Vetenskapliga grodor

imagesCAMBBKLG
De flesta av oss minns skogsdöden, säldöden etc. En ett par decennier har det varit tal om en världsomfattande groddöd, föregången av obervationer av missbildningar. 
Skulden lades först på kolindustrin, och dess frigörande av kvicksilver – men det hela gick inte ihop. Sen skyllde man på nya jordbruksmönster och övergödning. Det funkade inte heller. Nästa idé var ökad UV-exponering via ”ozonhålet” – men det gick ännu mindre ihop. 
Men givetvis!  Global uppvärmning!  (Har vi inte hört detta också om ödlor i Mexico nyligen? Erik Svensson?).  Al Gore cementerade denna story i sin film. 
Men nu verkar det klart att det är svampinfektioner, och ironin är att vissa vetenskapare kan ha spridit denna via kontaminerade stövlar och campingutrustning till områden där den inte fanns. 
Läs mer här.   Tillägg: jag noterade just att också Maggie skrev om detta 2008. 
Det ska bli intressant att se den slutliga förklaringen till den märkliga nutida B-vitaminbristen hos vissa sjöfåglar – inte alls ett lokalt Östersjöfenomen. Någon svensk vetenskapare ville dock hävda att det hade med isläggningsmönster att göra, och påföljande tillväxtförutsättningar för vissa alger under våren. Ja, global uppvärmning igen… 
Ska bli intressant att se hur tjock isen blir i år. Men jag tror inte sjöfåglarna blir botade denna sommar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jon Weman

  Om man går till bloggen (som strikt talat inte är en förnekarblogg utan en pro-klimatförändringsblogg) som Peter copypastat och därifrån vidare till de egentliga vetenskapliga resultaten ser man att svampförklaringen varit känd sedan tidigare. Men svampen har ju funnits hela tiden, frågan är förstås varför den börjat breda ut sig just nu. Sannolikt är det någon människligt orsakad faktor eftersom vi ligger bakom de allra flesta snabba förändringar i ekosystemen idag. Enligt denna studien stämmer det dock inte in på utbredningsmönstret att det skulle vara klimatförändringar.
  Den stora nyheten var dock att grodorna verkar börja utveckla restistens och kanske har goda möjligheter att överleva svampepidemin oavsett vad den beror på. Kermit slår tillbaka.  

 2. Slabadang

  Spekulationer!
  Jag blir faktiskt lite avundsjuk på att man kan försörja sig på rena spekulationer och ju vildare man spekulerar ju mer skattestålar rinner det ner i fickorna.Är du intresserad av ACNE så blir det svårt att få stålar men det är bara att lägga in en liten truddelutt med ”AGW påverkan” i anslagsansökan så kommer stålarna direkt.
  har nån kollat diskborstens eller tandpetarens inverkan på klimatet ännu? Äggmökens metaninnehåll och växthuseffekt? Finns det inte en sammantällning och graf som kan visa samband och dess betydelse för ett skenande klimat? Ja vet inte …….. men nog fasen blur det mer och mer ”Lorry” över hela klimatvetenskapen.
  http://www.youtube.com/watch?v=8S0r00bLbk4

 3. Bim

  Det går inte att förneka att den globala uppvärmningen har biologiska effekter, bland annat på hjärnan hos vissa individer inom meteorologin och klimatologin.  Stigande kvicksilverpelare på termometrar ulöser i vissa fall svår ångest hos de drabbade.
   Paradoxalt nog utlöses samma ångest när temperaturen sjunker. Men en ny studie visar att den ångesten har med skräcken för sjunkande inkomst att göra. Denna senare nämnda ångest botas ganska lätt med att den drabbade sätter upp en klimatopera på Broadway, skriver en sprillans ny klimatsmart kokbok eller helt enkelt att man tilldelar  den drabbade Nobels Fredspris.
   En gratis Piggelin i någon läcker färg skulle också kunna ha en viss effekt.

 4. Slabadang

  Bim! 🙂
  Det kan förklara varför klimatvetenskapen gör riktiga grodor i parti och minut!

