Vindkraften endast en droppe i havet

Vindkraft3Duke of Edinburgh2

Prince Philips (Hertigen av Edinburgh) uttalande om vindkraft nyligen fortsätter att inspirera media i hela Storbritannien

Hertigen av Edinburgh har sagt precis det vi alla tänker angående våra usla vindkraftverk, säger Clive Aslet i The Telegraph i en rätt rolig artikel.

Vid 90 är han fortfarande lika skarp som någonsin.  Än en gång har den kungliga familjen sagt vad vanliga människor, som inte lyssnar till opportun media, länge har känt. Hans son må ha kallat vindkraftparker som besudlar våra berg och våra hav, viftande med sina jättelika armar, för en ”en monstruös böld”. Prins Philip valde ”skam”, vilket är helt rätt. De politiker som prackade dem på oss bör sättas i stock.

Vindkraftparker är Blairism inkarnerat. För att verka stor ute på den internationella arenan, tvingade han England till löjligt överambitiösa mål för att minska våra utsläpp av växthusgaser.  Som vanligt var det ett glittrande skyltfönster betalt med ett system så invecklat att de flesta människor först nu har insett att den som ytterst betalar är – konsumenten.

Vi betalar alla generöst för vindkraftens subventioner, något som fördyrar våra elräkningar. Varför? Till skillnad från andra former av energi, vilket skulle ha krävt att staten tar ansvar för att bygga stora anläggningar, kan kostnaden finansieras genom en handel med elcertifikat. Det fungerar så här. Kraftbolagen är skyldiga enligt lag att leverera en viss del grön energi, och om de inte uppfyller målet, får de böter. Pengarna från försäljningen är betydligt mer attraktiva för vindspekulanterna än värdet av energin som produceras. Kraftbolagen flyttar bara över kostnaden på de fattiga satar som köper sin el. En skam, som hertigen säger! Men för Blair var det mycket bättre än att konfrontera ett beslut som kunde ha skapat impopularitet. Det är dock oundvikligt för vår framtida energiförsörjning att vi nu tvingas bygga fler kärnkraftverk.

I högkonjunktur, när ekonomin växer, kan systemet ha varit som den extra choklad du inte borde ätit. Ingen märker det så länge kostymen släpps ut. Vi har nu noterat att byxlinningen inte är oändligt elastisk. Men precis som midjan har kostnaden för grön energi svällt upp och våra räkningar också, som Lord Marland från Institutionen för energi och klimatförändring avslöjade i överhuset förra månaden till hela 7,1 miljarder pund. Det blir dock snart ännu värre. Enligt Renewable Energy Foundation, vars summor hittills har visat sig vara korrekta kommer den siffran att ha stigit till cirka 40 miljarder pund år 2020 – det är mellan 6-8 miljarder pund per år, nästan allt går till vindindustrin.

Alla har väl märkt att vindkraftverk bara producerar el när det blåser. Under en kall dag, när landet tänder upp sina elektriska filtar – ingen vind. Även om några turbiner snurrar kommer detta bara att vara en droppe i havet och vi kommer att bomma våra utsläppsmål med flera mil. Och när vintern fortskrider kommer livet för några av de fattigaste i samhället ha blivit ännu mycket svårare på grund av det. Mat och bränsle går upp i pris, bränsle med mer än det behövt göra på grund av dessa usla vindkraftparker. Vi behöver mer forskning om förnybar energi, för att hitta teknik som kan fungera. Men det finns ingen form av grön energi, förutom kärnkraft, som är redo att ta över efter konventionell kraftproduktion. Eftersom priset på fossila bränslen stiger, kommer dock entreprenörerna att hitta sätt att producera energi billigare. Regeringen försökte pricka in en vinnare och valde vindkraft, de valde fel. Kasta ut dem. Kasta ut energiminister Chris Huhne, och ge ansvaret till dem som förstår ekonomi.

