Välkommen till framtidens energi: fossilbränsle

havsborrning

Credit: Derick E. Hingle/Bloomberg News

 

Nya fyndigheter av gas och olja kommer att räcka mer än väl 60 år framåt i tiden. Det är framförallt ny utvinningsteknik som totalt förändrar situationen: djuphavsborrning och s.k. ”fracking” i skifferlagren öppnar upp helt nya möjligheter. De höga energipriserna (till stor del politiskt skapade) driver på utvecklingen i en rasande takt.

I en lång artikel i The New York Times handelsbilaga går Clifford Krauss igenom de många fyndigheter som de nya teknikerna gör tillgängliga. Europa och USA, liksom Israel och Kina kan i princip göra sig oberoende av import från andra, ofta osäkra och t.o.m. fientligt inställda delar av världen.

Som med all energiproduktion så finns det miljöhänsyn att ta. Oljekatastrofen i Mexikanska Gulfen förra året är ett varnande exempel även om konsekvenserna för hav och kust där inte blev så illa som man befarade. Men också säkerhets- och miljötekniken utvecklas samtidigt med borrteknikerna. De områden som man kan förvänta sig störst miljörisker och samtidigt de högsta utvinningskostnaderna är Arktis.

Men även utan att behöva exploatera miljökänsliga och svåråtkomliga områden i världen så verkar det finnas långt mer fossilbränsle än vad peak-oil- och klimatalarmisterna varnat för i så många decennier.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Slabadang

    Uppe med tuppen du också Ingemar?

    Visst verkar det som precis allt i den hära riktiga verkligheten har bestämt sig för att djävla med klimatkyrkan. Ja menar de kunde ju faktiskt ha blivit lite varmare de senaste tio åren eller åtminstone något enstaka år som dragit iväg av de senaste fjorton… men näe då.

    Var fasen de än skall anordna klimattalibanska bönemöten så slår snö och kyla till. Näör inte ens den där förbannade oljan vill ta slut och man uoptäcker helt plötsligt och vid helt fel period att det egna inhemska oljekontot är fetare äön vad man vågat drömma om, så kan man väl verkligen tala om att verkligheten är rent taskig mot klimathotarna. inget flyt alls liksom. 😉

    Å Ingemar jag tror inte det finns tillräckligt många med ett tillräöckligt stort hål i huvudet  för att alla dessa nya ”oljerika” länder skall ta vara resurserna. Jag tror aldrig man dragit igång hela klimathypen om de vetat vad de hade på egna oljekontot fölåt fossilkontot! Nån gång måste verkligheten få kontakt med klimatteaterns ensaemble.

    Jag ska ut och fiska havsöring nu!

  2. Björn

    Läste i SVD idag att vi blir 7 miljarder här på klotet. Europas befolkning inklusive Nordamerika utgör endast 1/9 av dessa 7 miljarder. Alla behöver energi, om inte för att värma sig, så för ljus och matlagning. Utan elektricitet stannar industriproduktionen vilken är källan till världens välstånd. Självklart är det så att allt som går att användas för elproduktion kommer att användas. Ingen kommer att frivilligt avstå från ett drägligt liv. Det är bara idealister som förkunnar hur andra skall leva. Vi får hoppas att ”maoisternas” tid är förbi och att världens ledare inser att den tekniska utvecklingen kommer att möjliggöra tillgång till obegränsad energi. Olja, kol, skiffer och gas, kommer att användas tills den nya tekniken ersätter de energibärare som idag utgör en nödvändig parentes i mänsklighetens energibehov. De idealistiska klimathetsarna kommer att bli överkörda av verkligheten, för om vi inte inser att det är en omöjlighet att backa i utvecklingen, begår världen harakiri. Det är endast genom ständig utveckling som vi kan överleva sjukdomsframkallande organismer, överbefolkning och naturens naturliga svängningar i klimatet.

  3. Christopher E

    Vad jag ser är att de som var skeptiska till peak-fossil-alarmismen fick rätt som vanligt. Slutet på dessa råvaror finns ännu inte inom synhåll.

    Att framför allt all denna naturgas skulle få ligga kvar i marken är helt orimligt. Världen behöver energi, och plötsligt finns billig gas i stora mängder. Speciellt roligt är att den ofta finns i länder som varit bekymrade över sitt importberoende tidigare.

    Ny olja dyker också upp, inte i samma takt som gas, men det fina är att gasen avlastar trycket på oljan. Gas kan ersätta en hel del av den oljeförbränning som sker för kraftproduktion och transport. När det redan till exempel redan skapats både fordon och infrastruktur för återvändsgränden biogas är det ju bara att öka den fordonsparken och tanka med ren naturgas istället!

    Jag är för utvinning i Arktis. Inte för att jag vill förstöra naturen där, utan jag är helt övertygad om att modern teknik kan göra detta med liten påverkan och utan miljöförstöring.

    Så visst är det som Slabadang skriver. Det är inte lätt för klimathotarna nu. Naturen är inte samarbetsvillig. Inte ekonomin heller. Finanskriser och ny, riklig fossilenergi förpassar klimatpolitik till en historisk parentes. Någon som tror på ett genombrott i Durban?

    Så därför upprepar jag det jag brukar skriva. Debatten om hur stark klimatkänsligheter är osv är av stort akademiskt intresse, men inte värt att jaga upp sig över. Därför att utsläppen och därmed CO2-halten kommer att öka hur mycket vi än tjafsar. Svaret på klimatpåverkans storlek kommer så småningom.

  4. inge

    De nya fyndigheterna är välkomna bl. a. för att de stora förut kända har legat i länder som styrs av mer eller mindre diktaturer. Tyvärr har vi inte några gasfyndigheter i Sverige (möjligen undantag för Siljansringen)  men vi har skogen och malmen och vattenkrafte istället.

