Väldigt kallt i Sydamerika – miljökatastrof

Fiskar dör
Aftonbladet har uppmärksammat denna nyhet från Sydamerika 
Man beskriver en kyla som man aldrig upplevt tidigare och miljoner fiskar och även andra arter har dött.
Vi får se om det dyker upp i andra media

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Usch, det är verkligen inte bra för de stackars människor som är helt beroende av fisket för att kunna ha mat på bordet. ”Dåligt” väder är hårt och skoningslöst 🙁

 2. John Silver

  ”Mystisk kyla”
  Den var bra. LOL

 3. Dan

  Hur förklarar mp: s taltrattar det här? Det skulle ju bli varmt istället, ju.
  mp = melonpartiet; gröna utanpå, röda inuti.

 4. Håkan Bergman

  Är det inte det ena så är det det andra, sa flickan som blödde näsblod.

 5. Gunnar E

  Det är värmen, AGW.

 6. Gunnar E

  Barrskog i norrland har dött i stora områden pga extremt kall vinter. Tjälen har inte släppt än på en del håll. Hört i radio i dag.

 7. Håkan Bergman

  Gunnar E # 6
  Hände på 80-talet också, och säkert många, många gånger tidigare. Frågan är väl vad som avses med ”stora områden”, Norrland är förbannat stort, där finns en himla massa tall och gran, som verkar överleva det mesta.

 8. tty

  Det är inte det enda ovanliga i väderväg just nu. Monsunen i Afrika är ovanligt kraftig i år och det regnar mer än vanligt i Sahel och, vilket är mer ovanligt, i stora delar av Sahara:
  http://trmm.gsfc.nasa.gov/trmm_rain/africa/africa_accumulation_zoom.gif
  I och för sig så är ett krympande Sahara exakt vad man skulle vänta sig om klimatet blir varmare, för så har det alltid fungerat i det förflutna, men eftersom IPCC & Co har predikat motsatsen i många år har man väl litet svårt att göra en snabb helomvändning.

 9. tty

  Håkan Bergman #7
  ”där finns en himla massa tall och gran, som verkar överleva det mesta”
  Problemet är att skogsfolket har bytt ut mycket av vår inhemska gran mot provenienser från Polen och Vitryssland som växer fortare, men som inte är anpassade till nordiska vintrar. Detta har man ansett riskfritt eftersom man ”vet” att det inte kommer att bli några extremkalla vintrar framdeles.

 10. Gunnar E

  Det räcker med att flytta mellansvenska träd norrut för att det inte skall bli bra.  De norrländska mår heller inte bra i söder. Det var ju det där med anpassning och Darwin och det….

 11. Håkan Bergman

  Jo det är väl runt 15 mil i nordsydlig riktning man kan flytta träd, därav alla plantskolor. Men nu är det ju ändå rätt begränsade ytor, sett till totalen, som drabbas. Och tallen börjar väl mest vara kanadensisk contorta, men den borde ju tåla kyla när man väl har skolat in den.

 12. Gunnar E

  Spännande att tjälen uppgavs hålla än. Det visar ju på fasförskjutningen relativt djupet när det gäller temperaturerna. Energipassagen tar tid. Hur kan AGW-folket försvara tanken att glaciärerna och grönlandsisen promt skulle smälta bort vid en liten temperaturhöjning. Jo jag vet att  data tyder på att grönlandsisen mådde bra även under medeltiden men det argumentet borde vara överflödigt.

 13. När det gäller fiskdöden i Sydamerika så ska det bli intressant att se hur man förklarar den efter lite fler analyser.
  Jag har inte sett mer än det länkade TV-inslaget, men nog låter det mer som att det handlar om något gift, eller någon plötslig sjukdom, än om temperatur?
  Har media svängt 180 grader och vill locka läsare med en köldkatastrof?  Hur intressant är det?

 14. bom

  OT
  Östros har svängt om Vattenfall! Nu stöder han Alliansen och vill sälja koldioxiddelarna av bolaget. Jag undrar vem som har bankat honom i huvudet? En vindflöjel som finansminister under ledning av Mona S! Det tog bara 24 timmar. Regeringsdugligt? Och Eriksson P instämmer men Wetterstrand vägrar! Så sprack miljöpartiet!  Om Schlingman planerat detta så måste jag omvärdera honom totalt.
  Källa är Dick Erixon! Finns det ett större haveri än svensk s k energipolitik?

 15. Slabadang

  Min nya absoluta favvo!”
  Tänk om man kunde ge alla miljömuppar en spark i arslet pga av bottendjup inkompetens.
  Tomas J rekommenderade länken till Pielke JR. Den här mannen har ett kontor på översta våningen och med örnblick koll över horisonten.
  Som rådgivare till våra politiker är han ensam mer värdefull än hela klimskriksindustrin tillsammans. Det här föredraget är ett måste!!
  Om man är rädd för co2…..this is management!!
  http://rogerpielkejr.blogspot.com/2010/08/recent-talk-of-mine.html

 16. Slabadang

  Uffe!
  Kylan och vintern är väl solklart förklarad som Glllloooooball Warrrrrrming. Nageltrång och sega ostbågar allt beror på glooooball Waaaarminng!!