Väldigt lite uppmärksamhet har riktats mot avsikten att minska subventionerna för vindkraft. Inte mycket, märk väl, och inte nog, men tillräckligt för att sända en signal till blivande investerare att detta inte kan fortsätta i oändlighet. Vi kan inte fortsätta förstöra landskapet och spendera pengar vi inte har. Hårt väder på gång för vindkraftsparker alltså! Det kan inte komma en dag för tidigt.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Svempa

    Det allvarligaste på lång sikt är att systemen med handeln med luft, dvs  koldioxidcertifikat och elcertifikat, premierar en improduktivt bidragssökande kultur, ”kreativ” bokföring och rena bedrägerier. I sikt leder det till minskat välstånd p.g.a. minskad produktivitet i samhället utöver det resursslöseri som systemen i sig innebär.

  2. Svempa

    Edward Persson har diktat så fint om handeln med luft i Flatenvisan:

    ”Men det gick bramed lite luftvi fick ej taför mycket luft´å undra påså mycket luftsom gick åt”

    Det avsåg arbetet med att anlägga Flatenbadet som var ett ”nödhjälpsarbete”. Där uppdagades bl.a. följande skandal:

    ”Skandalen bestod bland annat i att åkare fick kvitto på sanden de kom med för att tömma men åkte ut bakvägen och kom tillbaka med samma sand och fick nytt kvitto. 

  3. Pia

    I går kom mark- och miljööverdomstolens dom i målet om vindkraftsparker i gränslandet mellan Jämtland och Västernorrland.
    Jijnjevaerie sameby (fd Hotagens sameby) hade överklagat miljödomstolens tidigare dom.

    Domen ger företaget Statkraft SCA Vind AB rätten att bygga ca 300 vindkraftverk i samernas vinterbetesmarker som de utnyttjat med sedvanerätt under generationer, kanske sedan 1600-talet.

    Samebyarna i Jämtland är för närvarande på gränsen till kollaps till följd av rovdjurstrycket. Slaktkvoten har halverats de senaste 10 åren. Det går inte längre att göra någon vinst i rennäringen till följd av rovdjurspolitiken.
    Jijnjevarie sameby har förlorat ca 1500 renkalvar av 3000 födda hittills under 2011. Byn befinner sig i ett av världens björntätaste områden.

    Renen skyr vindkraftsparker och håller helst ett avstånd på ca 5 km till vindsnurrorna, en sk undvikelseeffekt uppstår. I de fall vindparken skär över flyttleder eller inkräktar på områden med särskilt gott bete som får renen att avbryta vandringen, sk bromsområde, försvåras renskötseln. Det rika plogade vägnätet i anslutning till parkerna sprider renhjorden snabbt över stora områden.

    Miljööverdomstolen säger dock, att vindkraftens behov går före renskötseln, eftersom vindkraften är ett mycket angeläget allmänt intresse.
    Den här domen är prejudicerande. Nu underlättas fortsatt vindkraftsutbyggnad i Norrland.

  4. Pelle L

    Pia #3
     
    Nu skall jag vara krass. Ekbordet skall blottas!
    Varför skall just samerna slippa påverkas av världens förändring?
    Vi har alla successivt fått anpassa oss allteftersom tiderna förändras.
    Eller skall vi kräva att 95% av oss har rätt att bo och arbeta ”på landet”, för så var det ju på 1600-talet?
     
    Skall vi avliva alla björnar (och vargar) för att samerna skall få hålla på med sin hobbyverksamhet (=rennäring).
    Den gamla samekulturen, som man kanske vill vårda, är ju ändå borta. Samerna far omkring med helikoptrar och snöskotrar, och däremellan pratar de väl i sina 3G-mobiler, håller koll på sin position med GPS och väl hemma tittat de på satellit-TV, skriver SMS, bloggar och uppdaterar sin Facebook-sida.
    Rennäringen är en skattefinansierad hobby.
    Varför skulle inte nationella energibehov vara viktigare än samernas utfodring av sina hobby-husdjur?
     
