Vardagen i Europa – vad är allmänhetens främsta oro?

EU3

(Klicka för större bild)

Per vidarebefordrade ett lästips, som närmast kom från Lars Bern – en opinionsundersökning i olika EU-länder (och ca 7 ”prospect-länder” 😉 som Serbien och Island ) om syn på vardagliga frågor av olika slag. Rapporten är på ca 40 sidor, och kan fritt nedladdas i PDF-form via denna länk.

Det är mycket intressant läsning, som ger perspektiv. Cirka 1000 personer har intervjuats i varje land, vilket tydligen anses som en tillräcklig bas. Vi får anta så.

Resultaten är på många sätt överraskande, förutom en föraning om att den ekonomiska situationen bör vara det främsta orosmomentet – utom kanske då i Sverige (klicka för större bild).

EU2

Jo, visst är det så. Vad gäller vår egen blogg’s huvudtema blir dock resultatet ganska oväntat, mer än att Sverige hamnar i topp för oro över ”miljö-, klimat- och energifrågor” – endast överträffat av Malta – men på en nivå av bara ca 20%.

I vissa länder var orosnivån i stort sett 0% inom detta område! Märkligt, då ju i alla fall energifrågorna borde oroa i Tyskland – men nivån där var förvånansvärt låg – bara 10%.

Och i Sverige var det arbetslöshet, undervisningssystemet och ”vård och omsorg” som delade pallplatserna…

Ja, vad ska man säga? Politikerna läser det säkert, och anpassar sedan sitt budskap för att optimera röstunderlaget.

En föraning om vart vindarna blåser, får man i alla fall..

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Väldigt intressant och kul läsning. Många saker bekräftas här. Tex att misskötsel av ekonomin och marknad genomgående är värsta synderna.  Men angående climatet är det konstigt att ’energy issues’ faller i samma kolumn. För sådana hör ju också hemma i skötsel av ekonomi och marknad. Och som de flesta här torde vara väl medvetna om är värnandet om miljö ngt (vi) många anser är viktigt, emedan ’värnandet’ om klimatet nog anses vara precis motsatsen till miljövänligt (dvs meningslöst resursslöseri och kapitalförstöring).
     
    Intressant också att så många I Sverige är bekymrade över vård-skola-omsorg. Det som politikerna länge har tjatat mest om.

  2. Karl-Johan Lehtinen

    Dålig ekonomi tenderar också att kasta en skugga över dålig miljö…
     

  3. Peter Stilbs

    Jonas N – jag håller helt med om att det är snett behandlat av ”energi” – särskilt som många i Europa har problem att betala sina energiräkningar på vintern

  4. Lejeune

    3
    Peter Stilbs2013/07/31 kl. 07:35
     
    Från the Guardian i denna fråga:
     
    http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/10207675/Green-levies-on-energy-bills-hit-poor-hardest-say-MPs.html
     
     

  5. Lasse

    Om man skall ange två saker som oroar oss mest så är det tydligen en kopplad fråga som ger oss mest bekymmer. Arbetslösheten och skolan! Kanske kunde denna koppling mynna i en fråga som både ökar arbetslösheten och minskar skolresultaten, men så klarsynt är det få som vill vara!

  6. Michael

    Lejune #4,
    Artikeln du refererar till avslutas med följande:
    A spokesman for the Department for Energy and Climate Change insisted the Government was doing “all we can” to help consumers “keep their bills down”. He added: “Our policies to support renewable energy and reduce energy waste are insulating consumers from the rising cost of fossil fuels.”
     
    Suck….

  7. HenrikM

    The Guardian:
    http://www.theguardian.com/science/political-science/2013/jul/30/green-movement-science?commentpage=1
     
    Sakta men säkert så inser man den gröna rörelsen avigsidor.

  8. Lasse #5
    Jo, men tänk vad mycket spännande mat vi som  inte är arbetslösa till följd av bristande skolutbildning kan äta.

  9. Folk borde oroa sig mer för klimatprofeterna:
    ”“We redistribute de facto the world’s wealth by climate policy”
    Denna annonskampanj vore kanske något att ta upp inför presentationen av AR5
    http://wattsupwiththat.com/2013/07/30/the-ipcc-gets-a-billboard-at-coors-field/

  10. Lejeune

    6
    Michael2013/07/31 kl. 10:31
     
    Det är vad som brukar kallas Orwelskt nyspråk eller miljöflum på ren svenska. Stor humor är det iaf.

  11. Björn

    Man kan ju se att den massiva klimatpropagandan har slagit rot i Sverige. Det innebär att media hellre sysselsätter sig med denna propaganda i stället för att fungera som förmedlare av viktigare frågor. Egentligen borde man ha skilt på energi- och klimatfrågan, men dessa frågor tycks numera gå hand i hand, eftersom energi i Svensson ögon numera betyder vindkraftverk.