Varmare trots att det verkar tvärtom

Världen värms upp snabbare än än vi trott, skriver brittiska Met Office i en nypublicerad rapport, och 2010 kan mycket väl bli det varmaste året någonsin.
guardian1
guardian2
Bara ett par stycken längre ner får vi reda på att rapporten är av stort värde eftersom uppvärmningstakten 2000-2009 är lägre än den +0,16 grader C trend som uppmätts sedan 1970, något som forskare gärna velat kunna förklara. Inklusive de nya vattentemperaturmätningarna, som justerats uppåt för att spegla övergången från fartygsmätningar till bojmätningar, är uppvärmningstrenden för de senaste 10 åren (bara) 0,08-0,16 grader C. Alltså värms världen upp långsammare än väntat, men ändå snabbare än vi trott. Intressant, eller hur?
I en artikel från BBC som publicerades samma dag som artikeln i The Guardian kan vi läsa bl.a. följande:

Climate sceptics say that until now, warming has plateaued over the last decade. The Met Office agrees that the rate of warming has slowed – but it maintains that is due to natural variability, not because man-made warming has stopped.

They think factors in the slower warming may have been – a natural downturn in solar radiation; a small reduction in water vapour in the stratosphere; a possible increase in aerosol emissions from Asia; and the fact that strong warming in the Arctic is poorly represented in the way data is collected.

Dr Pope says the slowdown in temperature rise is consistent with projections from climate models. She also says she expects warming to increase in the next few years.

”The long-term warming trend is 0.16C,” she says. ”In the last 10 years the rate decreased to between 0.05 and 0.13.

”There are a number of things that are affecting short-term temperatures. A lot of the heat could be distributed to the deep oceans and we don’t know what’s going on there.” [mina fetningar]

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Klimatmötret i Cancún är nu närmare än någonsin enligt forskarna…

 2. hahn

  Tyvärr vågar man väl inte hoppas på lite uppvärmning. Det hade varit trevligt.

 3. Thomas

  Ja, det är i alla fall varmare än alla som påstått att den globala uppvärmningen avstannat och det blivit kallare trott 🙂

 4. Thomas: Helt rätt, det är inget som avstannat, men frågan är ändå varför det saktat ned och om detta är permanent eller om uppvärmningstakten snart skjuter i höjden igen.

 5. Bo E

  Thomas….
  Ingen nämnd här, men heller ingen glömd….  Betänk att med en negativ 1:a derivata för temperaturutvecklingen på klotet, så kan det ju inte vara så helt kul att ha gått ”all-in” på skenande temperaturökningar och tipping-points   –   eller hur?

 6. Thomas

  maggie, tittar du på 1900-talets kurva ser du att den inte heller varit spikrak. Kanske har den låga solaktiviteten bidragit till att sakta ned uppvärmningen, kanske släpper Kina ut mer kylande svavel än deras officiella statistik antyder

 7. Lennart Paulson

  Thomas #6
  Du kan alltså inte för en sekund tro att något beror på naturliga variationer. Nu måste du tro att Kina släpper ut mer svavel än vi trott ? Du är faktiskt otrolig .

 8. Bäckström

  Nu när El ninon släppt sitt grepp och ersatts av en stark La Nina förväntar jag mig att den globala temperaturen under 2011 kommer dyka till 2008 års nivåer, den stora frågan är hur 2012-2013 kommer te sig? Kommer avkylningen att fortsätta? Eller får vi se ett skutt uppåt, (likt åren efter super El-Ninon 1998) för att landa på en ny högre platå likt 2000-2001?
   
  /Bäckström

 9. Ja, men visst .. sjunker temperaturen är det natural variability, ökar den är det CO2, det vet väl alla i den här branschen 🙂
  Lustigt nog är naturliga variationer alltid kylande, och bara när dom behövs. När temperaturen steg i slutet på förra århundradet, och även innanutplaningen blev tydlig (och man kunde skylla på 1998 års El Niño) lät det helt annorlunda. Då kunde man inte tänka sig andra förklaringar än CO2, och man hade minsann undersökt allt. 
  Bara att läsa dumfraser som ”The long-term warming trend is 0.16C,” är ju hysteriskt …  

 10. Thomas

  Lennart #7, jag gav två tänkbara förklaringar, en naturlig och en antropogen. Du blundar för ena halvan och kallar mig sen ”otrolig” baserad på hur du själv vantolkar vad jag skriver.

