnas i tankevärlden. Så frågan är egentligen irrelevant och ovetenskapligt ställd.
Den fortsatta stadiga globala havsytehöjningen på ett par mm per år tyder dock indirekt på att inget speciellt har skett de senaste 150 åren.
Är det inte så att alla mätningar och resultat accepteras av vissa, bara de följer ”den obevekliga trenden”?
Uttrycket myntades för något år sedan av en svensk professor i Matematisk Statistik (kanske hans enda bestående bidrag till klimatvetenskapen?)?
Vänstervärlden söker annars fortsatt desperat rida på ”den kommande klimatkatastrofen”, innan konceptet kollapsar. Nyligen kom en symptomatisk bok av en Naomi Klein
Precis som med en annan Naomi’s bok på temat, följs det hela upp på våra dagstidningars kultursidor med förmodligen internationellt orkestrerade lyriska recensioner av pålitliga PK-vänstertyckare som exempelvis Sverker Sörlin med ”Befriande klarspråk om klimatet” den 4 oktober i DN Kultur (verkar endast finnas i pappersupplagan).
Sörlin konstaterar (motsägelsefullt relativt artikeltiteln) att Kleins bok ”innehåller nästan inte ett ord om klimatvetenskap”, eftersom denna ”tas för given”. Enklast är ju för denne, av vissa hyllad vetenskapshistoriker, att helt bortse från störande fakta!
I liknande anda skriver en Victor Galaz från Rockströms SRC i SvD’s Under Strecket, och en David Isaksson på Kultursidorna i Helsingborgs Dagblad den 5 oktober. Denne har nyss åhört Klein i en Kalifornisk kyrka… (hittade inte det referatet på webben, men tar mig friheten att återge en scannad version – klicka eller ladda ner för eventuellt bättre läsbarhet).
”Klimatförändringen/arna” tas givetvis åter som självklara, och diskussionen gäller enbart att samhället snabbt måste förändras drastiskt åt vänster för att rädda oss alla från den kommande katastrofen.
Vårt IKEA vill också stoppa ”rådande klimatförändringar” genom nedanstående initiativ. Artikeln är från senaste Nordisk Papperstidning, som efter den nye redaktörens tillträde vimlar av texter och rubriker innehållande klimat* någonting. Lite märkligt för ett område med så jordnära verksamhet och snabba facit om verkligheten. Kilometerskatt diskuteras faktiskt i samma nummer också – kanske oändligt mycket viktigare för denna näringsgren, liksom svaveldirektivet för Östersjön etc.
Man undrar också över kvalitets- och hållfasthetstänkandet hos IKEA? Återvunnen plast lämnar ofta mycket övrigt att önska i detta hänseende. Min senaste erfarenhet här gällde en blå(!) bakbunke av återvunnen plast jag köpte på ICA, i brist på annat. Det såg ut som HD-polyeten – men den sprack i ca fem stycken när jag tappade den på ett trägolv från 1 meters höjd…
Men detta är ju en del av dagens dolda men ack så vanligt förekommande affärsidéer – se till att saker går sönder efter lagom tid, så måste man köpa nytt.
Ack ja. Och vad härnäst i denna galna värld? Inlägget börjar bli för långt, och kanske det är dags att återgå till titelrubrikens direkta ämne och runda av overkligheterna. Så mycket av förra seklets förutsägelser och spådomar har ju slagit in.
Typiska skeenden från dystopiska klassiker som Anthony Burgess’ bok ”A Clockwork Orange” har ju blivit vardagsmat, om än i något annan form (bilden är från Stanley Kubrick’s filmatisering med premiär 1971) och andra sevärda filmer från samma tid (men nu i Rom-klubbens anda) är Logan’s Run och Soylent Green.
Kanske man borde ha lyssnat på förnuftet tidigare.
Professor emeritus i Fysikalisk Kemi vid KTH. Klimatdebattör sedan 2003.
Mycket bra .. och sorgligt Peter!
Men det finns saker som piggar upp också ……
http://www.scipublish.com/journals/ACC/recent
Klimatkänslighet = 0.43 C
Results
The essential results of this work are to perform:
– The spectra show very strong saturated absorption for water vapor and CO2 and a significant overlap and mutual influence of these gases the amount of CO2 significantly limit the greenhouse effect.
– For the radiative transfer calculations for the three climate zones, the ratio of the votes of the atmosphere heat radiation to the ground and all can be determined.
– There are first presented calculations on the influence of clouds on the global temperature at the ISCCP based -Observations.
