Vinterväder här och där

Just nu är det dåliga tider för vasaloppsträning. Som alltid så finns det mer att berätta om väder än om klimat och klimatförändring. Den enda händelse som är relaterad med de frågorna är ju den misslyckade resan med Akademik Shokalskiy som kanske kan ses som en framgång för oss klimathotsskeptiker – inte för att fartyget fastnat i isen utan för att resan dragit uppmärksamheten till att havsisen runt Antarktis ökat i samma takt som havsisen i Arktis minskat.
Vädret har ju däremot varit ganska dramatiskt på sina håll, och inte bara för att vi här i Skandinavien fått in massor av varm fuktig luft ifrån Atlanten, utan mer för att Nordamerika tycks ha drabbats av både rejäla vinterstormar med mycket snö och nu också rekordkyla. Det är kanske inte så konstigt om amerikanerna blir allt mer tvivlande till alla påståenden om att det håller på att bli varmare. Det enda de kan trösta sig med – till skillnad ifrån människor i Europa – är ju att energipriserna sjunkit så att åtminstone de flesta har råd att hålla sina bostäder varma.
Så vad kan vi vänta oss framöver? Det är ju många som länge vetat att den norska motsvarigheten till SMHI brukar kunna ge väderprognoser för hela världen, inte för att de räknat ut det själva men för att det finns ett livsviktigt världsomspännande nät som rapporterar till varann, såväl om nuläge som om sina prognoser. (Jag är säker på att vi har läsare på denna blogg som skulle kunna ge en bra beskrivning av hur detta samarbete går till.)
Hur som helst så är det många som hittat till  http://www.yr.no/  och skaffat sig information om vädret på den plats dit de har tänkt åka. Själv har jag varit dålig på detta, men med tanke på möjligheterna att träna skidåkning så gick jag in där nyss och hittade en intressant sida som beskriver dels nuläget och dels ger en förklaring till situationen. Det intressantaste finns långt ner på sidan och handlar om att stormen Herkules möjligen kan påverka jetströmmen så att vintervädret kan komma även till oss.
Men i väntan på snö här i mellersta Uppland så åker jag i eftermiddag upp till västra Dalarna för att träna lite skidåkning.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. BjörnT

    ”Just nu är det dåliga tider för vasaloppsträning. Som alltid så finns det mer att berätta om väder än om klimat och klimatförändring. Den enda händelse som är relaterad med de frågorna är ju den misslyckade resan med Akademik Shokalskiy som kanske kan ses som en framgång för oss klimathotsskeptiker”
    Jo jo…. ser man det som en framgång så har man nog inte mycket fötterna!
    Tur att det är varmt så tårna inte förfryser.

  2. CC

    Björn T
    Varför inte ta med hela meningen, tillhör du kanske de AGW förespråkare som klipper ur saker som passar tesen….

  3. BjörnT

    CC Jag förstår att du också tycker det var pinsamt. Det blir inte bättre av att ta med nästa mening också och dessutom har väl alla läst den när de kommer ner till min reflektion.
    Men här är den:
    ” inte för att fartyget fastnat i isen utan för att resan dragit uppmärksamheten till att havsisen runt Antarktis ökat i samma takt som havsisen i Arktis minskat.”
    Vilket ju är direkt felaktigt. Men givetvis något som kan användas för att underminera acceptansen på AGW hos de oinsatta. Ungefär som polarvortex-kylan i USA nu används i USA.

  4. Peter Stilbs

    Björn T – Tron försätter berg

  5. BjörnT

    Det är väl läge att låta Turney få ett ord med i laget här, där man skapat sig en halmdocka som man nu gör narr av i hopp om att få in några billiga klimathotssmockor.
    http://www.theguardian.com/science/antarctica-live/2014/jan/04/antarctic-expedition-was-worth-it-chris-turney

  6. tty

    ”Vilket ju är direkt felaktigt. Men givetvis något som kan användas för att underminera acceptansen på AGW hos de oinsatta. Ungefär som polarvortex-kylan i USA nu används i USA.”
    I detta nu är det 600 000 km^2 mindre havsis än normalt i Arktis och 1 400 000 km^2 mer havsis än normalt i Antarktis.
    Vilken siffra är störst?

