Vi har en sen vår i år

Pumpen två år
Bilderna här ovan är tagna av Elisabet Hellman.
Hon bor på en gård utanför Norrköping. Bilden till vänster är fotad idag vid 8.30- tiden, -15 grader. Bilden till höger är från förra året den 12 mars då temperaturen var +14 grader. Så mycket kan det alltså skilja, nästan trettio grader, mellan ett år och ett annat. 
Får man tro prognosen för de kommande tio dagarna så blir det kallgrader här i Stockholm hela perioden. Möjligtvis kan temperaturen hamna strax över nollan nu på söndag.
Skall man sätta dessa bägge vädertyper i ett klimatperspektiv så handlar det kanske mest om hur mycket vi påverkas lokalt av en global uppvärmning. Skulle det varit kallare förra året och ännu kallare i år utan en förhöjd koldioxidkoncentration och är det i så fall något vi ens skulle ha märkt?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lennart Bengtsson

    Helt korrekt Lena. På den tidsskalan märks det överhuvudtaget inte. Det är detta som jag är rädd att folk har fått alldeles om bakfoten. Problemet är att vi fått en massa sk klimatologer under senare år som inte vet något om väder. Jag tror kanske att Anders och jag får sätta dom på skolbänken.
     
    LennartB

  2. Lennart!

    Ja det är nog bäst att ni sätter en och annan på skolbänken verkar det som!

    😀

     

     

  3. Anders Persson

    Eftersom det är så mycket hackande på de modeller som prognoserar  v ä d r e t  så vill jag, återigen, peka på ECMWF:s månadsprognossystem som oftast lyckas förutse det storskaliga vädret 2-3 veckor framåt, så också i denna kalla mars månad. Eftersom jag inte kan återge bilder i kommentarerna ger jag länken till finska TV:ns väderblogg där jag medarbetar. http://www.yle.fi/saa/saarinki/?openSpark=23758
     
    Lägg märke till att dessa månadsprognoser är en direkt fortsättning på de ensembleväderprognoser som ECMWF gör för de första tio dagarna och som mycket väl hade kunnat ligga till grund för yr.no:s, smhi.se:s and andra vädersajters prognoser (ett litet undantag är kanske Meteogroup, http://www.mittvaeder.se/se/home/vaeder/ensembleprognos.html).
     
    Genom att månadsprognosen presenteras som veckovisa medeltal framhävs starkt den predikatabla skalorna i tid och rum. Hade man presenterat dem dag för dag hade de inte varit mycket värda efter den fösta veckan.
     
    Av samma skäl presenterar ECMWF sina säsongsprognoser som tre månaders medelvärden. Men tyvärr hjälper det inte mycket på våra breddgrader, men väl på tropiska där dessa prognoser har visste värde. Men forskningen går framåt . . . 

  4. Lennart Bengtsson

     
    Anders
     
    Det är fint att Du visar detta. Prognoser av detta slag kunde vi knappast drömma om när arbetet började på ECMWF för 39 år sedan. Egentligen är det ganska fantastiskt. Och jag tror det är speciellt viktigt att visa det på denna sajt där det fortfarande finns en viss reservation mot meteorologin. Men reservationen beror faktiskt en hel del på alla tokigheter som diverse aktivister predikar inklusive en del av de svenska meteorologerna som dragits in i det klimatpolitiska  systemet.
    LennartB

  5. Björn

    Eftersom vi inte har någon antropogen uppvärmning längre, så kan vi inte skylla på den, för att det nu är kallare än vanligt. Vintrarna har de sista åren varit längre och kallare vilket vi fenomenologiskt upplever med våra kroppar. Nej, det som händer är att solens magnetiska aktivitet är vikande alltsedan senaste solfläcksmaximum 2000.
     
