Yttrandefriheten under attack

I Sverige har vi alltid tagit yttrandefriheten för given. I alla fall under de senaste hundra åren.Men nu hopar sig molnen över Sverige. En rad förslag som kan påverka yttrandefriheten och alternativmedia har dykt upp. Flera av dessa är grundlagsändringar som kräver två beslut i Riksdagen med ett mellanliggande val. Bakgrunden är alternativmedia och Internet. Vem som helst kan framföra sina åsikter och nå miljontals läsare via Internet.

Frågan är om förslagen kommer att påverka Klimatupplysningen och om vi ska engagera oss. Alternativet kan vara att acceptera lagarna och om nödvändigt lägga sig ner att dö som blogg. Det kan också bli så att skribenterna drar sig ur då risken för straff finns om de skriver. Det kan också bli så att våra skribenter vägras tillgång till offentlig information som vanliga journalister får tillgång till. Detta inlägg handlar inte om klimat eller energi utan om vår yttrandefrihet och rätten att få framföra vetenskapliga åsikter fritt.

Fake News

Vinnova satsar statliga pengar på ett projekt som ska motverka falska nyheter inför valet. I ett av projekten ska Sveriges Television, NTM, Bonnier, Schibsted Sverige och Sveriges Radio samarbeta. Men reflexion blir att dessa medieaktörer själva har spridit falska nyheter vid ett flertal tillfällen. Och dessa ska definiera vad som är ”falskt”. Kommer kritik mot IPCC:s rapporter att anses som falska nyheter? Kommer kritik av en vansinnig och ohållbar energi- och bilpolitik att anses vara ”falska nyheter”? Ingen vet.

Vad fake news är i vetenskapliga sammanhang är inte självklart eller lätt. Om någon varnar för en ny istid och den inte kommer om tusen år – är det falska nyheter? Om någon varnar för att snön kommer att försvinna inom kort – är det falska nyheter om det inte inträffar? Exempel Pär Holmgren och hans varning 2006  om att snön för alltid kommer att försvinna – var det fake news? Vasaloppet överlever inte till 2022 enligt Väder-Pär – falsk nyhet? Nu är vi snart där och det börjar bli uppenbart för alla hur fel Pär Holmgren hade (och har). Men rätten att framföra tokiga vetenskapliga åsikter måste vi stå upp för.

par_holmgren

Viktigt att försvara Pär Holmgrens rätt att framföra sina åsikter

Under internationella Klimatkonferensen i Göteborg nyligen framfördes att de stora dagstidningarna har en hemlig överenskommelse att inte publicera några klimathotskeptiska artiklar eller insändare. Det skulle vara en muntlig överenskommelse, inga papper skrivna. Huruvida detta är sant eller inte vet jag inte. Vad jag kan konstatera är att alla de stora dagstidningarna för ett antal år sedan plötsligt satte stopp för oss som är klimathotskeptiska. Det stoppet verka gälla fortfarande.

2008 hade Stockholmsinitiativet en debattartikel inne i Svenska Dagbladet (nu bakom betalvägg).

Tvinga sociala media att censurera

I Tyskland har Merkel och hennes parti CDU infört lagar där privata aktörer som Facebook och Twitter tvingas att inom 24 timmar radera ”falska nyheter”. Annars kan straffet bli böter upp till 50.000.000 Euro.

Angela_Merkel

Angela Merkel gillar inte fria nyheter

 I Sverige har vi också privata Facebook och Twitter. De raderar redan idag inlägg som blir massanmälda. Nu kan vi vänta oss tuffare radering av inlägg. Frågan är om Klimatupplysningen på Facebook kommer att få vara kvar om politiker kritiseras? Det kan också bli så att våra Google-annonser stryps och en av våra intäktskällor tas bort. Eftersom det är privata företag finns det inget vi kan göra annat än klaga till respektive företag.

Grundlagsändring av Yttrandefrihetslagen och Tryckfrihetsförordningen

Regeringen har lagt en proposition till ändring av grundlagarna som Riksdagen snart ska ta ställning till. Du kan läsa om förslagen på sajten Stoppa Grundlagsändringen och webbtidningen Ledarsidorna  som drivs av socialdemokraten Johan Westerholm. Förslaget till grundlagsändring har fått mycket hård kritik från många håll bl.a. Journalistförbundet ”Regeringens förslag stryper de fria medierna” (Svd bakom betalvägg).

I bloggvärlden protesteras det mot de nya förslagen, se exempel av Katerina Janouch här och här. Sverigedemokraterna har lagt ett förslag till folkomröstning om grundlagsändringen. Övriga Riksdagspartier verkar ha lagt locket på vilket oroar mig. Varför är Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna så tysta?

Grundlagsändring om utlandsspioneri

Det finns ett utredningsförslag från regeringen SOU 2017:70  om “Förstärkt skydd för uppgifter av betydelse för ett internationellt samarbete för fred och säkerhet som Sverige deltar i”. Det finns flera allvarliga ändringar som skulle kunna påverka Klimatupplysningen och skribenterna. Det finns ens skrivning att “Utvidgningen innebär att röjanden som inte är tillräckligt allvarliga för att bestraffas enligt våra förslag till nya brott i 19 kap. BrB ändock kan träffas av straffansvar”. I praktiken blir spioneri en gummiparagraf där sammanställning av data från öppna källor kan bli betraktat som spioneri om det påverkar ”Sveriges relation till främmande makt eller intresseorganisation”. Nu börjar det bli otäckt. Kan kritik av FN och IPCC anses skada Sveriges relationer till andra länder?

Mycket hårda tvångsmedel föreslås även vid misstanke. Man kan tillgripa ”hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, hemlig övervakning av elektronisk kommunikation, hemlig kameraövervakning och hemlig rumsavlyssning – vid misstanke om ett uppsåtligt brott av nu aktuellt slag som vid andra jämförbara brott i 19 kap. BrB ”

Stockholmsinitiativet och Klimatupplysningen har inte tagit ställning i några av dessa förslag till grundlagsändringar. Så jag vill poängtera att det inte finns någon officiell ställning från oss (ännu). Men frågorna kommer nog upp framöver både i styrelsen och kanske på årsmötet.

Tidigare artikel i ämnet här

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Detta gick snabbare än jag trodde. Har haft det på känn länge, men trodde det var en vändning på gång. Den vändningen var naturligtvis ett hot mot etablisimanget.
  Hädanefter får man väl gerillablogga 😀
  Men vår kära Thomas P får väl skaffa ett jobb då.

 2. JIMMY

  Tack Per för att du informerar några som kanske fortfarande är novisa okunniga samt bara får sin färdkost-information från tystade tigande MSM.
  Om hur akut kritiskt allvarligt situationen nu blivit i Sverige, som skall gå från en numera (ökänd utanför ankdammen )” Totalitär Demokratur” till en censurgrundlag där resultatet blir exakt detsamma som i en DDR diktatur.
  🙂 🙂 🙂

 3. Guy

  Fake news eller falska profeter är inget nytt under solen. Har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

  Vem skall ha rätten, kunnandet, insikten och integriteten att kunna döma vem eller vad är fake news och falsk profet.

  Yttrandefrihet är nog ända rättesnöret, i mitt tycke. Hellre försöka hitta en gräns för yttrandefrihet. Till exempel i fråga om hatretorik. Risken finns att pendeln svänger nu när yttrandefriheten har skrämt många makthavare. Yttrandefriheten har väl aldrig varit så bra som nu allt sedan homo sapiens uppfann ordet.

 4. Ingvar i Las Palmas

  https://www.goodreads.com/book/show/5470.1984
  George Orwell. 1984

 5. Simsson

  Går förslaget igenom innebär det att jurister, journalister och politiker kommer att få sista ordet när det gäller komplicerade naturvetenskapliga fenomen. Att jurister anser sig stå över läkarvetenskapen har vi sett i ”Barnläkarfallet” 2011 och vi möts ständigt av journalister som vet bäst när det gäller klimatet, t ex i SvD. Och politikerna skall vi inte tala om, å andra sidan vet de flesta svenskar att dessa numera är immuna mot verkligheten.
  Jag tror att risken är stor att man kommer att försöka åtala klimatskeptiker med motiveringen att deras påståenden strider mot vad IPCC kommit fram till när det gäller klimatforskning. Vi måste stå förberedda!

 6. Henrik

  #3
  En bra artikel om precis detta skrivet av Jan-Olof Sandgren:
  https://detgodasamhallet.com/2018/02/22/ar-det-sa-farligt-med-lite-fake-news/

 7. JIMMY

  Inlägg 3)
  I en normal västerländsk sekulär demokrati och rättsstat så kallar man aldrig” åsikter för= hat”

  Det hör hemma i nyspråk 1984 Orwelliska dystopiska fabler.

 8. Lasse

  #6
  Även Patrik Engellau tar upp detta idag i sin blogg:
  https://detgodasamhallet.com/2018/02/26/en-foreslagen-grundlagsforandring/

  Fake news eller PK är oftast väldigt tidsberoende. Det är rätt roligt att följa hur sossarna i Danmark resp Sverige går i otakt. Så till den milda grad att den enes förslag betraktas som rasistiskt och orimligt av systerpartiet.

  Fö är det snökaos med masskrock på E4-många missade flyg bör väl glädja MP.
  Fast även flygen är inställda.

 9. Daniel Wiklund

  Det är viktigt att med jämna mellanrum komma med larmande nyheter. Och det har ju SVT och våra stora tidningar inget emot att hjälpa till med. Idag kan man på text-tv läsa att Sverige inte klarar sina klimatmål. En miljödirektör på Trafikverket säger ”att det är väldigt allvarligt”. Det kommer mao fler koldioxidskattehöjningar. Man kanske också ser till att höja subventionerna för elbilar och elcyklar.

 10. Arne Nilsson

  Det finns ju ett parti som motsätter sig införandet av denna nya lag. Eller ändring av Grundlagen är det ju. Alla som röstar på något av de partier som vill införa denna begränsning i yttrandefriheten kan ju inte komma och klaga efteråt. Antingen påverkar ni de politiker Ni tänker rösta på att inte rösta för denna lag eller så röstar ni på SD. Att säga att SD har bruna rötter, är fascistiska eller annat duger inte. Vad ska man tycka om de politiker som vill inskränka yttrandefriheten? Demokrater?