    PS: Jag gillar INTE vindkraft!

  5. Pia

    Pelle L

    Frågan är utanför ämnet, vindkraften. Du får själv söka bilda dig, t ex här

    http://www.samer.se/1126?template=print_fragor_och_svar

  6. Ivh

    Pia #3
     
    Det låter konstigt att renar skyr vindkraftverk när hjortar och älgar inte gör det.

  7. Håkan R

    => Ivh 6
     
    Hur vet du att älgar inte skyr vindsnurror? Har du frågat någon?

  8. Micke Johnsson

    Ivh!

    Vi människor flyr dem så varför skulle inte älgar och hjortar?

  9. Christopher E

    Ivh #6

    Det är kanske en stor skillnad vindkraft i skogslandskap och i den öppna fjällvärlden? Sedan är det ju inte samma djur heller, med delvis andra beteenden.

    Pia #3

    Förutom rennäring är turistnäring viktig i Jämtland. Enligt en undersökning från Mittuniversitetet av Lisa Hörnsten uppger cirka 40% både av sommar- och vinterturisterna att de troligen skulle undvika eller helt säkert undvika att besöka fjällområdet vid en vindkraftsuppbyggnad. Jag är garanterat en av dem, inte vill man fjällvandra i ett industrilandskap. Själv bor jag i ett område som lever på havsbad och relaterad turism. Här vill de mura igen den fria horisonten med en stor park av strandnära havsbaserade vindsnurror…

    —–

    Off topic (delvis)…

    Tack Pia för din information om vindkraftsdomslutet, om än sorglig. Fjällvärlden i sin orördhet är en av Sveriges största tillgångar, och samerna med sina renar är en omistlig del av detta landskap, och en omistlig del av kulturen. Det ändras inte av att även samer lever i den den moderna världen. Inte kan vi avskaffa all kultur bara för att ingen av oss lever som på 1600-talet längre?

    Förutom att jag tycker om renkött i alla former (hur kan det finnas renskav mm att köpa om det är en ”hobby”?) och har en vacker fäll hemma, tycker jag också om natur. Det betyder att jag även vill att rovdjur ska ha plats i svensk natur. Jag vet att detta låter som en motsägelse, och jag erkänner att jag inte har några bra svar, men jag vill tro att det finns ett sätt för djurnäringar (inte bara ren, andra har problem också) att samexistera med vilda djur.

  10. Pia

    Ivh nr 6

    Domstolen har anlitat ett par expertvittnen som redogjort för renens uppträdande vid stora vindkraftsparker, prof Öje Danell vid SLU och dr Christian Nelleman vid ett internationellt företag, GLOBIO.

    Domstolens resonemang om att avsätta en 5 km störningszon mellan vindkraftsparken och samebyns flyttleder och uppsamlingsområden framgår bl a på sid 10-11 i denna dom.

    http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/2327/11558.pdf

  11. Björn

    Underbar artikel i The Telegraph! Kanske det börjar lossna. Någon i vårt kungahus borde också ta bladet från munnen. Vindkraften måste stoppas innan Europas alla horrisonter störs av dessa snurrande monster.

  12. Slabadang

    Det går inte att försvara vindkraften

    Vi lever i en tid som styrs av särintressenas spindoctors. Svaga okunniga politiker som ger partiskheten utrymme i beslutsunderlagen i brist på opartiska och kunniga granskare. Kopplingen tlll det grundläggande uppdraget att företräda folkets intressen försvagas.

    Nu har svenska folket fått betala miljarder för ingenting annat än ett förstört landskap och ett sjukt elförsörjningsystem. Miljörörelsen utgör ett mycket stort problem genom sin rena inkompetens och därigenenom totalt korkade lösningar. Som rådgivare  energifrågor är de helt värdelösa och rent oseriösa.

    Miljön är värd en betydligt mer seriös och genomtänkt politik än det oseriösa populistiska hoppandet vi sett under trettio års tid med energipolitiken som dess kuttermärke. Politiken är helt enkelt oseriöst hjärndöd.