    Att erkänna att CO2 måste lämna strålkastarljuset som forcingens ballerina och lämna plats för solens bieffekter, lär skapa en klimatologisk härdsmälta. Det kommer inte fortsättningsvis bli lika lätt att dupera allmänheten med bortförklaringar som att det är den antropogena uppvärmningen som skapar oreda i moder natur. Den fenomenologiska upplevelsen är ändock vår termometer och är det kallt så är det kallt och är det varmt så är det varmt.

  6. Anders och Lennart,

     

    Jag uppskattar den meteorologiska vetenskapens förmåga att med numeriska modeller ge väderprognoser som har blivit allt bättre under min livstid. Jag har haft mycket nytta av dessa. Jag har till exempel nu konstaterat att SMHIs prognoser spådde rätt ungefär redan för tio dagar sedan på att den här kylan som vi har nu skulle fortsätta som den har gjort.

     

    Men de som får stå med skammen är väl Naturvårdsverket, påpassligt avslöjade av Peter Stilbs:

    https://www.klimatupplysningen.se/2011/02/16/visdomsord-fran-naturvardsverket/

     

  7. Peter Stilbs

    Pehr #6 – jag håller med om detta med väderprognoser sista tiden – de stämmer overkligt väl just nu. Lite sämre då och då, men mycket imponerande .

  8. laco

    P B #6 L K #2
    Hur skall man bäst arbeta för att stänga av pengaflödet till galenskaparna Naturvårdsverket och WWF?
     

  9. Sirapsodlaren

    Det intressanta i det här sammanhanget är väl att ställa sig frågan: Är det realistiskt att ekosystemen kommer kollapsa av en två graders höjning av medeltemperaturen här i Norden, när de uppenbarligan klarar variationer på det tiodubbla mellan åren.
     

  10. Gunnar Strandell

    Anders Persson och Lennart Bengtsson!
    Det är ju utmärkt att det kan göras hyfsade prognoser för dagar och veckor framåt,
    Men som seglare och kappseglingsarrangör duger det inte!
    Jag vill veta väder och vind för de närmaste timmarna exakt där jag är och det skanas i repertoaren. Resten av västvärldens kommersiella aktörer har tvingats fråga sig vad kunden vill ha, men meterorgerna verkar leva i sin egen värld, för att inte tala om klimatologerna… 😉  
     

  11. Gunnar Strandell

    Peter Stilbs #7
    Har du miisat att vädersystemen beter nu beter sig likadant som på 1970-talet?
    Det är bara att köra Similäs eller t.o.Ranaleets TV-uppvisningar i repris.
    Länk:
    http://www.youtube.com/watch?v=0eX5z8Ku714
     

  12. Ingemar Nordin

    Pehr B #6,

    Jag uppskattar den meteorologiska vetenskapens förmåga att med numeriska modeller ge väderprognoser som har blivit allt bättre under min livstid.

    Jag håller helt med dig om detta. Men jag blir mörkrädd när SMHI går ut och lovar att de inte bara kan prognosticera det globala klimatet (även om de där litar på IPCC) utan också hur det blir regionalt.

    http://www.klimatanpassning.se/

    Prognoser som sedan ligger som underlag för politiska beslut som kostar miljoner för kommuninvånarna.

  13. bom

    #1 Får jag föreslå att Du börjar med Rockström! Fast han är ju agronom och bara tror sig vara klimatvetare. Kvarsittning rekommenderas för Pelle Hårfagre – kanske Anders kan ta sig honom an? 🙂

  14. Ingemar Nordin

    Lena,

    Usch vad jag är trött på vintern, -16 och snö här i Linköping just nu.

    I Storbritannien dör tusentals varje vinter i köldrelaterad ohälsa:

    A total of 973,000 people died due to winter weather from 1982/83 to 2011/12, Office of National Statistics data for England and Wales shows.

    Department of Health chief medical officer Professor Dame Sally Davies wrote in the Health Protection Agency’s cold weather report: “Mortality rises 19% in winter months in England.