 11. latoba

  Tack Per för din väldigt viktiga genomgång av vad vi kan förvänta oss i fråga om yttrandefriheten.
  Än så länge går det dock att få insändare kritiska mot den förda klimat-
  och energipolitiken publicerade i vissa lokala tidningar. En insändare som jag publicerade på den här bloggen för några dagar sedan kom idag in i Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning.
  https://www.ekuriren.se/insandare/insandare-sluta-subventionera-vindkraft-och-solceller/
  Genom ett mediasamarbete kan prenumeranter av fler lokaltidningar i landet läsa sådant som de olika tidningarna publicerar så sina sajter.
  Läs mer om det samarbetet här.
  http://www.vlt.se/allmant/sa-far-du-tillgang-till-sveriges-lokalnyheter-40-nyhetssajter-utan-extra-kostnad-vill-ge-nagot-extra-till-vara-kunder

 12. SatSapiente

  Apropå #4
  Förslaget är dubbelplus o-bra.

 13. Ivar Andersson

  ”Vinnova satsar statliga pengar på ett projekt som ska motverka falska nyheter inför valet. I ett av projekten ska Sveriges Television, NTM, Bonnier, Schibsted Sverige och Sveriges Radio samarbeta. ” Detta påminner om att sätta bocken som trädgårdsmästare. En lögn eller felaktig bild kan skapas genom att undanhålla delar av informationen i ett ärende. Det räcker med att nämna Transportstyrelsen där information har undanhållits till att börja med men sedan tvingats fram. Jag tror inte att hela sanningen kommer fram för statsministern ska skyddas till varje pris. Statssekreteraren offrade sig och slutade men har inte uttalat sig om vem som visste vad.

 14. Guy

  JIMMY # 7

  ”Inlägg 3)
  I en normal västerländsk sekulär demokrati och rättsstat så kallar man aldrig” åsikter för= hat””

  Om det är så här så förstår jag inte vad politikerna säger sig kämpa emot när dom talar om hatretorik. Gränsdragningen mellan åsikter och hatretorik blir mycket besvärlig, kanske omöjlig för att den kontinuerligt flyttas fram och tillbaka.

 15. Ingemar Nordin

  Henrik #6,

  Utmärkt inlägg du länkar till! I länken drar Jan-Olof Sandgren paralleller till oron för ”fake news” bakåt i historien, bl.a. till Galileo Galilei. Det finns en annan parallell här.

  Det som framför allt retade Kyrkan var att G publicerade sin kanske mest berömda bok, Dialog om de två världssystemen (1632), på Italienska istället för på latin som brukligt var bland de lärde. Att publicera på italienska, dessutom pedagogiskt och lättbegripligt för lekmän, var som att publicera på nätet idag. Alla fick/får tillgång till den vetenskapliga debatten, och kunde/kan därmed avslöja dogmerna.

  Den vetenskapliga debatten om de två världssystemen hade pågått under nästan 90 år (sedan Copernikus bok från 1542) utan att Kyrkan hade lagt sig i. Men nu, med den nya tekniken boktryckarkonsten och detta verk på vanligt språk, så blev ju risken stor för att folk skulle få reda på hur debatten fördes inom vetenskapen. Det var inte bra, och kyrkan beslöt sig för att statuera ett exempel.

 16. Daniel Wiklund

  För några dagar sen var det braskande rubriker i tidningen. ”Yttrandefriheten i fara enligt Amnestyrapport”. Den handlade mest om Trump. Man får intrycket att falska nyheter startat med Trump. Motsatsen till Trump menar man att metoo-rörelsen är. Man säger att Trump går i ledningen för den ”hatfyllda retoriken”. Stasi kallade det för ideologisk diversion. Stasi har mycket att lära ut när det gäller falska nyheter och desinformation, utöver åsiktsregistreringen som dom verkligen var experter på. Nu får man statliga pengar för att ”försvara yttrandefriheten”. Men när det gäller Stasis verksamhet i Sverige så är det hemligstämplat. Undrar varför?

 17. Björn

  Vi måste nog skilja på begreppen desinformation och fake news. Desinformation är medveten fake news, medan fake news kan bero på okunskap eller sådan news som det råder delade meningar om. Vem äger företräde mellan de olika meningarna eller åsikterna? Absolut sanning finns egentligen inte, därför innehåller exempelvis nyhetsflöden osäkra uppgifter som måste bekräftas från flera håll. Den relativa sanningen kommer alltid fram på något sätt. Fake news är alltså vid sidan av desinformation ett informationsflöde som bygger på olika åsikter som någon alltid kommer att opponera mot. Hypoteser är något som förekommer inom vetenskapen, vars begrepp inte på något sätt har med fake news att göra, därför är det viktigt att media och journalister lär sig att skilja på begreppen.

 18. Håkan Bergman

  Inte helt OT, och i Guardian av alla blaskor.
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/feb/26/have-nots-denigration-brexit-trump

 19. Peter Stilbs

  Strötittade på TV4-nyheterna vid frukosten. De förfasade sig över att Italienska kollegor hade fått emailfeedback om sina positiva rapporter om Sverige – där man upplystes om att det verkligheten brakar åt h%€#& här. Snart kommer det väl att kallas förtal av landet och bli straffbart.

  En större artikel i SvD beskrev i positiva ordalag en grupp ”nätpoliser” (förmodligen ur extremvänstern – men det stod inte) som söker spåra saker som kan klassas som ”hets mot folkgrupp”. Speciellt damer över 65 år ansågs vara speciellt farliga för samhället, vad man kunde förstå.

  https://www.svd.se/damer-over-65-ar-skriver-valdigt-grova-saker-pa-natet

 20. Peter Stilbs

  Det senaste inlägget från oss klimathotsskeptiker var nog detta i Expressen – de skulle ha en allmän ”åsiktsamnestiperiod” på en vecka eller 2, och efterlyste ”alternativa åsikter”. Kors i taket.

  Åke och jag lyckades få in denna – jag vill minnas att Sture Åström pushade på, men är inte 100% säker.

  https://www.expressen.se/debatt/expressen-ga-inte-pa-klimatbluffen/

 21. Richard

  ** Kommentar borttagen av moderator. Utanför ämnet. Ämnet är de nya lagarna, inte gamla lagen hets mot folkgrupp **

 22. Thomas P

  Peter #19 ”Strötittade på TV4-nyheterna vid frukosten. De förfasade sig över att Italienska kollegor hade fått emailfeedback om sina positiva rapporter om Sverige ”

  Det intressanta är snarast (från DN): ”Hatmeddelandena är skrivna på italienska och med små variationer. Tidningen har spårat dem till servrar i Litauen och Ukraina, men det är oklart var de kommer ifrån. ”

  Det här är inte svenskar som anser sig vilja ge en ”sannare” bild av Sverige utan en propagandakampanj driven utifrån, antagligen av bottar. Inte sällan kan man dessutom spåra polariserande inlägg åt båda håll till samma avsändare, som när i USA samma grupp försökte få igång rasister att demonstrera utanför en moské och få tillstånd en stor motdemonstration. Det här handlar om att destabilisera, inte om att upplysa.

  Än värre kommer det bli med allt smartare bottar som kan härma människor allt bättre men med större volym och nu börjar vi dessutom få lättanvänd teknik för att skapa falska videor, inte bara falska bilder. Än så länge har det verkat mest använts för att skapa fejkade porrvideor med kändisar, men hur blir det när man får se en video där Trump synes diskutera vilket datum man skall anfalla Nordkorea?

 23. Lasse

  #22 Thomas P
  Det finns alltför många frågor som delar upp oss i två motstående grupper , där oliktänkande bemöts med tillmälen.
  Klimatfrågan är väl en av dessa frågor.

  Är vi mer oense idag i olika frågor?
  Eller är vi offer för auktoritetsfall, där alla kan ifrågasättas och där den som är mest extrem vinner gruppens gillande.
  Ingen hyllar den eftertänksamme som ser allt i olika nyanser-det är svart eller vitt som gäller.

 24. Sören G

  Ännu 2014 gick det tydligen att få in artiklar kritiska mot klimatlarmet i Expressen.
  https://www.expressen.se/debatt/expressen-ga-inte-pa-klimatbluffen/

 25. Allan Forsling

  Läs Expressen https://www.expressen.se/nyheter/riksdagsledamot-fran-m-deltog-i-konferens-for-klimatfornekare/

  Häxprocesserna finns än idag…. liberal tidning… bojkott är enda svaret

 26. jensen

  15 I.N.

  Synnerligen intressant information / tryckt på italienska/, vilket tidigare undgått mig.
  Analogin / internet/ klockren.
  Förstärker verkligen min känsla att återuppleva Galilei´s tid.
  Förfärligt vetenskapligt sett, men spännande historiskt sett.

 27. Daniel Wiklund

  I boken ”Inte bara spioner-Stasiinfiltration i Sverige under kalla kriget” kan man läsa hur Stasi fungerade. I Stasiarkiven hittar man dokument som visar hur DDR hjälpte 10 medlemmar ur den västtyska terrororganisationen Rote Armee Fraktion (RAF) att undkomma, gav dem ny identitet och en ny tillvaro i DDR. I maj 2009 ställdes den tidigare historieskrivningen på ända när forskarna vid Stasiarkivet kunde visa att den västtyske polisman som vid en demonstration i Berlin 2 Juni 1967 sköt en student till döds varit Stasiagent. Dödsskjutningen av studenten hade ju genom alla år i DDR betecknats som symbolhandlingen för den ”fascistiska aggressiva västtyska imperialismen”. Det blev den tändande gnistan för studentrevolten 1968 i Västtyskland och så visade det sig 40 år senare att det varit en hantlangare till östtyska Stasi som avlossade dödsskottet mot den fredliga demonstrerande studenten. Som sagt, desinformation är inget nytt.