 11. Labbibia

  Hmmmm…….
  Skulle du köpa en begagnad bil av Jim Hansen?
  Eller John Hirst, högsta hönset på MetOffice?
  Nej, inte jag heller.

 12. Bäckström

  Jonas #9
  ”Ja, men visst .. sjunker temperaturen är det natural variability, ökar den är det CO2, det vet väl alla i den här branschen”
  Huvudet på spiken!
  Det är det här resonemanget som degraderar klimatvetenskapen till idéologi. Varför detta kompakta ointresse av att forska om  naturliga klimatvariationer? Hur ska man kunna skilja ut antropogen påverkan när man inte har någon vidare koll på vilka mekanismer som styr klimatförändringar som sker på naturlig väg?
  /Bäckström

 13. KristianA

  #9
  ”Bara att läsa dumfraser som ”The long-term warming trend is 0.16C,” är ju hysteriskt …  ”
  Vad är felmarginalen? +- 0,2 grader? Oops, det kan var en sjunkande temp!
  Tänkte inte på det , Hej då!
  El Nino lyfter ”globala medeltempen” med 1 grad,  och El Nina sänker den med lika mycket på ett år. 0,16 gr. Duh!

 14. Lena Krantz

  Med en dåres envishet hävda jag att man inte kan göra bra empiriska studier under en fas då klimatet ändå skulle ha blivit varmare, dvs när AMO är i en positiv fas.
  Nu är det inte så längre så det är först nu under de kommande 5-10 åren som vi kan försöka få något slags mått på vad CO2 egentligen har medfört vad gäller stigande globala temperaturer.
  Själv är jag övertygad om att temperaturen kommer att sjunka till ungefär samma nivå som  1950-1970 (grovt räknat).

 15. Huva! Vad betyder AMO, Lena?

 16. ThomasJ

  Bob Tisdale skriver om MetOff’s ’nyheter’ hos WUWT här:
  http://wattsupwiththat.com/2010/11/26/does-hadley-centre-sea-surface-temperature-data-hadsst2-underestimate-recent-warming/
  Mvh/TJ

 17. Bäckström

   
  Lena Krantz #14
   
  Menar du att AMO skiftat fas?
  Det ser inte ut så om man kikar här:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amo_timeseries_1856-present.svg
   
   
  /Bäckström

 18. Stickan

  Titta här istället:
  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2010/10/sclprimeamointerannual.png
   

 19. Lena Krantz

  Kalle #15
  Atlantic Multidecadal Oscillation
  😀

 20. Göran Lysén

  ”Det är alltid värre än jag trodde” – trots att jag ansträngde mig i den ultima svanesången. Tänk att jag är så otillräcklig i mitt katastroftänkande! Finns det någon kurs (WWF, Greepeace, Naturvårdsverket eller SMHI, motsvarande) jag kan gå för att lära mig att inte missa allt av det bara allra värsta (de riktigt göttiga och sköna katastroferna, alltså)?

 21. Lena Krantz

  Bäckström #17
  Nu hittar jag inte nåt om det men det var lite liv luckan i somras och t o m Bojsan skrev om att den nu har vänt.

 22. Väder är väder, klimat är klimat. Aldrig mötas de tu. Framför allt inte som den andra är en skrivbordsprodukt. Det LUTAR* åt att man ska börja tvivla på vilka temperaturmätningar som än presenteras från och med nu.
   
  *Klimat betyder lutning, backe på grekiska.