  7. BjörnT

    Jon Stewart trashar 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=G1G0ZWcEPLc

  8. BjörnT

    #tty. JUST NU är det extremt varmt i Stockholm.Science is settled?!

  9. Jimmy

    453 kommentarer till Chris Turneys förklaringar i the Guardian.

  10. Olaus Petri

    Jag tycker det är helt fantastiskt att, som ex BjörnT i #8, försöka vända på kuttingen vad gäller det kalla vädret i Nordamerika. Att det raljeras friskt om denna rekordkyla, är endast en reaktion på alla dessa larm om ”att det går allt snabbare” (och ”science is settled”) när det uppstår en värmebölja. Björn tycks på allvar tro att det är den skeptiska sidan som har svårigheter med att skilja på väder och klimat när det är tvärt om. En medial klimathotsvetenskaplig tumregel är att varmt är klimat och att kallt är väder, dock utan att förklara skillnaden.
    Det är alltså där det roliga ligger Björn T. Det är liksom med dina subventioner, som är olika definierade beroende på vad för energislag det är frågan om. Vind är subventionerad för att den är direkt olönsam och inte kan bära sina kostnader medan olja är subventionerad för att man inte beskattar vinsten tillräckligt hårt och att den kan bära sina egna kostnader.
    Fantastiskt var ordet! 😉

  11. BjörnT

    Olaus Peti #10. På denna sajt kan jag lova dig att det finns åtskilligt fler kommentarer om kallt väder som skulle motbevisa AGW än tvärtom,det kan jag lova dig.
    Och Kolla Jon Stewarts video som jag länkar till i #7 med alla uttalanden om hur kylan i USA skulle motbevisa AGW.

  12. Lasse

    #3 BjörnT Där ger jag dig mer rätt än du kanske vill ha.
    Isläget i Antarktis har ökat under 2013. Men inte mer än isläget minskade i Arktis under 2013.
    Eftersom det tvärt om handlade om en ökning där oxå. Isen gick inte upp lika mycket som under 2012 och därför ökade isvolymen med mer flerårsis.
    http://wattsupwiththat.com/reference-pages/sea-ice-page/

  13. Björn

    Intressant ämne! Går man in på en av länkarna så finner man yr.no som är ett samarbete mellan NRK och norska Meteorologisk Institutt. Där står en del om orsaken till det varma vädret som vi för närvarande också upplever här i söder och Mellansverige. Intervju med en oidentifierad viss Smits: ”– Lavtrykket var så høyt at det brøt bølgen i jetstrømmen. Det måtte kraftige ting til for å få brutt opp dette bølgemønsteret, sier Smits”. Återigen nämns jetströmmen som orsak till vädertillståndet. Märkligt nog är detta fenomen inget nytt under stjärnorna, men börjar dyka upp som orsak i press över världen. Som jag ser det måste vi börja tala om orsaken till det som ligger bakom förändringarna i jetströmmarna. Denne Smits i intervjun säger att ”….Det måtte kraftige ting til for å få brutt opp dette bølgemønsteret….”. Det som uttalas, ”kraftige ting”, handlar naturligtvis om energi. Vi måste därför börja fråga oss varför vi har så stora förändringar i energiflödet? Det interna kaotiska systemet är inte en isolerad företeelse, utan drivs av yttre forcings. Vad finner vi då för forcings som kan förändra dess energinivåer så att jetströmmarna påverkas? Just nu har vi ett pågående solfläcksmaximum i cykel 24 som snart kommer att minska och gå mot ett nytt minimum. Även fast vi nu har ett maximum, kan man fråga sig vad dess låga aktivitet jämfört med perioden Grand maximum under 1900-talet, betyder för skillnaden i energiinflöde mot ekvatorn och polerna? Dessa frågor är- och borde vara av större intresse än emission av lite mer CO2. Svaren är av vital betydelse för vår energiförsörjningsförmåga i händelse av fortsatta kalla perioder här på norra halvklotet.