 28. Lasse

  #25 Allan F
  Slutsatsen Eriksson kom med var alarmerande eller?
  ”Föredragen var mycket intressanta och sammantaget stärktes min bild av att det finns all anledning att vara ödmjuk och nyanserad i debatten om klimathotet. Och även om jag känner till en del av föredragshållarna sedan tidigare bekräftades bilden att forskarvärlden inte alls är överens om synen på klimathotet”.

  Förnekelse eller nyanserad?
  Det är väl upp till Expressens läsare att bedöma!
  De hänvisar till tidskriften effekt som har intervjuat Nils Axel Mörner: http://effektmagasin.se/fornekelsen-i-molndal/

  En enda faktauppgift kommer med i artikeln-och den är fel!
  ”Det är tvärtemot vad såväl satellitdatan som det globala medelvärdet från världens alla havsnivåmätare visar, nämligen att havet stiger med cirka 3,2 millimeter per år och har stigit nästan 20 centimeter sedan 1870.”
  145 år och 20 centimeter vad blir det?
  Eller vill de antyda att havsnivån stiger mer nu än förr-det är också fel!

 29. Peter F

  Mark Twain igen. ” Läser Du inte tidningarna är Du oinformerad. Läser Du tidningarna är Du felinformerad”. Byt ut ordet tidningarna mot media så gäller samma sak idag. Inget nytt under solen mao.

 30. Allan Forsling #25: Till de nya censurlagarna har kommit på plats använder Expressen drev för att stoppa de som inte ansluter sig till makten och PK-sekten. ”Klimatförändringarna” är ett exempel på en kampanj som Expressen med flera stora tidningar kör. Jan Ericson blir nu utsatt för ett drev som syftar att tysta honom i klimatsammanhang. Jag är själv då och då utsatt för drev från Expressen i syfte att tysta mig.

  Dessa drev påminner och häxprocesserna då den anklagade inte har någon möjlighet att försvara sig. De utpekade har i flera fall blivit av med jobben. Vi får hoppas att Expressen dör sotdöden när ingen längre köper tidningen.

  En annan stor tidning ryktas ha en stor artikel om klimatkonferensen på gång. Kanske väntar på varmare väder för att våga publicera. Exceptionellt kallt väder med mycket snö i Sverige nu.

 31. Lasse Forss

  Det passar väl tillsammans med förslaget att demokratin ska pausas för att rädda klimatet. Och under klimatmötet i Mölndal informerades vi om att de högsta domstolarna beslutat sig för att IPCC:s utsagor är sanningar.

 32. Peter F

  Det rapporteras idag hej vilt om snökaos och snöovader oväder i östra Svealand !! Enligt SMHI har det dock bara kommit ….https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/maxmin#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,param=p,area=swe,time=prel

  Och statsministern har åkt av vägen. Jisses så hemskt. Och detta måste ju bero att vi fått ett allt varmare klimat utan snö.

 33. jensen

  I.N.

  Inte bara Galilei´s tid utan egentligen Upplysningstiden.

  Jag inser äntligen hur ytterst välfunnen Er informationsrubrik ” Klimatupplysningen” är.
  Var detta Er tanke från början?

 34. Sören G

  Expressen använder förnekarordet igen, vilket sätter kvalitén på artikeln. Man kan stoppa läsa där, eftersom man i och med det vet tidningens agenda och fultricks.

  Den som använder förnekarordet i en vetenskaplig fråga har inte förstått den vetenskalpliga processen och har därmed dömt ut sig själv.

 35. Peter F #32: SMHI:s siffror säger inte så mycket. Snöbyar är mycket lokala. Jag har NO Stockholm nyligen skottat snö. Det var ca 15 cm vilket motsvarar ca 15 mm nederbörd i smält form.

  De nya föreslagna censurlagarna påverkar inte vetenskapen och vädret. Folk kan känna att det är kallt och se att det är mycket snö nu.

 36. jensen

  Upplysningstiden hade rötter i senare delen av 1600-talet och blev en stark rörelse i början av 1700-talet, med slutpunkt kring år 1800. Livskraften hämtades från naturvetenskapens framsteg och den åtföljande trovärdighetskrisen för den kristna religionen. Upplysningens viktigaste ide´var tron på människans förnuft.
  Därför skall man inte okritiskt tro på sådant som makthavare och andra auktoriteter hävdar. Samhället utvecklas bäst av människor i samverkan.

 37. Thomas P

  ** Kommentar borttagen av moderator **

 38. Ivar Andersson

  #16 Daniel Wiklund
  ”Men när det gäller Stasis verksamhet i Sverige så är det hemligstämplat. Undrar varför?” Klar som korvspad att många svenska Stasiagenter skulle avslöjats och ett eller troligare två partier på vänsterkanten skulle fått obehag av röda löss i partierna. Med hemligstämpel döljer man de obehagliga och pinsamma avslöjandena och slipper få sin historia nedsolkad. Hade man haft rent mjöl i påsen hade inte hemligstämpeln behövts.

 39. Ingemar Nordin

  Det tråkiga med Expressen- och Effekt- artiklarna är ju att de utan att förstå det ger uttryck för en gravt ovetenskaplig inställning. De kör med svartmålning och persondrev istället för fakta och vill tysta all kritik.

  Som nämndes ovan så är namnet Klimatupplysningen inspirerat av Upplysningstiden då man förespråkade fakta och förnuft istället för vidskepelse och censur. Vi låter oss inte tystas så lätt.

 40. Thomas P

  ** Kommentar borttagen av moderator. Moderering ska inte diskuteras i kommentarer på Klimatupplysningen. Skicka e-post till redaktionen. Varning utfärdad. **

 41. Daniel Wiklund

  Stasichefen Erich Mielke (1957-1989, hans motto var ”vi måste få veta allt, ingenting får gå oss förbi”) myntade uttrycket ideologisk diversion. Det gjorde han för att komma åt oliktänkande. Genom positivt och negativt laddade adjektiv byggdes det upp en dualistisk världsbild med et förenklade perspektivet antingen-eller. Tex demokratisk-reaktionär, fredsälskande aggressiv. Med det här polariserande språkbruket var det lätt att vid behov, allt efter vad omständigheterna krävde växla vän -och fiendepositioner genom att låta det negativt och positivt laddade adjektiven byta sida. Stasi var tidigt ute, och vad hade dom inte kunnat göra med dagens teknik.

 42. Lasse

  NRK försöker i alla fall se lite positivt på klimatfrågan.
  De verkar vara lite tafatta , men de är väl ovana:
  https://www.nrk.no/nordland/syv-mulige-positive-effekter-av-klimaendringer-1.13926249

  Fast det där med mindre skottande är väl knappast sant!

 43. ThomasJ

  Fake it till you make it !
  Är där öht annat än fake news nu för tiden ?
  Det enda man idag kan titta på/lyssna till/ är direktsända sportevenemang…
  Jeez ! 🙁

 44. Allan Forsling

  Ja detta med Stasiagenter. Hur kan det komma sig att en person med någon nazianstrykning får lida för detta livet ut? Men de som varit behjälpliga för mördarregimerna i öst- med Östtyskland som ett oerhört skrämmande exempel- de slipper undan?? Måste finnas kända svenskar i hopen. Personer med inflytande….

 45. Michael E

  Vår grundlagsskyddade rätt till yttrandefrihet är något som ofta motiveras utifrån rätten att kritiskt granska makten. Det finns dock något än mer grundläggande. Utan yttrandefrihet begränsas individens förmåga att sträva efter sanningen. I detta strävande, där tanken är fri, så kommer varje individ och grupp i ett samhälle med yttrandefrihet ges möjlighet att kritiskt granska sina egna och gruppens argument i ett kontinuerligt och aldrig avstannade sökande efter sanningen. Individens rätt och skyldighet till sökandet efter sanningen är vad som den västerländska demokratin är byggd på och som gör den stark. Varje form av begränsning måste därför skärskådas både avseende motiv och konsekvens.

  Förslaget avseende förändringar i Yttrandefrihetslagen och Tryckfrihetsförordningen blandar högt och lågt men det är fram för allt några saker som sticker ut. Förslaget innebär att redan etablerade media som anses ”seriös” får rätt att granska allmänheten medan allmänheten inte får den rätten vilket därmed inskränker offentlighetsprincipen. Dessutom kommer ”viss” utlandsrapportering beröras av lagförslaget enligt vad Per anför i inlägget ovan.

  Man kan också notera att förslaget hävdar att: ” Ett införande av ett undantag från etableringsfriheten för tv och beställtv i tråd är nödvändigt för att Sverige ska fullgöra sina skyldigheter enligt EU-rätten”. Vad man vill komma åt är TV-kanaler som har för mycket material från utom-Europeiska stater man nämner bla, ” För tv och beställ-tv genom etern har AV-direktivets bestämmelser om främjande av europeiska produktioner genomförts genom bestämmelser i radio- och tv-lagen. I 5 kap. 7 § radio- och tv-lagen anges att den som sänder tv på annat sätt än genom tråd ska se till, om det inte finns särskilda skäl mot det, att mer än hälften av den årliga sändningstiden upptas av program av europeiskt ursprung och att minst tio procent av den årliga sändningstiden eller minst tio procent av programbudgeten ska avse program av europeiskt ursprung som har framställts av självständiga producenter. Det anges också att en så stor andel som möjligt bör utgöras av program som har färdigställts under de närmast föregående fem åren.” Vad händer då med You-tube, CNN, Fox-news, CNBC och andra utom europeiska kanaler? Ska de förbjudas eller censureras?

  Jag anser att den anstormning som nu sker både mot individens särställning och okränkbarhet via identitetspolitiska argument samt den relativisering av sanningen som frekvent kommer till uttryckt i samhällsdebatten har sin utgångspunkt och motiv i de postmodernistiska teorierna som formulerades av bla Jacques Derrida.

