Vårtal och orosmoment

Igår kväll, på Valborgsmässoafton, höll Lars Bern ett vårtal i skånska Smedstorp. Solen sken och träden blommade, men någonstans bakom kröken (nej, inte DEN kröken) lurade svininfluensan.
”Hur skall vi kunna känna optimism med alla skrämmande nyheter som ständigt sköljer över oss och släcker det hopp och den livsglädje vi känner?”, undrade Lars Bern. Men hans tal var ett som andades tilltro och hopp. (Kanske inte så konstigt. 🙂 )
För larmen är ofta bara medias överdrivna sätt att locka fler läsare och tittare och därmed öka sin vinst. Eller som ärkeskurken Lex Luthor säger: ”Ju mer rädsla man kan skapa – ju större blir bytet”.
SvD var igår inne på samma tema. ”Någon tjänar alltid på vår oro”, skrev Inger Atterstam med anledning av influensalarmen.

[D]agens hotbilder (…) som lanseras av så många med skilda agendor: medicinska experterna som vill ha mer resurser och uppmärksamhet (en del mer alarmistiska än andra), läkemedelsföretag som Tamiflu-tillverkaren Roche, vaccinindustrin och faktiskt också myndigheter som WHO och EU:s nya smittskyddsinstitut ECDC som vill synas och visa handlingskraft. Inte sällan med hjälp av professionella pr-byråer.

Inför millenieskiftet tjänade en massa datakonsulter en snuskig massa pengar på något som inte blev mer än en nysning. Undrar hur många ansiktsmasker som såldes i Asien i samband med SARS-skräcken. Det är nog inte så dumt att vara masktillverkare i dessa tider. Å andra sidan visade det sig visst nyligen att svininfluensaviruset var så litet att det kunde passera rakt igenom maskerna. What a bummer.
Svenska Dagbladet sträckte sig dock inte så långt som till att fråga vem som tjänar på klimatlarmen. Och det är lite synd. För onekligen har många gjort sig en hacka på klimateriet. Hur många klimatkonsulter blir av med sina jobb om bubblan brister?
Men som sagt, även idag sken solen och The Climate Scam tog sitt premiärdopp för i år. Även om mänskligheten en dag går under kommer nog jorden att överleva. Kanske ersätts vi till och med av en ännu klokare art.
Jag önskar er alla en fortsatt god helg! Kom ihåg, etanolen gör bra mycket mer nytta i magen än i tanken. 🙂
The Climate Scam provar vattnet i Sibirien

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Nu längtar man till havet…
  Ulf

 2. Tege Tornvall

  Media påverkar, styr och även skapar nyheter utan att själva ta ansvar för dem. De kan bringa företag i konkurs och äktenskap att upplösas utan att ställas till svars för det.
  Minns gamle tidningskungen Randolph Hearst (skildrad av Orson Wells i mästerfilmen Citizen Kane), som sände en reporter till Kuba (tror jag det var) för att skildra ett krig. Men han rapporterade att han inget krig fann.
  – You provide the story, I’ll provide the war, sände Hearst tillbaka.
  Tege

 3. Tege #2
  Håller med dig helt och fullt.
  Media har tappat bort sin granskande roll. Nu är det bara läsare och inkomster som gäller.
  Kändisreportagen är inte så säljande längre. Pågående katastrofer i andra länder säljer inte heller bra.
  Nu är det våra egna katastrofer som säljer bäst. Och när de inte inträffar så måste man hitta på kommande katastrofer som kommer att drabba oss alla. Gärna med en underton om att de fattigare drabbas först. Därefter drabbas våra barnbarn…
  Usch!

 4. karlsson

  Som vanligt är det inte i ”gammel” media man hittar nytänkande, reflektioner och nyanser.  Är det en speciell svensk  åkomma, att inte reflektera över sina skriverier?
  Sju döda i Svininfluensan i stad på över 19 miljoner människor verkar inte som något att vara orolig för.
  Det är som CO2 hysterin. Ingen rim och reson.

