Växter som tar bort CO2

vete683

DN rapporterar:

Året runt-grödor av korn och vete kan minska mängden koldioxid i atmosfären – till nivåer före den industriella revolutionen, enligt brittiska forskare.

Det enda som krävs är att utveckla grödor med långa rötter som drar ned koldioxid i jorden.

Lätt som en plätt. Troligen mycket billigare än att försöka trycka ned koldioxid med högtryck (de försök som hittills gjorts i den vägen har ju bara kostat massor med pengar och har fått läggas ned), och definitivt billigare och humanare än att avveckla det moderna industri- och transportsamhället. 🙂

Uppdatering: även SvD tar upp detta.

INJultomteIngemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Alldeles som om den förindustriella koldioxidhalten skulle ha varit den mest perfekta någonsin. Vilket förindustriell halt, förresten? Rekonstruktioner från klyvöppingar i fossila barr och löv visar på varationer med tiotals ppm sedan den senaste istiden.

  2. Peter Stilbs

    Om det funkade skulle det vara katastrofalt för andra växter – och därmed också mänskligheten.

    Men så mycket kan man rimligvis inte odla. Så det är väl bara ett sätt att få mer forskningsmedel.

    Värre vore någon alg i världshaven… 

  3. Ingemar Nordin

    Lars Och Peter,

    Ingen chans att det här projektet skulle få luft under vingarna. Om det skulle fungera så kommer Greenpeace och WWF att hitta någon inbillad miljöfarlig effekt av växter med långa rötter och kräva ett omedelbart stopp för forskningen. Inget får hindra en avindustrialisering och en globalt övervakningsregim!

  4. Max

    Lägg märke till Om. Om man ersatte alla jordens grödor med varianter som har 1 m djupare rötter och om professor Kells avrundade kalkyler stämmer. Alla jordens grödor på 2300 Mha odlad mark och 2300 Mha gräsland fixar man ju lätt.
    Då ”pumpar” växterna ner koldioxid i jorden. Resonemanget är på förskolenivå. Växterna binder viss mängd koldioxid/kol i rötterna och det antar Kell blir kvar 2 år. Om han räknar med rötternas andning som avsöndrar koldioxidgas i jorden är oklart. Vips är 230 Pg (petagram) borta ur cirkulationen och atmosfärens halt sjunker genast med denna mängd. Vad tror Kell om koldioxidens residenstid i atmosfären?
    Alla växter binder koldioxid/kol i alla sina vävnader, ”pumpar” det av och an och bygger spannmål, frukt, grönsaker, ved … listan är lång. Att sikta in sig på rötterna som Kell gör är barnsligt Oppfinnarjocke- tänkande. Man behöver bara byta ut alla jordens grödor mot varianter med 1 m djupare rötter. Vilket snilledrag. Varför har ingen tänkt på det förut?
    Veckans enfaldigaste förslag. Värdet med DN-artikeln är länken till Manchester U:s kalkylsida för Carbon Sequestration. Gör det enkelt med överslagsberäkningar.

  5. Jamen jag gillade länken bättre än innehållet
    Vi behöver fler grodor! Det är ju självklart. Fast det är väl just grodor man hållit på med
    Ha!

  6. Lena Huldén

    Det finns faktiskt ytterst lovande forskningsprojekt som syftar till att få flerårigt gmo-vete. Målet är att kunna få två eller kanske t.o.m. tre skördar per plöjning. Förutom att det gör veteproduktionen billigare så minskar det erosionen. Framförallt får det en betydelse för matproduktionen. Produktionssättet sparar fossilt bränsle, så åtminstone för bonden blir det inbesparingar. Tyvärr ser ju miljörörelsen till att det i praktiken knappast kommer att odlas på europeiska fält.
    Att bara genmodifiera rötter för CO2-upptag. Knappast realistiskt, men tanken på 1 meter långa morötter är rätt underbar. Tänk er de maskiner som ska dra upp dem. God Jul! 

  7. Gunbo

    Peter Stilbs #2,

    ”Om det funkade skulle det vara katastrofalt för andra växter – och därmed också mänskligheten.”

    Hur kommer det sig då att växtligheten var så frodig med skog högt uppe i våra fjäll för 8-9 000 tusen år sedan trots betydligt lägre koldioxidhalt?

  8. Lena Huldén # 6

    Maskiner?