  Efter publiceringen av Alexander Solzhenitsyns Gulag-arkipelagen så blev det uppenbart även för de mest inbitna marxister och kommunister att den kommunistiska utopin var i verkligheten ett tyranniskt helvete där den enda jämställdhet som uppnåtts var i lidande, svält och politisk repression. Vad som vidare försvårade den kommunistiska diskursen var framväxten av den Europeiska medelklassen och med den en krympande arbetarklass. Framgångarna för den västerländska demokratin och marknadsekonomin, som i långt större uträckning än de kommunistiska experimenten, lyckats förse sin befolkning med frihet och välstånd tvingade fram en insikt om att kommunismen inte skulle kunna vinna i demokratiska val. Man behövde sålunda en ny filosofi, en ny väljarbas och något nytt att slåss emot och det erbjöd postmodernismen i form av identitetspolitik. I identitetspolitiken är grupptillhörighet helt avgörande och verkligheten beror av gruppens eller individens tolkning som i sin tur baseras på en social normativ konstruktion där allt handlar om makt mellan förtryckarna och de förtryckta. Objektiv sanning och individens kompetens existerar inte i denna filosofi utan allt handlar om en kamp om makt mellan olika grupper. Detta förvridna sätt att betrakta verkligheten tål dock inte öppen och faktabaserad debatt utan måste förlita sig på mobbens stigmatisering av varje ifrågasättande. Vi märker det i Svenska mediers slutenhet avseende klimathotet men samma fenomen återfinns i debatten kring den s.k. genusfrågan, integrationsfrågor och lag och ordning.

  I samband med internets framväxt har individen fått stor tillgång till fakta och information helt utanför de kanaler som traditionell media, både privat och statsfinansierad, tidigare kunnat kontrollera. Detta utgör ett hot mot den slutna debatt som postmodernismen kräver för att kunna överleva och få inflytande över samhällsdebatten.

  De ivrigaste anhängarna av postmodernismen återfinns i de partier med ett kommunistiskt förflutet som t.ex. V och Fi men även inom Socialdemokratin och borgerliga partier finns det en klar flört med dessa teorier, t.ex. i det faktum att var och varannan borgerlig politiker anser att det finns ett normativt och strukturellt förtryck av kvinnor, d.v.s. definitionen för vad som anses vara en feminist i Sverige.
  Jag kan inte se att liggande förslag till en förändring av Yttrandefrihetslagen och Tryckfrihetsförordningen är något annat än politisk klåfingrighet. Oavsett om denna beror av ett utstuderat försök att kontrollera information eller om den beror av politisk naivitet och inkompetens så är den farlig. Det finns i stort sett ingenting som är viktigare för att bevara vår västerländska demokrati än yttrandefriheten och den ska vi därför inte röra.

 46. Svar 32 mm

  Kan inte anses vara en nyhet att vår s k statsminister åkt i diket. Han har varit där hela mandatperioden. Ursäkta kunde inte låta bli. Speciellt inte efter Dambergs djupt ointelligenta kommentar om M politikern.

  Artikeln om M politikern får ju en att tänka på 1930 talets Tyskland. Man häpnar över att en så fruktansvärt sjuk och historielös artikel kan publiceras idag 2018, otroligt.

 47. Ingvar i Las Palmas

  Michael E #45
  Utomordentligt skrivet.
  Så.
  Nästa steg. Hur organisera en motrörelse med tillräckliga muskler för att stoppa maktmissbruket?
  – Två ”Portalfigurer”
  – Publicitet
  – Finansiell uppbackning
  – Media?

 48. Drevet mot Jan Ericson (M) fortsätter. Nu i GP http://www.gp.se/nyheter/sverige/m-ledamot-p%C3%A5-konferens-f%C3%B6r-klimatskeptiker-1.5231087

  Observera vad Maria Malmer Stenergard, Moderaternas miljö- och jordbrukspolitiska talesperson, säger:
  ”Jag tar avstånd från deltagandet i konferensen.”

  Så om detta är Moderaternas officiella ståndpunkt att man inte får deltaga i en vetenskaplig klimatkonferens kan jag inte se annat än att (M) kommer att förlora de flesta klimathotskeptiska rösterna och de som är för ett fritt vetenskapligt utbyte. Mycket anmärkningsvärt uttalande. Vi kommer säkert att få anledning att återkomma till detta. Själv kommer jag aldrig lägga min röst på ett parti som tar avstånd från denna internationella klimatkonferens.

 49. Sören G

  Om Maria Malmer Stenergard ger uttryck moderaternas officiella ståndpunkt så är det illa ställt inom moderaterna. Eller är hon en ovanligt korkad person, som inte fattar vad vetenskap handlar om? Eller också är hon en vanlig representant för den korkade politikerkåren.
  Jan Ericson (M) är förhoppningsvis inte ensam om sin ståndpunkt. Det finns förhoppningsvis fler politiker som har någonting bakom pannan.

 50. Christopher E

  Expressens artikel som länkas i #25 var verkligen det lägsta jag sett i svenska gammelmedia hittills, riktigt obehagligt. Inklusive länkarna till ET och Effekt. Rena påhopp, smutskastningar och guilt-by-association. Hela listan är med, anklagelser om ohederlighet, kopplingar till petroleumindustri, högerextremism. Klimatförnekarordet haglar för att ingen ska missa associationen med n-zism via förintelseförnekeri. En riksdagsman hängs ut värre än om han gått på pedofilklubb för att helt enkelt valt att lyssna på något annat än det makten bestämt vi ska tro på. Påhoppet på Per Welander sist är dubbelt smutsigt. Detta drev i klass med en grupp maskerade ligister finns alltså i en rikstäckande dagstidning.

  Det är verkligen sant att yttrandefriheten är hotad och vi går mot åsiktsdiktatur med rekordfart.

  Nästa klimatkonferens kommer väl att ha en mobb utanför i syfte att terrorisera. Den första skeptiska klimatkonferensen mottog ju aktivistbrev till arrangören i syfte att stoppa den.

 51. Daniel Wiklund

  Läste just på text-tv ”Snö och kyla i Europa-men Arktis varmare än normalt”. Det går alltså inte att bara skriva ”Snö och kyla i Europa”. Men vem vet, till sommaren kanske det heter ”Väldigt varmt i nästan hela Europa-men ovanligt kallt i Arktis.

 52. Jan-Eric Lindh

  ”Erik Solheim, ordförande för FN:s miljöprogram Unep, anser att väderfenomenet passar in i ett större mönster, som drivs på av utsläpp av växthusgaser.
  – Det som vi en gång betraktade som avvikelser börjar bli det normala. Klimatet förändras mitt framför våra ögon och vi har bara kort tid på oss att hindra det här från att bli markant värre, säger han.”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/arktis-varmare-an-europa?cmpid=del%3Afb%3A20180226%3Aarktis-varmare-an-europa%3Anyh%3Alp

 53. Michael E

  #46 Ingvar På individnivå fortsätter man genom att alltid säga sanningen och därmed riskera att behöva ändra uppfattning om ens argument inte håller. Att organisera en större rörelse är svårare. Jag är passiv medlem i moderaterna och det är ett parti som kännetecknas av betydande osäkerhet och oro inför framtiden.

  Partiet är inte en meritokrati utan tillsättningar sker ofta som en belöning för nedlagt arbete eller via direkt nepotism. Jag känner inte till hur andra partier fungerar men skulle bli förvånad om det är väldigt annorlunda i dem. Det medför att större förändringar alltid sker från toppen och nedåt oftast med opportunistiska motiv för att få större genomslag för den egna politiken. För att vara tydlig, jag menar inte att moderaterna är ett opportunistiskt parti. Partiet har en kärna av konservativa värderingar som visserligen under Reinfeldt blev uppblandat av mer ”liberala” idéer.

  Framväxten av SD i Svensk politik har dock komplicerat bilden ytterligare. Inget block har majoritet för sin politik och samverkan med SD är förnärvarande uteslutet från båda blocken. Jag uppfattar att detta leder till en än större ängslighet för kritik. Varje marginalröst räknas och här gäller det att inte ifrågasätta saker som kan verka stötande för vissa grupper, vi får en politisk konsensus även i frågor där det inom partierna inte finns en majoritet för denna konsensus. Efter att Reinfeldt försvann tror jag att klimatfrågan är en sådan fråga. Personligen har jag aldrig stött på en stark förespråkare för drastisk klimatpolitik inom den moderata gräsrotsnivån men de finns säkert. Att det är annorlunda högre upp i partiet är dock uppenbart.

  Men det är kanske just denna dissonans med verkligheten som öppnar upp för politiker som vågar trotsa konsensus och allmänna föreställningar som av hävd eller underförstått inte får ifrågasättas?

 54. Jan-Eric Lindh #52: Vad vill du ha sagt med detta. Tycker du att du håller dig till ämnet som är nya censurlagarna?
  Svt artikeln är full med felaktigheter. Att det aldrig skulle varit så ”extremt” tidigare t.ex. Likaså att krympande ismassor i Arktis leder till kallare väder söderut. Istäcket i Arktis är mycket nära som det varit senaste åren.

  Vad som hänt är att Sibiriska högtrycket utbrett sig västerut vilket medfört en kall nordostlig vind över Europa och ett trans polar flow över Nordpolen från Atlanten. Inget speciellt, händer ibland med några års mellanrum. Uttalandet från korrupta FN är bara fantasier. Finns inget som kopplar detta till mänskliga växthusgasutsläpp.

  Debatten i denna fråga är avslutad och jag får be dig hålla dig till ämnet i fortsättningen.

 55. Björn

  Jan-Erik Lindh [51]; Du citerar bara, men det kunde vara av intresse att veta vilken syn Du själv har på orsak och verkan i denna fråga.

 56. Michael E #53: Tydligen anser Moderaterna att klimathotskeptiker som riksdagsröster är få och inget att bry sig om ifall man tappar. Att som Moderat talesperson säga att man tar AVSTÅND från deltagande i en internationell klimatkonferens är anmärkningsvärt. Många röster från de som är klimathotskeptiska kommer att förloras av (M) på detta. Bloggen har 180.000 läsare per månad så viss påverkan finns nog.

 57. Otur att Per publicerar detta viktiga inlägg idag. Undertecknad arbetar i Bretagne 12 timmar om dagen denna vecka och har inte tid att kommentera.

  Jag hänvisar till min kommentar nr 70 https://www.klimatupplysningen.se/2018/01/03/miljopartiets-sista-strid/ , vilken verkar att besannas. SVT, Bonniers och andra MSM avses att i Sverige fa avgöra vad som är ”fake news”.