 17. HCA

  Två saker, en OT..
  Först den med lite anknytning. Skumläst att oljeutsläppet skall ha förändrat Golfströmmen och haft en stor inverkan på att vattentemperaturen däri drastiskt blivit lägre. Finns det substans/bevis e.d. för det?
  Min andra sak är kanske inte så mycket en fråga, utan en önskan riktad mot Slabadang..
  Snälla trixa till en egen blogg (om du inte redan har en som jag missat) så man kan få ännu mer av dina utläggningar och ordvrängningar. Dina kommentarer här ger mig (och kanske flera?) både välgörande skratt och nya insikter och skulle gärna få njuta av de ännu mer..:)

 18. Lars C

  OT om olja.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3901739
   

 19. tty

  SMHI har en närmast parodisk rubrik på sin site om julivädret i världen:
  ”Juli 2010: Värmerekord på norra halvklotet och vinterkyla på södra halvklotet”
  Inga köldrekord där inte, bara vanlig vinter!
  HCA:  oljeutsläppet har naturligtvis noll effekt på Golfströmmen.

 20. Björn

  Sådana här svängningar i klimatet är historiskt sett ingen nyhet. Läs klimathistorikern Fredrik Charpentier Ljungqvists bok ”Global nedkylning”. Att mörka om Lilla istiden och den Medeltida uppvärmningen är naturligtvis en självklarhet bland klimatforskare vars forskningsbidrag hänger på att hålla fast vid predikterande datamodeller om koldioxidens ”värmande egenskaper” och fortsatt global uppvärmning.

 21. pekke

  Och pratet om en global beskattning är inte slut.
  http://dagensps.se/opinionen/artiklar/2010/08/06/17753204/index.xml
   
   
  http://abcnews.go.com/Technology/wireStory?id=11331985

 22. Pekke … jo, och så har det alltid låtit. Som tur var är FN en ganska tandlös papperstiger.

 23. pekke

  Jonas N #22
  Jag tror ju oxå att de får svårt att införa en global miljö/klimatskatt, men vi vet ju hur våra egna politiker både till höger och vänster tror att FN är lösningen på alla problem.
   

 24. L

  Kolla in vilka det är som vill lura av oss 700 miljarder om året:
   
  ”The advisory panel is chaired by the prime ministers of Norway and Ethiopia and the president of Guyana. Its members include French Finance Minister Christine Lagarde, White House economic adviser Lawrence Summers, billionaire financier George Soros and public planners from China, India, Singapore and several international banks.”

 25. pekke

  Det är märkligt hur Soros namn dyker upp överallt där det finns stora pengar att hämta.
  Han verkar ha sina fingrar lite överallt i världens ekonomier.

 26. Astrofysiker Piers Corbyn vet att även solen har sina fläckar, läste av dem och förutsåg bl a denna kyla:
  http://climaterealists.com/index.php?id=6086&linkbox=true&position=2

 27. Karin

  Pekke #23
   
  Lyckades det med att införa oms och moms, så tror jag de kan införa vad som helst!! Folk betalar ju ändå! Om alla vägrat hade det varit en annan sak…

 28. Karin

  Ann L-H #26
   
  Från AGWs kontor:”Attans, någon hann före. Hur ska vi nu kunna använda detta till vår fördel?”  : ))

 29. HCA

  tty #19: Vid vilken gräns av utsläpp blir det då över noll effekt? 4,9 miljarder fat olja (nära 770 miljarder liter) är ändå en ansenlig mängd…

 30. tty

  Det har inte kommit ut några 4,9 miljarder fat. Siffran är helt absurd. Olyckan hände 21 april. Det har gått knappt 110 dagar sedan dess. Om 4.9 miljarder fat skulle ha läckt ut motsvarar det 45 miljoner fat om dagen, d v s fem gånger mer än USA:s hela produktion när den var som störst på 1970-talet.
  4.9 miljoner fat är möjligen tänkbart, även om jag tror att även det är i överkant. Jag vet att massmedia är hysteriska, men litet verklighetssinne måste man faktiskt ha.

 31. Får man fresta med lite bilder från Brasilien?
   
  http://www.metsul.com/blog/
   
  Hittade länken via Icecap.

 32. pekke

  Oj, långt upp i Brasilien !
  A neve da decada, betyder det århundradets snöväder ?
  Tänk va´glåååbal wååårming kan ställa te´me´ !

 33. Steve

  Metsul Blog (länkad #31) kommer från meteorologerna vid MetSul Meteorologia.  Men här visar man mest vad lokala tidningar skriver om snön och rekordkylan i de södra delstaterna.   Snöfallet nådde bl.a. Ponta Grossa i Paraná (25º05’S)

 34. HCA

  tty, sorry, my bad..:(
  4.9 miljoner såklart….
  Ändå, vart går gränsen för att det skall ge effekt?

 35. tty

  4.9 miljoner fat motsvarar en kub med ungefär 90 meters sida. Även om oljan sprider sig tunt så är det alldeles för lite för att nämnvärt påverka t ex avdunstningen på havsytan. Min gissning är att åtminstone 1000 gånger så mycket krävs för att få klimatiska effekter. Det är värt att nämna att det finns uppgifter från 1800-talet som tyder på att åtminstone ett naturligt ”blowout” då inträffade Mexikanska golfen som var många gånger större än det nu aktuella. Studier av naturliga asfaltsjöar och s k ”tarballs” och ”carbonate mounds” i marina avlagringar tyder på att naturliga ”blowouts” ibland faktiskt kan bli så stora som en miljard fat, men då pågick de troligen i åtskilliga år.