 23. Tillägg till mitt förra inlägg: De mätningar som visar från dag till dag kan man nog lita på men att sammanställa dom för en hel planet och över en längre tidsperiod anser jag vara att gå till överdrift, det anglosaxiska talare kallar overkill. Det räcker med enskilda geografiska platser. En gemensam temperatur för hela klotet passar bättre som en jämförelse med andra planeter.

 24. Bäckström

  Lena Krantz #21
  Ok. Om det nu är så att också AMO övergått i negativ, (kylande fas), så kommer det bli knepigt för klimatmodellerna de närmaste åren 😉
   
  PDO, AMO, NAO i negativ fas + La Nina år…
  brrrr…
   
  /Bäckström
   

 25. Slabadang

  Lena!
  Det klimatistiska fikonspråket år roligt. ”Värre än vi trott” ”Mer än beräknat” ”Ännu snabbare än förvänat” egendomligt med tanke på att de först säger att de inte gör prognoser utan scenarier.
  Sen så undrar man stilla vilka”förväntningar” ”beräkningar” och vilken tro de syftar till med påståendena.För det måste ju innebära att det finns rognoser i alla fall och då vore det väl inte mer än rätt att dessa publicerades och sammanställdes så vi vet vilka förväntningar beräkningar och tro som existerar.
  Men det är klart om de redaovisade i förskott istället som nu i efterskott så tappar de ju friheten att anpassa vetenskapen efter senaste aktuella väderläge. Ett privilegium få dicipliner lyckats sno åt sig. 🙂

 26. Slabadang

  Fan va jobbigt för MET office!
  Nu får koldioxiden konkurrens igen som orsak den lite lägre isutbredningen på nordpolen.Underjordiska vulkaner va faaan kan inte planeten sluta strula till det för klimathotsprofeterna.vatenångan och värmen beter sig inte efter klimatmodellerna och inte molnen heller… kan ingen ringa planeten och säga åt den att lyda order??
  http://afp.google.com/article/ALeqM5gRI87Fyr-TpE6OBYfAcYxFKSXRJg

 27. Kanske människoskapad global uppvärmning inte kan sluta, eftersom den inte har börjat än?
  Stark uppvärmning i Arktis är då inte dåligt representerad i GISS’ version av globala medeltemperaturer, för de extra- och interpolerar ju stationsdata till områden där inga data finns. Vilket framför allt drabbar Arktis. Uppvärmning vid en väderstation i Arktis blir till uppvärmning i en stor region för dem.
  Annars finns det ju tillförlitliga data som visar att Arktis inte har blivit varmare det senaste årtiondet och att det är lika varmt som omkring 1940. Visst har Arktis värmts snabbare än resten av världen sedan 60-talet. Men är det något att oroa sig över när Arktis inte är signifikant varmare än för 70 år sedan?
  Om uppvärmningstrenden de senaste tio åren är 0,08-0,12 grader, så är det ju definitvt mer än vad många, inklusive Phil Jones, har trott tidigare. Då trodde vi ju att felmarginalen inkluderar noll och negativa värden. Fast går det verkligen att mäta trenden med en noggrannhet på 0,04 grader/årionde för en så kort period som 10 år?
  Är det inte märkligt att vad som helst är konsistent med klimatmodeller? Det i sig är ju ett bevis för att det inte alls handlar om vetenskap.

 28. Gunbo

  Lena K #21,
  Här är ännu ett index för AMO som sträcker sig fram till sept. 09. Kurvan är på väg neråt en aning. Men du kanske tänker på NAO som bytte från positiv fas till negativ i december i fjol.
  http://digitaldiatribes.files.wordpress.com/2009/09/amoraw200908.png

 29. Slabadang

  Lars Kamel!
  Jag har sedan länge förundrat mig över att de främsta bevis på global uppvärmning har en så stark koppling tillk områden där det inte bor en käft och mätinstrument lika vanliga som en snöboll i Sahara. 🙂
  Med en historik där utrymmet för gissningar och tolkningar är gigantiskt vilket är det utrymme som krävs för att få plats för den gigantiska luftpastejen.