– The presented simulations allow a clear distinction between results that are valid for cloud-free and cloudy sky and the dominant influence of cloudiness on global temperature as reflect on the climate sensitivity.
– Climate sensitivity over medium cloud cover ( 66% ) is only half as large as under cloud-free conditions.
Politikerna har lyckats väl. Först tar man bort kristendomen och vår religion. Sen skapas en ny religion – klimathotsreligionen. Den nya läran kläs med massa floskler – hållbar, förnyelsebar o.s.v. Man låtsas att den är baserad på vetenskap. Historiens största indoktrineringskampanj sätts i sjön.
Människan har ett inre behov att tro på någon högre makt. Granskar man klimathotet och gamla religionerna så finns många likheter. Michael Crichton skrev om detta redan 2003
http://www.hawaiifreepress.com/ArticlesMain/tabid/56/ID/2818/Crichton-Environmentalism-is-a-religion.aspx
En mycket bra genomgång av dagsläget Peter!
Lena Ek tror att hon går först fast hon egentligen går sist eftersom hon går åt fel håll.
Du tror inte att det går att stoppa klimatvariationerna. Men nu har vi bytt glödlampor, vi har ruinerat oss på vindsnurror, Tyskarna har stängt några av sina kärnkraftverk och vi har huggit ned Brasiliens skogar för att kunna hälla etanol i tanken och si, klimatet har ju inte förändrats. Det funkar ju!
Ett ljus i mörkret.
GP förklarar i dag varför trillingnöten ska plockas ur från Aladdinasken. ”Det finns så många nötter i samhället idag och vi vill inte bidra till diskriminering” säger presschefen Tofelia Russinen allt enligt TYKO på tidningen
4
Ann LH
”Aladdinasken”
De tar även bort körsbärslikören(min favvo 🙁 ). Kan det vara en markering mot cherrypicking tro?
Vissa saker skall inte ändras. Aladdinask är en sådan, Twistpåsen en annan.
Det intressanta när det gäller produkter är när chokladzingon kommer tillbaka. Den är ju kult numera.
Verklighet eller Dystopi?
”Inte nog med att tjugohundratalets unga måste jaga efter ständigt fler kvalifikationer, till höga kostnader, för att ha minsta möjlighet att hitta en väg in i en karriär – en avlägsen hägring för många – men om de trots allt lyckas måste de, i likhet med dagens arbetare, bidra till pensionerna för gårdagens anställda. Eftersom pensionskostnaderna ökar, i huvudsak på grund av åldrandet, höjer staten pensionsavgifterna och skjuter fram pensionsåldern för dagens arbetstagare. För att göra uppgörelsen ännu mindre attraktiv för dagens anställda sänker staten realvärdet på morgondagens statspension. Dagens arbetare får också höra att de måste bära en större del av risken, genom att mer av deras inbetalningar placeras i avgiftsbestämda pensionsplaner (istället för en garanterad pensionsnivå placeras inbetalningarna i investeringsfonder som kan stiga eller sjunka i värde). ” (Guy Standing, 2011 ”Prekariatet – Den nya farliga klassen”, s. 118-119.
Utopin
”Kärnan i förslaget är att alla som är lagligt bosatta i ett land eller i en gemenskap, barn såväl som vuxna, borde garanteras en blygsam månatlig utbetalning. Varje individ skulle ha ett kontantkort som varje månad fylldes på med en fast summa för grundläggande behov, att spendera som de själva ville, och med tillägg för särskilda behov som funktionsnedsättningar”. (Standing 2011, s. 255)
Förvisso är det kapitalismens ”fel” att världen har blivit bättre. Ökat välstånd och ökande livsmedelsproduktion är bara två av de ”hemskheter” som till stora delar beror på kapitalismen. Kanske är bättre väder också kapitalismens ”fel”?
Har ni förresten sett att några från vad som kallas den gröna tankesmedjan Fores har spridit en propagandaartikel i svenska tidningar? Den avslutas med den absurda meningen ”Klimatet förändras förfärande fort”. Dessförinnan finns en rad märkligheter, som försök att koppla skogsbränder och skyfall med dessa förfärande klimatförändringar. Har ni inte sett den, kommer den säkert i er lokaltidning snart. De verkar ha gjort som så många andra miljöflummare: Satsat på massdistribution av propagandan till så många svenska tidningar som möjligt. De vet ju att de har många vänner bland journalister och debattredaktörer.
Hur ska vi som anser oss vara liberaler se på följande?
”Även om de gamla klasserna består i delar av världen kan vi i stora drag identifiera sju grupper.