    ONS data shows another million Brits will be killed by winters by 2050, based on the average of 27,400 cold weather deaths per winter in the last five years.

    http://www.dailystar.co.uk/news/view/301641/1M-Brits-dead-in-winter-scandal/

  15. Gunbo

    Björn #5,
    ”Vintrarna har de sista åren varit längre och kallare vilket vi fenomenologiskt upplever med våra kroppar.”
     
    Nja, vintern i fjol var mild. Från SMHI:
     
    ”Vintern [2012] har varit övervägande mild i hela landet frånsett en ordentlig köldknäpp i slutet av januari och början av februari. Sammantaget har därför vintern varit betydligt mildare än normalt, från drygt 1º varmare längst nere i söder till över 3º varmare i landets nordostligaste delar.”
     
     

  16. Anders Persson

    #6 konstaterar att ”SMHIs prognoser spådde rätt ungefär redan för tio dagar sedan på att den här kylan som vi har nu skulle fortsätta som den har gjort.” Jo, det var fint. Men för att vara lite petig så bortanför 2 dygn är det från ECMWF som smhi.se, yr.no, dmi.dk och andra europeiska statliga institut (+t.ex. Meteo Groups) alltid får sina prognoser.
     
    #10 instämmer med reservation: ” Det är ju utmärkt att det kan göras hyfsade prognoser för dagar och veckor framåt, men som seglare och kappseglingsarrangör duger det inte! Jag vill veta väder och vind för de närmaste timmarna exakt där jag är och det saknas i repertoaren.”
     
    Nja, saknas gör det inte. Både smhi.se och yr.no ger prognoser timme för timme och just för de första 12-18 timmarna är det meningsfullt. Problemet som Gunnar Strandell möjligen irriteras av är att med de höga krav man kan naturligen kan sätta på så korta prognoser borde de vara bättre. Orsakerna till detta är bla:
     
    1. Prognoserna startar från utgångslägena 00, 06, 12 och 18 UTC, dvs från de observationer som gjordes då. Men eftersom det ar en viss tid för observationerna att nå institutet, en viss tid för datorn att analysera dem och konstruera en fullständig 3-diemsnionell bild av atmosfären och sedan räkna ut, i 10-minuters steg (tror jag) en prognos så har klockan kanske blivit 10 eller 11  UTC innan t.ex. 06 UTC prognosen ens är färdig. Så det som klockan 11 UTC presenteras på nätet som en prognos för klockan 13 UTC är inte en 2-timmarsprognos utan en 13 timmars prognos.
     
    2. Som jag tidigare berättat, tror jag, vet datorn ganska lite om det verkliga vädret. De enda markobservationer den samlar in är lufttrycket och vinden till havs. Allt det andra (moln, nederbörd, 2-m temperatur osv) har den räknat ut från information ur högre luftlager. Det jobbas intensivt, också på SMHI att inkludera mer väderobservationer, i synnerhet från radar, men det är inte lätt. Denna tillskottsinformation måste nämligen bringas i någon slags fysikalisk-dynamisk harmoni med andra parametrar som lufttryck och vind.
     
    3. Det finns på en del institut statistiskt baserade system som ”knyter ihop” den korta prognosen med senare observationer. Se t.ex. på finska meteorologiska institutets sajt där radarbilderna ganska harmoniskt går över i en datorprognos.http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet  Men det är mer ett undantag eftersom denna typ av utvecklingsarbete tyvärr  inte har hög akademisks status.

  17. Anders Persson

    Fel av mig: ”Så det som klockan 11 UTC presenteras på nätet som en prognos för klockan 13 UTC är inte en 2-timmarsprognos utan en 13 timmars prognos”.
     
    Ska givetvis vara ”7-timmarsprognos”

  18. Gunbo

    Ingemar Nordin #14,
    Om britterna hade byggt sina hus som vi gör här i Norden hade dödsfallen varit minimala. Jag överlevde med nöd och näppe en vinter i Midlands i början av 60-talet. Fick lunginflammation då det i sovrummet  var kring nollstrecket under nätterna. Gardinerna frös fast i de enkla fönstren och det lilla el-elementet fick inte vara på mer än två timmar under natten (hyrde ett rum av en äldre dam). 
     
