Vetenskapsradion.nu

Visst är det patetiskt. Medan en viktig information för dagen är att årets spannmålsskörd i exempelvis Förenta Staterna, Ryssland och Europa (inklusive Sverige) förefaller bli rekordstor,så berättar vetenskapsradion om att skördarna i framtiden möjligen kan bli mindre (chansen lär vara åtminstone en på hundra att det ska bli så).

Visst hade  det varit mer intressant om vetenskapsradion berättat att det växer allt bättre och att detta förmodligen, åtminstone delvis, beror på att  vi berikat atmosfären med koldioxid.

Tänk om vi fick en ”vetenskapsradion.nu” som berättar om det vi vet idag istället för om vad någon tror om framtiden.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. bom

    Klimatkyrkan mal ut sitt budskap på alla befintliga kanaler. Människan är ett hot mot sig själv. Människan bär skuld och är en missdådare. Gör bot och bättra dig och hit med pengarna så kanske vi ser till att rädda dig från straffdomen. Och tänk mer på barnbarnen och deras efterkommande!

    (Tänk att jag skulle tvingas in som semestervikarie för GKj, TP, LbT, Rob et consortes dom verkar ha redan avlidit av den förskräckliga uppvärmningen som ju precis som dom påstod var ”faRLIG JU” ). Bättre skördar PFFT det låtsas vi inte om för då blir det ju bara skördefest och förlustelser och färre i klimatkyrkan. Förtappade syndare hör nu vad Antje kan skrämma er med! Det blir värre än hon trodde framöver! Gören bättring! Hu och hut! Lyssna på pastor Rockström och pastor Wijkman också och lägg flitigt i kollekthåven för dom har dyra ovanor. Var är ert tionde nu då? Inte spannmålen – det skall vara rediga färdiga limpor.

  2. tty

    Jag hörde inte inslaget, men jag förmodar att det var byggt på en studie som nyss presenterades i USA med buller och bång och ett saftigt pressmeddelande. Om man läste själva studien (vilket Vetenskapsradion säkert inte gjorde) så står där faktiskt att klimatförändringar kanske kommer att leda till att skördarna kommer att öka långsammare än de annars skulle göra.

  3. Kenneth Mikaelsson

    Hoppas Sveriges propaganda apparat snabbt tynar och dör sotdöden…
    Fast zombifieringen av svenskarna har väl gått så pass långt att hoppet är ute…

  4. Mats G

    Allt vanligare med högre temperaturer
    lyssna på Det blir allt varmare klimat
    Regelbundna värmetoppar
    (0:43 min)
    [man i skugga]
    Många söker svalkande skugga när rekordvärmen håller Sverige i ett grepp. Foto: TT
    SMHI har för första gången utfärdat en klass 2-varning för extrem värme. Men prognoserna talar för att det kan bli vanligare.

    Publicerat fredag 25 juli kl 06:00
    DELA
    Nu är det riktigt varmt i Sverige och igår gick SMHI ut med en så kallad klass 2- varning för ”extrem värme” i stora delar av landet. Det innebär temperaturer kring 30 grader i över fem dagar.

    SMHI:s varningssystem infördes förra året med tanke på hälsorisker och förhöjd dödlighet till följd av värme. Det här är första gången sedan dess som klass 2-varning utfärdas.

    Det är inte bara vår hälsa som kan påverkas negativt av värmen, enligt Joakim Langner, luftmiljöforskare vid SMHI.

    – Det handlar om tekniska system som mobiltelefonanläggningar och matbutiker. Djur får också problem när det blir riktigt varmt.

    Men trots flera värmerekord runt om i landet, är det inte helt ovanligt med långvariga temperaturer kring 30 grader en svensk sommar. Ungefär vartannat år kommer vi upp i det här temperaturerna i Sverige.

    Blir detta vanligare i och med klimatförändringarna?

    – Ja, de beräkningarna vi har pekar att det blir vanligare, säger Joakim Langner.

    ————————–
    Ovan är ett bidrag i debatten från vetenskapsradion. Hörde någon uppgift att klassifieing av denna typ. Värme. Infördes i fjol. Så kanske inte så konstigt att det används för första gången.

    Och så den obligatoriska slutklämmen. Kommer det bli värre pga klimatförändringar.

    Patetiskt var ordet.

  5. Olav Gjelten

    Fler än jag som lagt märke till att många läsare på Klimatupplysningen blir förbannade om vi inte är ytterst återhållsamma i kritiken mot IPCC, AGW-hypotesen och den politiska korrektheten?
    Min gissning är att vi är ytterst få som är övertygade motståndare till detta, till och med bland läsarna här på K.I.

