Vindkraften – ett riskprojekt

gp 100222

I dagens GP Debatt varnar P-O Eriksson, Björn Törnvall och Jonny Fagerström för att vindkraften kan visa sig vara nästa finansbubbla för bankerna.

”Med hänsyn till de mångmiljardbelopp som måste lånas upp på finansmarknaden för att finansiera den snabbväxande vindkraftsbubblan, borde den uppenbara risken för ännu en farlig överexponering i banksystemet vara en högt prioriterad fråga i bankernas styrelser och för tillsynsmyndigheten, Finansinspektionen.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inge

  Ett projekt som bekräftar denna analys sker här på Gotland. Ett litet relativt nybildat vindkraftsbolag här på ön med bara ett par verk i sin ägo har gått samman med ett större Spanskt bolag och ska bygga vindkraft i Sverige för 3,5  miljarder kronor! Det luktar högrisk lång väg. Dessutom har jag tidigare nämnt den nya kraftkabel regeringen beslutade om i somras á 2 – 3 miljarder för att kunna exportera el från en expanderande vindkraftsutbyggnad på ön. Stora investeringar med tveksamt värde.

 2. tty

  Typiskt att det är ett spanskt bolag. Vindkraften i Spanien har kollapsat sedan staten blivit tvungen att dra ned på subventionerna.

 3. Micke Johnsson

  Vindkraften är död punkt slut.

 4. Håkan Bergman

  Earth Hour lär i år avhållas 27/3 är det nån som vet var man kan få tag i en luftvärnsstrålkastare billigt?

 5. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  Från ledande officiella experter  har det påpekats  att en övergång i större skala från kärnkraft  till vindkraft kräver en betydande utbyggnad av vattenkraften för att klara el-försörjningen då vindkraftverken står stilla, t ex då det är riktigt kallt.
  MEN
  Om man måste bygga ut vattenkraften, varför då  stänga av den då vindkraftverken börjar snurra igen ??
  Vore det inte bättre att stänga av vindkraftverken för gott ?
  Kjell-A   Jönsson

 6. Holmfrid

  Inge,
  Vindkraftindustrin söker sig till Norden, där subventionerna finns.  I Spanien och troligen också i Tyskland stoppas bidragen,  därför en desperat jakt efter nya, lättlurade vindkraftoperatörer  här i Skandinavien.

 7. ThomasJ

  Regeringen är måhända på väg att inse verkligheten.
  Intressant läsning i texten om hur man ska kunna strypa energiförbrukningen vid negativ effektbalans, bl.a. beroende på VKV-expansionen. Länk: 
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/14/03/14/752cba41.pdf

  Mvh/TJ