 5. Gunnar Littmarck

  Det ser jävligt skönt ut maggie.
  Se till att fixa politikervärldens största pudel, så bygger jag nästa hus vid sydsvenska sandstränder.
  Ha de bra

 6. Funf komma zwei 

 7. JR

  Bra reflektioner, Maggie….Önskar att fler tänkte till lite mer.
  Men… torrbadade du?
  Besök Västkusten så slipper du sand mellan tårna.

 8. Björn

  Detta är ju ett intressant ämne. Vem har och vem tar ansvaret för vad som uttalas eller sägs i olika media? Man måste kunna skilja på information och dessinformation. Vem drar i bromsen när överdrifterna om farligheten i tillvaron skenar iväg? Om massmedia har tappat proportionerna, vem skall vi då lita på och vem skall korrigera orimligheterna? Har begreppet objektivitet inte längre en plats i den mediala världen?

 9. Jonas B

  Hej Maggie
  Kul att du tog upp den där artikeln i lördagens SvD. Jag hade faktiskt tänkt tipsa om den här på forumet, men du hann före. Den beskriver mekanismerna bakom panikspridningen jäkligt bra. Det var bara att byta ut WHO mot IPCC, läkemedelsindustrin mot Världsnaturfonden, medicinforskare mot klimatforskare osv.
  Det ironiska är att två sidor senare i samma nummer av SvD återfanns ännu en artikel med de vanliga klimatlarmen.

 10. JR: De mer avklädda badbilderna ville sambon behålla för sig själv. 😉

 11. Dotto

  Man stänger inte ned en stad på 22 miljoner pga snuva.
  Det hänger inte ihop.
  http://www.eluniversal.com.mx/notas/595192.html

 12. L

  Dotto, svenska nyhetssändningar sa ikväll att blott två av dödsfallen i Mexico hade med influensan att göra. Plus att svininfluensa inte hade något med svin att göra och att man borde byta namn på den….
  Vad ska man tro?

 13. Det där tog jag upp i förra tråden apropå ny alarmism på modet http://www.kallestrokirk.se/1%20maj09.htm

 14. Håkan B

  Herregud, har Ni tänkt på en sak? Det börjar ha gått en hel vecka nu och jag har iallafall ännu inte sett nån koppla ihop grishostan med CO2 eller global uppvärmning. Börjar dom tappa stinget på AGW-sidan?

 15. Gunnar Littmarck

  #10
  Vilken egoistisk sambo…   😉

 16. Labbibia

  Läste nyss på Text Tv att SSAB har sålt utsläppsrätter som de fått gratis för 240 miljoner.
  Lysande affärer! Men i slutändan är det alltid någon som måste betala kalaset. Den vanlige konsumenten förstås?

 17. Peter

  Hmm.. anar en viss exhibitionistisk sida hos bloginnehavaren.. 😉

 18. Peter: Det förnekar jag å det bestämdaste. Likaså månlandningen. 😉

 19. GunnarE

  Alarmen kan användas för att styra människor men , inte minst som en ridå att dölja andra händelser i den politiska beslutsprocessen.

 20. JR

  Maggie#10
  Jag avsåg inte din brist på tyg vilket inte var så sensationellt, men jag såg helt enkelt inget vatten att bada i.
  Efter som jag nu ser att du har kamouflagefärgad bikini så kunde väl sambon ta en bild med skogen som bakgrund då hade vi ju endast sett valda delar av Maggie. Men det är klart, det liknar ju då lite grand Michael Manns berömda  hockey-klubba där vissa kurvor helt enkelt plockats bort.
  Censur skall vi väl inte ha på Maggies Blogg? 🙂

 21. Svenskar kör med mycket prat och lite verkstad i detta ämne 😀 😀

 22. Gunnar Littmarck

  Kläder är censur…..

 23. Andreas

  Börjar tro att Maggie inte är ärlig om sin ålder, kan ju på sin höjd inte vara äldre än 25 om man får tro bildbevisen^^

 24. UnoK

  Ett Rättvist Klimat kräver rättvisare fruar!