Överst finner vi en elit , bestående av ett litet antal absurt rika världsmedborgare som med sina miljarder dollar kontrollerar universum, står upptagna på Forbes lista över de rikaste och mäktigaste, har inflytande över all världens regeringar och möjlighet att hänge sig åt storslagna filantropiska gester.
Under denna elit finner vi tjänstemannaklassen, salariatet, som fortfarande har fasta heltidsanställningar, vissa med förhoppningar om att ta sig upp till eliten, majoriteten fullt tillfreds med salariattillvarons särskilda attribut: pensioner, betalda semestrar och tjänsteförmåner som ofta betalas av staten. Slariatet återfinns framför allt inom stora bolag, statliga organ och offentliga förvalningar, inklusive statsförvaltningen.
Vid sidan av salariatet, i mer än en bemärkelse, befinner sig en (än så länge) mindre grupp av proficianer. Denna term kombinerar de traditionella engelska begreppen ’professional’ (ung. fackman) och ’techician’ (expert el. specialist) men omfattar alla med säljbara specialkompetenser, som tjänar stora inkomster genom projektanställningar, som konsulter eller självständiga egenföretagare. Proficianerna är motsvarigheten till medeltidens uppsyningsmän, riddare och äpnare. De lever i förväntan om en rörlig tillvaro och hyser ingen längtan efter långsiktig heltidsanställning i en enda verksamhet. Den ’normala’ anställningsrelationen är ingenting för dem.
Under proficianerna i fråga om inkomst, återfinns en krympande kärna av kroppsarbetare med fast anställning, hjärtat av den gamla arbetarklassen. Det var för dem som välfärsstaterna skapades, liksom arbetsmarknadens regelsystem. Men de bataljoner av industriarbetare som drog igång arbetarrörelsen har fallit isär och förlorat sin känsla av solidaritet.
Under dessa fyra grupper det växande prekariatet
följt av en arm’e av arbetslösa
och en fristående grupp socialt missanpassade som livnär sig på samhällets bottenskrap”.
(Standing, 2011, s. 18-19)
Boken handlar om prekariatet som enligt sStaning sakanr sju former av trygghet:
arbetsmarkandstrygghet
anställningstrygghet
yrkestrygghet
arbetsplatstrygghet
kompetensutvecklingstrygghet
inkomsttrygghet
representtionstrygghet.
Eftersom den borgerliga pressen sällan citer Standing kan en annan variant vara att föreslå.
Sök på begreppet ”flexicurity” i olika databaser för vetenskapliga artiklar. Visst finns det en motsättning mellan flexibilitet och trygghet.
Och visst var det Fredrik Reinfeldt som år 1994 skrev boken ”Det sovande folket” där han deklarerade att svenska folket var fördummat på grund av trygghet. Och visst har psykiatrikern David Eberhard skrivit en bok om Trygghetssverige där han menar att svenska folket ha blivit trygghetsnarkomaner. Och visst var det Milton Fridman som gav liberalismen en politisk neoliberal agenda. Allt hänger ihop. Och somliga har det bra.
Klimatet är förunderligt fritt från förfärliga förändringar.
Försök fatta förändringsperspektivet.
Flera dekader och centennier, fast förmodligen millennier.
Per #2
>Politikerna har lyckats väl.
som sagts nåra gånger:
The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.
H. L. Mencken
och:
”The urge to save humanity is always a false front for the urge to rule it.”
Från ett upplysningsideal till neoliberal!
”Den nyliberala staten har omvandlat skolsystemen för att göra dem till en naturlig del i marknadssamhället genom att baxa utbildningen i riktning mot humankapitalbildning och yrkesförberedelse. Detta har varit en av globaliseringens fulaste aspekter.
utbildningen har i alla tider beraktats som en frigörande, ifrågasättande, suberversiv process som hjälper hjärnan att utveckla gryende förmågor. Kärnan i upplysningstanken var att människan kunde forma världen och förädla sig själv genom lärande och refektion. I ett marknadssamhälle förpassas denna roll till marginalen.
Utbildningssystemet håller på att globaliseras. Det beskrivt helt krasst som en industri, som en källa till profit och exportintäkter, en zon för konkurrens, mellan länder, universitet och skolor. Det är svårt att parodiera det som sker. Administratörer har tagit kontrollen över skolor och universitet och tvingar på dem en ’affärsmodell’ anpassad efter marknaden.” (Standing, 2011, s. 106).
Vad har Sverige för mål med sitt utbildningssystem?
