Vår tids sagoberättare, II

Man förundrar sig ständigt över en del nyhetsinslag eller rapporter eller informationsmaterial som är uppenbart uppe i det blå – eller är det kanske i det rödgröna? Kanske är det så – overkliga är de i alla fall. Det kan gälla reella händelser eller avse vad som i botten är egna fantasier – eller snarare vanföreställningar – alternativt rena lögner.

Kanske man kan börja med förra veckans artikel i The Guardian, om de just nu enorma strömmarna av olika typer av asylsökande. Jaha – allt är ”klimatets” fel och därav skapad matbrist? Inga politiska eller religiösa krig då?

thegVåra mest pålitliga PK-tyckare hoppar på, som exempelvis Aftonbladets Eva Franchell:

evfr

Jodu – hur många procent av svenska folket går på detta? Även Sydsvenska Dagbladet hade en märklig anonym ledare med samma bäring – om än vinklad mot Arktis, Grönland och Antarktis. Tyvärr verkar de inte ha snappat att isarna där just nu är klart över de normala, utan citerar bara allas vår Johan Rockström:

ssv

Något förvirrat fanns samma dag en artikel om Sydsvenskan om årets spannmålsskördar – som i Sverige tycks bli de bästa på 25 år. Ja, alla dessa motstridiga budskap – folk måste till slut börja undra och tänka efter själva?

Men propagandan inför Paris fortsätter – vad tycks om detta? Suck…

kron

Det var ju arrangerat av statskyrkorna i länderna. Vi har tidigare också behandlat nuvarande Påvens utspel. Även Islamisterna vill nu haka på tåget – men då ur en helt annorlunda vinkel

isl

Men varför nöja sig med sagoberättande? Det kanske inte är optimalt för vuxna människor – The Guardian föreslår följande grepp, som också kommenterats på WUWT:

gascifi

Ja, ack ja, ack ja… Jag noterar just att jag använde samma Inläggsrubrik redan år 2012 – kanske någon vill läsa detta inslag också: https://www.klimatupplysningen.se/2012/03/27/var-tids-sagoberattare/ … ett litet utdrag:

 • …Man kommer också osökt att tänka på en annan historia för bara några månader sedan , med kanske rättsligt efterspel, och i alla fall en lex Sarah-anmälan – ”Mamma uppfostrade son i fantasivärld” …En pojke i Halmstad som är beroende av personlig assistans har uppfostrats i en fantasivärld där rymdvarelser och smurfar påstås finnas på riktigt. Det är pojkens mamma som låtit honom tro att drömvärlden är verklig. Hon är en av pojkens fyra assistenter…

Klimatsagoberättandet och dess inneboende motsägelsefullhet matchas bara av olika självutnämnda förståsigpåare inom området kost och hälsa. Varför då inte kombinera dessa två områden – allt i officiell regi?  Lyssna och tag lärdom(?) – men ta alla nödiga piller först…

nih

Ja, det blir många suckar här – kanske dags att avrunda med något som inte är någon egentlig nyhet – den ständiga manipulationen av Wikipedias beskrivning av ”kontroversiella” eller ”känsliga” sakförhållanden.

wiki

Ja, ”klimatfrågan” nämns speciellt (- men inte vid namn den mest prominente värmarvaktaren Connolley).

 • ”Wikipedia’s global warming entry sees 2-3 edits a day, with more than 100 words altered, while the standard model in physics has around 10 words changed every few weeks, ” Wilson notes. ”The high rate of change observed in politically controversial scientific topics makes it difficult for experts to monitor their accuracy and contribute time-consuming corrections.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats

  Men, så bra att Eva Franchell vet orsaken till problemen i Syrien!
  Det är alltså inte familjen Assads styre sedan 45 år som orsakar det, utan det är klimatet! Tänk att världen är så felinformerad….

  Nivån på ovan införda artiklar är fullt i höjd med MP:s: ”Klimatförändringen orsakar många problem som jordbävningar och tsunamis”…

 2. Daniel Wiklund

  Kyrkan fanns med även under den senaste klimatkatastrofen i Sverige, nödåren på 1860-talet. En biskop var i Haparanda i augusti 1867 och pratade om Herrens hemsökelse, som innebar ett enormt lidande för befolkningen. Biskopen menade att det var människornas syndiga leverne som orsakade Herrens hemsökelse. Inget nytt under solen, det är människorna som nu också bär skuld till dagens klimatkatastrofer, fast idag är det Romson och Rockström som övertagit prästernas roll, ivrigt påhejade av kyrkan.