  13. Lejeune

    Det är inte bara Prins Philips som är upprörd, nu är även Skåningarna misslynta med tingens ordning på elområdet:
    http://www.dn.se/ekonomi/skansk-ilska-over-elpris

  14. Staffan D.

    Inlägget om samerna är viktigt! (Pia 03:34). Själv undrar jag hur all vindkraft väster om Linköping påverkar människor. Vi vetatt ljudet stör sömnen för många. Men inte alla. Alltså är det bara inbillning? Eh?
    – (”Svensk Vindenergi verkar i en ny underökning avsiktligt försöka dölja att fastigheter nära vindkraftverk tappar signifikant i värde.” GP 20 okt 2010.)

  15. Ulrik

    Har samerna provat att koppla in UNESCO? Motsvarande generella synpunkter som för Alvaret på Öland borde kunna kopplas till fjällen.

  16. bom

    http://everykindapeople.blogspot.com/2011/11/dumhetens-monument.html#comment-form
     
    Det verkar finnas rätt mycket av vindkraftsvrak i US of A!

  17. bom

    Linné skriver i sin resebeskrivning från Nordsverige: Lapparna äro från öster invandrade.
     
    Lappby i Östjämtland??? Skämta aprillo?
     
    Koppla in UNESCO? Är Du helt ********? Varför inte IPCC om man skall handla upp lurendrejeri? Bara en kan vara bäst!
     
    🙂 

  18. Staffan D.

    EveryKindOfPeople (#16) fick en kommentar till artikeln om Climategate-2:
    ”So, with the Noise Machine ready to blast into full gear, let me be very, very clear: Global warming is real. Independent studies confirm it. Vast amounts of evidence support it. 97% of climate scientists who study it agree with this. It’s almost certainly caused by human activity. Got it?”
    – Dvs, ’Oberoende av vad ni kan komma med för fakta VET jag att jag har rätt. Alla min erfarenhet, alla mina 23 år, säger detsamma: Vi dör snart av upphettsning!”

  19. Gunbo

    Staffan D #18,

    ”Vi dör snart av upphettsning!”

    Vi här i Sverige kanske inte gör det – än åtminstorne – men det finns många andra som gjort det:

    ”The heat wave is believed to have been unprecedented in Russian history, and killed 55,736 people, according to the Centre for Research on the Epidemiology of Disasters.
    The only comparable heat wave in European history occurred in 2003, and killed an estimated 40,000 – 50,000 people, mostly in France and Italy. While the temperatures in that heat wave were not as extreme as the Russian heat wave, the nighttime low temperatures in the 2003 heat wave were considerably higher. This tends to add to heat stress and causes a higher death toll. I expect that by the time the Great Russian Heat Wave of 2010 is over, it may rival the 2003 European heat wave as the deadliest heat wave in world history.”
     

  20. Svempa

    GUnbo #19

    Det gode guden skapade jorden med ett behagligt oföränderligt klimat för alla. Sedan släppte satan ut några CO2 molekyler extra och då rubbades den celesta balansen och Ragnarök randades.  

  21. freetheworld

    Hittade följande artikel: http://toryaardvark.com/2011/11/17/14000-abandoned-wind-turbines-in-the-usa/

    Framtida sceneri i Sveriges natur? 

  22. Staffan D.

    Juli 2003 hade Skandinavien +3º mer än normalt. Augusti 2003 hade Frankrike motsvarande; ca +3º, kanske lite mer, enligt RSS ’Anomaly’.
    http://www.remss.com/msu/msu_data_monthly.html
    – Jag ifrågasätter inte att det var varmt, kanske rekordvarmt. Men i nuläget litar jag inte utan vidare på några pk-uppgifter…
    – Wiki, re France: ”The heat wave occurred in August, a month in which many people, including government ministers and physicians, are on holiday. Many bodies were not claimed for many weeks because relatives were on holiday.” On holiday? For weeks? Eh?
    – Wiki: ”Elderly persons with family support or those residing in nursing homes were more likely to have others who could make the adjustments for them. This led to statistically improbable survival rates with the weakest group having fewer deaths than more physically fit persons”.
    – Om gamlingar dör eftersom familjelivet upphört, är det klimatets fel?