Svar: Att bli bland de 10 främsta i PISA-ranking och att odla fram fler nobelpristagare.
OT
Skrev ett mail till Socialdemokraterna efter valet där jag berättade för dem att jag inte röstat på Soc för att se MP i regeringen.
Jag fick nu följande otroligt flummiga svar. Både klimathot och klimatomställning har man fått med i texten….jag med flera skulle definitivt inte rösta på Soc igen vid eventuellt nyval!!!
Hej!
Tack för ditt mejl.
Svenska folket har röstat för ett regeringsskifte och en ny politisk inriktning. En ny regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna står idag redo att axla den ansvarsfulla och viktiga uppgiften.
Det är också viktigt att påminna om att det nu ankommer samtliga folkvalda i Sveriges riksdag att finna en väg framåt för Sverige. Nu behöver vi söka det som förenar snarare än det som drar isär. Nu behöver vi sätta Sveriges bästa framför taktik och prestige. Nu behöver vi enas i viljan till ansvar för vårt land.
Regeringen kommer att ta sin fulla del av ansvaret och tänker vara en samarbetsregering för hela Sverige. Regeringen kommer att söka breda uppgörelser i riksdagen för att säkra centrala politiska reformer till gagn för Sverige.
Vi socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet är redo att ta ansvar. Oavsett om det är den höga arbetslösheten, de sjunkande skolresultaten, den bristande välfärden eller det växande klimathotet så är vi redo att ta oss an dem tillsammans.
Vi kommer att göra det för att vi vet att Sverige bär på en underbar styrka. Vår vilja till sammanhållning och samarbete i svåra stunder har gång på gång säkrat ett bättre samhälle för kommande generationer.
Det är denna regerings fasta vilja att Sverige ska vara en global förebild, i vår utveckling, vår jämlikhet och vårt ledarskap i klimatomställningen. Ett land som kännetecknas av människors lika värde, självförtroende, solidaritet och tron på att framtiden går att förändra.
Nu antar vi utmaningen igen, och bygger ett land som kan se med hopp och förväntan mot framtiden.
Om du vill veta mer om regeringens intentioner kan du ta del av regeringsförklaringen via vår hemsida, http://www.socialdemokraterna.se
För ytterligare svar kan du också kontakta regeringen, du hittar kontaktuppgifter på http://www.regeringen.se/sb/d/3109.
Hälsningar
Socialdemokraterna
Ett bättre Sverige.
Men Malala får Nobels fredspris (delat)…..än finns det hopp för mänskligheten.
Kul sammanfattat Peter! Att politiker inte har någon koll är ju gammalt, men det som förvånar mig mest idag är att unga människor är så okunniga om så mycket? Dom går med näsan i sina smartphones nästan dygnet runt och verkar tro att Google förmedlar sanningar när dom vill veta någonting.
Mest skrämmande är ändå kombinationen ung och politiker, som Fridolin och Romson, som på fullt allvar med darrande röster påstår att sommarens stora skogsbrand berodde på ”klimatförändringarna” som i sin tur ska stoppas med vindkraftverk, flygskatter och svagare dammsugare…
Henrik 13,
HERRE GUD..! (H j ä ä ä ä ä ä ä ä ä l p . . . )
Som motvikt till de gasturbindrivna kraftverken kan man ju ta Kanarieön El Hierros satsning på vind- och vattenkraft, för att bli helt självförsörjande på el. Deras oljenota var tidigare enorm, då de har behov av att även avsalta sitt vatten med energikrävande teknik, och denna satsning är både ekonomiskt lönsam och miljöfrämjande för dem.
Tekniken är lika enkel som smart. När det blåser bra så ger vindkraften förutom el till hela ön, också ett överskott, som då används för att fylla ett vattenmagasin (i en vulkankrater), och vid de tillfällen då det blåser mindre bra så används vattnet till att driva ett vattenkraftverk som ger el tills det blåser igen. Flera andra länder med liknande förutsättningar tittar nu på denna lösning.
Egentligen är det samma teknik som vi använder i Sverige, med skillnaden att vi utnyttjar vattenkraftens stora överkapacitet när vind- och kärnkraft inte räcker till, för att sedan spara tillbaka i magasinen när det blåser bra och kärnkraften rullar på. Vattenkraften är ett bra sätt att indirekt lagra elenergi, vilket annars är svårt.
#14
Man får lust att på allvar utbrista, som Gert Fylking; Äntligen!
Någon som i praktisk handling utmanar de bland de grövsta dumheter på jorden, bara genom att göra vad som borde vara självklart.