 3. Ann LH

  Peter, Tack, det värsta är att det här tillhör vardagen i MSM och inte är exempel på någon körsbärsplockning från enstaka tillfällen när självcensuren tillfälligt uteblev.
  Det vore intressant om CFACT´s lilla undersökning på universitetet i Alabama-Birmingham om de 18 senaste årens katastrofala uppvärmning även gjordes på MSM´s ledarredaktioner här i landet.

  http://www.cfactcampus.org/

 4. Helge

  Det är nästan så man ändå anar en konspiration, eller så fångar man bara tillfället i luften.
  USA för en kamp om fortsatt dominans i världen. Man ödelägger 4 länder, Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien med de dyraste krigen i USAs historia. Nu ger man sig på Ukraina och riskerar att kasta in Europa i ett kaos och kanske ett krig. Flyktingströmmarna från dessa sönderslagna länder kommer att öka kraftigt och riskerar att destabilisera EU och kasta in oss i ett medeltida mörker. Börskurserna rasar, världens skulder skenar

  Och vad ska vi oroa oss för? En klimathypotes som långt ifrån är färdig och inte haft många rätt de senaste 20 åren.

 5. Olav Gjelten

  Det är självklart inte klimatet som människorna i tredje världen flyr ifrån. Det vet hela svenska folket lika väl som du och jag.
  Detta till trots skulle jag våga slå vad om en hundring att ifall någon får in en debattartickel i en dagstidning med det påståendet, då skulle artickeln nästan garanterad få stå oemotsagd eller näst där intil.
  Sådant gör att jag helt tappat förtroendet för Sverige och västvärlden. Folk vet att påståenden kring klimatet är ren, skär lögn. Trots det är det sannolikt ingen som har något att invända utom möjligtvis ett lite tillägg.
  Med klimatet och miljön som förevändning kommer demokratin steg för steg att urhålkas. Om ett antal år kommer vi att undra varför vi år 2015 såg Putin som det stora hotet mot oss, när vi samtidigt hade ett ännu större hot inifrån.

 6. latoba

  Vem blir vår tids HC Andersen som berättar Kejsarens nya kläder?.

 7. Ann L-H

  Sigvard Eriksson har återigen skrivit en insiktsfull insändare, som publicerats i Piteå-Tidning:
  http://www.pt.se/opinion/debatt/klimatavtalet-ar-odesfragan-9471988.aspx
  Grattis Sigvard och hela ödesfrågan, klimathotsfrågan!

 8. Björn

  Ann L-H [7]; Håller med, verkligen insiktsfullt skrivet och dessutom kunnigt och påläst.

 9. Ingvar

  #6 Latoba
  Det finns gott om sanningssägare. Problemet är att Kejsaren i detta fall är så mycket mäktigare, listigare och har infiltrerat de ”rätta” instanserna.
  Det enda ”vapen” vi har är det fria internet. Försök har gjorts att manipulera även det.
  (Googles ”sanningsfilter”)

 10. Rickie

  Antar att Eva tycker att kriget i Ukraina och konflikten på Koreahalvön också beror på klimatet.

  Seriöst, antar att befolkningen i Syrien ökat väldigt mycket senaste 40 åren och dom tar ut för mycket grundvatten, eller har jag fel?

  Rickie

 11. Tomas (utan H)

  ”Även Sydsvenska Dagbladet hade en märklig anonym ledare med samma bäring – om än vinklad mot Arktis, Grönland och Antarktis. Tyvärr verkar de inte ha snappat att isarna där just nu är klart över de normala”

  Inte riktigt.

  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_stddev_timeseries.png

  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_stddev_timeseries.png

  Sagoberättare finns tydligen lite överallt.

 12. Peter Stilbs

  http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

  Jovisst

 13. tipp

  Afrikaner och asiater flyttar närmare Nordpolen på grund av klimatuppvärmningen…. Nordbor vallfärdar närmare ekvatorn när de har lite tid över. Vad beror det på? De ökande arktiska isarna? Som naturligtvis ökar i omfång beroende på att det blir varmare.