  6. Ingvar

    Olav #5
    Nej, det har jag inte märkt

  7. Olav Gjelten

    Ingvar # 6
    Man ska nog hålla sig så långt till vänster som möjligt om man vill yttra sig och få mycket medhåll. Det är där folk finns, som tagit intryck av allahanda media och samhällsinformationer i övrigt.

  8. Sven Östholm

    SMHI har ju plikt att bruka tilldelade medel på bästa sätt, så varför klaga?
    Till hösten finns säkerligen beredskap till att varna tågresenärer för hala spår när lövet faller, till vintern katastrofvarning för samhällsfara när temperaturen går under ( -?). Vid högtryck varning för att vindkraften inte kan leverera utlovad mängd energi med ökade koldioxid utsläpp som följd. Vetenskapsradion kunde i dag ge besked från forskare i Arktis om att om havsbottnarnas temperaturökning tilltar så kan mer metan strömma ut i atmosfären. Forskaren som intervjuades var ovillig att ge alarmerande besked till journalisten. Någon risk till följd av ökande temperatur på havsbottnar finns inte.

  9. Björn

    Även om en majoritet av befolkningen tror på klimatpropagandan, så måste vi väl ändå kräva av SR och SVT, objektivitet. Nej, de gör tvärtom, förstärker fördomar och myter i klimatfrågan. De fungerar som en propagandaapparat och bidrar till fördumning och rigiditet i människors tänkande. Hur kan det överhuvudtaget ske någon utveckling utan injektioner av nya idéer? Skärpning public service!!

  10. Jonas B

    OT (men ändå inte). Maria Ludvigssons ledare i dagen SvD: ”Politik före Gud i biskopsbrev”. Läs. ML skriver ofta klokt och bra, men det här är bland det bästa på länge.

  11. Sigvard E

    Olav Gjelten #5
    Svårt att bedöma hur läsarna av KU tänker. Men om vi håller oss till dom som brukar skriva här på KU, inläggsförfattare och kommentatorer, blir det svårt att förstå vad du menar.
    Att inläggsförfattarna uttrycker sig nyanserat i sin kritik mot IPCC bör respekteras. Det torde ändå vara uppenbart att kritiken är mycket skarp. Betr AGW-hypotesen kan jag inte erinra mig att ha läst något inlägg som stödjer denna, annat än som ett möjligt fysikaliskt fenomen med underordnad betydelse för klimatet. Samma sak med växthuseffekten; jag har uppfattat det så att de kunniga inläggsförfattarna vidgår att denna existerar som ett fysikaliskt fenomen, men återigen med ringa inverkan på det framtida klimatet. Bland alla kloka och balanserade kommentarer förekommer ibland rena dumheter och oförskämdheter vilket är en följd av att KU är ett öppet diskussionsforum där i princip vem som helst äger att yttra sig. Man får ta det onda med det goda!
    Olav, Du är nog alltför pessimistisk i Din syn på debattdeltagarna.

  12. Håkan Bergman

    Sven Östholm #8
    Nån varning för lövhalka på spåren lär inte komma från SMHI, TrafikVerket köper numera in väderinfon från finska väderföretaget Foreca. Foreca började med en praktvurpa när dom missade snöovädret 2012-12-06, om jag minns rätt. F.ö. så har vi tidig lövfällning här på Södertörn i år, många björkar har gett upp och fäller sina gula löv.

  13. Ingvar

    Olav #7
    >Man ska nog hålla sig så långt till vänster som möjligt om man vill yttra sig och få mycket medhåll. Det är där >folk finns, som tagit intryck av allahanda media och samhällsinformationer i övrigt.

    Det beror väl på vad man har för avsikt med sitt skrivande. Jag skriver av följande anledningar
    – När jag tror att jag kan bidra med något
    – När någon skriver något som jag kan ”Skriva under på”

    Att få mycket medhåll är sånt man sysslar med på sociala medier (likes)

  14. Daniel Wiklund

    Hörde nyss på nyheterna på radion,där en klimatolog varnade för kommande oväder så långt fram som i slutet av detta sekel Och journalisten pratade om det senaste dygnets oväder som om det aldrig hade hänt förut. Vad less man kan bli på såna vars mannaminne inte är längre än mellan första och andra höststormen. I slutet av juli för 20 år sedan slutade en två veckors värmebölja med ett riktigt oväder med åska och regn och stormar. I min hemby utanför Piteå föll det nästan 200 ml regn på ett dygn(rekord för Sverige då),vilket ledde till att den lilla ån i byn blev som en flod,en bro över ån raserades av översvämningen. Min farfars hus stod nära ån(sen mitten av 1800-talet),översvämningen ledde till att huset säckade ihop och fick rivas(ingen var i huset just den helgen). Det blev stora översvämningar över hela Norrbotten. Men då var det ingen som pratade om att det var nåt konstigt med det,det hade hänt många ggr innan,och ingen klimatolog uttalade sig i radion om att ovädret förebådade kommande katastrofer. Det finns tydligen ett behov av att skrämmas, men tycker att journalisterna på radion inte borde köra med kvällstidningsjournalistik.