    Deras byggnadsstandard måste ha hängt med sedan MWP.
     

  19. Christopher E

    Gunbo #15
     
    Du missar att ”normal” i den meningen bara innebär i jämförelse med referensperioden 1961-1990, som som helhet var rätt kall.
     
    Nog har de senaste vintrarna, även förra, upplevts som kalla jämfört med de milda vintrar som var normen ganska länge före det. Här på västkusten brukade det regna hela vintern. Julen var grön ute. Kom där en snöflinga någon gång med lite julstämning var det sensation. Snödropparna brukade börja blomma strax efter nyår. De senaste fyra vintrarna har jag fått skotta snö. Två av dem kunde jag inte komma till stan bil vissa dagar pga snö. I år har vi -13° i mitten av mars och snötäcke. Vårfåglarna lyser med sin frånvaro. December-februari låg till och med 1,5° under den kalla referensperioden.

  20. Ingemar Nordin

    Gunbo #18,

    Om britterna hade byggt sina hus som vi gör här i Norden hade dödsfallen varit minimala.

    Du låter som en predikant. Kanske skulle du åka dit och berätta för de stackars engelsmännen hur de skall bygga hus?

    Skämt åtsido, så handlar dödsfallen om mycket mer än enstaka direkta förfrysningsfall. Det är en ökad frekvens av hjärt- och kärlåkommor. Det är halk- och bilolyckor, osv. Och vi har säkert vår beskärda del av detta också. Jag vet dock inte hur mycket det gör i procentuell ökning under vintern jämfört med andra årstider i Sverige.

    En viktig skillnad är möjligen hur väl förberedda olika länder är för kyla och snö. Som tur är så har man ännu inte helt slutat att räkna med snö på vintern här i Sverige, trots vissa myndigheters kampanjer för att vi borde göra just det.

  21. HenrikM

    Jag har absolut inga problem med modeller för att spå väder. De verkar göra sitt jobb fint. Men att använda klimatmodeller för att prognostisera klimatförändringar i Sverige är väl helt enkelt fel. Anders P hävdar att SMHI inte varit alarmistiska. För mig är det en gåta. Jag måste säga att de har städat upp sin hemsida ordentligt jämfört med tidigare då mycket mer tvärsäkra påstående fanns. Nu lyfter de faktiskt som Anders P säger fram osäkerheterna mycket mer, vad jag minns var det inte alls så för några år sen. Men man kan fortfarande se sånt här: ”Den globala medeltemperaturen beräknas öka med mellan ca 1,5 och uppemot 7 grader fram till 2100. I Sverige är en något högre uppvärmning än den globala att vänta under samma period.” Jag tycker det är är alarmistiskt och dessutom en övertro på att lokala klimatmodeller. 
     http://www.klimatanpassning.se/Hur-forandras-klimatet/temperatur-information-1.22491

  22. Peter Stilbs

    Gunnar Strandell #11 – den var rolig – Olle Björklund kunde platsat i Monty Python.
    Annars minns jag mest Arturi Similää – ”… fleera krader gallare …”

  23. Slabadang

    Anders P!
    Så fort väderprognoserna inte har aktuella observationer (radar,satellit) att gå på så gissar de vädret därefter lika bra/dåligt som lottostatistiker. Uatn aktuella observationer har de NOLL förmåga att beräkna kommande väder. Varför glömmer du bort detta faktum?

  24. Gunbo

    Christopher #19,
    Minnet är gott men kort, brukar det heta. Därför skriver jag ner vad jag observerar, speciellt sådant som är mer ovanligt.
     
    Förra vintern hade vi (här i Mellansverige) rekordvarmt i november, december var också varm och snöfri, på julafton var det +9 C. Vintern kom i slutet av januari och varade ett par veckor in i februari.
     