  14. BjörnT

    Lasse #12. Ja, det var större utsträckning på den arktiska isen 2012 än 2013 i december. Så bra,den globala uppvärmningen har upphört! Här ser man tydligt hur trenden har vänt: http://nsidc.org/data/seaice_index/

  15. OP #10 Visst är det så. Och verkar vara det tom med eftertryck!

  16. BjörnT
    Lite mer allvarligt. Ganska regelbundet får ditt kommenterande nästan maniska proportioner där du vevar vilt och vansinnigt mot nästan allt eller försöker bjäbba emot även de mest måttliga påpekaden om saker. Med en träffbild som är nära noll.
    I mina ögon gör du dig närmast till en parodi av den typiske klimathotsanhängaren, och verkar tom vilja göra den parodin med edtertryck och stor emfas.
    Samtidigt vet jag ju att det inte är på skämt, att du vidhåller de mest vansinniga stolligheterna i månader och tom år och vevar dem om och om igen!
    Varför håller du på så? Vad vill du åstadkomma med ditt viftande och gapande, som ju dessutom nästan genomgående är ordentligt fel eller världen-upp-och-ner?
    Den metoden funkar ju bara om man vill göra sig själv till pajas och clown! Är det vad du vill åstadkomma?

  17. Olaus Petri

    BjörnT #11, som man sår får man skörda, i föreliggande fall konsekvensen av den ovetenskapliga rapporteringen om klimatvetenskapen ställning. Det är lite som viskleken eller häxprocessernas visgosserier, fast i detta fall är det vita, medelålders heterosexuella män som fantiserat framgångsrikt. 😉 Allt blir värre efter hand, och till slut har det blivit en höna/häxa av en fjärt. Det är inte konstigare än så. Har man i åratal pumpat ut att värmeböljor är bevis på att ”värmen stiger allt snabbare” och att den eniga vetenskapen säger detta, så följer logiken att man får tillbaka att även köldknäppar är ett bevis på att AGW är fel, och då i synnerhet vad gäller ”att värmen stiger allt snabbare”.

  18. BjörnT

    Jonas N. Som vanligt har du inte vettigt att säga i sak utan du förfaller till det du huvudsakligen sysslar med på detta ställe. Förklenande ad hominem medtadebattinlägg.
    Jag hoppas du lever ett rikare liv IRL!

  19. BjörnT, det var en fråga! Eller faktiskt flera stycken, dock av samma art. Vill du inte svara? Eller vet du inte själv?

  20. Anders Persson

    Jag drog på munnen åt orden “det finns ett livsviktigt världsomspännande nät som rapporterar till varann, såväl om nuläge som om sina prognoser. (Jag är säker på att vi har läsare på denna blogg som skulle kunna ge en bra beskrivning av hur detta samarbete går till.)”
    Det finns ett världsomspännande nät som rapporterar väder- radiosond- och satellitobservationer till varandra. Dessa samlas bla. in av europeiska vädercentret ECMWF i Reading, England och är underlag för deras 10 dygnsprognoser. Kolla http://www.ecmwf.int och den ”User Guide” som finns att ladda ner.
    Sverige var med och grundade ECMWF för drygt 40 år sedan och en av de drivande eldsjälarna var den inte helt obekante Lennart Bengtsson som efter att ha varit högste vetenskaplige chef sedan blev dess Director. Själv jobbade jag daer av och ann 1983-2011, som anställd 1991-2001.
    Prognoserna på yr.no kommer efter de inledande 1-2 dygnen från ECMWF, liksom de gör på http://www.smhi.se. Dessförinnan grundas informationen på deras egna, så gott som identiska modeller.