Du Gunnar K som så brinner för vindkraft borde fara till Holmön och predika lite, vem vet du kanske kan omvända dom till din tro.
17
Gunnar Kjelldahl (C)
”Tekniken är lika enkel som smart.”
Måste erkänna att detta löser en hel del av problemen med vindkraft. Vi får väl se när när det nagelfars vart det landar. Det är ju dumt att gå över ån efter vatten.
RAW for the oceans
PHARRELL WILLIAMS Presents G STAR RAW For The Oceans Campaign by Fashion Channel
Någon har köpt SL-hållplatsreklam för miljoner. Du skall köpa plastdenimjeans för att rädda oceanerna. Det handlar tydligen om en italiensk lansering per augusti som nu nått till Sverige. Man påstår fräckt att råvaran till textilfibern är gjord av havsflytande plastskrot. Du skall alltså rädda havet genom att konsumera plastjeans. Jag undrar naturligtvis om dessa jeans också kommer att sluta i Stilla havets stora plastkökkenmödding? Köp våra jeans och rädda havet är budskapet till de fåkunniga. Själv undrar jag om fibern är PET eller PE. Den förra har en täthet högre än ett det är bara PE som flyter. Tror Du Peter S att dessa jeans också går i fem bitar om man tappar dem i golvet? Släng dig i väggen Kamprad!
Politiken i dag. Läs och förundras. IPCCs kommande rapport.
http://politiken.dk/oekonomi/ressourceoekonomi/ECE2420345/fn-panel-atomkraft-og-skifergas-skal-hjaelpe-med-at-redde-klimaet/
GK #17. Det du beskriver har dålig verkningsgrad och är mycket dyrt, det är utrett. Det kan vara bra för enstaka situationer men inte i allmänhet.
Lars W. #22
Sånt biter inte på svenska miljömuppar, det handlar inte längre om att rädda klimatet utan det handlar om att bygga ett grönt drömsamhälle och där passar inte kärnkraft eller gas in.
Vilka av dagens svenskar som klarar av att bo i deras drömsamhälle är nog en annan sak, fast det har inte dagens väljare fattat än.
Historiskt sett så vet jag inget större samhälle som kunnat levat hållbart utan att tillföra nya resurser, när de inte kunnat tillföra nya resurser så har de kollapsat.
GK #17
Och när det inte blåser tillräckligt för att pumpa eller få elbehovet tillfredsställt så drar de i gång dieselgeneratorerna.
F.ö. så ger ett pumpkraftverk mindre energi tillbaka än man ” pumpar ” in i det.
Från ABB:s hemsida.
Det finns tydligen många sätt att spara el på.
”Kan svensk industri få 240 000 bilar att försvinna?
Inom svensk industri finns tusen och åter tusen elmotorer installerade. Bara i ett normalstort pappersbruk finns flera tusen.
Här finns pengar (och miljö) att spara. Om svensk industri skulle byta ut sina IE1-motorer (som har en verkningsgrad på 92,1 %) till moderna IE4-motorer från ABB (med en verkningsgrad på 96,2 %), skulle det ge en besparing på 15 ton CO2 per år och motor.
Den totala besparingen skulle bli 950 000 ton CO2 och samtidigt minskas elförbrukningen med 1,9 TWh. Det motsvarar utsläppen för 240 000 bilar.”
http://www.abb.se/cawp/gad02465/c64e04e132cb24bac1257a21004e6a9e.aspx
GK #17
Bor halvårsvis i Las Palmas.
Jo de har mycket vindsnurror här. De står efter kusten
– Det blåser alltid här. Ibland ganska lite. Aldrig för mycket. Det är aldrig för kallt (växellådsolja!)
Ganska idealiska förhållande . Elen är dyr.
Tekniken med en vattenreservoar som ett batteri må vara smart men också dyr.
Jämförelsen med svenska älvar haltar betänkligt
För det första:
Gunnar Kjelldahl raderar kommentarer på hans debattartiklar i NorrteljeTidning (på ngt sätt). Alltså även helt neutrala som inte ens polemiserar med hans idéer. Dvs på samma sätt som alla klimathotsanhängare helst ville kunna göra när de själva skall lägga fram sin tro, men inte klarar av kritik (och oftast inte vill att detta skall synas)
Angående vindkraft, pumpning av vatten, och även sådan som reservkraft: Om detta sker på en fungerande marknad i konkurrens med andra lösningar finns där ju inget problem. Den/de lösningar som har bäst prestanda blir valda
Däremot kan dylika anekdoter dels inte översättas till situationer/ställen där betingelserna är helt annorlunda. Och dessutom är de verkligen inga argument för att politiskt tvång och finansiering skall vara metoden att genomdriva det på annan plats. Utan sådant är inget annat än sedvanlig politisk klåfingrighet och inkompetens.