    År 2006 hade vi en lika kall, om inte kallare, marsmånad som i år. Vi hade ner till -23 C några nätter. Rådjur hittades ihjälfrusna där de försökt ta skydd under granar. 
     
    Så det går inte att generalisera när det gäller vädret under några år. 
     

  25. Gunbo

    Ingemar Nordin #20,Här är en årsgammal kommentar från dig och där antyder du att det är politiska beslut som är mest dödliga. 😉Ingemar Nordin { 31.01.12 at 00:06 }
    Gunbo, det dog tusentals människor i det civiliserade UK under de gångna tre kalla vintrarna. Och det är politiska beslut om höga energikostnader som leder till detta.

  26. Stickan no1

    Ingmar #20
    http://jech.bmj.com/content/57/10/784.abstract
    Conclusions: High seasonal mortality in southern and western Europe could be reduced through improved protection from the cold indoors, ….”
    Bara ett exempel.

  27. Gunbo

    ”Deras byggnadsstandard måste ha hängt med sedan MWP.”

    Ha ha, men det ligger något i det. De beter sig i alla fall som om de bodde på kontinenten neråt medelhavet eller i alla fall i södra delen av Frankrike.

    😀

     

  28. OR

    Lennart Bengtsson och Anders Persson
     
    Har den stora satsningen på klimatforskning (för det har väl ändå varit en sådan?) varit en förutsättning, eller lagt grunden för framgångarna i meteorologin?
     
    En helt annan fråga eftersom ni så generöst bidrar med er sakkunskap här på bloggen: Räknar man med att månen har en påverkan på vädret? Det borde ju kunna finnas en ”tidluft” på samma sätt som tidvatten, eller att tidvattnet trycker till atmosfären så att det påverkar luftströmmarna. Grannen räknar iallafall med lite säkrare skördeväder när det är fullmåne, förutom LRF:s detaljprognoser.
     
    Ingemar Nordin #14
    När det gäller Kina har jag vant mig vid att alltid dela alla siffror med 100. 973.000 på 10 år i Storbritannien motsvarar 15.000 om året i Sverige; det låter verkligen som om det skulle vara plats för en nollvision, hur man nu än har klassat dödsorsaker, och att man inte kan veta hur många som annars skulle överlevt dessa tio år.
     

  29. tolou

    Klimatologer & tidsskalor i all ära. Som lekman kan jag studera AO/NAO cykler samt solaktviteten och kan konstatera att vi befinner oss någonstans kring 1959 i NAO cykeln. Det innebär 20 år av långa vintrar i norr och tillfälle att bygga upp den arktiska isen på. Omkring 2035 bör även AMO bottna och vi vänder på klacken igen. Sommrarna bör bli torrare och de år av ”liknande” väder under sommar som vinter, dvs. små skillnader i årstiderna, återkommer först om ca 50 år igen.
    Se även RUTGERS snöstatistik som jag finner mycket intressant, se snömängd för t.ex. Mars:
    http://climate.rutgers.edu/snowcover/png/monthlyanom/eurasia03.png

  30. Lennart Bengtsson

    28
     
    Tvärtom.  Utan dagens vädermodeller skulle vi inta haft några klimatmodeller. Som man säger i England ” they are riding on our back” Klimatmodellerna gör inga traditionella prognoser utan försöker endast beräkna hur väderstatistiken kan komma  att ändras. Detta är värdefullt på flera sätt men lider av bristen  av att man inte kan verifiera klimatmodellerna. Saken är nämligen den att flera delikata processer i modellerna  behöver fortlöpande empiriska data för att bli tillförlitliga
     
    LennartB

  31. Lennart Bengtsson

    Tolou
     
    Det måste vara skönt att leva ett så enkelt liv där allt bara följer ett inrutat schema. Bondepraktikan  är en annan källa till kunskap på den nivå Du beskriver

  32. tolou

    Akademiker brukar har en förmåga att komplicera saker in absurdum. Risken är ju stor att man missar de enkla sambanden. Keep it simple stupid.

