Julen är räddad

Nu när allvaret är över och världen är räddad kan det vara dags att berätta vad som verkligen hände den där fantastiska natten. Här kommer ett litet referat från någon som var med.

Kära vänner,

vår framtid är hotad. Min utrikesminister har talat om för mig att vårt lands ära, la Gloire, är hotad. Vi är ju inte bara landet som först talade om frihet, jämlikhet och broderskap, vi är ju också diplomatins förlovade land. Den som inte behärskade vårt språk var inte ens välkommen i de fina salongerna. Om vi inte kommer med ett budskap som går hem i de stora medierna, BBC, CNN, New York Times, Wall Street Journal, the Times, Le Monde, the Guardian och några till så blir det inga fler träffar.

̶   De stora medierna är ju inget problem, de tar ju allt vad vi säger.

̶   Visst, men de måste tro på att vi räddat världen. Vi måste komma med något riktigt stort.

̶   Om inte min president blir nöjd får inte jag vara med nästa år.

̶   Min president har lovat att göra vad den danske Kung Knut inte kunde   ̶   att betvinga haven så att de slutar stiga. Men absolut inga avtal som kongressen måste godkänna. Det kan vi aldrig acceptera!

̶ Vi gjorde ju allt rätt. Alla fick tala om vad de ville göra. Ingen skulle tvingas till något som de inte själva redan accepterat. Ändå vill ingen ha ett riktigt avtal.

I ett hörn av rummet viskar några till varann   ̶   ”tror du på klimathotet?”, ”nej, men dumbommarna där uppe i norr har ju lovat att betala för sitt syndiga leverne och då måste vi ju låtsas att vi tror på det”.

I ett annat hörn är det andra som viskar   ̶   ”den där fonden som vi ska betala 100 miljarder om året till, hur ska vi klara det?”,   ̶   ”inga problem, vi säljer några av våra värdelösa vindkraftverk, och låter fonden betala. Då slipper vi dessutom kostnaderna för att skrota dem.”

Kära vänner, tillbaka till ordningen! Vi har visserligen en genial överenskommelse. Vi lovar alla att försöka att hålla vad vi lovat, men ingen kan tvingas till något. Det kan väl ingen ha något emot. Men det löser inte vårt verkliga problem   ̶   hur får vi världen att tro på att det behövs flera möten.

Våra presidenter och premiärministrar måste kunna hålla tal om hur de räddat världen, medierna måste jubla och tala om hur alla världens länder kommit överens.

̶   Överens om vad?

̶   Om att rädda världen förstås!

̶   Men vi har ju inte gjort något!

̶   Tyst med dig, det är inte vad vi gör som räknas, det är hur det presenteras!

̶   Ja, men vi har ju inte gjort något!

̶   Naturligtvis inte, då får vi ju inte träffas nästa år, men det måste se ut som om vi gjort något.

Plötsligt hörs en röst från ett av de mindre borden.

̶   Om vi inte kan lova mer, så kan vi väl lova mindre! Om vi tar det där förslaget från andra sidan datumgränsen om att allt över en och en halv grad är oacceptabelt så verkar det ju som om vi tar det här på allvar. Dessutom kanske vi kan ses på någon av de där vackra öarna nästa gång.

̶   Strålande! Julen är räddad! Vi ses om ett år!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann LH

  Tack Sten K., nu ÄR julen räddad!

 2. Lars Cornell

  Underbart !

 3. Peter F

  The show must go on

  http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/22/nations-urged-to-improve-climate-pledges-by-april-2017

 4. Lasse

  Bra betraktelse Sten.

  I dagarna har vi olika berättelser att ta ställning till.
  Den Kristna tron på Julen med allt vad detta innehåller.
  Den mer profana , där året vänder och ljuset återvänder till vår halva av globen.
  Ingen blir väl glad om någon ifrågasätter Julens kristna grund-det är känsligt för troende.
  Ingen blir heller speciellt glad om man ifrågasätter klimatvetenskapens alla hot-trots att de är glädjande budskap.