 5. Slabadang

  Det här e riktigt riktigt kul!!!
  Precis när UEA och CRU trodde faran var över…..
  Så gör de tabben att klaga på att New American anklagar dem att vara ”fraudulent”. Det får New American att svara på följande synnerligen tydliga sätt. (Från B Hill)
  http://www.thenewamerican.com/index.php/tech-mainmenu-30/environment/5650-were-the-qclimategateq-inquiries-whitewashed

 6. tty

  Jon Weman #1
  Nej, svampen har inte ”funnits hela tiden”. Den var ursprungligen inskränkt till Afrika, men spreds sedan över världen när en afrikansk groda Xenopus laevis användes för graviditetstest(!).
  Det är alltså frågan om ett klassiskt exempel på hur människan spridit en organism med oförutsedda och katastrofala effekter.

 7. Michelangelo

  ”6” Vem älskar canadagåsen och vildsvinet dessa illegala invandrare som från oseriös implantering lett till en riktig populationsexplosion.
  Skit överallt från dessa luftens råttor och sönderbökade marker från svinen. Vildsvinet går ju för all del att äta och är tydligen ett populärt mål för jägare. Men canadagåsen …

 8. Nr 7
  … går också att äta. Välj en ung gås om du har möjligheten.

 9. Börje S

  Stockholmsinitiativet har blivit Årets Förvillare. Urnämningen kommer från föreningen Vetenskap och Folkbildning, en förening som jag hoppade av för något år sedan.
   
  Precis som i Humanisterna har Oll H nästlat sig in i styrelsen och satt i gång en veritabel hetsjakt på de som tänker lite annorlunda i en vetenskaplig fråga.
  Jag kommenterade på Emretssons blogg. Vi får se om han släpper igenom det. Om inte så finns det här:
   
  ”Folkvett, föreningen Vetenskap och Folkbildnings tidning, har inte informerat sina läsare om (de stora) osäkerheterna i klimatforskningen.
   
  För den som gör sig mödan att läsa Climategatemailen, står det klart att klimatforskningen vid CRU, Climatic Research Unit, är korrumperad. Korrumperad forskning i en världsvitt omskriven vetenskaplig fråga?
   
  DET borde intressera skribenterna hos folkvett, men icke sa Nicke.
   
  Folkvett har tagit politisk ställning i en fråga som borde fått förbli vetenskaplig.
   
  Folkvett har felaktigt förklarat att det råder konsensus i klimatfrågan och har samtidigt framhållit att om någon eller några påstått att det råder konsensus i en vetenskaplig fråga, så är den frågan definitivt avgjord. Att ifrågasätta under sådana förhållande är liktydigt med att häda och hädare ska enligt gammal tradition bannlysas.
   
  Katastrofidén som FN basunerat ut som ett hot mot världen, hypotesen om att stigande halt av vattenånga skulle ge en katastrofal uppvärmning, är i högsta grad ifrågasatt. Hypotesen är således inte bevisad, snarare avvisad.
   
  Folkvett har blivit en enögd propagandamaskin för det Politiskt Korrekta. Statens, EU:s och FN:s ödmjuka tjänare, Vetenskap och Folkbildning ”bockande sig så ryggkotorna krasar”.
   
  Folkvett, som jag tidigare hade stor glädje av, har till min stora besvikelse blivit en av  megafonerna i den närmast religiösa kampanjen om Armageddon i form av skenande temperaturer och havsnivåer. Mycket ovetenskapligt!
   
  Men inga dementier på den galenskapen i Folkvett inte!
   
  Jag har sagt upp mitt medlemskap och mina gamla (så som jag ser dem nu) folkvettsblaskor har jag kastat i containern för pappersåtervinning. Bara de inte förstör kvalitén på den nya pappersmassan.”
   

 10. L

  Börje S, att bli utsedd till Årets Förvillare är strålande reklam. Speciellt om man läser deras förvirrade motivering, det kan få klimathotet att uppmärksammas för vad det är. Varken vetenskap eller folkbildning.

 11. Peter Stilbs

  Jag ser det som en stor ära i att få detta erkännande, med tanke på vilka politiskt korrekta stötar som leder VoF.

 12. Sören

  Man anar på VoFs hemsida lite grann hur det kommer at låta den dag varmsidan övergetts t o m av dom: att det nya då är oj så nytt och övertygande och att skeptikernas pionjärer hade fel, ja liksom fortfarande då har fel, för att de var det innan det stod klart.

