Vänsterpartiet – bidrag, skatter, subventioner, ransonering, mer bidrag, skatter….

I denna artikel granskas Vänsterpartiets energi- och klimatpolitik. Partiet har sitt ursprung från en utbrytning 1917 från Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. 1921 tog man namnet Sveriges Kommunistiska Parti för att 1967 kalla sig Vänsterpartiet Kommunisterna. Efter kommunismens fall bytte man till nuvarande namn Vänsterpartiet. Partiet har ofta varit stödparti till sossarna.
Först floskeltestet som Vänsterpartiet vinner med noll poäng. Grattis! Inga onödiga floskler alls på hemsidornas framsida.
Partiets storhetstid var under Gudrun Schyman där man fick 12% av rösterna. Schyman reformerade partiet och satte en mer demokratisk prägel på det.
I dag under nye partiledaren Jonas Sjöstedt hamnar partiet nära 6%.
Jonas Sjöstedt
Jonas föredrar att bo på fina Östermalm  inte långt från Carl Bildt. Rinkeby duger väl inte för en folkets företrädare.
Energi- och klimatpolitik
Vänsterpartiet vill införa ett socialistiskt samhälle och läser man energipolitiken så framgår det tydligt. IPCC och klimatbluffen ska utnyttjas fullt ut. Planekonomi, massor av bidrag och subventioner, ekonomiska styrmedel för att uppfostra folket till rätt beteende o.s.v. Vänsterpartiets inriktning på klimatet har inte belönats av väljarna. De partier där man kanske kan ta väljare ifrån är Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men försöken att bli ”grönare” än originalet Miljöpartiet är inte trovärdigt.
Hemsidorna är tunna på energi- och klimatfrågorna men två aktuella rapporter finns, se här och här. Nu hoppar man på solenergitåget också samt fabulerar om att detta kommer att skapa massa nya jobb.
”Vänsterpartiet satsar därför ca 5,7 miljarder på ett paket för gröna investeringar för gröna investeringar i energiomställning för ökad sysselsättning….Vi uppskattar att de förslag vi lägger fram här skulle ge 10.000 nya jobb…”
??? Skulle energiomställningen öka sysselsättningen? Vänsterpartiet har inga egna pengar att satsa. De måste tvångsmässigt drivas in av vanligt folk via skatter eller lånas upp. Om det funnits en marknad och efterfrågan för det Vänsterpartiet förespår skulle inga subventioner eller ”satsningar” behövas. Marknaden skulle själv styra pengar dit. Vänsterpartiet vill via planekonomi göra om vårt energisystem. Massor av riktiga jobb kommer att förloras.
Vänsterpartiet vill satsa stort på solenergi i Sverige.
”Solen strålar lika mycket över Sverige som i Danmark och Tyskland…..Vi vill att ett planeringsmål för 9 TWh solel och solvärme sätts till 2020.”
Jonas Sjöstedt måste ha tillbringat vintrarna tillsammans med partikamraterna med mycket vodka i en datja vid Svarta Havet för hitta på en sån tokig idé. Jonas vet tydligen inte hur lite och svagt solen lyser över Stockholm på vintern. Under januari 2012 hade Stockholm 39 solskenstimmar vilket är nära normalvärdet (källa SMHI). Månaden januari har totalt 744 timmar. När vi som mest behöver el för att värma våra bostäder så saknas solen nästan helt. Stockholm som ligger nära 60 graders latitud har i januari en instrålning om ca 700 Whm2 per dag in i övre atmosfären medan Tyskland ligger på typiskt 2000 Whm2 [källa]. Alltså tre gånger så mycket i Tyskland som i Sverige på vintern. Sen dämpas instrålningen ytterligare av molnighet. Under sommaren är det mer lika men det är inte då energin behövs. Tyskland ligger dåligt till med sin sol- och vindenergi och denna måste nu kompletteras med smutsig kolkraft.
Så det är inte sant att solen kan hjälpa oss att få energi när vi behöver det på vintern. I praktiken blir nettotillskottet noll under november – februari. Detta till jättekostnader för skattebetalarna. Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet försöker bluffa svenska folket.
Därför vill vi införa en skatt på inrikesflyg i form av en schabloniserad start- och landningsavgift om på 11.000 kronor”
”Vänsterpartiet föreslår i vårt budgetförslag för 2012 en höjning av bensin- och dieselskatterna”
Helst vill nog Vänsterpartiet att folk bara ska åka kollektivt. Bilen ska väl reserveras för Nomenklaturan. Tillbaka till Sovjetstaten där de få bilarna som syntes tillhörde den politiska klassen.
”Vi föreslår att den andra AP-fonden används som en grön investeringsfond för att ställa om energisystem, investera i miljöteknik, gröna jobb och hållbara lösningar i Sverige och världen. Även övriga AP-fonder bör få nya mål som bidrar till en hållbar samhällsutveckling och investeringar för en grön omställning”
Naturligtvis kan politiska klassen i Vänsterpartiet inte hålla fingrarna borta från pensionärernas pengar. Nu ska de spenderas på katastrofala gröna projekt. Lär sig aldrig politiker något av historien. Räkna med en mycket låg pension om Vänsterpartiet kommer till makten.
”Utred koldioxidransonering”
När Berlinmuren har fallit och inrikes pass inte längre behövs som i gamla öststaterna gäller det att försvåra för folk på annat sätt att resa. Koldioxidransonering kan användas för det.  Ransonering var vardag i gamla kommunistländerna. Framtidsscenario: ”Jaha lilla Lisa”, säger generalsekreterare Sjöstedt i Storebror staten, ”tyvärr kan du inte få resa och besöka din sjuka mormor i Östersund. Du förbrukade din koldioxidranson på nöjesresan till Liseberg i somras”.
Människan andas ut koldioxid. Kanske det också ska ransoneras?
De kommunistiska ränderna finns tydligt kvar i partiprogrammet. Arma land och folk om Vänsterpartiet får något större inflytande efter nästa val.   Tiotusentals, kanske upp till hundratusen jobb kommer att förstöras. Stefan Löfven kommer aldrig att kunna föra fram jobblinjen vid ett rödgrönt samarbete. Därför blir min kvalificerade gissning att Socialdemokraterna går fram ensamma i nästa valrörelse.
Alliansen har sina egna problem med tokiga uttalanden. T.e.x. Anna-Karin Hatt: ”En viktig del av min och Alliansregeringens energipolitik är att stegvis minska vårt beroende av kärnkraften och av den storskaliga vattenkraften” (min kurs) Källa Hur lyckas Alliansen hitta dessa ministrar och har man inga krav alls på sans och förnuft?
För tidigare granskningar se Centerpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Argus

  Vilket monumentalt tok!
   
  Vem vill vara Vänsterpartist? Förslag: en deprimerad cyniker som vill ’hämnas’ på Allt. Så det går åt h-e.
   