 5. Verner

  Här kommer ytterligare ”lök på laxen”.

  https://www.youtube.com/watch?v=B79lRdgKG54

 6. Joel

  Eoner bättre än ”We shall overcome”, i alla fall. Och allt gott till alla som försöker hålla förståndets fackla brinnande i dumträskets masspsykos!

  https://www.youtube.com/watch?v=IS79UwDJKSg

 7. Bim

  Klimathotarna har ju sänkt målet från 2 grader till 1,5 grader. Varför inte sänka målet till 1 grad så har vi ju redan nått målet. Så kan vi lägga ner skiten sedan.

 8. pekke

  The same procedure as every year !

  https://www.youtube.com/watch?v=6yt4YWOiUZI

  Vi ses i Marocko 2016 !

 9. pekke

  OT !

  Hur stort är världens största containerfartyg ?

  ” Det Sydkoreabyggda Panama-flaggade mastodontfartyget är långt som fyra fotbollsplaner, mycket högre än det lutande tornet i Pisa och lika bred som om tolv Volvo V70 skulle stå på rad efter varandra. ”

  Så skriver en teknik-tidning i stället för verkliga måttenheter !
  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/article3954313.ece

  Undrar vilka läsare artikeln riktar sig till ?

 10. Lasse

  #9
  -Italienska fotbollsspelare med kombibilar?
  Till vem riktar sig denna artikel då?
  http://www.di.se/artiklar/2015/12/23/tyskarna-far-gratis-el-i-jul/

 11. pekke

  #10

  Läste oxå den artikeln, undrar om författaren begriper att det finns en massa avgifter på elräkningen samt att producenterna troligtvis gör förluster på de låga spotpriserna, spotpriset i Norden är just nu c:a 18 – 19 öre, kommer knappast märkas på elräkningen, men det märks nog i producenternas plånbok, speciellt vindkraftens plånbok som måste ha c:a 50 öre kWh.

 12. Lars Cornell

  #11. I natt var elmarknadspriset 2 öre och just nu 12 !
  Det blir ingen rik på.
  Vi exporterar nu 2,6 GW till Finland men importerar 0,8 från Tyskland trots att vi har elöverskott.
  När de finska nya kärnkraftverken kör igång försvinner möjligheten att exportera dit.
  Hur gör vi då med vårt överskott av vindkraft?

 13. Sigvard Eriksson

  Det kan vara på sin plats att önska alla skribenter och kommentatorer på denna fantastiska blogg en riktigt God Jul. Jag vill också passa på att tacka er som driver bloggen. Er uthållighet med att praktiskt taget varje dag presentera något intressant och läsvärt är berömligt och ovärderligt.
  God Jul och Gott Nytt År!

 14. Verner

  Instämmer med Sigvard Eriksson,

  Tack och en riktigt GOD JULL

 15. ThomasJ

  Sigvard E. #13: Agreed till fullo och hakar gärna på.

  En riktigt God Jul & Ett Gott Nytt (spännande) År 2016 tillönskas Er Alla !

  Mvh/TJ
  Bästkusten

 16. pekke

  Instämmer med föregående talare.

  En riktigt God Jul och Gott Nytt År till alla !

 17. Håkan Bergman

  pekke #9
  Det hade ju varit mera relevant att säga hur många mobiltelefoner eller platt-tv’n man kan skeppa iväg med båten. Många lär det bli och det är nog det som räknas borta i Asien.
  Instämmer med övriga om en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Ett julkortsalbum från Lindström, känsliga personer varnas.
  http://www.bonton.se/gallery.asp?id=1197&g=1-jul&f=1

 18. Gunnar Strandell

  Lars Cornell #12
  Att få betalt för el när man tar emot den från Tyskland och sälja den till Finland är nog lönsamt.
  Men jag är rädd för att det inte kommer de svenska abonnenter som betalat för överföringskapaciteten till del.

 19. Håkan Bergman

  #12 #18
  Inte lär tyska konsumenter få negativt pris, nätoperatörerna möjligen. Sen ska man betala dom här åtta brunkolsblocken som står standby sen uppgörelsen tidigare i år, det enda man sparar in när man går ner i standby är väl utsläppsrätterna, personalen fortsätter att kosta och brunkolet ligger där det ligger. Men sen när brunkolsverken kickar in är det dom som sätter spotpriset, man skulle nog köpa in sig i ett brunkolsverk.