  15. Michael

    Det tog Ankersjö mindre än 24 timmar efter gårdagens störtskur i Stockholm att försöka knipa politiska poäng på händelsen: http://www.mynewsdesk.com/se/centerpartiet-i-stockholms-stad/pressreleases/per-ankersjoe-c-stockholm-maaste-anpassas-foer-fler-intensiva-regn-och-vaermeboeljor-som-en-foeljd-av-klimatfoeraendringar-1034975

  16. Daniel Wiklund

    Oj,det blev ett fel i mitt förra brev,året var 1997 och inte 1994. Men i slutet av juli 1994 var jag på en friidrottstävling i Västerås,den varmaste jag nånsin varit på (i Sverige),och då har jag varit på hundratals tävlingar under drygt 50 år,som aktiv själv,och med mina barn,och numera barnbarn. Det var dryga 30 grader(34 som topp) grader under hela helgen,men på söndagen blev det ett kraftigt åskväder. Tävlingarna fick avbrytas under en timme. Men inte då heller syntes några klimatologer till i massmedia som varnade för kommande klimatkatastrofer.

  17. Peter F

    Daniel #16

    Men SMHI missade igår att spå de hemska åskvädren endast timmar före. Vad ska vi då tro på ännu hemskare oväder till sekelskiftet. SMHI är en parodisk företeelse som borde läggas ned. För mig räcker det med att titta på väder- och blixtradar för att kolla vädret och sedan titta ut genom dörren för att kolla att det är rätt. Klimatet på sekelskiftesavstånd är ingen kan sia om. För inte är det väl så att vi tror oss ha skapat datorer som kan se in i framtiden, en önskan vi människor aldrig har lyckats med. För övrigt vill jag inte ha ett klimat i Norrland som ger oss veckovis med 30-gradig värme. Så det så ! Jag har upplevt många sådana under mitt liv och avstår gärna.

  18. Ingemar Nordin

    Peter F #17,

    SMHI väder sköter nog sitt jobb så gott det nu går. Nej, den stora pestbölden är Rossby centrum som använder våra skattepengar på klimatpropaganda snarare än på seriös forskning. Om något skall läggas ned omgående så är det denna del. De drar skam över hela SMHI!

  19. Sören G

    #5 Olov Gjelten
    Jag vet inte, men jag märkte att en Facebookvän plötsligt har försvunnit (inte är vän längre?).
    Kan det bero på att jag brukar klicka Gilla på Facebook på Klimatupplysningen respektive WUWT?

  20. Sedan 1960 har produktionen av bland annat majs, vete och ris mångdubblats. Detta tack vare/trots ökande koldioxidhalt och temperaturer. Ändå håller många på med att förutsäga att snart, vilken sekund som helst, kommer trenden att vända, och jordbrukets produktion störtdyka. Bara för att koldioxidhalten går upp och temperaturer förutsägs börja stiga igen vilken sekund som helst. Varför skulle trenden vända? Vad skulle få produktionen att plötsligt bli så känslig för eventuellt stigande temperaturer att den minskar, när den har ökat med stigande temperaturer i historisk tid? Ja, inte bara sedan 1960, utan diverse proxies och arkeologiska fynd visar väl också att jordbruket har gett större skördar när det har varit varmare?

    Och IPCC håller på med förutsägelser baserade på antagandet att bönder är så dumma att de kommer att fortsätta försöka odla samma grödor med samma metoder om/när uppvärmningen fortsätter. Om bönder vore så dumma, skulle nog mänskligheten ha svält ihjäl för länge sedan. Eller i alla fall tvingats tillbaka till jägare- och samlarstadiet.

  21. Olav Gjelten

    Sören # 19
    Jag har också varit ut för samma sak när jag tagit upp klimatfrågan. Gamla vänner ”försvinner”. Våra åsikteri klimatfrågan är nog oerhörd provoserande för många.
    Det värsta är att folk som tagit del av samhällsinformationen tror sig veta allt, fast vi ser att de är hjälplöst insnöade. Så är det i narkotikafrågan och så är et i klimatfrågan.

  22. Joel

    1975 fick jag ett extra härligt sommarlov. Jag hade följt med mina föräldrar till Dalsland där deras rötter fanns. Vi hyrde ett helt omodernt litet hus i en skogsbacke ner mot sjön Åklången. En fin jordkällare hörde till. Där förvarade vi lite känsligare livsmedel över natten. Fotogenlampor och sånt var läckert tyckte jag som tolvåring.