  33. Christopher E

    Gunbo #24
     
    Och likväl var förra vintern kallare än de de milda vintrar vi hade innan det.
     
    Minnet är inte heller kortare än att jag kommer när jag skottat. 50 meter från garaget till plogad väg och ingen snöslunga bidrar till det ”goda” minnet.
     
    Jag kan ju inte yttra mig över dina trakter, men här har de senaste vintrarna inneburit en omsvängning mot kyla jämfört med perioden innan. Tidigare vintrar av den kalibern var någon gång på 1980-talet (med reservation för några år 90-talet när jag var utomlands och inte vet, men vad jag hörde var det milda år).
     
    Tydligen är min trakt dock inte unik i Sverige, då Kullmans små träd på kalfjället nu alla frusit ihjäl de senaste åren. Så gick det med den ”nya MWP”…

  34. Gunbo

    Lena #27,
    Ja, det sägs att mer konservativt folk är engelsmän får man leta efter.
     
    Jag vet inte hur många vatten- och avloppsrör som frös sönder den vintern jag bodde där. Men de var ju dragna utanpå husen! Jag tror dock att modernare hus numera har ledningarna inomhus. De kanske lärde sig till slut. 🙂

  35. Olaus Petri

    Gunbo, kan det vara så att engelsmännen etablerade sin VVS-byggstandard under en period då det var varmare än nu? 😉
     
     

  36. Lennart Bengtsson

    tolou
     
    but not too simple (Einstein)

  37. Gunbo,
     
    Jag unnar dig verkligen att få känna dig lite präktig över britternas egenheter och mindre smarta gjorda historiska val. Jag vill minnas att du berättat om liknande känslor inför ’amerikaner’ eller iaf stora delar av dem.
     
    Själv skulle jag ev kunna observera att detta är lite av en svensk egenhet, alltså önskan att känna sig lite präktig över dumheter som inte begåtts av våra regeringar och myndigheter, typ: ’In Sviiden, vi häv è system .. ’

  38. tolou

    ”Everything should be made as simple as possible, but not simpler.”

  39. Gunbo

    Christopher #33,
     
    ”Och likväl var förra vintern kallare än de de milda vintrar vi hade innan det.”
     
    Jag vet inte vilka vintrar du jämför med men det är lätt att kolla på SMHI:s hemsida, här har vi december-temperaturer sedan 2004 t ex: 
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/monYrTable.php?month=12&par=tmpAvv
     
    ”Tydligen är min trakt dock inte unik i Sverige, då Kullmans små träd på kalfjället nu alla frusit ihjäl de senaste åren. Så gick det med den ”nya MWP”…
     
    Jag förstår mycket väl att de små plantorna dog under vintrarna 2009/2010 och 2010/2011. Här i min trädgård dog också en del unga växter de vintrarna.
     

  40. Olaus Petri

    Jonas #37, den svenska punchpatriotismen lever i allra högsta välmåga, om än omstöpt till välfärdsnationalism. Denna chauvinism är dock lika stark som någonsin göticismen och får sin storslagna patina på samma sätt, dvs genom negativa kontraster, helst då USA. Svensken är därför godare, mer fredsälskande, bättre organiserad, mer rationell, mer klimathotande… 😉

  41. Gunbo

    Olaus Petri #35,
     
    Japp, det var det jag sa, MWP! 😉

  42. Olaus Petri

    Gunbo. romerska akvedukter passar dock bättre… 😉
     

  43. orolig

    Gunbo #18,
    ”Om britterna hade byggt sina hus som vi gör här i Norden hade dödsfallen varit minimala. Jag överlevde med nöd och näppe en vinter i Midlands i början av 60-talet. Fick lunginflammation då det i sovrummet var kring nollstrecket under nätterna. Gardinerna frös fast i de enkla fönstren och det lilla el-elementet fick inte vara på mer än två timmar under natten (hyrde ett rum av en äldre dam).
    Deras byggnadsstandard måste ha hängt med sedan MWP.”