Sverige har noll problem med tillgång till färskvatten. Och heller inget problem med elförsörjning. De bekymmer som finns har snarare vållats politiskt just genom det mentala hjärnsläppet att vilja kalla vissa tekniklösningar för ’förnyelsebara’. Nettoeffekterna på miljön med sådana är nästan alltid negativa (och dessutom ’ohållbaraa’).
Ett stort problem här är att politiker (och väldigt många andra) vare sig kan räkna ordentligt eller göra relevanta jämförelser. Och att lika många i stort inte ens vill …
Ingvar #27
Fast ni har säkert nån typ av kraftverk som ser till att hålla elnätet stabilt.
Finns mycket känslig elektronik som ogillar fladder i elnätet.
Mats G. #27
ABB vill nog gärna sälja nya fina motorer, men det skulle kosta multum för en köpare om de handlar 100-tals motorer och ev. vinst bör kunna räknas in på kort tid.
Svensk industri är inte så rik numera och varje nyinvestering måste gå genom koncernledningens nålsöga.
pekke #29
Mats G. #26 naturligtvis !
I Spanarna i P1 odlade Jonathan Lindström myten om den förestående havsytehöjningen och att alla städer kommer att vallas in!
29
pekke
”ABB vill nog gärna sälja nya fina motorer,”
Sant! Men, jag menar att här skulle man kunna lägga de pengar man subventioner på vindkraft och annat mindre effektivt och ge någon typ av rot bidrag. Det finns alltså smartare lösningar osså finns det mindre smarta lösningar. Sedan kan även Gunnar K kanske förstå sig på verkningsgrad om han följer länken.
Hentik #13
Förvånas icke, mentalt lever vi ju i den svenska tidsepoken flumocen därav ditt svar från sossarna som förövrigt är en karbonkopia av Löfvens installationstal; ett katastrofalt undermåligt alster och helt ovärdigt en statsminister.
Samma sak när Margot Wallström, rikets andra dam och exellens, öppnar näbben, floskler och andra bedrövligheter i en aldrig sinande ström. Så många stolpskott har nog aldrig skådats i en och samma regering.
Hur tänker dom(sossarnas partistyrelse)?
#33
Henrik var adressaten.
Mats G #26
Märkligt att ABB av alla inte verkar känna till att sveriges elproduktion är i stort sett CO2-fri. Sen är det väl aldrig fel att dra ner på sina kostnader, men det tror jag företagen klarar av att göra utan såna där pekpinnar, företagen byter ut komponenter när det är en ekonomisk vinst att göra så.
Ett absolut ”måste veta” om Havsisarna !
I Antarktis var isutbredningen 1064 större än vad den är idag men 1966 på bara två år så var den rekordlåg!!! Dra en trend linje från 1966 till idag
🙂
1979 är det körsbärsplockade extremvärde IPCC valt ut för att prångla på oss propagandan om Arktis isar. Nu är bilderna ja just obs BILDERNA från Nimbussatelliten från 1964 tjugo år innan de nya satelliterna skickades upp, inscannade och sammanställda i digital form genom ett frivilligt projekt och bilderna över båda polerna visar sig …. http://youtu.be/bvGIE1y3cXA lyssna och som stöd för denna nya kunskap kan vi lägga till :
http://stevengoddard.wordpress.com/2014/10/08/monthly-serreze-propaganda-update/
Vilka samvetslösa bedragare som jobbar för IPCC!! (hämtat från WUWT) Äggen bara rinner i hela floder i facen på klimatmaffian!
Bra tråd Peter! Tack för den 😀 . Delat på FB oxo.
Det finns dock ett, om än begynnande hopp om ljusning i ’debatten’ i Judith Curry’s tråd, ledande till hennes op-ed i WSJ, länk:
http://judithcurry.com/2014/10/09/my-op-ed-in-the-wall-street-journal-is-now-online/
Tror ett flertal här har intresse av innehållet.
Mvh + trevlig helg från Bästkusten!
//ThomasJ
Rättelse: 1969 var extremlåg isutbredning i Antarktis. Ni kan vara tvärsäkra på att klimattalibanerna på SVT/SR vetenskräpsredaktioner INTE kommer att delge våra pensionärer (det är väl bara de som fortfarande tror på SVT .. och allt färre även bland dessa?) som fortfarande tittar på pkpropagandan, dessa uppgifter.