  Glöm inte att upphovsmännen till ”fake news” inte behöver straffas i domstol. Det är värre att förlora sitt,arbete, sitt internet abonnemang, sitt bankkonto och förlora sina vänner, än att sitta nagra manader i fängelse. Pa sa sätt kan staten avsvära sig sitt ansvar genom att delegera straffutmätningen till privata aktörer.

 58. Michael E

  #56 Per, jag håller givetvis med dig om det.Det är ytterst anmärkningsvärt och beklaigt vad denna Maria säger. Däremot är jag inte säker på att samma analys görs av ledningen av moderaterna.

 59. PJ

  Ett intressant exempel på hur man gått tillväga tidigare för att förhindra yttrandefrihet finns ju i forumet flashbacks historia. http://www.flashback.se/flashbacks-historia

  Delar som är relevanta för denna diskussion återfinns en bit ner i artikeln under rubriken ”FLASHBACK STÄNGS AV FRÅN INTERNET: 2000-2001”. En riktig soppa med ingredienser från politik, näringsliv och media…

 60. Ivar Andersson

  #51 Daniel Wiklund
  MSM kommer aldrig att skriva ”Väldigt varmt i nästan hela Europa-men ovanligt kallt i Arktis”. MSM kommer att skriva ”Väldigt varmt i hela Europa”.

 61. PJ #59: Vi får se hur det utvecklas. Men det kan bli så att vi framöver måste lägga Klimatupplysningen.se utomlands och tillåta inlägg under pseudonym. Det kan också bli så att makten framöver spärrar IP-adresser men då har vi kommit till Kinas eller Nordkoreas censur.

 62. Roland

  OT
  Det var ganska rejält kylslaget i Skellefteå under den gångna veckan, och siffror från SMHI som Newsworthy har bearbetat visar att det var den näst kallaste vecka 8 i Skellefteå på 46 år.

  http://norran.se/nyheter/en-riktigt-kylig-vecka-kallaste-pa-46-ar-986061

 63. Olav Gjelten

  För några år sedan bestämde jag mig för att ta upp klimatfrågan ur skeptisk synvinkel på Facebook. Jag tänkte budskapet på det viset skulle nå många av mina nära 4000 vänner som jag har där.

  Min tanke skulle emellertid visa sig vara fruktansvärt fel. De som inte höll med retade jag gallfeber på och de andra (den stora majoriteten) svarade inte med ett ord. Vad jag kan komma ihåg så var det bara en enda som lite försiktigt gav mig sitt stöd.

  I det läget förstod jag ganska snabbt att det bara förstör vår sak att fortsätta debatten som bl annat bestod av att dela artiklar härifrån Klimatupplysningen.

  Vad detta har lärt mig är att folk hellre håller tyst än att gå in i en debatt där de slaktas och försmädas av motståndarna. Därför bättre med ingen debatt alls i klimatfrågan på Facebook för min del än att framstå som totalt ensam med mina klimathotsskeptiska åsikter. I det läget blev det till och med jag som kallades för extrem, som vågade ifrågasätta…. Att följa strömmen och inte tänka alls var det som framstod som klokt.

 64. ALLA: Det verkar inte komma något nytt inlägg idag. Detta är min tråd och nu säger jag att det är tillåtet att i kommentarerna diskutera vädret i Europa. Inte enligt kommentarsreglerna men trådägaren kan bevilja undantag. Vi har ett mycket kallt och snöigt Europa just nu. Censurlagstiftningen får naturligtvis fortsatt diskuteras.

 65. Daniel Wiklund

  Norrbottenskuriren har en artikel om Jan Ericson. Tydligen så har han gjort ett allvarligt fel som besökte denna konferens. Det hade varit bättre om han besökt en moské, Romson (klimatexperten) gjorde ju det. Det är verkligen lågt i tak just nu. Nordnytt hade ett långt inslag om att Polarbröd (Sveriges tredje största brödtillverkare) ska ha enbart fossilfria transporter 2022. Älvsbyn ligger ju långt norrut, så det mesta brödet ska sikckas söderut. I Stockholm kräver man att dom lastbilar som ska köra deras bröd ska köra fossilfritt. Tanken är kanske god, men man undrar om det är tillåtet att köra en bensinbil till butiken och köpa brödet. Bäst vore det väl om man försökte få folk att baka själva. Fast kanske ännu bättre om man inte bakade. När jästenzymer spjälkar en molekyl socker bildas ju KOLDIOXID och vatten.

 66. Sören G

  #63
  Även om man inte får någon debatt på Facebook är det ändå värt att länka till Klimatupplysningen och andra klimathotskritiska bloggar och artiklar där. De nås av ett budskap som de annars hade varit totalt ovetande om. Droppen urholkar stenen, om de dagligen i sitt nyhetsflöde ser artiklar som beskriver klimathotsbluffen och att förutsägelserna inte stämmer.
  Klimathotsalarmisterna blir tydligen allt mer desperata som vi ser av deras inlägg. Det är kanske ett tecken på att de upplever att deras ”sanning” är på väg att ruckas.

 67. Robert N.

  I nordligaste Roslagen längst ut i kustbandet är vi inne på det andra dygnet med snöstorm.
  Just nu -12 och vindar upp mot 20 s/m och ihållande snökanoner.
  Som tur är i vårt område så grävde Vattenfall ner all el bara för några månader sedan, då det tidigare var bara koppartrådar.
  Bra att vädret även drabbar huvudstaden, då stora snömängder och kraftig kyla som norra Sverige haft under längre tid knappt uppmärksammats av media.
  Det stämmer ju inte mot klimatpåvarna Per och Johans profetior och maktens tillåtna åsikt.

 68. Lasse

  #65
  Moderaterna får skärpa sig så de inte lämnar oss skeptiker med ett enda parti att välja!
  Att förvägra en partikamrat att delta i en skeptisk konferens är värre än vad jag trodde var möjligt!

  Vi får kämpa på barrikaderna för att få fram en vettigare debatt!
  Drog mitt strå till stacken och skickade e post till författaren av denna mening :
  ”Det är tvärtemot vad såväl satellitdatan som det globala medelvärdet från världens alla havsnivåmätare visar, nämligen att havet stiger med cirka 3,2 millimeter per år och har stigit nästan 20 centimeter sedan 1870. ”
  http://effektmagasin.se/fornekelsen-i-molndal/
  Dessa två uppgifter går inte ihop påpekade jag.
  Han hänvisade till sin källa: https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/

  Offer för en sida som försöker få oss att läsa in en förändrad stigningstakt genom att visa två olika mått utan att problematisera det-eller för den delen visa HELA sanningen!

  Jag rekommenderar ALLA att vara lite mer skeptiska!

 69. Daniel Wiklund #65: Stort drev av gammelmedia mot Jan Ericson (M). Syftet är att skrämma alla politiker att ha någon som helst kontakt med klimathotskeptiker. Även besöka konferenser. Länk till artikeln: http://www.kuriren.nu/nyheter/m-ledamot-pa-konferens-for-klimatskeptiker-nm4775304.aspx

  Men vad har hänt med det gamla frihetspartiet Moderaterna? Åtminstone under Gösta Bohmans tid stod de för frihet. Uttalandet från Maria Malmer Stenergard (M) där hon tar avstånd från konferensen är oacceptabelt. Och jag har inte hört någon dementi från någon annan Moderat. Både om censurlagstiftningen och avståndstagandet mot klimatkonferensen tiger alla Moderater.

 70. Allan Forsling

  Detta med Jan Ericsson och taleskvinnan. Jag tycker inte att den moderata ledningen kan ha kvar den talespersonen med ett sådant synsätt på vetenskap och demokrati. Förfärligt.

 71. Argus

  Ett så fundamentalt viktigt ämne kan väl knappast vara uttömt på ca 60 kommentarer!

  (Som Olav är inne på ; men man får inga pluspoäng från den närmaste omgivningen…..)

  Det verkar som om alla ’organisationer’ verkar för sin egen fortlevnad, har det inte alltid varit så? Och renegater ska mao straffas eller åtminstone oskadliggöras. På 1600 talet (sverige – riktig polisstat då) blev man hängd om man hade fel bok (vill jag tro att jag fått reda på). I Nordkorea…. Och i USA fick man böter om man nynnade på Internationalen.

  Nu – tex här – verkar mjuk självcensur vara sättet som landets styre använder sig av, men nätets framväxt har ändå varit för snabb så alla har inte hängt med och fallit in i den åstundade likriktningen. Så *kraftfullare tag* behövs.

  VINNOVA (!) + annat regimkontrollerat ska nu skapa fake news filter – du milde! Sverker Sörlin (regimkontrollerad?) ska på ett lärt sätt framkalla djupgående förändringar tom i folks attityder. Vad tror ni det handlar om?
  Värdegrund bubblar upp som DEN moraliska kanon… nu känns det plötsligt som ett kallt stråk.

  Varför kan vi inte hålla oss till regeringsformen? Hålla fast!? Jag tycker den börjar mycket bra:

  2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter

  1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad

  1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på
  annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter
  och känslor,

  2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga
  upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

  Och det är väl precis här regimen nu har blivit bekymrad. Det går för lätt, för snabbt och det blir för ’fel/fake/värdegrundstötning’. Regimen är rädd! För medborgarnas tyckanden!! Och säkert också för bottar, och det är ju en fin grej att motivera *krafttagen* med.

  Jag anser att censur/filter/’olaga rättsskipning’ är totalt förkastligt och ställer Sverige på ett sluttande plan. Med ’olaga rättsskipning’ menar jag trakasserier istället för lagföring. Minns ni mannen på fyren – Sjöfartsverket för många år sen?

  >KU keep up the good work 🙂

 72. Robert N.

  Vill uppmana alla läsare av Klimatupplysningan – medans man fortfarande kan/får – att mycket noga överväga vilket parti man ska lägga sin röst på och därmed vilken framtid vi ska ha i det här landet.
  I dagsläget är det endast ett parti som bestämt tagit avstånd från regeringens tänkta censurlagar.
  Tror att makteliten är ”livrädda” för vanligt folks möjlighet att numer göra sin röst hörd utan att behöva stå med ett plakat på något torg.
  Den möjligheten vill vissa i eliten behålla för sig själva.

