Vindkraftsverk slits ut tidigare än beräknat

Från Josh och GWPF kommer följande julhälsning.
merry-christmas-from-gwpf2
Teckningen kan också illustrera en rapport av Gordon Hughes om vindkraftsverkens hållbarhet. Istället för en beräknad livslängd på 20-25 år så säger erfarenheten att redan efter 10 år så har vindkraftsparkerna i snitt minskat sin produktionskapacitet med en tredjedel. Det är inte ekonomiskt hållbart att driva en vindkraftspark mer än mellan 12 och 15 år.
Det är ju lite trist för vindkraftsindustrin, och för den engelska regeringen, att få reda på att alla deras beräkningar vilar på rena glädjekalkyler. Och dyrt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars

  För de gröna så är den rapporten en lika stor besvikelse som att jorden inte gick under igår .

 2. Lurengök

  Ingemar,
  ber att få bidraga med en grisig julhälsning;)
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ge-alla-svenska-grisar-ratt-till-utevistelse_7776180.svd#article-comments
   

 3. Börje S.

  #1 Lars
  …”att jorden inte gick under igår.”
  Nej inte denna gången heller fy, vilken besvikelse.
   
  Folk tycker ju mer om alla sina prylar än dom tycker om dom små blommorna på marken, så det vore verkligen rätt åt dom om jorden, boom pang, exploderade bara för att visa dom, liksom.
   
  Men här utlovas det jordens undergång med buller och bång och så blir det inget! Så tyypiskt!
   
  Lova och lova, det kan dom, men hålla vad dom lovat, det kan dom inte. Så kan det faktiskt inte få fortsätta. Vi måste agera nu.
   
  Jag tycker det är hög tid att vi går samman och bildar en förening som ordnar demonstrationer, protester och andra aktiviteter som riktigt ska visa politikerna att vi tolererar det inte längre, liksom. Då skärper dom sig och ser till att sånt inte händer igen.
   
  Jag tycker vi kan kalla föreningen mammaåpappapipet. Ungar har väl dom flesta av oss och det är ju för att vi tycker så himla mycket om dom som vi måste gör`at. 

 4. Gunbo

  Börje S #3,
  ”Jag tycker vi kan kalla föreningen mammaåpappapipet.” 
  Du är obetalbar! 😀 !!!

 5. Johan Ljungdahl

  Börje  #3
   
  Mästerligt!
   
  Undrar hur länge till de tolererar mig där, jag är ju alltid vänlig, hövlig och korrekt.
   
  Men de där förbaskade fakta som jag kommer dragande med, kan det verkligen få fortgå så?    😀

 6. Slabadang

  Har någon missat detta inslag?
   
  Försök att låta bli att skratta om ni kan!! 🙂
  http://www.svtplay.se/klipp/45228/havsnivan-kan-stiga-3-5-meter

 7. Börje S.

  #5 Johan
   
  Tyvärr har jag en tendens att bli sarkastisk, så jag kan förstå att det uppstår irritation över mina inlägg. Men jag tror ändå att en och annan kanske tänker över det vettlösa i att plåga politikerna med krav på att de i princip ska ta ner månen och det snarast. Dina inlägg har en bättre, sansad ton, du retar inte upp adressaterna på samma sätt och det är bra. Lena är också sansad i sina eftertänksamma inlägg.
   
  En av de ledande (tror jag) har uppmanat deltagarna att inte läsa vare sig dina eller mina eller andra klimathotsskeptiska alster, ty då kan de bli anfäktade av tvivel.
   
  För länge sedan sympatiserade jag med en del av den unga vänsterrörelsen. Jag var inte aktiv på något sätt, men jag hängde på för att jag ville vara med dem, en hel del starka personligheter fanns ju där.
   
  Det hände att en del av dem noterade att jag läste böcker som jag ” inte borde läsa”, till exempel Grimbergs världshistoria, vars första 10 delar roade mig mycket. Det var också problem med de samlingar av Carl Barks Kalle Anka som utkom regelbundet vid denna tid, jag inhandlade hungrigt allt som kom ut av denna geniala serietecknare. Men de var inte lämplig läsning för en sådan politiskt okunnig som jag. 
   