  Och samtidigt: dessa individer – säkert de flesta – uppfattas nog som välfungerande i samhället. Pratar, läser, lever, har semester, vänner etc. Och så dessa ’pårökta’ tokidéer.
  !!!!
  ????

 2. Mikael

  Fantastiskt bra analys av kommunistpartiet. Alla ska ha det lika jävligt i deras drömsamhälle. Då försvinner helt plötsligt alla klasser och de fattiga barnen. Ingen ska äga bil pga miljön och alla ska bo i jättelika miljonprogram. Den kollektiva galenskapen blir fullt utvecklad. De som vill annorlunda och klagar sätts på mentalsjukhus. Det måste ju folket förstå att villa och bil är bara för den politiska eliten.

 3. Tege Tornvall

  ”Vänsterpartiet satsar…”. Ha! De satsar inte en kopek, eftersom de ingen har. Vad gäller nuvarande regering: ligger ansvaret inte snarare på de rådgivare som med egna agendor omger ministrarna? Men visst är sakkunniga ministrar bristvara!

 4. Peter Stilbs

  Utmärkt Per – jag tror dock inte att partiprogrammet är helt sanningsenligt – man vill säkert gå mycket längre, och i sann kommunistisk anda.
  Vore intressant för övrigt att veta vad vissa av våra (för vissa ”folkkära”) kändisar till vänster om V:s officiella partilinje egentligen röstar på – jag tänker närmast på exempelvis Sven Wollter, Pia Sundhage och Jerry Williams.   

 5. PJ

  Nej, man undrar verkligen hur folk är funtade som på allvar tror på deras snömos!?
   Dessutom har ju VPK redan löst energiproblematiken. Roligast med denna video är nästan hur ställda panelen blir, ”menar han allvar eller är det ett skämt?”
  http://www.youtube.com/watch?v=iAtvIwCmWm4
  Skrämmande och roligt på samma gång!

 6. Slabadang

  Varför har de svenska kommunisterna sluppit undan?
  Svaret är för att de är så många och nått såna betydelsefulla maktpositioner inom kultur media politik och stadsförvaltning. De kommunistiska kränkningarna av mänskliga rättigheter överstiger vida de nazistiska och fascistiska. Att flagga för en ”rättighet” för att kunna kränka andra är den grönalundtrappe strategi de använder sig av. Den ena ”rättvisan” eller ”rättigheten” på andra rättigheters eller principers bekostnad.
  Att de tycker att pensionärerna skall leka riskkapitalister åt deras flumprojekt bevisar att de i grunden totalt skiter i dem och att ideologi går före falukorv på bordet för pensionärerna.
  Energipolitiken deras existerar överhuvudtaget inte. De fattar absolut noll om vad välfärd verkligen är och vad som är dess grundläggande förutsättningar. Med vänsterpartiet i regering så kommer pensionärerna få svindyra elräkningar som ska betalas av en pension som inte längre finns för den förskingrad på vänsterns flumprojekt. Förskingrade med vind våg och klimatbåg.

 7. Tege Tornvall

  Hela vänstern är beroende av ett tillräckligt stort underlag av beroende människor som inte råder över sina egna liv. Det är generellt stora kollektiv av lön- och bidragstagare utan egna möjligheter att förbättra sin situation.
  När industriarbetarna blev en minoritet, tog offentliganställda över, särskilt lågbetalda kvinnor inom vård och omsorg. Nu kommer invandrare som en ny grupp beroende.
  Mot detta är utbildning och egna initiativ hot. Den som av egen vilja och förmåga skapar sig en oberoende tillvaro får nya värderingar. Men ett bra sätt att hålla folk kvar i beroende är att skrämmas med miljö- och klimatho.
  Det är också idealiskt för att ta ut skatt utan protester. Vem är emot miljön?

 8. ChristerL

  Sansa dig lite Per Welander!
  Dina blottlägganden av v-partiets felaktiga politik blir mer trovärdig om du rensar texten från påståenden som uppenbarligen är skrivna i någon slags affekt.
  Att Jonas Sjöstedts fru jobbar på UD och att de därför bor i en tjänstebostad på Östermalm kan knappast Jonas S eller hans parti lastas för. Och inte har det med miljö- och energipolitiken att göra heller.
  Det är väl inte heller särskilt troligt att partiet vill begränsa bilinnehavet till partieliten som i gamla Sovjetstaten.
  Att hålla sig till sak brukar ju inte direkt vara legio här på kommentatorsfälten men i de publicerade artiklarna bruka nornmalt saklighet gälla.
  Varför frångå det när det gäller politiska partier?

 9. ThomasJ

  Med tanke på alla nedragningar inom [främst] print-media och därmed jobbsökande [f.d.] journalister – ofta med v-/mp-sympati – torde ett framtida säkert jobb vara hjärnkirurg… /sarc
  Mvh/TJ

 10. Lars W

  Humm… Tjänstebostad? Det är väl bara statsministeren som åtnjuter en sådan förmån. Om man nu kan tala om förmån i detta sammanhang…

 11. Dividendum

  Jag blir enbart förbannad när jag läser sånt här. Pers upp- och genomlysning av dessa protokommunister är utmärkt.
  De borde tvångsmatas med John James Cowperthwaites oslagbara ekonomiskt välståndsskapande recept för den gamla brittiska kronkolonin på sydkinas yttersta spets.
  ____
  “I abolished the collection of statistics”.
  ____
  Sagt av Sir John Cowperthwaite om den reform han kommer ihåg bäst under sin tid som Hong Kongs Financial Secretary (Finansminister, tror jag) mellan 1961 och 1971. Cowperthwaite menade att “statistik är farligt eftersom det rättfärdigar social ingenjörskonst och statlig inblandning i ekonomin”. Han genomförde detta i en tid där alla andra ekonomiska kompasser pekade åt direkt motsatt håll.
  Det kräver mod, övertygelse och en sjuhelsikes ryggrad att stå emot tidens riktning på det viset och nå sådana resultat i ekonomisk tillväxt för ett samhälle. Från 1960 till 1996 ökade HK:s per capita inkomst från att vara ungefär 1/4 av Stor-Britanniens till att växa till mer än 1/3 så stor.
  Den enda förklaringen i så vitt skilda tillväxttal måste bero på socialismen i Storbritannien och den Fria ekonomin i Hong Kong. Är det någon som har en annan förklaring? Hör då gärna av er.

 12. Dividendum

  Ytterligare HK(SAR) kuriosa:
  ”omkring 1947 var HK-bon fattigare än många invånare i vissa afrikanska länder. Vid den här tiden förutspådde dessutom den svenske ekonomiske nobelprisvinnaren Gunnar Myrdal välstånd för Afrika men en dyster framtid för Asien. Vi vet alla att det blev tvärtom.”
  ”1950 var Hong Kong-bon 40% fattigare per capita än invånarna i det lilla oljeproducerande landet Gabon. 1998 var Hong Kong-bon 4 gånger rikare räknat per capita.”
  Heja, socialismen! [facepalm]
  Man riktigt längtar efter att få höra argumenten och bortförklaringarna från vänsterfolk på sånt här. De lyckas hitta fördelarna med sin politiska religion hur som helst.