 13. tty

  Michelangelo #7
  Det är en fördom att kanadagäss inte går att äta. De är precis lika goda som andra gäss. I USA jagas och äts de i mycket stor skala. Om det är gamla fåglar måste de dock hänga ganska länge, annars är de mycket sega.
   

 14. Thomas

  Michelangelo #7, jag har konstaterat att vildsvinsfärs som kostar ungefär som vanlig färs med fördel går att använda t ex om man gör chili con carne. Vildsvin är en helt naturlig art i vår fauna även om den var utrotad ett tag.

 15. Staffan D.

  Har ni sett några goda klimatnyheter hos media i år?  T.ex. en rubrik ”Rekordlåg cyklonaktivitet”?  Eller ”NASA rapporterar att oceanerna går in i ny avkyld fas”?   Eller helt enkelt något negativt som inte sägs bero på antropogen global uppvärmning (annat än om George W. Bush sägs vara orsaken)?
  – Det är professor Larry Bell, Univ. of Houston, som undrar.  Havet stiger inte, säger han, snarare tvärtom.  Grönlandsisen försvinner inte, tvärtom ökar isen nu.  ”Nordvästpassagen segelbar för första gången i redovisade historien” — som går tillbaka till 1979 då satellitövervakningen började.  Beridna polisen seglade ofta där på 40-talet. 
  – Men det hindrar inte t.ex. barnboken ”Nordpolen var där” ges ut, och säger att ”det blir snart lättare att segla över nordpolen att stå där”. —  Är vi inte värda något annat och bättre från media än sådant?   Bell’s bok ”Climate of Corruption: Politics and Power Behind the Global Warming Hoax” kommer ut nu i januari.
  http://www.forbes.com/2010/12/23/media-climate-change-warming-opinions-contributors-larry-bell.html
  Hos Forbes kan man också hitta ”Confessions Of A Climate Crisis Sceptic” och ”Its Time To Pardon Carbon” m.m.

 16. TheStoff

  Thomas #14
  Du gör väl inte chili con carne på färs???
   
  Här följer nästan ”peer reviewat” på hur man gör 🙂
  http://www.hornfeldt.se/chili
   
  Personligen tycker jag att oxköttet bör vara högrev och jag hoppar gärna över Hank Williams för det är en kille som är rätt gnällig men annars funkar receptet bra i sin helhet. Dock kan jag tycka att det är lite klent att pilla bort frön och mellanväggar i chilin. Jag har också upptäckt att capsaisinet i chilin verkar relativt lättflyktigt för efter 4-5 timmars kokning så har lite av styrkan gått förlorad så jag brukar spara lite jalapenobitar och ha in nån timme innan kokningen är klar. Man vill ju inte gärna missa svettdropparna i pannan när man käkar chili.
   
  /TheStoff

 17. Bim

  Ann Lövfing-Henriksson fick in en mycket bra artikel på GP/Friaord idag. Rubriken löd: Klimathotets hörnpelare. Där hon går igenom AGW-hypoteserna punkt för punkt.
   Första gången jag ser något sådant i GP. Kanske börjar det lossna lite grand.
  Friaord läses ju faktiskt av den stora allmänheten på ett helt annat sätt än en artikel under rubriken ”Debatt” som ofta innehåller lite längre och tyngre text. 
  Mycket bra, lättläst och logiskt upplagd text av Ann Lövfing-Henriksson. Den går fram till det stora flertalet läsare, det är jag övertygad om.
  Grattis Ann! 

 18. Bim

  Förlåt Ann! Löfving skall det vara.
  Läser du detta så klistra in texten här också. Den var bra.

 19. karlsson

  Ständigt detta  Global Uppvärming – men hur är det egentligen med det?
  Det handlar om en uppvärmning på någon grad på drygt 150 år. Uppmätt i 3000 väderstationer som stod i  framförallt Europa och USA. Det fanns inga i sydamererika, asien, sibirien mm. Många av dessa mätdata kan ifrågasättas då ”lokal uppvärmning ” skett – då många mätstationer blivit inbyggda av parkeringsplatser mm.
  Vet man då hur mycket det handlar om? Nja
  Dessutom har uppvärmningen upphört för drygt 15 år sedan vilket syns på satelimätningar. Men nu har klimatförändringarna tillkommit´! – de som aldrig fanns förut –  de uppstod efter den Globala Uppvärmningen.  Kanske som en följd av den Globala Uppvärmningen på kanske någon grad.
  Är det stödpengar som får det hela att rulla vidare ?