  Att bara tänka tanken att någon ville förvägra mig Carl Barks, min läromästare i moral och hur man ska förhålla sig till livet! Jag borde sagt upp bekantskapen på stört, men gjorde de inte, lite småfeg som man är.
   
  Leve Carl Barks!
   
  Och för den delen, leve även TCS! måste jag ju tillägga, så inte TCS känner sig åsidosatt.
   
   
   

 8. Slabadang

  Ingemar N!
  Jag har hört att Wijkman och Rockström håller på att sälja sandförsäljningsrättigheter till beduinerna i Sahara numer. De påstår att det ska bli en brist på sand så det är bäst att införa kvoter och reglera och beduinerna får köpa sandförsäljningsrätter för stora pengar. Rockström, har nån datamodell där han beräknat hur mycket sand vi kan använda gratis och den gränsen var redan passerad enligt modellen. Nästas projekt är tydligen den alltför bortglömda ”havsvattenbristen” där länder som Schweiz och även fattiga länder har svår havsvattenbrist.
  Här har vi en karta med länder i denna situation markerade med brunt. Wikman håller med om att något måste göras åt saken och de länder som har överskoot måste omfördela sina resurser till dessa lände. ”Här talar vi om extremt viktiga och stora investeringar i ”geoengineering” fyller Axelsson SNF i med!!
  http://www.globalis.se/Laender/Grupperingar-av-laender/U-laender-utan-kust

 9. Börje S.

  #8 ”Schweiz och även fattiga länder har svår havsvattenbrist”
   
  Å, guud är det så illa? Inget havsvatten i Schweiz och inte i dom fattiga länderna? Stackars, stackars dom! Vi måste göra något! Vad gör våra politiker? Inget som vanligt! Nä, nu tycker jag det är dags att bilda en förening som trycker på ordentligt så att politikerna gör något åt saltvattenbristen i Schweiz och dom fattiga länderna.
   
   
  Dom kan väl helikopterbomba Schweizarnas och dom fattiga ländernas sjöar med massor av friskt havsvatten, vi kan ju ta det från Vänern, den är ju jäättestor, så vi har ju mer än vi behöver så då kan vi gott skänka av av det, så dom stackarna i Schweiz och dom fattiga länderna får lika mycket som oss, annars är det ju orättvist och då är det ju inte rättvist. 
   
  © Wijkström och Rockman

 10. Börje S.

  #9
  Oj, upptäckte precis att det är lördag, inte fredag som jag trodde. Ber TCS tusen ggr om ursäkt att jag försökte vara rolig på fel dag.
   
  Det händer nästan jämt att jag tar fel på veckodagar: Till exempel så går jag ju inte i kyrkan på söndagar, men på grund av min tankspriddhet händer det ibland att jag inte går i kyrkan på fel dag! Det har hänt att jag inte gått i kyrkan på tisdagar och flera gånger har det likaledes hänt jag i. g. i k. flera fredagar i rad! Hav överseende kära Ni, det är säkert åldern eller nåt. Jag kan inte hjälpa`t i alla fall så det är inte lämpligt att skälla på mig.

 11. LBt

  Svensk vindkraft utgör en del av vårt exporterade överskott som i sin tur innebär minskad fossil produktion och det är, mot bakgrunden av aktuell kunskap, bra. Men att vindkraft kommer att lämna bestående avtryck som betydelsefull energikälla förefaller tveksamt.

 12. Slabadang

  Börje S!
  javisst är det nåt VI MÅSTE göra något åt ! Tänk bara hur vanligt det är att vanliga makaroner på många snabbmatställen innehåller upp till 80% diväteoxid!!  En kemisk substans som miljoner dör av varje år och som används flitigt både inom den kemiska industrin och även inom kärnkraften. Få har insett att diväteoxiden var orsaken till explosionerna vid Fukushima och att veta att vanlig pasta kan innehålla upp till 80% skrämmer faktiskt ! Bra i Sverige dör varje år något barn bara på några minuter efter kontakt med ämnet. Att det finns i sådana koncentrationer i vanliga makaroner är ju fullständigt hårresande?
  Upp till kamp!! 🙂

 13. L

  LBt, vindkraften ger bara bestående avtryck i vår natur.

 14. Gösta Walin

  Även kärnkraftverk åldras, glöm inte det.
   