 14. L

  Koldioxidens effekt på uppvärmningen är försumbar i jämförelse med dess effekt på fördumningen…

 15. AndersH

  #4Helge
  Så länge Saddam gick snällt i ledbandet och startade krig mot Iran och använde kemiska stridsmedel som han fått (och tränats i att använda) från England så var det ingen som klagade (mer än de de som blev utsatta men de var ju trots allt bara Iranier). England har ju en fin gammal tradition från Churchills dagar att gasa ihäl människor och var väl de första att utveckla detta till en konst.
  Så länge Gaddafi snällt sålde sin olja till rätt bolag så var det ingen som klagade. Han var kompis med Blair och Sarkozy som sen högg honom i ryggen. Han gick nämligen för långt när han inte längre ville ha betalt för sin olja i dollar och dessutom ha fräckheten att vilja bilda Afrikanska unionen utan att be om lov.
  Men som han sa i en intervju; ingen vågar störta mig för då invaderas Europa av flyktingar. Vi är garantin.
  Folket klagade inte, de hade fri skolgång, fri olja, stora vattentillgångar och Afrikas högsta levnadsstandard.
  Nu efter ”befrielsen” så är det ett totalt kaos och Islamisterna härjar fritt och flyktingarna väller ut över Medelhavet precis som i Irak och Syrien.
  Assadfamiljen var hela tiden en garanti för ett sekulärt samhälle, där alla samfund, även kristna, kunde leva i fred. Ta bort Assad och in kommer IS.
  Visst, ovanstående ledare är/var diktatorer, men de värsta av dem alla; Saud, är USAs allierade, så då är det nästan ok att göra vapenaffärer med dem…
  Dessutom kommer en stor del av stödet till IS från Saudiarabien. Märkligt för övrigt att Islamisternas största fiende, Israel, aldrig blir attackerat. istället vårdas IS-krigare på israeliska sjukhus!

  Men detta geopolitiska kaos och USAs ”humanistiska” bombinsatser för att kvinnorna ska slippa hucklen och barnen ska få gå i skolan har naturligtvis ingen inverkan på flyktingströmmarna. Enda orsaken till dessa är…klimatet!

 16. Olav Gjelten

  Om jag förstår rätt är de flesta som skriver här på Klimatupplysningen ingenjörer eller andra experter som mest vill diskutera teknik och bevisföring om exempelvis vad som styr klimatet.
  Jag vill på intet vis förringa detta, men finner det samtidigt väldigt meningslöst eftersom miljödebatten, inklussive den som hanldlar om klimatet är en ideologi och religiös tro. INTE om bevis i någon riktning.
  I flera decennier har vi skeptiker om och om igen bevisat att våra motståndare har fel. Hur många av dem har ändrat sin ståndpunkt för det?
  Miljöhotet, som påhittades under 1970-talet, bygger på ren ideologi. Ni experter kan i ytterligare decennier framåt fortsätta att till leda bevisa att våra motståndare har ännu mer fel, men helt UTAN att vi klimatskeptiker vinner någonting på det. ”Rätt” och ”fel” i denna debatt är är för de allra flesta helt underordnad ideologin och därför är den så meningslös, åtminstone så långt jag begriper.

 17. Tomas (utan H)

  Peter, #12

  Tack för din länk! Jag läste i den att ”Satellitobservationer over de seneste ti år viser, at iskappen faktisk ikke er i balance. Kælvingen overstiger overflademassebalancen, og Grønland mister derfor masse med ca. 200 Gt/år.” Alltså verkar du inte bara vara fel ute vad gäller Arktis och Antarktis, utan även Grönland.

 18. Peter Stilbs

  #17 – förvisso – men min avsikt var att sätta saker i perspektiv – talet om katastrofala avsmältningar saknar all grund – däremot var mina uppgifter om isläget inaktuella – de var minnesbilder från situationen i våras

  Jag borde ha skrivit att allt är ”normalt” – dvs inom normala variationer.

  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg

  Grönlandsuppgiften var också för att få balans i resonemangen – de 200 Gigatonnen per år är om jag räknat rätt en miljondel av Grönlandsisens totala massa (Volymen uppges till 2.85 miljoner kubikkilometer) – jag har aldrig förstått hur man kan hävda sådan noggrannhet i massbalansernas uppskattning.

  se ex http://www.arctic.noaa.gov/reportcard/greenland_ice_sheet.html

 19. Mats G

  Well, det går inget vidare för alla dödgrävare. Temperaturen oförändrat. Nytt skörderekord i Europa. Oljepriset historiskt lågt.