 30. Slabadang

  Hit med en fysiker!
  Hur mycket värme energi krävs för att värma det arktiska havet 1C?
  Jag är lite lat och hoppas att någon kan göra en överslagsberäkning hur många joule det krävs för att värma en liter vatten är väl inget som ens klimatvetarna bråkar om? Vilket energiinnehåll kan ett utbrott ha? Hur lång tid kan energin ligga kvar?

 31. Mika N

  Mysig bild. Den föreställer tydligen Arktis, men jag trodde först att det var från Södertälje-kanal i dag lördag, november 2010. Svårt att se skillnaden numera.

 32. Inge

  Jag vill haka på Lars Kamél och ta upp mailet i Climate Gate där man erkände att det var en ”travesty” att det inte varit någon uppvärmning de senaste tio åren. Man har alltså lyckats fixa det nu och den stigande tendensen återgått till det normala, d.v.s. mer än man trott!

 33. Lena Krantz

  Gunbo #28
  Jag kan ha blandat ihop det får jag erkänna. Men i så fall får man ”bara” flytta fram mitt resonemang eftersom jag tänker som så att vi inte kan jämföra utan verkliga data och de har vi inte förrän även AMO är i en negativ fas.
  Här är en länk och lägg märke till hur fint kurvorna passar med den du hade om AMO.
  http://www.dmi.dk/dmi/index/klima/klimaet_indtil_nu/temperaturen_i_groenland.htm
  Vad man än vill påstå så känns det svårt att påstå att Grönland har påverkats av CO2 när kurvorna passar så himla käckt ihop.
  Eller hur?
  Därmed inte sagt att CO2 kan ha betydelse men olika naturfenomen (som AMO) verkar påverka väldigt mycket.
  Men jag måste erkänna att det ser ut som om vi nu är ungefär på 1943 års nivå vilket innebär att det är minst fem år kvar innan något signifikativt är att vänta vad gäller temperaturerna på norra delen av norra halvklotet på grund av AMO.

 34. Lena Krantz

  Bäckström
  Nåja, vi kanske får nöja oss med NAO i negativ fas och en liten festlig La Niná men det kanske räcker så?
  😎

 35. Bertel

  Lena Krantz # 33
  Om man vågar sig på en gissning så har vi en kall och dyyyyr(tänker på elräckningen) vinter framför oss???
  Ot.Ang att våga, så kommer här en tankevärd sanning, sagt av mumipappan.Det är lätt att vara modig om man är orädd.

 36. Bäckström

  Gunbo #28
  Jo nog är fortfarande i positiv fas, men det verkar som vi nått peaken, eller hur? Hur som helst lär det bli kallare ett par år framåt för oss i norra Europa. 
  Hursom helst kommer ju alla fasvändningar i  havsströmmarna betyda att den globala temperaturen viker nedåt de närmsta åren. Om inte är jag villig att omvärdera min ståndpunkt om hur mycket co2 påverkar på den globala temperaturen.
   
  /Bäckström

 37. Bäckström

  Fan va risigt man skriver efter en flaska rötjut?
  /Bäckström

 38. Pehr Björnbom

   
  Här kommer några personliga synpunkter på Metoffice uttalande:
  http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/2010/pr20101126b.html
   
  As well as a clear increase in air temperature observed above both the land and sea, we see observations which are all consistent with increasing greenhouse gases.”
   
  Jag anser att det är olämpligt att de använder uttrycket ”consistent with increasing greenhouse gases” eftersom det inte är känt om klimatkänsligheten är hög eller låg. Om klimatkänsligheten är låg, som exempelvis Spencer och Lindzen förespråkar, så det fel att använda detta uttryck. I så fall beror ju temperaturhöjningen huvudsakligen på naturliga variationer.
   
  These changes include:
  Increases in water temperature at the sea surface down a depth of hundreds of metres.
   
  Detta är en naturlig följd av att temperaturerna i de övre hundra metrarna av oceanen och i atmosfären är starkt korrelerade på grund av att de har ett stort värmeutbyte. Detta säger alltså ingenting om temperaturökningen är på grund av växthusgasernas inverkan eller på grund av naturliga variationer.
   