    I den gröna utopin ska morötterna naturligtvis skördas för hand. 😉

    Kan Nordkorea så kan väl vi!

  9. L

    Gunbo #7, kan det ha varit varmare..?

  10. Gunbo # 7

    För 7000-8000 år sedan var klimatet betydligt varmare än idag. Dessutom låg nog ”fjällen” på  blygsammare höjd än i dag……..Landhöjningen har ju tryckt upp dem i höjden en bit? 70-80 meter?

  11. Gunbo

    L, och Labbibia,

    Självklart var det nån grad varmare! Det är mest värmen och inte CO2 som får växtligheten att frodas. Det växte bra under MWP också. Fortsätter det att vara varmt framöver kommer växter att trivas även om CO2 minskar. Ingen katastrof alltså. 

  12. Peter Stilbs

    Gunbo #11 – växterna behöver atmosfärisk CO2 – det är en bristvara. 

  13. Peter Stilbs

    Gunbo #7 – du var med på den tiden och mätte CO2-halter ? 

  14. Bim

    Gunbo # 11

    Så du tycker det var ett bra förslag då?

    Mycke värme och ingen CO2. Flytta ner till Sahara och prova ett tag.

  15. Bim

    God Jul! Alla förnekare och God Jul alla klimatstollar också. Utan er fick man ju lägga ner TCS.

  16. Gunbo

    Peter Stilbs #13,

    ”…du var med på den tiden och mätte CO2-halter ?”

    Nej, var du? 

  17. Gunbo

    GOD JUL alla!

  18. John Silver

    Jag och mina gröna vänner behöver ungefär 1200 ppm CO2 för att trivas.
    Burn baby, burn.

  19. Gunbo

    John Silver #18,

    ”Jag och mina gröna vänner behöver ungefär 1200 ppm CO2 för att trivas.”

    Hur vet du det? Vantrivs du nu?

  20. Gunbo # 19

    Jag fryser i allafall. Ska ut med hundarna nu och +1 känns inte som den optimala temperaturen för min kropp. Men hundarna gillar kyla! 🙂

  21. Gunbo

    Labbibia #20,

    Du kanske borde ta på dig lite mer kläder. Här är det +7 och jag stortrivs. Var också ute med hundarna för en timme sedan och tänkte på hur det var i fjol på juldagen, -8 C. Men då hade jag mer kläder på mig. I somras när det var +30 gick jag knappt ut. Det var alldeles för svettigt även om jag hade bara shorts på mig. Men vi är olika, en del klarar köld bättre och andra klarar värme bättre. 🙂

  22. Gunbo # 21

    Visst är det så!
    En vän till mig var på bröllopsresa i Västindien nyligen. Som nordbo tyckte han och hans nyblivna hustru att det var jättevarmt och skönt, och gick så klart klädda därefter, shorts och kortärmat. Men många av de lokala innevånarna tyckte det var jättekallt, ”hu, bara ca 20 grader” och gick klädda i vinterkläder….

    De tittade med förundran på de tunnklädda nordborna….. 😀

  23. Max #4
    Då ”pumpar” växterna ner koldioxid i jorden. Resonemanget är på förskolenivå.
     
    Varje dag brukar jag utnämna något till dagens dummaste, ovanstående platsar in med råge. Det är väl i klass med det så omhuldade videoinslaget om riksdagsmannen och hans förslag att placera vindmöllor på våra biltak. Och vad gäller; ”resonemanget är på förskolenivå”, hur kan då vuxna människor tillåta att våra förskolebarn indoktrineras med något så IQ-befriat som kompostering?
     
    James Lovelock och jag har samma synsätt vad gäller kolet/koldioxidens livsviktiga kretslopp ner i marken. Utan detta underjordiska kretslopp skulle antagligen inget liv finnas på jorden. Jag citerar därför Lovelock ur The Ages of Gaia, sid. 134.
     
    Betrakta ett träd. Under sin livstid fångar det in tusentals ton med koldioxid ur luften och lagrar det i sina rötter, en del koldioxid frigörs genom rotrespiration medan det lever, och då trädet dör oxideras rötternas kol av förbrukare och koldioxid frigörs djupt nere i marken. På ett eller annat sätt är levande organismer på land sysselsatta med att pumpa koldioxid från luften ner i marken (=jordisering – min kommentar). Där kommer den i kontakt och reagerar med bergarternas kalciumsilikat och bildar kalciumkarbonat och kiselsyra.