  21. Lasse

    #19 Jonas N
    Vi behöver lite tuggmotstånd här ibland. Så klaga inte på det!
    Lite tysk text om extremvädret i USA och om väder här i Europa. Jetströmmen är skyldig -men nu som en ovanligt stabil sådan.”Ungewöhnlich stabile Muster im Jetstream sind für die extreme Kälte in den USA und Kanada verantwortlich.”
    Jämnvikt kan rubbas med stor energi eller om korrigerande krafter är svaga.
    Björns inlägg i nr 13 hänvisar till en annan teori-där stora krafter krävs. Förbryllande!
    http://www.welt.de/wissenschaft/umwelt/article123633304/Nordamerika-erlebt-den-Arctic-Outbreak.html

  22. BjörnT

    Jonas N #19. Jag svarar av princip inte på presuponerande frågor.

  23. BjörnT

    Lasse #21 Jag har insett att när Jonas N kommer med sin ad hominem attacker så betyder det att han är ställd och bortgjord och att han egentligen på sitt bakvända sätt ger beröm!

  24. Gunnar Juliusson

    OT.
    Sydsvenskans huvudledare idag handlar om behovet av öppen debatt och att låta synpunkter konfronteras med varann. Klimatfrågan nämns inte, här har man verkligen inte praktiserat den devisen. Kan man kanske hoppas på att en viss insikt drabbat redaktionen?
    http://www.sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/fri-debatt-kraver-motroster/

  25. Slabadang

    Ledare I Washington Times om den konsekventa inkonsekvensen hos CAGW folket!
    http://www.washingtontimes.com/news/2014/jan/6/editorial-ideology-in-the-freezer/

  26. Slabadang #25
    Märkte du att man med med ”climate denialist” menar dem som tror att människan numera styr klimatet.
    Ovanligt men inte helt oriktigt!
    /C-G

  27. Thomas P

    Det är inte bara i Skandinavien det varit varmt utan även Sibirien har haft en värmebölja, nåja, regn istället för snö.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2525993/What-happened-Siberia-Russian-region-famous-cold-experiences-freak-warm-weather-December-time-living-memory.html
    Jag förstår att det blivit populärt på er sida att dra upp att istillväxten i Antarktis just nu är större än minskningen i Arktis, men ser man till den längre trenden är det ett undantag:
    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg

  28. Olaus Petri

    Thomas P #27. Du lider av samma blinda fläck som BjörnT och glömmer varför det är roligt att nämna ”sea ice”. Här en favorit från det klimathotovetenskapliga arkivet skrivet 2007:
    ”This week, after reviewing his own new data, NASA climate scientist Jay Zwally said: ”At this rate, the Arctic Ocean could be nearly ice-free at the end of summer by 2012, much faster than previous predictions.”

  29. Jag blir orolig eftersom jag undrar om det är is från ovan på Antarktis landmassa som delvis börjat glida ner i vattnet på grund av värmen. Om så är fallet är det ett dåligt tecken eftersom det innebär höjda havsnivåer. Is i vatten påverkar inte ythöjden genom att smälta, men is på land påverkar ythöjden om den slutar vara på land och istället delvis glider ner i vattnet.

  30. Lasse

    #29 Sandra.
    Välkommen med din oro.
    Glaciäris funkar ju på det sätt du beskriver. Tillväxt med ny snö som inte smälter men flyter fram mot lågpunkten där den kalvar i havet.
    På Grönland så finns det ett nederbördsöverskott på ca 200-400 mm per år-som flyter ut längs kanterna.
    Se bild i denna källa: http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

  31. Thomas P

    Olaus #28 Är du helt säker på att det inte är du som har en blind fläck med ditt val att komma med detta standardcitat om Zwally? Varför inte gå på vad IPCC säger, eller kanske det inte passar för att IPCC inte varit tillräckligt ”alarmistiskt” för att passa er retorik för att misskreditera organisationen?

  32. Thomas P

    Sandra #29 Den havsis som ökat är sådan som bildas i havet, inte sådan som kalvar från glaciärer på land. På Antarktis är det dessutom inte i första hand is på land man oroar sig för utan sådan som står på havsbotten. I och med att den är i kontakt med havsvatten kan den smälta mycket fortare än is på land, och den bidrar till havsnivåhöjning i och med att de är så tjock att den står på havsbottnen snarare än att flyta. Om den smälter kan sedan glaciärer innanför på land börja röra sig fortare ned i havet.
    Vi har sett shelfisar brytas upp på Antarktiska halvön, gradvis allt längre söderut. Än så länge bara sådana som är för små för att ha någon större effekt på havsnivån, men det är en ren gissning om de större shelfisarna in mot Västantarktis också är sårbara, eller kanske snarare om de är det i ett tidsperspektiv vi behöver oroa oss över.