    Well. Devon har intressanta hus som fungerat bra i ca 500 år 🙂
    http://www.devonheritage.org/Places/DevonCounty/ThecobwallsofDevonshire.htm
    http://www.ccathsu.com/alternativebuilding/cob/jeffreySP2005/index.html
    Det experimenteras numer med inte bara traditionell cob utan även straw bales.

  44. Anders Persson

    I Skandinavien fryser man vintertid utomhus och är varm inomhus – England är det tvärtom.
     
    Om ni inte hör av mig på en vecka eller så beror det på att jag om en timme far till England för att uppleva en ovanligt kall period. 

  45. Håkan Sjögren:

    HenrikM # 21 : Det vore välan underbart om väderlekstjänsten ägnade sig åt vädret och struntade i att prata om klimatet. Förutsägelser om klimatet bygger på halten koldioxid i luften och är därför totalt missvisande, eftersom koldioxiden saknar möjligheter att påverka klimatet. Det finns ju inga ”växthusgaser i vår atmosfär. Mvh, Håkan.

  46. Lennart Bengtsson

    för att hitta något mindre smickrande om svenskarna yttrat av en britt så kan jag hänvisa till Frans G Bengtsson (citat från Carlyle) ” När Karl XII dog tog han med sig svenska folket i graven ty sedan dess har denna nation inte uträttat något att lägga på minnet” Där ser man. Uppfattningarna varierar och så gör prioriteterna. 

  47. Håkan Sjögren:

    Olaus Petri # 35 : Jag har fått den uppfattningen att engelsmännen bygger med sina vvs-rör utomhus för att de lättare skall kuna lagas då de fryser sönder. Mvh, Håkan.

  48. Gunbo

    orolig #43,
    Tack för länkarna!
     
    Tekniken att bygga med halmbalar är inte helt okänd här heller. Har sett reportage om hus som byggts med just detta material och de fungerar utmärkt.
     
    Självklart är modernare hus i Storbritannien bättre isolerade med dubbla glas i fönstren och centralvärme som har gjort livet mindre riskfyllt. Men på 60-talet var det tegelväggar, enkla fönster och koleldad öppen spis kompletterad med elelement som var vanligast. Tyvärr finns de husen kvar och bebos ofta av mindre bemedlade pensionärer och fattiga barnfamiljer. 

  49. Gunbo

    Håkan Sjögren #47,
    ”Jag har fått den uppfattningen att engelsmännen bygger med sina vvs-rör utomhus för att de lättare skall kuna lagas då de fryser sönder.”
    Ha, haaa, låter ”logiskt”. 

  50. Jo, det skämtet har man ju hört mer än en gång ..
     
    Men jag skulle tro att förklaringen är långt enkare än så: Att när dessa hus byggdes fanns där inte rinnande vatten och avlopp till samtliga och ffa samtliga plan. Allså så som det var i de allra flesta husen byggda för mer än 100 år sedan. Och att man sedan i efterhand har dragit in en massa nya ledningar för attt ’förbättra standarden’ i dessa boenden.
     
    Man kan ju se samma sak i andra länder med utvecklad bebyggelse som är äldre än ’det svenska undret på 50- och 60-talen’. Även där går ffa el och teleledningar på utsidan i ngt som skulle skrämma slag på en hel koloni fågelbon …

  51. Lasse

    #46 Mindre smickrande ? Det var en positiv bild, för de kan väl inte tycka att Karl den XIIs gärning var speciellt framgångsrik.
    Beträffande utanpåliggande VVS installationer så är väl detta en klok placering om det börjar läcka. Det är först nu när de isolerar husen och drar ner på värmeförlusterna som det uppkommer problem. Hörde om ryska hus som börjat mögla. Det blir så när man inte eldar på för full och tvingas stänga fönstren på vintern! Gasen är för dyr! Man får väl skylla detta på klimatalarmen också?
    Eller?