 13. István

  #6
  Varför har Europas alla kommunister kommit undan?
  Varför sitter många av dom på höga positioner inom EU?
  Varför blir det ett sådant ramaskri när man t.ex. i Ungern förnyar ett kommunistiskt medialag?

 14. Pelle L

  István #6
  ”ett kommunistiskt medialag”? Please explain!

 15. Olaus Petri

  Om vi bortser från själva det förföriska budskapet i kommunismen (alla orättvisor skall bort fort) och den övertydliga fienden (lätt att förstå vikten av att ha ihjäl), är orsaken till kommunismen starka överlevnadsförmåga den historieförfalskade dimma som omger 20- och 30-talets extremvänster.
   
  Om denna skingrades är jag övertygad om att extremvänstern skulle tappa mark. Då skulle det nämligen bli uppenbart att det som kallas högerextremism idag, dvs fascism och nationell socialism, inte är något annat än avknoppningar på det socialistiska stamträdets yttersta grenverk.
   
  Mussolini var ex. först en ledande blodtörstig kommunist som senare övergav sin ”internationella” framtoning till förmån för en ”nationell” sådan. Likafullt behöll han som fascist sitt gamla socialistiska jag: antikapitalism, antiparlamentarism och hat mot det borgerliga samhället.
   
  Idag gör vänster allt för att vi skall titta åt fel håll när den nationella socialismens fula tryne visar sig igen, dvs titta åt höger, när den bördiga myllan i själva verket återfinns långt ut till vänster.
   
  Att kommunism och fascism är såpass lika i termer av mål och medel har alltså inget att göra med det vanligen använda bildspråket, dvs att går man tillräckligt långt ut åt höger respektive vänster så möts de två extremerna. Nej, istället har likheten funnits där hela tiden, och bildspråket som bättre fångar in det förhållandet är följaktligen en ormtunga. Längst, längst där ute  klyvs tungspetsen i två delar/grenar/tungor.

 16. Bruno

  Väldigt många inlägg på TCS handlar om politik!
  Man når inte vetenskapen om man är alltför upptagen av sin politiska agenda (eller religöra tro för den delen). 

 17. ChristerL: #8: Nej jag tror inte Vänsterpartiet tänker förbjuda bilinnehav. Men höjer man bränsle- och fordonsskatterna mycket så har många inte råd att ha bil. Många är beroende av bilen för att ta sig till jobbet. Alla har inte höga löner som de som bor på Söder i Stockholm och kan gå eller cykla till jobbet i innerstan. Eller bor i en lyxlägenhet på Östermalm och kan promenera till Riksdagen. Effekterna att göra bilen mycket dyr blir att bara välbeställda har råd att ha den.
  Och vad tråkigt för Jonas Sjöstedt att ”tvingas” bo i en tjänstebostad. http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/01/05/psst-sjostedt-hort-talas-om-hemnet/
    

 18. Lasse

  Bra att ni uppmärksammar VP och den agenda som klimatfrågan har för det alternativa samhället som hägrar för VP.  All konsumtion är skadlig och miljön mår bäst av att vi inte gör något där alls.
  De länder där kommunister varit styrande är avskräckande exempel på hur miljön påverkas med centralstyrning och femårsplaner.

 19. Peter F

  Ögnat genom VP:s klimatrapport 2012. Man föreslår ekonomiskt stöd till villägarna att konvertera från direktverkande el till (håll i er) SOLENERGI. Hur i hela friden tänker man. Jag fryser och ryser. Och detta ska generera 5000 nya jobb. Hm…begravningsentreprnörer eller ?

 20. Tege Tornvall

  Nazism är kommunism i narrspegel. De kämpar om samma väljare. Det är därför de inte tål varandra. Båda är socialistiska (nationalsocialister).  I den mån nazister (och Sverigedemokrater) alls har någon ekonomisk-politisk uppfattning, är den planekonomisk, Medan kommunismen snarast är global, är nazismen nationell. För kommunister kommer läran först, för nazister nationen. I båda fallen kommer den enskilda människan i kläm, i andra hand. Det ädla ändamålet helgar medlen. Men medan nazister i sin enfald gör precis som de säger, utger sig kommunister för att vilja gott och lockar ständigt nya proselyter. Mot det hjälper utbildning/kunskaper och ålder/erfarenhet. Men det tar tid och hotas ständigt.

 21. István

  #14
  Ett medialag kvarlevande från kommunisttiden. 

 22. Slabadang

  Bruno!
   
  Artikeln handlar faktiskt om POLITIK så varför skulle kommentarerna handla om annat?

 23. Håkan Sjögren

  Lasse # 18 : Bra inlägg! : Själv skriver jag sedan länge VPKK (vänsterpartiet kryptokommunisterna) i stället för bara vp. Jag tycker det är mer rättvisande. Jag är mycket förvånad över att så många journalister är anfäktade av denna lära vars företrädare kommer att skriva dem på näsan vad de skall skriva. Mvh, Håkan.

 24. Håkan S>> Står inte VPK för VänsterPartiet Kapitalisterna. Dom vill ju roffa åt sig alla våra pengar. 😉

 25. Håkan Bergman

  ThomasJ #9
  Här är en som fått nog av prasselmedia:
   
  http://www.dn.se/kultur-noje/stalis-sager-upp-sig-i-vredesmod

 26. Peter F

  Tror någon att herr Sjöstedt o/e hans partivänner läst denna bok ?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunismens_svarta_bok

 27. Micke Johnsson

  Till er alla!
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=swzj84o9LFg
  Say no more… 

 28. Jan

  Skulle vara intressant att göra en undersökning bland V riksdagsledamöter för att utröna hur många som förstår skillnaden mellan effekt och energi och hur dessa begrepp förhåller sig till varandra. Förresten inkludera samtliga parti i undersökningen.

 29. Peter F

  Jan #28
  SD vinner. De har flest ingenjörer i riksdagen

 30. Håkan Bergman

  Och som vanligt detta tjat om det hemska inrikesflyget, inrikesflyget står faktisk inte för mer än 0.7 % av utsläppen, om man nu är oroad över sånt!
  Grafiken hittar man här:
   
  http://www.naturvardsverket.se/Start/Statistik/Vaxthusgaser/Nationell-utslappsstatistik/
   
  Där ser man att inrikesflygets utsläpp är så små att man måste slå ihop siffran med övriga inrikes transporter.
   
