Vanatu, Isabella Lövin och klimatförvillelsen

vanatu 20015

Biståndsminister Isabella Lövin (MP): ”Vanatu är en påminnelse”. ”Det här året när vi faktiskt har klimatkonferensen senare i år i december, där världen verkligen kan ta klimatfrågan på allvar och få till ett bindande avtal där vi minskar koldioxidutsläppen.

Det verkar vara en kraftig cyklon som drabbat det lilla isolerade öriket Vanatu (se även), c:a 175 mil öster om Australien. Republiken, bildades och blev självständigt 1980 och består av 83 vulkanöar. Endast 2,5% av ytan är odlingsbar och man lever huvudsakligen på fiske och turister. Öarna ligger i ett cyklonbälte och drabbas även då och då av jordbävningar.

Det är således ett mycket fattigt och utsatt land som vi talar om. Och det är självklart att första prioritet för hjälpinsatserna är sjukvård, mat och husrum. Men det är trist att höra att biståndsministern inte kan avhålla sig från att utnyttja tillfället för att larma om klimatet och Parismötet i höst. För det är ju där, menar Isabella Lövin, som ”världen verkligen kan ta klimatfrågan på allvar” – underförstått att det här skulle inte hänt om vi bara hade haft ett globalt bindande avtal om koldioxidnedskärningar.

Men som vanligt har dessa propagandister fel när de påstår att världen drabbas av fler och intensivare stormar och cykloner. JoNova har en bra sammanfattning (se även länkar till den vetenskapliga litteraturen) av det vetenskapliga läget under rubriken Playing politics with every disaster: Vanuatu cyclone blamed on “climate change”. Ungefär, ”Leka politik med varenda katastrof: Vanatu-cyklonen skylls på ”klimatförändringen”.

cykloner vanatu

Det är tydligt att våra okunniga MP-ministrar slår mynt av diverse klimathändelser världen över för att skrämma väljarna.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L.C.

  Och du skrämmer väljarna med (MP)
  Det gör du bra, fortsätt med det.
  (MP) och Isabella Lövin är mycket farligare än klimatförändringarna.

 2. Daniel Wiklund

  Är det bara dåligt väder som är en påminnelse? Här uppe i Norrbotten har vi haft väldigt fint väder i flera dagar, dock inte idag. Det kanske är så att fint väder beror på att klimatförändringarna råkar ha en dålig dag.

 3. Urban Sandberg

  Ständigt detta lilla dj-la Musse Piggparti.

 4. Svend Ferdinandsen

  Deres præsident har næsten som en automatreaktion brugt klimaet.
  Gad vide om han mener at hvis vi havde skåret ned på CO2 udledningen, så behøvede vi ikke at hjælpe dem, fordi, så var det jo ikke vores skyld.
  I øvrigt havde vi sikkert heller ikke så meget råd til hjælp om vi havde skåret ned som han synes.

 5. Ingvar

  OT, my Hero Vaclav Klaus

  The EU membership brings us back from capitalism to a modern form of European socialism, to a new administratively organized society (in Walter Eucken´s sense [6]), which is not much different from the old, in our eyes totally discredited system. Not to be misunderstood, I see the whole system, not only its details, as basically flawed.

  http://www.klaus.cz/clanky/3716

 6. ”slår mynt av diverse klimathändelser”…det skall väl vara väderhändelser?

  I vilket fall är det otroligt tragiskt för de människor som drabbats. Jag är tämligen säker på att det varken var första eller sista gången de råkar ut för denna typen av händelse. Om vi kunde optimera klimatet så att det aldrig uppstod några cykloner där så skulle det kanske innebära att många andra ställen i världen blir obeboeliga. Man kan inte få allt…

 7. Även i Frankrike skyller politiker och TV presentatörer stormen på climat change.

 8. Ulrik

  Jag läste Thoralfs blogg och måste skratta när jag ser hur han klär av Länsstyrelsens i Kalmar Klimatanpassningsplan för Kalmarsund.
  http://thoralf.bloggplatsen.se/2015/03/18/11049244-verklighet-eller-fiction-fran-smhi-och-ipcc/

 9. Peter F

  3,6 mm per år stiger vattnet. Inte mycket att orda om. De tropiska cyklonerna och en massa tsunamis är värre. De har funnits sedan länge och är inget att göra åt annat att bygga rätt (om man har råd).

  http://www.bom.gov.au/ntc/IDO60034/IDO60034.2007.pdf

  PS. På radion nu. Koldioxiden orsakar inte bara en längre pollensäsong utan även att växterna blir större och starkare vilket gör att de producerar mer pollen. Lägg därtill att nya växter tillkommer i värmen. Ja koldioxid är ett elände för oss allergiker. DS.

 10. Ingemar Nordin

  Ulrik #8,

  Verkligen bra diagram! Man slutar aldrig att förundras över att politiker och tjänstemän aldrig kollar fakta (inte ens genom att se ut genom fönstret) utan förlitar sig helt på vad andra politiker (IPCC, SMHI) har sagt till dem att göra.