 20. Bim #17
  Går inte att hitta på nätupplagan.  Senaste var från igår.  Fördröjning på nätupplagan?
   

 21. Bim

  Ingvar E #20
  Har själv varit inne på nätupplagan men kunde inte hitta ”Friaord” där överhuvudtaget. Annars hade jag för sökt länka den.  Friaord är ju med varje dag så det är möjligt att den inte finns i nätupplagan alls.
  Kanske klistrar Ann in den själv här på TCS. Annars har jag klippt ur den och kan plåta den och maila den om du vill?

 22. Bim 21#
  Med lite sökning fick jag upp artiklar men den senaste var från igår.  Kollar  i morgon så får vise

 23. Måns B

  Stilbs
  Nu är du ute och snurrar i ämnen som du överhuvudtaget inte behärskar alls. Hinner jag så rättar jag till de värsta av dina grodor i morgon, inte för att jag tror att det är till någon som helst ’nytta’ eftersom du inte verkar intresserad egentligen.

 24. Ann L-H

  # 17 Bim. Tack!
  Här är den med ett tack till Slabadang för ordet vindvisp:
  Klimathotets hörnpelare
   
  Klimathotet vilar på                       
  ·         Temperaturmätningar
  ·         Hypotesen att koldioxiden driver klimatet
  ·         Idén om att uppvärmning triggar igång ytterligare uppvärmning dvs en positiv återkoppling
  ·         Datamodeller
  Hörnpelarna  är ohållbara.
  Temperaturuppgifterna är starkt ifrågasatta.
  Det finns inga bevis för att koldioxiden driver klimatet, däremot finns det vetenskapligt granskade rapporter, som talar emot hypotesen.
  Det finns inga vetenskapliga undersökningar, som stöder positiv återkoppling, däremot finns det vetenskapligt granskade undersökningar, som visar på negativ återkoppling.
  Solaktivitetens, havsströmmarnas och molnens klimatpåverkan är ofullständigt kända, varför klimatmodellerna bygger på gissningar. Då modellerna körs bakåt med facit i hand stämmer de inte med verkligheten.
  Frågan är: Hur kan våra politiker och miljöaktivister lita på dessa framtidsscenarier? Globalt sett har alltfler länder som USA, Kina, Indien, Ryssland, Japan och Kanada tagit sin hand ifrån dem.
  Väder och klimat lever sina liv, så som de alltid gjort, oavsett våra hämmande extraskatter eller dyrbara ”vindvispar”. I länder, som inte påtagit sig energianorexi frodas utveckling och framtidstro. Indien och Kina har tex var för sig större kapitalstark medelklass än EU och 2009 köptes det fler bilar i Kina än i USA . Listan kan göras lång!
  Nya ClimateGates avslöjas fortfarande. Den största skandalen är ändå medias roll, The No Debate Gate, portvakterna som inte släpper fram allsidig information.
   
   

 25. Ann L-H!
  Väl formulerat!
  Skall jag skicka den till alla riksdagsmän/kvinnor i ditt namn? Har en färdig mejl-lista

 26. Ann L-H

  # 25 Ingvar E. Tack! Skicka den gärna!
  Ursprungligen var rubriken
  Klimathotets Ohållbara Hörnpelare. 
  GP´s tar inte in insändare som överstiger 1500 nedslag varför jag tvingades klä av både rubrik och text. Kanske det är en fördel med få ord om politiker ska orka läsa. 

 27. Pingback

  […] svårt att föreställa mig. Borta på the Climate Scam, där flera av SIs medlemmar bloggar, är konspirationsteorierna redan i full schvung (ifall ni undrar så nej, Olle Häggström är inte styrelseledamot i VoF, det är påhittat). De […]

 28. Det är som dessa naturforskare kan inte låta bli att ROTA I NATUREN,
  De bara ställer till massa problem med smitta och annat Fanstyg istället.
  ALI.K.
   