  Vill man se siffrorna fram t.o.m. 2010 tittar man här:
   
  http://www.naturvardsverket.se/Start/Statistik/Vaxthusgaser/Sveriges-rapportering-till-FNs-klimatkonvention-och-EU/

 31. Slabadang

  Amerikansk ”public service” har tittat på klimatkriget!
  De börjar lovande  men sen ballar det ur Lewandowsky Oreskes style.
  Tydligen är det bara republikaner som har en agenda. Inte Greenpeace Socialistinternationalen Soros Gore FN EU eller nån annan, BARA republikaner och oljebolag ser ni!! 🙂 🙂 Nåväl de inser i alla fall att klimatalarmismen är rökt.  Det är bara bortförklaringarna till varför som hör hemma i klimatdimmornas sagor.
  PBS
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/climate-of-doubt/

 32. ThomasJ

  Det finns fler politiker som fortsatt är ute i det (enormt dyrbara) blå skimret…:
  http://www.regeringen.se/sb/d/16548/a/202321
  Vicka é ’värstingarna’… ?  😉
  Mvh/TJ

 33. Slabadang

  Micke J!
  Sedan du klistrade in länken har ettusen personer tittat på videon. Jag la in den på Avpixlat nyss (där lär den bli poppis!) och det ska bli kul att i kväll se hur många till som tittat.
  Normaliseringen av våld som argument i den demokratiska debatten och det vänsterideologiska förtrycket och självcensuren är skitfarlig inom media och för demokratin. Journalistkåren är sjuuuuuuk!
  SVT ägnar sig inte åt ”antikommunism” !!

 34. Ann L-H

  Intressant!
  Stort tack speciellt till Olaus Petris analys #15.
  Ang. solkraft kan man i dagens
  Ny Teknik internetutskick läsa att Siemens lägger ner solkraften
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3567133.ece    

 35. Lasse Forss

  För ett år sedan var jag i Vietnam 2 veckor. Vår guide kunde bland annat berätta:” När jag gick i skolan var det ofta som  jag inte ens kunde få lite ris innan jag gick till skolan. Under socialisttiden svalt befolkningen. Men sedan det blev marknadsekonomi har vi inte behövt svälta. Nu, alltså hösten 2011, tjänar 2 procent av befolkningen så mycket att de har råd med vad som helst. De kan ha privat helikopter till exempel. 30 % har bra inkomster även om de inte kan köpa helikopter. Resten har sämre inkomster men det är få som svälter.”
  Det är obegripligt att det fortfarande finns de som tror på socialismen.

 36. Peter F

  Ann L-H
  Vilken skrevspark på svenska solpolitiker,,,

 37. Ann L-H

  # 27 Micke Johnsson – Oj så bra ! – När får vi se den på bästa sändningstid och med repris på bästa sändningstid i SVT tro?

 38. Thomas

  Lasse #35 Nu skall man ha klart för sig att Ho Chi Minh först gjorde sitt bästa för att få stöd från USA för sin kamp mot fransk kolonialism. Sovjet var ett andrahandsval när USA istället valde stödja fransmännen. Att man (i praktiken om än inte officiellt) övergav socialismen när Sovjet föll är inte så förvånande. Det är en europeisk ideologi som inte passade så väl in i deras kultur.

 39. Lasse Forss

  Thomas #38.
  Jovisst är det så. Men inte desto mindre så gick man över till marknadsekonomi omkr. 1990. Kina, som hyllade Marx för att inte tala om Mao, var rent socialistiskt tills 1978, när man övergick till marknadsekonomi. I de kommuniststater som fortfarande tillämpar planekonomi svälter man fortfarande. För särskilt närsynta rekomenderas att jämföra Nord- och Sydkorea

 40. Ingemar Nordin

  Kanske kan man säga att kommunismen förlorade kriget om regeringsmakten här i Sverige under 70- och 80-talet, men att de vunnit våra själar?

  Idag så har det kommunistiska tänkandet övertagits av de gröna i stor utsträckning. Men våra själar har ändå blivit den typiske undersåtens. Den övre medelklassens 68-generation, och dess barn och barnbarn har tagit över media och de politiska partierna. Vi förväntar oss att de styrande skall ta hand om oss från vaggan till graven. Frustrerade ungdomar tar till våld när deras önskningar inte uppfylls. Media gullar med diktaturer (och initiativ typ Ship to Gaza) och fördömer demokratier, precis som på 70-talet. Och att Publik Service skall tillhandahålla neutral och balanserad information om komplexa vetenskapliga frågor kan vi bara glömma.

  Man applåderar statliga initiativ i energifrågan, men misstror grundläggande ekonomiska fakta och ropar på regleringar. Man publicerar artiklar på Brännpunkt som, implicit, förespråkar drastiska befolkningsminskningar i utvecklingsländer. Man sprider skräckpropaganda om klimatet och sanktionerar samtidigt ett kontrollsystem över drivmedel, energi, boende och konsumtion som skulle centralisera den politiska makten till en aldrig tidigare skådad nivå. Utbildningsdepartementet driver en hård forskningspolitik som prioriterar klimatrelaterad forskning framför allt annat. I skolorna så är klimatskräckspropaganda en obligatorisk del i undervisningen (glöm det där med kritiskt tänkande). Allt motstånd bekämpas med näbbar och klor.

  Så, det ser ut som om förespråkarna för det auktoritära styrelseskicket, vare sig de kallar sig kommunister, nazister eller klimaträddare, har vunnit slaget om våra själar. Internet framstår mer och mer som det sista halmstrået, som den sista gluggen ut mot verkligheten.

 41. bom

  #40  Och därför föreslår nu FN att det Fria Internet måste regleras och slås i bojor!

 42. Labbibia

  Thomas # 38
  Kan du kanske nämna NÅGON kultur där kommunismen passar väl in?
  Förutom möjligen insektssamhällen?

 43. Ann L-H

  Här i vårt nannyland talar våra politiker fortfarande troskyldigt om klimathotet ju mer vänster desto mer ihärdigt. I USA har detta hot ersatts av Climate Silence. Läs och njut:
  http://www.climatedepot.com/a/18105/Climate-RIP-as-political-issue-First-time-climate-ignored-in-debates-since-1984-ndash-Obama-in-climate-denial-ndash-Has-Gores-Life-Been-in-Vain–Climate-Depots-round-up
     

 44. AOH

   
  ThomasJ   #   32
  Tack för ”Regeringsrapporten”
  Så stolta  vi kan vara över dessa svenska klimatpolitiker som sliter ”hä…” av sig att övertyga  Europas miljöministrar  ( Polen, Tyskland, Grekland, Spanien m.fl.) om värdet att fasa ut de fossila bränslen.  Hi  – Hi
   
  http://www.regeringen.se/sb/d/8857/a/202246
  ”…… Sverige har fått bra gehör vid förhandlingarna av rådsslutsatserna i arbetsgruppen. Vi har bland annat tryckt på för att EU ska ha en fortsatt ledande position inför och under förhandlingarna i Doha….”
  ”Vilka frågor är särskilt viktiga för Sverige i klimatförhandlingarna?
  – De hittills utlovade utsläppsminskningarna är alldeles för låga. Mycket mer behöver göras, både genom fördjupade och nya åtaganden men även genom kompletterande initiativ. Därför driver Sverige frågan med kompletterande åtgärder som kan bidra till ytterligare utsläppsminskningar utanför FN-processen, såsom utfasning av fossila bränslen och åtgärder för att minska kortlivade klimatpåverkande föroreningar, SLCP. Detta ska endast ses som komplement till FN-arbetet med att minska utsläppen av långlivade växthusgaserna.”