  23. Staffan D.

    Om Ryssland 2010 ger Wikipedia maxtemp som 41,1º den 1 augusti i Volgograd (fd Stalingrad). Nordisk Familjebok 1916, ’Ryssland’ (spalt 1399): ’Den största hettan träffas i den Kaspiska sänkan, medelmaximum 36º’. Låter det som något helt unikt att juli-augusti 2010 var mycket varm?
    – Wiki: ”Russia’s weather forecasts said it was the most prolonged heat wave since 1981”.

  24. peterdub

    inte bara fula, farliga för fåglar, och bullriga(med störande kropps-påverkande ljud vibrationer, under hörselnivå)inte bara att man måste täcka  vindkraftverk med alternativ kraft(ifall vinden inte blåser)men dessutom, alla extra nätkostnader(som de som visar ”billiga vind” kostnader väljer att inte ta med):- dels för att koppla upp områdena som ofta är avlägsna, inklusive de som är ute på havet- dels för att behöva göra om  kraftförsörjningen i näten, tillatt vara oregelbundna 2-vägs anslutningar, med fler kopplingar (jämför med traditionell regelbunden kraftförsörjning med stabil spänning, från vanliga enstaka stora hydro eller kärnkraftverk)Allmänt om alternativ elektricitets-politik  http://ceolas.net/

  25. peterdub

    (? hur undviker man att texten i kommentarerna bara blir en stor klump…så såg det inte ut när jag skrev det)

  26. Gunbo

    Staffan D #22,

    ”- Om gamlingar dör eftersom familjelivet upphört, är det klimatets fel?”

    Dog de av ”upphetsning” eller inte? Man dör normalt inte av att familjelivet upphört.

  27. Gunbo

    Staffan #23

    ”Wiki: ”Russia’s weather forecasts said it was the most prolonged heat wave since 1981”.”

    ”An international research team involving ETH Zurich has compared the hot summers of 2003 and 2010 in detail for the first time. Last year’s heatwave across Eastern Europe and Russia was unprecedented in every respect: Europe has never experienced so large summer temperature anomalies in the last 500 years.”

    Läs gärna mer här:
    http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110318091141.htm

  28. Svempa

    Gunbo #27

    Åsa-Nisse-forskare den som uttalar sig om 500 års sommartemperaturer med noll aning om data. Eller de har kanske hittat Ivan den förskräckliges temperaturmätningar från 1500-talets Moskovitrike. Gyllene Hordens administration hade kanske kvarlämnat anvisningar för detta.

  29. peterdub #25

    Ett tips är att du läser kommentaren du fick till en tidigare kommentar under annan signatur där du stötte på samma problem!

  30. Åke N

    Gunbo: Varför de sista 500 åren, var det inte då jorden drabbades av lilla istiden? Hur många i det här landet dog av svält och köld under denna period? Varför inte gå 1000 år tillbaka? Kanske beroende på att man inte hade termometrar så långt tillbaka.
    Att åldringar dör av värmen kan nog vara en kombination av värme och bristande tillsyn. Men AC skulle nog kunna avhjälpa en hel del, men det kostar energi.

  31. Gunbo

    Svempa och Åke,

    Jag skrev ”läs gärna mer här”. Hade ni gjort det hade ni inte behövt undra. Här är förklaringen:

    ”With this in mind, the researchers compared the latest heatwaves with data from previous centuries. Average daily temperatures are available back as far as 1871. For any earlier than that, the researchers used seasonal reconstructions derived from tree rings, ice cores and historical documents from archives.”