  52. Peter Stilbs

    orolig #43 – jag tror aldrig jag frusit så mycket på nätterna som vid övernattning hos en bekant i Sydney – i två omgångar – båda Oktober-November.

    Sängen blev aldrig varm. Huset saknade helt uppvärmningsystem, vad jag såg.

     

  53. orolig

    Peter Stilbs #52, det ligger nära till hands att tro att det var därför den raska promenaden före läggdags uppfanns, justera den inre termostaten så att säga – Och känns det inte alltid kallare när luften är väldigt fuktig, ”råkallt” blir det. Typiskt norska västkusten (möre & romsdal) vinterhalvåret t ex.

  54. Gunbo

    Lite Roger Moooore, kanske:
    När jag övernattade hos bekanta i New Delhi i januari 1975 frös jag ihjäl och fick återupplivas på sjukhus!
     
     
    Lite fredagsroligt bara! 😀

  55. orolig

    Jonas N #37 [..]
    typ: ‘In Sviiden, vi häv è system .. ‘ 😀 sådana människor finns!
    Gunbo #48, […]Men på 60-talet var det tegelväggar, enkla fönster och koleldad öppen spis kompletterad med elelement som var vanligast.[…]
    – Och folk badade i balja i köket och födde barn hemma, och de gamle berättade om förr när de hoppade in i bilen och förföljde v2-raketer som kom från krauten och hur hela generationer poff borta bara tack vare krig, och hela tiden skulle gamla tanter mäta ärmar som stickades. Men mycket kärlek och tid fanns det även om det inte var så ”fint” 🙂

  56. Gunnar Strandell

    Lasse #51
    Bra synpunkt!
     
    Hur många i Sverige installerar bergvärme utan att tänka på att deras hus ventileras genom självdrag som förutsätter att skorstensstocken är varm?
    Jag har sett exempel där kallras gör att luftströmningen byter riktning!

  57. Gunnar Strandell

    Jonas N #50
    Jag har en lägenhet från 1966.
    Här har man dragit kabel-TV och bredband i sopnedkast och i gamla gasledningar. Snyggare på utsidan ja, men skatbon finns där i alla fall. Överföring via radiovågor i G4 ses som räddningen när det börjar krångla.
     

  58. OR

    Lasse #51
    Hörde också reportaget från Ryssland. Det var taken som läckte; citerar gärna arkitekten Klas Anselm: ”taket är viktigast! Om inte det fungerar spelar det ingen roll vad man gör med huset i övrigt”. Trångboddhet kan värma ganska bra, men ger mycket kondens, om man inte har råd att vädra.
     
    Det är väl bara avloppsrören som ligger utanpå engelska hus, och du menar att värmeförluster genom väggen skulle kunna tina is i rören!
     
    Här bygger vi in vattenrör i väggar och golv, men inte kopplingarna! Är just på väg till Grekland för att reda ut fukt i ett hus där man murat och kaklat in hela klabbet, det gör skillnad.
     
     

  59. orolig

    Gunbo, förlåt, mindes fel; skall vara v1 i #55.
    http://www.youtube.com/watch?v=MCdlBc__3kg

  60. inge

    58 Vårt hus år bara 4 år men när det blier mer  än 15 grader kallt och år lite snö  går kylan under huset  och vattenledningarna i huset fryser för det står  på plintar.  Men det ska vara  på för ledningarna år av  plast och tål  att frysa. 

  61. OR

    Lennart Bengtsson#30
    Tack för svar. Har inte tillkomsten av argo-bojarna och satellitmätningarna åtminstone gjort någon skillnad. Det skulle kännas bra att mänskligheten iallafall får nånting för alla satsningar.
    Det har jag förstått av Donna LaFramboise också: det finns ingen konsesus om hur klimatmodeller ska valideras. Då kan det väl heller inte finnas någon konsensus om hur resultaten ska tolkas, eller?