 15. Pelle L

  Slabadang #6
   
  Tyvärr! Jag försökte.
   
  Men fast jag var förvarnad kunde jag inte låta bli att skratta.
  Mitt i natta!
   
  Sicket otroligt jönseri!
   
  Och hota med att Kungsbacka, av alla städer, skulle översvämmas
  Vojne vojne då är det allvarligt.
    .
  Därifrån ser man inte ens den s.k. Kungsbackafjorden, men det är klart att den staden snart kommer att dränkas i de virvlande vattenmassorna.
   
  ”Så det kan bli stora ekonomiska påverkningar?”
  ”Ja det beror ju på vad man kan göra för temporära avspärrningar”.
  Tänkte ”konsulten” sig kravallstaket eller?
   
   Och de stackars människorna på Östra stranden i Halmstad som måste flytta ”upp i bergen” 😀
   
  Det här tvingas vi alltså att betala för. Med de blodspengar som kallas skatt,
  och lite gulligt sägs gå till skola, vård och omsorg!
    
  Satan i gatan vad sjukt det är  🙁
   

 16. L

  Tur att vi inte har 1000-tals kärnkraftverk då…

 17. Börje S.

  #11 LBt
   
  Så då ska vi bortse från den miljöförstörelse som vindkraftsbyggandet ställer till med, mest för att göda en känd fd kvinnlig Centerledare vilken drev på en ökad utbyggnad i riksdagen, trots att denne kända fd centerledare redan då hade mycket nära kontakter med branschen och som nu sitter som styrelseledamot i Arise Power?
   
  Jag ska inte här skriva vad sådan politisk verksamhet kallas i t ex Indien och andra stater med stor sådan som jag inte nämner ordet på. men det är INTE vackert!
   
  En utmärkt sammanställning över miljökonskekvenser vid byggande av dessa monument över statlig dumhet har Jonny försett oss med här:
   
  https://www.klimatupplysningen.se/2012/06/06/fundamentala-fakta/#comments
   
  Vi ska alltså ha sådan här veritabla monster överallt, inte en obruten horisontlinje att skåda någonstans i hela landet! Tiotusentals fula betong och stålkolosser i överallt, i skyddade såväl som oskyddade skogar. Subventionerade och gödslade med skattepengar, olönsamma, opålitliga ocg detta för att andra länder ska släppa ut lite mindre av den ofarliga koldioxiden? 
   
  HUR stora blir utsläpps”besparingarna” jämfört med t ex Kinas ständigt stigande utsläpp: 2010: 8000 megaton, 2011: 9000 megaton, 2012: bra mycket över 10.000 megaton.
   
  Världens samlade utsläpp 2010: 34.000 megaton.
   
  (Jämför Sveriges 54 megaton, minus mer än hälften, som våra skogar begärligt suger i sig = c:a 20)
   
   
  Vinster i utsläppsminskningar av koldioxid från länderna som vi exporterar vindkraftsel till? Visst, visst, lika mycket som havsytan sjunker om du öser upp en spann vatten på land. 
   

 18. ThomasJ

  När nu havsvattenmängden sjunker så ini humhum mycket som den påstås göra i Schweiz (och andra fattiga länder… 😉  ) reses ju frågan vad de [där] kommer att göra för/med sina respektive marina styrkor, inkl. personal typ amiraler & ekonomibiträden…  🙄
  Mvh/TJ
   

 19. Olaus

  De stora norrländska vindkraftparkerna står stilla sedan någon vecka. Exempelvis,
  Stor-Rotliden, Åsele, 40 verk, investeringen på 1,5 miljard kr.
  Bliekevaare, Dorotea, 18 verk.
  Havsnäs, Strömsund, 48 verk, Sveriges största landbaserade park.
  Mest olycksbådande,
  Dragaliden, Piteå, 12 verk, den första etappen i flaggskeppet Markbygden, omhuldad av Centerns förra partiledare.
  http://www.vindstat.nu/stat/index.htm
  Orsaken till dålig produktion är svaga vindar och isbildning. Då luftfuktigheten övergår 85 % och temperaturen sjunker under minus 13 grader Celsius bildas lätt is på vingarna.
  Riktigt elak isbildning uppstår vi någon minusgrad och luftfuktighet över 98 %.
  http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/observationer#
  Industrialiseringen fortsätter dock. Stora delar av Jämtlands och Härjedalens fjällvärld vill Energimyndigheten göra till riksintresse för vindbruk. Även fjällen runt Åre med Åreskutan ingår. Se kartan i länken nedan.
  http://op.se/lanet/1.5369863-vindkraft-aven-i-fjallvarlden-om-energimyndigheten-far-som-den-vill

