Värt att läsa

Titicacasjön, Sydamerikas största sjö som ligger mellan Bolivia och Peru, sägs vara på väg att torka ut på grund av den globala uppvärmningen (what else!). Vattenståndet i Titicaca har fallit med 81 cm sedan april. Tala om att ha korta tidsperspektiv.
Ban Ki-Moon överväger att kalla in till ett nytt klimattoppmöte redan sex månader efter Köpenhamn. Detta förutsätter dock att den amerikanska senaten får tummen ur och tar beslut i klimatfrågan. Fast om jag känner FN-nissarna väl så tackar de väl aldrig nej till ännu en gratiskonferens.
Klimatmagasinet Effekt bjuder in till ett seminarium om s.k. urban odling. ”Hur får vi mat i Stockholm när oljan sinar och vi inte längre kan importera alla livsmedel vi behöver?”, är frågan som David Jonstad ställer. Och svaret är: odla din egen svamp, i källaren, inte mellan tårna. Eller något i den stilen. (Notera för övrigt de två föreläsarnas efternamn. 🙂 )
Anthony Watts berättar om att issmältningen i Antarktis kompenseras av att en ny kolsänka uppstått. Mängder av phytoplankton blommar tydligen i området kring Antarktiska halvön. ”Reporting this week in the journal Global Change Biology, scientists from British Antarctic Survey (BAS) estimate that this new natural ’sink’ is taking an estimated 3.5 million tonnes* of carbon from the ocean and atmosphere each year.”
Och så förstås, årets nyhet: det finns vatten på månen!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  God Middag Maggie! 🙂
  Hoppas du mår bättre idag?
  David Jonstad har som vanligt ingen koll.
  Har han aldrig varit utanför ”tullarna”?
  Sverige är ett av Europas till ytan största länder, med en befolkning på endast ca 9 miljoner  invånare.
  Vi har all den mark vi behöver för att kunna odla den mat som behövs för att försörja befolkningens behov.
  Utan att bryta upp gatorna i våra förhållandevis små städer.
  David Jonstad är en dysterkvist, en domedagsprofet! 

 2. arga gubben

  Globala uppvärmningen är inte fullständigt global utan mera intermittent. I östersjön ligger havsnivån 20-30 cm under medelvattenståndet. Alltså, ett klart fall av uppvämningens konsekvenser. Östersjön håller på att dunsta (koka?) bort! Västkusten, å andra sidan, är motsvarande nivåer över medelvattenståndet.  Ingen global uppvärmning där!
  Fast vänta nu??  Är det inte tvärt om? Global uppvärmn.= höjda vattennivåer. A lltså ingen global uppv.  i Östersjön?? Eller??
  F-n, nu får jag yrsel. Att det ska vara så komplicerat

 3. L

  Arga gubben, i Stockholms skärgård saknas en halvmeter vatten…

 4. JR

  Hej Maggie!
  Komihåg, inget rödvin, ingen ost så kommer du att må bra resten av dagen. Bara ett litet tips alltså.
  Vatten på månen? Vadå? Då är väl alla problem lösta. Kallt är det ju också så då kan väl AGW-proffsen flytta dit så kan de hålla så många Köpenhamnsmöten som de vill, eller åka skridskor. Vad vet jag vad de är ute efter? 
  Fast vad tråkigt det hade blivit. Ingen att tjöta med, inget att protestera mot och ingen Maggie-blogg att börja dagen med.
  Det är nog rätt bra som det är!  😀
  Ser fram mot din nya film från Bryssel.
  JR

 5. Labbibia

  L
  Jäpp, jag brukar ju påpeka det då och då. Och blir genast attackerad av folk från UI eller liknande, och kallad  ”inte riktigt klok”. Det kan jag leva med. All vettig forskning bör ju verifieras med empiriska fakta, men det gäller ju tydligen inte AGW…….?

 6. Steve

  ”Bevisen mot IPCC hopar sig” säger Lars Bern (Newsmill 14/11).  En verkligt väsentlig text — en ’års-översikt’ där man också får veta hur media m.fl. reagerade.  Tolle lege — ta och läs!
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/14/bevisen-mot-ipcc-hopar-sig

 7. Steve

  Titicaca-sjön värms bort?  Ånej, gröngölingar!  Tillåt mig än en gång påpeka att RSS’ världskarta över temperaturförändringar visar att ett stort område från Ecuador till Buenos Aires och vidare söderut har blivit kallare sedan satellitmätningarna började år 1979! 
  .    Titicaca på 3800 möh är ofärgat på kartan för TLT, ”Temp lägre troposfären” (allt över 3000 möh blir vitt) — men se på nästa karta, TMT, ”Temp mellersta troposfären” — exakt området kring Titicaca är blått och kallt där !
  http://www.remss.com/msu/msu_data_description.html

 8. arga gubben

  L { den 15 november, 2009 kl 11:46 }
  Arga gubben, i Stockholms skärgård saknas en halvmeter vatten…
  Precis, se där,  bortkokat!