Björn T kommer snart med ett inlägg där han förklarar att det är Rossi som förfalskat Nimbusbilderna genom att bryta sig in i NASAS lager betald av ”Big Oil”. Det är inte lätt att vara klimathotsprånglare idag!!
OT.
Lego backar efter påtryckningar från Greenpeace
http://www.mentornewsroom.se/nyheter/plastforum/lego-backar-fran-samarbete/
Havsnivåerna deaccelererar!
http://www.thegwpf.com/new-paper-global-sea-level-rise-has-greatly-decelerated-since-2002-contrary-to-predictions/
Flytta Sten Bergström från SMHI till kåken !!
Miljöminister Åsa Romson (Mp) polisanmäld för miljöbrott:
http://nyheteridag.se/miljominister-asa-romson-mp-polisanmald-for-miljobrott/
Miljöminister Romsons dieselskandal bekräftad – kan leda till åtal
http://nyheteridag.se/miljominister-romsons-dieselskandal-bekraftad-kan-leda-till-atal/
El på ön Teneriffe
En ö med mycket sol och bra med vind. Och de har problem med att integrera vind och sol i ”griden”
Olja: 910 MW
vind: 37 MW (Installerad)
Solar: 79 MW
mini hydroelectric 463 KW
http://atlastenerife.es/portalweb/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=21&lang=en
Så på en plats med mycket sol och vind, och inga älvar så är det olja som gäller. Dessutom är det 7 öar och alla är tvungna att köra sitt eget race.
Tack Ingvar 43 för info , det är så lätt att sprida grön propaganda men verkligheten är alltid annorlunda.
De gröna brukar skriva hur de vill verkligheten skall vara men sanningen brukar vara motsatsen , tex Tysklands gröna storsatsning som har lett till ökade CO2 utsläpp.
Greenpeace borde ta sig en titt på Romsons förehavanden på sin båt. Nu kan vi se fram emot ett bättre klimat när Greenpeace slagit till mot Legos samarbete med Shell. Här uppe i Luleå är det allt annat än bra väder just nu, nära noll och kallt regn. Men bara jag tänker på den självutnämnda klimatpolisen Greenpeace blir jag genast varmare.
#17
Pumpkraftverk på en liten vulkanö kan vara en vettig lösning. Man har reservoaren gratis i kratern. Man har en fallhöjd på många 100 tals meter. Detta gör att en liten volym vatten behöver pumpas för betydande kraftreserv. Dvs det fordras sällsynta geografiska förutsättningar.
Och förstås inga energikrävande industrier på ön!
Helvetet med vindkraft börjar när man kopplar in dessa till rikstäckande nät!
OT, men…
Viss tillnyktring på gång i regeringen angående ”klimatmålen”?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/krav-pa-eu-klimatmal-kan-sankas_4000939.svd
Alltid en början och om detta drivs vidare på detta vis blir vi kanske inte Europas extremister i den s.k. klimatfrågan.
István #46 – Barbados är oväntat nog en korallö – inte vulkanisk
Daniel W. #45
Men om Lego är så rädda för samarbete med oljekoncernen Shell, vad skall de då göra åt sina legobitar som tillverkas av oljeprodukter ?
Skogsmannen #47
Sverige får nog rätta in sig efter vad EU beslutar och beslutar EU att det är vansinne att försöka styra världens klimatmål när världen inte vill införa samma klimatmål vilket kan kosta EU multum så är det bara så.
I EU har man börjat begripa att allt som gör EU:s produktion dyrare än omvärldens produktion gynnar bara omvärlden och inte EU, man får hoppas att Svea Rikes politiker även begriper det.
Fritt fram att använda miljöfarlig färg på båtar i Östersjön !
http://www.expressen.se/nyheter/val2014/polisanmalan-mot-romson-laggs-ner/
pekke!
”Sverige får nog rätta in sig efter vad EU beslutar och beslutar EU att det är vansinne att försöka styra världens klimatmål när världen inte vill införa samma klimatmål vilket kan kosta EU multum så är det bara så.”
Ja, just det var min poäng. Oron har legat i om detta förstås av Europas mest extremistiska politiker i denna fråga,. de svenska.
Jag sitter å stirrar på en artikel, å försöker bestämma mig för om det är ’på riktigt’ eller inte…
Räknar dom verkligen med, att alla skall svälja något så korkat..?