 20. Camilla

  Var finns den billiga elen? Är det inte bra med billig el? Kommer den från vindkraften? Jag tycker att billig el är super till mina oljebaserade el-element. Det finns många moderna hus med superisolering. Vore det då inte särskilt bra med el-element? I mitt hus så finns en modern anläggning från Nibe (frånluft, som mest går på el och som jag dock inte hade valt) med vattenslingor i golvet. Elmätaren rusar, om man kör pumpen, varför jag bara kör den ett par gångar i veckan under några timmar för att få varmvatten. Nu skall jag bygga 5-8 hus till försäljning, och då inställer sig frågorna: Vilken typ av grund och vilket uppvärmningssystem? El?!!

 21. Camilla

  PS. Jag minns Hans Werthén som vd för Electrolux. Han förespråkade kärnkraft med el för direkt användning såsom det mest effektiva sättet för uppvärmning av hus och andra applikationer. Kärnkraft i ena änden och smarta el-element i den andra. Vad kunde bli bättre? Konceptet var bra då, och jag tror alltjämt på det!

 22. Ulrik

  Slabadang #8. Jag såg på STV, att Axelsson vill ha skatt på papper. I stället borde det vara skatt på Axelssons uttalanden.

 23. Lars

  Ulrik,  Axelsson tycker det är bra för miljön att spara skogen , i nästa andetag vill han ha 100 % förnyelsebar energi i Sverige .Då skall det hårdsatsas på biobränsle från skogen , då är det plötsligt miljövänligt att hugga ner skogen.

 24. Olof

  Om nu vindkraftverken bara håller hälften så länge som beräknat, måste ju vindsnurrorna förnyas dubbelt så ofta.
  Det gör väl vindkraften dubbelt så bra som förnyelsebar energi? 🙂

 25. Camilla

  Olof i post # 24. Hur blir det då med mina el-element?

 26. István

  Vindkrafts marknaden är typfall för klassisk bondfångeri.
  Okunnig, inkompetent, ideologidriven kundkrets, som handlar för andras pengar! Leverantörerna vet att de normala kalkyl- och produktansvars-principerna satta ur spel pga det politiska trycket bakom projekten.
  All kritik tystas av NGO-er och MSM
  Vi har nog bara sett början av eländet.
  Annars finns det inget i ett Vkv som skulle vara tekniskt svårt att bemästra och bygga för önskad livslängd med garanti.
   
   

 27. Staffan Lindström

  Elementary my dear Camilla Watson… S skapar arbetstillfällen med (S)isyfosenergi… [fick ta till lite spanskt rojo för att komma ifatt er övriga…) Recept: Bygg 10.000-tals vindkraftverk… det håller fåglarna borta…Eftersom av typ 10.000 2-3000 redan är obrukbara efter 5 år och måste antingen renoveras eller bytas ut… Så … [Det är som med hissar, kärnkraftverk eller livspartners… om man själv är tillräckligt ”hållbar” så måste de antingen renoveras eller bytas ut]
  Idag skriver ju min nästan-namne Stefan Löfvén i DN om att det är regeringens fel som skapat de allt större klyftorna som gett SD vind i de kvinno och främlingsfientliga seglen… Dock är MP också skyldigt eftersom de tillsammans med regeringen gjort en migrationspolitisk uppgörelse om att att öka arbetskraftsinvandringen från utanför-EU-länder… Ursäkta men vem är främlingsfientlig, herr Löfvén???
  Kontentan … vi sitter alla på minst ett dussin stolar … samtidigt …
  Detta inlägg var inte totalt FÄ eftersom jag nämnde vindkraftverken … SURPRISE, SURPRISE…:-)

 28. Camilla

  Staffan! Hur definierar du s.k. främlingsfientlighet? Finns det någon definition hos Stefan L.? Är det månne som i Carolas främling eller vad?