 73. Peter Stilbs

  Eftersom Moderator givit klartecken – här är lite annat – men ändå besläktat.

  Hittade vad jag trodde var en utmärkt naturdokumentär på Netflix, filmad i 4k-format. Jodå – helt lysande fram till ca 60% – sen brakade det loss med storskalig köttproduktion, bekämpningsmedel och genmodifierade grödor, och späddes på med orgier i påstådda och framtida klimatförändringar, massutdöda växter och djurarter. Vem finansierar all denna desinformation och propaganda?

  http://www.imdb.com/title/tt5733210/

 74. Peter F

  Här bjuds ni på nyheter om snö och kyla från hela Europa och världen (plus vulkanutbrott).

  https://www.iceagenow.info/

 75. Lasse

  #74 Här bjuds ni på en uppdatering av dagens väder även i Europa:
  https://www.weatherbell.com/ välj:The daly update.

  Alla som vill dra stora växlar av dagens kalla Europa påminns här om vintrarna på 60 talet speciellt 1962.
  Det har hänt förr och kommer att hända igen för vädret är ombytligt.
  Ett bra samtalsämne förr-innan man fick menande kommentarer från dem som tror att väder och klimat är styrt av CO2!

 76. Lasse

  Eftersom det var fritt fram-Tack Per.

  Väder och vind har drivit dessa båtar mellan Hong Kong och Auckland på 20 Dygn.
  Målgång om två timmar. (40 Nm)
  Entypsbåtar som tagit olika vägar men nu ligger med mindre än en timme från varandra. (utom Brunel som avvek från de andra allt för mycket)
  Hur kan det komma sig?
  Spännande att följa!
  https://www.volvooceanrace.com/en/tracker.html

 77. Guy

  Daniel W # 65

  ” Fast kanske ännu bättre om man inte bakade. När jästenzymer spjälkar en molekyl socker bildas ju KOLDIOXID och vatten.”

  I förlängningen betyder det här att vi måste förbjuda alla bagerier och vingårdar eller kanske enbart jästen. Det kan göras i samma tillslag som en ordentlig undersökning gällande toalettartiklarnas utsläpp. Dom lär vara nästan lika stora som trafikens utsläpp.

 78. Håkan Bergman

  Bloomberg tar upp belastningen på elnäten, vi får hoppas att dom som bor i papphusen söderut slipper nåt större haveri.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-23/icy-blast-hitting-europe-sets-up-winter-s-coldest-week

 79. Richard

  #72
  ”I dagsläget är det endast ett parti som bestämt tagit avstånd från regeringens tänkta censurlagar.”
  Glöm inte bort att detta politiska parti vill förbjuda ett annat politiskt parti.

 80. Björn

  Jag utnyttjar min yttrandefrihet till att påminna om den mindre och mindre aktiva solen, dvs, dess synliga aktivitet. Vågar ingen inom SMHI eller andra, att fråga sig om inte denna lägre aktivitet har någon koppling till det snö- och kallras som Europa nu påverkas av? Med minskande solaktivitet följer minskad högenergetisk UV-strålning i de övre atmosfärslagren ovanför troposfären. Denna minskning är empiriskt belagd och med denna kunskap måste vi väl fråga oss om inte denna minskning som är kopplad till en nedkylning i detta övre atmosfärslager, påverkar cirkulationen i hela atmosfären? Är det denna cirkulationsrubbning som vi nu upplever verkan av? Min egen uppfattning är att den minskande solaktiviteten som nu har pågått under hela solcykel 24 och fram tills nu, när vi dessutom närmar oss ett utdraget solfläcksminimum mot cykel 25, har samband med de senaste årens förändringar i vädermönster. Klarar Europa sin energiförsörjning med denna förändring?

 81. Verner

  Journalister i Sverige är lata, därför har vi den press vi har.

  Man skriver inte längre själv utan gör som alla andra klipper och klistrar från andras texter. Och ibland gör man inte ens detta utan tar texten helt och hållet och publicerar.

  Tidningarnas Telegrambyrå TT blir här den Journalistiska källan och denna institution går inte att komma åt och ställas till svars för alla fejkade nyheter dom förmedlar.

  Exemplet med konferensen sense 2018 är ett praktiskt exempel på Journalistiskt magplask.

  Här skriver TT om vad någon annan tvetydig “blaska” skrivit om och tar detta som en sanning.
  Att välrenommerade forskare hade att förmedla berör man inte med ett enda ord.
  Idag läste jag ytterligare journalistiskt svammel i Norrköpings tidningar. TT påstod i en artikel att det kalla vädret vi nu har beror på varmt väder på Arktis.

  Citat: “Ovanligt milt väder över Nordpolen ligger bakom den bistra köldknäppen som lagt sig över Europa. Snöbollskrig i Rom kan bli en vanligare syn i takt med den globala uppvärmningen, varnar forskare”.

  Detta är ytterligare ett typiskt exempel på klippa och klistra metoden.

 82. Guy

  Åter detta med ”varnar forskare”. Vilka forskare och varnar för vad då? Snöbollskrig i Rom? Vasaloppet inställt i brist på snö för snön har flyttat till Rom :-D.

 83. Lasse

  #81 Verner
  Det är unikt varmt i Arktis sägs det i media.
  DMI ger oss data att studera:
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
  ca 264 grader K eller -9 grader dag 60
  Metodiken att samla data har ändrats men jag kan finna flera år med samma temperaturtoppar:
  1976 läser jag av -8 grader dag 75,
  De stora svängningarna tyder på att det är luften som är varm. Jag tvivlar på att metodiken de tillämpar är så tillförlitlig att den temperatur som påverkas med 10 grader på en dag gäller för hela området.

  Seglarna är nu i mål-drivna av vind -med ett avstånd efter tre veckors segling på 1000 m mellan 1 o 2!
  Det är verkar vara omstart vid stiltje-dvs vinden kommer först till den som ligger sist-väder följer jordens rotation!

 84. Sören G

  Förklarar ”värmen” i Arktis kylan i Brasilien också?
  https://www.iceagenow.info/year-without-summer-brazil/

 85. Guy #82: Senast Vasaloppet var inställd på grund av snöbrist var 1990 – 28 år sedan. I år är det mellan 80 – 140 cm snö längs Vasaloppsspåret. Problemet blir att snö måste tas bort så att funktionärerna ska få plats. Inte roligt att stå i 1 meter oplogad snö.

  Charlatanen Pär Holmgren framstår mer och mer som den bluff han är ju mer verkligheten avslöjar hans lögner.

 86. Att värmen i Arktis skulle ”orsaka” kylan hos oss är totalt nonsens. Oavsett om någon ”forskare” sagt så. Likaså är det nonsens att detta skulle bero på utsläpp av växthusgaser.

  Sibiriska högtrycket har vuxit sig mäktigt och ligger nu över norra Skandinavien. En bra bit väster om det normala. Vi får en kall nordostlig luftström söder om högtrycket och en mild sydvästlig på norra sidan mot Spetsbergen. Inget speciellt och det händer ibland, se http://www.dmi.dk/groenland/arktis/arktisk-vejr/

 87. pekke

  Varmluft i Arktis är inte orsaken till kylan här !
  Det är tvärtom, högtrycket över Norden och Europa tvingar mildare luft över Atlanten norrut mot Arktis.

  Lite vinterbilder från Rom.

  https://www.huffingtonpost.com/entry/rome-italy-gets-rare-snowfall-and-its-an-ancient-winter-wonderland_us_5a9449ebe4b0699553cb00bc

 88. Capt Nemo

  Fake news ,
  Minns då April skämtet I TV med nylonstrumpa och färg TV.
  Blir nog omöjligt att publicera något alls ???

 89. Gustav

  ** Kommentaren borttagen av moderator. Att moderera kommentarer i efterhand är inte censur. Den som har synpunkter på modereringen kan skicka e-post till Klimatupplysningen men inte diskutera moderering i kommentarerna. Den som upprepade gånger bryter mot kommentarsreglerna kan bli blockad **

 90. Carl-Axel

  Väder,hälsa, Väder, hälsa,Väder hälsa, det är det som är grejen. Ett förändrat väder är snart det enda som vi vi inte kan påverka. Vi lever längre, äter vad vi vill, har till och med lyxen att avstå från vissa födoämnen, om vi känner för det. Vi kommunicerar snabbare och enklare med varandra och har lyxen att kunna göra det utan att resa om vi känner för det. Vi har mer boendeyta per person än någonsin och om vi flyttar ut på landet får vi ännu mer boendeyta per krona, och ännu mer egen plats, men det gör vi bara om vi känner för det.

  Det finns egentligen bara 2 områden som vi inte kan styra som samhälle. Perfekt Hälsa och Väder, och ännu mer kombinationen av dessa.

  Så hur hanterar vi detta som kollektiv när vi är rädda att göra fel och straffas. Jo det bakas i hop till en religiös rörelse såsom människor har gjort i alla tider. Låt oss kalla rörelsen för HälsoVäderrörelsen.

  Rörelsen bryr sig inte om något så svårmätt som klimatet, utan det som är viktigt är hur djur och människors hälsa påverkas av väderförändringar.

  De tio budorden lyder

  1. Människan påverkar alltid vädret till det sämre
  2. Om det blir varmare dör vi av värmen
  3. Om det blir varmare kommer massor av farliga djur att döda oss.
  4. Om det blir varmare kommer massor med epidemier att hemsöka oss.
  5. Om det blir varmare drunknar vi
  6. Om det är torrt blir det torrare
  7. Om det är blött blir det blötare
  8. Om inte människor fanns skulle jorden vara en Edens lustgård
  9. Om det blir kallare så beror det på att det blivit varmare.
  10. All påverkan är alltid till det sämre.

  Väderhälsorörelsen har för sig att allt tidigare var perfekt, det fanns inga sjukdomar, inga fästingar, Röd och Fjällräv levde i perfekt harmoni utan att slåss. Isbjörnarna magrade aldrig, var aldrig sjuka utan levde i underbart tillsammans. I Afrika och Asien var det precis så där lagom varmt som man vill ha det, monsunen kunde man ställa klockan efter och det regnade precis lagom mycket. Floder svämmade inte över och alla korellrev var alltid så där härligt färggranna.