 9. Tege Tornvall

  Som leksing bor jag vid Siljan, som bevattnas av Österdalälven med tillflöde från fjällen. Dess nivå varierar med ca 1,5 meter över året med lägst före snö- och issmältningen. Är inte månne jättesjön Titicacas lägre nivå åtminstone delvis ett liknande fenomen? Den ligger ju på 3.810 m höjd i Anderna, och södra halvklotet har nu vår.
  Talet om ”kolsänkor” tycks utgå från tron att CO2 och kol är farliga gifter i stället för växtlighetens näring och grundstenar för liv.

 10. Jan

  #1 Labbibia
  Visst kan det tyckas lite gulligt  att Jonstads vill övertyga andra om att hans visioner om utsläppsminskningar handlar om att odla upp balkonger och innergårdar innanför tullarna. I verkligheten skulle hans visioner innebära något helt annat för majoriteten av Sveriges befolkning. Och den verkligheten är något helt annat än kaffelattefikande i Vasastan och pysslande med tomatplantor på balkongen medan man filosoferar över ett ”klimatsmart” Sverige.

 11. Labbibia

  Jan # 10
  Så sant. Man undrar ju, var får dom allt ifrån?

 12. Håkan Bergman

  Grabbar ni ska vara glada att vattennivån variear i Östersjön, när högtrycken pressar ut vatten så är det saltfattigt ytvatten som flödar ut med ytströmmarna i Öresund och Bälten, när det sen vänder så kommer salt friskt vatten från Västerhavet in genom bottenströmmarna, och det är mums för Östersjön.

 13. L

  Håkan B, nu har det mer varit nordliga vindar som pressat vattnet söderut, och det händer varje höst. Inga klimatförändringar i sikte.

 14. Håkan Bergman

  L #13
  Ser lågt ut hela vägen på svenska sidan åtminstone.
  http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=7814&l=sv

 15. Peter Stilbs

  Vaerkar som de som yrar om Titicaca-sjön fått inspiration från senaste(?) Bond-filmen (Quantum of Solace) – där  massa skumma skengröna figurer jobbar bl.a. i Bolivia med att lägga under sig kontrollen av vattentillgångar ?
  Och Jonstad’s gäng – med bilden av det gröna Sergel’s torgområdet – visst – saker växer MYCKET bättre i denna koldioxidrika miljö … 

 16. Labbibia

  Håkan B # 14
  I snart 20 år har jag bott mindre än 150 m från havet. Det finns stora säsongsmässiga variationer, men under denna tid har det varit uppenbart att landet stiger fortare än havet. Eftersom landhöjningen är ca 3,8 mm/år, så finns det ingen alarmerande havsnivåhöjning. Ca 1,7 mm per år är en siffra som nämns, och det kan säkert vara rimligt. Några accellererande nivåer syns inte till i den verkliga världen.

 17. Kristian Grönqvist

  Arga gubben.
  Antingen är Du en skämtsam gubbe, eller så är Du obotligt korkad. Jag är född på Åland, och så här har Östersjön betett sig hela tiden.
  Att dra kul växlar på detta är bara infantilt.
  Att däremot hela Östersjön har förändrats till sin växtlighet och artrikedom å det grövsta, kan jag personligen vittna om under de senaste femtio-sextio åren, vilket med största sannolikhet har med mänsklig närvaro att göra…

 18. S. Andersson

  Kristian Grönqvist: Hur har det förändrats? I södra Östersjön, längs Skånes kuster, har det väl möjligen blivit lite ”geggigare” men jag antar att det skylls övergödning mer än eventuella temperaturökningar. Däremot tycker vi oss ha märkt en comeback för vanlig hederlig blåstång som var vanlig i Öresund när jag var liten påg. Det trodde jag var ett gott tecken?

 19. Kristian Grönqvist,
  Jag har fortfarande inte uppfattat vad ditt budskap här skulle vara. Du smågnabbar lite om vissa detaljer, men följer sällan upp vad du har att invända med. Däremellan kommer ibland riktiga magplask, men någon hållning du verkar vilja stå för ser jag då inte.
  Vad är det du vill ha sagt?

 20. arga gubben

  Kristian Grönqvist sa : Arga gubben.
  Antingen är Du en skämtsam gubbe, eller så är Du obotligt korkad.

  Jag kan intyga att jag är bådadera. Men jag förstår inte vad du syftar på.