 29. Staffan Lindström

  Okej Camilla, efter ännu lite mer spanskt rojo … Jag kan väl lugnt säga att om (c):s utspel häromdagen om helt fri invandring skulle innebära att 2-400 miljoner kineser genast satte sig på natt-/flyget/tåget västerut skulle det för mig vara ett intressant socio-psykologiskt experiment om de flesta av dem kom till Sverige… Klimatologiskt oxo faktiskt… Om jag inte tar fel har den urbana delen av jordens landyta ökat 5-6 ggr de senaste 30 åren… Vad innebär det för planetens klimat?? Ingen har en susning troligtvis… men en grov uppskattning av två forskare i Luleå av alla ställen kan så mycket som 40 procent av 0.8K vara från ökad energianvändning dvs 0.3K …. Just det 0.5 till 2-3 procent av landytan … urbana ytor…
  För övrigt, Camilla anser jag att all isbrytartrafik norr om NORDLIGA 65:e breddgraden skulle förbjudas i minst 10-år ….!! Tror du farbror Putin
  skulle samtycka…???? [inskränkthet är inte en av mina dygder eller??]
   

 30. Staffan Lindström

  { 23.12.12 at 00:08 }
  Börje S, var det därför en viss Adolf H. uppsökte Tyskland som bevisligen enligt våra nesliga mänskliga definitioner har havskuster… Det kanske inte förlåter honom resten…??
   
   

 31. Camilla

  Staffan! Du får nog ta ett glas till av spanskt rödtjut! Själv håller jag mig till Frankrike – just nu Bourgogne. Din tanke är intressant – ty tänk om Sverige tog 90.000 kineser istället för araber och negrer!

 32. Iven

  Camilla,
  det förstår Du väl: att alla som klagar på, att vi har jättemånga vindkraftverk och skall bygga ännu fler, så att vi kan exportera el till andra länder – ja de som klagar på detta, de är nog främlingsfientliga.
  De som aldrig behöva se några vindkraftverk, t.ex. i storstäderna som bl.a. Stockholm, eller de som får rejält betalt för, att de upplåter sin mark till vindkraftverk – helst nära grannens marker, långt ifrån den egna gården – ja dessa personer är naturligtvis främlingsvänliga då? 🙂   

 33. Staffan Lindström

  { 23.12.12 at 09:50 }
  Olof, Du vet väl att mellanhänderna alltid tar hem lejonparten av vinsten…Advokater fantasifulla arvoden om de är motpartens … och du ”förlorar”… Mänsklig verksamhet=bondfångeri.PUNKT!!!

 34. Staffan Lindström

  Glömt… Olof S… Jaså Västerhavet har redan intagit Vänern??? Du tar nog priset som havshöjare…:-) (Alternativt Sjösänkare alt. både/och…puh!) Surrealistiska söndagar, ILY!

 35. Håkan Sjögren

  Börje S # 9 : Saknar Schweiz havsvatten? Hur går det då med deras flotta? Alla har väl hört talas om deras marin, maräng suisse? Mvh, Håkan. 

 36. Staffan Lindström

  { 23.12.12 at 13:52 } Camilla. efter första hälften av första flaskan så halsar jag… jag är ju trots allt som yrkesutövare en simpel arbetare… Psst du vet väl att det heter ”svarta”… Suck Lindström… Monolog: Aimé Césaire från Martinique — kolla!! introducerade begreppet ”negritude” för att göra svarta människor stolta över sin hudfärg och sitt ursprung och utan att se ner på vita kanske… (min tolkning, återkommer om detta) Han blev nästan 95, dog 2008… Leopold Senghor, Senegals president den förste 1960-80 var också ”medlem” av denna rörelse som poet och författare, han hann fylla 95… Så vad anser jag om PK gällande åsikter om beteckningar om hudfärg mm mm mm Jag säger som Håkan Dahlby, OS-medaljör… FU!! Ha ha got you suckers … Läser vidare på Wikipedia och: ”Négrituderörelsen lanserades brett för den vita publiken av … Jean-Paul Sartre i hans förord till ”Anthologie de la nouvelle poésie nègre et malgache de langue francaise” 1948 … Inte dåligt att få accenterna åt rätt håll där OBS! EJ KOPIERAT!! Man kan lite förenklat eller snarare mycket förenklat säga att socialismen/kommunismen i framförallt västra Europa efter andra världskriget ville försvara alla förtryckta människor… Om den nuvarande/fd motståndaren hade en beteckning på dig som du ogillade… BORT… Är ”svart” bra i svenska?? ”Svarta framtidsutsikter” är helt OK att skriva idag 23 december 2012 i en ekonomiartikel…eller???? Människor är lättrörliga rön i vinden…