  33. HansH

    #ThomasP …men jösses vilken långsiktig trend det var från 1979….jag tror efter den oxå jag att havsisarna var försvunna förra och förrförra året…förstummad är jag…långsiktig trend..ljuvligt 🙂

  34. Olaus Petri

    Thomas #31.
    Klimathotet, som det kolporteras av media, utgör mycket av det ovetenskapliga underlaget bakom politikernas och aktivisternas rädslor och överdrifter. Ja, det finns förstås också en förstärkande växelverkan mellan dem. Tänk bara på alla dessa allvarsminer med tillhörande darr på stämman som vi kunde se och höra i TV (och och läsa prasselmedia) för bara något år sedan. De visste alla att berätta om att minsta värmebölja var belägget för att ”värmen steg allt snabbare”, trots att den alltså inte gjorde det. Nu låter det lite annorlunda, men det hindrar inte att det är roligt att skoja om eländet.
    Det mesta av klimathotets eld och svavel är/var järtecken upphöjda till vetenskap, precis som istidslarmen på 1970-talet var det, fast i giga-format.

  35. lennart Bengtsson

    Hej
    Det är viktigt att ha klart för sig att Antarktis ackumulerar 2200 – 2500 km**3/år av frusen nederbörd vilken vid steady state måste lämna Antarktis varje år i form av isberg från glaciärer och shelfis. En uppvärmning a la AR5 ökar snöfallen på Antarktis med ca 30%. Tiden mellan nederbörd och smältande landis täcker ett antal tidsskalor från flera decennier till tusentals år. Det finns inget direkt samband mellan minskande landis och en ökande global temperaturen, snarare det motsatta. Det finns omfattande studier rörande detta som publicerats under senare år.
    LennartB

  36. Olaus Petri

    ThomasP, jag får nog ta tillbaka lite. Media har inte alls slutat med att hitta på och överdriva. Det senaste är ju detta med att rekordkylan i USA beror på AGW. Judith Curry har en post om det:
    http://judithcurry.com/2014/01/07/is-global-warming-causing-the-polar-vortex/#more-14293
    Fantastiskt var alltså ordet.

  37. Bim

    Sandra
    Thomas P är en alarmist. Han ser nu ett offer i dig att skrämma upp med smältande isar.
    Du skall veta att stora delar av Europa har varit täckt av inlandsis som smält och havet steg med 120 meter.
    Det tog ett antal tusen år och var en relativt beskedlig historia med drygt 0,3 meter per år. Kanske inte ens det. Men då skall du veta att den isen låg på helt andra latituder än polerna som var ganska opåverkade av den avsmältningen.
    Isen på Antarktis är någon miljon år gammal och kommer inte att smälta för att jordens medeltemperatur stigit drygt en halv grad hur mycket Thomas P, Björn T, eller ens Al Gore
    gastar i himmelens sky.
    Så simma lugnt, Vi hinner flytta hela Sverige långt bort till Skaraslätten bara vi snackar med Bert Karlsson först. 😀

  38. Kristian J

    För att återgå till artikeln inledning. Skulle man inte kunna förlägga Vasaloppet till trakten Boston? Där verkar det finnas snö.

  39. tty

    BjörnT #8
    Den här kurvan visar förändringen av den totala mängden havsis sedan 1979:
    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg
    Stupar den utför?
    Vilket den skulle göra om minskningen Arktis är markant större än ökningen i Antarktis.