  Nu vet ju rörelsen att alla avsteg från detta beror, på onda köttätande, bilåkande, flygande människor som äter importerade frukter och dricker oekologiska viner.

  Det är således dag att omvända dessa syndare, genom att införa avlatsbrev, där de kan få betala för sina synder, och fungerar inte det så kan vi förbjuda dem att tänka, äta och resa. Då blir allt bra igen!!

 91. Mvh Skogåsbon

  Att regeringspartierna skull ge sig på att begränsa yttrandefriheten, trodde jag i min ungdom aldrig att jag skulle få uppleva, men nu tycks det bli så.

  Angående klimat hotet, så är min uppfattning att det är överdrivet. Visst finns växthuseffekten, men det är mycket mer komplicerat än så.
  Att som Maria Malmer Stenergard (M) ta avstånd från konferensen för klimatskeptiker, tyder bara på att hon är rädd för att hennes åsikter i ämnet är helt fel, och det kan säkert bli väldigt jobbigt att behöva ändra på åsikterna.

  Världen är uppochned, bakochfram eller tvärtom.

 92. Här kan man stödja Jan Ericsson med ett litet knapptryck

  https://nyheter24.se/nyheter/politik/904138-jan-ericson-klimat-moderaterna

  Är det någon som vet något om Crowley-rapporten från 2000?

 93. Lasse

  #91 Lena
  Knappt tryckt- Eriksson leder 83-2!

  Ang Luften vi andas. Nu fick Tyska städer rätt att begränsa Dieselbilarnas framfart. De är visserligen CO2 snåla men de har missat att följa EUs försök att begränsa NOx utsläppen. Som straff får de köra på andra vägar än huvudgatan.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/domslut-oppnar-for-dieselforbud-i-tyskland

  Tyskarna har visat att de struntar i CO2 utsläppen , både när det gäller energiwände och nu när det gäller snåla motorer!

 94. Allan Forsling

  Det som nämns i Nyheter 24- Crowley rapporten från år 2000- vad är det för vetenskap i den?

 95. Svempa

  Vi får väl se hur omfattande dieselförbud en del tyska städer kommer införa efter detta. Såväl SPD som CDU har decimerats kraftigt de senaste åren. Denna trend lär accelerera i städer som inför bilförbud. Till nytta för FDP och AfD?

 96. Robert N.

  #91 Lena
  Knappt tryckt- Eriksson leder 125-2!

 97. Ingemar Nordin

  Drevet mot Jan Ericson ger mycket dåliga vibbar. Här är alltså – äntligen – en riksdagsman som vill förkovra sig om ”århundradets viktigaste fråga”. Genast så slår hans parti och stormedia ned på detta. Hädanefter så måste således alla riksdagsmän få godkänt från respektive partiledning för att få lov att gå på vetenskapliga konferenser?

  Det tycks som om vi redan lever i ett DDR-samhälle.

 98. Peter Lindkvist

  # 45 Michael E

  Detta är oerhört viktigt att förstå om man vill nå fram och inte bara nöjer sig med att knyta näven i fickan på diverse bloggar. Pk-kulturen – sprungen ur kulturmarxismen – genomsyrar idag tänkandet hos såväl vanligt folk som aktörer inom press, utbildning (KTH!!) och politik. Detta är en svårhanterlig massa att hantera. Speciellt som de seglar under godhetens oantastliga flagg. Motmedlet heter fakta. Om och om igen. Vi är snart vid en situation där många medborgare börjar tveka inför stadimetoderna och i det ögonblicket bli mottagliga för alternativa berättelser. Keep it Up.

 99. #97: Moderaterna kommer att få höra om detta ”förbud” att gå på vetenskapliga konferenser fram till valet. Om och om igen kommer jag att ställa frågor om detta. Frågor till alla Moderater jag träffar, både i rikspolitiken och på kommunnivå. Antingen får Moderaterna skriftligen backa och ta avstånd från uttalandet från Maria Malmer Stenergard eller säga att det råder konferensförbud. Stasimetoder i så fall enligt min uppfattning.

  Klimatupplysningen är partipolitisk obunden och kommer inte att säga till folk hur de ska rösta. Men att ett parti (M) tar direkt avstånd från en klimatkonferens som vi deltar i passerar inte obemärkt. Med 180.000 läsare i månaden på bloggen kommer detta att kosta Moderaterna många röster i valet om de inte backar.

  För övrigt – sover alla Moderater? Finns det ingen Moderat som reagerar mot Maria Malmer Stenergards uttalande? Eller väntar alla på besked från den store ledaren?

 100. Robert N.

  Knappt tryckt- Eriksson leder 156-2!

 101. jensen

  Betr. brevet, uppmaningen,frågeställningen? till förr- förre moderatledaren. ett antal hundra .undertecknare

  Hur blev det med det?
  Hur många fick svar?
  Inte jag i alla fall.

 102. Ivar Andersson

  #79 Richard
  ”Glöm inte bort att detta politiska parti vill förbjuda ett annat politiskt parti.” Kan du förklara vilka partier som du syftar på? Jag är inte tankeläsare.

 103. Richard

  #102
  Ivar, om jag länkar för att visa sådana saker kommer nog min kommentar raderas, yttrandefriheten har sina gränser. Men partierna är (om jag förstått första partiet rätt) Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen.

 104. latoba

  Jag skickade följande mail till Maria Malmer Stenergard:
  Jag har under mina drygt 60 år som väljare alltid röstat på M, men efter ditt avståndstagande från Jan Ericson för att han dristade sig att delta i en klimatkonferens anordnad för allmänheten (Inte för s k klimatförnekare, sådana finns inte!) av klimatforskare är jag tveksam. Är det så lågt i tak i partiet? Om klimatfrågan inte tål att debatteras då är det illa ställt med friheten i vårt land.
  Jag har konstaterat ett s k klimatexperter som riksdagen anlitar (Rockström. Axelson) aldrig ställer upp i en debatt med forskare med annan åsikt. Jag tolkar det som att de inte vågar. De skulle lätt förlora en sådan debatt. Och våra trångsynta tidningar och TV-kanaler vågar inte heller avvika från det som de uppfattar som politiskt korrekt.
  Jag bävar för hur det ska bli när man nu diskuterar nya grundlagsförslag som riskerar att inskränka vår yttrandefrihet. Blir det ännu mer locket på i klimatfrågan?

 105. Robert N.

  #104
  Bra där Latoba.
  Spännande att se om det blir något svar.

 106. Guy

  latoba # 104

  Du sätter fingret på den ömma punkten.
  ”Och våra trångsynta tidningar och TV-kanaler vågar inte heller avvika från det som de uppfattar som politiskt korrekt.”

  Från politikernas synvinkel vågar dom inte avvika från det som media prånglar ut. Det gäller rösterna och almännhetens inställning. Medias uppgift är att bevaka politikerna, vilket dom inte gör i den mening dom borde. Dom tror sig rapportera medan dom i verkligheten stärker politikernas linje. Åter skymtar den stora frågan fram. Vilket kom först ägget eller hönan?

 107. Lars Cornell

  Jag skall skriva brev till M-ledaren och be honom lyfta bort den dogmatiska och därför okunniga Maria Malmer Stenergard.
  I stället skall den nyfikne, vetgirige och därför mycket kunnige Jan Ericsson lyftas fram.

  Annars gör M samma misstag som förra valet och lämnar öppet mål till SD.
  M-riksdagsmän verkar inte vara en särskilt lärande samling.

  http://www.tjust.com/2018/klimat/fakta-och-faktoider.pdf

 108. Bengt Abelsson

  Det är lite beklämmande att det blir en nyhet av att en riksdagsman lämnar sitt krypin och beger sig ut i verkligheten för att informera sig om en viktig samhällsfråga.

 109. Håkan Bergman

  Mvh Skogåsbon #91
  Då är vi minst två i Skogås som sett ljuset. Jag tror vi är fler, jag är inte så social av mig, men nog ska vi väl kunna få fler att komma ”ut ur garderoben”?

 110. Bengt Abelsson

  Kommer det att räknas som subversivt snart, om man helt sanningsenligt, som nu, rapporterar att situationen i Simris är: kosumtion 740 kW, produktion sol 0, produktion vind 0.
  Troligtvis är vindstyrkan för stor, 16 m/s.
  Hurra för det lokala energisystemet.

 111. Håkan Bergman

  Bengt Abelsson #110
  På tiden att dom köper en ny termometer också, den från GISS eller var dom nu har fått den ifrån visar stadigt plusgrader, just nu +5 C, tror det är kallare än så nere i Simris, dom brassar på rätt bra , 767 kW i förbrukning.

 112. Robert N.

  #107 Lars Cornell
  Ett mycket bra initiativ och viktigt brev.

 113. pekke

  Håkan #111

  Det är snarare minus 5 grader eller kallare när man kollar vägverkets temperaturer på vägarna i trakten.

  Minus 7 grader enligt privat termometer på Temperatur.nu.
  https://www.temperatur.nu/simrishamn.html

 114. tty

  #111/113

  113 % molnighet är det också i Simris enligt Eon, känns kanske litet i överkant.

  Ett annat mysterium är batteriet som ständigt håller på att laddas, men som aldrig tycks bli fulladdat och aldrig släppa ifrån sig något.

 115. Isidor

  Har också mailat M M Stenergard – detta är så fruktansvärt upprörande.

 116. Håkan

  #tty

  Batteriet är ”den enskilt största kostnadsposten” i detta 45 MSEK projekt i Simris. Och det räcker max en halv timme. Alla uppgifterna är från deras kundtjänst som faktiskt ska ha en eloge för de svarat på alla mina mail.

  Det kaske är en poäng med att inte ha batteriet fulladdat om det ska kunna fungera som utjämnare av frekvens vid den ojämna produktionen.

 117. Håkan

  Vilken mailadress har MM Stenergard?