 29. Ampersand

  Apropå alla dessa katastrofhot, som basunerats ut till mänskligheten i tid och otid, vill jag komma med ännu ett lästips:
  Scared to death : from BSE to global warming – how scares are costing us the earth av Christofer Booker och Richard North
   
  ISBN: 0826486142
   
  Det är en riktig tegelsten på bortemot 500 välmatade sidor, mer än läsvärd.
   
  Den ger en mycket insiktsfull genomgång av olika attacker av skrämselpropaganda från:
  sensationslystna medier (vilket i dag inbegriper i
  stort sett alla MSM – mainstream media),
  maktlystna statstjänstemän,
  skrupelfria advokater,
  s.k. NGO:er, som är ute efter inflytande och statsstöd, och snarare bör kallas GONGO:er = Governmental Non- Governmental Organizations
  och sist men ingalunda minst lättskrämda och opinionskänsliga politiker.
   
  Alla dessa sprider i samverkan gång på gång nya katastrofhot över världen, piskar upp en hysterisk stämning, som så småningom får ebba ut för att ersättas av något nytt. Och i processen svingar sig många med hjälp av hotet upp till makt och rikedom.
   
  Det handlar ingalunda om några djävulska konspirationer. Det är så mycket trivialare och banalare än så. Det säljer tidningar, ger makt, går att värva röster och inflytande på osv. Egenintresset samverkar mellan dessa grupper och när processen väl har satt i gång får den lavinartad effekt. Sans och vett slängs över bord och skattebetalarna får vackert punga ut och enskilda bli ruinerade på kuppen.
   
  Men vem minns i dag t.ex. alla hysteriska rapporter om hur BSE/galna-ko-sjukan skulle leda till en världsomfattande epidemi av Creutzfeldt–Jakobs sjukdom. Ett verkligt problem blåstes upp till masshysteri. Så gott som ingen talar om det i dag.
   
  Extra intressant tycker jag författarnas genomgång av asbest-frågan är. Också från början ett allvarligt problem med en viss form av asbest för dem som utsatts mycket för det i sitt arbete – som övergår i en allmän asbestskräck, som blivit en skadeståndsindustri i USA och gjort massor av advokater och oseriösa ”asbestborttagningsfirmor” svindlande rika. Och så sent som för någon månad sedan stod en artikel i SvD, där man inte på något vis kunde förstå annat än att all form av asbest är rent livsfarlig och måste bort. Vilket inte alls är sant och kan kosta enorma summor i onödan för stackars enskilda i ”asbestsanering”.
   
  Om era hantverkare börjar tala om asbest vid renovering, bered er på att sätta er noggrant in i vad det handlar om, såvida ni inte direkt har lust att ta fram och tömma en väldigt tjock plånbok.
   
  Men det största och längst drivna katastrofhotet är naturligtvis det, som numera så praktiskt kallas klimatförändringar. En gummiterm som kan fås att betyda vad som helst och exploateras till ett schlaraffenland för alla de ovan nämnda grupperna, som samfällt ropar: ”Släng fram degen, skattebetalare! Det är ju för en god sak: Att rädda världen!” Men undertexten: ”Så får jag själv en bra slant och karriärmöjlighet på kuppen”
   
  Läs och lär! Här finns mycket material till en förståelse av hur utvecklingen kunnat leda till dagens situation.

 30. Olaus Petri

  Ann L-H, tack för en mycket lyckad insändare. Kul att den fick plats. Och visst är vindvisp ett ord som ligger väl i munnen! 🙂

 31. Bim

  Ann L-H #26
  Den var perfekt, koncentrerad, lättläst, blev säkert läst av många och det är ju värdefullt. Så det är jag som skall tacka.

 32. Ann L-H
  korrekt namn är:
  Ann Lövfing-Henriksson?

 33. Peter Stilbs

  Olaus Petri #30 – vindvisp – ja – jag tänker i samma banaor varje gång jag går till lunchrestaurangen ”Brazilia” på KTH. Något ljushuvud från Maskinsektionen (det heter något annat i dag – men strunt samma) har placerat en ca 2 meter stor vindvisp på taket – den snurrar som besatt när det bara blåser lite grann – dvs följer vindhastigheten maximalt. Energiuttaget blir då =0  (man inser att den inte kan ha någon mekanisk/elektrisk  vidarekoppling).
  Pinsamt.
  ”Propellerheads” kommer i åtanke – men det är väl synd att använda detta, med tanke på en annan lysande produkt med KTH-ursprung:
  http://www.propellerheads.se/

 34. Ann L-H

  # 32 – Ann Löfving-Henriksson

 35. Olaus Petri

  Peter S, det blir som att lyssna till en rorsman som skryter med att han klarar av att få båten att flyta i strömmens riktning. 🙂
   
   

 36. Peter Stilbs

  Ampersand #29 – tack för boktipset. Ska beställa.
  Allt låter mycket välbekant.