  An increase in humidity as a warmer atmosphere holds more moisture.
   
  Detta är en effekt av ökad temperatur enligt grundläggande fysikaliska lagar för vattenhalten i atmosfären och säger återigen ingenting om orsaken till uppvärmningen. Klimatmodellerna beräknar visserligen en ökad uppvärmning på grund av ökad vattenhalt men detta kan enligt experter på klimatmodeller vara en effekt av felaktigheter i modellerna.
   
  Increases in sea level as warmer waters expand and land-ice melts.
   
  Detta är en naturlig effekt enligt grundläggande fysikaliska lagar av en ökad temperatur och säger därför ingenting om vad som orsakat uppvärmningen, om det är växthusgaser eller naturliga variationer.
   
  Shrinking of Arctic sea-ice, glaciers and Northern Hemisphere spring snow cover.
   
  Detta kan också vara en naturlig effekt av ökad temperatur (men hur glaciärer och snötäcke varierar kan också bero på andra saker, speciellt ökad eller minskad nederbörd). Återigen säger detta ingenting om uppvärmningen beror på växthusgaser eller naturliga orsaker.
   
  För att komma fram till hur det verkligen förhåller sig vore det bra om man kan bestämma klimatkänsligheten. Det finns ingen allmänt vedertagen uppfattning om denna är hög eller låg. Majoritetsåsikten bland klimatforskare verkar vara att den är medelhög till hög och att växthusgaserna inverkan dominerar, medan en minoritetsåsikt, som verkar bli starkare under senare år, är att den är låg och att naturliga variationer dominerar.
   

 39. Lena Krantz

  Bertel #34
  En kille på mitt jobb har faktiskt lyckas låsa sitt fasta pris till en mycket bra nivå, mycket pga att jag pratade om den kommande kalla vintern.
  Det känns ju lite fint på nåt vis
  😛

 40. Lena Krantz

  Bäckström #35
  Här skrev du något mycket viktigt (trots en flaska rödtjut, eller just därför) för OM temperaturkurvan på norra delen av norra halvklotet INTE skulle följa AMO-kurvan på det vis som den har gjort tidigare så skulle det faktiskt betyda något.
  😯

 41. Bertel

  Len Krantz # 38
  Påminn mig om detta nästa sensommar.  🙂
  Ps. Kollade elmätaren och den tickar för glatta livet och inte är det jag som skrattar hela vägen till banken.Ds

 42. Lena Krantz

  Bertel #40
  Prååååmis!
  💡

 43. Bäckström

  Kan man rösta på Pehr Björnbom for president? 🙂
  Han faller ju aldrig ur ramarna och reagerar emotionellt som vissa av oss andra 😉
  Tvärs om, alltid saklig och korrekt.
   
  Go Pehr Go!
  /Bäckström
   
   

 44. Gunbo

  Lena och Bäckström,
  Ja de grönländska temperaturkurvorna följer AMO väldigt väl. En liten uppåtgående trend kan märkas men den är inte markant. 
  Vi kommer säkert att få svalare framöver. När NAO växlar till positiv fas får vi förmodligen något mildare vintrar men generellt tror också jag att vi får räkna med en svalare period på flera decennier. Om så inte händer får vi nog fundera på orsaken.

 45. Lena Krantz

  Gunbo #43
  Jag kan bara fullständigt instämma i det du skriver.
  Du och jag verkar förresten vara överens överaskande många gånger men jag tror inte att du är en rabiat person (om du förstår hur jag menar) och det är inte jag heller.
  Eller med andra ord, man måste försöka se verkligheten som den faktiskt ser ut.

 46. Gunbo

  Lena,
  ”Eller med andra ord, man måste försöka se verkligheten som den faktiskt ser ut.”
  Håller helt och fullt med dig! Det jag bekymrar mig över är att så många ser verkligheten genom ideologiska och politiska filter, eller låter önsketänkande eller rädslor förvränga bilden av verkligheten.