 20. Christopher E

  Tomas och Peter,

  Det är ytterst osäkert om Grönland ens kommer att förlora några 200 Gt is denna säsong. Förra säsongen försvann endast 6 Gt is enligt GRACE. Se figur 3.3 här:

  http://www.arctic.noaa.gov/reportcard/greenland_ice_sheet.html

  Denna säsong framgår enligt DMI-länken att det varit dålig fart på ytavsmältningen, så det är väl knappast troligt att det blir någon större nettoförlust i år heller. Kanske rentav ingen alls, vem vet?

  Icke-problem är allt detta i vilket fall. Att de bara orkar.

 21. Mats G

  Det största oros momentet är kina börsras.

  Så vad har egentligen hänt? Kinas ledning har gjort en Björn Rosengrenare. De använde sig tillit, prestige, makt för att lura medborgarna att köpa aktier som inte har en aning om hur det fungerar.

  Nu när raset kommer så rasar förtroendet för makten lika snabbt som aktiekursen. Kinas ledning funderar på att använda pensionpengar för att bara hålla upp kursen. Om det är enda sättet att behålla makten så gör de det såklart. Men då blåser de pensionspengarna. jag tror väst att hittat ett sätta att lura tillbaka sina pengar som kina fått genom en oärlig utrikes handel.

  Alla dessa pinsamma analyser om kinas delvalvering är orsaken är bara fnys. Kinas börs har varit övervärderad ända sedan den vanlige kinesen började investera på börsen. Eftersom de inte visste något och kineser har en viss förtjusning till gambling köpte de hej vilt.

  När kinas ekonomi rasar då har vi verkliga problem. Håll i hatten

 22. Christopher E

  #19 Mats G

  ”Oljepriset historiskt lågt.”

  Då passar sossarna på att bryta ett vallöfte och höjer skatten på bensin 60 öre…

  I nästa val lär de vara på väg att bli ett småparti. I fredags visade SIFO att till och kärntrupperna inom LO nu skulle rösta på ett annat parti i första hand. LO-arbetare behöver väl också tanka bilen, skulle jag tro.

 23. Mikael W.

  Varför gjorde ej tyskarna uppror i NaziTyskland?

  Se detta om hjärntvätt/propaganda!
  https://www.youtube.com/watch?v=-WpFzTplp28

  Även:
  https://www.youtube.com/watch?v=qiKMmrG1ZKU

 24. Mats G

  Varför är demokrati överlägset?

  Om det är ett annat styrelseskick än demokrati så blir det per automatik ett styrelse skick med vapenmakt. Ett Styrelseskick med vapenmakt kan bara sluta på ett sätt. Inbördeskrig.

  Mig veterligen har två demokratier inte inlett krig med varandra.

  Så demokrati är en garant för fred.

 25. t0pe

  #24 Mats G
  Det ”demokratiska” USA brukar ha ett finger med i många konflikter, industrin måste hållas igång, på samma sätt som klimathotet.

  Hur var det på 80-talet och konflikten mellan Storbrittanien och Argentina?
  Var Argentina en diktatur/militärstyre på den tiden?

 26. Håkan Bergman

  tOpe #25
  Argentina var en militärdiktatur då. Däremot var Finland i krig med England, Canada, Sydafrika, Australien och Nya Zeland under fortsättningskriget. Men där var väl Sydafrika knappast att anses som en demokrati.

 27. Mats

  Sverige sägs ju vara en demokrati, men demokratin sträcker sig bara så långt som det anses vara politiskt korrekt.
  När de gamla betonghäckarna slarvat bort förtroendet från väljarna som istället slår näven i bordet och röstar på SD, då.. är det slut på demokratin! Då ska SD bekämpas!
  Demokratin ska ju innebära att de ledande lyssnar på folket, men så är inte fallet….

  Nu kom vi långt från ämnet!

  Kan det vara transporterna av nordbor söderut och av andra till norden, som orsakar för stora utsläpp och därmed drabbar klimatet? 😉
  Det är nog det Eva Franchell menar!