 45. Det borde ju läras ut redan på dagis att solstrålningen minskar från ekvatorn och mot polerna. Vilket betyder att Sverige har mindre solstrålning än Tyskland och att större delen av Sverige har mindre solstrålning än större delen av Danmark. Lika fullt kommer vänsterpartisterna och påstår att Sverige har lika mycket solstrålning som Danmark och Tyskland. Är de barnsligt okunniga eller ljuger de helt enkelt?
  I och för sig har ju solkraftsmånglare försökt hävda att Sverige får nästan lika mycket solstrålning  som Danmark och TYskland. Då krävs det en rätt generös tolkning av vad ”nästan” betyder. Och för vänsterpartisterna var det då lämpligt att låta det där ”nästan” försvinna. Precis som när teknikerna sade att Titanic var nästan osänkbart och rederiet tyckte att ordet ”nästan” inte behövdes.

 46. Thomas

  Lars #45 för en horisontell solpanel har du rätt att Sverige får mindre sol, men vinkla den och det stämmer inte längre.

 47. Börje S.

  OT
  Australiens meteorologer kliar sig i huvudet och undrar var El Niñoen tog vägen i år, ”elninjoen ä botta, how come?”
  http://www.abc.net.au/news/2012-10-24/forecasters-surprised-by-el-nino-turnaround/4332260
  JoNova skrev en kort runa över El Niñoen. Bland kommentarerna fann jag ett litet test om hur det skulle ha blivit jämfört med hur det blev. Nu stjäl jag testet och försvenskar:
  ”Det finns två delar i  projektet global uppvärmning.
  För det första världsmedeltemperaturen kommer att höjas avsevärt,
  För det andra till följd av detta kommer klimatet att bli oberäkneligt och betydligt mer kostsamt både för människor och natur.
  Detta kräver ett separerande av (de svaga) signalerna om hotande katastrofer från (de större) signalerna från naturliga klimatiska fluktationer.
  Det stora testet vad angår projektets tillförlitlighet är att resultatet av  förutsägelserna gällande den närmaste framtiden stämmer överens med det verkliga utfallet. Well:
  • Fler orkaner förutspåddes i USA. Vi fick den lugnaste perioden som uppmätts.
  • Mer torka i Australien. Vi fick översvämningar.
  • Snö förutsades bli ett minne blott i UK. Vi fick de värsta snöfallen på 30 år.
  • Fler rekord i värmeböljor förutsades 2003 inkluderande värmerekord för de senaste hundra åren. Det blev inget av det heller.
  • Arktis skulle bli isfritt 2012. 4,7 millioner km2 kvar, inte isfritt precis.
  • I april i våras utfärdades en allvarlig krisvarning i UK: efter en mycket torr vinter skulle torkan fortsätta och det skulle ta år innan grundvattennivån blev normal. Veckan efter krisvarningen började det regna och efter 3 månader var grundvattennivån normal. (Liknande torka inföll i UK även 1976 och 1996, inget ovanligt.)”
  SMHI tillsammans med vår radio och TV har ju en annan taktik, vadfansomhelstteknken.Vadfansomhelst är alltid ett alldeles särskilt tydligt tecken på att den hiskeliga globala uppvärmningen pågår här och NU:
  Ena året: Framtiden kommer att bjuda oss varmare klimat och mer torka. Det beror på den globala uppvärmningen.
  Året efter: Framtiden kommer att bjuda oss kallare somrar och mer regn. Det beror på den globala uppvärmningen, förstår ni.
  Nästa gång: Framtiden kommer att bjuda oss varken det ena eller andra. Det beror på den globala uppvärmningen, den där som alla här på radio/TV och alldeles speciellt våra vetenskapsredaktörer älskar till vanvettets gräns, förstår ni.
   

 48. Pelle L

  Thomas #46
   
  Hoppsan!
  Bra, då behöver vi ju inte åka söderut på solsemester mera.
  Det är alltså bara att vinkla upp solstolen lite.
   
  Som du själv brukar skriva, Thomas, har du publicerat dessa fynd i en peer-reviewed journal? Var för bara skriva det här på en undanskymd blogg i det solfattiga, sorry, solrika Sverige?

 49. Christopher E

  #46
  Öhhh… atmosfären? 

 50. Thomas

  Pelle #48 Jag pratade årsgenomsnitt. Sommartid har vi ljus nästan dygnet runt, men vintertid desto mindre och då hjälper det inte att vinkla upp solstolen. Visst har Christopher en poäng i att det sker en viss ökad absorption i atmosfären när solen står lågt, men å andra sidan, om du inte har paneler som följer solen, har vi fördelen att solen står mer mot söder så att en panel som är uppvinklad mot söder får mer ljus.
   
  Det stora problemet för Sverige är inte att vi har ont om solenergi utan att vi får den på fel tid på året. Solenergi passar bäst i länder där luftkonditionering är en betydande förbrukning eftersom då topplasten sammanfaller med maximalt solljus.

 51. AOH

   
  http://wattsupwiththat.com/2012/10/23/breaking-mann-has-filed-suit-against-nro/#more-72909
   
  Mann has filed suit against NRO
   
  Mark Steyn responds with: I’ll have more to say about this when I’ve stopped laughing.
   
  MM pa Facebook:
   
  Steve Prestek I have a question about Global Warming™ that I can’t get answered and ZI bet this is the best place to get one! The world has been warming and cooling since the dawn of time. At one time people were ice skating on the Thames. At another space in time, they were growing wine grapes in the UK. Man survived those extremes pretty well. So, what makes this climate that we have right now the one to save at all costs?
   
   
  Michael E. Mann Steve: see the website ”SkepticalScience”. It addresses a large number of misconceptions about climate change, and does address several of the questions you ask.
   
   
  Konstigt att MM inte hänvisar till TCS    Hi – Hi

 52. Gaupa

  OT, men man odlar fortfarande vindruvor på vissa ställen i Storbritannien.
  Även i Sverige finns en liten produktion.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Vin_fr%C3%A5n_Storbritannien
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_viner

 53. Pelle L

  Thomas #50
  ”Det stora problemet för Sverige är inte att vi har ont om solenergi utan att vi får den på fel tid på året”
   
  Ja men det är ju strålande (sic) Thomas, då kanske vi är överens om att solceller är en rätt dålig idé här i Sverige.
   
  Jag förstår inte riktigt vad du argumenterar mot (eller för).
  Solceller är ingen aha-grej i Sverige. Är vi överens?