 47. Gunbo, jag håller helt med. Du behöver se verkligheten som den verkligen ser ut.
  Däremot är jag tämligen övertygad om att du är totalt oförmögen att avgöra varför andra har andra uppfattningar än dem du har fått för dig …
  Trots att du säger både att du är psykolog, och ’förstår nästan exakt hur andra människor tänker.. ’
  🙂

 48. Gunbo, jag skrattar fortfarande vid tanken på att du flera ggr länkade ett amerikankst idiotprogram om bla enhörningskött på konserv och vampyrbett på halsen för att visa hur lättledda dumma amerikanser skulle vara. Du menade att detta bevisade att de går på vad som helst.
   Och det var vad du gjorde, trodde blint på ett amerikanskt smutskstningsprogram som använde enhörningar och vampyrer för att visa att ’dom andra’ var dom dumma …
  Snacka om självmål Gunbo …
  Helt hysteriskt faktiskt, och här skriver du om folk av vilka du  menar ”så många ser verkligheten genom ideologiska och politiska filter, eller låter önsketänkande eller rädslor förvränga bilden av verkligheten
  Det är ju obetalbart nästan … Jag hoppas du blir kvar här på sidan länge!
  Ochg jag menar verkligen detta! (Samma sak gäller fö Thomas)
  🙂

 49. GUD  har  en  mysig   STRAFFANDE- humor  så  fort  avgudadyrkare  samlas  för  att  råda  över  Jordens  helt  normala  klimat  variationer  utan  mänsklig  påverkan.
  NU  ÄR  TILL  OCH  MED  VINTER  I  ENGLAND.  Konstigt  att  behöva  länka  till  SR  DET  ÄR   NÅGOT  NYTT#L#
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4207780
   
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=wasington++mycket++sn%C3%B6++obama++flyga++hem++k%C3%B6penhamn&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
   
  Kom  ihåg  att  Obama  fick  flyga  hem  till  Washington  tidigare  när  snörekordet  från   1932.  sprängdes.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6320612.ab
  Snörekord i Washington Hela 40 centimeter – vilket var mer än det tidigare rekordet från 1932.När Barack Obama återvände efter ( TOTAL  FIASKO  BILDANDET  AV  EN  ODEMOKRATISK   VÄRLDSREGERING) klimatkonferensen i Köpenhamn????.
  http://blog.moderna-myter.se/2008/02/det-var-varmare-fr-1000-r-sedan.html
  http://www.global-warming-and-the-climate.com/index.htm
   
  http://green-agenda.com/
  ”The common enemy of humanity is man.
  In searching for a new enemy to unite us, we came up 
  with the idea that pollution, the threat of global warming, 
  water shortages, famine and the like would fit the bill. All these
  dangers are caused by human intervention, and it is only through
  changed attitudes and behavior that they can be overcome.
  The real enemy then, is humanity itself.”
  – Club of Rome, 
  premier environmental think-tank,
  consultants to the United Nations
   
   

 50. Gunbo

  Jonas,
  ”Och det var vad du gjorde, trodde blint på ett amerikanskt smutskstningsprogram som använde enhörningar och vampyrer för att visa att ‘dom andra’ var dom dumma …”
  Det enda jag trodde på var vad t ex Glenn Beck med flera höger-representanter sade! Det har jag förklarat redan i flera kommentarer så kom inte och vräng till det nu!  

 51. Gunbo,
   Du ville verkligen tro på vad Rachel M la fram, även om det behövdes enhörningskonserver och vampyrbett för att göra hennes poäng. Och du har fortfarande ingen aning om vad Obamas besök i Indien kostande. Du ville bara så innerligt tro att Beck mfl hade fel om det. Inte ens när du inte ens fick någon annan siffra i programmet väckte det din misstänksamhet. Du bara ville, och ville så innerligt, att Glen Beck skulle ha fel att allt annat omdöme for all världens väg.
  Nu skall du inte må dåligt pga det. Massor av svenskar vill tro precis samma sak om Fox, och går på samma sorts billiga idiotpropaganda. Men du tog upp just denna idiotpropaganda och ville göra poängen att det är någon annan som ägnar sig åt idiotpropaganda.
  Och det är det jag häcklar dig för! Att du gick på detta, upprepade ggr, just när du ville göra poängen att andra går på vad som helst, bara det sägs i TV!
  Som jag sa: Du är inte ensam, men att ni är många betyder inte att ni har en  poäng!