 11. LBt

  Ingemar N #10,
  är det genom att titta ut genom fönstret som du får stöd och underlag för dina utsagor? Politiker, våra folkvalda samhällsbyggare, har att nu ta ställning till den infrastruktur som kan krävas 2100. En grannlaga uppgift där de tar IPCC och SMHI som utgångspunkt, vad skulle vara riktigare? KU eller det de ser genom fönstret, båda kan väl vara likvärdiga. Går också bra med ett fuktat finger i luften.

  Att en trendlinje än så länge pekar nedåt är föga överraskande, det hade väl närmast varit en en katastrof om förväntad havsnivåhöjning redan nu övervunnit landhöjningen till den grad att en 55-årig eller än värre en 130-årig trendlinje pekat uppåt.

  Det är skillnad på att enbart leva i nuet och att ansvar för den kommande samhällsutvecklingen.

 12. LBt,

  Varför inte läsa länken i #8?

  … innan du öppnar mun och undanröjer alla tvivel, sas!

 13. tty

  LBt #11

  För att SMHI:s prognos skall falla in måste en fjärdedel av isen i Västantarktis smälta under de närmaste 85 åren. Tycker du det låter troligt?

 14. Ingemar Nordin

  LBt #11,

  Vissa människor har, liksom du, väldigt svårt för att ta situationer där man tvingas stirra verkligheten i ögonen. De föredrar önskedrömmar och sagor. Ofta väcks de av att verkligheten ger dem en örfil, och att tyvärr många oskyldiga tvingas följa med dem ner i deras fall. Det oroväckande är att så många av våra politiker tycks tillhöra den sorten.

 15. LBt

  Jag noterar att ingen vågar sig på att ange var våra politiker som genom demokratiska val fått vårt uppdrag att hantera samhällsutvecklingen skall hämta sitt underlag till de beslut vi kräver. Tar man sig friheten att örfila andra för det arbete de måste utföra bör man i anständighetens namn också kunna tala om hur de skall göra för att det skall bli rätt.

  Jonas N, jag har redan kommenterat de 2 första diagrammen i länken, jag kan kosta på mig att kommentera även det 3:e. Linjär blir inte utvecklingen från nu till 2100.

  tty, nej isen behöver inte smälta det räcker med att delar smälter och andra som följd av kolapps glider ut i havet. Troligt? En möjlig kollaps känns trolig men hur stor den kan tänkas bli kan bara forskarna ha en mening om.

 16. Håkan Bergman

  Ännu är inte undrens tid förbi, läs och häpna.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/orkanerna-har-inte-blivit-fler_4424219.svd

 17. Håkan Bergman

  En googling visar att tt-artikeln är inne i minst 6 tidningar till!

 18. Ingemar Nordin

  Håkan Bergman #16, 17

  Vad har hänt? TT brukar aldrig skriva så här. Och om de skulle göra det så brukar inte tidningarna ta in det.

  Att föra fram vad vetenskapen faktiskt säger om extremväder förstör ju hela ”berättelsen”, och undergräver tron på att våra miljö- och energiministrar, tillsammans med Greenpeace och WWF, vet bäst. Kan sådant verkligen tillåtas?!

 19. LBt

  Ja det är utmärkt att massmedia rapporterar vad IPCC faktiskt säger.

 20. Håkan Bergman

  Ingemar N. #18
  Känsliga personer kan hålla sig till DN, där kan jag fortfarande inte hitta artikeln. Ett tag började jag tro att DN inte tar in artiklar från TT och andra nyhetsbyråer längre, sen hittade jag följande tt-artikel i DN:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/val-siktad-i-ostersjon/
  Vaba, det skulle ju inte bli nån val i år? Känner valen inte till DÖ?
  Seriöst, visst har antalet nyhetsbyråartiklar minskat i DN, samtidigt som dom ökat i andra svenska tidningar? DN har en extremt stark journalistklubb och om dom tror att det här är vägen till räddning ligger dom riktigt pyrt till. Jag fick en påminnelse om gymnasietiden för runt 50 år sen, i svenskan fick vi i uppgift att gå igenom nyhetsartiklar i några svenska dagstidningar, inklusive dom fyra stora stockholmsdrakarna, SvD, Dn och dom två onämnbara. Vi hittade väldigt lite nyhetsbyråmaterial i dom fyra, nåt som faktiskt förvånade vår svensklärare. Men det där var nog guldåldern för dom rikstäckande svenska dagstidningarna, jag bodde själv ett kvarter från Expressens sundsvallsredaktion och alla drakarna hade redaktioner över hela landet. DN lär inte överleva särskilt länge, ny design räcker inte.

 21. Gunnar Strandell

  LBt #15

  Varför frågar du bloggen när du redan har svaret som du visar i #19?

  Jag tycker att du ska sprida svaret till samtliga politiker i världen. Det gör säker mer nytta för att minska utsläppen utan att äventyra välfärd och tillväxt, än att trolla här.

  Det kanske rent av skulle få de gröna i Tyskland och Sverige att bearbeta sin beröringsskräck inför kärnkraft.