 54. Pelle L

  Thomas #50
  ”Det stora problemet för Sverige är inte att vi har ont om solenergi utan att vi får den på fel tid på året. ”
   
  Jag kan inte se det som ett problem alls.
  Det är ju det som gör Sverige fantastiskt. Midnattssol och midvintermörker.
  Tycker du inte om Sverige, Thomas?
   
  Det stora problemet är väl snarare att okunniga förståsigpåare tror att vi skall kunna leva på sol- och vind- och vågkraft som mest är en dröm?

 55. Inge

  Gaupa #52
  Vindruvsodlingen på Gotland misslyckades totalt i år. Ingen skörd alls för vintillverkning.

 56. Thomas

  Pelle #53 ”Jag förstår inte riktigt vad du argumenterar mot (eller för).”
   
  Jag påpekade att Lars Kamél när han gick ut och anklagade en grupp för att vara ”barnsligt okunniga eller ljuger de helt enkelt?” själv hade fel i sak. 
   
  Inge #55 Jordbruk är en riskindustri, ibland får man missväxt. Man odlar idag vindruvor längre norrut än under MWP.

 57. Labbibia

  Thomas # 50
  Du skriver: ”Sommartid har vi ljus nästan dygnet runt, men vintertid desto mindre och då hjälper det inte att vinkla upp solstolen.”
  Alldeles riktigt Thomas, här är vi överens. Du med din naturvetenskapliga utbildning kanske kan hjälpa oss andra att ”vinkla upp solstollarna i 90 graders vinkel mot verkligheten” i stället.
  Dvs förklara för folk varför solenergi inte är direkt optimalt här i landet.
  Alltså, verkligen göra en vettig insats för en gångs skull, istället för att sitta och munhuggas här. För nu kastas ju mångmiljonbelopp av skattemedel i sjön på skräpet.

 58. Slabadang

  M Mann obetalbart klockrent pucko!
  Nobelpriset har han fattat lika bra som sina uppochnedvända sedimentproxi.
  Han tror han fått delat Nobelpris trots att det är IPCC som står o brevhuvudet och att endast namngivna av Nobestiftelsen är pristagare och inte de ”tusentals” forskare som hjälpt till. Att det står IPCC i brevghuvudet och inte Nobels stiftelsen har han inte uppmärksammat och den stämningsansökan han nu lämnat in hänvisar till hans ”nobelpris”. Kan det bli roligare och tokigare än så här ??? 🙂
  Ännu roligare är att Mann inte verkar fattat att det inte är ett vetenskapligt pris utan ett fredspris som tilldelades Gore och IPCC.

 59. Inge

  Thomas #56
  Våra vindruvor kan mycket väl vara framodlade som köldtåligare än de man hade under MWP, det går knappast att jämföra odligsgränsen då och nu.

 60. Thomas

  Inge #59 Som jag påpekat tidigare gånger denna diskussion dykt upp är å andra sidan import så mycket lättare idag. Förr odlade man vin på marginella platser för att man skulle ha nattvardsvin oberoende av hur surt det vart, idag köper man bara från sydligare nejder om man vill ha vin. Och om det är så meningslöst att tala om odlingsgränser, vad var poängen med ditt inlägg #55?

 61. Pelle L

  Thomas #56
  Känns det inte jobbigt att så tvångsmässigt vara tvungen att hitta fel hos alla andra, oberoende av hur rätt de trots allt har om man försöker förstå meningen i vad de skriver?
   
  Lars Kamél skrev att den nyttiga energi man kan utvinna från solceller i Sverige är mindre än i Tyskland.
  Nog fasen har Lars rätt, det vet både du och jag och alla andra.
  Varför måste du då säga emot. Är det något tvångsmässigt?
   
  Vidare frågade Lars ”Är de barnsligt okunniga eller ljuger de helt enkelt?”
  Hur får du det till ett påstående? Du kan kalla det en insinuant eller retorisk fråga, men något påstående är det ju inte.
  Åter ett tvångsmässigt vrängande av ord och deras betydelse.
   
  Thomas, du skall ständigt visa hur fel alla har, ner till minsta kommatecken, i stället för att resonera med förstånd.
  Det är argumentering som din som gör många alarmister behandlas med illa dold antipati när de ger sig in i diskussionerna.
   

 62. Gaupa

  Inge # 55
  Jaa, jag såg i Land, att det inte blev så bra fruktsättning i Skåne heller.
  De druvor som odlas här i Sverige är köldtåligare, men…det är inte så lätt ändå.
  Min poäng är egentligen att , odling är en modefråga också. Inte bara klimat. Nu som förr i tiden.
   http://www.lantbruk.com/lantbruk/efter-frost-kommer-vinskord

 63. Staffan

  Milspåret i stadsskogen lufsar jag 4-5 dagar i veckan, och regar tid mm i Excel.  Så varför inte se efter hur tempen förändrats denna vecka, 25 okt, på e.m.:
  Från 2005 till 2012 — 18º,  13º,  9.5º,  12º,  10º,  6º,  9º och (2012) 9º.
  Vid 18-tiden idag snöade det lite här i Norrköping.  ”Kör försiktigt!  Vägtemperaturen är runt 0 grader”, varnar ’VackertVader.se’.
  Detta à propos #55 och #62.   Hemskt, det här klimatet, eller hur?

 64. Staffan

  Måste haft termometern fel placerad.  Högsta idag var 4º, här i Norrköping, enligt SMHI.
  http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/land/passedDayTable.do?geonameid=2688368&starttime=&endtime=

 65. Slabadang

  Ny opinionsundersökning!
  Journalistpartierna tappar ….
   
  SD större än MP och V.
  http://www.dn.se/nyheter/politik/sverigedemokraterna-far-rekordhogt-stod

 66. Thomas #46 och #56: Jag har inte alls fel i sak! Vänsterpartisterna påstår inte att en solpanel som vrids mot Solen får lika mycket energi i Tyskland och Sverige. De påstår att Tyskland och Sverige får samma solinstrålning. De påstår inte det bara på hemsidan, utan i en rad insändare i svenska tidningar. Det påstående är helt fel. Solinstrålning räknas i mottagen effekt per ytenhet (t ex i watt per kvadratmeter) på en horisontell yta under en klar himmel. Där ligger hela Tyskland högre än hela Sverige. Större delen av Danmark ligger högre än större delen av Sverige.
  Även för solpaneler som följer Solen, behövs det i Sverige större markyta för att uppnå en given, önskad maxeffekt än det gör i Tyskland. En solpanel som skuggas av en annan, ger ju nästan ingen el alls. Solpanelerna måste då placeras på större avstånd från varandra i Sverige, jämfört med Tyskland.
  För att inte tala om då, att atmosfären absorberar en del ljus. Skillnaden mellan att Solen är 20 grader över horisonten och att den är 70 grader över horisonten kan bli över 10 % i mottagen solstrålning, även för en solpanel som följer solrörelsen. Det är nästan tre gånger så mycket luft att passera igenom, och den är inte riktigt så transparent som den verkar. 