 52. pekke

  Man får ju hoppas att alarmisterna inte vill ha tillbaks det som hände förr när året blev kallare än normalt( vad nu normalt är) !
   
  http://web.comhem.se/chby/sidensjo/texter/nodar.htm
   
  Hur kallt är bra enligt AGW-rörelsen ?
  Bara frågar eftersom större delen av brödsäd odlas på den norra hemisfären !

 53. Gunbo

  Jonas,
  Vad jag vill eller inte vill tro har du inte en susning om! Du tror så mycket och vet så litet.
  Vi har diskuterat det här programmet tidigare så det finns inget mer att säga. Du får gärna fortsätta häckla mig, som jag sagt tidigare biter det inte. Jag lägger ner den här diskussionen.

 54. Gunbo .. jag läste vad du påstod. Om du har ändrat dig får du förstås lägga fram det. Men du ville då ha det till att Rachel M visade hur republikaner gick på vad som helst, och du återgav detta flera ggr.
  Alltså där du själv gick på värsta dum-propagandan från (amerikanskt) liberalt håll, om enhörningskött på burk och vampyrbett … som skulle belägga vad dom önsketänkte om.
  Vad jag vet har du inte en susning om. Normalt vet du knappt vad du själv menade när du kastade upp några av dina många fördomar … Men gör inte det till mitt ansvar!
  🙂

 55. Lena Krantz

  Gunbo #45
  Igen skriver du i princip det som jag själv tänker dvs:
  ”Det jag bekymrar mig över är att så många ser verkligheten genom ideologiska och politiska filter, eller låter önsketänkande eller rädslor förvränga bilden av verkligheten.”
  SVT står nästan som synonymt med dessa rader men jag inser ändå att det kan gälla många och på olika sidor om skranket s a s.
  Jag tror att en del är stjärnögt naiva och har en tanke om att ”rädda jorden” som är både en stor tanke och ingenting jag vill göra narr av på något vis. Men man måste ta fram allt och lägga fram även problemen för att ha en möjlighet att både se dem och göra något åt dem.
  De stjärnögda tenderar att inte vilja se och det gör mig bekymrad.
  Nåja, nu skall jag sova
  Natti alla ännu vakna

 56. Gunbo

  Lena,
  Kloka ord från en klok människa!
  God natt!

 57. Slabadang

  Metoffice föreslår licens på termometrar.
  För att förhindra att quicksilver och andra giftiga ersättningsmedel kommer ut i naturen så föreslår Metoffice att alla privatägda termometrar skall förbjudas och att det skall krävas licens för att stävja missbuk av temperaturer.
  ”Det är både mijövänligt och resurssparande” hävdar Hirst.Han hävdar att Met i stället kommer serva engelsmännen med korrekta temperaturer via internet istället och ingen utom Met har rätten att uttala sig om utomhustemperaturer.
  Vidare så har de elektroniska tempmeterna visat sig vara väldigt opålitliga enligt Hirst.
  Med sig har Hirst en Thailändsk kopia som avskräckande exempel .När han slår på mätaren så slår den upp mot rött direkt och fortsätter med en tilltagande otäck larmsignal allt längre upp på det röda fältet.
  En Journalist frågar Hirst om han läst vad som står med finstil längst ner på displayen. Hirst ser frågande ut och tar på sig läsglasögonen ”Toy mode/vake up buzzer” läser han nu långsamt och över det röda fältet står Met office/UAH Temp.
  Journalisten påpekar att det inte är en tempmätare utan en väckarklocka Hirst har i handen där du kan välja ”klimatalarm” som ett av ringsignals alternativen och den slutar inte ringa förräns du drar ur batteriet eller sladden.