”Scientists have created a new tool for linking climate change to weather
The model should be fully operational by next year according to experts
Scientists will be able to link adverse weather to climate change in 3 days”
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2780587/Scientists-fast-track-evidence-linking-extreme-weather-climate-change-sign-panic-losing-propaganda-battle-sceptics.html
pekke igen! 🙂
Förstås detta av det svenska åklagarämbetet vad detta betyder?
Total sänkning av det svenska engagemanget för bättre miljö…
Fy f-n!
Men det går väl alltid att skylla på att lagen inte var så klar att den var tillämplig i detta fall.
#50, Romsons bottenfärg är sannolikt godkänd, fast handelsnamnet skiljer lite från det i godkännandet. Man säljer knappast en förbjuden färg om det finns en tillåten och detta hände just efter att Kemikalieinspektionen förbjudit Zink och godkänt Koppar i färgerna.
Är båten fartygsregistrerad som hon sa, är det dessutom ”generösare” regler än för småbåtar.
En jurist som hjälper en annan jurist. Vet inte åldern på chefsåklagaren som lade ner polisanmälan mot Romson, men var han medelålders vit så ser ju Romson att dom ibland kan vara bra att ha.(fast å andra sidan så kan ju han försvårat kampen för ett bättre klimat genom sitt handlande, så där stämmer ju hennes syn på den vite mannen in. Att det den här gången var till hennes fördel är ju en helt annan historia)).
L #54
Ur min artikellänk:
” Går inte vidare
Roswall har nu beslutat att inte gå vidare med en förundersökning om miljöbrott.
”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, skriver Rosvall i sitt avskrivningsbeslut.
– Jag har ägnat en hel förmiddag åt kemikalieinspektionens hemsida. Det är så snårigt att man inte kan nå upp till straffbar oaktsamhet, säger Rosvall till Expressen. ”
Är det så jädrans snårigt så kan de ju inte klämma dit nån annan som använder fel färg.
Prejudikat kallas det om jag förstått rätt.
Alienna #52
De skall fixa modellerna så att de ändrar sig varje gång det blir extremväder, kommer deras modeller även ändra sig om det är normalt väder !?
Förresten vad är normalt väder ?
Skogsmannen # 51 å 53
Min poäng bägge gångerna.
😉
István #46
”Pumpkraftverk på en liten vulkanö kan vara en vettig lösning. Man har reservoaren gratis i kratern. Man har en fallhöjd på många 100 tals meter. Detta gör att en liten volym vatten behöver pumpas för betydande kraftreserv.”
Och vad händer när vulkanen plötsligt vaknar till liv?
Får vi ett nytt Fukushima då, något som ingen kunnat förutse?
28 Jonas N
Gunnar Kjelldahl har inte någon möjlighet att radera kommentarer till annat än de som kommer till min blogg. Om det försvinner kommentarer till andra insändare eller web-artiklar så är det redaktionen för respektive utgivare som bär ansvaret.
På min blogg har jag vid ett par tillfällen tagit bort kommentarer, då jag tycker de gått över gränsen för det lämpliga i språkbruket gentemot tredje person, eller då de uppenbart inte handlat om blogginlägget. Jag har dock som policy att försöka publicera och bemöta så mycket jag bara hinner. Även på bloggen har dock NT som utgivare möjlighet att ta bort sådant som de anser vara olämpligt. Jag vet inte om de använt den rätten någon gång då det gäller min blogg.
Till de som kommenterat mitt inlägg nummer 17;
Jag håller helt med om att den teknik som man använder på El Hierro är för dyr med våra elpriser mätt. De har ju ingen reguljär vattenkraft så de måste bygga dubbla produktionsenheter, plus pumpinstallationen för att fylla kratern. Däremot är den ändå klart lönsam på ställen där alternativet är dieselkraftproduktion, och sådana finns det många.
Den är också ett tekniskt exempel över hur man kan indirekt lagra elenergi från intermittent kraftproduktion, genom att omvandla kinetisk energi till potentiell sådan i vattenmagasin. Det är så vi själva också gör när vi balanserar bl.a. vindkraft mot vattenkraften. Den kraftiga överkapaciteten i turbininstallationer gör att vi under perioder kan köra dubbla effekten mot vad vattentillgången tillåter långsiktigt. För att sedan spara tillbaka upp till maxnivån i dammarna när det blåser bra.
#59
Sedan när vi har klarat det tekniska och ekonomiska aspekterna återstår bara det miljömässiga.
Vill man verkligen pumpa upp saltvatten i kratern?
Kanske en bagatell för den vindkraftsfrälst-a/e