 67. Tålis

  Lars Kamél: Det förstår väl alla som kan gå och tugga tuggummi samtidigt!?
  Konstigt nog finns i vårt land flera solpanelstillverkare i Norrbotten; Gällivare och Porjus. De borde testa sätta upp dem i dec-jan och kolla hur det skulle gå…
  Kan det bero på bidrag, pga att solen är uppe dygnet runt där en kort tid kring midsommar? 

 68. Pelle L

  Lars Kamél och Tålis
  För att inte tala om den berömda effekten aerosolerna (dvs stoftet i luften) har på att dämpa den inkommande solstrålningen. Brrrr jag fryser bara jag tänker på eländet  🙂
   
  PS
  Eller hur var det nu, gjorde aerosolerna att det blir varmare? Förvirrad!

 69. Tålis

  Pelle L:
  Aerosolerna gör det kallare eller varmare när det passar pseudoforskarna!
  Det finns inte ens korrelation mellan CO2 och temperatur i ett geologiskt perspektiv! Det måste då vara ett eller flera fel i dessa studier eller så kommer en korrelationen att uppstå i framtiden och dessutom vara kausal till CO2 förmån…

 70. Staffan

  President Obama intervjuas av Kyle Clark på 9News TV i Denver, Colorado:
  – 9News:  I ett tal lyfte du fram stimulus-pengarna till Abound Solar – ett Colorado-bolag som tillhör en av dina ”billionaire fundraisers”.  Idag är Abound i konkurs och undersöks för bedrägeri.  Jobben är borta, och skattebetalarna har förlorat 60 miljoner dollar.  Hur svarar du dem som ser Abound som Colorados ”Solyndra” – ett politiskt anknutet ”grönt” bolag som konkursade och tog våra pengar med sig?
  – Obama (skrattar):  Tja, Kyle, jag tror, om du ser på saken, att de här lånen som har getts av energidepartementet har skapat jobb över hela landet, och bara c:a fyra procent av dem har gått till några väldigt avancerade industrier, som kommer att låta oss förstå hur vi ska producera energi på ett rent och förnybart sätt i framtiden, och skapa jobb i Colorado och över hela landet.  Och några av dem har gått i konkurs, men den stora majoriteten för oss i riktning ’ren energi’.  Och det är bra för Colorado och bra för landet.  Och de här besluten, för resten, har tagits av energidepartementet, de har inget att göra med politik.
  http://www.9news.com/news/article/296294/339/9NEWS-questions-Obama-on-Libya-attack

 71. Ann L-H

  # 70 Tack Staffan. 
  ”Och de här besluten, för resten, har tagits av energidepartementet, de har inget att göra med politik.” Oj, oj, oj DoE som med hjälp av Thomas Stocker (IPCC) jobbat för att ”göra något åt FOI-hotet” genom citat: ”closed electronic fora could be established when needed”. (Ur The liberal war on transpirancy. Ch. Horner)
  Ju mer snack om öppenhet från Vita Huset och dess boss från Chicago desto mer jobbas det på den skumma bakgården för att möjliggöra mörkläggning. 
  … har inget med politik att göra … Fråga McIntyre.   
   

 72. Staffan

  Miljöpartiet i Nacka vill bygga linbanor.  En cirkulär i västra Nacka,  en längre österut, Fisksätra – Björknäs – Brevik (Lidingö).
  Buss kan stanna var hundrade meter. En linbana bör rimligen köra mycket längre än så.
  http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=264716
  http://www.dn.se/blogg/viktor/2012/10/27/hogtflygande-planer/

 73. Håkan Bergman

  Lars Kamél #66
  Sen har vi effekten av molnskugga vid lågt stående sol, det räcker med lite spridda moln för att det ska upplevas som helmulet, moln har nämligen utbredning i höjdled också.

 74. Tege Tornvall

  Linbana är kanske inte så dumt. Man får upp trafiken i luften utan markbehov förutom stolpar och stationer. Tämligen billigt bör det också vara. 1968 var franske uppfinnaren Jean Bertin i Sverige med sitt luftkuddetåg Aérotrain. Jag skrev i Veckans Affärer om hur det med linjär elmotor på en bana på stolpar kunde skapa ringlinjer runt Stockholm och snabbtåg runt Mälaren. Varken SL eller SJ var intresserade, men det hade rimligen löst Stockholms brist på tvärförbindelser. Jag åkte också Aérotrain med propellerdrift i över 300 km/h i Frankrike långt före TGV.

 75. ThomasJ

  Ann L-H #71, Staffan #70 (tack för intressant länk), och övriga:
  I dagens SvD/Näringsliv har den utmärkt skrivande Cervenka en artikel över den amerikanska ekonomin som i sanning är mkt värd att läsa, länk:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/usa-har-kommit-till-vags-ande_7617268.svd
  Ytterligare och än mer läsvärd är tipset i artikeln att kolla in ’Comeback America’ med en stor mängd info & tips av vilka ett flertal kan appliceras 1:1 till svenska respektive EU förhållanden/situationer, länk:
  http://keepingamericagreat.org/
  Läs, tänk & lär & sedan tänk igen…  🙄
  Mvh/TJ
  PS: i betraktande av ovan länkars innehåll måste vem som helst med minsta förstånd begripa hur ini humhum vansinnigt det är med att spendera miljarders miljarder på ett definitivt ICKE-problem… Klimatet… Go Figure! //DS

 76. Staffan

  #75-ThomasJ:  Äntligen en pressartikel som visar USA:s problem!  Bra!
  Bilden är i princip bra, men högra’ste ”Procent av BNP” – vad då?  (Federala) statsskulden blev i år 104% av BNP!  Ingen förbättring är inplanerad detta decennium.
  –  ”Att höja skatten” – vad händer då med arbetslösheten?   (Är det inte Keynes man har som profet? Och Paul Krugman?)  –  Men visst, Obama tänker sig förstås ungefär den lösningen:  ”Staten måste få de medel den behöver.  För bidragen den betalar ut.  Och våra löner!”
  –  Har sagt det förut, men det är lika sant för det:  Vi har det mycket mycket bra i Sverige.  ”Den som är satt i skuld är icke fri”…
  Vår statsskuld var 32% av BNP i början av året.  (I Grekland är den 165%…)
  Vår arbetslöshet är 7,9% och 72,9% är med i arbetskraften.  (I Spanien är arbetslösheten 20,4%, och 59,8% är med i arbetskraften…)  (Siffror från Wiki)

 77. Ann L-H

  ThomasJ – # 75. Din länk blev i mäktigaste laget. Huva.
  Ju mer man förstår – av kemi – gör att man förstår att man inte förstår som en elev sa en gång. Man förstår att man inte förstår både det ena och det andra och dessutom får man i vår öppna demokratiska värld inte veta det man borde få veta för att få en möjlighet att förstå …
  Nej, dags för en kopp kaffe medan tid är.  