  40. Thomas P

    Inte för att den bevisar något, men visst är temperaturdata för Sverige hittills i år dramatiskt röd:-)
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpAvv

  41. tty

    ”Isen på Antarktis är någon miljon år gammal och kommer inte att smälta för att jordens medeltemperatur stigit drygt en halv grad hur mycket Thomas P, Björn T, eller ens Al Gore”
    Den är mycket äldre än så. Även om man inte hittat is äldre än 800 000 år så är inlandsisen som sådan mycket äldre. Undersökningar i Dry Valleys i Transantarktiska bergen visar att temperaturen där inte varit över noll grader på 14 miljoner år. På den tiden klängde apor i palmerna i Sydtyskland, så tills det händer igen så pallar nog östantarktisisen.

  42. lennart bengtsson

    *36
    Säkert tar SVT upp detta med ett tungt uttalande av kanske Rockström. Aftonbladet kommer säkert med ett angrepp på alliansregeringen som inte gör något för klimatet och pekar på vad som händer i USA som visar hur kapitalismen nu också lyckats förstöra vädret. Men allt blir bra bara man höjer skatten för de rika. Om lite mer än en vecka får man räkna med ett nytt kalluftutbrott med hårda vindar snöstormar och kyla inte minst i Mellanvästern. Då kan vi se fram emot nya klimatuttalanden.
    Detta är faktiskt som varje välutbildat meteorolog känner till mer eller mindre ett vanligt vinterväder i USA. Den mer litterärt bevandrade kan läsa ett dramatiskt avsnitt i Mobergs Invandrarna där Karl-Oskar tvingas ha ihjäl dragoxen och lägga pojken i buken på den slaktade oxen medan han ger sig iväg efter hjälp. Ty så är vädret i Minnesota. Man brukar säga att mellan Nordpolen och Texas finns det bara ett kreatursstängsel. Vad skulle man sagt i dagens upphetsade atmosfär om vi hade haft det väder vi hade i Mellansverige 9-12 jan 1987. Då hade allas vår Romson blivit ännu rödare om de söta kinderna.
    LennartB

  43. Peter F

    Lennart B
    Du är en ”lisa för själen”

  44. tty

    ThomasP #29
    ” Den havsis som ökat är sådan som bildas i havet, inte sådan som kalvar från glaciärer på land.”
    Ursäkta men kalvande glaciäris är definitionsmässigt inte havsis.
    På Antarktis är det dessutom inte i första hand is på land man oroar sig för utan sådan som står på havsbotten. I och med att den är i kontakt med havsvatten kan den smälta mycket fortare än is på land, och den bidrar till havsnivåhöjning i och med att de är så tjock att den står på havsbottnen snarare än att flyta.
    Det där var förvirrat så det förslår. All inlandsis som kalvar i havet är givetvis i kontakt med havsvatten och kan smältas av det. Den is som (i princip) kan tänkas kalva ut snabbt (inte smälta snabbt) är sådan som inte bara har basen under havsytan utan 90 % eller mer av tjockleken under havsytans nivå nivån, och ligger på ett underlag som snabbt blir djupare inåt land. Då kan djupvattnet (som i Antarktis är varmare än ytvattnet) teoretiskt ”smälta sig in” under isen och lyfta den varvid den snabbt (kanske på något årtusende) kan tunnas ut till ett par hundra meter tjock flytande shelfis. Det kan nämnas att denna mekanism på 1970-talet (då det var kyla som var hotet) föreslogs kunna snabbt kunna leda till en ny istid p g a albedoeffekten av den enorma shelfisen (den delen av scenariot talar man numera tyst om). Nu finns det bara en eller möjligen två glaciärer i Antarktis som kan tänkas uppfylla de här villkoren men de uppvaktas å andra sidan desto intensivare av glaciärforskare. Tyvärr är det senaste budet att de plötsligt börjat smälta betydligt långsammare.
    ”Vi har sett shelfisar brytas upp på Antarktiska halvön, gradvis allt längre söderut. Än så länge bara sådana som är för små för att ha någon större effekt på havsnivån, men det är en ren gissning om de större shelfisarna in mot Västantarktis också är sårbara”
    Och vilka skulle dessa ”större shelfisar” in mot Västantarktis vara då?