 20. sibbe

  #12 #18
  Nej, det är nog tyska elkonsumenter som betalar största delen av kalaset ( de betalar även om mölleel inte tas in i nätet…)Och så vi här i Finland, som ju får betala ett högre pris för el eftersom vi har för lite av den varan. Jag bor på Kimitoön i Åboländska skärgården, dit man hade planerat 200 vindkvarnar, som krymptes ner till 29, och som placeras ut mindre än 1000 meter från våra hus om det vill sig illa. Eftersom vår nya regering satte ett tak på 2000 ex för hela Finland ( dvs subventioner räcker inte till flera, så får man väl skicka en bön till en Gud som man inte tror på, att de möllor som det ännu finns statliga medel för, inte byggs hos oss.
  Annars en intressant utveckling, i Sverige fick de gröna i regeringen svälja stora grodor p g av att regeringen försöker stoppa invandringslavinen, medan våra sanna finn-populister minskade med 50 % i opinionsmätningar, när vår regering släpper in för många invandrare. Men lämna regeringen, det ville varken Soini eller Romson… Som har samma replik: de är kvar i regeringen för att förhindra värre …

 21. Hasse

  Länge har det påståtts att den medeltida värmeperioden var av lokal karaktär. Nu verkar det trots allt som om den varit global: http://notrickszone.com/#sthash.WY7ahi7w.BeJTbgDe.dpbs . Kanske julen i alla fall är räddad också för oss vanliga knegare. Dags att ta ett extra glas glögg och tillönska alla en riktigt God Jul.

 22. Per Spektiv

  En väldigt God Jul
  till detta fantastiska forum
  som skänker oss så mycken kunskap.

 23. Sigge

  #12 Lars Cornell
  #18 Gunnar Strandell

  Det är riktigt att Finland inte kan ta emot lika mycket el genom de befintliga överföringarna när Olkiluoto 3 är i drift. Främsta anledningen till att Fenno-Skan 2 byggdes ifrån Hedensunda i Sverige till Olkiluoto i Finland är att minska risken för strömavbrott i Södra Finland om det skulle bli ett snabbstopp i den stora reaktorn. Fenno-Skan 1 som blev klar i slutet på 80-talet mellan Forsmark och Olkiluoto vill man inte använda för det ändamålet för att inte riskera driftstörningar i Forsmark om Olkiluoto 3 skulle få ett snabbstopp. Fenno-Skan 1 har en kapacitet på 550 MW och Fenno-Skan 2 på 800 MW. 400 MW i Fenno-Skan 2 kommer att vara reserverat för back-up när Olkiluoto 3 är i drift.

  Finngrid som är Finlands motsvarighet till Svenska Kraftnät fick ta en något större del av investeringskostnaden än Svenska Kraftnät eftersom delar av kabeln indirekt kommer finansieras av inmatningstariffer från Olkiluoto 3. Det var också ett visst EU-stöd när kabeln byggdes.

 24. Gunnar Strandell

  Sigge #23
  Stort tack för den tillförlitliga information och kunskap du sprider.

  De senaste åren jag åkt längs väg 76 norrut från Forsmark har jag lagt märke till kraftledningen som bara har två ledningar. Jag trodde att den kopplades in på stamnätet vid Älvkarleby, men ser nu på kartor att det sker nordost om Hedesunda där Norrlandskablarna passerar.

  Du har stillat min nyfikenhet och det gör att jag sover gott i natt.

  God Jul och Gott nytt År!
  till dig och alla andra som älskar att grotta ned sig i problem och fakta.

  Länk till karta över slutstationen för Fenno-Skan 2:
  http://ext-webbgis.lansstyrelsen.se/sverigeslanskarta/?visibleLayerNames=L%C3%A4nsstyrelsens%20kontor&zoomLevel=9&x=614340.1250000001&y=6700532.656249998

 25. Röda Stjärnan

  Men ser jag rätt?
  Herregud. Tror aldrig jag läst något liknande i DN:
  http://mobil.blogg.dn.se/framstegsbloggen/

 26. Alienna

  Röda Stjärnan,

  Jössus amalia!
  Informera om fakta – i DN…!! (Nu kommer han att få sparken.)

 27. latoba

  God Jul och Gott Nytt År önskas alla ni som skriver på den här sajten. Klimatupplysningen är en oumbärlig källa till allsidig information om klimatet.