 37. Ampersand

  Peter!
  Visst låter det väl läskigt välbekant…
  Och jag glömde ju i min uppräkning en viktig grupp, som nog får det att kännas än mer déjà vu:
   
  Forskare, mer eller mindre (framför allt det senare) seriösa, och självutnämnda experter, som också rider på vågen, fixar sina forskningsanslag och får njuta berömmelsens sötma (tyvärr oftast i mer än de av Warhol stipulerade 15 minuterna). Det kryllar av sådana herrar och damer i boken.
   
  Och där nämns också många verkligt seriösa och hederliga forskare, som olyckligtvis kommer fram till ”fel” resultat, till det som för ögonblicket inte är PK. Det spelar ingen roll hur väl underbyggd deras forskning är – det kan handla om ett helt livsverk. De blir ändå fullständigt nonchalerade.
  Tyvärr odlar den här utvecklingen fram alltmer av PK-forskning, inte bara i klimatfrågor (varför dyker namnet Lysenko upp i huvudet?)
   
  Ett annat intressant faktum, som förtjänar att nämnas, är att när asbestlavinen väl satt i gång, vilka var då bland de pådrivande?
   
  ”The campaign also, however, found an unlikely ally in two multinational companies: Eternit based in Belgium and St Gobain in France. These two corporate giants had long been major asbestos producers themselves. But they supported the campaign for a ban because they were now hoping to dominate the fast-emerging world market in the materials being promoted as substitutes for asbestos…” (s. 301)
  Naturligtvis underbart att få göra nya pengar på att göra om det som redan var gjort. (I USA däremot straffade det sig hårt för företag, som ens bara hade varit i närheten av asbesthantering. Konkurserna voro legio.)
   
  Varför kommer jag nu att tänka på vissa energibolags entusiasm för vindkraft? Det är naturligtvis gefundenes Fressen för dem: både skyhöga subventioner och ett moraliskt oantastligt sätt att hålla energipriserna lika skyhöga.
  Även oljebolag och bilindustri har intressen i klimatskräckpropagandan: fantastiskt sätt att få statligt stöd till den ändå förr eller senare nödvändiga utvecklingen mot nya energiformer. Gå in på vilken bensinstation som helst – hos dem alla finner man påkostade små broschyrer från bolagen om allt de gör för att stoppa ”klimatförändringarna”. Det där med hemligt stöd till en och annan ”skeptiker” är överspelat för länge sen. Utom i vissa CAGW-anhängares överhettade föreställningsvärld förstås…
   
  Jag ska väl också instämma i hyllningskören till Ann L-H. Bravo! Mer sånt!
  Och ”vindvisp” är ett bra ord. Jag säger med den galne Mats Roslin: ”Vindkraft – det är den rena snurren”.
    
  Go’natt!

 38. Peter Stilbs

  Ampersand – jovisst – forskare. Jag håller på att spy på många av mina kollegor som hänger sig åt uppenbart dödfödda projekt där man gödslat med politiskt korrekta anslag.

 39. wannabe ekosof

  ”Det ska bli intressant att se den slutliga förklaringen till den märkliga nutida B-vitaminbristen hos vissa sjöfåglar – inte alls ett lokalt Östersjöfenomen. Någon svensk vetenskapare ville dock hävda att det hade med isläggningsmönster att göra, och påföljande tillväxtförutsättningar för vissa alger under våren. Ja, global uppvärmning igen… Ska bli intressant att se hur tjock isen blir i år. Men jag tror inte sjöfåglarna blir botade denna sommar.”
  …eller/och? förklaringen till b-vitaminbristen (M74) hos östersjöns lax?  
  Ett svar finns. Vem vill vara av mig uppskattad ärligt skeptisk referee?