  5. Lejeune

    Även vi i Sverige är på gång, det skall borras på Gotland igen. Vi pumpade upp olja där fram till någon gång på 90-talet, innan pumpen stannade.

  6. Christopher E

    Framför allt under Skåne och under Östersjön (och därmed Gotland) finns skiffrar som skulle kunna ge oss gas i Sverige. I de inventeringar som hittills gjorts med nya utvinningstekniken i åtanke är Sverige dock ingen vinnare, tyvärr. Men låt oss hoppas på att det var fel.

    Vi i västra Sverige har i alla fall en färdig gasledning från Öresund till Stenungsund där import av prisvärd gas kan ske.

  7. OT men
    http://wattsupwiththat.com/2011/10/29/uh-oh-it-was-the-best-of-times-it-was-the-worst-of-times/#more-50286
    ‘For the Berkeley team to have chosen this particular moment to launch a major international publicity blitz is a highly unethical sabotage of the peer review  process.’

  8. Ivh

    Det finns stora kända oljereserver som räcker mycket länge
    men oljepriset har varit för lågt för att det skulle vara lönsamt att utveckla en teknik för att utvinna den oljan. Nu när oljepriset ligger ganska stabilt runt 100 $/fat så är det många oljefält som blir lönsamma även där det är dyrt att ta upp oljan.
     
    Lejeune #5
     
    Att pumparna stannade på Gotland berodde på att oljan tog slut i det hålet, men oljepriset var för lågt för att det skulle löna sig att borra nya hål för att ta upp olja. Bara för att göra en jämförelse så var råoljepriset då 60-70 öre/liter och nu är den runt 4 kr/l.
     
    Christopher E #6
     
    Shell har provborrat efter gas i östra Skåne. Verksamheten verkar att ha upphört i tysthet. Borriggarna bara försvann. Jag vet inte om de provar någon annanstans, om de fått ett resultat som de ännu vill hålla hemligt eller om det helt enkelt inte fanns tillräckligt med gas för att få lönsamhet.

  9. Ivh

    Ingemar Nordin
     
    Tydligen är det mycket värre när olja kommer ut i kalla hav än i varma hav. Jag hörde av en miljöforskare som sa att i Mexikanska Golfen hade återhämtat sig sig så mycket efter oljekatastrofen att skadorna nu var mindre där än i Valdezbukten, Alaska där en olycka inträffade för 20 år sedan.

  10. Ingemar Nordin

    Ivh #9,

    Ja, det är väl just att förhållandena i Arktis är ganska så mycket annorlunda som gör att man kan känna en viss skepcis mot utvinning där.

  11. Slabadang

    IVH!

    Jag har fått samma uppfattning att det tar längre tid att återställa kalla vatten. En trolig utveckling blir att frackingen sänker priset på oljan och det första som blir olönsamt då är djuphavsborrningen. Det blir bra ur många perspektiv det. Köp aktier på termin IVH framför allt de industrier som bäör på tunga energikostnader. Vi står vid en mycket tydlig tröskel till ekonomisk superbooom. Funkar Rossis e.cat och kineserna genomnfölr sina Thorium/smält salt reaktorer så kan vi glömma ”energikris” i några hundratals år.
    Frackingen är en gudagåva för alla skuldsatta västländer med usla handelsbalanser.

    En viktigt motiv bakom klimathotet har ju varit västländernas rädsla för BRICländernas utveckling och de har velat föröka få makt och kontroll över dessa länder. Med en läögre fossilnota och förbättrad handlesbalans försvinner en stor del av kontrollbehovet minskar och självförtroendet stärks.
    Jag ska köpa långa teminer och optioner i morgon. Jag gick ur allt i våras men nu skingras molnen alltmer. Det ser faktiskt riktigt kul ut!! Offshoreolja ut! Energibolag ut!! Ryska aktier ut!! Afrika in! Detaljhandel in! Shipping in!! Banker vänta … kommer senare!! Industri verkstad IN!! Mellanöstern ut!! Kina och Indien in!
    Fan i morgon ska det börja shoppas igen. Det känns lite som när kronan kollapsade. Nu är det fundamentet för klimathotet som spricker. Kliamthotet var en hopplöst idiotisk ide redan från början.

  12. Thomas

    Slabadang #11, ”En viktigt motiv bakom klimathotet har ju varit västländernas rädsla för BRICländernas utveckling”
     
    Ingen talade om några BRIC-länder när IPCC bildades eller åren innan då man lade grunden till dagens vetenskap. Du försöker anakronistiskt skapa en konspiration för flera decennier sedan som baseras på hur du tror folk tänker idag.

  13. Håkan Sjögren

    Thomas # 12 ”Dagens vetenskap grundades för många år sedan. Några av grundarna : Carnot . Faraday, Maxwell, Planck, Kepler, Bohr, Schrödinger, Einstein. och många fler. Om Du med dagens vetenskap avser de förvirrade formerna av vetenskap, som ligger bakom IPCC och AGW-tron nämligen urartade former av ”klimatvetenskap” så är Du helt fel ute. Mvh, Håkan. 

  14. Patrik

    Detta blir ett intressant test av världens politikers egentliga motiv för att lyssna till IPCC.

  15. Thomas och Håkan.
    Och hotet om CO2:s farlighet har gamla anor från Club of Rome.

  16. Slabadang

    Thomas!

    Du fattar så väl att det var ett motiv som växte i takt med deras tillväxt och peakade vid Snopenhagen där länderrna fattade vilken agenda väst hade med som hemlig bilaga. 

  17. Slabadang

    Thomas!

    Det är bra om du kan skilja på konspiration korruption vinstintresse egenintresse särintresse och taktisk ohederlighet.