 37. Holmfrid

  Det norska TV-programmet Brennpunkt 25/9  (googlas till) visar på de norska satsningens omöjlighet, där den f d statssekereteraren djupt ångrar vindsatsningen i Norge.

 38. JHE

  Länk till hela rapporten.
   
  http://www.ref.org.uk/attachments/article/280/ref.hughes.19.12.12.pdf
   
  Läs den gärna, den är intressant. Det är många frågeställningar som görs som de inte har svar på.
   
  Det är stor skillnad mellan landbaserad vindkraft i Danmark och Storbritannien? Efter 15 år har produktionen i brittiska vindkraftsparker minskat med hälften och i danska med bara 15%. Ett vindkraftverk som sätts upp i Storbritannien kommer under sin livstid antagligen bara att producera hälften så mycket energi jämfört med ett i Danmark. De ger inget svar på varför det är så eller om det går att göra något åt det.
   
  Det konstateras också att dansk havsbaserad vindkraft har ännu större produktionsbortfall än brittisk landbaserad.

 39. Joel

  JHE #38
  Intressant läsning- Skulle kanske vara ännu intressantare om någon hade lust att förklara de olika termerna han använder så en vanlig dödlig skeptiker förstår.
  Exempelvis ”using equal and capacity weights” å de å så…

 40. JHE

  Joel #39
   
  Det finns ganska mycket brister i hela rapporten. Det antyds också i författarens förord.
   
  Jag förstår heller inte exakt vad som menas med alla termer som författaren använder. Det verkar som han hittat på många själv och han verkar inte vara någon energiexpert om man uttrycker sig så.
   
  Huvudfrågan är ändå varför vindkraften verkar fungera så mycket sämre i UK än i Danmark. Där har författaren inget svar annat än att lönsamheten blir mycket sämre i UK.

 41. Håkan Sjögren

  JHE # 40 : Är det inte så att danskarna är beroende av export av vindsnurror och kanske därför friserar sina siffror? Mvh, Håkan.

 42. JHE

  Håkan Sjögren #41
   
  De danska uppgifterna stämmer väl överens med svenska uppgifter.
  Jag funderar mer på om det kan bero på kvalitetsskillnader mellan olika fabrikat. I Danmark och Sverige så är det mest dansktillverkade vindkraftverk, 
   
  Det finns ju många tillverkare som har försvunnit. Dålig kvalitet i kombination med vidlyftiga garantiåtagande är väl den vanligaste orsaken. När en tillverkare försvunnit är det svårt att få fram reservdelar. Vestas i Danmark har tagit över flera danska konkurrenter och håller reservdelar dessa maskiner. Många tillverkare i andra länder har försvunnit utan att någon tagit över reservdelshållningen.
   
   

 43. Håkan Sjögren

  JHE # 42 : Jag kan mycket väl tänka mig att även svenska produktionssiffroe blir friserade. Mvh, Håkan.

 44. JHE

  Håkan Sjögren #43
   
  Det är inte troligt att Svenska Kraftnät (utför mätning) eller Svensk Energi (sammanställer) skulle medvetet frisera siffrorna. 
   
  På Vindstat kan man själv kolla upp statistik om man vill. Men de har inte redovisning tillräckligt långt tillbaka i tiden. Vrk som försvinner ur den statistiken har ofta sålts till ett företag som inte rapporter till vindstat.
   
  Svenska kraftnät mäter ungefär 80% av svenska vindkraftverken och Vindstat 60 %.
   
  I rapporten som Gordon Hughes gjort saknas det tyvärr viktiga källhänvisningar.
   
   

 45. Ulrik

  Siemens blåser Vestas av banan. Siemens har i orderboken 6120 MW ”havmöller”. Vestas har 483 MW.
  http://epn.dk/brancher/energi/alternativ/article4961526.ece