 78. ThomasJ

  Ann L-H #77: Ja, huvva ligen passar verkligen.. baske mig snudd på norrländska… 😉 Förhoppningsvis hjälpte koppen kaffe iaf…  😀
  Staffan #76: Kul att du uppskattar infon/länken, tack. Är rätt övertygad om att ’saker-och-ting’ framgent kommer att utveckla sig till ett deFacto scenario som ingen, säger ingen/t politiker/politiskt parti har en minsta susning om hur komma till rätta med… Kolla ’bara’ in FR’s halvflösrtande med etablerandet av en europeisk ’garantibank-typ-hej-och-hå-mojutt-organisation’… Ph**n tá mé borde hela bunten buntas ihop och låsas in kollektivt (kollektivt så att sosseriernas företrädare inte känner sig ’utanför’, s.a.s.  🙄  )
  Mvh/TJ

 79. ThomasJ

  Mer av läsvärd art här:
  http://www.thedailybell.com/28209/Anthony-Wile-Ron-Holland-on-Gold-Switzerland-and-the-European-Secessionist-Movement
  Mvh/TJ

 80. Staffan

  #78-ThomasJ:   Gentemot Bryssel ska man vara tuff.  Som finnarna.  De måste bidra med slantar till Grekland och Spanien.  Men de kräver säkerhet!  Och säkerheten får tyskarna stå för.  (Inga andra euro-länder får detta.)
  –  ”With Collateral in Tuonela” skriver National Review.  Tuonela är dödsriket i den finska mytologin.  Artikeln citerar en intervju med finska finansministern Jutta Urpilainen i tyska Der Spiegel.  ”Her responses reveal a classically Finnish mix of understatement and determination”.
  –  Och ja, det kan nog hända att EU (som vi känner det) dör.  Det gråter vi inte för.
  http://www.nationalreview.com/corner/311242/collateral-tuonela-andrew-stuttaford

 81. Staffan

  Minst fyra män har dött i Polen efter helgens köldvåg som svept över stora delar av Europa. Alla män var i 50-årsåldern och avled av underkylning, vissa efter kraftigt alkoholintag, rapporterar polska tv-kanalen TVP.
  –  Förra vintern förfrös fler än 100 personer i landet.  (TT, 28/10)
  –  Hemskt det här, med klimatet numera…

 82. Al Gore Caught lying!! Denies that Ken Lay, Goldman Sachs CEOs Helped Develop C02 Trading
  http://www.youtube.com/watch?v=sH0Ryek7rHk&feature=youtu.be

 83. Pelle L

  Staffan #81
   
  Det var ju inte klimatet, det var bara vädret.
  Så det var nog inte så farligt ändå 😉
   
  Kontrollfråga: När blir väder klimat?
   
  Gunbo kan säkert lägga upp några A4 citat i frågan.
   
  Men jag undrar om inte det här vore en bra definition:
  När man tror att man kan göra något åt det, då är det klimat.
   
  Är det oberäkneligt och opåverkbart av människor, då är det väder.

 84. Staffan

  USA:s ekonomiska situation är för vår (och västvärldens) [ekonomiska] framtid bland de viktigaste faktorerna
  – Men har ni i murvelbladen läst något om att nu statsskulden är tillbaka på andra världskrigs-nivå?  Nej.  Tror ni att Afghanistan (Irak är ju slut för USA) motiverar det?  Nej.  Är det särskilt svårt att få fram siffror (och procent) på statsskulden?  Nej.  Är det en avancerad, svårbegriplig siffra?  Nej.
  – Murvelbladen tiger i praktiken helt om detta.   Deras idol är Barack Hussein.
  – Vad murvelbladen inte förstår att det här får konsekvenser.  För deras upplaga, inte minst.
  – Nu läser jag att bladen ska ”ta betalt” för webbläsning.  Jodu!
  – Jag brukar gå ner på stadsbiblioteket och skumma något av Stockholms-bladen.  Det räcker bra.  Det går rätt fort;  det är (procentuellt) mest annonser numera.
  –  NY Times tar redan betalt.  Och deras ekonomiska situation…  Ha!   Ställ in tiden, t.ex. 10y:
  http://www.google.com/finance?cid=407690

 85. Tege Tornvall

  Staffan, 84. Kvalitetsjournalistik med relevant och korrekt information tar tid och kostar pengar, bristvara i dessa dagar. Både dags- och fackpress begick misstaget att inte från början ta betalt och lära folk på nätet att information kostar pengar. Nu är det så dags! Men det pågår intressant debatt om detta i bl. a. DN. Jag hör till dem som lever på fackjournalistik. Jag måste förstås ha betalt – eller?

 86. Staffan

  Mediafolket har alltid ”hjärtat till vänster”.  (70% av journalisterna på SR-SVT röstar S-V-Mp.)
  – Men även med hjärtat till vänster skulle man ju kunna rapportera (korrekt) om problemen.
  – USA:s statsskuld har f.f.g. sedan 1947 gått över 100% av BNP. Ingen förbättring förutses detta decennium.
  – Det här lär få konsekvenser även för oss, framöver.
  – Men vet våra tidningsläsare något om detta?  Har det stått något om detta?
  – Nej, av ideologiska skäl.  ”Obama är vår hjälte.”
  – Och minst 80% av svenskarna håller på Obama inför valet nu 6 november.
  – Facktidningar för t.ex. bilintresserade – de kan väl inte beröras av denna min kritik mot i första hand (de politiserande) storstadsmedia?

 87. Staffan

  På SvD Brännpunkt skriver nu ”wpd Offshore” [wpd tycks vara ett bolag] om att vi måste bygga många vindkraftverk, när nu kärnkraftverken blir gamla:  ”Sverige går mot ett glapp…”
  Jag är gammal nog för att ha varit med om el-ransonering.
  12 mars 1970, en månad framåt, t.ex.
  Men det här är egentligen värre:  Det är till stor del på vintern, med verkligt låga temperaturer, som vi får vindstilla.  Som vindkraftverken stannar.  Utan att lång tid i förväg har varnat.

 88. Pelle L

  Staffan #87
  WPD Offshore är ett bolag som projekterar vindkraft.
  http://www.wpd-sweden.com/se/wpd-think-energy-hem.html
   
  Är det bara jag som tycker att det är skamligt att det statsunderstödda SVD lämnar över sina debattsidor till ren och skär företagsreklam?
   
  Det borde stå ”Hela denna sida är en annons” överst!

 89. Staffan

  Vattenpölarna var frusna, isiga, när jag lufsade milspåret i stadsskogen nu på e.m.  Särskilt på öppen mark inom skogen.  (Det finns just inga inne i själva skogen.)
  Men SMHI tyckte att det var +6º kl 15, annars +5º hela e.m. och ännu kl 19.
  Det kan få en att fundera över den påstådda ”värmen” som somliga (”90% av alla forskare”) tror på…

 90. Håkan Sjögren

  Pelle L # 83: Huvudregeln tycks vara att blir det kallare, är det väder, blir det varmare är det klimat. Mvh, Håkan.