  32. Åke N

    Gombo #31: Du fortsätter att jämföra nuvarande temperaturdata med LIA.

  33. Gunbo

    Åke N #32,

    Det är inte jag som jämför någonting! Det är forskare i Schweiz som publicerat sitt arbete i Science. Jag citerade artikeln i Science Daily.

  34. Staffan D.

    #27: Att 38º är ett rekord för Moskva (sedan 1871) är ju möjligt. Vi hade 38º vid Ultuna (Uppsala) 1938. Moskva ligger 55ºN, som Bornholm. Man har nu 11,5 miljoner invånare…
    – Det stora problemet för Moskva-borna var röken från eldarna (”wildfires”) runt staden. Enligt svenska blad var de ofta nog anlagda, bl.a. någon nära Putins datja.
    ”According to the researchers, by the end of the century heatwaves like 2003 will virtually have become the norm, meaning they could occur every two years.” Det är påståenden som dessa som får mig att inte ta några pk-uppgifter för gott, utan vidare. Artikel handlade enligt rubriken om värmeböljan 2010 i Ryssland.
    – Låt mig upprepa att maxet nu 2010 var 41º vid Volgograd. ”Medel-maximum” där på 1910-talet var 36º. Det är ingen katastrofal skillnad.

  35. Staffan D.

    Rysk patriotism: ”Ifjol [2010] brann rekordstora skogsareal på grund av den heta torkan. I år brinner det redan mer skog än under samma period ifjol. Åtminstone om man får tro statistiken. Men enligt ryska grävande journalister är den här statistiken en ren lögn. Mycket av skogen, uppskattningsvis en tredjedel, brinner bara på «pappret».
    – Det existerar nämligen en hemlig överenskommelse mellan lokala tjänstemän och vissa skogsbolag. Idéen går ut på att man tänder eld på gräset i ett skogsområde, låter det brinna under kontrollerade former för att sen snabbt släcka. Den ryska lagen kräver att bränd skog bör avverkas omedelbart. Sagt och gjort. Skogen huggs ner innan nån ens hinner kontrollera området. På det här viset tar skogsbolaget sitt virke gratis. Vinsten delas sen med tjänstemännen.” — OT, men ändå icke utan intresse; visar den ryska företagsamheten. Men att Moskva-borna plågades av rök förblir ett faktum.
    http://andersmard.wordpress.com/2011/06/17/rysk-patriotism/

  36. Staffan D.

    Expressen om ryska bränderna (9 aug 2010) — klart läsvärt:
    http://www.expressen.se/nyheter/1.2090439/vart-land-har-aldrig-sett-nagot-liknande

  37. boo

    vindkraften handlar inte om miljö enbart pengar! vindkraft är jämförelse med vattenkraft mer* miljöförstörelse och extremt dyrt. var finns politiska modet att stoppa detta industrivansinne!.

  38. ThomasJ

    ’Power Blackout Risks’ med ’förnybar’ energi omnämns här:

    http://www.telegraph.co.uk/finance/8909585/Green-energy-could-trigger-catastrophic-blackouts.html

    Hela rapporten här:
    http://www.thecroforum.org/assets/files/publications/CRO-Position%20Paper%20-%20Power%20Blackout%20Risks-.pdf

    Skrämmande läsning! Och senaste tid har ju även visat på vilka problem respektive kostnader för el-brukare dessa vansinnigheter förorsakar; vindstilla i Danmark => inga/låga överföringskapaciteter för reglerkraft från Sverige (bl.a. tack vare stängningen av BB I & II) => rejält höjda el-priser för område IV-brukare, i slutändan alla brukare i landet.

    Bright future…? NOT!