  45. L.A.

    Med hänsyn till ”vädret” i USA just nu passar denna klassiker rätt bra.
    http://www.youtube.com/watch?gl=US&feature=related&v=5ndHwW8psR8

  46. Thomas P

    tty #44 Tänk om du kunde ägna 10% så mycket möda åt att korrigera uppenbara dumheter från dina medskeptiker som du gör att leta fel i vad jag skriver.
    Din kommentar ”Ursäkta men kalvande glaciäris är definitionsmässigt inte havsis.” är rent och skärt besserwisseri. Mitt påstående att ökningen av is kommer från frysande havsvatten snarare än som Sandra misstänker från is som glider ned från fastlandet är helt korrekt, men du skall göra en elak tolkning för att få det till att jag har fel.

  47. Olaus Petri

    Jag vill passa på att flagga lite för James Camerons kommande storfilm – POLAR VORTEX.
    http://m4gw.com/wp-content/uploads/2014/01/PolarVortexPoster.jpg
    Från pressrelaeasen:
    ”En ung briljant klimatforskare och ensamstående far till två döttrar – Lance Turkey – förstår att den allt snabbare globala uppvärmningens sista tipping point är en stark polar vortex som kommer att kasta in planeten i upphettsad dödsspiral. Snart märker han dock att någon inte vill att att hans upptäckt skall nå ut till allmänheten. Han hotas anonymt till livet anonymt och laboratoriet där bevisen för hans banbrytande forskning tagits fram vandaliseras. Den hårddisk där alla avgörande bevis finns stjäls. Detta blir upptakten till en hisnande jakt på skurkarna som inte skyr några medel, ens mord, för att obstruera sanningen. Spåren leder in i maktens allra innersta korridorer och till en hemlig sammanslutning oljebaroner som svurit på att förstöra jorden för sin egen vinnings skull.
    Turkey förstår att han inte kan lita på någon och att han måste ta saken i egna händer. Med en handfull trogna medhjälpare åker han till Antarktis där oljebaronerna har gömt bevisen i den allt snabbare smältande havsisen. Men kommer Turkey att hinna fram innan isen har smält?
    Samtidigt brottas Turkey med svåra privata problem. Precis när de kommer fram till issmältningsplatsens där hårddisken är gömd ringer dagis och berättar att hans döttrar vägrar säga det könsneutrala pronomenet hen.
    Vad skall Turkey göra? Vända om och hindra att hans döttrar fastna i den heteronormativa diskursen eller fortsätta fram i packisen och rädda jorden?”

  48. Bosse J

    Thomas P #46,
    ”..men du skall göra en elak tolkning för att få det till att jag har fel”.
    Det var som sjutton!

  49. bom

    #41 Ja Bosse J – TP ”har alltid rätt”! När tty har rätt gentemot honom så är det enbart av ren elakhet och borde han enbart få basha oss andra. En del grisar… skrev Orwell.

  50. bom

    41 skall vara 48!!!!

  51. Bosse J

    bom #49, tack 🙂
    Jag var lite förvånad över att läsa ett inlägg från TP där han klagar på illvillig tolkning, nåt som inte minst han har ägnat sig åt länge. Skulle det bli en vändning nu?
    Men du har nog rätt, vissa ÄR mera jämlika än andra 🙂

  52. Christopher E

    #47 Olaus Petri
    😀
    Älskar dina underfundiga alster. Tummen upp.

  53. tty

    ThomasP #46
    ”tty #44 Tänk om du kunde ägna 10% så mycket möda åt att korrigera uppenbara dumheter från dina medskeptiker som du gör att leta fel i vad jag skriver.”
    Jag brukar påpeka sakfel när de har betydelse för diskussionen. I början av diskussionen om Akademik Sjokalskij påpekade jag att en av min ”medskeptiker” hade fel när han beskrev Sjokalskij som en isbrytare, eftersom det var av betydelse att veta det för att förstå händelseförloppet.
    På samma sätt påpekade jag skillnaden mellan havsis och flytande glaciäris när du rörde ihop begreppen eftersom det också i detta fall var av betydelse för att förstå händelseförloppet.
    Och jag kan försäkra dig att alla som navigerar i arktiska farvatten är mycket medvetna om skillnaden. Att kollidera med ett aldrig så grovt havsisflak är obehagligt men knappast farligt. Kollliderar man med en ”growler” eller en ”bergy bit” alltså en bumling av glaciäris kan det gå som det gjorde med Lindblad Explorer för några år sedan.