    Vi stannade där i tre veckor. Två veckor längre än vi tänkt, för det var en våldsam pina att ens ta sig till affären i närmsta by med bilen. Pappas Opel Rekord hade ingen luftkonditionering, och det hade varit illa nog att åka den eeevighetslånga resan upp, på hela 45 mil. Jag tror att vi rastade minst tre gånger, och badade nog två av dem. Pappa var också tvungen att vila middag. Mor och far rök ihop minst två gånger under resan. Hett. Jävligt. Långt.

    Det märktes knappt att vi hoppade i sjön (enligt min minnesbild) och även om vi låg och plaskade ett bra tag, så var vi svettiga när vi kom upp till stugan igen.

    Jag vet inte vad vi hade för medeltemp i Dalsland den sommaren, men jag vet att ute på Hanö, en ö i Östersjön utanför blekinges kust, sattes värmerekord den sommaren på 34.6 C. Detta är ännu icke överträffat. I lokaltidningen har det ojats om rekordvärme så fort vi kommit uppåt 29 denna sommaren…

  23. Olav Gjelten

    Att klimathotatna får kalla oss andra för neandertalare och mycket annat är det ingen som höjer rösten för.
    Om jag, eller någon annan, skulle använda ordet ”taliban” om de frälsta inom klimatreligionen, spricker alltid någon av ilska. Ändå betyder taliban bara lärd eller rättlärd – ett uttryck jag gärna driver lite med i klimatsammanhang.
    Exemplen kan göras många på att den ena sidan får ta till vilka ord och uttryck som helst. Vi andra ska bara veta hut och uttrycka oss måttligt och försiktigt om vi inte ska få en storm mot oss.

  24. Johan Nylander

    Om man får 80 personer av hundra, att tro på det man säger, blir det betraktat som en sanning, oavsett om det saknar riktig grund eller är en journalistisk vinkling. Den som motsäger det som uttalats blir betraktad som mindre vetande, om han/hon befinner sig i minoritet.
    När jag läser tidningar, slås jag ofta av hur artiklar formuleras, för att skapa opinion. Journalister har egentligen en oerhörd makt, som ofta missbrukas så att objektiviteten blir satt ur spel. När media ska beskriva ”klimathotet” då brukar man ofta använda sig av bilder på avgasrör på någon bil.

  25. Sören G

    #22 joel
    Jag mins också sommaren 1975. Jag skulle läsa till en rest-tenta innan höst-termisstarten. Men det var för varmt på dagarna, så jag tänkte att jag skulle läsa på nätterna i stället, men det var varmt då också. Jag cyklade ner till stranden söder om Visby för att bada, men vattnet kändes kvalmigt varmt.

    De som inte var med då tror att denna sommar är unik.

  26. #22 Joel
    Angående värmeböljor och 1975. SMHI har en rapport om detta. Se http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.16889!webbFaktablad_49.pdf
    Det sägs: I Sverige definierar SMHI värmebölja som ”en sammanhängande
    period då dygnets högsta temperatur
    överstiger 25°C minst fem dagar i sträck”. Enligt denna
    definition råder därmed inte värmebölja under perioder
    med ovanligt höga vintertemperaturer. De betecknas
    istället som ”ovanligt milt väder”, eller ”för årstiden
    höga temperaturer”.
    I studier från Umeå universitet, Yrkes- och miljömedicin,
    anges värmebölja inträffa ”vid dygnsmedeltemperaturer
    på 22-23°C eller däröver minst två dagar i
    rad”.
    I en bilaga till Socialstyrelsens redovisning av ett
    regeringsuppdrag 2011 anges värmebölja som ”veckor
    med en observerad medeltemperatur över den förväntade
    medeltemperaturen”.
    Om 1975: 1969 var en ovanligt varm sommar. I medeltal för
    hela landet kunde vi då räkna in drygt 24 högsommardagar
    dvs. dagar då högsta temperaturen är 25°C eller
    mer (figur 1b). Motsvarande siffra för 1994 var drygt
    19 dagar. Om vi däremot tittar på längsta period med
    sammanhängande högsommardagar hade 1994 nästan
    9 dagar i medeltal för landet medan 1969 stannade på
    8 dagar (figur 1c).
    Det år som har högsta uppmätta maxtemperatur,
    medelvärde för landet som helhet, är 1975 (31°C,
    figur 1 a). Motsvarande för årets högsta dygnsmintemperatur
    inträffade 1994 och var drygt 18°C (figur 1d).
    (Se gärna diagram s.3)
    Eftersom värdena är medelvärden för alla stationer i
    Sverige kan dock variationen över landet vara stor4.