    Mvh/TJ

  39. Peter Stilbs

    ThomasJ #38 – vi har varnat för detta mycket stora hot mot samhället här några gånger tidigare, med början i detta inlägg:
    https://www.klimatupplysningen.se/2010/10/27/smarta-elnat-eller/

  40. Peter Stilbs

    Här finns annars ett lokalt samhällsproblem i Dalarna …
    http://www.expressen.se/nyheter/1.2632604/eloverkanslig-kan-slacka-mora

  41. ThomasJ

    Peter S. #39: Tack för påminnelsen / länken! 😉
    Sitationens allvar tål att upprepas gång-på-gång, lär troligast återkomma i temat.
    Vad som skrämmer, måhända allra värst, är ju de mångåriga konsekvens-perioderna divers mer/mest idiotiska [lag-]förslag, ’regleringar’, förordningar etc. från Kalle Ankorna i Sthlm(*) såväl som i Bryssel…  grrr  ;(

    (*) ’Knapptryckarkompaniet’ som A-M Pålsson benämnt det i sin bok, recension här:
    http://www.svensktidskrift.se/?p=39450

    Mvh/TJ

  42. Robert

    Undrar ändå om inte hertigen börjar få lite dis bakom floret… Jag har läst artikeln i The Daily Tlegraph som ovanstående artikel egentligen bara är en kommentar till. Elcertifikatsystemet är bra, en de drivande krafterna att få in oss på en hållbarare väg i vår energiförsörjning. Klimatförändringar, luftföroreningar och kommande brister på energi (t ex peak oil och betydligt ökad efterfrågan) gör att vi måste se oss om efter andra/fler alternativ. Så enkelt är det. Beslut är redan fattade inom EU som t ex gör att Sverige måste ha 30 Twh vindenergi 2020 (som ändå är för lite). Självklart betalar vi subventioner till ett nytt energisystem som ännu inte kan bära sina egna kostnader därför att den väg vi är inne på nu är FEL. Och vi måste investera oss ur den krisen. Elcertifikatsystemet gör energin dyrare  – men det är naivt att tro att energin både kommer att vara billig och finnas i tillräcklig mängd om några få år. 
    Nä, hertigen hade inte några bra argument, det var nog mest irritation över att han inte vill ha några vindkraftverk inom sitt synfält (NIMBY-fenomenet). Den som är seriöst intresserad kan läsa fakta på t ex http://www.wind-energy-the-facts.org. North Hoyle är en offshore vindfarm som sedan några år tillbaka förser 40000 hushåll med el och som knappast är synligt från hertigens residens 🙂 , http://www.rwe.com/web/cms/en/311612/rwe-innogy/sites/wind-offshore/in-operation/north-hoyle/summary/

    Vindkraften är långt ifrån enda lösningen, men kan bidra mycket till energiförsörjningen, varför göra allt svart eller vitt? I inläggen ovan kritiseras också att näten blir överbelastade men vi måste bygga ut den infrastrukturen ändå. Gör det nu rätt så att vi kan dra nytta av stora offshore-farmer och balansera lasten. En bra länk är Trade Wind report,  http://www.ewea.org/fileadmin/ewea_documents/documents/publications/reports/TradeWind_Report_01.pdf
    Om det är fakta man är intresserad av….

  43. L

    Robert, du skriver helt politiskt korrekt. Det är rätt ointressant…

  44. Och Robert!
    Det stora fullständigt irrationella och kostbara ”Cap and Trade” skall vi inte tala om eller hur? Och inte heller kostbara politiska mål att stoppa utsläpp av koldioxid heller. Eller idiotprojekt för att lagra undan koldioxid.
    Det gäller att skilja på politiserad vetenskap och vetenskap.
    Det är inte alls fel att satsa resurser på att utveckla nya former för att skapa energi. Vindkraftverk har sin plats. Solceller/solenergi också. Här på Gran Canaria finns det gott om windsnurror och de verkar fungera hyfsat. Har inte hittat någon tillförlitlig statistik.
    Tyvärr är det inte vad IPCC handlar om. Det är ett politiskt projekt med dunkla syften och som bygger sin argumentation på felaktiga premisser. Och gör man det så är det väl helt naturligt att de verkliga motiven blir utsatta för en noggrann granskning!!