  54. Thomas P

    tty #53 ”På samma sätt påpekade jag skillnaden mellan havsis och flytande glaciäris när du rörde ihop begreppen eftersom det också i detta fall var av betydelse för att förstå händelseförloppet.”
    Nej, det hade ingen egentlig betydelse eftersom jag helt korrekt beskrev hur det var skillnad mellan is som bildades i havet och sådan som kalvade från glaciärer. Det var bara via en otydlig syftning du fick fram att jag kallade även den senare för ”havsis”. Betydelsen var ungefär lika stor som att du när du citerade min text hänvisade till kommentarsnumret från Sandra. Fel, möjligen en aning förvirrande, men fullt möjligt att förstå för den som inte vill påpeka även trivial fel.
    Däremot var dina förtydliganden längre ned i texten av något större värde, men då hade du redan skjutit dig i foten.

  55. Ulf L

    Thomas P
    När du inte ens kan erkänna ett sådant obetydligt fel rakt av utan kommer med anklagelser om besserwisseri så är det du som skjuter dig i foten.

  56. Lasse Forss

    Per den 8/1, dvs i går, så var Arktis genomsnittsis de tre senaste åren nästan exakt 1 miljon kvkm större än genomsnittet för de nio föregående årens is (13,778 milj. kvkm jämfört med 12,762 milj.).
    Jag har inte längre statistik för Arktis.

  57. Eje Collinder

    Under 1sta veckan i februari 2012 dog minst 300 i Europa på grund av värme, speciellt hemlösa i Ukraina, under dec 2012 dog >120 på grund av kyla i Ryssland samt nu >20 döda i USA pga kyla i USA den senaste veckan.
    Varför är vi rädda för att den globala tempen stiger några grader så att fler människor får må bra och överleva? Det är ju sällsynt att människor tar allvarlig skada av lite varmare väder.
    Sedan drygt 200 år har Saltsjön utanför Stockholm sjunkit ~1 meter och då & då har väl lufttempen stigit ~1 grad i Stockholm under denna tid, 1770-talet till idag.
    Varför ska jag och Du utifrån det betala straffskatt på koldioxid, som förhoppningsfullt kan höja temperaturen lite grand i luften – så att välfärden och välståndet stiger lite till?

  58. Pelle L

    Eje C #57
    ”Under 1sta veckan i februari 2012 dog minst 300 i Europa på grund av värme, speciellt hemlösa i Ukraina”
    Eee, var det verkligen så förbenat varmt i februari?
    Men det är klart, det är jobbigt om man inte kan gå in och njuta av svalkan som en AC ger 🙂

  59. Eje Collinder

    Oppsan! Jag hoppas att jag ännu inte blivit helt hjärntvättad…..värmealarmisst!
    …Jag menade att kylan skördade i Europa, Ukraina….2012….
    Om politikerna kan styra klimatet och väderleken – varför vill de inte ge oss värme och välfärd?….
    De vill bara göra luften kallare, som förkortar livet på många. Varför denna ONDSKA?

  60. Thomas P

    Eje #57 ”Death toll exceeded 70,000 in Europe during the summer of 2003”
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1631069107003770

  61. Eje Collinder

    Thomas #60 Tack för denna vetenskapliga artikel som beskriver att många har dött av värme i Europa. Jag kanske ska tänka om…och förkasta min enfaldiga tro på att varma klimat lindrar sjukdomar. Ska denna artikel tolkas så att värme är farligare än kyla för de hemlösa och andra i Europa och att riktigt kalla lägenheter är sundare än tempen över 19 grader? Det vore kanon för fastighetsägare!