 118. Lasse

  Bra med mailbombning. Moderaterna är värda en chans!
  Det är inte självklart att alla är så insatta i en fråga, men alla som vill bör väl få fortbilda sig utan att drabbas av negativa omdömen.
  Det bör inte vara farligt att vilja veta mer än andra i ett öppet samhälle!
  Moderaterna behöver visa att de skiljer sig från flummande fundamentala partier på vänsterkanten.
  Ulf Kristersson är chef och har en hemsida där man hittar kontaktvägar!
  https://moderaterna.se/ulf-kristersson
  Hans hjälpare nås med:
  annette.lundquistlarsson@moderaterna.se

 119. Robert N.

  Inte bara Sverige har drabbats av det kyliga vintervädret. Minusgrader och snöfall har också dragit in över Europa, så långt söderut som till Medelhavsöarna Korsika och Capri. Minst 24 personer har dött under de senaste fyra dagarna på grund av väderförhållandena, skriver BBC.
  I Tyskland har som lägst en temperatur på –27 grader uppmätts. I Ryssland och de baltiska staterna har temperaturen sjunkit ned mot –30 grader.
  Föredrar nog någon grad varmare klimat.

 120. Lars Cornell

  # 117. maria.malmer.stenergard@riksdagen.se
  Hon är M-ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.
  Till Miljöminister Karolina Skog (Mp) har hon ställt frågan, ”att Naturvårdsverket åläggs att utveckla mätmetoder för att få mer tillförlitlig statistik av de utsläpp av växthusgaser som sker i andra länder till en följd av svensk konsumtion.” ”Med anledning av ovanstående önskar jag fråga miljöminister Karolina Skog: Hur förväntas denna mätmetod se ut?”
  Det var ju trevlig och bra fråga. Jag undrar hur svaret blev. Passa på och fråga henne det.

  ”Vilka åtgärder avser statsrådet Per Bolund (MP) att vidta för att säkerställa att Sveriges miljöcertifieringar i framtiden grundas på vetenskap?”
  Det var ju också en trevlig och bra fråga.

  Hur det kommer sig att hon har motsatt attityd när M-partikollegan Jan Ericsson anstränger sig att för partiet inhämta kunskap om vetenskap är det svårt att förstå. Men hon är inte naturvetare utan jurist.

  Just nu är sympatierna 226 / 3 till Jan Ericssons fördel.

  Stenergards agerende tappar moderaterna många röster på i valet.

 121. Daniel Wiklund

  Idag har text-tv flera sidor om händelser kopplade till det kalla och snöiga väder som råder just nu. Men det står ingenting om att det är klimatförändringar kopplade till koldioxidutsläpp. Står heller ingenting om att det är sånt här väder som vi kommer att få mer av i framtiden, om vi inte ändrar våra livsvanor. Dom som brukar kommentera i vanliga fall, Rockström Per H med flera är stumma just nu. Eller så säger dom att det beror på ett varmare och varmare Arktis. Vi som varit med länge vet att det kan vara oväder ibland, med den skillnaden att man inte analyserade så mycket förut. Ibland kunde dock prästerna från predikstolarna säga att det var människornas synder som orsakade ovädren. Fast här i Luleå skiner solen från en klarblå himmel, svaga vindar och 20 minusgrader. Vi har nog gott samarbete med han (eller hen) där ovan.

 122. Lasse

  #86
  En bra bild som förklarar varför det helt plötsligt kan bli 10-15 grader varmare i Arktis:
  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/02/gfs_nh-sat1_t2_1-day-4.png

  Jetströmmarna spelar roll!
  Men vad gör dessa utbrott av värme för skada däruppe?

  Svalbards fröbank kanske får skyddas lite mer än tänkt.

  Om detta är enda effekten av global uppvärmning så må det ske!
  Weatherbell idag har samma resonemang: https://www.weatherbell.com/

 123. Svempa

  Ett citat från Yogi Berra; ”You can observe a lot by just watching”. Det man kan observerar är att det är strömningsmönster som avgör vilket väder vi får här. CO2 andelen gör inte något väsen av sig.

  Ett annat Yogi Berra citat som Steve Pruitt använt är :” the future isn’t what it used to be”. Här kan man förresten sen en intevju med Pruitt från CPAC 2018

  https://www.c-span.org/video/?441474-1/epa-administrator-pruitt-addresses-cpac

 124. Moderaterna, med Maria Malmer Stenergard, kommer att få chansen att förtydliga vad hon menar med sitt uttalande om klimatkonferensen. Också få möjligheten att OFFENTLIGT backa på uttalandet. Gärna be Jan Ericson om ursäkt.

  Sker inte detta kommer jag att engagera mig för att sprida sanningen om var Moderaterna står. Bloggen har 180.000 läsare per månad. Norrmännen som också var arrangör av konferensen kommer att engageras att skriva om svenska Moderaternas vetenskapliga haveri. Jag har goda vetenskapliga + vissa journalistiska kontakter i USA och Kanada. Artiklar kommer att översättas till engelska och skrivas om detta i internationell press om det går som jag hoppas. Dessutom kommer klimathotskeptisk alternativmedia engageras världen över.

  Men, som sagt, Moderaterna ska få chansen att offentligt backa först. Det kan vara ett missförstånd om vad det var för typ av konferens.

 125. Lasse

  #124 Per
  Lycka till!
  Den likriktning som vi drabbas av när denna typ av piska viner för oss oftast helt fel.
  https://www.youtube.com/watch?v=XrcrX9Qaw2o
  SNV visar hur vi skall skydda vår skärgård-1964

 126. Har nu skickat mail till Maria Malmer Stenergard. Offentliggör det inte då jag inte tror det gynnar ”saken”. Vi får se om det blir något svar.

 127. Björn

  Ord som klimatförnekare borde inte få användas i det offentliga rummet. Men det används som offentligt epitet på de som har en annan åsikt i klimatfrågan än den s.k AGW-hypotesen. De borde skämmas de som använder sig av nedsättande epitet på de som har andra åsikter i olika sakfrågor. Vad döljer sig bakom dessa individer som använder sig av dessa epitet? Knappast intellektualitet och kunskap.

 128. Ingvar i Las Palmas

  127 Björn
  Eftersom detta inte är ett vetenskapligt underbyggt projekt utan ett globalt maktprojekt så är alla medel tillåtna inklusive att fula ut oppositionen med obehagliga tillmälen.

 129. Ingemar Nordin

  Journalister är lata och uppfyller inte sitt journalistiska åtagande av att vara neutrala och balanserade. Istället för att komma till konferensen dit de var inbjudna så skriver de bara av varandra och litar på bloggen Effekt. Så skapas ett drev utan att det skett någon som helst faktakontroll eller direkt intervju utöver det. Här är de länkar som jag samlat:

  https://goteborg.etc.se/nyheter/det-ar-inte-ens-mojligt-polerna-att-smalta
  https://goteborg.etc.se/klimat/de-som-fornekar-har-ofta-mycket-att-forlora
  https://www.expressen.se/nyheter/riksdagsledamot-fran-m-deltog-i-konferens-for-klimatfornekare/
  http://effektmagasin.se/fornekelsen-i-molndal/
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/m-ledamot-p%C3%A5-konferens-f%C3%B6r-klimatskeptiker-1.5231087
  http://klimatsans.com/2018/02/26/tt-om-klimatkonferensen/
  https://www.svd.se/m-ledamot-pa-konferens-for-klimatskeptiker
  http://omni.se/m-ledamot-pa-konferens-for-svenska-klimatskeptiker/a/BJk25v (se flera artiklar)
  http://www.kuriren.nu/nyheter/m-ledamot-pa-konferens-for-klimatskeptiker-nm4775304.aspx
  https://www.sydsvenskan.se/2018-02-26/m-ledamot-pa-konferens-for-klimatskeptiker
  http://www.bt.se/nyheter/m-ledamot-pa-konferens-for-klimatskeptiker-2/
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1qwLQ/m-ledamot-pa-konferens-for-klimatskeptiker
  http://www.bohuslaningen.se/om/Jan%20Ericson
  http://www.ttela.se/om/Jan%20Ericson
  http://www.pressen.se/8597201.html
  http://www.helagotland.se/nyheter/in-utrikes/m-ledamot-pa-konferens-for-klimatskeptiker-15085272.aspx
  https://nyheter24.se/nyheter/politik/904138-jan-ericson-klimat-moderaterna
  http://www.ericsoniubbhult.se/visa.lasso?ukat_id=8000000000065215&kat_id=84500000000010197&mall=1-spalt.lasso

 130. Lasse

  #129 Ingemar

  Lata-nu var du snäll!
  Det är värre än så-de har noll koll och följer en linje som målas upp av andra med en agenda.

  När kylan biter i större delen av Europa är de fixerade vid tillfällig värme i Arktis.

  https://kund.svd.se/nl/jsp/m.jsp?c=qd9jUquUE1d4Q83m8iHRH03DClTb%2FuEH
  ”Om jag förstått forskarna korrekt går det i dag inte att göra några enkla kopplingar mellan värme på Arktis och kyla hos oss – även om teorier finns.”
  Är detta kontroversiellt eller obekant? Vi som följer Weatherbell är väldigt upplysta om sambanden!
  Joe Bastardi förutspår en marskyla med snö över England likt den 1962 inom kort.
  https://www.weatherbell.com/

 131. Troeende

  Men snälla Lasse. Det vet vi ju alla, att kylan över Europa med omgivningar det är bara väder. Men värmen i Arktis, det är inte bara väder utan klimat. Att båtar som strävar mot Nordpolen inte kommer längre norrut nu än förr, det är bara tillfälligheter så det är ju inget att bry sig om. Sådana irriterande omständigheter är det onödigt att nämna. Det bara förvirrar våra troende.

  Att sedan bananer och tomater har skyhögre ’klimatutsläpp’ än kött och lax, berätta inte det för någon för det blir så svårt att bortförklara.

  Sedan Lasse, har du någon klimatförnekare i din bekantskapskrets, kan du då ge mig den kontakten. Jag känner ingen klimatförnekare och skulle så gärna vilja veta hur sådana ser ut och tänker.
  Så länge jag inte känner någon förefaller de, för en yrkesman, vara intressanta psykopater.